Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminta vuonna 2023

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Markku Ala-Pantti, Toni Andersin, Heikki Hämäläinen, Hannu Juntunen, Tarja Juntunen, Eetu Järvelä, Tea Järvinen, Kirsi Karhu, Eetu Keinänen, Sauli Kopalainen, Sirkka Kuisma-Granvik, Seppo Laitinen, Markku Latva-Koivisto, Mervi Lumikumpu, Anna Nevalampi, Henna Pedersen, Antti Porvali, Juha Pursiainen, Linda Röman, Liisa Suhonen, Jukka Taskinen, Johanna Virtanen
Päivämäärä:
22.2.2024
Julkaisun nimi:
Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminta vuonna 2023
Asiasanat: Ekomo, HSY, biojäte, biokaasu, biokaasulaitos, ekoteollisuuskeskus, haju, ilmanlaatu, jätehuolto, jätepaali, jätevesi, jätevesiliete, jätevoimala, jätteen määrä, jätteenkäsittelykeskus, kaasu, kaasuvoimala, kaatopaikka, kompostointi, kuona, melu, metaani, mädätys, pilaantuneet  maat, pyrolyysi, päästötarkkailu, rakennusinvestointi, sekajäte, sidosryhmä, sähkö, tarkkailusuunnitelma, tuhka, tutkimus, vesi, ympäristöjärjestelmä, ympäristölupa, ympäristövaikutukset, Ämmässuo
Kieli: fi
Sivuja: 18
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
www.hsy.fi

Lisätietoja
Käyttöpäällikkö Tiila Korhonen
Ympäristöpäällikkö Liisa Suhonen
Ympäristöinsinööri Sirkka Kuisma-Granvik
etunimi.sukunimi@hsy.fi
Copyright:
HSY:n kartat, graafit, ja muut kuvat: HSY

Tiivistelmä

Tämä raportti perustuu Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueelle myönnettyihin ympäristölupiin ja ympäristölupien mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin. Joiltain osin toimintoja on tarkasteltu ympäristölupien vaatimuksia laajemmin.

Ekomo-yhteistyön myötä HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien jalostusta. Näiden toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kun vaikutukset ovat mitattavissa koko ekoteollisuuskeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Vuonna 2023 Ekomo-yhteistyökumppaneita oli ekoteollisuuskeskuksessa yksitoista kappaletta.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa otettiin vastaan jätettä ja maata yhteensä 213 268 tonnia vuonna 2023. Ekoteollisuuskeskuksen ulkopuolelta loppusijoitettiin 919 tonnia jätettä, muu loppusijoitusalueelle loppusijoitettava tai siellä hyödynnettävä jäte, yhteensä 12 786 tonnia, on peräisin jätteen käsittelyprosesseista. Lajittelukatokseen vastaanotettiin lajiteltavaa jätettä 11 151 tonnia. Jätevoimalatuhkaa vastaanotettiin 3 544 tonnia ja jätevoimalan raakakuonaa otettiin vastaan 61 107 tonnia vuonna 2023. Vaarattomaksi tai vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita vastaanotettiin pilaantuneiden maiden PIMA-halliin yhteensä noin 329 tonnia. Bio- ja jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotettiin 46 031 tonnia biojätettä sekä 2 987 tonnia jätevesiliettä vuonna 2023. Vuoden 2023 aikana valmistettiin noin 6 075 tonnia inframultaa ja biomultaa 3 143 tonnia.

Vanhalta kaatopaikalta kerättiin kaatopaikkakaasua (CH4 49 %) 5,63 milj. Nm3 (27,5 GWh) vuonna 2023. Loppusijoitusalueelta kerättiin kaatopaikkakaasua 7,23 milj. Nm3 (34,9 GWh) vuonna 2023. Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste on ollut korkea; 99,5 prosenttia. Kerätystä kaasusta 90,6 prosenttia hyödynnettiin kaasuvoimalassa yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, loput on jouduttu polttamaan soihduissa. Vuonna 2023 kaasuvoimalassa hyödynnettiin kaatopaikkakaasua ja biokaasua yhteensä 12,96 milj. Nm3 (64 GWh). Kaasusta tuotettiin sähköä 27,4 GWh ja kaasuvoimalan tuottamaa aluelämpöä hyödynnettiin ekoteollisuuskeskuksen alueella eri kiinteistöjen lämmityksessä 8 114 MWh. Kerättävä kaatopaikkakaasu ja biokaasu riittää pitämään käynnissä enää yhden kaasumoottorin ja ORC:n, loppujen moottoreiden ollessa varakoneina.

Biokaasuvoimalalla tuotettiin 4,5 milj. Nm3 biokaasua (CH4 50 %) vuonna 2023. Sähköä biokaasuvoimala tuotti 2 997 MWh ja sen tuottamaa lämpöä hyödynnettiin alueella kaikkiaan 3 233 MWh. Vuoden 2023 aikana Ämmässuolla on yhteensä tuotettu sähköä 31,3 GWh, josta ekoteollisuuskeskuksen oma kulutus oli noin 14 GWh, loput sähköstä myytiin. Alueella on kyetty merkittävästi vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta muun muassa korvaamalla polttoöljyä kaukolämmöllä rakennusten lämmityksessä. Alueella on myös pyritty sähköistämään mahdollisimman paljon jätteenkäsittely prosesseja.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa ei vuoden 2023 aikana ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita. Sen sijaan lievempiä poikkeus- ja häiriöitilanteita oli aiempien vuosien tapaan useampia.

Ekoteollisuuskeskuksen toiminnan vaikutuksia vesiin seurattiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailutuloksissa ei ilmennyt mitään aiemmista tuloksista merkittävästi poikkeavaa. Blominmäen jätevedenpuhdistamolle johdettiin ekoteollisuuskeskuksesta jätevettä 524 491 m3 vuonna 2023. Vuosikuormat ylittivät E-PRTR:n eli Euroopan päästörekisterin raportoinnin kynnysarvot arseenin, kokonaistypen ja orgaanisen kokonaishiilen osalta.

Ekoteollisuuskeskuksen ympäristössä tehtyjen melumittausten mitatut arvot eivät ylittäneet ekoteollisuuskeskuksen ympäristöluvissa määriteltyä ekvivalenttimelutason raja-arvoa. Laitamaan ja Råbackan mittauspisteiden keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon kaikkien vuoden 2023 mittauskertojen osalta. Kolmperässä mittauspisteen keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon marraskuun mittauskerralla. Muilla mittauskerroilla ei voida todeta, mittauspisteen keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden ylittyikö vai alittuiko ympäristöluvissa asetettu päiväajan raja-arvo.

Hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet eivät ylittäneet ohje- ja raja-arvoja ekoteollisuuskeskuksen ilmanlaadun mittausasemilla vuonna 2023. Myöskään haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ei ylittynyt. Ilmanlaadun mittausasema 1 on siirretty uuteen sijaintiinsa vuoden 2023 alusta lähtien. Hajuja koskevia asiakaspalautteita vastaanotettiin 25 kappaletta vuonna 2023.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen linnustolaskentoja, metaanimittauksia sekä jätetäytön tilan ja painumien tarkkailua jatkettiin vuonna 2023. Ympäristövaikutusten hallintaan kuuluvat tärkeänä osana myös rakenteiden ja laitteiden kunnon tarkkailu sekä niiden huoltaminen. Ekoteollisuuskeskuksen aluetta hoidetaan asianmukaisesti niin, että yleisilme on siisti. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa on kiinnitetty erityisesti huomiota haitallisten vieraslajikasvien torjuntaan. HSY.n strategisena tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Vuoden 2023 kesällä perustettiin niittyä vanhan kaatopaikan alueelle.

HSY jätehuollolla on sertifioitu toimintajärjestelmä, joka täyttää kansainväliset laatu- ja ympäristövaatimukset (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015) sekä työterveys- ja työturvallisuusvaatimukset (ISO 45001:2018). Viimeisin ulkoinen auditointi oli marraskuussa 2023, jolloin tarkastelun kohteena ekoteollisuuskeskuksesta oli operatiivinen johtaminen ja biokierrätystoiminta. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla ja raportoinneilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti. Vuonna 2023 ekoteollisuuskeskuksessa sattui kolme tapaturmaa, raportoitiin yhteensä 66 turvallisuushavaintoa ja suoritettiin eri toimintojen osalta turvallisuuskävelyjä. Syyskuussa 2023 alueella varauduttiin hygieniaa tehostamalla lintuinfluenssaan.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen ympäristöasioiden sidosryhmille järjestettiin vuoden 2023 aikana kaksi tapaamista, joissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, ympäristötarkkailuja, alueen lupatilannetta sekä tiedotettiin Ämmässuon toiminnoissa tapahtuvista muutoksista. Ekoteollisuuskeskukseen tehdään myös paljon asiantuntijavierailuja. Vuoden 2023 kesäkuussa järjestetyn Ämmässuon avoimet ovet -sidosryhmätilaisuuden tarkoituksena oli antaa kävijöille mahdollisuus tulla tutustumaan ekoteollisuuskeskuksen toimintaan. HSY:lla on käytössään tekstiviestipalvelu, jonka kautta viestitään muun muassa kompostiaumojen käännöistä Ämmässuon lähiseudun asukkaille. HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen merkittävimmät rakennusinvestoinnit kohdistuivat vuonna 2023 biojätteen käsittelyyn, tuhkan loppusijoittamiseen ja muuhun infrarakentamiseen sekä viimeistelyrakentamiseen. Lisäksi rakennusinvestointeja on tehty muun muassa vesien ja kaasujen hallintaan liittyen.

Tutkimustoiminta painottui Ämmässuon osalta erilaisiin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin kuten ravinteiden ja hiilen kierrätykseen. Kaatopaikkajätteen laatua tutkittiin kaasukaivojen porauksen yhteydessä. Energiahyödyntämisen mahdollisuuksia selvitettiin mm. aurinkoenergian ja puun kaasutuksen osalta. Lisäksi jatkettiin muun muassa jätteenpolton tuhkien ja kuonien hyötykäytön tutkimista sekä kaatopaikkojen pintarakenteisiin, biojätteen käsittelyyn, ja kaasumaisten päästöjen mittaukseen ja mallinnukseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.

Esipuhe

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Ämmässuon ekoteollisuuskeskus otettiin käyttöön vuonna 1987 (aikaisempi nimitys Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus). Myöhemmin 1990-luvun alussa Ämmässuolle jäi pääkaupunkiseudun ainoa käytössä oleva yhdyskuntajätteiden kaatopaikka. Kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrä putosi merkittävästi vuonna 2014 Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan käyttöönoton jälkeen. Tämän jälkeen ekoteollisuuskeskusta on kehitetty voimakkaasti kiertotaloutta palvelevaksi alueeksi, jossa haetaan teollisia symbiooseja Ekomo-konseptin puitteissa. Nykyään alue on pääkaupunkiseudun laajin kiertotaloustoimintojen keskittymä.

Biojätteen käsittelylaitosten ja kompostointikenttien eteläpuolista hyötykäyttöalueen esirakentamista jatkettiin vuonna 2023, koska ekoteollisuuskeskuksessa tarvitaan lisää tilaa Ekomo-toiminnoille ja muille jätteenkäsittelyä palveleville toiminnoille. Ekomo-toiminnan kehittäminen jatkuu Ämmässuolla erilaisten tutkimus- ja pilothankkeiden sekä uusien kumppanuuksien myötä. HSY toteuttaa ekoteollisuuskeskuksessa monia tutkimus- ja kehittämishankkeita kiertotalouden edistämiseksi. Pyrolyysin koetoimintalaitoksessa on toteutettu koetoimintaohjelman mukaista suunnitelmaa.

HSY:n strategisena tavoitteena on vähentää oman toiminnan ja tuottamiemme palvelujen kasvihuonekaasupäästöjä. Tätä työtä tehdään ekoteollisuuskeskuksessa muun muassa vähentämällä kaatopaikkojen metaanin hajapäästöjä tiivistämällä loppusijoituspaikkojen pintarakenteita, energiansäästötoimilla sekä lisäämällä oman uusiutuvan energian tuotantoa. Uusiutuvaa energiaa tuotetaan biokaasusta sekä kaatopaikkakaasusta. HSY vähentää strategisten tavoitteidensa mukaisesti vaikutuksia lähiympäristöön. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa otetaan ympäristö vahvasti huomioon muutosten suunnittelussa ja kaatopaikan viimeistelyrakenne toteutetaan luonnonmonimuotoisuutta hyödyttävinä niittyinä.

Tämä raportti perustuu Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueelle myönnettyihin HSY:n ympäristölupiin ja -lupien mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin. Joiltain osin toimintoja on tarkasteltu ympäristölupien vaatimuksia laajemmin. Tähän raporttiin on koottu tietoja ekoteollisuuskeskuksessa ja sen ympäristössä toteutettavista mittavista ympäristötarkkailuista. Tarkkailut kattavat muun muassa pinta-, pohja- ja viemäriin johdettavat vedet, ilmalaadun, hajun ja melun sekä laitoskohtaiset tarkkailut. Ekomo-toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kuin vaikutukset ovat mitattavissa koko ekoteollisuuskeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Lisäksi raportissa esitellään ekoteollisuuskeskuksen keskeisimmät tutkimus- ja kehittämishankkeet, investoinnit sekä annetaan yleistasoinen katsaus vuoteen 2023.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa ei vuoden 2023 aikana ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita. Sen sijaan lievempiä poikkeus- ja häiriöitilanteita oli aiempien vuosien tapaan useita.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskus

Ämmässuon ekoteollisuuskeskus sijaitsee Espoon kaupungin länsiosassa osittain Espoon kaupungin ja osittain Kirkkonummen kunnan alueella. Ämmässuon ekoteollisuuskeskus (aikaisempi nimitys Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus) otettiin käyttöön seudullisena yhdyskuntajätteen kaatopaikkana vuonna 1987. Myöhemmin 1990-luvun alussa Ämmässuolle jäi pääkaupunkiseudun ainoa käytössä oleva yhdyskuntajätteiden kaatopaikka. Kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrä putosi merkittävästi vuonna 2014 Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan käyttöönoton jälkeen.

Noin 200 hehtaarin laajuisen ekoteollisuuskeskuksen toimintoja ovat muun muassa jätteen vastaanotto, kuonien käsittely ja hyötykäyttö, biojätteen laitosmainen käsittely, rakennusjätteen esikäsittely ja sekajätteen paalaus, tuhkien loppusijoitus, esikäsitellyn jätteen kaatopaikkasijoitus sekä pilaantuneiden maiden käsittely, alueella syntyvien vesien hallinta sekä kaatopaikkakaasun ja biojätteen käsittelyssä muodostuvan biokaasun keräys ja hyötykäyttö. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminnot keskittyvät ensi sijassa jalostamiseen ja vain hyvin pieni osa jätteestä loppusijoitetaan. Ekoteollisuuskeskuksessa on myös Ämmässuon Sortti-asema jätteen pienerien vastaanottoon. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toimintaan voi tutustua tarkemmin sivulta www.hsy.fi/ammassuo.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen keskeisimpien rakennusten ja kenttäalueiden sijoittuminen alueelle on esitetty kuvassa 1 ja taulukossa 1. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen nimikkeistö ja rakenteet sekä karttakuva alueesta on esitetty tämän raportin liitteessä 1.

Kuva 1. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen keskeisimmät rakennukset ja kenttäalueet (kartat.espoo.fi/ims, Espoon kaupunki 13.12.2023). Ilmakuvaan numeroitujen rakenteiden nimikkeet on esitetty taulukossa 1.
Taulukko 1. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen keskeisimmät rakennukset ja kenttäalueet. Numerot viittaavat kuvaan 1.
Numero
Nimike
1
Toimistorakennukset
2
Ämmässuon Sortti-asema
3
Vaaka-asema
4
Viherjätekenttä ja puhtaan puun vastaanotto
5
Vanha kompostointilaitos
6
Biokaasulaitos
7
Biokaasuvoimala
8
Kompostointilaitos
9
Biopesuri
10
Tukiainehalli
11
Pyrolyysin koetoimintalaitos
12
Jälkikypsytyskenttä
13
PIMA-halli
14
PIMA-kenttä
15
Komposti- ja multakenttä
16
Risujen vastaanotto
17
Eteläinen hyötykäyttöalue
18
Vesiasema
19
Kaasuvoimala
20
Materiaalienkäsittelykenttä
21
Lajittelukatos
22
Kuonakenttä
23
Kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysallas
24
Läntinen hyötykäyttöalue
25
Vaarallisen jätteen loppusijoitusalue
26
Loppusijoitusalue
27
Vanha kaatopaikka
28
Vastaanottokenttä
29
Öljyntorjuntakontti

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen aluetta lähiympäristöineen kehitetään teollisten symbioosien periaatteiden mukaisesti. Nykyisin ekoteollisuuskeskus on moderni jätteiden jalostuskeskus ja kiertotalouden edistäjä, jossa HSY:n toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien uutta jalostusta. Tätä yritysyhteistyötä kutsutaan Ekomo-toiminnaksi.

Ekomo-toimintojen osalta ympäristövaikutuksia on käsitelty tässä raportissa siltä osin kuin vaikutukset ovat mitattavissa koko ekoteollisuuskeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Ekomo-yritykset ovat toimineet toistaiseksi HSY:n ympäristölupien alla lukuun ottamatta L&T Ympäristöpalvelut Oy:n siirtokuormausasemaa, Stena Recycling Oy:n metalli- ja SE-romun sekä vaarallisten jätteiden välivarastointi- ja käsittelytoimintaa, Remeo Refining Oy:n välivarastointi- ja käsittelytoimintaa sekä ekoteollisuuskeskuksen viereisellä kiinteistöllä sijaitsevaa Asfalttikallio Oy:n asfalttiasemaa (lue lisää Ekomo-toiminnasta tämän raportin luvusta 14).

Aluetta ja sen infrastruktuuria kehitetään jatkuvasti. Biojätteen käsittelylaitosten ja kompostointikenttien eteläpuolisen alueelle (”eteläinen hyötykäyttöalue”) valmistui noin 2,5 ha laajuinen käsittelykenttä toukokuussa 2023. Muut esirakennetut kenttäalueet viimeistellään lopullista käyttöä varten tulevien tarpeiden mukaan. Eteläisen hyötykäyttöalueen kenttärakenteissa hyödynnettiin jätevoimalan kuonaa.

Eri puolilla Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta tehtiin vuoden aikana erilaisia urakoita, joissa parannettiin alueen yleistä infraa kuten valaistusta, liikennejärjestelyjä, kaivorakenteita ja päällysteitä. Ekoteollisuuskeskuksessa vuonna 2023 toteutetut rakennushankkeet on esitetty liitteessä 2 olevalla kartalla.

Ekoteollisuuskeskuksen rakennuttamisesta, käytöstä ja hoitamisesta vastaa HSY:n jätehuolto. Jätehuollon kehittäminen koostaa vuosittain tutkimusohjelman, jonka tavoitteena on varmistaa T&K&I-ohjelman toteutuminen jätehuollon osalta. Tutkimusohjelma toteuttaa toimialan tarpeiden mukaista kehittämistoimintaa ja tukee sen järkevää suunnittelua, resursointia ja seurantaa. Tutkimusohjelmalla pyritään lisäksi ennakoimaan alan kansainvälisiä, kansallisia ja alueellisia kehityssuuntia sekä yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksia. Tutkimusohjelmalla parannetaan jätehuollon resurssitehokkuutta ja uusiutuvan energian hyödyntämistä.

HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa. Vierailun aikana tutustutaan ekoteollisuuskeskuksen toimintaan. Ekoteollisuuskeskuksessa tehdään myös asiantuntijavierailuja. Vierailijat ovat tyypillisesti ympäristö- ja kunta-alan asiantuntijoita, tekniikan alan yritysten edustajia, tutkijoita ja toimittajia. Osa vierailijoista on ulkomaalaisia. Vierailijat ovat kiinnostuneet ekoteollisuuskeskuksen ja Ekomon toiminnasta muun muassa uusio- ja kierrätysmateriaalien käytöstä sekä käsittelystä, biojätteen käsittelystä, kaatopaikka- ja biokaasun keräyksestä sekä kaatopaikkarakentamisesta.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen ympäristöasioiden sidosryhmille järjestettiin vuoden aikana kaksi tapaamista webinaarina 29.3.2023 ja 27.9.2023. Tapaamisissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, ympäristötarkkailuja, alueen lupatilannetta sekä tiedotettiin Ämmässuon ja Kulmakorven toiminnoissa tapahtuvista muutoksista.

Ämmässuon avoimet ovet -tilaisuus pidettiin 10.6.2023. Kyseessä on joka toinen vuosi järjestettävä sidosryhmätilaisuus, johon kutsutaan Ämmässuon lähialueen asukkaat. Tilaisuuden tarkoituksena on antaa kävijöille mahdollisuus tulla tutustumaan ekoteollisuuskeskuksen toimintaan, miten edistämme kiertotaloutta, hyödynnämme kierrätettäviä jätteitä ja teemme tutkimus- ja kehitystyötä yhdessä eri yritysten kanssa. Päivän aikana oli mahdollisuus osallistua opastettuun bussikierrokseen ekoteollisuuskeskuksessa, tuoda Ämmässuon Sortti-asemalle maksutta yhden henkilöauto- tai peräkärrykuorman lajiteltua jätettä ja lapioida mukaan yhden peräkärryllisen Metsäpirtin multaa.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:lla on sertifioitu toimintajärjestelmä, joka täyttää kansainväliset laatu- ja ympäristövaatimukset (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015) sekä työterveys- ja työturvallisuusvaatimukset (ISO 45001:2018).

Toiminnan jatkuvaa parantamista seurataan muun muassa sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla sekä viranomaistarkastuksilla (katso tämän raportin luku 3.4). Yhtenä keskeisenä menettelynä turvallisuuden parantamiseksi on alueella toteutettavat turvallisuuskävelyt, joissa on edustus organisaation eri tasoilta sekä työsuojeluorganisaatiosta. Lisäksi alueella tehdään erillisiä siisteyskierroksia. Merkittävät ympäristönäkökohdat tunnistetaan ja päivitetään säännöllisesti.

Vuonna 2023 tehtiin neljä sisäistä auditointia ekoteollisuuskeskuksen toimintaan liittyen. Auditoinnit käsittelivät jätehuollon käsittelypalveluiden sähkötöitä, kenttätoimintojen organisointia, biokierrätystä ja jätteen vastaanottoa. Auditoinneissa raportoitiin yhteensä kymmenen poikkeamaa ja 18 kehitysehdotusta. HSY:n toimintajärjestelmän ulkoinen määräaikaisauditointi toteutettiin DNV Business Assurancen toimesta 6.–10.11.2023. Ekoteollisuuskeskuksesta auditoinnin kohteena oli 9.11.2023 operatiivinen johtaminen ja biokierrätys. Tästä raportoitiin kaksi lievää poikkeamaa ja kymmenen havaintoa/parannusmahdollisuutta.

Vuonna 2023 kirjattiin kolme tapaturmailmoitusta, joista yksi aiheutti sattumispäivän lisäksi kahden päivän poissaolon. Alueella toimiville palveluntarjoajille on kirjattu neljä tapaturmailmoitusta, joista kahdessa tapauksessa aiheutui pitkä poissaolo. Yksittäisiä turvallisuushavaintoja alueelta tehtiin 66 kappaletta, joista kuusi oli ympäristöhavaintoja. Turvallisuushavainnot kohdistuivat pääasiassa koneisiin/laitteisiin, menetelmiin, toimintatapoihin sekä ulkopuolisten toimintaan alueella. RISKI-järjestelmään kirjattujen havaintoihin perustuen on päätetty turvallisuutta parantavista toimenpiteistä, joiden toteutumista seurataan säännöllisesti.

Syyskuussa alueella varauduttiin hygieniaa tehostamalla lintuinfluenssaan, kun alueelta löytyi yksi varmistettu lintuinfluenssatapaus. Tämän jälkeen löytyi muutama yksittäinen kuollut lintu eikä epidemia levinnyt alueen lintuihin.

Työsuojeluun ja turvallisuuteen liittyviä asioita on kärsitelty vuoden aikana HSY:n sisäisissä kokouksissa sekä alueella toimivien palveluntarjoajien kanssa pidetyissä kokouksissa.

Kaksi samansisältöistä turvallisuuspäivää koko ekoteollisuuskeskuksen henkilöstölle järjestettiin lokakuussa Vuosaaressa, tutustuen Helenin voimalaan ja siellä oleviin turvallisuuskäytäntöihin. Alueen kesätyöntekijöille järjestettiin oma Ämmässuon toimintoihin tutustumispäivä. Päivään kuului luento-osuus sisältäen ympäristö- ja turvallisuusasioita sekä käynnit eri toiminnoissa. Vuoden aikana järjestettiin ensiapu- ja alkusammutuskoulutusta henkilöstölle.

Pelastuslaitos teki alueella yleisen palotarkastuksen 12.–13.9.2023. Tarkastuksessa keskityttiin kaasuvoimalan toimintoihin. Ekoteollisuuskeskuksen työsuojelu- ja palotarkastukset on koottu tämän raportin lukuun 3.4.

HSY on mukana ekotukitoiminnassa ja kaikissa toimipisteissä, mukaan lukien Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, on ekotukihenkilö. Tavoitteena on työntekijöiden ympäristötietoisuuden ja ympäristövastuullisen toiminnan lisääminen. Ekotukitoiminta tukee HSY:n ympäristöjohtamista ja ympäristöjärjestelmän käytännön toteutusta.

Ekoteollisuuskeskuksen toiminta on mukana HSY:n GRI G4 -ohjeistuksen mukaisessa vastuullisuusraportoinnissa. Raportointi kattaa ympäristövastuun lisäksi myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun näkökulmat.

HSY:n merkittävimpiä tavoitteita HSY:n yhtymäkokouksen (18.11.2022) hyväksymän HSY:n strategian mukaan vuoteen 2030 mennessä ovat muun muassa toimintavarmuuden parantaminen, kiertotalouden edistäminen, kehittyvät palvelut ja ympäristövastuu. Toimintaa ohjaa ympäristövastuun lisäksi hiilineutraaliustavoite vuoteen 2030 mennessä. 

Ympäristöluvat, viranomaispäätökset ja -tarkastukset, tarkkailusuunnitelmat, kaavoitus sekä vastaavat hoitajat

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristöluvat

Yhteenveto Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevista, voimassa olevista ympäristölupapäätöksistä ja niihin vuoden 2023 aikana tehdyistä muutoksista on esitetty taulukossa 2. Yhteenveto voimassa olevista koetoimintaa koskevista päätöksistä ja niihin liittyvistä muutoksista on esitetty taulukossa 3.

Taulukko 2. Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevat ympäristölupapäätökset ja niihin liittyvät muutokset vuonna 2023.
Ekoteollisuuskeskuksen voimassa olevat ympäristöluvat
Muutokset lupapäätöksiin vuoden 2023 aikana
Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta, ESAVI:n lupapäätös 14.12.2012 nro 212/2012/1 ja 213/2012/1. Päätös lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 9.3.2015 nro 734.

Lupapäätöstä muutettu ESAVI:n päätöksellä 1.2.2019 nro 34/2019.

Lupapäätöstä muutettu ESAVI:n päätös 19.5.2021 nro 147/2021.
Ei muutoksia vuonna 2023
Biohajoavan ja muun orgaanisen jätteen sijoittaminen kaatopaikalle, ESAVI:n lupapäätös 25.10.2019 nro 414/2019. Päätös lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 17.2.2021 nro 21/0020/3.
Ei muutoksia vuonna 2023
Kaatopaikan laajennusalueen kalliolouhoksen louhinta ja kivenmurskaamon toiminta, ESAVI:n lupapäätös 9.9.2015 nro 209/2015/1. Päätös lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 8.3.2017 lukuun ottamatta lupamääräystä 2.

Lupapäätöstä muutettu ESAVI:n päätöksellä 26.3.2018 nro 45/2018/1. Päätös lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 7.12.2020 nro 20/0083/1.
Ei muutoksia vuonna 2023
Vaarallisen jätteen kaatopaikan toiminta, ESAVI:n lupapäätös 7.6.2018 nro 90/2018/1. Päätös lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä nro 20/0140/3.
Ei muutoksia vuonna 2023
Kaasuvoimalan toiminta, ESAVI:n lupapäätös 19.2.2015 nro 42/2015/1.
Ei muutoksia vuonna 2023
Biojätteen käsittelytoiminnot, ESAVI:n lupapäätös 8.10.2014, nro 192/2014/1. Päätös lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 15.6.2017 nro 17/0364/3.
Biojätteen käsittelytoimintojen ympäristöluvan muutosta koskeva ESAVI:n päätös (Vaasan hallinto-oikeuden ESAVI:n käsittelyyn palauttama asia) 12.12.2023 nro 321/2023.

Biojätteen käsittelytoimintojen ympäristöluvan muutosta koskeva ESAVI:n päätös koskien mädätteen hyödyntämistä maataloudessa, 12.12.2023 nro 322/2023.
Taulukko 3. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen koetoimintaa koskevat päätökset ja niihin liittyvät muutokset vuonna 2023 .
Ekoteollisuuskeskuksen voimassa olevat koetoimintaa koskevat päätökset
Muutokset lupapäätöksiin vuoden 2023 aikana
Jätemateriaalien pyrolyysikäsittelyä koskeva koetoiminta, ESAVI:n päätös 15.6.2022 nro 190/2022.
Ei muutoksia vuonna 2023
Kuonapalikoiden valmistusta koskeva koetoiminta, ESAVI:n päätös 14.7.2022 nro 199/2023.
Uusi päätös

Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevat viranomaisselvitykset ja -kannanotot vuonna 2023

Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevia viranomaisselvityksiä ja -kannanottoja vuonna 2023 on esitetty taulukossa 4.

Taulukko 4. Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevia viranomaisselvityksiä ja -kannanottoja vuonna 2023.
Taho
Viranomaisselvitys tai kannanotto
Uudenmaan ELY-keskus
Ilmanlaadun mittaussuunnitelman muutoksen hyväksyminen, HSY toimittanut muutosesityksen 16.12.2022. ELY-keskus hyväksyi suunnitelman 10.1.2023.
Uudenmaan ELY-keskus
Lausunto YVA-menettelyn riittävyydestä koskien biojätteen käsittelylaitoksen toiminnan muutosta (mädätteen hyödyntäminen maataloudessa). Kyseinen toiminta ei edellytä uuden YVA-menettelyn toteuttamista. Lausuntopyyntö toimitettu 13.3.2023, ELY-keskuksen lausunto 6.4.2023.
Uudenmaan ELY-keskus
Pintavesien metallipitoisuuksien tarkastelu, vuoden 2023 lisäanalyysit. Esitys toimitettu 27.4.2023, ELY-keskus hyväksyi esityksen 3.5.2023. Muutos aikatauluun hyväksytty 18.9.2023.
Uudenmaan ELY-keskus
Ympäristölupatarve, uusi kaasukello kaatopaikkakaasuvoimalan läheisyyteen. Kaasukello ei aiheuta tarvetta muuttaa ympäristölupaa. Hankekuvaus toimitettu 19.4.2023, ELY-keskuksen kannanotto 9.5.2023.
Uudenmaan ELY-keskus
Lintuinfluenssaan kuolleiden eläinten vastaanotto kaatopaikalle. Voidaan vastaanottaa erityisjätteenä. ELY-keskuksen sähköposti 28.8.2023.
Uudenmaan ELY-keskus
Huonosti toimivien havaintoputkien 30A ja 106 korvaaminen uusilla pohjaveden havaintoputkilla. Esitys putkien korvaamisesta 1.11.2023, ELY hyväksyi korvaamiseen 16.11.2023. Uudet tarkkailuputket asennettu marraskuussa 2023.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella voimassa olevat tarkkailusuunnitelmat ja -ohjelmat sekä teollisuusjätevesisopimus

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toimintaa koskevat, viranomaisten hyväksymät tarkkailusuunnitelmat ja -ohjelmat:

  • Jätelain (646/2011) 120 §:n mukainen jätteenkäsittelyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelma 29.6.2015, täydennetty 30.4.2016. ESAVI:n suunnitelmasta 31.3.2016 antama päätös (nro 69/2016/1), jonka mukaisesti suunnitelmaa päivitetty viimeksi 30.6.2017. Ko. suunnitelma pitää sisällään myös seuraavat, erilliset suunnitelmat:

  • Pilaantuneiden maiden käsittelytoiminnon ilmapäästöt: seurantasuunnitelma 27.2.2013 (HSY), päivitetty 27.2.2015.

  • Pilaantuneiden maiden käsittely: Suoto- ja pintavaluntavesien seurantasuunnitelma (HSY) 30.8.2013.

  • Jätevoimalan tuhkien käsittely Ämmässuolla: ympäristöluvan mukainen näytteenotto- ja testaussuunnitelma (Ramboll Finland, 1510009465) 28.10.2014.

  • Jätteenpolton kuonan käsittely Ämmässuolla: ympäristöluvan mukainen näytteenotto- ja testaussuunnitelma (Ramboll Finland, 1510012342–007) 19.5.2015, jota päivitetty 11.10.2023 (sisällytetään seuraavaan tarkkailu- ja seurantasuunnitelman päivitykseen).

  • Ympäristönsuojelulain (527/2014) 15 §:n mukainen jätteenkäsittelykeskuksen ennaltavarautumissuunnitelma (Ramboll Finland, 1510035080), 12.12.2017.

  • Biojätteen käsittelylaitoksen ja sen kaasunhyödyntämisyksikön tarkkailu- ja seurantasuunnitelma 4.6.2015, täydennetty 13.5.2016. ESAVI:n suunnitelmasta antama päätös (nro 74/2016/1) 31.3.2016. Suunnitelma päivitetty 6.5.2020 lupahakemuksen yhteydessä.

  • Kaasuvoimalan ympäristöluvan mukainen käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailun suunnitelma (Pöyry, 16X274160) 4.6.2015.

  • Ämmässuon-Kulmakorven vesien yhteistarkkailuohjelma, josta Uudenmaan ELY-keskuksen päätös (dnro UUDELY/8930/2015) 18.5.2018. Uudenmaan ELY-keskus on hyväksynyt 21.12.2022 tarkkailuohjelman täydennykset ja muutokset. Ohjelman viimeisin päivitys 9.5.2023.

  • Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittaussuunnitelma (4.10.2013), jonka Uudenmaan ELY-keskus hyväksynyt (dnrot UUDELY/574/07.00/2010 ja UUDELY/819/07.00/2010) 19.2.2014. Uudenmaan ELY-keskus on 10.1.2023 hyväksynyt (dnro UUDELY/14012/2022) mittaussuunnitelman muutoksen.

  • Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen melutarkkailuohjelma (22.12.2014, muutokset 26.5.2016, 7.7.2017 ja 14.11.2017), jonka Uudenmaan ELY-keskus on hyväksynyt (dnro UUDELY/5273/2015) 27.11.2017.

HSY:n jätehuollon toimiala on tehnyt 18.3.2019 teollisuusjätevesisopimuksen (77/2019) Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen jätevesien johtamisesta HSY:n yleiseen viemäriverkkoon.

Viranomaistarkastukset

Vuonna 2023 Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen kohdistuivat seuraavat viranomaistarkastukset:

  • Uudenmaan ELY-keskus 2.6.2023 (kierros laitoksella 12.6.2023): Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvan valvontaan liittyvä määräaikaistarkastus, jossa käsiteltiin tavanomaisen jätteen kaatopaikkatoiminnot (loppusijoitusalue ja vanha kaatopaikka) sekä kenttäalueilla tapahtuvat jätteenkäsittelytoiminnot.

  • Uudenmaan ELY-keskus 9.6.2023 (kierros laitoksella 12.6.2023): Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvan valvontaan liittyvä määräaikaistarkastus, jossa käsiteltiin vaarallisen jätteen loppusijoitus sekä louhinta ja murskaus.

  • Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 31.10.2023: Kemikaaliluvan määräaikaistarkastus.

  • Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 12.–13.9.2023: Yleinen pelastusviranomaisen palotarkastus.

Kaavoitus

Maakuntakaava

Ämmässuon ekoteollisuuskeskus sijoittuu Uudenmaan maakuntakaavassa (vahvistettu 8.11.2006) EJ-alueelle (jätteenkäsittelyalue). Maakuntakaavaa täydentämään on laadittu Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaava, jonka ympäristöministeriö on vahvistanut 22.6.2010. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alue on osoitettu 1. vaihemaakuntakaavassa EJ1-merkinnällä.

Uusimaa-kaavassa 2050 Ämmässuon alueella on kaavamerkintä “Kiertotalouden ja jätehuollon alue”. Uusimaa-kaava 2050 -kokonaisuus on lainvoimainen (korkeimman hallinto-oikeuden päätös 13.3.2023). Helsingin seudun kaavaan ei tullut oikeuskäsittelyssä muutoksia.

Yleiskaavat

Espoon pohjoisosien yleiskaava, osa I, on vahvistettu 27.6.1997. Yleiskaavassa ekoteollisuuskeskuksen alue on varattu kaatopaikka-alueeksi (EK) sekä yhdyskuntateknisen huollon alueeksi (ET). EK-aluevaraus sisältää myös suoja-alueen, jolla ei sallita uusien rakennuspaikkojen muodostamista ja jonka puustoa on hoidettava tehokkaan näkösuojan ylläpitämäksi.

Espoon kaupunginvaltuusto on 15.11.2021 osittain hyväksynyt Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan, johon Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen aluekin kuuluu. Kulmankorven ja Ämmässuon alueesta on tehty luonnosvaiheen jälkeen erillinen vaikutustenarviointi. Vaikutusten arvioinnista saatujen tietojen pohjalta kaavaehdotukseen on yhdyskuntateknisen huollon alueen eteläpuolelle sekä erityisalueen etelä- ja itäpuolelle merkitty suojaviheralue. Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan osittain 15.11.2021.

Kirkkonummen yleiskaava 2020 on vahvistettu 19.5.1999. Kirkkonummen puolelle sijoittuva ekoteollisuuskeskuksen alue on yleiskaavassa varattu kaatopaikka-alueeksi (kaavamerkintä EK) ja yhdyskuntateknisen huollon alueeksi (kaavamerkintä ET).

Asemakaavat

Espoon kaupungin puoleisella alueella on voimassa Ämmässuo 640100-asemakaava, joka on hyväksytty 13.11.2006 (lainvoimainen 18.6.2008). Kirkkonummen kunnan puoleisella alueella on voimassa Kauhala, Ämmässuo 2859-asemakaava, joka on hyväksytty 2.3.2006 (lainvoimainen 8.2.2008).

Ekoteollisuuskeskuksen alue on edellä mainituissa, voimassa olevissa asemakaavoissa osoitettu jätteenkäsittelyalueeksi (kaavamerkintä EJ/VR) sekä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueiksi (kaavamerkinnät ET, ET-1 ja ET-2). Lisäksi ekoteollisuuskeskuksen ympärille on osoitettu suojaviheralue (kaavamerkintä EV/VR). Kirkkonummen asemakaavassa on varaus meluvalleille: ”Alueelle voidaan asutuksen suojaksi rakentaa maisemaan sopeutuvia meluvalleja”.

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi 22.8.2022 Ämmässuon asemakaavan muutoksen, joka mahdollistaa yhden tuulivoimalan sijoittamisen alueelle. Kaavasta on valitettu hallinto-oikeuteen, joten kaava ei ole lainvoimainen.

Vastaavat hoitajat ja muut vastuuhenkilöt

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristölupien mukaiset vastaavat hoitajat on esitetty taulukossa 5 ja muut yhteyshenkilöt on esitetty taulukossa 6. Viimeisin päivitetty ilmoitus vastaavista hoitajista ja muista yhteyshenkilöistä on tehty viranomaisille 1.8.2023.

Taulukko 5. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminnoista vastaavat hoitajat.
Nimike
Nimi
Vastuualue
Käyttöpäällikkö
Tiila Korhonen
Ekoteollisuuskeskuksen jätteen vastaanotto, käsittelytoiminta, vesienhallinta, kaasunkeräys ja hyötykäyttö sekä Ämmässuon Ekomo-toiminta
Rakennuttamispäällikkö
Juha Lipsanen
Ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkojen rakentaminen, alueen louhinnat ja rakentamiseen liittyvien kiviainesten murskaaminen
Käyttöpäällikkö
Marjut Mäntynen
Ämmässuon Sortti-aseman toiminta
Taulukko 6. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toimintojen yhteyshenkilöt.
Nimike
Nimi
Vastuualue
Ympäristöpäällikkö
Liisa Suhonen
Ekoteollisuuskeskuksen ja Ekomo-toiminnan ympäristöasioiden koordinointi, raportointi, velvoitetarkkailut sekä ympäristöluvat
Ympäristöinsinööri
Sirkka Kuisma-Granvik
Ekoteollisuuskeskuksen ympäristötarkkailut, raportointi ja YLVA-raportointi, Ekomo-toiminnan ympäristöasiat
Toimintovastaava
Renja Rautiainen
Kenttä-toiminnat, tuhkan ja kuonan laadunvalvonta
Käyttöinsinööri
Hannu Juntunen
Jätteen jalostus ja loppusijoitus, pilaantuneiden maiden käsittely
Käyttöinsinööri
Anna Nevalampi
Jätteen vastaanotto ja YLVA-raportointi
Toimintovastaava
Christoph Gareis
Biojätteen käsittely sekä multatuotanto
Toimintovastaava
Sauli Kopalainen
Kaasun keräys ja hyötykäyttö sekä vesienhallinta ja YLVA-raportointi
Hankepäällikkö
Jukka Taskinen
Biojätteen käsittelyn ja vesienhallinnan rakennushankkeet
Projektipäälikkö
Johanna Virtanen
Jätevoimalan tuhkan ja biojätteen käsittelyn rakennushankkeet sekä vanhan kaatopaikan niityttäminen
Rakennuttajainsinööri
Heikki Hämäläinen
Kaatopaikkarakentaminen, kaatopaikan sulkemiseen ja pintarakenteisiin liittyvät rakennushankkeet
Kehittämisinsinööri
Henna Pedersen
Ekomo-toiminta
Toimintovastaava
Eetu Keinänen
Ämmässuon Sortti-asema
Ympäristökoordinaattori
Mervi Lumikumpu
Ämmässuon Sortti-aseman YLVA-raportointi

Jätteen vastaanotto

Yleistä toiminnasta

Vuoden 2023 kaikki tulevat, lähtevät ja kenttien väliset sisäiset siirrot punnittiin uudella punnitusjärjestelmällä. Järjestelmän kuormantarkastustoimintaa sekä varastokirjanpitoa tullaan vielä kehittämään. Punnitusjärjestelmässä voi käyttää järjestelmän omaa sähköistä siirtoasiakirjaa, josta on integraatio SIIRTO-rekisteriin. Asiakkaat voivat käyttää myös omaa sähköistä siirtoasiakirjaa, jolloin siirtoasiakirjan PDF-tiedosto liitetään HSY:n punnitusjärjestelmään.

Poikkeukselliset aukioloajat

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen vaaka-asema oli avoinna maanantaista perjantaihin kello 7.00–17.00. Ekoteollisuuskeskuksen alueella oli kuorma-autoliikennettä arkisin kello 6.00–22.00 välisenä aikana. Ämmässuon ekoteollisuuskeskus oli kuorma-autoliikenteelle arkipyhistä tai niiden korvaamisesta johtuen poikkeuksellisesti avoinna vuonna 2023 taulukon 7 mukaisesti.

HSY:n omaan toimintaan liittyvien jätteenkäsittelyjen ja kuljetuksien osalta aloitettiin toimimaan elokuussa 2021 ympäristöluvan 14.12.2012 olennaisen muutoksen ESAVI:n päätöksen nro 147/2021 (19.5.2021) mukaisesti. Ympäristöluvan muutos mahdollistaa sen, että muun muassa sekajätteen paalausta, kuonan seulontaa sekä muuta melua aiheuttavaa toimintaa, mukaan lukien melua aiheuttavat huoltotoimenpiteet ja koneidenkorjaus, saa harjoittaa arkisin kello 6.00–22.00 ja viikonloppuisin kello 7.00–18.00.

Taulukko 7. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen poikkeukselliset aukioloajat vuonna 2023.
Päivämäärä
Viikonpäivä
Kellonaika
Paikka
Syy
6.1.2023
Perjantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
2.4.2023
Sunnuntai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
10.4.2023
Maanantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
6.5.2023
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
18.5.2023
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
18.6.2023
Sunnuntai
9.00–17.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
3.12.2023
Sunnuntai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
16.12.2023
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
26.12.2023
Tiistai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä
30.12.2023
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kiinteistömetallin ja -lasin vastaanotto
Arkipyhä

Ämmässuon Sortti-asemalla vastaanotettiin jätettä maanantaista perjantaihin kello 7.00–21.00. Ämmässuon Sortti-aseman palvelun parantamiseksi asema oli keväällä auki neljänä lauantaina 29.4.2023, 6.5.2023, 13.5.2023 ja 20.5.2023.

HSY vesihuollon päivystyskuormia ja Sortti-asemien viikonloppu kuormia tuotiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen viikonlopun tai pyhäpäivän aikana 12 päivänä (7.1.2023, 8.1.2023, 28.1.2023, 5.3.2023, 26.3.2023, 1.4.2023, 2.4.2023, 15.4.2023, 16.4.2023, 20.5.2023, 22.7.2023, 30.12.2023) ja arkisin klo 21.00-7.00 välillä 21 päivänä (6.1.2023, 6.2.2023, 7.2.2023, 3.3.2023, 9.3.2023, 14.3.2023, 15.3.2023, 22.5.2023, 21.6.2023, 28.7.2023, 2.8.2023, 23.8.2023, 29.8.2023, 13.9.2023, 14.9.2023, 26.9.2023, 2.11.2023, 3.11.2023, 14.12.2023, 15.12.2023, 28.12.2023).

Puolustusvoimat harjoitteli Ämmässuolla 25.–27.10.2023.

Jätteen vastaanottomäärä

Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen otettiin vuonna 2023 vastaan yhteensä 26 969 kuormaa (taulukko 8) eli yhteensä 213 268 tonnia jätettä ja maata (taulukko 9). Vuoden 2022 määrään verrattuna vastaanotetun jätteen määrässä on vuonna 2023 tapahtunut muutosta –3,3 prosenttia. Taulukossa 9 on esitetty Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vastaanotetut jätemäärät tonneina vastaanottopaikoittain vuosina 2021–2023. Tarkemmat jätemäärätiedot vastaanottopaikoittain löytyvät taulukoista 10–19.

HSY:n ympäristöluvalla toimivien Ekomo-yritysten vastaanottamat jätemäärät löytyvät taulukosta 20.

Jätemäärän suoritteissa ei ole huomioitu sisäisiä siirtoja, ulos lähteviä kuormia eikä kaatopaikan ulkopuolisiin kenttärakenteisiin sijoitettuja massoja. Taulukon suoritteet on koostettu huomioiden vastaanotettu jäte sijoituspaikoittain.

Käsiteltyjä ja vuodenvaihteessa varastossa olleita jätemääriä on esitelty tämän raportin luvuissa 5–8 toiminnoittain ja Ämmässuon Sortti-asemalla vastaanotetut jätemäärät luvussa 9.

Taulukko 8. Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vastaanotettujen kuormien lukumäärät vuosina 2021–2023. Muutokset kappalemäärissä (kpl) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Kuormien lukumäärä
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, kpl
Muutos vuodesta 2022, %
Ekoteollisuuskeskuksen vastaanottamat kuormat, kpl/a
30 490
25 886
26 969
1 083
4,2
Taulukko 9. Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vastaanotetut jätemäärät tonneina vastaanottopaikoittain vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Vastaanottopaikka
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Ekoteollisuuskeskuksen vastaanottamat jätteet, t/a
280 071
220 443
213 268
-7 175
-3,3
Loppusijoitusalueen loppusijoitus, t/a
761
682
919
237
34,8
Loppusijoitusalueen rakenteet, t/a
1 840
807
578
-229
-28,4
Vaarallisen jätteen kaatopaikka, t/a
4 017
3 498
3 544
46
1,3
Pilaantuneiden maiden käsittely ennen hyödyntämistä yhteensä, t/a
522
463
329
-134
-28,9
Lajittelukatos, t/a
15 328
13 022
11 151
-1 871
-14,4
Maiden ja betonin käsittely ennen hyödyntämistä yhteensä, t/a
32 718
46 799
42 002
-4 797
-10,3
Biojätteenkäsittely yhteensä, t/a
73 548
70 863
67 761
-3 102
-4,4
Välivarastointi yhteensä, t/a
32 758
27 191
24 795
-2 396
-8,8
Jätevoimalan kuonan käsittely ennen hyödyntämistä, t/a
75 879
62 109
61 107
-1 002
-1,6
Kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysallas, t/a
1 037
996
1 083
87
8,7
Taulukko 10. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen loppusijoitusalueelle loppusijoitukseen vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Asbestia sisältävät jäte
17 06 05
556
375
360
-15
-4,0
Rakennus- ja muut jätteet loppusijoitukseen
17 01 07
17 05 04P
17 05 04A
17 09 04
19 12 12
20 03 01
20 03 03
204
307
559
252
82,1
Taulukko 11. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen vaarallisen jätteen loppusijoitusalueelle loppusijoitetukseen vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Jätevoimalan tuhka
19 01 13
4 017
3 498
3 544
46
-1,3
Taulukko 12. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen loppusijoitusalueen rakenteisiin hyödynnetyt jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Pilaantuneet ja muut maat
17 05 04A
17 05 04P
741
560
272
-288
-51,4
Rakennusjäte
17 03 02
17 01 01
17 01 07
17 01 02
1 099
247
306
59
23,9
Taulukko 13. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen pilaantuneiden maa-ainesten käsittelyyn, ennen niiden hyödyntämistä, vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat
17 05 04P
55
4
0
-4,0
-100,0
Vaaralliset maat
17 05 03
466
459
329
-130
-28,3
Taulukko 14. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen lajittelukatokseen vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (Low-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Rakennus- ja muut jätteet lajittelukatokseen
17 09 04
20 03 01
18 01 04
20 01 40
15 317
13 013
11 111
-1 902
-14,6
Rakennuskipsi
17 08 02
11
8
40
32
400,0
Taulukko 15. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysaltaaseen vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (Low-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Mineraalipitoiset jätteet
17 05 04A
17 05 04P
1 037
996
1 083
87
8,7
Taulukko 16. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen maa-ainesten ja betonin käsittelyyn, ennen niiden hyödyntämistä, vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Maat
17 05 04A
17 05 04P
9 820
30 322
24 885
-5 437
-17,9
Betoni ja muu rakennusjäte
17 01 01
20 03 03
17 01 07
22 898
16 478
17 117
639
3,9
Taulukko 17. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen jätevoimalan kuonan käsittelyyn, ennen sen hyödyntämistä, vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2022 ja 2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Jätevoimalan kuona
19 01 12
75 879
62 109
61 107
-1 002
-1,6
Taulukko 18. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen biojätteen käsittelyyn eri sijoituspaikkoihin ja toimintoihin vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan.
Suoritteet
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Kompostointilaitos
20 01 08 02
01 06 19 08
05 20 02 01
56 340
48 846
46 715
-2 131
-4,4
Viherjätekomposti
02 01 06
20 02 01
16 211
20 359
18 059
-2 300
-11,3
Vanha kompostointilaitos
19 08 05
997
1 658
2 987
1 329
80,2
Taulukko 19. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen välivarastointiin vastaanotetut jätemäärät tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan. Taulukon suoritteissa oleva välivarastointi tarkoittaa Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan huoltoseisokin aikana polttoon soveltuvan, mutta paalaukseen kelpaamattoman jätteen varastoa.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Lasi
15 01 07
20 01 02
4 649
5 022
4 778
-224
-4,9
Kyllästetty puu
17 02 04
1 208
872
790
-82
-9,4
Metalli
20 01 40
2 166
2 206
2 208
2
0,1
Puun lajitteluun (polttoon)
17 0 201
4 696
3 607
3 113
-494
-13,7
Paalaus
20 03 01
19 094
13 665
13 335
-330
-2,4
Välivarastointi
17 09 04
20 03 01
18 01 04
20 01 40
945
1 819
573
-1 246
-68,5
Taulukko 20. Vuonna 2023 alueella HSY:n ympäristöluvalla toimivien Ekomo-yritysten vastaanottamat jätemäärät tonneina vuosien 2021–2023 aikana.
Ekomo-yritys
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Lotus Demolition Oy
Betoni
17 01 01
21 263
12 065
12 484
Neova Oy
Hevosenlanta
02 01 06
1 932
2 443
1 658
NCC Industry Oy
Louhe
17 05 04A
80 287
0
0
Ralf Ajalin Oy
Komposti, hevosenlanta
02 01 06D
19 05 03
15 530
16 214
1 802
Fortum Waste Solution Oy/ GRK Suomi Oy
Kuona
19 01 12
0
26 805
36 832
Purkupiha Oy
Betoni
17 01 01
0
0
24 421
Elker Oy
SER-jäte
20 01 35
20 01 36
0
0
40
Suomen Kiertovoima Ry (Kivo)
Muovi
15 01 02
0
0
7
Ekomo toimintoihin vastaanotetut massat yhteensä
-
-
135 625
59 105
117 179

Vastaanotettavan jätteen laadun valvonta

Vastaanotettavien jätteiden sisältöä ja laatua valvotaan ja siten varmistetaan, että eri käsittelyprosesseihin otetaan vastaan ainoastaan ekoteollisuuskeskuksen ympäristöluvissa sallittuja jätteitä. Syntypaikkalajittelun merkittävistä puutteista välitetään tietoa valvoville viranomaisille. Mikäli kuormantarkastuksessa osoittautuu, että jäte ei sovellu sille aiottuun käsittelyyn, ohjataan ja/tai lastataan kuorma kuljetettavaksi sopivaan käsittelypaikkaan ekoteollisuuskeskuksen alueella. Jos jäte ei sovellu käsiteltäväksi ekoteollisuuskeskuksessa, esimerkiksi vaaralliseksi jätteeksi luokittelun vuoksi, ohjataan kuorma pois alueelta. Käännytetyistä kuomista tehdään ilmoitus sekä Espoon että sen kunnan ympäristöviranomaisille, josta kuorma on lähtöisin.  

Vuoden 2023 aikana kuorma-autoliikenteen jätekuormien tarkastettiin yhteensä 369 kappaletta. Jätteen laatu- ja hinnanmuutoksia 45 kappaletta, asbestikuormiin liittyviä huomautuksia kaksi kappaletta, lajittelemattomia jätekuormia kaksi kappaletta, siivousmaksuja yhdeksän kappaletta sekä 311 kuormaa ei tarvinneet muutosta (kuva 2).  

 

Ympyräkaavio, jossa on esitetty omina osuuksinaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa jätekuormien tarkastuksien yhteydessä kirjattujen kuormantarkastuspöytäkirjojen kappalemäärät aiheittain vuonna 2023. Kappalemäärät ja aiheet on esitetty raportin luvun 4.4. tekstissä.
Kuva 2. Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­ses­sa jä­te­kuor­mien tar­kas­tuk­sien yh­tey­des­sä kir­jat­tu­jen kuor­man­tar­kas­tus­pöy­tä­kir­jo­jen kap­pa­le­mää­rät (kpl) ai­heit­tain vuon­na 2023.

Ekoteollisuuskeskuksesta käännytettiin vuonna 2023 kokonaan pois viisi jätekuormaa. Kolme kuormaa ei soveltunut HSY:lle käsittelyyn ja yksi kuormantuoja sai jätteen vastaanotolle edullisemman tarjouksen ja toimitti jätteen muualle. Yhden asiakkaan jätteen tyhjennystä ei pystytty auttamaan ajoneuvon rikkoutumisvaaran takia. Ämmässuon Sortti-asemalle tuotujen jätteiden laadunvalvonta on esitetty tämän raportin luvussa 9.3.

Huolto ja korjaustoimet

Ämmässuon vaaka-asemalla on neljä ajoneuvosiltaa. Vaaoille suoritetaan vuosittain määräaikaishuollot ja kolmen vuoden välein tehdään määräaikaisvarmennukset. Syksyllä 2023 tehtiin vaakasiltojen vuosihuolto.

Huollon aikana vaakasilloista tarkistetaan muun muassa seuraavat asiat: vaakasillan puhtaus, vaakasillan kulumat, vaakasillan kunto/taipuma, betonisillan päätyraudat, vaakakuopan kunto sekä antureiden kunto (sinetöinti).

Vaakasiltojen lämmityskaapeleita on korjattu sekä vaakoja ennen olevan asfaltin saattolämmitys uusittiin.

Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittely

Yleistä toiminnasta

Ämmässuon biokaasulaitoksessa ja kompostointilaitoksissa sekä niihin kuuluvilla kenttäalueilla käsitellään pääkaupunkiseudun erilliskerättyä biojätettä, Sortti-asemille sekä Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen vastaanotettua viherjätettä ja osa HSY:n jätevedenpuhdistamoilta syntyvästä jätevesilietteestä.

Biojätteet sekä jätevesilietteet käsitellään laitosmaisesti. Pyrolyysin koetoimintalaitosta käytetään eri biomassojen käsittelyyn. Osa viherjätteistä käytetään tukiaineina laitoskompostoinnissa, osa kompostoidaan kentällä sekä osa toimitetaan energiahyödyntämiseen. Puu- ja kantomursketta saadaan tuotettua HSY:n omasta vastaanotetusta jätteestä.

Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyn lopputuotteena syntyy kompostia, jota käytetään seulottuna mullanvalmistuksen raaka-aineena tai maaparannusaineena maataloudessa. Biojätteen mädätyksestä syntyvä biokaasu hyödynnetään Ämmässuon kaasuvoimaloissa sähkön ja lämmön tuotantoon.

Kompostointilaitoksen poikkeukselliset aukioloajat on esitetty kappaleessa 4.2.

Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotetut jätemäärät

Vuosien 2021–2023 aikana käsittelyyn vastaanotetut jätemäärät ja -jakeet on esitetty kuvassa 3 ja taulukossa 21. Muutama biojätteen käsittelyyn toimitettu, ei kompostointiin soveltuvaa jätettä sisältävä, kuorma siirrettiin kompostointitoiminnan rejektin kanssa jätevoimalaan.

Biojätteet ja jätevesilietteet sekä osa eläinten kuivikkeista ja vieraslajikuormista käsitellään laitosmaisesti. Jätteenä ekoteollisuuskeskukseen toimitettu puu, kannot ja risut murskataan pääosin kompostien tukiaineeksi. Risuhaketta toimitetaan myös muualle energiahyödyntämiseen.

Muut viherjätteet sisältävät enimmäkseen haravointijätettä ja pieniä määriä vieraslajikuormia. Muut viherjätteet sekä osa eläinten kuivikkeista kompostoidaan viherjätekentällä.

 

Pylväskaavio, jossa on esitetty omina osuuksinaan bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotetut jätejakeet ja -määrät tonneittain vuosina 2021–2023. Vastaanotetut jätejakeet ja -määrät on esitetty taulukossa 21.
Kuva 3. Bio- ja vi­her­jät­teen sekä jä­te­ve­si­liet­teen kä­sit­te­lyyn vas­taa­no­te­tut jä­te­ja­keet ja -mää­rät ton­neit­tain (t) vuo­si­na 2021–2023.
Taulukko 21. Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotetut jätejakeet ja -määrät tonneittain vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan. Taulukon kanto- ja risumäärät sisältävät ekoteollisuuskeskuksen sisäisinä siirtoina vastaanotettuja määriä.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Biojäte
20 01 08
50 973
48 477
46 031
-2 446
-5,0
Eläinten kuivikkeet
20 01 06
455
421
509
88
20,9
Jätevesiliete
19 08 05
997
1 658
2 987
1 329
80,2
Kannot
20 20 01
599
337
307
-30
-8,9
Muu viherjäte
20 02 01
8 610
9 762
7 809
-1 953
-20,0
Puu
19 12 07
4 581
3 498
3 362
-136
-3,9
Risut
20 02 01
7 097
6 718
6 885
167
2,5

Viherjätteen käsittely

Viherjätettä, johon kuuluu muun muassa lehtiä, risuja, kantoja, puruja ja eläinten kuivikkeita (hevostallien kuivikkeet) vastaanotetaan viherjätekentällä. Viherjätteiden jakautuminen eri jakeisiin on kuvattu taulukossa 22.

Risut ja kannot murskataan pääsääntöisesti komposti- ja multakentällä. Mursketta käytetään tukiaineena laitoskompostoinnissa sekä viherjätteiden kompostoinnissa. Risuja murskattiin viisi kertaa, pinnoittamatonta puuta viisikertaa ja lehtirisuja kolme kertaa vuonna 2023. Risuhaketta toimitettiin myös muualle energiahyödyntämiseen.

Taulukko 22. Viherjätteen sijoituskohteet ja käsittelymäärät tonneittain vuonna 2023. Taulukossa esitetyt käsittelymäärät voivat sisältää myös edellisinä vuosina vastaanotettuja ja sisäisinä siirtoina tulleita jakeita.
Viherjäte
Jätenimike (LoW-koodi)
Vastaanotettu
Kenttäkäsittely
Käytetty tukiaineeksi
Toimitettu hyödyntämiseen energiana
Kannot
20 02 01
307
0
0
0
Muu viherjäte
20 02 01
7 809
6 864
370
0
Puu
19 12 07
3 362
0
3 362
0
Risut
20 02 01
6 885
0
200
5 252
Yhteensä
-
18 363
6 864
3 932
5 252

Lehdet käsitellään viherjätekentällä ja hevostallien kuivikkeet pääasiassa jälkikypsytyskentällä, tekemällä niistä pyöräkuormaajalla kompostiaumoja. Aumoissa tukiaineena käytetään muun muassa seulonnasta syntyvää ylitettä. Kompostiaumoja käännetään aumankääntölaitteella noin kahden–kolmen viikon välein huhti–joulukuun aikana. Kääntökautta voidaan jatkaa läpi talven, jos sää pysyy leutona. Kompostiaumat todetaan hygienisoituneiksi, kun niiden lämpötila on yhtäjaksoisesti ollut yli 55 °C astetta vähintään kahden viikon ajan. Aumoja kastellaan tarpeen mukaan ja niiden sisälämpötiloja seurataan etäluettavilla lämpötila-antureilla.

Joulukuun 2023 lopussa viherjätekentällä oli varastossa noin 5 300 tonnia viherjätekompostia ja käsittelemätöntä viherjätettä noin 3 100 tonnia.

Laitosmainen käsittely

Biojätteen käsittely

Biojäte käsitellään ekoteollisuuskeskuksessa biokaasulaitoksen ja kompostointilaitoksen muodostamassa yhtenäisessä prosessissa, jossa biojäte mädätetään ja kompostoidaan. Kumpaankin käsittelyprosessiin ohjataan aina sopivin osa biojätteestä. Tämän osavirtamädätykseksi kutsutun käsittelytavan ansiosta saadaan tehokkaasti talteen biojätteen sisältämä energia biokaasuna ja palautetaan kompostina takaisin kiertoon humus sekä arvokkaat ravinteet, kuten fosfori ja typpi. Samalla biojätteen käsittelyn haju- ja jätevesipäästöt vähenevät. Biokaasulaitos tuotti 211 kuutiota biokaasua mädätettyä biojätetonnia kohden vuonna 2023.

Kuvassa 4 on esitetty biojätteen käsittelyn prosessikaavio. Biojätteen ja eläinten kuivikkeiden sijoituskohteet ja käsittelymäärät on esitetty taulukossa 23. Taulukossa 24 on esitetty kompostointilaitokseen ja biokaasulaitoksen toimintaan liittyvät tärkeimmät parametrit vuodelta 2023.

Biokaasulaitoksessa syntyvä kaasu on hyödynnetty biokaasu- ja kaasuvoimaloissa, joissa kaasusta tuotetaan sähköä ja lämpöä. Tästä on kerrottu tarkemmin kappaleessa 5.6.

 

Virtauskaavio biojätteen käsittelyn prosessista. Virtauskaaviosta käy ilmi, että biojäte mädätetään ja kompostoidaan. Mädätysprosessissa syntyvästä biokaasusta tuotetaan sähköä ja lämpöä. Kompostia jälkikompostoidaan vanhassa kompostointilaitoksessa ja jälkikypsytetään kentällä. Komposti hyödynnytetään multatuotannossa.
Kuva 4. Vir­taus­kaa­vio bio­jät­teen kä­sit­te­lyn pro­ses­sis­ta.
Taulukko 23. Biojätteen ja eläinten kuivikkeiden sijoituskohteet ja käsittelymäärät tonneittain vuonna 2023.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vastaanotettu
Laitoskompostointikäsittely
Mädätyskäsittely
Kenttäkäsittely
Biojäte
20 01 08
46 031
27 625
18 398
8
Eläinten kuivikkeet
20 01 06
509
341
0
168
Yhteensä
-
46 540
27 966
18 398
176
Taulukko 24. Kompostointilaitoksen ja biokaasulaitoksen toimintaan liittyvät tärkeimmät parametrit vuosina 2021–2023.
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Biokaasun pumppaus biokaasuvoimalaan
Nm3
4 417 808
3 847 404
1 698 905
Biokaasun pumppaus kaasuvoimalaan
Nm3
0
44 970
1 507 318
Biokaasu soihtuun
Nm3
165 391
122 614
700 684
Kompostointiin syötetty mädäte
m3
19 247
18 246
16 750
Muodostunut biokaasu
Nm3
4 437 055
4 014 988
3 906 907
Muodostunut biokaasu (CH4 50 %)
Nm3
5 146 984
4 657 386
4 532 012
Muodostuneen biokaasun metaanipitoisuus
%
58
58
58
Mädätykseen syötetty biojäte
t
22 025
20 681
18 398

Vastaanotettu biojäte murskataan ja seulotaan kompostointilaitoksessa. Hieno biojätejae syötetään biokaasulaitoksen mädätysreaktoreihin. Vuonna 2023 mädätykseen meni noin 40 prosenttia kaikesta vastaanotetusta biojätteestä. Biojätettä mädätettiin keskimäärin viisi viikkoa ennen kuin se poistettiin reaktoreista. Mädätetty biojäte eli mädäte, seulonnasta syntynyt karkea biojäte sekä tukiaineet (risu-, puu- ja kantomurske, kierrätyskomposti sekä kompostin seulontaylitteet) sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen massa syötetään kompostointitunneliin.

Tunnelikompostoinnin ensimmäinen vaihe kesti vuonna 2023 noin yhdeksän vuorokautta. Vuonna 2023 tehtiin 421 ensimmäisen vaiheen tunnelitäyttöä. Sen jälkeen osa kompostista kierrätetään takaisin esikäsittelyyn tukiaineeksi. Ensimmäisen kompostointivaiheen jälkeen komposti seulotaan ja hieno jae siirretään seuraavaan tunneliin, jossa varmistetaan panoksen hygieenisyys. Tämä vaihe kesti vuonna 2023 keskimäärin viisi vuorokautta. Vuonna 2023 syntyi 73 hygienisoitua panosta. Hygienisoituneiden panosten jälkikypsytys vanhassa kompostointilaitoksessa kesti keskimäärin 20 vuorokautta, jonka jälkeen ne siirrettiin kentälle aumakompostointiin.

Seulonnasta syntyvästä karkeasta jakeesta erotellaan ennen kierrätystä biojätteen mukana tullutta, kompostointiin kelpaamatonta materiaalia. Vuonna 2023 tämän rejektin määrä oli noin 1 854 tonnia ja se toimitettiin energiahyötykäyttöön Vantaan Energia Oy:n jätevoimalaan. Materiaalihyötykäyttöön toimitettiin sekapeltiä, prosessista eroteltua metallia ja kompostointilaitoksien rikkimenneitä osia yhteensä noin 89 tonnia.

Tukiainehallissa kuivataan erilaisia kompostoinnin tukiaineina käytettäviä massoja, kuten kierrätys- ja kenttäylitettä, risu- ja kantohaketta. Lisänä kuivauksessa voidaan käyttää myös kuivaa puuhaketta parantamaan ilman kulkua massassa. Halliin mahtuu kaikkiaan viisi koko hallin pituista tukiaineaumaa. Kutakin aumaa kuivataan puhaltamalla aumojen alle lämmitettyä ilmaa. Ilman puhallusta ja lämmitystä voidaan säätää automaation avulla. Vuoden 2023 aikana tukiainehallissa kuivattiin kaikkiaan noin 21 000 tonnia murskemateriaaleja kompostoinnin tukiaineiksi. Tämän lisäksi kompostointilaitoksella lisättiin suoraan prosessiin puhdasta puumursketta 2 200 tonnia.

Jätevesilietteen käsittely

Jätevesilietettä kompostoitiin vanhassa kompostointilaitoksessa 52 panosta kaikkiaan 2 987 tonnia ja viipymä oli kaksi viikkoa. Lisäksi syötettiin 412 tonnia jätevesilietettä biojätteen mädätykseen rikkivedyn sidontaan.

Pyrolyysin koetoimintalaitos

Vuonna 2020 valmistunut pyrolyysin koetoimintalaitos on askel kohti kestävämpää jätevesilietteen käsittelyä. Vuonna 2023 laitoksessa tuotettiin biohiiltä erilaisista biomassamateriaaleista kuten järviruokosta, jätevesilietteestä ja jätepuusta. Laitos on ollut osa Helsingin Biohiilihanketta (katso luku 5.16), joka pyrkii vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja edistämään kiertotaloutta. Laitoksen kykyä prosessoida erilaisia biomassajakeita parannettiin vuoden aikana merkittävästi.

Kompostin jälkikypsytys

Sekä biojäte- että jätevesilietekompostit siirretään laitoskäsittelyn jälkeen jälkikypsytyskentälle jälkikompostoitumaan. Jälkikompostoitumisvaiheen aikana komposteja ilmastetaan mekaanisesti kääntämällä. Kompostiaumoja käännettiin aumankääntölaitteella vuonna 2023 yhteensä 14 kertaa. HSY ilmoittaa verkkosivuillaan osoitteessa sekä Hopealuoti-ryhmätekstiviestipalvelun kautta kompostointiaumojen käännöstä. Jälkikypsytysvaiheen aikana kompostiaumoja kastellaan tarvittaessa kierrätetyllä kenttävalumavedellä.

Vuodenajasta ja sääolosuhteista riippuen kompostia jälkikypsytetään aumoissa keskimäärin 2–8 kuukautta ennen kuin kompostin todetaan olevan tarpeeksi kypsää seulottavaksi. Seulotusta kompostista muodostetaan eriä, joista lähetetään näyte (1 näyte/1 000 t erä) Ruokaviraston hyväksymään ulkopuoliseen laboratorioon. Lannoiteasetuksen vaatimukset täyttävää kompostia käytettiin pääasiallisesti mullan valmistuksen raaka-aineena.

Kompostin seulonnan yhteydessä syntyvä ylitettä hyödynnetään energiaksi. Vuonna 2023 ylitettä ajettiin polttolaitoksiin 1 442 tonnia.

Biokaasun hyödyntäminen

Biokaasuvoimala tuottaa sähköä ja lämpöä biokaasulaitoksessa muodostuvasta biokaasusta (katso taulukko 24). Biokaasuvoimalassa on kaksi 1,56 MW:n moottoria, joita käytetään vuorotellen. Moottoreiden pakokaasusta otetaan energia talteen ORC-yksikön avulla. Biokaasuvoimalassa tuotettu lämpö johdetaan aluelämpöverkkoon ja käytetään muun muassa biojätteen käsittelylaitosten ja prosessien lämmitykseen.

Biokaasuvoimalassa tapahtui 9.1.2023 tulipalo, joka aiheutti moottori 1:n sähkökaapin tuhoutumisen. Biokaasuvoimala oli poissa käytössä 5.6.2023 asti, jolloin aloitettiin moottori 2:n koeajot. Moottori 1:stä ei saatu koko vuonna käyntiin.

Biokaasuvoimalan käyntitunnit olivat vuonna 2023: moottorille 1; 0 h, moottorille 2; 3 872 h ja ORC:lle 968 h. Vuonna 2023 biokaasuvoimala tuotti sähköä 2 997 MWh (sähkön bruttotuotanto) ja sen tuottamaa lämpöä hyödynnettiin alueella kaikkiaan 3 233 MWh.

Prosessien tarkkailu

Laitosmaisen käsittelyn aikana biojätteen käsittelyparametreja seurataan ja varmistetaan kompostin kypsyminen sekä hygieenisyysvaatimusten täyttyminen. Käsittelyn aikana tehdyt toimenpiteet, hygienisointi- ja näytetulokset kirjataan ylös. Laitosprosessia seurataan ja tiedot tallennetaan niin, että niihin voidaan tarvittaessa palata myöhemmin.

Hygienisointivaiheen toimivuutta tarkastellaan omavalvontasuunnitelman mukaisesti näytteenotoilla molemmilla kompostointilaitoksilla. Vuonna 2023 otettiin biojätettä käsittelevästä kompostointilaitoksesta 38 omavalvontanäytettä ja vanhasta kompostointilaitoksesta 53 omavalvontanäytettä. Kuukausittaisissa omavalvontanäytteissä ei todettu E. colia yli 1 000 mpn/g eikä niissä todettu salmonellaa.

Biokaasulaitoksen toimivuutta seurataan ottamalla näytteitä mädätetystä biojätteestä eli mädätteestä ja syntyneestä biokaasusta. Vuonna 2023 mädätenäyte otettiin neljä kertaa ja biokaasunäyte kaksi kertaa. Prosessin toimivuuden kannalta mädätenäytteistä seurattiin muun muassa haihtuvien orgaanisten happojen ja alkaliniteetin suhdetta (VOA/TIC) ja pH-arvoja. Biokaasun keskimääräinen metaanipitoisuus oli 58 prosenttia.

Jälkikypsytysvaiheessa kompostien lämpötiloja tarkkaillaan etäluettavien antureiden avulla. Luovutettavista komposteista otetaan näytteet, jotka lähetetään Ruokaviraston hyväksymään ulkopuoliseen laboratorioon analysoitavaksi. Luovutusvalmiit kompostierät nimetään yksilöllisellä erätunnisteella.

Ruokaviraston toimesta otettiin mullasta ja biokompostista valvontanäytteet 24.5.2023.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Biojätteen vastaanotto siirtyi vanhaan kompostointilaitokseen 27.12.2022–13.2.2023 väliseksi ajaksi joulukuusien vastaanoton ja erottelun vuoksi. Tänä aikana biojäte kuljetettiin pyöräkuormaajalla vanhasta kompostointilaitoksesta kompostointilaitokseen käsiteltäväksi. Sama toiminta alkoi 21.12.2023, kun joulukuusia ryhdyttiin keräämään biojätekuormien mukana.

Biokaasuvoimalan (CHP2) sähkötilassa syttyi tulipalo 9.1.2023. Tulipalossa paloi kaasumoottoreiden sähkökaappeja käyttökelvottomaan kuntoon, joten koko laitos oli poissa käytöstä korjauksen ajan eli kesäkuuhun saakka. Tämän ajan biokaasut ohjattiin kaasuvoimalaan ja osa soihdutettiin. Biokaasuvoimalan käynnistämisen koeajot alkoivat 5.6.2023.

Biokaasupumppaamon puhaltimet rikkoutuivat ja biokaasu ohjattiin soihtuun 24.2.–3.3.2023.

Biokaasulaitoksen reaktori 2:n agitaattori 5 oli pois käytöstä 28.2.2023 alkaen. Sen epäillään törmäävän johonkin reaktorin sisällä, koska se ei pääse pyörimään kunnolla. Jos emme saa sitä toistuvista yrityksistä huolimatta pyörimään kevään aikana, joudumme tyhjentämään kesällä 2024 koko reaktorin.

Kompostointilaitoksen seulonta tähtiseulalla oli seis 2.–16.3.2023 Seulonnan hihnan 30 kulmavaihde ja moottori rikkoutuivat. Seulonta toteutettiin väliaikaisesti mobiiliseulalla.

Biokaasulaitoksen reaktorin 2 virtausmittari vikaantui 9.5.2023 Anturin vaihtotyö suoritettiin 12.5.2023 Tällöin biokaasut johdettiin varoventtiilistä ulos.

Kompostointilaitoksen seulontalinjan tuuliseulan hihnan moottori rikkoutui 8.5.2023. Mobiiliseulaa käytettiin 26.5.2023 saakka ja siitä edelleen varaseulontalinjaa 13.7.2023 saakka.

Kaasuvoimalassa (CHP1) huolto tapahtui 22.5.–2.6.2023. Tänä aikana kaikki biokaasu soihdutettiin.

Vanhalla kompostointilaitoksella rikkihappopesurien pH-anturit rikkoutuivat 27.9.2023. Pesurit saatiin kunnolla toimimaan 26.9.2023 alkaen.

Biokaasulaitoksen 20H14 pitkän syöttöruuvin kulmavaihde ja moottori hajosivat 4.8.2023. Syöttö reaktoreihin oli pysäytetty 8.8.2023 saakka. Tänä aikana biojätteet ohjautuivat pääasiassa kompostointiin.

Kaasuvoimalan (CHP1) määräaikaishuolto 2.–5.10.2023 aiheutti aluelämmön paineongelmia ja biokaasuvoimalassa ei pysynyt tästä syystä myöskään moottori päällä. Biokaasu soihdutettiin tuon ajan.

Vanhan kompostointilaitoksen rikkihapon syöttö lopetettiin rikkihapposäiliötarkastuksen vuoksi 28.11.2023. Samalla havaittiin, että pinnankorkeusanturi on rikkoutunut ja näyttää väärin. Tilattiin uusi anturi. Pesurit toimivat pelkällä vesipesulla.

Huolto- ja korjaustoimenpiteet

Bio- ja jätevesilietteen käsittelylaitoksien laitteiden määräaikaishuollot suoritettiin käyttöohjeiden mukaisesti. Laitoksissa ei tehty huoltotoimenpiteitä, jotka olisivat aiheuttaneet laitoksien olennaisia käyttökatkoksia. Edellisessä luvussa on mainittu lyhyempiä huolto/korjausajankohtia (katso luku 5.8).

Biokaasulaitoksen syöttökahmarin sähköjohtojen ja kaapelikiskojen uusiminen ajalla 12.–25.6.2023.

Seulonta-aseman tähtiakseleiden huolto 14.–18.9.2023 välisenä aikana.

Terminatorin rummun vaihtotyö tehtiin 13.–19.10.2023.

Kuljetinruuveihin suoritettiin kulutusmuovien vaihto aina kulumisen mukaan (koko vuoden jatkuva työ).

Kompostointilaitoksen seulontalinjan hihna 21B vaihdettiin 27.–30.10.2023 ja sen aikana käytettiin varaseulontalinjaa.

Kompostointilaitoksen seulonta tähtiseula oli pois käytöstä 2.–16.3.2023 koska seulonnan hihnan 30 kulmavaihde ja moottori olivat rikkoutuneet. Tilattiin uusi ja vaihdettiin rikkoutuneen tilalle.

Vanhan kompostointilaitoksen pH-antureiden vaihto ja happopumppujen huollot 25.–28.10.2023.

Rikkihapposäiliön tyhjennys ja pesu, samalla 10 v. tarkastus suoritettu 27.–30.11.2023.

Rakentaminen

Kompostointilaitoksien vuonna 2022 aloitettua prosessilaitesaneerausta viimeisteltiin keväällä 2023. Kompostointilaitoksen sosiaalitilojen saneeraus ja varaston laajennus valmistui kesäkuussa.

Vuoden kuluessa valmisteltiin biokaasulaitoksen Mädäte maatalouteen -hankkeeseen liittyviä hankintoja ja urakkatarjouspyyntöjä julkaistiin marraskuussa.

Vanhan kompostointilaitoksen sosiaalitilojen saneerausurakka kilpailutettiin loppuvuonna.

Kompostointitunnelin nro. 14 lattian ja kompostointilaitoksen esikäsittelytilan lattian korjausurakka käynnistyi syksyllä. Em. urakka jatkuu vuonna 2024.

Päästötarkkailu

Ilma

Tarkkailua tehdään ympäristölupamääräysten mukaisesti. Vaasan hallinto-oikeuden päätös 25.10.2022 (nro 1158/2022) kumosi Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen 4.3.2021 (nro 66/2021), mutta määräsi noudattamaan ko. päätöstä, kunnes aluehallintovirasto ratkaisee asian uudestaan. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaisesti tarkkailu ja vuosiraportointi toteutettiin ympäristöpäätöksen nro 66/2021 mukaisesti. Ilmapäästömittaukset toteutettiin ulkopuolisen asiantuntijan toimesta kompostointilaitoksessa 8.3.2023, 16.6.2023 ja 29.9.2023 (liite 3) sekä vanhassa kompostointilaitoksessa 29.3.2023 ja 21.11.2023 (liite 4). Yhteenveto laitosten analyysituloksista esitetään taulukossa 25 ja yksittäiset analyysitulokset löytyvät tämän raportin liitteistä 3 ja 4.

Taulukko 25. Kompostointilaitoksen ja vanhan kompostointilaitoksen puhdistuksen jälkeisten ilmapäästöjen keskimääräinen laatu vuonna 2023.
Parametri
Yksikkö
Kompostointilaitos 8.3.2023
Kompostointilaitos 16.6.2023
Kompostointilaitos 29.9.2023
Vanha kompostointilaitos 29.3.2023
Vanha kompostointilaitos 21.11.2023
Hajupitoisuus
HY/Nm³
1 389
1 940
1 640
211
57
Hajupitoisuus reduktio
%
13
67
38
96
50
Ammoniakki
mg/Nm³
0
0
0
0
0
Ammoniakki reduktio
%
100
100
100
100
100

Biojätteen käsittelyn ympäristölupapäätöksen nro 66/2021 määräyksen A.14.a. mukaan ulkoilmaan johdettavan puhdistetun poistoilman ammoniakkipitoisuus saa laitoksen normaaleissa toimintaolosuhteissa olla enintään 20 mg/Nm³ ja hajupitoisuus enintään 2 000 hajuyksikköä/Nm³. Mikäli ulkoilmaan johdettavan puhdistetun poistoilman hajupitoisuus ylittää 1 000 hajuyksikköä/Nm³, hajuyksilöiden reduktion on oltava vähintään 90 % ja mikäli ulkoilmaan johdettavan puhdistetun poistoilman ammoniakkipitoisuus ylittää 5 mg/Nm³, ammoniakin reduktion on oltava vähintään 90 %. Määräystä on pitänyt noudattaa 17.8.2022 alkaen.

Molempien laitosten poistoilman keskimääräinen hajupitoisuus alitti ympäristölupapäätöksen nro 66/2021 mukaisen enimmäispitoisuuden (2 000 hajuyksikköä/Nm3). Koska kompostointilaitoksen poistoilman mittauksissa ylittyi 1 000 hajuyksikköä/Nm3, olisi näissä mittauksissa reduktioprosenttien pitänyt olla vähintään 90 prosenttia. Syy raja-arvoa pienempään reduktioon oli tulokaasun alhainen pitoisuus. Ammoniakkipäästön osalta luvan mukainen reduktioprosentti täytyi molempien laitosten osalta. Kompostointilaitoksen ja vanhan kompostointilaitoksen poistoilman ammoniakkipitoisuus oli alle analyysimenetelmän määritysrajan ja täten ei voitu laskea vuodessa ilmaan pääsevän ammoniakin määrää.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueen ilmanlaadun sekä hajujen tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 15.2 ja liitteessä 5.

Biojätteen käsittelyn aiheuttamien hajupäästöjen vähentämiseksi on toimintasuunnitelma ja sitä toteutettiin toimintasuunnitelmaan kirjatun aikataulun mukaisesti.

Jätevesi

Kompostointikenttien hulevedet johdetaan tasausaltaisiin TAL2 ja TAL8. Altaiden vesien laatua tarkkaillaan sähkönjohtavuusmittauksilla. Altaista vesi johdetaan joko viemäriverkkoon tai käytetään teknisenä vetenä, esimerkiksi kompostien kastelussa.

Biojätteen käsittelylaitoksien yhteinen jäteveden tarkkailupiste sijaitsee vanhan kompostointilaitoksen takana sijaitsevassa neutralointipisteessä. Jäteveden laatua tarkkaillaan ympäristöluvan mukaisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Vanhan kompostointilaitoksen takana olevan jätevesipumppaamosta (neutralointiasema) viemäriin johdettiin vuonna 2023 yhteensä 2 746 m3 jätevettä. Vuoden 2023 näytteenottojen analyysitulokset ovat tämän raportin liitteissä 6 ja 7.

Biojätteen käsittelyn kaasun hyödyntämisestä syntyvän jäteveden keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023 on esitetty taulukossa 26. Kesäkuussa 2023 otetusta kaasunkäsittelyn lauhdevesinäytteestä (taulukko 26) ei ole tehty BOD-määritystä inhimillisen virheen takia.

Vanhan kompostointilaitoksen takana olevan jätevesipumppaamon (neutralointiaseman) veden keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023 on esitetty taulukossa 27. Pumppaamossa yhdistyvät sekä kompostointilaitoksen että vanhan kompostointilaitoksen viemäriin johdettavat jätevedet.

Taulukoissa 26–27 on vertailun vuoksi esitetty HSY:n jäte- ja vesihuollon välisen teollisuusjätevesisopimuksen (18.3.2019) mukaiset raja-arvot pH:lle ja sulfaattipitoisuudelle. Raja-arvot eivät kuitenkaan ole ko. vesien osalta sitovia, koska vesiä ei johdeta suoraan jätevesienpuhdistamolle, vaan ne sekoittuvat ekoteollisuuskeskuksen alueelta kerättäviin muihin vesiin ennen puhdistamolle johtamista.

Taulukko 26. Biojätteen käsittelyn kaasun hyödyntämisestä syntyvän jäteveden (kaasunkäsittelyn lauhdeveden) keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023. Vuoden 2023 osalta on taulukossa esitetty keskiarvon lisäksi myös vaihteluväli (minimi ja maksimi). Taulukossa on esitetty myös teollisuusjätevesisopimuksen mukaiset raja-arvot jätevedenpuhdistamolle johdettavalle vedelle.
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Vuosi 2023 minimi
Vuosi 2023 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
-
2 120
<0,008
3 513
2 510
4 250
Biologinen hapenkulutus
mg O2/l
-
104
ei analysoitu
244
244
244
Kemiallinen hapenkulutus
mg O2/l
-
210
730 000
490
399
544
Kiintoaine
mg/l
-
7,0
7,1
9,9
5,0
19,7
Kokonaisfosfori
mg P/l
-
0,03
0,36
0,22
0,05
0,30
Kokonaistyppi
mg N/l
-
4 050
15
3 690
3 260
4 120
pH
-
6–11
8,3
7,3
8,2
8,0
8,3
Sulfaatti
mg SO4/l
400
14,3
120,0
10,0
5,0
19,1
Sähkönjohtavuus
mS/m
-
2 350
ei analysoitu
2 257
2 040
2 500
Taulukko 27. Vanhan kompostointilaitoksen takana olevan jätevesipumppaamon (neutralointiaseman) jäteveden keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023. Vuoden 2023 osalta on taulukossa esitetty keskiarvon lisäksi myös vaihteluväli (minimi ja maksimi). Taulukossa on esitetty myös teollisuusjätevesisopimuksen mukaiset raja-arvot jätevedenpuhdistamolle johdettavalle vedelle.
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Vuosi 2023 minimi
Vuosi 2023 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
-
5 100
1 422
7 522
43
15 000
Biologinen hapenkulutus
mg O2/l
-
2 300
3 300
129
98
160
Kemiallinen hapenkulutus
mg O2/l
-
7 050
3 900
570
510
630
Kiintoaine
mg/l
-
715
320
723
65
1 500
Kokonaisfosfori
mg P/l
-
32,5
42,5
9,3
6,5
12,0
Kokonaistyppi
mg N/l
-
6 195
4 300
12 150
4 300
20 000
pH
-
6–11
7,8
5,2
8,2
8,0
8,3
Sulfaatti
mg SO4/l
400
1 340
12 000
27 650
8 300
47 000
Sähkönjohtavuus
mS/m
-
2 385
2 500
5 200
2 500
7 900
Virtaama
m3
-
4 541
3 495
2 746
-
-

Kaikki biojätteen käsittelyn alueella muodostuvat vedet johdetaan tasausaltaisiin (TAL1, TAL11 ja TAL12) ja edelleen Blominmäen jätevedenpuhdistamolle.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 15.3 ja liitteessä 8.

Melu

Biojätteen käsittelylaitoksen melumittaukset tehdään yhdessä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen muun melumittauksen kanssa (katso tämän raportin luku 15.6 ja liite 9).

Haittaeläimet

Jyrsijöitä torjuttiin sekä myrkyttämällä että pyydyksillä vuonna 2023 (liitteet 10 ja 11). Biojätteen käsittelytoiminnon rakennuksiin sekä sisälle että rakennuksien ulkopuolelle on sijoitettu myrkkysyöttejä, jotka tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Tuholaistorjuntatarkastukset tehtiin kuukausittain ja loppuvuodesta tehotorjunnalla viikoittain. Rottien torjunnassa käytettävällä vaahdotuksella pyrittiin estämään muun muassa kaapelivaurioita.

Kärpäsmyrkytyksiä suoritettiin kahden viikon välein maalis–marraskuussa vuonna 2023 (liitteet 10 ja 11). Torjunta tehtiin ruiskuttamalla ja aineina käytettiin pyretriinin ja piperonyylibutoksidin liuosta sekä deltametriini-liuosta. Lisäksi käytettiin Imidaklopridia, joka on maalityyppinen kärpästen torjunta-aine.

Kemikaalit

Vanhassa kompostointilaitoksessa käytettiin väkevää rikkihappoa (93 %) 28 tonnia poistoilmapesureissa ammoniakin poistoon vuonna 2023.

Pyrolyysin koetoimintalaitoksessa käytettiin propaania laitoksen käynnistyksissä yhteensä 9,2 tonnia. Hallin lämmitykseen kului 5,3 tonnia lämmitysöljyä.

Biokaasuvoimalassa kului moottoriöljyä noin 0,7 tonnia, glykolia 1,4 tonnia ja tolueenia 0,04 tonnia.

Valmiin kompostin käyttö

Kentällä kypsytetty komposti seulotaan 12 mm:n palakokoon ja luovutetaan jatkojalostukseen mullanvalmistukseen sen ollessa tarpeeksi kypsää. Vuonna 2023 luovutettujen kompostien määrät ja ravinteet on esitetty taulukossa 28. Luovutettujen kompostien määrät ovat pienemmät kuin vuonna 2022, johtuen seulonnan myöhästymisestä.

Taulukko 28. Luovutettujen kompostien määrät ja keskimääräiset ravinnearvot vuonna 2023.
Parametri
Yksikkö
Biojäte-komposti
Viherjäte-komposti
Jätevesiliete-komposti
Orgaaninen aines
%
60
33
53
Kokonaistyppi
mg/kg ka
25 217
9 883
22 300
Kokonaisfosfori
mg/kg ka
9 567
1 500
20 000
Kokonaiskalium
mg/kg ka
21 500
7 867
8 900
Luovutettu jatkojalostukseen
t
2 050
3 217
171

Multatuotanto

Ämmäsuon ekoteollisuuskeskuksessa valmistetaan kolmea erilaista multatuotetta: bio-, viher- ja inframultaa. Multien raaka-aineina käytetään biojäte-, liete- ja/tai viherjätekompostia sekä kiviainesta ja turvetta. Vuonna 2023 inframultaa valmistettiin arviolta noin 6 075 tonnia ja biomultaa 3 143 tonnia.

Tutkimushankkeet

Lietehiilihankkeessa jatkettiin toisen koetoimintaohjelman toteutusta ja ensimmäisen koetoimintajakson tulokset koostettiin yhteen jatkopäätöksenteon tueksi. Hankkeessa on tutkittu eri prosessiolosuhteilla tuotetun lietebiohiilen laatua ja sen hyödyntämistä eri sovelluskohteissa. Vuonna 2023 pyrolyysin koetoimintalaitoksella pyrolysoitiin erilaisia biomassoja yhteistyössä Helsingin kaupungin, Aalto-yliopiston ja VTT:n kanssa.

Biojätteen uudet tuotteet -hankkeessa biomädätteen lannoitekäytön selvitykset ovat valmistuneet ja Mädäte maatalouteen -hanke on siirtynyt investoinnin toteutussuunnitteluun rakennuttamisyksikölle.

HSY on mukana Luke:n koordinoimassa HIILIKETJU- hankkeessa, jossa bioperäisen hiilidioksidin (BioCO2) hyödyntämismahdollisuuksia kartoitetaan (mm. talteenotto, puhdistus, varastointi ja logistiikka). Lisäksi hankkeessa luodaan arvoketjuja ja tarkastellaan liiketoimintapotentiaalia sekä ympäristövaikutuksia. HSY on mukana myös Biokierto ry:n PlastLife-hankkeessa, jossa tutkitaan biohajoavan muovin käyttäytymistä kompostoinnissa.

Pilaantuneiden maiden käsittely

Yleistä toiminnasta

Pilaantuneiden maiden käsittelylaitos, PIMA-halli, sijaitsee kompostointilaitosten eteläpuolella ja sen eteläpuolella on PIMA-kenttä. Molempiin voi vastaanottaa pilaantuneita maa-aineksia, mutta varsinaiset käsittelytoiminnot toteutetaan PIMA-hallissa.

Ekoteollisuuskeskukseen vastaanotettiin ainoastaan akuutteja öljyvahinkomaita vuonna 2023. Maiden vastaanotto päättyi vuoden lopussa. Hallissa olevat maat käsitellään ja sen jälkeen toiminta päätyy.

PIMA-hallissa varastoidaan hiekoitussepeliä eri kohdassa kuin PIMA-maita käsitellään.

PIMA-hallissa vuonna 2023 toteutetusta Ekomo-toiminnasta voi lukea luvusta 14.2.

Käsittely ja hyödyntäminen

Vuonna 2023 vastaanotto rajoittui akuutteihin öljyvahinkomaaeriin. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita vastaanotettiin PIMA-halliin yhteensä noin 329 tonnia.

Raportointijaksolla pilaantuneita maita esikäsiteltiin/käsiteltiin välppäämällä ja eriä yhdistämällä. Vuonna 2023 käsiteltyjä pilaantuneita maita ajettiin 34 tonnia loppusijoitusalueelle hyödynnettäväksi.  Kaikki vuonna 2023 käsittelyyn ohjautuneet pilaantuneet maa-ainekset olivat pilaantuneet öljyhiilivedyillä.

Prosessi- ja laitehäiriöt

PIMA-toiminnossa ei raportointijaksolla ollut normaalista poikkeavaa toimintaa.

Päästötarkkailu

Ilma

PIMA-hallin yleisilmanvaihto on ollut raportointijaksolla suunnitellusti päällä, lukuun ottamatta muutaman päivän seisokkeja kompostointilaitoksen ulkoaumojen kääntöjen aikana (tuloilmakoneiden esisuodattimien ennenaikaisen tukkeutumisen estämiseksi).

HSY ei vastaanota VOC-yhdisteillä pilaantuneita maaeriä, joten VOC-hallin ilmanvaihtoa ei käytetty maiden käsittelyssä eikä näin ollen päästömittausaineistoakaan kertynyt.

Vesi

PIMA-käsittelyn vesientarkkailun keskimääräiset tulokset vuosilta 2021–2023 on esitetty taulukossa 29. Vuoden 2023 näytteenottojen analyysitulokset ovat tämän raportin liitteessä 12.

Taulukko 29. PIMA-käsittelystä viemäriin johdetun veden keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023. Vuoden 2023 osalta taulukossa on esitetty neljän näytteenottokerran keskiarvon lisäksi vaihteluväli (minimi ja maksimi). Vuoden 2022 osalta on taulukossa esitetty neljän näytteenottokerran keskiarvo muiden paitsi MTBE:n, TAME:n, kloorivapaiden ja kloorattujen VOC-yhdisteiden osalta, joista tiedot on esitetty kolmen näytteenottokerran osalta keskiarvoina. Vuoden 2021 osalta taulukossa on esitetty kolmen näytteenottokerran keskiarvo (näytteenotossa on huomioitu tammikuun 2022 puolella tehty näytteenotto, jolla on korvattu vuoden 2021 loka–joulukuun näytteenotto). Taulukossa on esitetty myös ekoteollisuuskeskuksen teollisuusjätevesisopimuksen mukaiset raja-arvot jätevedenpuhdistamolle johdettavalle vedelle.
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Vuosi 2023 minimi
Vuosi 2023 maksimi
Arseeni
mg/l
0,1
0,0014
0,0011
0,0008
0,0005
0,0014
Elohopea
mg/l
0,01
<0,0001
<0,0001
<0,0001
<0,0001
<0,0001
Kadmium
mg/l
0,01
0,00238
0,00002
0,00002
<0,00002
0,00002
Kemiallinen hapenkulutus
mg/l
-
71
49
34
<15
81
Kiintoaine
mg/l
-
13
7
8
5,8
11
Klooratut VOC-yhdisteet
mg/l
-
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
Kloorivapaat VOC-yhdisteet
mg/l
3
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
alle määritysrajojen
Öljyhiilivedyt C10-C40
mg/l
100
1,62
0,33
0,19
<0,05
0,27
Kokonaiskromi
mg/l
1
0,00157
0,00045
0,00053
0,00022
0,00083
Kromi (VI)
mg/l
0,1
<0,05
<0,05
<0,05
<0,05
<0,05
Kupari
mg/l
2
0,0082
0,0061
0,0043
0,0030
0,0064
Lyijy
mg/l
0,5
0,0013
0,0003
0,0006
0,0002
0,0012
MTBE
mg/l
-
<0,0005
<0,0005
<0,0005
<0,0005
<0,0005
Nikkeli
mg/l
0,5
0,0014
0,0013
0,0009
<0,0001
0,0023
PAH-yhdisteet
mg/l
-
0,0015
<0,0001
0,00005
<0,0001
0,00013
pH
-
6–11
7,0
7,0
7,2
7,0
7,7
Sinkki
mg/l
3
0,034
0,021
0,021
0,013
0,038
Sähkönjohtavuus
mS/m
-
29
49
33
13
59
TAME
mg/l
-
<0,0005
<0,0005
<0,0005
<0,0005
<0,0005

Jätteen käsittely ja varastointi kentillä

Yleistä toiminnasta

Ekoteollisuuskeskuksen alueella on yhteensä yli 40 hehtaaria pinnoitettuja ja viemäröityjä kenttiä eri hyötykäyttötarkoituksia varten. Ekoteollisuuskeskuksen alueella jätteiden käsittelyyn ja välivarastointiin tarkoitetut kentät ovat pääosin asfalttipintaisia (liite 13). Asfalttina on käytetty kumibitumivaluasfalttia ja tiiivisasfalttibetonia. Osalla kentistä on lisätiivistysrakenteena maabentoniittikerroksia ja HDPE-tiivistyskalvo.

Kenttien vedet johdetaan pääosin ekoteollisuuskeskuksen jätevesien keräysjärjestelmään ja pumpataan HSY:n viemäriverkkoon. Kenttärakenteiden kuntoa seurataan säännöllisesti tehtävillä kierroksilla ja kaksi kertaa vuodessa suoritettavien turvallisuuskävelyiden yhteydessä.

Varastoitavia ja käsittelyä vaativia jätteitä ovat muun muassa kuona, maa-ainekset, puujätteet, asfaltti ja betoni (taulukko 30). Kiviainespitoiset jätteet käytetään pääasiassa alueen rakentamiskohteissa ja puujätteet kompostoinnin tukiaineena tai energiana.

Käsiteltäviä jätteitä varastoidaan kasoissa, jotta saadaan kerättyä riittävä materiaalimäärä käsittelyä tai poiskuljetusta varten. Muualle käsittelyyn toimitettavia jätteitä varastoidaan sen verran, kun on tarpeellista kuljetuksen tai käsittelypaikan kapasiteetin mukaisesti.

Ulkopuolelle käsittelyyn toimitettavia jätteitä ovat jätepaalit, metalli, lasi, kyllästetty puu, renkaat, SER-jätteet, kylmälaitteet, kipsi, posliini, muoviputket ja eläinten raadot.

Bio- ja puutarhajätteen kenttäkäsittely on esitelty tämän raportin luvussa 5 ja pilaantuneiden maiden kenttäkäsittely on esitelty tämän raportin luvussa 6.

Taulukko 30. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa vuosina 2021–2023 käsitellyt jätejakeet. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan. Varastossa vuodenvaihteessa 2023 olevat käsittelemättömät ja käsitellyt jätejakeet yhteensä on esitetty omassa sarakkeessaan.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Käsitelty vuonna 2021
Käsitelty vuonna 2022
Käsitelty vuonna 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Varastossa 12/2023
Asfaltti
17 03 02
-
5 088
-
-5 088
-100,0
9 391
Eläinten raadot
18 02 03
2,8
2,5
0,6
-1,9
-76,0
-
Jätepaalit
19 12 10
14 307
12 919
13 465
546
4,2
13 240
Kuona
19 01 12
69 433
76 143
54 450
-21 693
-28,5
91 107
Kyllästetty puu
17 02 04
-
-
-
-
-
10
Lajiteltava jäte
17 09 04
7 416
3 666
4 773
1 107
30,2
30
Lasi
20 01 02
-
-
-
-
-
100
Maa-aines
17 05 04
55 000
30 000
30 000
0
0
42 106
Metalli
20 01 40
-
-
-
-
-
20
Pinnoitettu puu
17 02 01
5 715
4 249
2 915
-1 334
-31,4
2 285
Rakennuskiviaines
17 01 07
14 000
15 000
15 428
428
2,9
12 740
Sortti-aseman polttoon kelpaamaton jäte
17 09 04
7 500
1 500
14 855
13 355
890,3
5 207

Asfaltti

Tuleva asfaltti pääosin murskataan ja hyödynnetään loppusijoitusalueen liikenne- ja vastaanottopaikkojen kunnossapidossa. Asfalttirouhetta käytettiin muun muassa ekoteollisuuskeskuksen hiekkateiden pinnoittamisessa pölyämisen vähentämiseksi.

Eläinten raadot

Eläinten raadot, pääasiassa peurat ja hirvet, vastaanotetaan ja varastoidaan kannellisessa vaihtolavassa. Ne noudetaan kolmen päivän sisällä tilauksesta käsiteltäväksi Honkajoki Oy:n käsittelylaitokseen. 

Jätepaalit, muovipaalit ja välivarasto

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan suunniteltu huoltoseisokki oli 4.9–29.9.2023. Jätteen paalaus alkoi heti seisokin alkaessa. Jätettä paalattiin 4.9.–3.11.2023 välisenä aikana.

Jätepaaleja ajettiin jätevoimalalle 12 370 tonnia. Paalit ajettiin pääasiassa talven lämmityskauden aikana.

Jätevoimalan seisokin aikana paalaukseen kelpaamatonta Sortti-asemien jätettä otettiin välivarastoon 558 tonnia ja muuta paalaukseen kelpaamatonta lajiteltavaa jätettä 394 tonnia. Välivarasto ajettiin jätevoimalalle seisokin päätyttyä.

Kuona

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalassa syntyvän kuonan vastaanotto ekoteollisuuskeskukseen aloitettiin vuonna 2014. Kuona vastaanotetaan laajennusalueen S2-alueen kuonakentälle.

Kuona varastoidaan ja ikäännytetään varastokasassa. Se käsitellään 20 000–50 000 tonnin erissä käsittelykertojen lukumäärästä riippuen. Kuonamäärä on vähentynyt viime vuosien aikana. Tänä vuonna käsitettiin kuonaa 21 693 tonnia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Käsittelemätöntä kuonaa jäi varastoon noin 30 000 tonnia. Kuonan laatu on pysynyt vuosien saatossa hyvin samankaltaisena.

Kuonasta eroteltu magneettinen metalli toimitetaan metallinkäsittelijälle Suomeen, joka toimittaa sen jatkokäsittelyyn. Käsittelystä vastaava palveluntarjoaja toimittaa ei-magneettisen metallin jatkojalostettavaksi, jossa siitä erotellaan alumiini, kupari ja muita arvometalleja uudelleen käytettäväksi.

Kuonan käsittelyprosessissa syntyy eri raekokoihin 0–50 mm:n välillä seulottuja mineraalisia jakeita, joista analysoidaan MARA-kelpoisuus. Kaikki mineraaliaineserät olivat MARA-kelpoisia vähintään päällystettyihin väyliin sekä teollisuus- ja varastorakennusten pohjarakenteisiin. Mineraaliaineksilla korvataan neitseellisiä maa-aineksia hyödyntämällä niitä kaatopaikan ja kenttäalueiden rakenteissa sekä sideaineena tuhkan stabiloinnissa. Vuonna 2023 kuonan mineraaliaineksia toimitettiin hyödynnettäväksi Ämmässuolla vanhan kaatopaikan sulkemiseen 4 500 tonnia, loppusijoitusalueelle 6 314 tonnia, pesupaikan kenttäalueen rakentamiseen 7 432 tonnia ja tuhkan käsittelyyn 684 tonnia. Ulkopuolelle toimitettiin hyödynnettäväksi 25 903 tonnia kuonan mineraaliaineksia. Jätteenpolton kuonan kaatopaikka- ja hyötykäyttökelpoisuuslausunto on liitteenä 14.

Kuonan vastaanoton poikkeukselliset aukioloajat on koottu tämän raportin lukuun 4.2.

Tutkimushankkeet

HSY on kokeillut kuonan hienoaineksien hyödyntämistä kuonabetonipalikoiden valmistuksessa kesän 2023 aikana. Palikoita valmistetaan 1200x600x600 mm muoteilla, kuonabetonin sekoitus tapahtuu HSY:n omalla tuhkankäsittelylaitteistolla. Kokeiluun liittyen on tehty Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon koetoimintailmoitus vuosille 2023–2024. Vuoden 2023 aikana valmistettiin yhteensä 250 kuonapalikkaa ja niitä hyödynnetään nyt ekoteollisuuskeskuksen kenttäalueilla. Mahdollisten kuonapalikoista liukenevien haitta-aineiden liukoisuuksien selvittämiseksi massasta valettiin koekappaleet, joista liuotettu vesi ja yksi koekappale lähetettiin tutkittaviksi laboratorioon Metropolilabille.

HSY on mukana myös UUMA4-hankkeessa, jossa edistetään muun muassa kuonien hyötykäyttöä maarakentamisessa.

Kyllästetty puu

Kyllästettyä puuta tulee kuorma-autoilla suoraan ekoteollisuuskeskukseen sekä Ämmässuon ja Jorvaksen Sortti-asemilta. Kyllästetyt puut noudetaan hyödynnettäväksi ulkopuoliselle toimijalle. Nouto tapahtuu varastosta tarpeen mukaan kuukausittain.

Lajiteltava jäte

Lajiteltava jäte vastaanotetaan lajittelukatokseen, jossa jäte lajitellaan materiaalinkäsittelykoneella. Jätteistä lajiteltiin poltettavaa jätettä, metallia, kiviainespitoista rejektiä, maata, lasia, puuta, kipsiä, loppusijoitettavaa jätettä ja muoviputkia (taulukko 31).

Jätteen lajittelusta muodostunut kiviainespitoinen rejekti varastoidaan kentällä Sortti-aseman palamattoman jätteen kanssa. Käsittelystä kerrotaan tarkemmin luvussa 7.13.

Taulukko 31. Lajittelukatoksessa lajitellut jätteet tonneittain (t) vuonna 2023.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Määrä, t
Eläinjäte
18 02 03
0,6
Ikkunalasi
17 09 04
22
Kipsi
17 08 02
43
Kiviainespitoinen rejekti, hyödynnettävä
19 12 12
775
Kiviainespitoinen rejekti, loppusijoitettava
19 12 12
155
Maa
17 05 04
46
Metalli
17 04 07
226
Muoviputket
17 02 03
55
Poltettava jäte
19 12 10
3 332
Posliini
17 09 04
63
Puu
17 02 01
48
Puu kyllästetty
17 02 04
3,3
SER
16 02 14
4
Yhteensä
-
4 772,9

Muoviputket

Muoviputket eroteltiin lajittelukatokseen tulleista jätteistä. Muoviputket toimitetaan ulkopuolelle jatkokäsittelyyn.

Renkaat ja kumimatot

Renkaita ja kumimattoja muodostuu pääasiassa jätteiden lajittelussa. Renkaat ja kumimatot kerätään vaihtolavoille, joista ne toimitetaan jatkokäsittelyyn.

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu sekä kylmälaitteet

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromua sekä kylmälaitteita kerätään noin 30 kuution vaihtolavoille. Lavan täytyttyä materiaali toimitetaan jatkokäsittelyyn.

Lasi

Ämmässuolle tuli HSY:n erilliskerättyä kiinteistöjen lasia ja Ringin toimittamaa lasia. Lasi vastaanotettiin tuottajayhteisö Ringin ekoteollisuuskeskuksessa sijaitsevaan terminaaliin, josta se toimitettiin jatkojalostukseen. Tuottajayhteisö Rinki ostaa HSY:ltä vastaanottopalveluita ja toimittaa välivarastoidun materiaalin jatkokäsittelyyn.

Kiinteistölasin vastaanoton poikkeukselliset aukioloajat on koottu tämän raportin lukuun 4.2.

Maa-ainekset

Jätepitoinen maa-aines

Jätepitoiset maat vastaanotettiin asfaltoidulle vastaanottokentälle. Maa-ainekset seulottiin ja ylitekivistä poistettiin jätteet. Yli 120 mm:n kokoinen kiviainespitoinen rejektiä murskattiin 11 318 tonnia. Maa-aines hyödynnetään vanhan kaatopaikan pintarakenteissa.

Kiviainespitoinen liete

Säiliöautolla tuleva kiviainespitoinen jäte vastaanotettiin kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysaltaaseen. Kiviainespitoinen liete hyödynnettiin kaatopaikkarakenteissa. Altaita on kaksi kappaletta ja yhteen altaaseen mahtuu noin 200 kuutiota kiviainespitoista kiintoainesta.

Pilaantumaton maa-aines

Pilaantumaton maa-aines käsiteltiin maapintaisella materiaalinkäsittelykentällä. Maa-ainekset seulottiin ja ylitekivet murskataan myöhemmin. Seulottuja maa-aineksia käytettiin kaatopaikkojen pintarakenteessa, joista kerrotaan lisää luvuissa 8.1 ja 8.2.

Vieraslajipitoinen maa-aines

Vieraslajipitoisia maita on vastaanotettu vuodesta 2020 alkaen. Maa-aineskasasta poistetaan kaivinkoneen lajittelukouralla kokonaisia kasvustoja. Loput vieraslajikasvien juuristot ja kasvustot poistetaan maa-aineksen joukosta seulomalla. Kasvien osat toimitetaan biokierrätyksen käsiteltäviksi. Puhdistetut maa-ainekset toimitetaan maankaatopaikalle.

Metalli

HSY:n erilliskerättyä kiinteistöjen metallia vastaanotettiin vastaanottokentälle siirtokuormattavaksi. Metallit kuormataan vaihtolavoille kuljetettavaksi ja niitä ajetaan useita kuormia viikossa hyötykäyttöön.

Lajittelukatokseen vastaanotettiin metallikuormia ja metallia sisältävää lajiteltavaa jätettä. Metallia muodostui (taulukko 32) lajittelukatoksesta, puun murskauksesta, Sortti-aseman polttoon kelpaamattoman jätteen käsittelystä, biokierrätyksestä ja betonin murskauksesta. Metallit kuormattiin vaihtolavoille ja toimitettiin jatkojalostukseen.

Kuonan käsittelystä muodostui rautametallia ja ei-rautametallia. HSY toimitti rautametallit ja kuonan käsittelijä ei-rautametallit jatkojalostukseen.

Kiinteistömetallin vastaanoton poikkeukselliset aukioloajat on koottu tämän raportin lukuun 4.2.

Taulukko 32. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa muodostuneet ja siirtokuormatut kiinteistömetallit tonneittain (t) eri käsittelytoiminnoissa vuonna 2023.
Käsittelytoiminto
Jätenimike (LoW-koodi)
Määrä, t
Betonin murskaus
17 04 07
5
Biokierrätys
17 04 07
83
Kiinteistömetalli
20 01 40
2 350
Kuonan metallit
19 12 02
3 952
Lajittelukatos
17 04 07
226
Sortti-aseman betonin murskaus
17 04 07
50
Sortti-aseman polttoon kelpaamattoman jätteen käsittely
17 04 07
206
Sortti-aseman puun murskaus
17 02 01
5
Yhteensä
-
6 877

Pinnoitettu puu

Pinnoitettua puuta tulee kuorma-autoilla suoraan ekoteollisuuskeskukseen sekä Ämmässuon ja Jorvaksen Sortti-asemilta. Valtaosa pinnoitetusta puusta on Sortti-asemilla erilliskerättyä puuta. Puu murskattiin ja toimitettiin polttoaineeksi muualle.

Rakennuskiviaines

Rakennuskiviaines on pääosin kotitalouksista ja rakentamisesta muodostunutta pääosin betonipitoista materiaalia, kuten piikkausjätettä, laastia, maata, harkkoja ja tiilijätettä. Pääosa materiaalista tulee Sortti-asemilta. Rakennuskiviaines vastaanotetaan vastaanottokentälle, jossa se murskataan ja puhdistetaan muusta jätteestä.

Betonijäte on pääasiassa betonia, joka toimitetaan kuorma-autoilla. Betoniraudat erotetaan betonikappaleiden esikäsittelyssä ja murskauksen jälkeen kouralla sekä magneettierottimella. Raudat toimitetaan hyödynnettäväksi. Betonimurske hyödynnetään kaatopaikan liikennealueiden rakentamisessa.

Vanhan kaatopaikan pintarakenteen pohjan tasauksessa käytettiin rakennuskiviainesmursketta 2 649 tonnia ja loppusijoitusalueen liikennealueilla betonimursketta 2 213 tonnia.

Rakennuskiviainesta toimitettiin ulkopuolelle hyödynnettäväksi 13 347 tonnia.

Sortti-aseman polttoon kelpaamaton jäte ja posliinijäte

Sortti-asemilta vastaanotettiin sellaisenaan polttoon kelpaamatonta jätettä.  Jäte murskattiin ja seulottiin kiviainespitoisen jätteen, poltettavan jätteen ja metallin erottelemiseksi. Karkeaa mineraalipitoista mursketta käytettiin 4 785 tonnia vanhan kaatopaikan kaasunkeräyskerroksessa. Poltettava jäte toimitettiin polttoon ja metalli jatkojalostukseen. Ulkopuolelle toimitettiin mineraalimursketta hyödynnettäväksi 5 772 tonnia.

Saniteettiposliinia on kerätty koeluontoisesti Ämmässuon Sortti-asemalla. Posliinia toimitettiin 63 tonnia hyödynnettäväksi.

Jätteen loppusijoitus

Vanha kaatopaikka

Vanhan kaatopaikan pinta-ala on 52 hehtaaria. Pintarakenteiden rakentamisen vaiheistuksesta on toimitettu suunnitelma viranomaiselle.

Vanhan kaatopaikan ympäristöluvan mukainen muotoilu päättyi loppuvuonna 2020. Lakialueen painumia muotoiltiin 2023 jatkoluvan mukaisesti. Lopullinen tiivis pintarakenne valmistui vuonna 2023. Vanhalla kaatopaikalla on nyt kokonaisuudessa tiivis pintarakenne. Metrin paksuinen pintamaa-aineskerros puuttuu 12,5 hehtaarin alueelta. Pintarakennekerros rakennetaan tulevina vuosina ekoteollisuuskeskukseen tulevilla mailla, jotka käsitellään rakennekerroksiin sopiviksi. Vanhan kaatopaikan toteutuneet pintarakenteet on kuvattu liitteessä 15.

Vanhan kaatopaikan jätetäytön tilasta voi lukea kappaleesta 15.4.1 ja painumatarkkailun vuoden 2023 mittaustuloksista voi lukea kappaleesta 15.5.1.

Vaarattoman jätteen loppusijoitusalue

Vaarattoman jätteen loppusijoitusalueen kokonaispinta-ala on 12,4 hehtaaria, josta aktiivikäytössä on 6,7 hehtaaria. Jäljellä oleva täyttötilavuus on noin 520 000 kuutiometriä.  Jätettä sijoitettiin vuoden aikana loppusijoitusalueelle alle 15 000 tonnia (taulukko 9 ja 33), jolloin tilavuus ei ole merkittävästi muuttunut aiemmista vuosista.

Kaatopaikkasijoittamista koskeva rajoitus astui voimaan biohajoavan ja muun orgaanisen jätteen osalta 1.1.2016 ja rakennus- ja purkujätteitä osalta 1.1.2020. Rajoitukset koskevat yli 10 prosenttia orgaanista ainesta sisältävää jätettä. HSY voi ESAVI:n 25.10.2019 antaman päätöksen nro 414/2019 mukaisesti loppusijoittaa kaatopaikalle eräitä jätejakeita, joiden orgaanisen jätteen määrä ylittää edellä mainitun 10 prosenttia. Poikkeus on voimassa 1.1.2024 saakka. Vuonna 2023 ei loppusijoitettu ympäristöluvassa nro 414/2019 tarkoitettuja biohajoavia jätteitä.

Taulukko 33. Sisäisestä käsittelystä toimitetut vaarattoman jätteen loppusijoitusalueen materiaalit tonneittain (t) vuonna 2023.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Määrä, t
Asfaltti, hyödynnettävä
17 03 02
169
Betoni, hyödynnettävä
17 04 07
2 213
Kiviainespitoinen rejekti, hyödynnettävä
19 01 12
775
Kiviainespitoinen rejekti, loppusijoitettava
19 01 12
155
Kuona, hyödynnettävä
19 01 12
6 314
Lasi, loppusijoitettava
17 09 04
22
Maa-aines, hyödynnettävä
17 05 04
3 138
Yhteensä
-
12 786

Ekoteollisuuskeskuksen ulkopuolelta toimitettiin loppusijoitettavaa jätettä 919 tonnia, muu loppusijoitettava jäte on peräisin jätteen käsittelyprosesseista. Taulukon 33 materiaalit muodostuivat alueella tehdystä jätteen käsittelystä. Materiaaleista 155 tonnia rakennusjätteen kiviainespitoista rejektiä ja 22 tonnia ikkunalasia loppusijoitettiin. Muu materiaali hyödynnettiin loppusijoitusalueella.

Loppusijoitusalueen toteutuneet pintarakenteet on kuvattu liitteessä 16.

Loppusijoitusalueen jätetäytön tilasta voi lukea luvusta 15.4.2 ja painumatarkkailun vuoden 2023 mittaustuloksista voi lukea luvusta 15.5.2.

Tutkimushankkeet ja selvitykset

Jätehuollon kehittäminen toteutti vuonna 2023 Ämmässuon loppusijoitusalueen kaasukaivojen asennuksen yhteydessä näytteenottoa ja tiedonkeruuta. Jätenäytteiden keräämisen ja analysoinnin tarkoituksena oli selvittää loppusijoitusalueen tilaa kaasuntuoton ja suotovesien muodostumisen suhteen, sekä kartoittaa alustavasti alueelta löytyvän materiaalin hyödynnettävyyttä.

Kuonan, erilaisten bentoniittiseosten ja rakentamisessa muodostuvien kaivumaiden hyötykäyttöä loppusijoitusalueen väliaikaisessa pintarakenteessa selvitetään erillisessä projektissa. Vuoden 2023 aikana jatkettiin aiemmin toteutettujen pintarakenteiden seurantaa.

Vaarallisen jätteen loppusijoitusalue

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan kattila- ja lentotuhka kuljetetaan säiliöautoilla ekoteollisuuskeskuksen vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen varastosiiloihin. Tuhka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja se loppusijoitetaan stabiloituna vaarallisen jätteen loppusijoitusalueeksi rakennettuun tuhkasoluun.

Käytössä oleva tuhkasolu T1 on otettu käyttöön vuonna 2014. Tuhkasolun pinta-ala on 4 000 m2. Tuhkasolun täyttötilavuus on noin 40 000 m3 ja sen arvioidaan riittävän vuoden 2025 alkuun. Nykyinen tuhkan stabilointilaitteisto on otettu käyttöön vuoden 2019 alusta.

Uuden tuhkasolun T2 rakentaminen käynnistyi vuonna 2022 ja valmistui 30.9.2023.

HSY:n vaarallisen jätteen kaatopaikan toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen (Nro 90/2018/1, Dnro ESAVI/4176/2017, 7.6.2018) lupamääräyksessä 30 edellytetään, että toiminnanharjoittajan tulee viiden vuoden välein vuosiraportoinnin yhteydessä esittää ympäristöluvan valvontaviranomaiselle selvitys vakuuden riittävyydestä. Selvitys vakuuden riittävyydestä on toimitettu Uudenmaan ELY-keskukselle 13.2.2024.

Tuhkan käsittely

Jätevoimalatuhkaa vastaanotettiin vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen siiloihin 3 544 tonnia. Vastaanotetun tuhkan määrä on lisääntynyt 1,3 % verran edellisvuodesta. Loppusijoitettava tuhka on stabiloitu 3.3.2022 alkaen kuonan käsittelystä syntyvän 0–2 ja 2–5 mm mineraaliaineksen sekä veden kanssa maakostean betonin kaltaiseksi tiivistettäväksi massaksi. Aiemmin stabiloinnin sideaineena on käytetty kuonan mineraaliaineksen lisäksi sementtiä. Tuhkan stabiloinnilla tarkoitetaan haitallisten aineiden sitomista side- ja lisäaineilla niukkaliukoisemmaksi. Jokaisen tuhkaerän laatua seurataan pikatestein, joiden avulla tarkistetaan stabilointiresepti. Vuonna 2023 reseptiä jouduttiin muuttamaan 15 tuhkaerän kohdalla, jolloin käsiteltiin 443 tonnia tuhkaa.

Vuoden 2023 aikana tuhkaa käsiteltiin 3 455 tonnia ja stabiloitua massaa loppusijoitettiin tuhkasoluun 5 080 tonnia. Stabiloinnissa käytettiin 914 tonnia vettä, 10 tonnia sementtiä ja 701 tonnia kuonan mineraaliainesta. Jätteenpolton lentotuhkan vastaavuustestauslausunto on tämän raportin liitteenä 17.

Vuoden loppuun mennessä tuhkasoluun on sijoitettu yhteensä 56 321 tonnia stabiloitua tuhkaa, josta vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa jätevoimalatuhkaa on 38 300 tonnia. 

Prosessi- ja laitehäiriöt

Tuhkankäsittelyssä ei ollut häiriöitä, joiden vuoksi tuhkasiilot olisivat täyttyneet ja tuhkaan vastaanotto häiriintynyt. Kaikki toimitetut tuhkat stabiloitiin käsittelylaitteistolla.

Rakentaminen

Ämmäsuon vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen tuhkasolu T1:n arvioidaan täyttyvän vuoden 2024 lopulla tai 2025 alussa. Elokuussa 2022 on käynnistetty tuhkasolu T2:n rakentaminen. AVI on hyväksynyt solun toteutussuunnitelmat 1.9.2022. Solulle on saatu rakennuslupa 9.9.2022. Työ on edennyt aikataulun mukaan ja urakka on valmistunut 30.9.2023. T2 solun betonirakenteiden valmistuttua solun päälle rakennetaan sääsuojakatos. Katoksen valmistuminen on suunniteltu vuoden 2024 loppupuolelle. Hihnakuljetin siirretään T1 solulta T2 solulle T1 solun täytyttyä vuodenvaihteen 2024–2025 aikaan.

Päästötarkkailu

Ilma

Tuhka puretaan pneumaattisesti varastosiiloihin, jolloin se ei aiheuta pölyhaittoja. Tuhkasiilojen pölynsuodattimien kuntoa seurataan huolto-ohjelman mukaisesti määräajoin. Tuhkan käsittelyn vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan ekoteollisuuskeskuksen ilmanlaadun mittausasema 2:lla.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu luvussa 15.2 ja liitteessä 5.

Vesi

Vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen suotovesiä tarkkaillaan automaatiojärjestelmään liitettyjen jatkuvatoimisten mittausten ja säännöllisten kenttämittausten avulla sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti.

Pisteellä T1 (vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen suoto- ja valumavedet) havaittiin erittäin suurta sähkönjohtavuutta sekä muun muassa reilusti kohonneita kloridi- ja sulfaattipitoisuuksia vuoden 2023 näytteenotoissa. Viemäröitävän suotoveden määrä vaarallisen jätteen loppusijoitusalueelta on hyvin pieni. Vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen edustan tuhkankäsittelyalueen hulevesiä edustavassa havaintopisteessä TKN sulfaatti- ja kloridipitoisuudet sekä sähkönjohtavuus olivat koholla huhtikuun näytteessä, mutta olivat syyskuuhun mennessä laskeneet lähemmäs vuosien 2020–2022 tasoa. Ekoteollisuuskeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailusta on kerrottu luvussa 15.3 ja liitteessä 8.

Kemikaalit

Tuhkan stabilointiin käytettiin 10,6 tonnia sementtiä vuonna 2023. Laitteiston huollossa käytettiin betonimuottiöljyä 60 kiloa, laakerirasvaa 3 kiloa ja laitteistoöljyä 250 litraa.

Tutkimushankkeet

Vuonna 2023 jatkettiin selvityksiä liittyen vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavan tuhkan termiseen käsittelyn, mahdolliseen haitta-aineiden talteenottoon ja mineraaliaineksen hyödyntämiseen. Selvitystyö jatkuu vuonna 2024 VOKUS-hankkeessa.

Ämmässuon Sortti-asema

Yleistä toiminnasta

HSY on järjestänyt toiminta-alueensa kotitalouksien ja pienyritysten omatoimisesti käsittelyyn toimitettaville jätteille miehitetyt vastaanottopisteet eli niin kutsutut Sortti-asemat, joista yksi on sijoitettu ekoteollisuuskeskuksen yhteyteen. Ämmässuon Sortti-asema otettiin käyttöön elokuussa 2002.

Ämmässuon Sortti-asemalla kävi vuoden 2023 aikana 37 840 asiakasta (taulukko 34). Asiakkaita oli 220 enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2022. Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.

Taulukko 34. Ämmässuon Sortti-aseman asiakastyypit ja -määrät vuosina 2021–2023.
Asiakastyyppi
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Maksavat asiakkaat
37 575
32 270
31 963
Ilmaisasiakkaat
7 242
5 350
5 877
Yhteensä
44 817
37 620
37 840

Ämmässuon Sortti-asema oli avoinna vuonna 2023 maanantaista perjantaihin kello 7.00–21.00. Ämmässuon Sortti-aseman palvelun parantamiseksi asema oli auki neljänä kevätlauantaina. Aukioloajat on koottu tämän raportin lukuun 4.2.

Ämmässuon Sortti-aseman ympäristöluvan mukainen toiminnan määräaikaistarkastus on tehty viimeksi 19.5.2020.

Jätteen määrä

Jätteiden vastaanottomäärät saadaan selville Sortti-asemilta poiskuljetetuista jätemääristä. Ämmässuon Sortti-asemalla vuoden 2023 aikana vastaanotetut jätteet on esitetty taulukossa 35.

Vuoden 2023 aikana Ämmässuon Sortti-asemalla otettiin vastaan hyötyjätteitä, sekajätteen pieneriä sekä SE-romua yhteensä 5 782 tonnia (ympäristöluvan mukainen enimmäisvastaanottomäärä vuodessa 30 000 tonnia) ja vaarallista jätettä 77 tonnia (ympäristöluvan mukainen enimmäisvastaanottomäärä vuodessa 5 000 tonnia).

Taulukko 35. Ämmässuon Sortti-aseman suoritteet tonneina vuosina 2021–2023. Muutokset tonneina (t) ja prosentteina (%) vuosien 2022 ja 2023 välillä on esitetty omissa sarakkeissaan. Sekajätemäärä sisältää varsinaisen sekajätteen, rakennuskiviaineksen, rakennus- ja purkujätteen sekä eristevillan. Tekstiilin keräys päättyi 31.12.2022.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Muutos vuodesta 2022, t
Muutos vuodesta 2022, %
Biojäte, ylijäämähedelmät
20 02 01
13
25
10
-15
-60,0
Kipsi
17 08 02
162
124
138
14
11,3
Kyllästetty puu
20 01 37
314
203
208
5
2,5
Kylmälaitteet
20 01 23
47
45
46
1
2,2
Metalli
20 01 40
455
321
355
34
10,6
Muovi
20 01 39
17 02 03
15 01 02
15 01 02
50
67
67
0
0,0
Muu SER
20 01 36
183
139
152
13
9,4
Pahvi
20 01 01
67
60
57
-3
-5,0
Paperi
20 01 01
15 01 01
11
11
11
0
0,0
Puu
20 01 38
1 941
1 434
1 282
-152
-10,6
Puutarhajäte
20 02 01
620
628
590
-38
-6,1
Risut
20 02 01
724
701
732
31
4,4
Sekajäte
20 03 01
2 766
2 328
2 107
-221
-9,5
Tekstiilijäte
20 01 10
20 01 11
15 01 09
7
5
0
-5
-100,0
Tv:t ja monitorit
20 01 35
52
40
27
-13
-32,5
Vaaralliset jätteet
16 06 01
16 06 02
16 06 03
20 01 14
20 01 21
20 01 27
20 01 29
20 01 32
20 01 26
20 01 19
97
71
77
6
8,5
Yhteensä
-
7 509
6 202
5 859
-343
-5,5

Ämmässuon Sortti-asemalla vuoden 2023 lopussa varastossa olleet jätemäärät on esitetty taulukossa 36. Taulukossa ilmoitettujen määrien lisäksi varastossa oli pieniä määriä pakkauslasia (15 01 07) ja uudelleen käytettäviä tavaroita.

Taulukko 36. Ämmässuon Sortti-asemalla varastossa 31.12.2023 olleet jätemäärät tonneina.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Varastoitu määrä (t)
Kipsi
17 08 02
2,5
Kyllästetty puu
20 01 37
2
Kylmälaitteet
20 01 23
0,2
Metalli
15 01 04
20 01 40
5
Muovi
20 01 39
17 02 03
15 01 02
6,7
Muu SER
20 01 36
1
Pahvi
20 01 01
1,2
Paperi
20 01 01
15 01 01
0,2
Puujäte
17 02 01
20 01 38
5
Puutarhajäte
20 02 01
2
Risut
20 02 01
2
Sekajäte
20 03 01
28,2
Tekstiilijäte
20 01 10
20 01 11
15 01 09
0
TV:t ja monitorit
20 01 35
0,5
Vaaralliset jätteet
06 03 13
13 01 05
13 02 05
15 01 10
16 01 07
16 06 01
20 01 13
20 01 15
20 01 17
20 01 19
20 01 21
20 01 27
20 01 29
20 01 31
20 01 32
20 01 33
0,8
Yhteensä
-
57,3

Jätteiden vastaanotto ja laadunvalvonta

Asemanhoitajat hinnoittelevat asiakkaiden jätteet, opastavat asiakkaita lajittelemaan jätteet oikeille lavoille sekä valvovat lavoille lajiteltujen jätteiden laatua ja lavojen täyttöastetta.

Sekajäte toimitettiin hyötykäyttöön Vantaan Energia Oy:n jätevoimalaan ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana ekoteollisuuskeskuksen välivarastoon ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsiteltiin ekoteollisuuskeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnettiin materiaalina.

Asiakkaat lajittelevat Sortti-asemalla betoni- ja kiviainekset ja muut palamattomat jätteet erikseen jätteen purkupaikoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa. Kierrätyskeskuksen uudelleenkäytettävä kodin pientavara ohjataan erilliseen konttiin, joka tyhjennetään viikoittain. Sortti-asemalla erilliskerätään myös puhdasta (maalaamatonta) puuta, pinnoitetun puun lisäksi.

Sortti-asemalla vuonna 2017 aloitettu kokeilu, jossa saniteettikalusteet kerätään erilliseen vastaanottopisteeseen, jatkui vuonna 2023. 2,5 m3:n astioihin kerätty materiaali kipataan lavalle. Posliini käsitellään ekoteollisuuskeskuksessa. Tarkoituksena on erotella posliinijätteestä muut materiaalit ja toimittaa puhdas posliini tiilitehtaalle materiaalihyötykäyttöön.

Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019, joka jatkui vuonna 2023. Muovijäte toimitettiin käsittelyyn Salpakierto Oy:lle.

Sortti-asemalla on pieni, alle 1 m3:n, elintarvikejätekuormien vastaanotto, jotta pientuojan ei tarvitse asioida biojätteen käsittelylaitoksen vastaanottotiloissa, jotka ovat suunniteltu raskaalle jätteenkuljetuskalustolle. Uudenmaan ELY-keskus on hyväksynyt järjestelyn kannanotollaan 24.10.2018. Vuonna 2023 biojätettä otettiin vastaan 15,5 tonnia. Kuormat toimitetaan Sortti-asemalta viipymättä biojätteen käsittelylaitokselle.

Sortti-aseman alueella on käytössä tallentava kameravalvonta.

Sortti-asemalla otettiin käyttöön eSortti-palvelu lokakuussa 2020. Palvelussa asiakkaat voivat ilmoittaa jätteitään ja maksaa maksulliset jätteensä etukäteen ennen asemalle tuloa. Asiakkaat voivat ajaa Sortti-asemalle lajittelemaan erillistä kaistaa näyttäen lukijalle sisääntulossa eSortti-palvelusta saatua QR-koodia.

Alueen hoito

Sortti-aseman piha-alueet pestään Sortti-aseman työnjohdon pyynnöstä. Jätteenvastaanottolavojen alusta siivotaan tarvittaessa pyöräkoneella, noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Lisäksi Sortti-aseman asemanhoitajat lakaisevat piha-aluetta tarpeen mukaan.

Kenttäalue on päällystetty kokonaisuudessaan AB-asfaltilla. Henkilökunta seuraa kentän kuntoa ja ilmoittaa mahdollisista puutteista työnjohdolle. Vaurioituneet alueet korjataan heti. Lisäksi turvallisuuskävelyjen yhteydessä tarkastetaan myös rakenteita.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Kuljetusurakoitsijan autosta oli vuotanut pieni määrä hydrauliöljyä puutarhajätelavan noston yhteydessä. Hydrauliöljy oli imeytetty imeytysaineella.

Päästötarkkailu

Sortti-aseman ilmanlaadun tarkkailu tehdään yhdessä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen muun ilmanlaadun tarkkailun kanssa (tämän raportin luku 15.2 ja liite 5).

Sortti-aseman piha-alueiden hulevedet johdetaan öljynerottimen kautta hulevesilinjaan. Linjassa johdettavan veden laatua tarkkaillaan sähkönjohtavuuden mittauksilla. Lisäksi Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmassa (tämän raportin luku 15.3.1) tarkkaillaan kaakkoisen avo-ojan laatua, jonne Sortti-aseman piha-alueiden hulevedet päätyvät.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 15.3 ja liitteessä 8.

Sortti-aseman melumittaukset tehdään yhdessä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen muun melumittauksen kanssa (tämän raportin luku 15.6 ja liite 9).

Haittaeläimet

Sortti-asema on mukana ekoteollisuuskeskuksen tuholaistorjuntaohjelmassa. Tuholaistorjuntaa on käsitelty tämän raportin luvussa 15.9 ja liitteissä 10 ja 11.

Polttoaineen varastointi ja työkoneiden tankkaus

Sortti-aseman polttoainesäiliö sijaitsee aseman alapihalla pahvipuristimen läheisyydessä. Säiliö on varustettu valuma-altaalla ja lapon estolla. Diesel-säiliön tilavuus on kaksi kuutiota.

Aseman työkoneet ajetaan säiliön luokse tankattavaksi. Tankkaus suoritetaan pistoolilla. Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vuodon varalta.

Kivenmurskaus ja louhinta

Yleistä toiminnasta

Ekoteollisuuskeskuksen alueella ei tehdä louhintaa ja murskausta kuin materiaalien käsittelyn tai rakennusurakoiden yhteydessä. Tässä luvussa käsitellään alueella vuoden aikana toteutettu louhinta ja murskausurakat.

Louhinta

Asfaltoinnit ja infrajärjestelyt -urakassa tehtiin kanaalilouhintaa kaasuputken ennallistamisen yhteydessä, missä louhittiin 105 m3 kanaalia. Louhinnan räjähdysaineena käytettiin dynamiittia 93,27 kg ja 109 kpl nalleja. Louheet jätettiin alueelle kasalle ja hyödynnetään tulevaan urakan maanpinnan muotoilussa.

Louhetta ja kiveä oli varastossa noin 5 000 kuutiota aiemmista alueen louhinnoista ja maiden seulonnoista.

Kivenmurskaus

Maiden käsittelyn ylitekiviä murskattiin 3 077 tonnia.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Murskaus- tai louhintatoiminnoissa ei esiintynyt prosessi- tai laitehäiriöitä.

Päästötarkkailu

Ilma

Murskaus- ja porauslaitteiston pölynsidontajärjestelmien kuntoa tarkkailtiin päivittäin. Louhinnan ja kivenmurskauksen vaikutuksia ilmanlaatuun seurattiin ekoteollisuuskeskuksen ilmanlaadun mittausasema 2:lla.

Ekoteollisuuskeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu luvussa 15.2 ja liitteessä 5.

Vesi

Toiminnassa ei muodostunut jätevedenpuhdistamolle toimitettavia vesiä. Alueella muodostuneet pintavedet johdettiin tasausaltaan ja biosuodatusalueen kautta maastoon. Maastoon johdettavia vesiä tarkkailtiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti.

Ekoteollisuuskeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailusta on kerrottu luvussa 15.3 ja liitteessä 8.

Melu ja tärinä

Ämmässuon Ekoteollisuuskeskuksessa ei tehty sellaisia louhintoja vuonna 2023, jotka olisivat asiantuntija-arvion mukaan vaatineet tärinämittauksia. Louhinnat olivat hyvin pienimuotoisia.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen melumittauksista voi lukea tämän raportin luvusta 15.6 ja liitteestä 9.

Kaatopaikkakaasun keräys ja kaasuvoimala

Yleistä toiminnasta

Vanhalla kaatopaikalla on kaasunkeräysjärjestelmä, joka koostuu kaasukaivoista, täyttöalueella olevista kaasunsäätöasemista ja kaasupumppaamoista. Halkaisijaltaan 1 200 mm:n kaasukaivoja on 181 kappaletta ja järjestelmään kuuluu myös vaakakeruujärjestelmä.

Loppusijoitusalueelle eli S1-alueelle on tehty rakentamisen yhteydessä kaatopaikkakaasun talteenottojärjestelmä, jossa on 83 kaasunkeräyskaivoa.

Vuonna 2010 valmistui 15 MW:n kaasuvoimala, joka pystyy hyödyntämään kaiken Ämmässuon tuottaman kaatopaikkakaasun. Voimalaitos koostuu kolmesta kaasumoottorikäyttöisestä generaattorista, joiden kunkin sähköteho on 3,8 MW. Moottorivoimalaitos on suunniteltu pienimuotoiseen perusvoiman tuotantoon ja se toimii rinnan käytössä yleisen sähköverkon kanssa. ORC (Organic Rankine Cycle) -laitteistoa käytetään kaasumoottorien pakokaasujen lämmön hyödyntämiseen sähkön tuotannossa. ORC-prosessi valmistui kaasuvoimalaan syksyllä 2011.

Kaasun keräys

Kaatopaikkakaasun keräys alkoi vuonna 1996. Vuonna 2023 kerättiin kaatopaikoilta kaasua yhteensä 12,89 milj. Nm3 (62,3 GWh). Kerätyn kaasun polttoaine-energia oli 10 prosenttia pienempi kuin vuonna 2022. Vanhalta kaatopaikalta kerättiin kaatopaikkakaasua 5,63 milj. Nm3 (27,5 GWh). Loppusijoitusalueelta kerättiin kaatopaikkakaasua 7,23 milj. Nm3 (34,9 GWh). Yhteensä laskettu kaasunkeräysaste oli 92 prosenttia. Kaasupumppaamoiden keskeiset tiedot vuosina 2021–2023 on esitetty taulukoissa 37 ja 38.

Taulukko 37. Vanhan kaatopaikan (kaasupumppaamoiden 1–2) kaasunkeräykseen liittyvät keskeiset tiedot vuosilta 2021–2023.
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Keskim. käyntiaste
%
97,1
98,7
99,4
Kaasumäärä
m3
4 851 423
6 543 259
5 627 514
Keskim. CH4 -pitoisuus
%
51
49
49
Keskim. virtaus
m3/h
570
757
646
Keskim. polttoaineteho
kW
2 776
3 649
3 148
Taulukko 38. Loppusijoitusalueen (kaasupumppaamon 3–4) kaasunkeräykseen liittyvät keskeiset tiedot vuosilta 2021–2023.
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Keskim. käyntiaste
%
98,6
99,5
99,9
Kaasumäärä
m3
8 924 162
7 673 052
7 230 556
Keskim. CH4 -pitoisuus
%
50
49
49
Keskim. virtaus
m3/h
1 033
880
834
Keskim. polttoaineteho
kW
5 165
4 312
4 021

Kerätyn kaatopaikkakaasun, biokaasulaitokselta pumpatun biokaasun ja hyödynnetyn kaasun (CH4 50 %) kumulatiiviset määrät vuosina 2022 ja 2023 on esitetty kuvassa 5 ja taulukossa 39.

Kuva 5. Kerätyn kaatopaikkakaasun, biokaasulaitokselta pumpatun biokaasun ja hyödynnetyn kaasun kumulatiivinen määrä [Milj. Nm³ (CH₄ 50 %)] vuosina 2022–2023. Vuoden 2022 kerätty ja hyödynnetty määrä koskee kaatopaikkakaasua. Vuonna 2023 hyödynnetty kaasu koostuu sekä kaatopaikka- että biokaasusta ja kerätty määrä kaatopaikkakaasusta.
Taulukko 39. Kerätyn ja hyödynnetyn kaatopaikkakaasun kumulatiivinen määrä [Milj. Nm 3 (CH 4 50 %)] vuosina 2022–2023 sekä pumpatun biokaasun määrä vuonna 2023.
Kuukausi
Yksikkö
Vuonna 2022 kerätty kaatopaikkakaasu
Vuonna 2022 hyödynnetty kaatopaikkakaasu
Vuonna 2023 kerätty kaatopaikkakaasu
Vuonna 2023 pumpattu biokaasu
Vuonna 2023 hyödynnetty kaasu
Tammikuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
1,21
1,12
0,93
0,25
1,17
Helmikuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
2,30
2,11
1,78
0,53
2,30
Maaliskuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
3,49
3,17
2,86
0,86
3,47
Huhtikuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
4,61
4,29
3,98
1,22
4,69
Toukokuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
5,72
5,37
5,07
1,46
5,73
Kesäkuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
6,85
6,49
6,09
1,57
6,86
Heinäkuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
8,07
7,71
7,15
1,74
8,09
Elokuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
9,27
8,85
8,29
1,74
9,12
Syyskuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
10,44
10,02
9,41
1,74
10,17
Lokakuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
11,64
11,19
10,46
1,74
11,05
Marraskuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
12,77
12,32
11,62
1,74
12,03
Joulukuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
13,92
13,32
12,53
1,74
12,92

Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste on ollut korkea; 99,5 prosenttia. Kerätystä kaasusta 90,6 prosenttia (12,82 milj. Nm3) on hyödynnetty kaasuvoimalassa yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, loput on jouduttu polttamaan soihduissa. Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste sekä kumulatiivisesti että kuukausittain vuosina 2022 ja 2023 on esitetty kuvassa 6 ja taulukossa 40.

Kuva 6. Kaasunkeräyspumppaamoiden kumulatiivinen (kum.) ja kuukausittainen (kk) käyttöaste (%) vuosina 2022–2023.
Taulukko 40. Kaasunkeräyspumppaamoiden kumulatiivinen ja kuukausittainen käyttöaste (%) vuosina 2022–2023.
Kuukausi
Yksikkö
Kumulatiivinen käyttöaste 2022
Kuukausittainen käyttöaste 2022
Kumulatiivinen käyttöaste 2023
Kuukausittainen käyttöaste 2023
Tammikuu
%
97,4
97,4
99,3
99,3
Helmikuu
%
97,3
97,3
99,6
99,9
Maaliskuu
%
98,1
99,6
98,8
97,4
Huhtikuu
%
98,6
99,9
99,1
99,9
Toukokuu
%
98,4
97,8
99,0
98,8
Kesäkuu
%
98,5
99,2
99,1
100,0
Heinäkuu
%
98,8
100,0
99,3
100,0
Elokuu
%
98,9
99,7
99,3
99,6
Syyskuu
%
99,0
100,0
99,4
99,9
Lokakuu
%
99,1
99,5
99,4
99,7
Marraskuu
%
99,1
100,0
99,4
98,7
Joulukuu
%
99,3
98,6
99,5
99,5

Kaasuvoimala

Biokaasun pumppaus biokaasulaitokselta kaasuvoimalaan alkoi 9.1.2023 biokaasuvoimalaitoksella (CHP2) tapahtuneen tulipalon vuoksi, pumppaus jatkui aina heinäkuulle 2023. Vuonna 2023 kaasuvoimalassa hyödynnettiin kaatopaikkakaasua ja biokaasua yhteensä 12,96 milj. Nm3 (64 GWh) (kuva 7 ja taulukko 41), kaasun hyödyntämisasteen ollessa 89 prosenttia.  Kaasusta tuotettiin sähköä 27,4 GWh ja kaasuvoimalan tuottamaa aluelämpöä hyödynnettiin ekoteollisuuskeskuksen alueella eri kiinteistöjen lämmityksessä 8 114 MWh. Kaatopaikkakaasu ja biokaasu riittää pitämään käynnissä yhden kaasumoottorin ja ORC:n, loppujen moottoreiden ollessa varakoneina.

Kuva 7. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa kerätty ja hyödynnetty kaasumäärä (milj. Nm³) vuosina 1996–2023 sekä biokaasulaitokselta pumpatun biokaasun määrä vuonna 2023.
Taulukko 41. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa kerätty ja hyödynnetty kaasumäärä (milj. Nm 3 ) vuosina 1996–2023.
Vuosi
Yksikkö
Kerätty kaasumäärä
Hyödynnetty kaasumäärä
1996
Milj. Nm3
4,2
-
1997
Milj. Nm3
6,4
-
1998
Milj. Nm3
6,0
-
1999
Milj. Nm3
6,8
-
2000
Milj. Nm3
22,3
-
2001
Milj. Nm3
29,0
-
2002
Milj. Nm3
36,8
-
2003
Milj. Nm3
46,3
-
2004
Milj. Nm3
48,1
3,8
2005
Milj. Nm3
65,0
36,8
2006
Milj. Nm3
55,9
23,7
2007
Milj. Nm3
58,0
34,9
2008
Milj. Nm3
68,6
42,8
2009
Milj. Nm3
67,5
36,2
2010
Milj. Nm3
61,9
30,0
2011
Milj. Nm3
55,9
44,9
2012
Milj. Nm3
51,2
45,7
2013
Milj. Nm3
50,3
40,1
2014
Milj. Nm3
45,4
39,9
2015
Milj. Nm3
41,3
38,2
2016
Milj. Nm3
38,0
34,8
2017
Milj. Nm3
32,0
27,3
2018
Milj. Nm3
24,5
23,4
2019
Milj. Nm3
19,5
18,6
2020
Milj. Nm3
14,1
13,5
2021
Milj. Nm3
13,8
13,2
2022
Milj. Nm3
13,8
13,3
2023
Milj. Nm3
12,8
11,5

Kaasua hyödynnettiin kaasumoottoreilla 1–3. Yhteenveto kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedoista kaasumoottorien 1–3 osalta vuonna 2023 on esitetty taulukoissa 42–44. Yhteenveto kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedoista kaasuvoimalaan syötetyn kaasun osalta vuonna 2023 on esitetty taulukossa 45. Yhteenveto kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedoista ORC:n ja kaasuvoimalan lämmön tuotannon osalta vuonna 2023 on esitetty taulukossa 46.

Taulukko 42. Kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedot kaasumoottorin 1 osalta vuonna 2023.
Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2023
0,660
3 397
628
1 318
Helmikuu 2023
0,529
2 844
636
1 100
Maaliskuu 2023
0,423
2 155
488
843
Huhtikuu 2023
0
0
0
0
Toukokuu 2023
0,882
4 044
483
1 755
Kesäkuu 2023
1,136
5 374
685
2 162
Heinäkuu 2023
0,059
311
57
179
Elokuu 2023
0,469
2 379
323
939
Syyskuu 2023
1,086
5 227
708
2 026
Lokakuu 2023
0,706
3 530
517
1 415
Marraskuu 2023
0,366
1 854
274
727
Joulukuu 2023
0,358
1 872
323
695
Taulukko 43. Kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedot kaasumoottorin 2 osalta vuonna 2023.
Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2023
0,363
1 872
424
727
Helmikuu 2023
0,514
2 767
568
1 070
Maaliskuu 2023
0,225
2 938
616
1 149
Huhtikuu 2023
0,254
6 049
719
2 525
Toukokuu 2023
0,247
1 131
140
491
Kesäkuu 2023
0,045
214
25
86
Heinäkuu 2023
0
0
0
0
Elokuu 20223
0
0
0
0
Syyskuu 2023
0
0
0
0
Lokakuu 2023
0,167
854
124
329
Marraskuu 2023
0,589
3 003
430
1 155
Joulukuu 2023
0,489
2 561
406
956
Taulukko 44. Kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedot kaasumoottorin 3 osalta vuonna 2023.
Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2023
0,501
529
76
208
Helmikuu 2023
0
0
0
0
Maaliskuu 2023
0,158
751
174
302
Huhtikuu 2023
0
0
0
0
Toukokuu 2023
0
0
0
0
Kesäkuu 2023
0,01
44
3
18
Heinäkuu 2023
1,108
5 804
688
2 302
Elokuu 2023
0,535
2 728
372
1 047
Syyskuu 2023
0
0
0
0
Lokakuu 2023
0
0
0
0
Marraskuu 2023
0
0
0
0
Joulukuu 2023
0
0
0
0
Taulukko 45. Kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedot kaasuvoimalaan syötetyn kaasun osalta vuonna 2023.
Kuukausi
Polttoaineen CH4 - pitoisuus (%)
Polttoaineen O2 - pitoisuus (%)
Polttoaineen CO2 - pitoisuus (%)
Polttoaineen H2S - pitoisuus (ppm)
Tammikuu 2023
51,7
0,3
35,5
132
Helmikuu 2023
54,1
0,5
32,4
146
Maaliskuu 2023
55,6
0,6
32,9
173
Huhtikuu 2023
49,3
0,4
32,5
182
Toukokuu 2023
49,8
0,7
32,3
229
Kesäkuu 2023
49,5
0,6
31,6
232
Heinäkuu 2023
52,7
0,3
34,6
255
Elokuu 2023
51,3
0,4
33,9
259
Syyskuu 2023
48,4
0,4
33,5
271
Lokakuu 2023
50,3
0,6
33,4
235
Marraskuu 2023
51,3
0,5
33,0
229
Joulukuu 2023
52,9
0,4
34,5
214
Taulukko 46. Kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedot ORC:n ja kaasuvoimalan lämmön tuotannon osalta vuonna 2023.
Kuukausi
ORC käyntitunnit (h)
ORC tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2023
689
213
Helmikuu 2023
643
215
Maaliskuu 2023
658
219
Huhtikuu 2023
710
169
Toukokuu 2023
620
150
Kesäkuu 2023
621
145
Heinäkuu 2023
668
136
Elokuu 2023
611
138
Syyskuu 2023
621
132
Lokakuu 2023
564
116
Marraskuu 2023
671
136
Joulukuu 2023
663
114

Prosessi- ja laitehäiriöt

Rikkivetypesuri oli poissa käytöstä helmikuusta marraskuuhun rikkoutuneen prosessinäytön vuoksi.

Kaasuvoimala oli poissa käytöstä 22.–26.5.2023 ja 2.–6.10.2023 aluelämpöjärjestelmän kehittämiseen liittyvän urakan vuoksi.

Kaasunkeräys oli kaatopaikoilta kokonaan poissa käytöstä Valmetin automaatiopäivityksen aikana 16.–17.8.2023.

Huolto- ja korjaustoimenpiteet

Kaatopaikkojen hitaasta painumisesta johtuen kaasunkeräysjärjestelmiä on korjattu aikaisempien vuosien tapaan, muun muassa kaasukaivojen imulinjojen kaltevuuksia on korjattu vedenpoiston mahdollistamiseksi.

Kaasuvoimalan siloksaanisuodatin-yksikön 2 suodatinsäiliön hitsisaumoja vahvistettiin kesällä 2023 säiliössä ilmenneen vuodon vuoksi.

Kaasumoottorille M3 tehtiin E70 -revisiohuolto loppuvuodesta 2022 ja moottori on vuoden 2023 aikana ollut käytössä vain noin 1 300 h. Huollon jälkeen moottorissa on ilmennyt eriasteisia vikoja ja moottori on ollut takuukorjausten piirissä suuremman osan vuotta. Huoltopalveluja tuottavan yhteistyökumppanin mukaan moottori saadaan tuotantokäyttöön maaliskuussa 2024.

Rakentaminen

Kaasuvoimalassa tehtiin vuoden aikana Ämmässuon aluelämpöjärjestelmän kehittämiseen liittyviä muutostöitä. Urakan viimeistely jatkuu vuonna 2024.

Kaatopaikan pintarakenteet urakan yhteydessä asennettiin uusia suojakupuja kaasukaivoille.

Loppusijoitusalueelle rakennetut uudet 11 kpl sisäisen vedenpinnan mittauskaivot toimivat myös kaasukaivoina.

Päästötarkkailu

Kaasuvoimalan tarkkailu toteutetaan 4.6.2015 päivätyn tarkkailusuunnitelman mukaisesti.

Ilma

Ympäristöluvassa (19.2.2015) on asetettu lupamääräys koskien savukaasun typenoksidipitoisuutta, joka saa olla enintään 190 mg/n-m3 muunnettuna 15 prosentin happipitoisuuteen. Savukaasun typenoksidipitoisuus ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) pitoisuudet mitattiin ensimmäisen kerran syksyllä 2018 ja sen jälkeen mittaukset tehdään viiden vuoden välein sekä polttoainemuutosten yhteydessä. Kaasumoottoreiden 1 ja 2 NOx-pitoisuudet mitattiin lokakuun lopulla 2023, kaasumoottori 3 ei ollut ajokunnossa. Kumpikaan moottori ei saavuttanut lupamääräyksen mukaista raja-arvoa (190 mgNO2/m3n, ref. 15 % O2, kuiva), moottorin 1 NOx-päästön ollessa 256 mgNO2/m3n (ref. 15 % O2, kuiva) ja moottorin 2 NOx-päästön ollessa 347 mgNO2/m3n (ref. 15 % O2, kuiva). Moottorit säädettiin uudelleen marraskuussa niin, että raja-arvo alittuu mutta virallisia uusintamittauksia ei päästy tekemään loppuvuodesta vaan ne siirtyivät alkuvuoteen 2024 mittauksia suorittavan konsultin aikatauluista johtuen.

Lisäksi ympäristölupa edellyttää, että kaasumoottoreiden savukaasuista on edelleen mitattava jatkuvatoimisesti ja savupiippukohtaisesti hiilimonoksidipitoisuus. Taulukossa 47 on esitetty kaasumoottoreiden jatkuvatoimisen CO-mittauksen tulokset vuonna 2023.

Taulukko 47. Kaasuvoimalan kaasumoottoreiden CO-päästöjen kuukausikeskiarvot vuonna 2023, päästön yksikkö mg/n-m 3 , O 2 5 %.
Kuukausi
Yksikkö
Kaasumoottori 1
Kaasumoottori 2
Kaasumoottori 3
Tammikuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
689
864
716
Helmikuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
714
806
seis
Maaliskuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
711
789
711
Huhtikuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
seis
874
seis
Toukokuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
752
888
seis
Kesäkuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
753
823
721
Heinäkuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
821
seis
677
Elokuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
814
seis
689
Syyskuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
859
seis
seis
Lokakuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
816
833
seis
Marraskuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
788
859
seis
Joulukuu 2023
mg/n-m3, O2 5 %
778
843
seis

Ekoteollisuuskeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu luvussa 15.2 ja liitteessä 5.

Vesi

Kaasuvoimalan jätevedet johdetaan öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin, öljynerottimen pintahälytin testataan puolivuosittain.

Ekoteollisuuskeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailusta on kerrottu luvussa 15.3 ja liitteessä 8.

Melu

Kaasuvoimalan melumittaukset tehdään yhdessä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen melumittauksen kanssa (luku 15.6 ja liite 9).

Kemikaalit

Kaasuvoimalaan syötettävän kaatopaikkakaasun rikkivedynpoistoprosessissa käytettiin 20 % NaOH-liuosta 1 tonnia ja ravinneliuosta 2 kg, kaasuvoimalassa kaasumoottoreiden voiteluöljyä 3 040 kg, ORC:n lämmönsiirtoöljyä 8 660 kg ja jäähdytysnestettä 670 kg. Aluelämpöverkkoon syötettiin korroosionestokemikaalia 7 kg.

Kemikaalien varastointiin, käsittelyyn ja vuotojen tarkkailuun käytettävien rakenteiden, kuten öljynkeräys- ja suojarakenteiden sekä laitteiden kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Tarvittaessa ryhdytään viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Tarkastuksista ja korjaustoimenpiteistä pidetään kirjaa.

Toiminnassa syntyvät jätteet

Vuonna 2023 kaasun keräyksessä ja kaasuvoimalassa syntyi jätteitä seuraavasti; ORC:n lämmönsiirtöljyä 8 660 kg, käytettyjä kaasunsuodattimia 20 kg, kaasumoottorin huohottimen suodattimia 50 kg. Käytetty lämmönsiirtoöljy toimitettiin Lassila & Tikanoja Oyj:n toimesta jatkokäsittelyyn. Käytetyt kaasusuodattimet toimitettiin jätteen polttoon.

Vesienhallinta

Yleistä toiminnasta

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella muodostuu runsaasti viemäriin johdettavia kuormitteisia jätevesiä sekä maastoon johdettavia puhtaita hulevesiä. Jätevesi koostuu jätetäytöistä suotautuvasta suotovedestä, kompostointilaitoksen kenttä- ja prosessivesistä, alueen toimistotilojen saniteettivesistä sekä jätteen käsittely- ja varastointikenttien hulevesistä. Jätevedet kulkeutuvat pumppaamoiden ja tasausaltaiden kautta Blominmäen jätevedenpuhdistamolle. Puhtaat hulevedet päätyvät maastoon veden jatkuvatoimisen laaduntarkkailun jälkeen, tai vaihtoehtoisesti hyödynnettäväksi alueen toiminnoissa teknisenä vetenä.

Maastoon johdettavat vedet

Ekoteollisuuskeskuksen alueen puhtaita hulevesiä käytetään laitosten prosesseihin, kasteluun, pesuun, pölynsidontaan ja tarvittaessa tulipalojen sammutukseen. Hulevesillä tarkoitetaan kaatopaikkojen viimeisteltyjen osien sekä kenttä- ja ajoalueiden puhtaita hulevesiä. Puhtaat vedet pidetään omien keräysjärjestelmien avulla erillään kuormitteisista jätevesistä. Puhtaat hulevedet johdetaan veden jatkuvatoimisen laaduntarkkailun jälkeen maastoon. Jos maastoon johdettavissa vesissä havaitaan kuormitusta, ohjataan ne jätevedenpuhdistamolle käsittelyyn.

Ekoteollisuuskeskuksen pintavesipisteiden tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 15.3.1. 

Ämmässuon laajennusalueen hule- ja jätevesien tasausaltaiden läheisyyteen on toteutettu biosuodatukseen perustuva hulevesien käsittelyjärjestelmä. Biosuodatuksella pyritään käsittelemään hulevesiä luonnonmukaisin menetelmin eli pidättämällä ja kasvien ravinnekierron avulla. Järjestelmä, joka otettiin käyttöön loppukesällä 2021, on HSY:n omaehtoinen lisätoimenpide Ämmässuon vesipäästöjen hallinnan tehostamiseksi. Suodatusjärjestelmän avulla tutkitaan myös biohiilten kykyä tehostaa hulevesien suodatusta. Suodatusrakenteeseen tehtiin korjauksia vuonna 2023 parantamaan veden jakautumista alueella ja alueen ympärille rakennettiin aita suojaamaan kasvustoa peuroilta. Biosuodatusalueen toimintaa seurataan erillisen seurantaohjelman mukaisesti syksyyn 2024 saakka.

Jätevedet

Ekoteollisuuskeskuksen kuormitteiset vedet on johdettu alueen käyttöönotosta lähtien yleiseen viemäriverkkoon. Käsiteltäviä jätevesiä muodostuu alueelta muun muassa kaatopaikoilta, biojätteiden käsittelystä, hyötykäyttökentiltä ja toimistotiloista. Vedet kerätään ojituksilla, viemäreillä ja pumppaamoilla tasausaltaisiin.

HSY jätehuollolla on teollisuusjätevesisopimus (18.3.2019) ekoteollisuuskeskuksen jätevesien johtamisesta HSY:n yleiseen viemäriverkkoon. Sopimuksessa on asetettu raja-arvot sekä jäteveden tarkkailua koskevat kriteerit viemäriin johdettavalle vedelle. Ekoteollisuuskeskuksesta Blominmäen jätevedenpuhdistamolle johdetun jäteveden määrää ja laatua koskevat tulokset on esitetty tämän raportin luvussa 15.3.4.

Käyttötarkkailu

Ekoteollisuuskeskuksen alueen kenttien, ojien, altaiden, kaivojen ja pumppujen tilannetta ja kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Rakenteiden ja laitteiden kuntoa tarkkaillaan määräaikaishuoltojen, vuositarkastusten sekä turvallisuuskävelyjen yhteydessä ja maastoon johdettavia vesiä tarkkaillaan jatkuvatoimisten sähkönjohtavuutta mittaavien laitteiden avulla. Jatkuvatoimisten mittausten toiminta varmistetaan vertailumittauksilla kahden viikon välein.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Huoltotunnelissa havaittiin vuoden aikana seitsemän tukosta suotosalaojaputkissa. Nämä tukokset avattiin marraskuun aikana.

Huolto- ja korjaustoimenpiteet

Ekoteollisuuskeskuksen alueen vesienhallintaan liittyvät huolto- ja korjaustoimet kirjataan huolto-ohjelmaan.  Vuonna 2023 pestiin ja tarkastettiin lähes kaikki alueen jäte- ja hulevesialtaat. Vuosittain pestään jätevesien tasausaltaat niihin laskeutuvan ja kertyvän kiintoaineksen takia. Puhtaiden hulevesien tasausaltaat pestään vähintään kahden vuoden välein tai tarpeen mukaan. Pesuissa altaista poistetaan kiintoaines ja altaan kunto tarkastetaan silmämääräisesti.

Kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysaltaan alueen sisäpuolisten vesipitoisten jätekuormien kuivatusallas tyhjennettiin, pestiin ja tarkastettiin kesällä.

Kesän aikana tehtiin vuosihuollot vesienhallinnan kaikille pumpuille sekä korjattiin vuosihuolloissa havaitut viat ja puutteet. Pumput SVP7-PU01, SVP12-PU01, SVP11-PU04 ja HVP2-PU21 korjattiin perusteellisesti ilmenneiden vikojen takia.

Vesiasemalla uusittiin kaikkien pumppujen imupuolen kumiluistiventtiilit.

Rakentaminen

Vesienhallintaan valmistui keväällä 2023 uusi tasausallas TAL12 (9 000 m3) tasausaltaiden TAL1 ja TAL11 läheisyyteen. Syksyllä 2023 rakennettiin uusi koneiden ja lavojen pesupaikka, joka on liitetty hiekan ja öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin.

Kemikaalit

Blominmäen jätevedenpuhdistamolle johdettavaan jäteveteen syötetään kemikaalia, jonka tarkoituksena on estää rikkivedyn muodostuminen viemärilinjastossa. Syötettävä kemikaali on kalsiumnitraattipohjainen Nutriox-tuote. Kemikaalin vaikutusta rikkivedyn muodostumiseen seurataan mittauksin Ämmässuolta lähtevän painelinjan purkupäässä Hansakalliossa sekä Kauklahden jätevedenpumppaamolla. Vuonna 2023 rikkivetypitoisuudet eivät olleet merkittävästi koholla.

Vuonna 2023 kemikaalia kului 158 020 kg, joka on noin 133 m3.

Kemikaalit, polttoaineen varastointi ja työkoneiden tankkaus

Kemikaalit

Ekoteollisuuskeskuksessa vuonna 2023 käytetyt merkittävimmät kemikaalit ilmoitetaan YLVA-järjestelmään ekoteollisuuskeskuksen vuosiraportoinnin 2023 yhteydessä.

Biojätteen käsittelyn merkittävimmät kemikaalit on esitetty luvussa 5.12, tuhkan käsittelyn merkittävimmät kemikaalit luvussa 8.3.5, kaasuvoimalan merkittävimmät kemikaalit luvussa 11.8 ja ekoteollisuuskeskuksen alueen vesienhallinnan merkittävimmät kemikaalit luvussa 12.8.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskus sai TUKES:lta luvan vaarallisten kemikaalien käsittelyn ja varastoinnin toiminnan laajuuden muutoksesta 3.4.2023 eli ekoteollisuuskeskuksesta tuli lupalaitos kemikaalien osalta.

Alueella on käytössä vaarallisen jätteen kontti pois toimitettavia vaarallisia jätteitä varten.

Polttoaineen varastointi ja työkoneiden tankkaus

Kaikki ekoteollisuuskeskuksen polttoainesäiliöt ovat kaksoisvaippasäiliöitä. Säiliöille tehdään lainsäädännön vaatimat tarkastukset.

Ämmässuon Sortti-aseman polttoaineen varastoinnista ja työkoneiden tankkauksesta on kerrottu luvussa 9.8 ja Ekomo-toimijoiden polttoaineen varastoinnista ja työkoneiden tankkauksesta luvussa 14.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen polttoainesäiliöt tarkastetaan HSY toimesta vuosittain vuoden vaihteessa. Vuoden 2023 polttoainesäiliöiden tarkastusraportti on liitteenä 18.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa öljyntorjuntatarvikkeet on keskitetty yhteen paikkaa, jossa konttiin on kerätty myös paloletkuja ja tarvittavia liittimiä. Tarvikkeet ovat kaikkien ekoteollisuuskeskuksen alueella toimivien työntekijöiden ja palveluntarjoajien käytettävissä öljyvahingon tai tulipalon sattuessa. Kontti on sijoitettu vastaanottokentän viereen. Imeytysainetta ja astioita käytetyille imeytysaineille on vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalle myös vaaka-asemalla, vaarallisen jätteen loppusijoitusalueella, huolto- ja korjaustiloissa, komposti- ja multakentällä.

Ekomo

Yleistä toiminnasta

Vuonna 2023 Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa oli 11 Ekomo-yhteistyökumppania, joiden toimintaa on esitetty taulukossa 48 ja kuvassa 8.

Taulukko 48. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen Ekomo-kumppanit ja niiden toiminta vuonna 2023. Numerot viittaavat kuvassa 8 esitettyihin sijainteihin.
Numero
Yritys
Toiminta Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa
1
Elker Oy
SER-jätteen vastaanotto ja lajittelu PIMA-hallissa
2
Eltel Networks Oy
Voimalinjatyömaan rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden, kuten pylväiden ja johdinkelojen välivarastointi
3
FCG Finnish Consulting Group Oy / KIVO
Erilliskerättyjen muovipakkausjätteiden lajittelututkimus
4
Fortum Waste Solutions Oy / GRK Suomi Oy
Vantaan Energia Oy:n kaupallisen linjan jätteenpolton pohjakuonan välivarastointi ja käsittely
5
L & T Ympäristöpalvelut Oy, toimii omalla ympäristöluvalla
Jätejakeiden siirtokuormaus
6
Lotus Demolition Oy
Purkubetonin käsittely ja välivarastointi
7
Neova Oy (entinen G&C Materials Oy)
Hevosenlannan välivarastointi kasvualustatuotantoon
8
Perheyhtiö R. Ajalin Oy
Kompostien ja hevosen kuivikkeiden hyödyntäminen Ämmässuon multa-asemalla sekä alueen ulkopuolella
9
Purkupiha Oy
Purkubetonin käsittely ja välivarastointi
10
Remeo Refining Oy, toimi omalla ympäristöluvalla. Sopimus loppunut 30.4.2023
Jätejakeiden välivarastointi ja käsittely
11
Stena Recycling Oy, toimii omalla ympristöluvalla
Metalli- ja SE-romun sekä vaarallisten jätteiden vastaanotto ja käsittely

 

Kuva 8. Vuon­na 2023 Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­sen alu­eel­la toi­mi­nei­den Eko­mo-yh­teis­työ­kump­pa­nei­den si­jain­nit (HSY il­ma­ku­va 18.9.2023). Il­ma­ku­vaan nu­me­roi­dut yri­tyk­set on esi­tet­ty tau­lu­kos­sa 48.

Taulukossa 48 mainittujen Ekomo-yhteistyökumppanuuksien lisäksi HSY on tarjonnut vuonna 2023 Verdis Oy:lle (ent. Urbaser Oy) lasin vastaanottoa, välivarastointia ja kuljetusta koskevaan Ekomo-terminaalipalvelua.

HSY suorittaa turvallisuuskävelyjä kaikkien Ämmässuon Ekomo-yhteistyökumppaneiden vuokraamilla alueilla. Turvakävelyllä keskitytään siisteyden, turvallisuuden ja polttoaineiden sekä kemikaalien varastointiin.

Ekomo-yritykset ovat toimineet toistaiseksi HSY:n ympäristölupien alla lukuun ottamatta L&T Ympäristöpalvelut Oy:n siirtokuormausasemaa, Stena Recycling Oy:n metalli- ja SE-romun sekä vaarallisten jätteiden välivarastointi- ja käsittelytoimintaa, Remeo Refining Oy:n välivarastointi- ja käsittelytoimintaa sekä ekoteollisuuskeskuksen viereisellä kiinteistöllä (49-408-1-413) sijaitsevaa Asfalttikallio Oy:n asfalttiasemaa.

Vuonna 2023 HSY:n ympäristöluvalla toimineiden yritysten tiedot on esitetty luvuissa 14.2.1–14.2.8. HSY:n ympäristöluvalla toimineiden yritysten toiminnassaan käyttämät kemikaalit ja toiminnassa syntyneet jätteet on raportoitu YLVAan.

HSY:n ympristöluvilla toimivat Ekomo-yritykset

Elker Oy

Elker Oy on aloittanut Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa Ekomo-yhteistyökumppanina 1.4.2023. Elker Oy suorittaa PIMA-hallissa eri jätelaitosten toimipisteiltä kerättyjen SER-jätteiden esilajittelua. Toiminnassa materiaaleja ei pureta eikä niistä poisteta osia.

Vuonna 2023 SER-jätteitä vastaanotettiin ja lajiteltiin alueella yhteensä noin 40 tonnia. Lajittelutoimintaa on suoritettu alueella taulukossa 49 esitetyn mukaisesti.

Taulukko 49. Elker Oy:n suorittamien SER-jätteiden lajittelukokeiden ajankohdat ja määrät kilogrammoittain (kg) vuonna 2023 PIMA-hallissa.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Päivämäärä
Jätteiden määrä (kg)
SER-jäte
20 01 35
20 01 36
13.–14.5.2023
8 557
SER-jäte
20 01 35
20 01 36
10.–11.6.2023
4 699
SER-jäte
20 01 35
20 01 36
8.–9.7.2023
12 028
SER-jäte
20 01 35
20 01 36
16.–17.9.2023
8 071
SER-jäte
20 01 35
20 01 36
14.–15.10.2023
6 620
Yhteensä
-
-
39 975

Vuoden lopussa sopimusalueella ei ollut varastoituja jätteitä, vaan kaikki jätteet on kuljetettu pois alueelta.

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

Eltel Netwoks

Eltel Networks Oy aloitti 1.8.2023 Caruna Espoo Oy:n voimalinjatyömaan rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden, kuten pylväiden ja johdinkelojen välivarastoinnin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella.

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

FCG Finnish Consultin Group Oy / Suomen Kiertovoima ry (KIVO)

FCG Finnish Consulting Group Oy on suorittanut toukokuussa 2023 Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen PIMA-hallissa pilot-vaiheen muovipakkausjätteen lajittelututkimuksen (taulukko 50). Lajittelututkimus suoritettiin osana Suomen Kiertovoima ry KIVO:n tilaamaa muovipakkausjätteen koostumustutkimusmenetelmän kehitystyötä, jossa kehitettiin menetelmää kuluttajilta kerättävän muovipakkausjätteen koostumuksen luotettavaan selvittämiseen. Lajittelututkimuksen jälkeen jätejakeet on palautettu takaisin normaaliin jätehuoltoketjuun.

Taulukko 50. FCG Finnish Consulting Group Oy on suorittamat muovipakkausjätteen lajittelututkimusten ajankohdat ja määrät tonneittain (t) vuonna 2023.
Jätelaji
Jätenimike (LoW-koodi)
Päivämäärä
Jätteiden määrä (t)
Muovi
15 01 02
23.5.2023
3,12
Muovi
15 01 02
24.5.2023
2,54
Muovi
15 01 02
25.5.2023
1,66
Yhteensä
-
-
7,32

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

Fortum Waste Solutions Oy / GRK Suomi Oy

GRK Suomi Oy on aloittanut 25.5.2022 Vantaan Energia Oy:n omalla vastuulla olevan jätteenpolttolinjan pohjakuonan välivarastoinnin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella. Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminta on ostanut vuonna 2023 GRK Suomi Oy:n kuonankäsittelyliiketoiminnan. Liiketoimintakaupan myötä kuonankäsittelyä koskeva Ekomo-sopimus on siirtynyt 1.8.2023 kaikkine oikeuksineen ja velvollisuuksineen GRK Suomi Oy:ltä Fortum Waste Solutions Oy:lle.

Vuonna 2023 GRK Suomi Oy:n vastaanottaman Vantaan Energia Oy:n omalla vastuulla olevan jätteenpolttolinjan (VE2) kuonan määrä oli 19 028 tonnia toiminta-aikana 1.1.–31.7.2023.

Kuonaa käsiteltiin GRK Suomi Oy:n toimesta jaksoittain, vuorotellen HSY:n vastuulla olevan kuonan kanssa. GRK Suomi Oy:n vastuulla olevaa kuonaa käsiteltiin 15.5.–2.6.2023 yhteensä 6 626 tonnia.

Vuonna 2023 Fortum Waste Solutions Oy:n vastaanottaman Vantaan Energia Oy:n omalla vastuulla olevan jätteenpolttolinjan (VE2) kuonan määrä oli 17 804 tonnia toiminta-aikana 1.8.–31.12.2023.

Kuonaa käsiteltiin Fortum Waste Solutions Oy:n toimesta jaksoittain, vuorotellen HSY:n vastuulla olevan kuonan kanssa. Fortum Waste Solutions Oy:n vastuulla olevaa kuonaa käsiteltiin 1.8.–31.12.2023 yhteensä 18 446 tonnia ja kaikki syntyneet jakeet olivat vuoden vaihteessa varastossa ekoteollisuuskeskuksessa. Vuoden 2023 lopussa varastossa on lisäksi ollut 23 741 tonnia käsittelemätöntä kuonaa.

Vuonna 2023 kuonaa vastaanotettiin sopimusalueelle yhteensä 36 832 tonnia ja kuonaa käsiteltiin sopimusalueella yhteensä 25 072 tonnia GRK Suomi Oy:n ja Fortum Waste Solutions Oy:n toimesta. Kuonan laatua ja ominaisuuksia koskeva raportti toimitetaan viranomaiselle myöhemmin.

Lotus Demolition Oy

Lotus Demolition Oy käsittelee Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella omista purkukohteistaan tuotua betonijätettä. Betonijätteestä jalostetaan murskaamalla betonimursketta, jota hyödynnetään maanrakennuskohteissa. Purkubetonista erotellaan murskauksen aikana metallit ja mahdolliset epäpuhtaudet.

Lotus Demolition Oy varmistaa uusiokiviainestuotteensa laadun standardin SFS-EN 13242+A1 (2008) ja valtioneuvoston asetuksen 843/2017 nk. MARA-asetuksen mukaisesti.

Lotus Demolition Oy vastaanotti 12 484 tonnia betonijätettä vuoden 2023 aikana. Vuonna 2023 Lotuksen sopimusalueella ei ole suoritettu murskausta. Lotus Demolition Oy:n betonijätteen käsittelyn tuotantotiedot on esitetty liitteessä 19.

Vanhan sopimusalueen puolelle jääneet betonimurskeen varastokasat on siirretty nykyisen sopimusalueen rajojen sisäpuolelle vuonna 2023.

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

Neova Oy

Neova Oy välivarastoi 1.1.–31.12.2023 Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella hevosenlantaa, joka materiaali hyödynnetään alueen ulkopuolella. Yrityksen nimenmuutoksen johdosta yrityksen nimi on päivittynyt G&C Materials Oy:stä Neova Oy:ksi. Nimenvaihdoksella ei ollut vaikutusta yrityksen toimintaan alueella.

Vuoden 2023 aikana vastaanotetun hevosenlannan määrä oli 1 658 tonnia, vuoden lopussa varastossa olevan hevosenlannan määrä oli 350 tonnia. Neova Oy suoritti toukokuussa 2023 kenttäalueensa välityhjennyksen. Vuoden aikana alueelta poiskuljetetun hevosenlannan määrä oli 2 352 tonnia.

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

Perheyhtiö R. Ajalin Oy

Perheyhtiö R. Ajalin Oy suorittaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa kasvualustojen valmistusta kaupalliseen toimintaansa, ja on toimijana HSY:n kompostien hyötykäytölle ja seulonnalle. Lisäksi yritys vastaanottaa hevosenlantaa, jonka yritys hyödyntää kasvualustatuotannossaan. Vuonna 2023 vastaanotettu hevosenlannanmäärä oli 1 577 tonnia. Alueella valmistettavissa kasvualustoissa hyödynnettiin 225 tonnia HSY:n komposteja. Vuoden 2023 aikana vastaanotetun hevosenlannan ja kompostin (alueen sisäiset) määrä oli yhteensä 1 802 tonnia.

Vuoden 2023 aikana alueelta pois kuljettiin komposteja 6 975 tonnia ja kasvualustoja 20 989 tonnia.

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

Purkupiha Oy

Purkupiha Oy vastaanottaa ja käsittelee betonijätettä sekä siitä eroteltua metallia Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella. Purkupiha Oy vastaanottaa ja käsittelee pääasiassa vain omien purkukohteidensa betonijätettä. Betonijätteestä jalostetaan murskaamalla betonimursketta.

Purkupiha Oy vastaanotti 24 421 tonnia betonijätettä vuoden 2023 aikana. Vuonna 2023 Purkupiha Oy:n sopimusalueella ei ole suoritettu murskausta. Purkupiha Oy:n betonijätteen käsittelyn tuotantotiedot on esitetty liitteessä 19.

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2023 aikana.

Ympäristötarkkailu

Ekomo-toimintojen vaikutuksia ilmanlaatuun seurattiin ekoteollisuuskeskuksen ilmanlaadun mittausasema 2:lla. Ekoteollisuuskeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu luvussa 15.2 ja liitteessä 5.

Ekomo-toiminnasta muodostuvia vesiä tarkkailtiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Ekoteollisuuskeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailusta on kerrottu luvussa 15.3 ja liitteessä 8.

Ekomo-toiminnan aiheuttamaa melua seurataan yhdessä Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen melumittauksen kanssa (luku 15.6 ja liite 9).

Ympäristötarkkailut

Yleistä toiminnasta

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminnasta syntyy ympäristövaikutuksia muun muassa jätteen käsittelystä, liikenteestä, rakentamisesta, kiviaineksen murskauksesta ja kaatopaikkaprosesseista. Ympäristövaikutuksia seurataan ympäristölupamääräysten, tarkkailuohjelmien sekä muiden viranomaispäätösten mukaisesti (lue lisää Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristöluvista ja viranomaispäätöksistä luvusta 3). Lisäksi suoritetaan omaa tarkkailua, jonka avulla ohjataan ekoteollisuuskeskuksen toimintaa ja valvotaan toiminnan laatua. Ympäristövaikutusten hallintaan kuuluvat tärkeänä osana myös rakenteiden ja laitteiden kunnon tarkkailu sekä niiden huoltaminen. Ekoteollisuuskeskuksen aluetta hoidetaan asianmukaisesti niin, että yleisilme on siisti.

Ilma

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueen ja lähiympäristön ilmanlaatua tarkkaillaan ilmanlaadun mittausasemilla (kuva 9). Sääasemalla mitataan sääparametreja kuten tuulen nopeutta ja suuntaa, lämpötilaa sekä sadantaa. Ilmanlaadun mittausasema 1 siirrettiin vuoden 2023 alussa uuteen sijaintiin sääaseman yhteydestä. Ilmanlaadun mittausasemalla 1 mitataan pelkistyneiden rikkiyhdisteiden (TRS1) pitoisuuksia ja Ilmanlaadun mittausasemalla 2 mitataan pelkistyneiden rikkiyhdisteiden (TRS2), hengitettävien hiukkasten (PM10) ja pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksia. Pitoisuuden laimeneminen ja leviäminen alueen ympäristöön riippuu muun muassa tuulen suunnasta ja nopeudesta.

Ämmässuon ilmanlaatua ja säätä koskevat mittaustulokset esitetään tunnin välein päivittyvinä HSY:n verkkosivuilla osoitteessa .

Ämmässuon ilmanlaadun vuosiraportti 2023 on liitteenä 5.

 

Kuva 9. Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­sen il­man­laa­dun mit­taus­a­se­mien 1 ja 2 sekä sää­ase­man si­jain­nit (al­ku­pe­räi­nen kart­ta­poh­ja Ram­boll Fin­land Oy, 2.1.2024).

Kasvihuonekaasujen ja hajujen purkautumista ilmakehään ja ympäristöön pyritään estämään ja näiden kaasujen pitoisuuksia mitataan säännöllisesti. Kaatopaikoilta kerätyn kaasun määrää ja koostumusta (CO2, CH4, O2 ja lämpötila) mitataan jatkuvatoimisesti. Ekoteollisuuskeskuksen vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan lisäksi jätetäyttöjen pinnasta tehtävien säännöllisten mikrometeorologisten mittausten sekä metaanipitoisuuskartoitusten avulla (katso tämän raportin luku 15.2.4).

Biojätteen käsittelyn ilmapäästöjen tarkkailusta on kerrottu luvussa 5.10.1, pilaantuneiden maiden ilmapäästöjen tarkkailusta luvussa 6.4.1, tuhkien käsittelyn ilmapäästöjen tarkkailusta luvussa 8.3.4.1, kivenmurskauksen ja louhinnan ilmapäästöjen tarkkailusta luvussa 10.5.1 ja kaasuvoimalan ilmapäästöjen tarkkailusta luvussa 11.7.1.

Sää

Ämmässuolla vuonna 2023 tammi-, helmi-, kesä, elo- ja syyskuu olivat tarkkailujakson 2012–2022 keskiarvoa lämpimämpiä, kun taas joulukuu oli paljon tavanomaista kylmempi (kuva 10 ja taulukko 51). Vuonna 2023 tammi- ja maaliskuu olivat hyvin runsasluminen ja elo- sekä lokakuu olivat runsassateisia (kuva 11 ja taulukko 52). Helmi-, huhti-, ja kesäkuussa satoi tarkkailujakson 2012–2022 keskiarvoa keskimääräistä vähemmän. Vuonna 2023 vuoden sadesumma oli 895 mm. Vuoden 2023 sääoloista voi lukea tarkemmin tämän raportin liitteistä 5, 21 ja 22.

 

Kuva 10. Kuu­kausit­tai­set kes­ki­läm­pö­ti­lat (°C) Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­sen sää­ase­mal­la sekä vuon­na 2023 että vuo­si­na 2012–2022 (kes­kiar­vo, ka).
Taulukko 51. Kuukausittaiset keskilämpötilat (°C) Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen sääasemalla sekä vuonna 2023 että vuosina 2012–2022 (keskiarvo).
Kuukausi
Yksikkö
Kuukausikeskilämpötila vuonna 2023
Kuukausikeskilämpötila vuosina 2012–2022
Tammikuu
°C
-1,8
-4,3
Helmikuu
°C
-2,3
-3,0
Maaliskuu
°C
-1,8
-0,8
Huhtikuu
°C
4,7
4,0
Toukokuu
°C
10,5
10,8
Kesäkuu
°C
16,6
15,6
Heinäkuu
°C
16,5
17,8
Elokuu
°C
17,1
16,5
Syyskuu
°C
14,8
11,5
Lokakuu
°C
4,5
6,1
Marraskuu
°C
-0,5
2,5
Joulukuu
°C
-4,8
-1,3

 

Kuva 11. Kuu­kausit­tai­set sa­de­mää­rät (mm) Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­sen sää­ase­mal­la vuon­na 2023. Vuo­sien 2012–2022 kuu­kausit­tais­ten sa­de­mää­rien (mm) kes­kiar­vot (ka) koos­tu­vat Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­sen sää­ase­man tie­dois­ta, lu­kuun ot­ta­mat­ta vuo­den 2020 tam­mi­kuun ja vuo­den 2019 syys–jou­lu­kuun tie­to­jen osal­ta, jot­ka ovat pe­räi­sin Il­ma­tie­teen lai­tok­sen Nuuk­sion sää­ase­mal­ta.
Taulukko 52. Kuukausittaiset sademäärät (mm) Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen sääasemalla vuonna 2023 sekä vuosien 2012–2022 kuukausikeskiarvot, joiden laskennassa on käytetty Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen sääaseman (vuoden 2020 osalta 5.2.2020 lähtien) tietoja, lukuun ottamatta vuoden 2020 tammikuun ja vuoden 2019 syys–joulukuun tietojen osalta, jotka ovat peräisin Ilmatieteen laitoksen Nuuksion sääasemalta.
Kuukausi
Yksikkö
Ämmässuon kuukausisademäärä vuonna 2023
Ämmässuon kuukausisademäärä vuosina 2012–2022
Tammikuu
mm
121
62
Helmikuu
mm
20
56
Maaliskuu
mm
89
32
Huhtikuu
mm
12
43
Toukokuu
mm
26
44
Kesäkuu
mm
8
71
Heinäkuu
mm
56
57
Elokuu
mm
203
92
Syyskuu
mm
76
77
Lokakuu
mm
141
87
Marraskuu
mm
73
84
Joulukuu
mm
70
80

Hiukkaset

Hengitettävien hiukkasten (PM10) mittaukset aloitettiin ekoteollisuuskeskuksen alueella vuonna 2002. Vuoden 2005 alussa PM10-mittaus siirrettiin laajennusalueen louhinta- ja murskaustöiden ajaksi Laitamaan asuinalueen tuntumaan. Vuoden 2007 alussa mittaukset siirrettiin takaisin ekoteollisuuskeskuksen mittausasemalle ja samalla aloitettiin pienhiukkaspitoisuuksien (PM2,5) mittaaminen. Hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten mittaus siirrettiin vuonna 2011 ilmanlaadun mittausasemalta 1 mittausasemalle 2. Ekoteollisuuskeskuksen alueella mitatuista hiukkasista voi lukea tarkemmin liitteestä 5.

Vuonna 2023 hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuuksien vuosikeskiarvo oli ilmanlaadun mittausasemalla 9 µg/m3, joka oli selvästi vuosiraja-arvon (40 µg/m3) alapuolella.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuudelle on annettu kansallinen ohjearvo 70 µg/m3, johon verrataan kuukauden toiseksi suurinta vuorokausipitoisuutta. Korkein ohjearvoon verrannollinen pitoisuus (34 µg/m3) mitattiin kesä- ja heinäkuussa, eikä PM10-pitoisuus täten ylittänyt ohjearvoa vuoden 2023 aikana. PM10-pitoisuuden vuorokausikeskiarvo ylitti yhtenä vuorokautena (67 µg/m3) raja-arvon (50 µg/m3) vuonna 2023. Raja-arvotason ylitys tapahtui heinäkuussa. Mikäli numeroarvon ylityksiä on enemmän kuin 35 kappaletta vuodessa, tulkitaan raja-arvo ylittyneeksi. PM10-pitoisuuden korkein kuukausipitoisuus (14,8 µg/m3) mitattiin toukokuussa.

Vuonna 2023 pienhiukkaspitoisuuksien (PM2,5) vuosikeskiarvo (4,1 µg/m3) oli selvästi vuosiraja-arvon (25 µg/m3) alapuolella. Korkein PM2,5-pitoisuuden kuukausipitoisuus (5,1 µg/m3) mitattiin toukokuussa.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) sekä pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksien kuukausikeskiarvot vuonna 2023 on esitetty taulukossa 53. Hengitettävien hiukkasten (PM10) sekä pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksien vuosikeskiarvot vuonna 2013–2023 on esitetty kuvassa 13 ja taulukossa 54.

 

Kuva 12. Ämmäs­suol­la mi­tat­tu­jen hen­gi­tet­tä­vien hiuk­kas­ten (PM10) ja Ämmäs­suol­la mi­tat­tu­jen pien­hiuk­kas­ten (PM2,5) vuo­si­kes­kiar­vot (µg/​​​​​m³) vuo­si­na 2013–2023.
Taulukko 53. Ämmässuolla mitattujen hengitettävien hiukkasten (PM10) ja Ämmässuolla mitattujen pienhiukkasten (PM2,5) kuukausikeskiarvot (µg/m3) ilmanlaadun mittausasemalla 2 ja haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksien (µg/m3) kuukausikeskiarvot ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) vuonna 2023.
Kuukausi
Yksikkö
PM10
PM2,5
TRS1
TRS2
Tammikuu 2023
µg/m3
3,8
3,5
0,2
0,1
Helmikuu 2023
µg/m3
6,1
4,9
0,2
0,1
Maaliskuu 2023
µg/m3
5,3
3,2
0,1
0,1
Huhtikuu 2023
µg/m3
12,4
5,0
0,1
0,1
Toukokuu 2023
µg/m3
14,8
5,1
0,2
0,1
Kesäkuu 2023
µg/m3
13,4
5,0
0,2
0,1
Heinäkuu 2023
µg/m3
11,5
3,8
0,2
0,2
Elokuu 2023
µg/m3
10,0
4,1
0,1
0,1
Syyskuu 2023
µg/m3
10,2
4,7
0,2
0,0
Lokakuu 2023
µg/m3
5,1
2,8
0,2
0,1
Marraskuu 2023
µg/m3
5,8
4,0
0,2
0,0
Joulukuu 2023
µg/m3
5,1
4,0
0,2
0,2
Taulukko 54. Ämmässuolla mitattujen hengitettävien hiukkasten (PM10) ja Ämmässuolla mitattujen pienhiukkasten (PM2,5) vuosikeskiarvot (µg/m3) ilmanlaadun mittausasemalla 2 ja haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksien (µg/m3) vuosikeskiarvot ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) vuosina 2013–2023. Ilmanlaadun mittausasema 1 vaihtoi uuteen sijaintiin vuoden 2023 alusta.
Vuosi
Yksikkö
PM10
PM2,5
TRS1
TRS2
2013
µg/m3
7,5
4,4
0,7
1,7
2014
µg/m3
9,0
6,4
0,4
1,1
2015
µg/m3
8,7
5,7
0,2
1,3
2016
µg/m3
6,3
4,1
0,2
0,4
2017
µg/m3
7,6
5,2
0,3
0,5
2018
µg/m3
12,3
6,1
0,2
0,3
2019
µg/m3
9,9
4,6
0,2
0,2
2020
µg/m3
9,5
4,1
0,2
0,4
2021
µg/m3
10,3
4,6
0,1
0,2
2022
µg/m3
9,6
4,2
0,2
0,3
2023
µg/m3
8,7
4,2
0,2
0,1

Hajut

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa hajujen pääasiallisiksi lähteiksi on tunnistettu biojätteen ja mädätetyn jätevesilietteen käsittely. Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen otetaan vastaan ja paalataan sekajätettä Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan huoltojen aikana. Huoltoseisokkien aikana muodostuneen jätepaalivaraston purku aiheuttaa hajuja. Paaleja ajetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksesta jätevoimalaan aina, kun jätevoimalan polttokapasiteetti sallii vastaanoton. Orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon sekä kaatopaikkojen pintarakenteiden valmistumisen myötä kaatopaikkojen merkitys hajulähteenä on vähentynyt ja muiden hajulähteiden merkitys kasvanut.

Jätevoimalan huoltoseisokeista ja kompostiaumojen käännöstä aiheutuu väliaikaisesti hajupäästöä, josta HSY ilmoittaa aina etukäteen. HSY ilmoittaa tiedossa olevista hajuja mahdollisesta aiheuttavista toiminnoista verkkosivuillaan osoitteissa ja sekä Hopealuoti-ryhmätekstiviestipalvelun kautta. Jäteveteen syötettävästä kemikaalista, joka vähentää hajupäästöjä viemärissä, on kerrottu tämän raportin luvussa 12.8.

Loppusijoitusalueelta sekä biojätteen ja jätevesilietteen käsittelystä vapautuu mitattujen rikkiyhdisteiden lisäksi myös muita haisevia kaasuja, joten hajupäästöä voi esiintyä, vaikka haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuudet ovat pieniä. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa on mitattu haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksia vuodesta 2002 lähtien. Vuonna 2011 otettiin käyttöön toinen ilmanlaadun mittausasema, jossa seurataan myös TRS-pitoisuuksia. TRS-mittaus ilmanlaadun mittausasemalla 1 muuttui uuteen sijaintiin vuoden 2023 alusta kun mittausaseman sijaintia muutettiin. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella mitatuista haisevista rikkiyhdisteistä voi lukea tarkemmin liitteestä 5.

TRS-pitoisuuksien kuukausikeskiarvot vuonna 2023 ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) on esitetty taulukossa 53. TRS-pitoisuuksien vuosikeskiarvot vuosilta 2013–2023 ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) on esitetty kuvassa 14 ja taulukossa 54.

Vuonna 2023 TRS-pitoisuuksien vuosikeskiarvot olivat 0,2 µg/m3 ilmanlaadun mittausasemalla 1 ja 0,1 µg/m3 mittausasemalla 2. TRS-pitoisuuksille ei ole asetettu raja-arvoja. Haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausipitoisuudelle on annettu ohjearvo 10 µg/m3, johon verrataan kuukauden toiseksi suurinta vuorokausipitoisuutta. On huomioitava, että ekoteollisuuskeskuksen alueella mitattuja TRS-pitoisuuksia ei voi suoraan verrata ohjearvoihin, koska kyseessä on teollisuusalue ja ilmanlaadun ohje- ja raja-arvot on annettu yhdyskuntailmalle. Vuonna 2023 ilmanlaadun mittausasemalla 1 korkein ohjearvoon verrannollinen pitoisuus (0,7 µg/m3) mitattiin marras- ja joulukuussa ja ilmanlaadun mittausasemalla 2 korkein ohjearvoon verrannollinen pitoisuus (0,6 µg/m3) mitattiin joulukuussa. Korkein kuukausikeskiarvopitoisuus (0,22 µg/m3) mitattiin ilmanlaadun mittausasemalla 1 joulukuussa.

Hajupäästöjen arvioimiseksi on lisäksi laskettu hajutuntien lukumäärä. Hajutunniksi on luokiteltu tunti, jonka aikana TRS-pitoisuuden keskiarvo ylittää 3 µg/m3. Hajutuntien lukumäärälle ei ole ohje- tai raja-arvoa. Vuonna 2023 hajutunteja mitattiin yksi kappale ilmanlaadun mittausasemalla 1.

 

Kuva 13. Hai­se­vien rik­kiyh­dis­tei­den (TRS) pi­toi­suuk­sien (µg/​​​​​m³) vuo­si­kes­kiar­vot il­man­laa­dun mit­taus­a­se­mil­la 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) vuo­si­na 2013–2023. Il­man­laa­dun mit­taus­a­se­ma 1 vaih­toi uu­teen si­jain­tiin vuo­den 2023 alus­ta.

HSY:n toimintajärjestelmään kirjattiin vuoden 2023 aikana yhteensä 25 ekoteollisuuskeskuksen ympäristöä koskevaa hajupalautetta (taulukko 55). HSY:n asiakaspalaute- ja toimintajärjestelmään kirjattujen Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevien hajupalautteiden lukumäärä kuukausittain vuosina 2019–2023 on esitetty kuvassa 14 ja taulukossa 55.

 

Kuva 14. HSY:n toi­min­ta­jär­jes­tel­mään kir­jat­tu­jen Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kus­ta kos­ke­vien ha­ju­pa­laut­tei­den kap­pa­le­mää­rä (kpl) kuu­kausit­tain vuo­si­na 2019–2023.
Taulukko 55. HSY:n toimintajärjestelmään kirjattujen Ämmässuon ekoteollisuuskeskusta koskevien hajupalautteiden kappalemäärä (kpl) kuukausittain vuosina 2019–2023. Tilastoa on tarkennettu vuonna 2023 takautuvasti ja tämän johdosta taulukon luvut ovat muuttuneet vuosien 2020–2022 raportoinnista hieman.
Kuukausi
Yksikkö
Palautteet vuonna 2019
Palautteet vuonna 2020
Palautteet vuonna 2021
Palautteet vuonna 2022
Palautteet vuonna 2023
Tammikuu
kpl
27
18
2
7
2
Helmikuu
kpl
39
2
29
2
0
Maaliskuu
kpl
58
29
60
47
4
Huhtikuu
kpl
72
15
34
3
0
Toukokuu
kpl
37
1
9
6
0
Kesäkuu
kpl
56
2
1
2
2
Heinäkuu
kpl
12
4
0
4
0
Elokuu
kpl
18
1
5
4
0
Syyskuu
kpl
22
18
3
8
2
Lokakuu
kpl
10
3
10
48
4
Marraskuu
kpl
2
32
23
4
7
Joulukuu
kpl
21
5
3
4
4
Yhteensä
kpl
374
130
179
139
25

Hajupalautteen tehneille henkilöille selvitettiin hajupäästön mahdollinen aiheuttaja. HSY:n henkilökunta käy aina mahdollisuuksien mukaan työaikana ekoteollisuuskeskuksen lähiympäristössä ja kyseessä olevassa palautteessa annetun kohteen läheisyydessä havainnoimassa hajuja. Hajupalautteet tutkitaan tapaus kerrallaan ja suunnitellaan hajua torjuvia toimenpiteitä. Kaikki hajupalautteet ja korjaavat toimenpiteet käsitellään eri prosessien asiantuntijat yhteen kokoavassa ympäristötiimissä.

Enwin TOM hajujen leviämisen mallinnustyökalun avulla arvioidaan ekoteollisuuskeskuksen mahdollisten hajupäästöjen leviämistä lähiympäristöön sekä mallinnetaan hajun esiintyvyyttä ympäristössä. Työkalu perustuu leviämismalliin ja päästölähteistä olfaktometrisesti standardin SFS-EN 13725 mukaisesti analysoituihin hajunäytteisiin hajuyksikköinä (odor unit=hajuyksikkö, OUE/m3=HY/m3).

Hajun esiintyvyyttä Ämmässuon ympäristössä on arvioitu mallintamalla Enwin TOM -järjestelmään vietyjen päivitettyjen hajupäästöjen leviämistä vuoden 2023 sääolosuhteissa. Kuvassa 15 on esitetty hajufrekvenssit aluejakaumina, kun hajun esiintyvyys on yli 2 prosenttia vuoden tunneista vuonna 2023 erilaisilla hajun voimakkuuksissa 1 OUE/m3, 3 OUE/m3 ja 5 OUE/m3. Vuonna 2023 Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristössä hajua esiintyi yli 2 % vuoden tunneista lähes samoilla alueilla kuin edellisenä vuonna. Hajukynnyksen ylittävää hajua (≥ 1 OUE/m3) oli noin 1 km:n säteellä alueen ympärillä, selvää hajua (≥ 3 OUE/m3) ja melko voimakasta hajua (≥ 5 OUE/m3) pääasiassa ekoteollisuuskeskuksen alueelle.

 

Kuva 15. Enwin TOM ha­ju­jen le­viä­mi­sen mal­lin­nus­työ­ka­lun vuo­den 2023 ha­jun­le­viä­mi­sen mal­lin­nus, kun ha­jun esiin­ty­vyys on yli 2 pro­sent­tia (%) vuo­den tun­neis­ta Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­sen ym­pä­ris­tös­sä. Alue­ja­kau­mat ha­jun eri voi­mak­kuuk­sil­la 1 OUE/​​​​​m³, 3 OUE/​​​​​m³ ja 5 OUE/​​​​​m³ (2024©ENWIN OY).

Metaanimittaukset ja mikrometeorologiset mittaukset

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa on suoritettu metaanimittauksia vuosittain vuodesta 1998 alkaen. Nykyisellä loppusijoitusalueella metaanimittauksia on tehty vuodesta 2008 lähtien. Mittauksilla pyritään selvittämään kaatopaikkojen metaanin vuotokohdat ja pinnan tiiveys. Vanhan kaatopaikan lakialueen mahdolliset vuotokohdat, yksittäiset vuotavat kaasukaivot sekä loppusijoitusalue ovat suurimpia metaanipäästöjen lähteitä ekoteollisuuskeskuksen alueella. Vuotokohdat pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti muun muassa kaasukaivojen korjauksilla ja pintarakenteiden parannuksilla. Vuonna 2023 metaanimittaukset toteutettiin sekä vanhalla kaatopaikalla että loppusijoitusalueella (liite 20).

Kaatopaikkojen päästöjä on mitattu myös mikrometeorologisella mittausmenetelmällä yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Mittauksia on tehty vanhalla kaatopaikalla vuodesta 2003 alkaen ja loppusijoitusalueella jätteen loppusijoittamisen alkamisesta vuoden 2007 lopusta lähtien (liite 21). Mikrometeorologisella mittausmenetelmällä mitataan kuinka ilman pyörteet kuljettavat kaasuja kaatopaikan pinnan yläpuolella. Saatu mittaustulos edustaa alueellista keskiarvoa. Menetelmä tuottaa tiedon orgaanisesta jätteestä syntyvän kaatopaikkakaasun määrästä sekä sen jakaantumisesta metaanin ja hiilidioksidin välillä. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkojen yhteenlaskettu metaanipäästö vuonna 2023 oli 382 tonnia ja hiilidioksidipäästö 1 055 tonnia. Metaanipäästössä on tapahtunut 27 % lasku ja hiilidioksidin osalta 13 % laskua edellisvuoden päästöihin verrattuna.

Vanha kaatopaikka

Vanhan kaatopaikan metaanimittaukset suoritettiin 22.–25.5.2023, vuosien 2013–2022 tapaan, mittaukseen tarvittavalla näytteenottolaitteistolla varustetulla mönkijällä. Vuoden 2023 metaanimittausten reitille kertyi pituutta yhteensä noin 27 kilometriä. Vanhan kaatopaikan viimeistellyn alueen reunan mittauksia hankaloitti jyrkät rinteet ja pintarakenteena ollut sepeli. Mittauksissa mitattiin käsin mahdollisuuksien mukaan kaasunkeräyskaivojen lähiympäristöt.

Vuonna 2023 vanhalta kaatopaikalta löytyi 55 vuotokohtaa. Vuodoista 41 mitattiin kaasunkeräyskaivojen välittömästä läheisyydestä. Vuonna 2022 kolmessa mittauspisteessä metaanipitoisuus oli 10 000–100 000 ppm, 17 pisteestä 1 000–10 000 ppm, 23 mittauspisteessä mitattu metaanipitoisuus oli välillä 100–1 000 ppm ja 12 mittauspisteessä välillä 10–100 ppm. Alle 10 ppm olevia pitoisuuksia ei raportoida, koska niin pieniä pitoisuuksia ei voi erottaa alueen taustapitoisuudesta.

Mitattujen vuotokohtien määrä oli suurempi kuin viime vuosina. Vuonna 2023 vuotoja löytyi erityisesti tiiviin- ja tiivistämättömän alueen rajalta lakialueelta sekä alueen pohjois- ja koillisosasta kaivojen läheisyydestä. Poikkeuksellisesti isompia vuotoja löytyi nyt myös valmiin pintarakenteen alueilta. Metaanimittausten tuloksista voi lukea tarkemmin liitteestä 20.

Mikrometeorologisia metaanin ja hiilidioksidin päästömittauksia tehtiin vuonna 2023 vanhalla kaatopaikalla noin yhdeksän kuukautta. Mikrometeorologisten mittausten perusteella vuoden 2023 metaanin hajapäästö vanhalla kaatopaikalla oli 129 tonnia ja hiilidioksidin hajapäästö 313 tonnia. Nämä vuosipäästöluvut ovat arvioita, koska vanhalla kaatopaikalla ei mitattu kaikkia kuukausia. Vanhan kaatopaikan arvioitu metaanipäästö laski edellisvuoteen verrattuna noin 15 %. Kesäkaudella 2023 vanhalla kaatopaikalla tehtiin pintarakenneurakka laen pohjoispuolella, joka oli vanhan kaatopaikan viimeinen viimeistelemätön alue. Urakan aikana päästöt olivat koholla, mutta uuden pintarakenteen valmistuttua loppuvuoden päästöt olivat noin kolmasosa kevään päästöistä. Mikrometeorologisten mittauksien tuloksista voi lukea tarkemmin liitteestä 21.

Loppusijoitusalue

Loppusijoitusalueelta mitattiin kaivojen ja muiden rakenteiden ympäristöt 24.4.2023 ja 5.10.2023 kävellen. Alueella suoritettujen mittausten laajuus ja sijainti vaihtelevat eri vuosina, myös mittauspisteiden määrä vaihtelee. Näihin vaikuttavat loppusijoitusalueella tapahtuvat täytöt ja muut mittaamista hankaloittavat työt. Vuonna 2023 alueella tehtiin porauksia kaasukeräyskaivojen kunnostustöiden vuoksi, joten mittauksia tehtiin tiheämmin porausalueilta, jonka vuoksi keväällä mitattujen pisteiden yhteismäärä oli tavallista suurempi.

Mittauspisteistä keväällä (yhteensä 319 kappaletta 24.4.2023) 53 mittauspisteessä ja syksyllä (yhteensä 238 kappaletta 5.10.2023) 34 pisteessä mitattiin vähintään 10 ppm:n suuruinen metaanivuoto. Alle 10 ppm olevia pitoisuuksia ei raportoida, koska niin pieniä pitoisuuksia ei voi erottaa alueen taustapitoisuudesta. Vuotokohdista keväällä 17 ja syksyllä 14 löytyi kaasukaivojen välittömästä läheisyydestä. Vuotokohdat ovat jakautuneet tasaisesti loppusijoitusalueelle pääosin kaasukaivojen juureen, ja vuotoja oli myös tiiviin pintarakenteen alueilla. Tiiviin pintarakenteen reunoilta mitattiin myös pieniä vuotoja muualtakin kuin kaivojen läheisyydestä.

Loppusijoitusalueella todettiin aikaisempiin vuosiin verrattuna vähemmän mitattuja vuotokohtia, vaikkakin mitatut pitoisuudet ovat selvästi suurempia kuin vanhalla kaatopaikka-alueella. Havaittu ero johtuu toiminnasta loppusijoitusalueella sekä siitä, ettei tällä alueella ole tiiviitä pintarakenteita kuin alueen reunoilla, joten loppusijoitusaluetta ja vanhan kaatopaikan aluetta ei voi suoraan verrata toisiinsa. Metaanimittausten tuloksista voi lukea tarkemmin liitteestä 20.

Mikrometeorologisia metaanin ja hiilidioksidin päästömittauksia tehtiin vuonna 2023 loppusijoitusalueella koko vuoden. Mikrometeorologisten mittausten perusteella vuoden 2023 metaanin hajapäästö loppusijoitusalueella oli 253 tonnia ja hiilidioksidin hajapäästö 743 tonnia. Loppusijoitusalueen metaanipäästö laski edellisvuoteen verrattuna noin 31 %. Loppusijoitusalueen metaanipäästöissä ei havaittu kohoamista huhti-toukokuussa 2023 kun alueelle porattiin 11 uutta kaasunkeräyskaivoa ja urakan jälkeen metaanipäästöt olivat alle puolet sitä edeltävästä jaksosta. Mikrometeorologisten mittauksien tuloksista voi lukea tarkemmin liitteestä 21.

Vesi

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa vesien laatua seurataan ekoteollisuuskeskuksen automaatiojärjestelmään liitettyjen jatkuvatoimisten mittausten sekä säännöllisten kenttämittausten avulla. Kaikkien ympäristöön johdettavien vesijakeiden laatua valvotaan jatkuvatoimisesti.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueen vesienhallinnasta on kerrottu luvussa 12, bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyn vesien päästötarkkailusta luvussa 5.10.2, pilaantuneiden maiden käsittelyn vesien päästötarkkailusta luvussa 6.4.2 ja vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen vesistä luvussa 8.3.4.2.

Ekoteollisuuskeskuksen toiminnan vaikutuksia vesiin tarkkaillaan Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Yhteistarkkailussa seurataan alueen pinta- ja pohjavesien sekä jäte- ja kaivovesien laatua. Ämmässuo–Kulmakorpi alueen vesien yhteistarkkailua toteutetaan 22.12.2015 esitetyn ja Uudenmaan ELY-keskuksen 18.5.2018 hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailuohjelmaa päivitetään tarpeen mukaan (esimerkiksi uusien pisteiden lisäys); viimeisin päivitys on tehty 9.5.2023.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun vuosiraportti 2023 on tämän raportin liitteenä 8.

Näytteenottokierrokset toteutetaan Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailua koskevan päätöksen 18.5.2018 mukaisesti pinta- ja pohjavesipisteille 1–4 kertaa vuodessa pisteen mukaan. Kevätnäytteet otetaan maalis–huhtikuussa, kesänäytteet touko–kesäkuussa, syksynäytteet syyskuussa ja talvinäytteet loka–marraskuussa. Joka toinen kuukausi otettavat näytteet otetaan tammi-, maalis-, touko-, elo-, loka- ja joulukuussa. Vuoden 2023 näytteenotot pinta- ja pohjavesille tehtiin maalis-, huhti-, kesä-, elo-, syys-, ja marraskuussa ja viemäriin johdettavalle vedelle tammi-, maalis-, touko, heinä-, syys- ja marraskuussa. Vuonna 2023 näytteiden määritykset tehtiin pääosin normaalien ja suppeiden analyysivalikoimien mukaisesti. Blominmäen jätevedenpuhdistamolle johdettavasta vedestä tehtiin yhteistarkkailun näytteenottojen lisäksi HSY vesihuollon toimesta näytteenotot helmi- ja elokuussa.

Kuvissa 16 ja 17 on esitetty Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa ja sen lähiympäristössä sijaitsevat havaintopisteet. Tässä raportissa on esitetty luvussa 15.3.1 muutamien pintavesien, luvussa 15.3.2 muutamien pohjavesien ja luvussa 15.3.4 Blominmäen jätevedenpuhdistamolle johdetun jäteveden osalta joitakin vuoden 2023 havaintoja. Kaatopaikkojen täyttöjen sisäisistä vesistä voi lukea tämän raportin luvusta 15.4 sekä liitteistä 8 ja 22.

 

Kuva 16. Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­ses­sa ja sen lä­hiym­pä­ris­tös­sä si­jait­se­vat Ämmäs­suon ja Kul­ma­kor­ven alu­een ve­sien yh­teis­tark­kai­lun pin­ta­ve­si­pis­teet ja vie­mä­riin joh­det­ta­van ve­den ha­vain­to­pis­teet (Ram­boll Fin­land Oy, 12.1.2024). Kar­tas­sa on esi­tet­ty pin­ta­ve­den (kol­mio) sekä vie­mä­riin joh­det­ta­van ve­den (ne­liö) ha­vain­to­pis­tei­den si­jain­nit. Pin­ta­ve­den vir­taus­suun­ta on esi­tet­ty nuo­lel­la kar­tas­sa.

 

Kuva 17. Ämmäs­suon eko­teol­li­suus­kes­kuk­ses­sa ja sen lä­hiym­pä­ris­tös­sä si­jait­se­vat Ämmäs­suon ja Kul­ma­kor­ven alu­een ve­sien yh­teis­tark­kai­lun poh­ja­ve­si­pis­tei­den, kal­lio­poh­ja­ve­si­pis­tei­den ja täyt­tö­jen si­säi­set ha­vain­to­pis­teet (Ram­boll Fin­land Oy, 12.1.2024). Kar­tas­sa on esi­tet­ty poh­ja­ve­den (si­ni­nen ym­py­rä), kal­lio­poh­ja­ve­den (pink­ki ym­py­rä) sekä täy­tön si­säi­sen ve­den (orans­si ym­py­rä) ha­vain­to­pis­tei­den si­jain­nit. Poh­ja­ve­den vir­taus­suun­ta on esi­tet­ty nuo­lel­la kar­tas­sa.

Pintavedet

Ekoteollisuuskeskuksen alueelta johdetaan hulevesiä kolmeen avo-ojaan, joiden vedenlaatua seurataan Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti neljästi vuodessa. Kaikissa avo-ojissa on lisäksi jatkuvatoimiset mittaukset, joiden toiminta varmennetaan parin viikon välein suoritettavilla kenttämittauksilla. Pintavesipisteiden veden laatuun vaikuttavat merkittävästi sateet sekä valumavesien määrät.

Havaintopisteet P2 ja P8/2021 sijaitsevat lähinnä Ämmässuonpuron ja Kaakkoisen avo-ojan kuormituslähdettä. Ämmässuontien maanläjitysalueen eteläosan valumavedet kulkevat pääosin havaintopisteen P2 kautta. Loojärveen laskevan Ämmässuonpuron alin havaintopiste on P4 ja Haapajärvenpuroon laskevien pintavesien Lounaisen avo-ojan havaintopiste on P6/2021 ja Eteläisen avo-ojan alkupään havaintopiste on P3b. Laitamaanpurossa havaintopisteiden P6 ja P7 alapuolella sijaitsee havaintopiste Y3, josta valumavedet virtaavat edelleen Loojärveen (TL2).

Havaintopisteen P2 vedenlaadussa on näkynyt Ämmässuon maanläjitysalueen kuormitus kohonneina typpi-, barium-, sulfaatti- ja kloridipitoisuuksina sekä kohonneena sähkönjohtavuutena. Vuonna 2023 vedenlaatu pisteessä vastasi aikaisempia tarkkailuvuosia. Kesän näytteen sulfaattipitoisuus oli hieman koholla edellisvuosien tasoon nähden, mutta talven näytteessä se oli laskenut tavanomaiselle tasolle.

Havaintopisteen P8/2021 vedenlaadussa kuormitus on näkynyt hieman koholla olevina sähkönjohtavuuksina ja vastaavasti sulfaatti- ja kloridipitoisuuksissa. Myös pisteen kohonneet ammoniumtyppi- ja fosforipitoisuudet kuvastavat kuormitusta. Kesäkuussa 2023 pisteessä havaittiin aiempiin näytteenottokertoihin verrattuna noin viisinkertainen pitoisuus kiintoainetta, joka voi selittyä veden vähyydellä

Ämmässuonpuroon laskevassa pisteessä P16 vuonna 2022 havaitut kohonneet kloridin ja sulfaatin pitoisuudet sekä sähkönjohtavuus lähtivät laskuun vuonna 2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen eteläisen hyötykenttäalueen päällystämisen jälkeen toukokuussa 2023 on kuormitus lähtenyt laskuun.

Havaintopisteen P3b vesi on tarkkailutulosten perusteella vähemmän kuormitteista kuin muissa reitin kuormituspisteissä; esimerkiksi bariumpitoisuudet ovat matalampia. Kesäkierroksella pisteessä havaittiin kohonneet pitoisuudet sulfaattia ja kloridia.

Havaintopisteen P4 vesi on ravinteikasta ja humuksista. Sulfaatti- ja kloridipitoisuuksissa on todettu paljon vaihtelua ja vuonna 2023sulfaatti- ja kloridipitoisuudet sekä sähkönjohtavuus laskivat vuoden 2022 kohonneista pitoisuuksista. Pisteen vesi on ollut ajoittain lievästi emäksistä. Pisteessä metallipitoisuudet vastasivat pääsääntöisesti purovesien luonnollista tasoa, bariumpitoisuus oli aiempien vuosien tapaan koholla. Metallipitoisuuksissa ei vuonna 2023 todettu ympäristönlaatunormien ylityksiä.

Havaintopiste P7 toimii referenssipisteenä ilmentäen Laitamaanpuron vedenlaatua ennen ekoteollisuuskeskuksen laajennusalueelta tulevien vesien mahdollisia vaikutuksia. Pisteessä P7 havaittiin hieman kohonneet kloridi- ja sulfaattipitoisuudet. Syyskuussa havaittu kohonnut COD-pitoisuus oli marraskuussa laskenut lähemmäs pisteen tavanomaista tasoa. Pisteessä ei havaittu vuonna 2023 metallien ympäristönlaatunormin ylityksiä.

Havaintopisteelle P6/2021 johdetaan biosuodattimilla käsiteltyjä vesiä. Aiemmin piste edusti suoraan maastoon hulevesialtaasta HVA3 johdettavien hulevesien laatua. Kuormitus näkyy ajoittain kohonneina typpi- ja sulfaattipitoisuuksina sekä sähkönjohtavuuksina. Vuonna 2023 kloridipitoisuuksien keskiarvo oli suurempi kuin aiempina vuosina Loojärveen pisteen P6 kautta tulevan kuormituksen on todettu olevan merkityksetön verrattuna Loojärven kokonaiskuormitukseen.

Havaintopisteen Y3 vedenlaatu on huomattavasti pisteessä P6 todettua parempaa, eikä pisteessä ole ollut havaittavissa yhteistarkkailualueesta aiheutuvaa kuormitusvaikutusta. Vuoden 2023 syyskuussa pisteen kemiallinen hapenkulutus oli hieman koholla kuten pisteessä P7, joten kuormitus ei todennäköisesti ole peräisin tarkkailualueelta. Myös pisteellä ajoittain havaittu fosforikuormitus lienee peräisin pelloilta eikä yhteistarkkailualueelta. Pisteessä ei havaittu vuonna 2023 metallien ympäristönlaatunormien ylityksiä.

Loojärvi (TL2) on tyypiltään runsasravinteinen ja rehevä järvi. Valtaosan järven ulkoisesta kuormituksesta arvioidaan tulevan hajakuormituksena lähialueen pelloilta ja lisäksi järvi kärsii myös sisäisestä kuormituksesta. Loojärven tarkkailupisteestä TL2 elokuun näytteessä kadmiumin pitoisuus ylitti ympäristönlaatunormin sallitun enimmäispitoisuuden Loojärven pintavesikerroksessa. Pohjan näytteessä pitoisuus alitti analyysin määritysrajan. Vuosikeskiarvon ympäristönlaatunormi ylittyi kadmiumin, lyijyn ja nikkelin osalta. Kesä- ja syyskuussa pisteistä P4 ja Y3 mitatut pitoisuudet olivat tavanomaisella tasolla eivätkä selitä Loojärvestä näitä elokuussa mitattuja pitoisuuksia.

Pohjavedet

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alue ei ole varsinaista pohjavesialuetta ja se sijaitsee kallioalueella, jossa maakerrosten paksuus on yleisesti ottaen vähäinen. Pohjaveden laatua seurataan yhteistarkkailuohjelman mukaisesti, ottamalla näytteitä havaintopisteistä yhdestä neljään kertaan vuodessa.

Pohjavesipiste MV6 sijaitsee vanhan kaatopaikan itäreunalla ja hyötykäyttökenttien välissä. Pohjavesi virtaa pisteeltä etelään kaakkoisen avo-ojan suuntaan. Pohjavesipiste 30A sijaitsee hyötykäyttökenttien eteläpuolella, ollen näin kaakkoisen avo-ojan länsipuolella. Ekoteollisuuskeskuksen alueelta etelään laskevassa laaksopainanteessa sijaitsee pohjavesipiste 31. Kalliopohjavesipisteet SK4B/09 ja 257/07 sijaitsevat myös etelään suuntautuvassa kalliopainanteessa. Ekoteollisuuskeskuksen hyötykäyttö- ja kompostointialueella sijaitsee kalliopohjavesipiste 106, johon saattaa kulkeutua vähäisessä määrin vesiä myös Asfalttikallion asfalttiaseman ja Espoon kaupungin siirtoajoneuvovaraston alueilta. Piste 260/20 sijaitsee jätetäyttöalueen ja hyötykäyttöalueen välisessä ruhjeessa, johon kerääntyy pohjavesiä Asfalttikallion asfalttiaseman ja siirtoajoneuvovaraston alueelta. Kalliopohjavesipisteillä 24B/05 ja 256/07 tarkkaillaan jätetäyttöalueen ja kaatopaikan laajennusalueen vaikutuksia kalliopohjaveteen.

Pohjavesipisteen MV6 todettiin aiempien vuosien tapaan korkea ammoniumtypen pitoisuus vuonna 2023. Veden ammoniumtyppipitoisuus ylitti tarkkailuvuonna pohjaveden asetetun ympäristönlaatunormin (0,2 mg/l) kuten aikaisempinakin vuosina. Muilta osin ei vuoden 2023 tarkkailussa todettu merkittäviä poikkeamia.

Taittunut pohjavesipisteen havaintoputki 30A korvattiin vuonna 2023 syksyllä uudella havaintoputkella 30A/23. Pisteellä ylittyivät aikaisempien vuosien tapaan pohjavedelle asetetut ammoniumtypen (0,2 mg/l) ja kloridin (25 mg/l) ympäristönlaatunormit.

Pohjavesipisteessä 31 todettiin syksyn kierroksella poikkeuksellisen korkea sinkkipitoisuus, joka ylittää ympäristön-laatunormin mukaisen enimmäispitoisuuden. Kohonneille sinkkipitoisuuksille ei ole tiedossa selvää alueen toiminnoista johtuvaa syytä.

Pohjavesipisteessä 36 vuonna 2022 todettiin kuparipitoisuuden ympäristönlaatunormin ylitys, vuonna 2023 kuparin pitoisuus on laskenut alle ympäristölaatunormin. Muilta osin vedenlaatu vastaisi aikaisempia vuosia.

Pohjavesipisteessä 41 todettiin vuonna 2023 aikaisempien vuosien tapaan sinkkipitoisuuden ylittävän pohjaveden ympäristönlaatunormin (60 µg/l). Kohonneille sinkkipitoisuuksille ei ole tiedossa selvää alueen toiminnoista johtuvaa syytä.

Kalliopohjavesipisteen SK4B/09 pohjaveden laadussa ei havaittu merkittäviä muutoksia aikaisempien vuosien tarkkailutuloksiin.

Kalliopohjavesipisteen 257/07 vedenlaadussa ei vuonna 2023 todettu merkittäviä muutoksia aikaisempiin tarkkailutuloksiin.

Kalliopohjavesipisteessä 106 on ollut näytteenottopumppu jumissa ja sen tilalle asennettiin syksyllä uusi havaintoputki 106/23. Vedessä todettiin aikaisempien vuosien tapaan kloridin, ammoniumtypen ja kuparin pohjaveden ympäristönlaatunormien ylityksiä sekä lisäksi nikkeli- ja sinkkipitoisuus ylittivät ympäristönlaatunormin selvästi. Pisteen kloridin ja ammoniumtypen pitoisuudet sekä sähkönjohtavuus olivat vuonna 2023 selvästi alemmalla tasolla, kuin aiempina vuosina.

Pisteessä 101 todettiin vuonna 2023 aikaisempien vuosien tapaan sinkkipitoisuuden ylittävän pohjaveden ympäristönlaatunormin. Lisäksi kuparipitoisuus ylitti niukasti ympäristönlaatunormin. Muilta osin vedenlaatu vastasi aikaisempia vuosia.

Pisteessä 260/21 todettiin vuonna 2023 aikaisempien vuosien tapaan ammoniumtypen pitoisuuden ylittävän pohjaveden ympäristönlaatunormin. Lisäksi kloridipitoisuus ylitti juuri ympäristönlaatunormin. Muilta osin vedenladussa ei todettu muutoksia aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Pisteessä 258/07 todettiin syksyllä aiempaa merkittävästi korkeampi sinkkipitoisuus, joka ylitti ympäristölaatunormin, sekä aiempaa korkeampi nikkelipitoisuus. Selvää syytä syksyllä yksittäisiin merkittävästi kohonneisiin metallipitoisuuksiin ei ole tiedossa.

Kalliopohjavesipisteellä 24B/05 kloridin ja sulfaatin pitoisuudet ovat olleet viimevuosina nousussa, mutta pitoisuudet ovat edelleen matalia ja alle ympäristönlaatunormin mukaisten enimmäispitoisuuksien.

Kalliopohjavesipisteellä 256/07 sinkkipitoisuus ylitti aikaisempien vuosien tapaan pohjaveden ympäristölaatunormin (60 µg/l) vuonna 2023. Kohonneille sinkkipitoisuuksille ei ole tiedossa selvää alueen toiminnoista johtuvaa syytä. Muilta osin ei vuoden 2023 tarkkailussa todettu merkittäviä poikkeamia.

Täyttöjen sisäiset vedet

Kaatopaikkojen täyttöjen sisäisistä vesistä voi lukea luvusta 15.4 sekä liitteistä 8 ja 22.

Jätevedet

Kaikki Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella muodostuvat kuormitteiset vedet johdetaan tasausaltaiden TAL1, TAL11 ja TAL12 kautta vesiasemalle ja sieltä edelleen Blominmäen jätevedenpuhdistamolle.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyn vesien päästötarkkailusta on kerrottu luvussa 5.11.2 ja pilaantuneiden maiden käsittelyn vesien päästötarkkailusta luvussa 6.4.2. Vaarallisen jätteen loppusijoitusalueen vesistä on kerrottu luvussa 8.3.4.2.

Jäteveteen lisätään ennen viemäriverkkoon johtamista kemikaalia, jonka tarkoituksena on estää rikkivedyn muodostuminen jätevedessä, jolloin hajuhaitat viemäriverkostossa vähenevät (lue lisää tämän raportin luvusta 12.8).

Vuonna 2023 vesiasemalta pumpattiin Blominmäen jätevedenpuhdistamolle jätevettä 524 491 m3 (taulukko 56). Viemäriin johdettu vesimäärä oli noin 2,8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Vuoden 2023 lopulla vanhalle kaatopaikalle kierrätettiin vettä 2 915 m3.

Taulukko 56. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksesta viemäriin johdetun jäteveden määrä vuosina 2021–2023.
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Virtaama
m3
703 367
510 373
524 491

Vuonna 2023 vesinäytteitä otettiin kahdeksan kertaa viemäriin johdettavasta vedestä kokoomanäytteenottona. Viemäriin johdettavalle vedelle teollisuusjätevesisopimuksessa asetetut raja-arvot ylittyivät kerran vuoden 2023 näytteenotoissa sulfaatin osalta. Jäteveden keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023 on esitetty taulukossa 57. Vuoden 2023 näytteenottojen analyysitulokset ovat tämän raportin liitteissä 8 ja 23.

Vuosikuormat ylittivät vuonna 2023 E-PRTR:n eli Euroopan päästörekisterin raportoinnin kynnysarvot vuosien 2020–2022 tapaan arseenin, kokonaistypen ja orgaanisen kokonaishiilen osalta.

Taulukko 57. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksesta viemäriin johdetun jäteveden keskimääräinen laatu vuosina 2021–2023. Taulukossa on esitetty teollisuusjätevesisopimuksen mukaiset raja-arvot viemäriin johdettavalle vedelle. Vuoden 2023 osalta on taulukossa esitetty keskiarvon lisäksi myös vaihteluväli (minimi ja maksimi).
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Vuosi 2023 minimi
Vuosi 2023 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
-
197
167
140
1,9
420
Arseeni, kokonais
mg/l
0,1
0,011
0,012
0,010
0,006
0,018
Biologinen hapenkulutus, BHK-7-ATU
mg/l
-
153
144
108
22
340
Elohopea, kokonais
mg/l
0,01
0,000097
0,000089
0,000139
<0,000010
0,000300
Fosfori, kokonais
mg P/l
-
3,8
4,7
3,4
1,8
6,1
Kadmium, kokonais
mg/l
0,01
0,00013
0,00016
0,00016
0,00008
0,00026
Kemiallinen hapenkulutus, CODcr
mg/l
-
694
706
559
270
870
Kiintoaine, GF/A
mg/l
-
110
94
69
25
130
Kromi, kokonais
mg/l
1
0,135
0,064
0,066
0,024
0,170
Kupari, kokonais
mg/l
2
0,057
0,028
0,036
0,013
0,075
Lyijy, kokonais
mg/l
0,5
0,003
0,004
0,005
0,001
0,011
Monosykliset aromaattiset hiilivedyt, laskennallinen BTEX summa
mg/l
3
0,00179
0,00284
0,00109
<0,00001
0,00235
Nikkeli, kokonais
mg/l
0,5
0,114
0,022
0,018
0,010
0,038
Orgaanisen hiilen kokonaismäärä, TOC
mg/l
-
222
199
180
70
280
pH
-
6–11
7,89
7,78
7,79
7,30
8,10
Sinkki, kokonais
mg/l
3
0,09
0,08
0,09
0,03
0,22
Sulfaatti
mg/l
400
200
246
283
120
630
Sähkönjohtavuus
mS/m
-
381
371
338
200
700
Typpi, kokonais
mg N/l
-
310
244
253
97
900
Öljyhiilivedyt C10-C40
mg/l
100
6,07
2,52
0,57
0,14
1,20

Jätetäyttöjen tila

Loppusijoitusalueen ja vanhan kaatopaikan jätetäyttöjen tilaa sekä rakenteiden toimivuutta tarkkaillaan erillisen monitorointiohjelman mukaisesti. Tarkastelut perustuvat vuodesta 2007 lähtien kerättyyn havaintoaineistoon. Monitoroinnin raportoinnin yhteydessä koostetaan yhteen eri osa-alueiden tarkkailuja ja tehdään johtopäätöksiä jätetäyttöjen tilasta. Jätetäyttöjen tilaa käsitellään tarkemmin liitteessä 22 ja painumatarkkailua luvussa 15.5 sekä liitteissä 24 ja 25.

Vanha kaatopaikka

Vanhalta kaatopaikalta keskimääräinen kerätyn metaanin määrä vuonna 2023 oli 316 m3/h ja kerätyn kaatopaikkakaasun metaanipitoisuus 49 prosenttia, joka on samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2022. Lue lisää kaasun keräyksestä tämän raportin luvusta 11.

Vanhalta kaatopaikalta kerätään ja mitataan suotovesiä aluekohtaisesti kolmelta alueelta (T1–T3). Alueilla T1 ja T2 on pohjasuojarakenteet, joiden alapuolisten vesien määrää ja kuormittuneisuutta tarkkaillaan jatkuvatoimisin mittauksin ja näytteenotoin. Alueet T1 ja T2 on myös suljettu kokonaan pintasuojarakentein. Alueella 3 toteutettiin pintarakenneurakka vuoden 2023 aikana, jolloin viimeiselle sulkemattomalle alueelle rakennettiin pintarakenne kuivatuskerrokseen saakka. Näin ollen koko vanha kaatopaikka on nyt suljettu tiivistysrakenteella, mikä voi tehostaa kaasunkeräystä ja vaikuttaa suotovesimääriin. Vanhan kaatopaikan täyttöalueiden 1 ja 2 sisäisen veden laatua seurataan tarkkailupisteistä VKP-T1 ja VKP-T2. Näytteet otetaan vesiaseman näytteenottohanoista. Alueen T1 vedet olivat vuonna 2023 edellisten vuosien tapaan vanhan kaatopaikan laimeimpia suotovesiä, mikä on havaittavissa sekä jatkuvatoimisissa johtokykymittauksissa että suotovesilinjasta otettujen vesinäytteiden tuloksissa. T1 alueen suotovesien pitoisuuksissa on havaittavissa laskeva trendi reilun kymmenen vuoden tarkastelujaksolla. Vuonna 2023 täyttöalueen T2 vesinäytteiden pitoisuudet olivat kaikkien mitattujen parametrien osalta samaa suuruusluokkaa kuin muutamalla aiemmalla mittauskerralla.

Alueen T3 suotovesilinjaan johdetaan myös muita kuormittuneita vesiä, mikä näkyy voimakkaana johtokyvyn vaihteluna jatkuvatoimisessa mittauksessa sekä suurena virtaamana ja virtaamavaihteluina. Täyttöalueen T3 sisäisen veden laatua on seurattu syksystä 2019 lähtien koontinäytteellä VKP-T3 suotovesipumppaamoista SVP6 ja SVP8, joihin kootaan täyttöalueen 3 suotovesiä. Aiemmin kyseinen vesinäyte otettiin vesiaseman kokoomalinjasta, johon johdettiin alueen T3 vesien lisäksi muita kuormittuneita vesiä. Alueen 3 suotoveden pitoisuudet ovat alueen 1 vesien pitoisuuksia korkeampia, mutta eivät kuitenkaan yllä alueen 2 tasolle. Suotovesien kierrätysrakenteet ovat suurimmalta osin alueella 3. Vuoden 2023 loppupuolella kierrätettiin suotovettä vanhan kaatopaikan jätetäyttöön noin 2 915 m3/d.

Vanhan kaatopaikan sisäisen veden pinnankorkeutta ja lämpötilaa tarkkaillaan HSY:n toimesta täytön läpäisevistä kaasukaivosta. Osa sisäisen veden pisteistä on poissa käytöstä tai niiden antamat tulokset eivät ole luotettavia. Sisäisen veden lämpötilamittaus on toimintakunnassa 21 kaasukaivossa ja pinnankorkeuden mittaus 14 kaasukaivossa. Lämpötiloissa ja sisäisen veden pinnan tasoissa ei ole todettu oleellista muutosta vuoden 2023 aikana.

Kalvon KAI ja KAII alapuolisissa vesissä ei ole viime vuosina todettu kuormituksen lisääntymiseen viittaavia havaintoja.

Pohjoisen padon toiminnassa ei havaittu vuoden 2023 tutkimuksissa merkittäviä muutoksia.

Loppusijoitusalue

Loppusijoitusalueelta kerätyn metaanin määrä oli vuonna 2023 keskimäärin 400 m3/h ja loppusijoitusalueelta kerättävän kaatopaikkakaasun metaanipitoisuus oli keskimäärin 49 prosenttia, joka on samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2022. Muodostuvan metaanin määrä on laskussa. Lue lisää kaasun keräyksestä tämän raportin luvusta 11.

Loppusijoitusalue koostui täytön alkuvaiheessa kahdesta täyttöalueesta (läntinen ja itäinen), jotka esitettiin aiemmin käyttötarkkailuissa omina erillisinä alueinaan täytön alkaessa itäpuolelta marraskuussa 2007 ja jatkuessa länsipuolelle helmikuussa 2009. Vuodesta 2011 lähtien molempia alueita on täytetty yhtenä täyttönä. Vuonna 2023 loppusijoitusalueella hyödynnettyjen ja loppusijoitettujen materiaalien kokonaismäärä oli hieman edellisvuotta suurempi. Lue lisää luvusta 8.

Loppusijoitusalueen suotovesilinjoja tutkitaan keväisin ja syksyisin kaatopaikkojen monitorointiohjelman mukaan. Suotovesien ominaisuudet kuvastavat metaanivaiheen hajoamistilaa ja ovat edellisvuosien kaltaisia. Itäisen puolen suotovesilinjoissa on viime vuosienaikana havaittu ajoittain linjoja tukkivaa kumi/hyytelömäistä ainetta, jota on poistettu putkien sisältä. Laboratoriossa aine on tunnistettu polykarboksyylihapon suolaksi, mutta syy kyseisen aineen kertymiseen suotovesilinjoihin ei ole tiedossa.

Läntisellä täyttöalueella on kolme erityyppistä suotosalaojarakennetta, joiden toimivuutta tarkkaillaan vesimäärien perusteella. Useamman vuoden tulosten perusteella vaikuttaisi siltä, että suodatinrakenteeton linja kerää suodatinrakenteellisia linjoja enemmän vesiä. Pohjarakenteiden alapuolisia vesiä tarkkaillaan tunnelin suuntaisista (TP2) ja sitä kohtisuoraan (TP1) olevista salaojalinjoista. Pohjarakenteiden alapuolisten vesien virtaama- ja johtokykymittauksissa ei ole viitteitä pohjarakenteiden vuodoista vuonna 2023.

Vuoden 2023 aikana loppusijoitusalueelle porattiin 11 kappaletta uusia kaasukaivoja, joihin asennettiin uudet pinta- ja lämpötila-anturit. Anturit otettiin käyttöön 25.10.2023. Uusien mittauskaivojen käyttöönoton jälkeen vanhat mittauspisteet poistettiin käytöstä. Jätetäytön sisäiset vesipinnat ovat korkealla.

Painumatarkkailu

Vanha kaatopaikka

Vanhan kaatopaikan painumatarkkailu on aloitettu vuonna 2003. Alun perin seurattavia mittauspisteitä on ollut 122 kappaletta. Vuonna 2023 painumamittaukset tehtiin 71 mittauspisteestä touko-, elo- ja joulukuussa. Mittauksissa tarkasteltiin painumakaivojen, -levyjen sekä mittalinjojen ja betonipaalujen painumista.

Vanhan kaatopaikan painuminen on hidastunut vuoteen 2022 verrattuna. Viime vuoden tapaan painuminen on ollut nopeinta vanhan kaatopaikan itäpuolella. Vuonna 2023 vanhan kaatopaikan eniten painuneet pisteet olivat painumakaivon numero 57 (painuma 4,4 cm) sekä viime vuoden tapaan painumalevy numero 9 (painuma 4,1 cm) ja painumakaivo numero 36 (painuma 8,0 cm). Vanhan kaatopaikan painumatarkkailun raportti vuodelta 2023 on esitetty liitteessä 24.

Loppusijoitusalue

Loppusijoitusalueen painumatarkkailu aloitettiin vuonna 2022. Painumatarkkailu, joka tehtiin toukokuussa, sisälsi 12 painumapisteen mittauksen vuonna 2023. Mittauksissa tarkasteltiin painumalevyjen painumista vuoden kestäneeltä seurantajaksolta.

Loppusijoitusalueella painui eniten viime vuoden tapaan painumalevy numero S19 (painuma 10,8 cm), joka sijaitsee loppusijoitusalueen itärinteellä. Loppusijoitusalueen painumatarkkailun raportti vuodelta 2023 on esitetty liitteessä 25.

Melu

Ympäristömelua valvotaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueella ja lähiympäristössä Uudenmaan ELY-keskuksen 27.11.2017 hyväksymän (dnro UUDELY/5273/2015) meluntarkkailuohjelman mukaisesti. Melutason valvonnan tarkoituksena on havaita HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminnoista mahdollisesti aiheutuvat meluhaitat sekä ryhtyä tarvittaessa korjaaviin toimenpiteisiin. Samalla valvotaan, ettei ympäristöluvissa ja lainsäädännössä asetettuja melutason ohje- ja raja-arvoja ylitetä.

Vuotuisten ympäristömelumittausten tueksi ekoteollisuuskeskuksen toiminnoista on laadittu melumallinnus, jota tarvittaessa päivitetään toimintojen merkittävästi muuttuessa tai kun uusia melua aiheuttavia toimintoja otetaan käyttöön. Mallinnuksessa on otettu huomioon paitsi Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa tapahtuvat toiminnot, myös ekoteollisuuskeskuksen ympäristössä merkittävästi melua aiheuttavat toiminnot, esimerkiksi kiviaineksen ottaminen, maa-ainesten vastaanotto ja valtatien 1:n liikenne. Melumallinnus on päivitetty viimeksi 1.7.2020 (Ramboll Finland). Ämmässuon tuulivoimalahankkeen liittyen on tehty erillinen melumallinnus 31.8.2020. Lisäksi vuonna 2021 Stena Recycling Oy teetätti uuden Ämmässuon jätteenkäsittely-yksikkönsä ympäristölupahakemukseen ympäristömeluselvityksen (Ramboll Finland Oy, 14.9.2021) uusien toimintojen mahdollisista meluvaikutuksista. Selvityksessä melumallin pohjana käytettiin em. Ämmässuon melumallinnusta. Vuonna 2023 GRK Infra Oy teetätti kuonankäsittelyn meluselvityksen (Ramboll Finland Oy, 27.3.2023, päivitetty 1.6.2023) ympäristölupahakemukseensa toiminnan päivitetyn ja aiemman sijaintinsa mukaisesti.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa on suoritettu vuonna 2023 tarkkailuohjelman mukaisesti ympäristömelun omavalvontamittaukset kolmessa mittauspisteessä 15.5.2023, 13.7.2023, 22.9.2023 ja 29.11.2023. Mittauspisteet sijaitsevat ekoteollisuuskeskuksen lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristömelun omavalvontamittausten mittauspistekohtaiset pöytäkirjat jokaiselta mittauskerralta vuonna 2023 on koottu liitteeseen 9.

Melutasoa mitattiin kaikissa mittauspisteissä yhtäjaksoisesti noin 30 minuutin ajan mittaajan ollessa paikan päällä seuraamassa mittaustapahtumaa. Melumittaukset pyrittiin toteuttamaan Ympäristöministeriön mittausohjeen 1/1995 mukaisissa sääolosuhteissa. Ekoteollisuuskeskuksen ympäristössä tehtyjen melumittausten mitatut arvot eivät ylittäneet ekoteollisuuskeskuksen ympäristöluvissa määriteltyä ekvivalenttimelutason raja-arvoa.

Kolmperän marraskuun 2023 mittauksien keskiäänitaso mittausepävarmuus huomioituna alitti ympäristölupien päiväajan raja-arvon. Mittausepävarmuus huomioiden, Kolmperän mittauspisteeltä ei voida todeta, onko toukokuun, heinäkuun ja syyskuun 2023 mittauksen keskiäänitaso yli tai alle ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon. Kolmperässä vallitseva melun lähde on valtatie 1:n (Turunväylä) aiheuttama taustamelu.

Laitamaan ja Råbackan mittauspisteiden keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon kaikkien vuoden 2023 mittauskertojen osalta. Laitamaan ja Råbackan mittauspisteissä merkittävin melulähde oli ekoteollisuuskeskuksen melu.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksesta kantautui mittauksien aikana mittauspisteille ajoittain kolahduksia ja työkoneiden ääniä. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristömelun omavalvontamittausten tulokset vuodelta 2023 eivät merkittävästi eroa aikaisempien vuosien ekvivalenttimelutason tuloksista (taulukko 58).

Taulukko 58. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristömelun omavalvontamittausten mittauspisteet, niiden etäisyys (m) Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen rajasta sekä neljän mittauksen vuosikeskiarvot (L Aeq , dB) vuosina 2021–2023.
Mittauspiste
Paikka
Etäisyys rajasta
Vuosikeskiarvo 2021, LAeq
Vuosikeskiarvo 2022, LAeq
Vuosikeskiarvo 2023, LAeq
Mittauspiste 1
Kolmperä
700 m
47,4 dB
44,8 dB
46,6 dB
Mittauspiste 2
Laitamaa
500 m
41,3 dB
41,2 dB
39,3 dB
Mittauspiste 3
Råbacka
600 m
43,6 dB
40,8 dB
41,5 dB

Viheralueiden hoito

Yleistä

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen viheralueiden hoidossa on pyritty lisäämään alueiden helppohoitoisuutta yhdistämällä lähekkäin sijaitsevia kasviryhmiä yhtenäisiksi kasviryhmiksi. Kasviryhmien väliin on levitetty peittävää risuhaketta vähentämään rikkakasvien lisääntymistä. Puiden ympärille on istutettu pensasryhmiä, joiden tarkoituksena on muodostaa monikerroksellinen kasviryhmä. Yhtenäisten kerroksellisten kasviryhmien lisäyksellä on parannettu ympäristön visuaalista ilmettä, lisätty hoidettavien alueiden helppohoitoisuutta ja tiheiden kasvillisuusryhmien pölyltä ja melulta suojaavia ominaisuuksia.

Viheralueiden rakentamisessa on käytetty Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa valmistettua kasvualustaa. Istutusalueille on lisätty kasvualustaa maan humuspitoisuuden lisäämiseksi. Humuspitoinen kasvualusta pidättää vettä ja estää ravinteiden huuhtoutumista ympäristöön. Kasvualustan lisääminen on lisännyt istutettujen kasvilajien kasvua ja rehevyyttä sekä selviytymistä vähäsateisista kasvukausista.

Niittyjen perustaminen ja hoito

HSY:n strategisena tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Tavoitteen toteuttamiseksi Ämmäsuon vanhan kaatopaikan alueella on aloitettu niittyjen perustaminen ja hoitotoimenpiteiden muuttaminen niittyjen kasvua tukevaksi vuoden 2022 aikana, jolloin kylvettiin ensimmäinen niittysiemenseos viimeistelyrakenteen pintaan nurmetuksen sijaan. Niittyä perustettiin vuoden 2023 kesällä pintakerrosta muokkaamalla, jolloin kylvettiin noin 2,5 ha kukkivaa niittyä entisen nurmetuksen tilalle. Myös hoitotoimenpiteitä muutettiin niittykasvillisuutta suosivaksi. Niittyjen perustaminen on hidasta vuosia aikaa vievää työtä. Vuoden 2024 aikana käynnistetään lähtötilanneseuranta kasvillisuuden ja hyönteisten osalta ja jatketaan niittysiemenkylvöjä valmistuvien viimeistelyrakenteiden pintaan.

Vieraslajikasvit

Ekoteollisuuskeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa on kiinnitetty erityisesti huomiota haitallisten vieraslajien lisääntymismahdollisuuksien ehkäisemiseen kasvualustojen valmistusalueiden ympäristössä, viheralueilla ja suojavihervyöhykkeellä. Haitallisten kasvilajien säännöllisellä tarkkailulla, hävittämisen suunnittelulla ja toteuttamisella on ennaltaehkäisty haitallisten kasvilajien lisääntymistä alueilla. Kasvukaudella 2023 on suoritettu alueen haitallisten kasvilajien torjuntaa. Kasvukauden aikana on poistettu kurtturuusuja, jättiukonputkia, jättipalsamia, ruttojuuria ja tatarkasvustoja sekä pensasmaisia seljoja.

Vieraslajien säännöllisillä tarkkaillulla on kiinnitetty huomiota kasvien lisäksi myös eläimiin. Kasvukaudella 2023 havaittiin alueella espanjansiruetanoita. Etanaesiintymän torjuntaa suoritettiin havaintoalueella säännöllisesti.

Metsän hoito

HSY jätehuollon omistamilla metsäalueilla on hoidossa noudatettu metsänhoitosuunnitelmaa, jonka laadinnassa on huomioitu suojaviheralueen hoitosuunnitelma.

Vuonna 2023 ekoteollisuuskeskuksen alueella jatkettiin teiden varsien ja aitalinjan raivauksia edellisten vuosien tapaan. Suojaviheralueilla jatkettiin raivauksia sekä taimikonhoitotöitä. Espoon kartanolta HSY:n alueen kautta kulkevan 110 Kwh voimalinjan rakentamisen aikaisen linjan hakkuiden yhteydessä poistettiin puustoa jonkin verran suojaviheralueen laitamilta voimalinjan rakentamisen tieltä. Vuonna 2023 ei suoritettu harvennushakkuita metsäalueilla.

Suojaviheralueella suoritettiin pellon metsitysprojekti yhdessä Helsingin Nuorkauppakamarin kanssa. Projekti oli suunniteltu alakouluikäisille nuorille, jotka pääsivät toteuttamaan ja tutustumaan metsänistutukseen omatoimisesti ohjaajien opastuksella. Koululaiset olivat Helsingin Kalasataman oppilaita, jotka pääsivät omatoimisesti istuttamaan metsikköä pottiputkilla Kirkkonummen Råbackanrajan peltoaukealle.

Pörriäisbaari

HSY ja NCC Industry Oy tekivät talkoilla yhdessä muiden Ekomo-toimijoiden kanssa Pörriäisbaari-alueen Ämmässuon lounaisosaan 8.5.2019. Alueen suunnittelu perustui NCC KieloTM -ohjelmaan, jolla edistetään luonnon monimuotoisuutta. Rakennettu koealue on kooltaan 3 500 m2, jossa maasto vaihtelee paahteisesta kalliosta niittyjen kautta lampeen. Paahteisesta kalliosta kosteikkoon vaihtelevalle alueelle tehtiin pölyttäjille otollisia pesimäympäristöjä muun muassa kannoista, kävyistä ja ruo’oista. Vuosittaisten kylvöjen tarkoitus on saada alueelle monilajinen niittykasvikanta.

Niittyalueet on tehty sektoreittain peittämällä vanha maaperä eri paksuisilla kivituhkakerroksilla. Koetoiminnalla testataan eripaksuisten kivituhkakerrosten toimivuutta vieraslaji lupiinin kasvustojen torjunnassa. Havaintojen perusteella kivituhka on estänyt pääosin lupiinin kasvun kaikilla kivituhkakerroksen paksuuksilla, mutta 10 ja 20 cm kerrokset eivät riitä täysin tukahduttamaan kasvustoja. Muutamassa havaitussa tapauksessa lupiinin kasvusto on tunkeutunut pohjamaasta 20 cm kivituhkakerroksen läpi. Siksi 30 cm kerros kivituhkaa on suositeltava paksuus lupiinikasvustojen peittämiseen. Ohuemmatkin kerrokset vähentävät kasvustoja selkeästi ja toimivat torjunnassa, jos läpikasvaneet kasvustot kitketään ennen siementämistä.

Kivituhka on otollinen kasvualusta erityisesti paahdeympäristön kasveille. Lisäkylvöt ja niittykasvien luontainen kylväytyminen ovat runsastuttaneet kasvustoa. Biodiversiteetin kannalta kiinnostavimmat kivituhkalla itäneet kasvilajit ovat neidonkieli, masmalo, ukontulikukka, tummatulikukka, harmio, keltamaite, ketoneilikka ja päivänkakkara. Koealueen kasvillisuuden seurantaa suoritetaan säännöllisesti kasvukauden aikana.

Alueiden hoito ja kunnossapito

Ekoteollisuuskeskuksen alueella ja sen lähiympäristössä ehkäistään roskaantumista. Ekoteollisuuskeskuksen ympäristöön levinneitä roskia on kerätty tarpeen mukaan. Vuonna 2023 roskien keräystä alueella suorittivat HSY:n lisäksi muun muassa lähialueen urheiluseura.

Alueen hoitoon ja kunnossapitoon kuuluu talvisin alueiden auraus ja liukkauden torjunta. Kesäisin töihin kuuluu alueiden harjausta ja pesua sekä pölyämisen estäminen ja viheralueiden hoitoa.

Haittaeläimet

Ekoteollisuuskeskuksen alueelle on sijoitettu myrkkyä sisältäviä syöttiasemalaatikoita, jotka tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Jyrsijäasemien torjunta- ja tarkastuskäyntejä tehdään vähintään kaksi kertaa kuukaudessa. Syöttiasemalaatikot sijaitsevat sellaisilla alueilla, joissa oletetaan olevan jyrsijöitä ja niiden sijoittelua muutetaan tarpeen mukaan. Syöttiasemalaatikot ennalta ehkäisevät mahdollisen jyrsijäkannan kasvua alueella.

Vuoden 2023 jyrsijähavaintojen osalta ei merkittävää muutosta ollut havaittavissa. Ekoteollisuuskeskuksen jyrsijäasemien torjunta- ja tarkastuskäyntien vuosiraportit 2023 ovat tämän raportin liitteinä 10 ja 11.

Kompostointilaitokset ovat ekoteollisuuskeskuksen haastavin kohde haittaeläimien osalta. Kompostointilaitoksilla on vuoden 2023 aikana tehty säännöllisesti kärpästorjuntaa ja sijoitettu rottien kulkureiteille kontaktiainemyrkkyä. Kompostointilaitoksien jyrsijätorjunnasta sekä kärpäsmyrkytyksistä on kerrottu luvussa 5.11 ja liitteissä 10 ja 11.

Ekoteollisuuskeskuksen lokki- ja varislinnuista voi lukea luvusta 15.10 ja luvusta 2 lintuinfluenssasta.

Linnut

Lintulaskennat aloitettiin ekoteollisuuskeskuksen alueella vuonna 2003. Laskennoissa havainnoidaan ekoteollisuuskeskuksen alueella esiintyvää linnustoa, jonka esiintyminen liittyy suoraan jätteenkäsittelyyn. Alueen näkyvimmät linturyhmät ovat parvina esiintyvät lokki- ja varislinnut. Laskennat antavat yleiskuvan linnuston lajistosta ja lukumääristä. Ekoteollisuuskeskuksen lintulaskentojen havainnoista vuonna 2023 voi lukea tarkemmin tämän raportin liitteestä 26.

Lokkilinnut ovat olleet seurannan erityiskohteena laskennoissa alusta alkaen. Vuonna 2023 ekoteollisuuskeskuksessa havaittiin lokkilajeista viime vuosien tapaan nauru-, kala-, selkä-, tuhkaselkä-, harmaa-, aroharmaa-, ja merilokki. Lokkien yksilömäärät ovat vähentyneet ja joidenkin lajien oleskelukausi Ämmässuolla on lyhentynyt viime vuosina. Lokkien oleskelu painottuu biojätteen käsittelyalueelle sekä sekajätteen paalausalueelle.

Lokkien lisäksi ekoteollisuuskeskuksen alueella oleskelee pääasiassa varislintuja. Viime vuosina varislinnut ovat alkaneet, varsinkin talvikausina, muodostaa linnuston valtaosan, naakan ollessa niistä selkeästi runsaslukuisin. Kuten lokkilintujen niin myös varislintujen suosimat oleskelu- ja ruokailupaikat muuttuvat Ämmässuon maankäytön ja jätteenkäsittelyn muuttuessa.

Laskennoissa seurataan lokki- ja varislintujen lisäksi ekoteollisuuskeskuksen alueella esiintyvää muuta linnustoa kuten kottaraisia ja parvilintuja saalistavia petolintuja. Ämmässuolla havaittiin vuonna 2023 kaikkiaan 10 päiväpetolintulajia, joista yleisin oli kanahaukka. Ekoteollisuuskeskuksen kahlaaja-, vesi-, ja avomaalinnuston määrät ovat vähäisiä.



Energian tuotanto ja kulutus sekä energiatehokkuuden parantaminen

Energian tuotanto ja kulutus

Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen on rakennettu sisäinen sähköverkko, joka on jaettu voimalaitos- ja teollisuusverkkoon. Voimalaitosverkko käsittää sähkön tuotannon (kaasuvoimala; rakennusvuosi 2010 ja biokaasuvoimala; rakennusvuosi 2016), voimalaitosverkon omakäytön ja sähkön myynnin. Teollisuusverkko koostuu ekoteollisuuskeskuksen verollisesta sähkön kulutuksesta (kompostointi, vesienhallinta ym.).

Vuonna 2023 tuotettiin sähköä noin 16 % vähemmän ja ekoteollisuuskeskuksen sähkön kulutus laski noin 13 % edellisvuoteen verrattuna. Taulukossa 59 on esitetty vuotuiset sähkön tuotanto- ja kulutustiedot vuosien 2021–2023 osalta.

Taulukko 59. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen sähkön tuotanto ja kulutus (kWh) vuosina 2021–2023. Sähköverkko on jaettu voimalaitosverkkoon ja teollisuusverkkoon.
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Tuotettu sähköä
kWh
38 475 896
37 156 563
31 285 463
Myyty sähköä
kWh
22 544 486
21 149 767
17 558 319
Ostettu sähköä
kWh
42 668
151 879
323 071
Oma sähkönkulutus voimalaitosverkko
kWh
6 212 901
6 317 674
5 364 281
Oma sähkönkulutus teollisuusverkko
kWh
9 761 184
9 841 006
8 676 634
Oma sähkönkulutus yhteensä
kWh
15 974 928
16 158 680
14 040 915

Alueelle on rakennettu sisäinen aluelämpöverkko, johon kaasuvoimalan ja biokaasuvoimalan jäähdytysvesistä tuotetaan lämpöä. Lämpöä hyödynnetään alueen rakennusten lämmittämisessä. Aluelämpöä hyödynnettiin noin 20 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Moottoreiden tuottama hyödyntämätön lämpö johdetaan voimalaitosten hätäjäähdytysten kautta ulkoilmaan. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen aluelämmön kulutus vuosina 2021–2023 on esitetty taulukossa 60.

Taulukko 60. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen sisäisen aluelämpöverkon aluelämmön kulutus (MWh) vuosina 2021–2023.
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2021
Vuosi 2022
Vuosi 2023
Aluelämmön kulutus
MWh
16 609
13 045
11 347

Energiatehokkuuden parantaminen

Alueella on kyetty merkittävästi vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta muun muassa korvaamalla polttoöljyä kaukolämmöllä rakennusten lämmityksessä. Alueella on myös pyritty sähköistämään mahdollisimman paljon jätteenkäsittely prosesseja.

HSY on solminut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa kuntien energiatehokkuussopimuksen syksyllä 2016. Sopimuksessa on sitouduttu vähintään 7,5 prosentin energiansäästöön vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 tasoon verrattuna. Lisäksi HSY oli asettanut neljän prosentin energiansäästö välitavoitteen vuoteen 2020 mennessä, joka saavutettiin jo 2018 vuoden lopussa muun muassa hyödyntämällä kompostointiprosessissa ja eri kiinteistöjen lämmityksessä energiatuotannon hukkalämpöä. HSY raportoi energiatehokkuustyöstä vuosittain Motivalle.

Vuoden 2023 aikana tehtyjä energiatehokkuus toimenpiteitä ovat olleet mm. aluelämpöverkon toiminnan parantaminen. Aluevalaisimia on vaihdettu led-valaisimiksi. Biokierrätyksessä optimoitiin tukiainehallin ilmastuksen ohjausta, jolla säästetään sähköä ja uusittiin kompostointireaktoreiden ovia, joka vähentää ilmavuotoa ja sitä kautta ilmastustehoa.

Tutkimushankkeet

Ämmässuon alueen tuulivoimahankkeeseen liittyen valmistui selvitys toteutettavuudesta sekä tuulivoimalan energiamallinnus. Espoon valtuusto on hyväksynyt 22.8.2022 tuulivoiman asemakaavan: https://espoo.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2022697-7, mutta kaavasta on valitettu. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, mutta päätökseen on haettu jatkovalituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta, eikä päätöstä saatu vielä vuoden 2023 aikana.

Aurinkoenergian hyödyntämistä selvitettiin Ämmässuon alueella vuoden 2023 aikana. Esiselvityksessä kartoitettiin Ämmässuon alueen potentiaaliset aurinkoenergian sijoituspaikat ja aurinkoenergian rakentamisen kannattavuus alueella.

Vuonna 2023 valmistui insinöörityö Kaasutusteknologia osana Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen energiantuotantojärjestelmää. Työssä selvitettiin Sortti-asemilla kerättävien risu- sekä puujätteiden hyödyntämistä kaasuttamalla sekä tuotekaasun hyödyntämistä.

Investointeihin liittyen selvitettiin energiahyödyntämistä ja energiatehokkuutta muun muassa Mädäte maatalouteen -hankkeen toteutussuunnittelun sekä kaasukelloinvestoinnin hankesuunnittelun yhteydessä (Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma 26.5.2023).

Liitteet

Liite 1. HSY 29.12.2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen nimikkeet ja rakenteet

Liite 2. HSY 2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen rakennushankkeet 2023

Liite 3. INTERGEO 2023. Kompostointilaitoksen ilmapäästömittaukset 2023

Liite 4. INTERGEO 2023. Vanhan kompostointilaitoksen ilmapäästömittaukset 2023

Liite 5. HSY 2023. Ilmanlaatu Ämmässuolla 2023 (https://julkaisu.hsy.fi/ilmanlaatu-ammassuolla-2023.html)

Liite 6. MetropoliLab Oy 2023. Biojätteen käsittelyn viemäriin johdettavan veden testausselosteet vuonna 2023

Liite 7. ALS Finland Oy 2023. Biojätteen käsittelyn viemäriin johdettavan veden testausselosteet vuonna 2023

Liite 8. Ramboll Finland Oy 2024. Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailu, vuoden 2023 yhteenveto (toimitetaan myöhemmin)

Liite 9. HSY 2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristömelun omavalvontamittaukset 2023

Liite 10. Rentokil Initial 16.1.2024. Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, tuholaistorjunnan vuosiraportti 2023

Liite 11. Antitec Oy 2023. Tuholaistorjunta vuosiraportti 2023, Jyrsijöiden ja lentävien hyönteisten torjunta Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa

Liite 12. MetropoliLab Oy 2023. PIMA-käsittelyn viemäriin johdettavan veden testausselosteet vuonna 2023

Liite 13. Ramboll Finland Oy 30.8.2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen asfaltoidut kenttäalueet ja hulevesialtaat

Liite 14. Ramboll Finland Oy 26.1.2024. HSY Jätteenpolton kuonan kaatopaikka- ja hyötykäyttökelpoisuuslausunto 2023

Liite 15. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 16.1.2024. Vanhan kaatopaikan toteutuneet pintarakenteet, tilanne 1/2024

Liite 16. FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 16.1.2024. Loppusijoitusalueen S1 toteutuneet pintarakenteet, tilanne 1/2024

Liite 17. Ramboll Finland Oy 5.10.2023. Jätevoimalan tuhkien käsittely Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa, käsitellyn tuhkan kaatopaikkakelpoisuuden vastaavuustestaus vuonna 2023

Liite 18. HSY 25.1.2024. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen polttoainesäiliöiden vuositarkastus

Liite 19. HSY 2023. Ämmässuon Ekomo-yritysten tuotantotiedot vuonna 2023 (vain viranomaiskäyttöön)

Liite 20. HSY 2023. Metaanimittaukset Ämmässuon vanhalla kaatopaikalla ja loppusijoitusalueella 2023 (https://julkaisu.hsy.fi/metaanimittaukset-ammassuon-vanhalla-kaatopaikalla-ja-loppusijoitusalueella-2023.html)

Liite 21. Ilmatieteen laitos 16.2.2024. Mikrometeorologiset mittaukset Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikoilla. Metaanin ja hiilidioksidin päästöt sekä haihdunta vuonna 2023

Liite 22. Ramboll Finland Oy 28.2.2024. Loppusijoitusalueen ja vanhan kaatopaikan hajoamisprosessien ja rakenteiden monitorointi, tammi–joulukuun 2023 tarkkailut ja niiden tulosten tarkastelut

Liite 23. MetropoliLab Oy 2023. TAL1/TAL11/TAL12-altaan viemäriin johdettavan veden testausselosteet vuonna 2023

Liite 24. AFRY Finland Oy 19.12.2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen vanhan kaatopaikan painumatarkkailu 2023

Liite 25. AFRY Finland Oy 21.12.2023. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen loppusijoitusalueen (S1) painumatarkkailu 2023

Liite 26. Forsten, A. 2024: Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen lintulaskentaraportti 2023. Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Jakelu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Espoon ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus, ympäristönsuojelu ja ympäristöterveys

Kirkkonummen kunta, ympäristönsuojeluyksikkö

Ämmässuon Ekomo-yritykset

HSY:n jätehuollon, vesihuollon sekä seutu- ja ympäristötiedon raportointiin osallistunut henkilökunta ja tiedoksi saatettavat henkilöt

HSY:n kirjaamo, verkkoviestintä, neuvonta- ja viestintä