Tiedot
Pilotoinnin lähtökohdat vaihtelivat seuduittain. HSY:n oma laskenta on yksityiskohtaisempi kuin tässä työssä tehdyssä laskentamallissa. LSJH on aiemmin tehnyt alueellista arviolaskentaa Turun seudun yhdyskuntajätteestä, mutta pilotoinnin yhteydessä katettiin ensimmäistä kertaa koko Lounais-Suomen alue. Kiertokaaren alueella on aiemmin keskitytty erityisesti vastaanotettuihin jätemääriin.
Suurimmaksi vaikeudeksi pilotoinnissa nousi kotitalousjätteen osuuden erottelu jätelaitosten alueella kerätystä yhdyskuntajätteestä. Turun seudun ja Oulun seudun kotitalousjätteen osuuksia arviointia vaikeuttaa erityisesti se, että useassa kunnassa kiinteistönhaltija järjestää itse jätekuljetuksen. Turun ja Oulun seuduilla päädyttiin arvioimaan kotitalousjätteen osuutta yhdyskuntajätteestä jätteenkuljettajien arvioiden perusteella. HSY:llä oli jo pilotoinnin yhteydessä tiedossa kotitalousjätteiden osuus vastaanottamistaan yhdyskuntajätteistä. Jätekuljettajat eivät ole velvoitettuja luovuttamaan jätekuormiensa tietoja jätelaitoksille, joten SYKE selvitti Turun ja Oulun seutujen kuljetusyrityksiltä kotitalousjätteiden osuutta puhelimitse ja sähköpostitse. Kuljettajien tietojen pohjalta tehdyn arvion luotettavuus vaihtelee muun muassa vastausprosentin mukaan. Turun seudulla onkin pilotoinnin myötä muutettu kirjauskäytäntöjä helpottamaan kotitalouksien osuuden arviointia tulevaisuudessa.
Laskentamallin avulla saadut seudulliset tulokset eroavat toisistaan siten, että kokonaisjätemäärä on pienin Oulun seudulla ja suurin Turun seudulla. Kierrätysasteen tulos taas on korkein pääkaupunkiseudulla. Taustatiedoissa on kuitenkin merkittäviä eroja ja se vaikeuttaa alueellista vertailua. Oulun seudun jätemääristä puuttuu jonkin verran kotitalouksilta kiinteistöistä erilliskerättyjä jätejakeita, mikä sekä nostaa yhdyskuntajätteen kokonaismäärää asukasta kohden, että kierrätysastetta. Näin ollen todelliset erot selvityksessä mukana olleiden kaupunkiseutujen välillä ovat todennäköisesti laskennallisia eroja pienempiä.
Tämän työn yhteydessä ei tehty erillistä selvitystä alueellisten jätemäärien ja kierrätysasteiden erojen syistä, mutta eroja syntyy tietopohjan lisäksi mm. erilaisesta aluerakenteesta, tulotasoista, ikärakenteista ja asukkaiden lajitteluaktiivisuudesta. Tiheästi asutuissa kaupungeissa kierrätysmahdollisuuksia on helpompi järjestää kattavasti. Harvemmin asutulla alueella pitkät etäisyydet vaikeuttavat aktiivista kierrätystä.
Pilotoinnin yhteydessä nousi esiin selvittelyä ja tarkennuksia vaativia asioita. LSJH mainitsi, että Turun seudulla olisi hyvä selvittää tarkemmin kotitalousjätteen osuutta polttokelpoisessa jätteessä ja puujätteessä. Lisäksi selvityskohteena on tyhjennettävien jäteastioiden painokertoimien tarkkuus. Kiertokaaren osalta tiedot jäävät puutteelliseksi, koska kaikkien kiinteistöiltä kerättävien hyötyjätteiden määriä ei ollut saatavilla. HSY totesi, että pilottilaskennan tulos pääkaupunkiseudun jätemääristä on suuruusluokaltaan verrattavissa HSY:n oman yhdyskuntajätelaskennan tuloksiin. Sekä määrät että hyödyntämistavat ovat samaa luokkaa kummallakin menetelmällä laskettuna.
Parhaimmillaan kiertotalous luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tehostaa materiaali- ja sivuvirtojen hyödyntämistä lisäten samalla talouskasvua. Syksyllä 2017 CircHubs-hankkeeseen liittyen kartoitettiin liiketoimintapotentiaalia materiaalivirtakyselyllä, johon vastasi yli 180 ympäristöalan asiantuntijaa ja yritysjohtajaa. Kyselyssä tunnistettiin liiketoiminnan kannalta potentiaalisimpia hyödynnettäviä kierrätysmateriaaleja. Yhdyskuntajätteestä potentiaalisimpina materiaaleina esiin nousivat muovit, sähkö- ja elektroniikkaromu, tekstiilijäte sekä biojäte. Kyselyssä selvisi, että hyödyntämispotentiaali vaihtelee alueittain. Esimerkiksi Uudellamaalla parhaat hyödyntämismahdollisuudet arvioitiin olevan sähkö- ja elektroniikkaromulla, kun taas Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla suurimmat mahdollisuudet nähtiin olevan muovijätteillä. Yrityksiä kiertotalouteen ohjaa muun muassa resurssitehokkuuden kautta saavutettavissa olevat hyödyt ja asiakkaat, jotka vaativat kestävän kehityksen mukaisesti tuotettuja tuotteita.
Liiketoimintapotentiaalia tunnistettiin olevan kierrätysmateriaaleista tuotetuilla tuotteilla, materiaalien innovatiivisella hyödyntämisellä sekä kiertotalouden palveluliiketoiminnalla. Kierrätettyjen materiaalien hyödyntämistä liiketoiminnassa hidastavat materiaalivirtakyselyn mukaan esimerkiksi materiaalin huono saatavuus tai soveltuvuus käyttökohteisiin, kysynnän puute, tuotantoprosessin hinta sekä uudelleenkäytön mahdollistavien palvelujen puute.
HSY toimii pääkaupunkiseudulla kiertotalouden mahdollistajana, kannustajana ja tehostajana. Seudullista yhdyskuntajätelaskentaa on tehty vuodesta 2004 lähtien ja yhdyskuntajätteen kierrätysasteelle on asetettu HSY:ssä oma tavoitteensa. Kierrätysasteen nostamiseksi HSY:ssä mm.
• Kannustetaan jätteen vähentämiseen viestinnän ja neuvonnan keinoin.
• Edistetään uudelleenkäyttöä yhteistyössä Kierrätyskeskuksen kanssa.
• Kehitetään lajittelua kiinteistöillä ja Sortti-asemilla ja ohjataan kerätyt materiaalit kiertoon.
• Hyödynnetään biojätteen sisältämä energia ja ohjataan ravinteet kiertoon komposti- ja multatuotteina.
• Etsitään tutkimus- ja kehittämistoiminnassa ratkaisuja erilaisten jätemateriaalien hyötykäyttöön ja kiertotalouden edistämiseen.
Lajittelun edistämiseksi ja kierrätysasteen nostamiseksi HSY uusi keväällä 2019 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset. Uudet lajitteluvelvoitteet astuvat voimaan siirtymäajan jälkeen 1.1.2021. Nykyisellään esimerkiksi biojätteen keräys on järjestettävä kiinteistöillä, joissa on vähintään 10 asuntoa. Vuodesta 2021 alkaen raja on 5 asuntoa. Lajitteluvelvoitteet laajenevat kartonkipakkausten ja pahvin, lasipakkausten, pienmetallin ja muovipakkausten osalta. Lajitteluvelvoitteiden laajeneminen vähentää sekajätteen määrää ja nostaa kierrätykseen ohjautuvien jätejakeiden määrää, ja sitä kautta kierrätysaste pääkaupunkiseudulla nousee uusien jätehuoltomääräysten myötä. Nousu riippuu muun muassa siitä, kuinka suuri osa asukkaista päätyy lajittelemaan laajentuneiden mahdollisuuksien myötä. Karkean asiantuntija-arvion mukaan yhdyskuntajätteen kierrätysaste voisi nousta noin 2 prosenttiyksikköä. Päivitys 3.2.2023: HSY:n jätehuoltomääräykset uusittiin 1.11.2022. Suurimpana muutoksena biojätteen erilliskeräystä laajennetaan kaikkiin kiinteistöihin vuosien 2023-2024 aikana.
HSY tutkii säännöllisesti kotitalouksien sekajätteen koostumusta. Vuoden 2018 sekajätekoostumustutkimuksen (HSY 2019) mukaan noin 76 % kotitalouksien sekajätteestä olisi kierrätettävissä. Suurimmat kierrätettäväksi kelpaavat jätejakeet sekajätteessä ovat tutkimuksen mukaan biojäte (39%), paperi (11%), muovipakkaukset (11%), kartonki (7%), lasipakkaukset (2%) ja metallipakkaukset (2%). Toisin sanoen vain neljäsosa pääkaupunkiseudun asukkaan sekajätteestä on sellaista sekajätettä, jota ei voi kierrättää nykyisin menetelmin materiaalina. Mikäli kaikki kierrätettävissä oleva kotitalouksien sekajäte saataisiin ohjattua kierrätykseen, nousisi seudun yhdyskuntajätteen kierrätysaste noin 20 prosenttiyksikköä. Vaikka tie kaiken lajiteltavissa olevan sekajätteen kierrättämiseen on pitkä, on se kierrätysasteen nostamiseksi tärkeää. Tässä korostuvat muun muassa viestinnän ja neuvonnan rooli, jotta asukkaiden lajittelutiedot ja -taidot karttuvat.
Kotitalouksien yhdyskuntajätteen kierrätysasteen nostamiseksi jätteiden kiinteistökohtaisia erilliskeräysvelvoitteita on seudun jätehuoltomääräyksissä kiristetty ja panostusta jäteneuvontaan jatketaan tavoitteellisesti. Erityistä huomiota kiinnitetään CircHubs –hankkeessa tunnistettujen keskeisimpien materiaalien arvoketjujen kehittämiseen. Tekstiilit, muovit ja sähkölaitteet on tunnistettu kierrätysliiketoiminnan kehittämisen painopisteiksi seudullisesti myös jo aiemmin Varsinais-Suomen liiton tuottamassa selvityksessä. Kotitalouksien jätteiden erilliskeräysten ja lajittelun tehostamispotentiaalia seurataan kahden vuoden välein toteutettavissa asukaskyselyssä ja polttokelpoisen jätteen koostumustutkimuksessa, jonka tulokset ovat yhtenäisen tutkimustavan vuoksi vertailukelpoisia muiden Suomen jätelaitosten toteuttamiin koostumustutkimuksiin.
Muovin kierrätysasteen nostamisen ensisijaiset toimet liittyvät muovipakkausten lajitteluaktiivisuuden lisäämiseen. Kerättyä muovipakkausjätteen määrää voidaan kasvattaa nostamalla keräyksen palvelutasoa (erityisesti jätehuoltomääräysten erilliskeräyksen velvoiterajan avulla) ja motivoimalla asukkaita jäteneuvonnan keinoin. Uutena erilliskerättävänä jätejakeena muovipakkausten keräyksen tehostamisessa on vielä runsaasti potentiaalia. Jotta kierrätysmuovin liiketoimintamahdollisuuksia voi pitkällä tähtäimellä kasvattaa, on muovien elinkaareen liittyvää arvoketjua lisäksi kehitettävä kokonaisvaltaisesti. Ratkaisuja on etsittävä yhteistyössä teollisuuden ja kaupan kanssa kiinnittäen huomiota muovien kierrätettävyyteen. Julkisten hankintojen avulla voidaan osaltaan kehittää kierrätysmuovien kysyntää. Myös lajitteluteknologiaa kehittämällä voidaan parantaa materiaalien erottelua ja siten hyödynnettävyyttä. Muovien kierrätyspotentiaalin lisäämiseen tarvittavaa yhteistyöverkostoa ja pilotointimahdollisuuksia on mahdollista rakentaa Lounais-Suomessa muun muassa osana Topinpuiston kiertotalouskeskuksen kehittämistä.
Poistotekstiili on tunnistettu kotien sekajätteen joukossa potentiaalisimmaksi jätejakeeksi, jolle ei ole ollut vielä olemassa omaa erilliskeräystä ja kierrätyskanavia. Lounais-Suomen jätehuollon vastaanottopaikoissa asukkaiden poistotekstiiliä on kerätty vuodesta 2016 alkaen. Tekstiiliä on voitu lajittelun jälkeen ohjata jonkin verran uudelleenkäyttöön, mutta teollisen mittaluokan kierrätysratkaisut puuttuvat edelleen. Tekstiilien kiertotalouden kehittämiseksi on luotu valtakunnallinen Telaketju-yhteistyöverkosto. Verkoston hankkeissa kehitetään poistotekstiilin keräystä, lajittelua, jatkojalostusta ja kiertotalouteen perustuvia liiketoimintamalleja. Tavoitteena on luoda kotimaiseen osaamiseen perustuva ekosysteemi, jossa monialaisella yhteistyöllä luodaan uutta, vahvaa teollisuutta.
Kuntien jätelaitokset ovat tarttuneet tekstiilien kierrätyshaasteeseen lähtemällä mukaan LSJH:n vetämään jalostuslaitoshankkeeseen, jossa luodaan malli poistotekstiilien koko maan kattavan keräyksen ja esilajittelun järjestämiselle sekä käynnistetään pilot-linjasto kierrätysraaka-aineen valmistamiseksi ja palvelemaan teollisuuden tuotekehitystarpeita. Hanke on saanut rahoitusta muun muassa työ- ja elinkeinoministeriöltä sekä Varsinais-Suomen Liitolta. Hanke mahdollistaa valmistautumisen vuonna 2025 voimaan astuvaan tekstiilien erilliskeräysvelvoitteeseen. Keräyksen järjestäminen ilman olemassa olevaa kierrätyskanavaa ei olisi tarkoituksenmukaista.
CircHubs –hankkeen lisäksi sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksen tehostamispotentiaali on tunnistettu muun muassa LSJH:n, Mepak-Kierrätys Oy:n ja Lassila ja Tikanoja Oyj:n vuonna 2018 toteuttamassa lajittelututkimuksessa. Lounais-Suomessa metallia lajitellaan Mepakin mukaan tehokkaammin kuin muualla Suomessa, mutta tutkimuksessa havaittiin, että joukkoon päätyy myös esimerkiksi lähes kuusi prosenttia sähkölaiteromua. Erityisesti sähkölaitteita oli lajiteltu virheellisesti metallin joukkoon kiinteistökohtaisen keräyksen näytteissä.
LSJH on aloittanut syksyllä 2018 sähköelektroniikkaromun erilliskeräyskokeilun yhteistyössä tuottajavastuuyhteisön kanssa. Keräyskokeilun avulla selvitetään, onko erilliskeräys kiinteistöltä resurssitehokas tapa nostaa sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätysastetta ja saada sähkö- ja elektroniikkaromu pois metallinkeräyksen joukosta.
Kunnallisena jäteyhtiönä Kiertokaari edistää toimialueellaan jätteen synnyn ehkäisyä, kierrätystä ja hyötykäyttöä. Kiertokaari tarjoaa toimialueellaan maksutonta jäteneuvontapalvelua. Jäteneuvonnan tavoitteena on osallistaa asukkaat kiertotalouteen kannustamalla heitä jätteiden lajitteluun. Asiakaspalvelua ja jätteiden vastaanottopaikkojen kehittämistä tehdään jatkuvana työnä.
Oulun seudulla järjestetään kampanjoita, joiden tavoitteena on nostaa kotitalouksissa syntyvän jätteen materiaalikierrätysastetta ja parantaa polttokelpoisen sekajätteen laatua. Oulun seudulla tehdään sekajätteen koostumustutkimuksia. Näissä on selvinnyt, että jätehuoltomääräyksistä huolimatta sekajätteessä on jopa puolet kierrätyskelpoista jätettä. Suurimpana yksittäisenä jätelaatuna on biojäte, jonka kimppakeräyksen puolesta Kiertokaari on kahtena vuonna kampanjoinut. Kiertokaari on mukana myös valtakunnallisessa Telaketju-hankkeessa, tavoitteena löytää valtakunnallisesti teknisesti ja taloudellisesti kestävä ratkaisu erilliskerätyn, varastoidun ja käsittelypaikkaan kuljetetun jäännöstekstiilin hyödyntämiseen.
Oulun seudulla jätehuoltomääräysten erilliskeräysvelvoite biojätteelle, kartongille, lasille ja metallille on koskenut neljän huoneiston ja sitä suurempia kiinteistöjä jo vuodesta 2013. Uudet valmisteilla olevat jätehuoltomääräykset velvoittavat myös muovipakkausten erilliskeräykseen.
Kiertokaari on strategiansa mukaisesti kestävän kiertotalouden edistäjä. Tarjoamme jo nyt Ruskon jätekeskusta alustaksi myös muille kiertotaloustoimijoille. Vuonna 2020 jätekeskuksen alueelle valmistuu Oulun Energian kaupan ja teollisuuden jätteille tarkoitettu lajittelulaitos, joka käsittelee myös kotitalouksien lajittelemattomia sekajätekuormia. Lajittelulaitoksen myötä voidaan tehostaa vastaanotetun sekajätteen materiaalihyötykäyttöä.