Komposteringsguide

Information

Utgivare:
Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster
Författare: HRM
Datum:
20.4.2020
Publikationens namn:
Komposteringsguide
Språk: sv
Sidor: 7
Kontaktuppgifter:
Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM
PB 100
00066 HRM
telefon 09 156 2110
www.hsy.fi
Copyright:
Bilder: HRM / Jenni-Justiina Niemi
Illustrationer: HRM / Anssi Keränen och Paul Söderholm

HRM:s anvisningar för kompostering

Föreskrifter avseende kompostering

I huvudstadsregionen och Kyrkslätt är det tillåtet att kompostera bioavfall, toalettavfall och trädgårdsavfall som uppkommer där.

Vid kompostering ska hänsyn tas till de gällande föreskrifterna om avfallshantering (4:e kapitlet) och städernas miljöskyddsföreskrifter.

  • Bioavfall får komposteras enbart i en sluten och välventilerad kompostbehållare som är avsedd för ändamålet.
  • Kompostbehållarens kapacitet ska vara tillräcklig för den mängd bioavfall som uppkommer på fastigheten.
  • Kompostering får inte orsaka någon fara eller skada på miljön eller hälsan.
  • Det får inte rinna ut något infiltrerande vatten från kompostbehållaren till vattendrag eller brunn.
  • Kompostbehållaren får inte placeras för nära dörrar, fönster och andra luftintag i bostadshus.
  • En välskött kompostbehållare luktar inte och drar inte åt sig flugor.
  • Kompostbehållaren måste skyddas mot råttor och andra skadedjur.

Vid behov kan HRM eller kommunens miljöskyddsmyndighet förbjuda kompostering.

Hantering av fekalhaltigt avfall kräver särskild omsorg

Även behandling av kompostavfall och avfall från torrtoalett, eller avföring från sällskapsdjur, måste utföras i en kompostbehållare som är skyddad mot skadedjur, är sluten och väl ventilerad, och från vilken avrinnande vatten förhindras från att rinna ned i marken. För toalettavfall och avföring från husdjur krävs alltså en sluten varmkompost eller komposterande toalett. En separerande torrtoalett är en bra lösning om det ansamlas mycket vätska.

  • En kompost för toalettavfall ska skötas om på sådant sätt att den inte orsakar förorening av mark eller grundvatten, eller annan skada på miljön eller hälsan. 
  • Mogningsperioden för en kompost för toalettavfall måste vara minst 12 månader, beräknad från den sista avfallspåfyllningen.

Ett alternativ till kompostering av toalettavfall är en elektriskt driven torrtoalett, där avfallet förbränns vid hög temperatur. Den återstående askan kan användas som gödningsmedel i trädgården.

Hundbajs, kattsand och andra små mängder av strö som innehåller fekalier från husdjur är blandavfall, om det inte används någon kompostbehållare för toalettavfall.

Slutprodukter från kompostering får inte orsaka skada

Som slutprodukt från korrekt kompostering uppkommer ett färdigt jordförbättringsmedel (”mylla”), som

  • inte får innehålla farliga ämnen eller icke nedbrytbart livsmedelsavfall
  • inte lockar till sig skadedjur.

Innan kompostering påbörjas ska det klarläggas var den resulterande myllan kan placeras. Placeringsplatsen kan vara eget markområde, tomt eller annat område för vilket markägaren har gett tillstånd till användning för kompostmylla som jordförbättringsmedel.

Kompostmylla får inte placeras på offentliga grönområden eller i skog, och inte heller i blandavfallskärl.

Komposteringsanmälan

I avfallslagen från 2021 har det gjorts en ändring avseende komposteringsanmälan. Anmälningsskyldighet gäller för alla fastigheter där bioavfall komposteras.

Under övergångsperioden kontaktar HRM boende i småhus om komposteringsanmälan. De boende informeras om förändringen i god tid med kundbrev som skickas i november 2022 (Esbo, Grankulla och Kyrkslätt), våren 2023 (Vanda) samt hösten 2023 (Helsingfors), och de boende behöver inte vidta några åtgärder inför förnyelsen innan brevet kommer.

  • De som komposterar enbart trädgårdsavfall behöver inte lämna in någon anmälan.
  • Småskalig kompostering (såsom maskkompost eller bokashi) behöver inte anmälas om syftet inte är att behandla allt bioavfall som uppkommer på fastigheten, utan till exempel miljöfostran, och fastigheten ingår i separat insamling av bioavfall.HRM ska underrättas inom två månader om att kompostering av bioavfall har inletts.
  • Om den ansvariga person som nämns i anmälan ändras, ska han eller hon före ändringen uppdatera anmälan med information om den nya ansvariga personen.
  • Om kompostering upphör ska detta anmälas inom två månader.

Syftet med komposteringsanmälan är att säkerställa att fastigheten har tillräckliga förutsättningar för egen hantering av bioavfall. Anmälan om kompostering av bioavfall gäller i fem år.

Gör en komposteringsanmälan med hjälp av det elektroniska formuläret på adressen hsy.fi/sv/kompostering eller kontakta vår kundtjänst.

Bioavfall och trädgårdsavfall: instruktioner för hantering

Bioavfall

Bioavfall utgörs bland annat av matrester, frukt- och grönsaksskal och oätlig gröda från trädgården. Bioavfall kan komposteras på många olika sätt.

Tillåtna alternativ är

  • varmkompostering + efterkompostering vid behov
  • bokashifermentering + efterkompostering, s.k. bokashihink
  • ”elektrisk kompostbehållare”, dvs. tork för bioavfall + efterkompostering.  

Alla metoder för behandling av bioavfall är inte nödvändigtvis lämpliga för allt bioavfall. Den som planerar kompostering ska, innan kompostering påbörjas, ta reda på tillräckligt mycket om olika komposteringsmetoder och välja den lämpligaste metoden åt sig. Mer information om varmkompostering fås i denna komposteringsguide och på komposteringskurser.  

Om den valda metoden för behandling av bioavfall kräver efterkompostering ska det säkerställas att den inte orsakar skada på hälsan eller miljön. 

  • Förbehandlat (t.ex. torkat eller fermenterat) bioavfall kan i allmänhet efterbehandlas/komposteras i en icke-värmeisolerad kompostbehållare eller i ett kärl med lock som skyddar avfallet mot skadedjur.
  • Efterkompostering av bioavfall ska utföras tillsammans med trädgårdsavfall.
  • Icke nedbrutet bioavfall som sådant eller ofullständig kompost får inte grävas ner eller spridas ut på marken. 

Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall är till exempel kvistar, grenar, planterade sommarblommor från balkongen inklusive jorden, ogräs från trädgården och löv från träd.   Trädgårdsavfall kan behandlas på den egna tomten eller lämnas till Sortti-stationer.

  • Kompostering av enbart trädgårdsavfall kräver inte nödvändigtvis någon kompostbehållare, men vid behandlingen bör man sträva efter ett prydligt helhetsintryck.
  • Till tillämpliga delar kan trädgårdsavfall användas som ett kolhaltigt grövre blandmedel, som ett hjälpmedel vid varmkompostering av bioavfall.
  • Nedbrytningen av trädgårdsavfall påskyndas om det kan blandas med mer kvävehaltigt efterkomposteringsbart bioavfall.
  • Öppen förbränning av kvistar och annat trädgårdsavfall är förbjudet i tätorter inom huvudstadsregionen.
  • Trädgårdsavfall får inte transporteras till stadens allmänna grönområden eller till skogar.
Obs! Oätliga frukter, bär eller annan förstörd trädgårdsgröda är bioavfall, inte trädgårdsavfall.

Oätlig gröda (såsom ruttna äpplen) komposteras i första hand i en kompostbehållare för bioavfall på den egna tomten. Under hösten accepteras också frukt och andra grödor på Sortti-stationer.

  • Frukt eller andra grödor kan inte komposteras i öppen kompost på samma sätt som trädgårdsavfall.
  • Små mängder oätliga grödor kan också placeras i separat insamling av bioavfall.   

Skadliga invasiva växter

Skadliga invasiva arter och till exempel sjukdomsdrabbade växter som sprids i marken utrotas vid behov som blandavfall förpackat i en tillsluten sopsäck, så att arterna inte kan spridas.

  • De delar av växten kan komposteras, från vilka växten inte förökar sig eller tillväxer.
  • En del rotogräs, till exempel lupiner före blomningen, är möjliga att utrota genom att först låta växterna ruttna i en tillsluten sopsäck och slutligen kompostera den ruttna massan tillsammans med annat trädgårdsavfall.
  • Fröburna arter kan plockas före blomningen och komposteras hela.
  • Av invasiva arter är vresrosen ett undantag, eftersom den är lämplig att tas med i en insamling av kvistar till en Sortti-station, om det inte följer med några nypon.