Komposteringsguide

Information

Utgivare:
Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster
Författare: HRM
Datum:
20.4.2020
Publikationens namn:
Komposteringsguide
Språk: sv
Sidor: 7
Kontaktuppgifter:
Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM
PB 100
00066 HRM
telefon 09 156 2110
www.hsy.fi
Copyright:
Bilder: HRM / Jenni-Justiina Niemi
Illustrationer: HRM / Anssi Keränen och Paul Söderholm

Kompostering – naturligtvis!

Kompostering som en del av gårdens och trädgårdens skötsel är en trevlig sysselsättning, som resulterar i värdefull, lucker mull. Du får en ypperlig lektion i naturkunskap genom att följa med nedbrytarorganismernas ansträngningar. Allt biologiskt material är en del av naturens kretslopp. Nedbrytarna returnerar de näringsämnen som finns bundna till det biologiska materialet för att ge växtkraft för nytt liv.

I huvudstadsregionen hamnar osorterat bioavfall i blandavfallet vid det avfallseldade kraftvärmeverket, vilket innebär att vi slutgiltigt förlorar bioavfallets näringsämnen och jordförbättrande egenskaper.

Naturen tackar oss när vi minskar uppkomsten av onödigt matavfall och sorterar bioavfall för återvinning: genom separatinsamling till en komposterings- eller biogasanläggning, eller till fastighetens egen kompost. När det gäller kompostering fungerar småskalighet bäst. Mest miljöskonande och förmånligast fungerar det på den plats där bioavfallet uppkommer. Fastigheten kan spara också i avfallshanteringsavgifter, då hämtningsintervallen för blandavfallet kan förlängas eller det blir överflödigt med en bioavfallsbehållare. Upp till en tredjedel av hushållsavfallet utgörs av biologiskt avfall.

Det är lättare och skojigare än du tror att sköta en kompost. Den här guiden är ett informationspaket för den som vill sätta igång med och lära sig sköta en kompost för hushålls- och trädgårdsavfall i en bostadsfastighet. Gör en miljövänlig gärning och inled komposteringen redan idag!

Kompostering är naturlig nedbrytning (förmultning) av biologiskt material med hjälp av mikroorganismer – bakterier, svampar och strålsvamp – i syrerika förhållanden. Under förmultningen uppkommer koldioxid, vattenånga, närsalter och humus.