Information
Inom HRM:s verksamhetsområde ordnas den fastighetsvisa avfallstransporten av HRM. Avfall som uppkommer vid boende och annat kommunalt avfall som anges i 32 § i avfallslagen ska, med undantag av farligt avfall, omfattas av den fastighetsvisa avfallstransport som ordnas av HRM om inget annat har bestämts med stöd av avfallslagen.
HRM ordnar den fastighetsvisa transporten av blandavfall, bioavfall, slam från slamavskiljare och slutna tankar samt förpackningsavfall som samlas in separat på fastigheten när avfallet har uppkommit vid boende, överallt inom verksamhetsområdet, även från fastigheter som inte omfattas av skyldigheten att ordna separat insamling av avfall enligt dessa föreskrifter om avfallshantering, med tillämpning av priserna enligt HRM:s vid respektive tidpunkt gällande avfallstaxa.
Avfall som omfattas av HRM:s fastighetsvisa avfallstransporter får inte i stället för den avfallstransport som ordnas av HRM överlämnas till någon annan aktör eller föras till någon annan plats, och andra aktörer får inte ta emot sådant avfall från fastigheter som omfattas av HRM:s avfallshanteringssystem.
Bostadsfastigheter, fritidsfastigheter och fastigheter som ingår i kommunens service- eller förvaltningsverksamhet ska ansluta sig till HRM:s avfallshanteringssystem och iaktta dessa avfallshanteringsföreskrifter.
Den avfallshantering som HRM ordnar i enlighet med 32 § omfattar även kommunalt avfall från affärslokaler som samlas in på fastigheten tillsammans med avfall från en bostadsfastighet och annat kommunalt avfall som samlas in tillsammans med avfall från en bostadsfastighet med användning av områdesspecifikt sopsugsystem eller något motsvarande insamlingssystem. Dessa fastigheter och avfallsproducenter ska enligt avfallslagen i fråga om det kommunala avfallet ansluta sig till den avfallshantering som ordnas av HRM och iaktta dessa avfallshanteringsföreskrifter.
Anslutning till HRM:s avfallshantering sker så att fastigheten lämnar avfallet till den fastighetsvisa avfallstransport som ordnas av HRM. Vid den fastighetsvisa avfallstransporten transporterar HRM det avfall som omfattas av dess skyldighet att ordna avfallshantering från den insamlingsplats som fastighetsinnehavaren ordnat på sin fastighet. Fastighetsinnehavaren eller någon annan avfallsinnehavare ska lägga avfall som omfattas av den avfallshantering som ordnas av HRM på den insamlingsplats som ordnats för den fastighetsvisa avfallstransporten.
Fastigheten har anslutit sig till den avfallshantering som ordnas av HRM när fastighetsinnehavaren har upprättat ett kundförhållande gällande sin fastighet med HRM, ordnat en insamlingsplats för avfall där utrustning för insamling av avfall kan placeras.
Alternativt kan fastigheter som är nära varandra ha ett gemensamt insamlingskärl enligt avtal som fastighetsinnehavaren ingått med innehavarna till närliggande fastigheter eller till exempel med en väglag enligt 7 §.
En fastighetsinnehavare vars fastighet inte kan nås med ett avfallsfordon ska ansöka om att bli årsavgiftskund hos HRM:s områdesvisa insamlingsplats för blandavfall i enlighet med 8 §.
HRM kan bestämma att fastighetsvis avfallshantering inte ska ordnas i vissa områden av på grund av transportförhållandena eller andra omständigheter. HRM kan före ett sådant beslut begära ett utlåtande av kommunens miljöskyddsmyndighet. En fastighet som är belägen i ett sådant område ska ansluta sig till HRM:s avfallshanteringssystem på det sätt som anges i 5 § och lämna sitt avfall på den plats som HRM ordnar.
En aktör som inte omfattas av HRM:s skyldighet att ordna avfallshantering kan be om avfallshanteringstjänster baserat på ansvaret för avfallshantering i andra hand på grund av bristande utbud av andra tjänster. Om det finns ett behov av en avfallshanteringstjänst som föranleds av annat än oförutsebar brådska, och värdet för detta är minst 2 000 euro (moms 0) per år, ska bristen på tillhandahållande av tjänster påvisas genom användning av den elektroniska informationsplattform som är avsedd för detta innan ett avtal ingås med HRM om en avfallshanteringstjänst i andra hand.
I fråga om avfall som omfattas av kommunens ansvar för avfallshantering i andra hand ingår HRM, med fastigheter och andra avfallsproducenter eller -innehavare, i avfallslagen avsedda avtal om anslutning till kommunens avfallshanteringssystem. Dessa avtal är tidsbundna och har en löptid på högst tre år. Fastigheter som omfattas av kommunens skyldighet att ordna avfallshantering i andra hand ska iaktta dessa avfallshanteringsföreskrifter.
Innehavare till närbelägna fastigheter eller till exempel delägarna i ett väglag kan inbördes och med HRM avtala om att för ett eller flera avfallsslag använda en eller flera gemensamma insamlingsordning och en gemensam plats för placering av insamlingsordning för avfall (samanvändning). Med närbelägna fastigheter avses fastigheter i samma eller angränsande kvarter i tätorter, och i glesbebyggda områden grannar eller fastigheter som bildar en bykommitté, ett väglag eller någon annan motsvarande funktionell enhet.
Parterna i avtalet om samanvändning av insamlingsordning för avfall är alla fastigheter som använder gemensamt insamlingsordning för avfall och platsen där det har placerats. Vid samanvändning av insamlingsordning för avfall iakttas de separata villkor som har utarbetats för sådana, jateastioiden-yhteiskayttoa-koskevat-ehdot.pdf (hsy.fi). HRM har rätt att förbjuda samanvändning om det finns en grundad anledning med betydelse för ordnandet av avfallshanteringen.
Antalet fastigheter som använder insamlingsordning för avfall som är i samanvändning ska stå i rätt förhållande till insamlingsordningens för avfall insamlingskapacitet och till användarnas avstånd från insamlingsordningen för avfall. Fastigheter som ansluter sig till gemensam användning bör inte vara belägna mer än 200 meter från gemensamma insamlingsordningen för avfall, eller så ska gemensamma insamlingsordning för avfall vara belägna vid samma färdväg, väg eller vägsystem. Om antalet, storleken eller tömningsfrekvensen för insamglingsordningen för avfall som används gemensamt inte har dimensionerats så att de är tillräckliga i proportion till den mängd avfall som uppkommer i de deltagande fastigheterna, har HRM rätt att specificera antalet tillräckligt stora insamlingsordningen för avfall för gemensam användning med korrekt tömningsfrekvens så att inga miljöolägenheter eller hälsorisker uppträder. För jämförelse av kapaciteten används en vid respektive tidpunkt gällande dimensioneringstabell för HRM:s avfallskärl.
Skyldigheten till separat insamling av bioavfall enligt 13 § gäller alla situationer med gemensam användning, med undantag för fritidsfastigheter. Skyldigheterna till separat insamling av annat återvinningsbart avfall enligt 13 § är inte obligatoriska att uppfylla, även om fler än fem fastigheter har anslutit sig till det gemensamma insamlingskärlet.
HRM bestämmer om ordnandet av omfattande områdesvisa insamlingssystem, såsom anordnande av kvartersinsamling, med undantag av områden med sopsugsystem för insamling av avfall. Bestämmelser om områden med sopsugsystem för insamling av avfall finns i 9 §.
Rätt att använda en områdesvis insamlingsplats för blandavfall som ordnas av HRM kan sökas av innehavare av de fritidsfastigheter och åretruntfastigheter till vilka det inte är möjligt att komma med transportfordon. Kravet att ordna separat insamling av bioavfall gäller inte för användare av områdesvisa insamlingsplatser för blandavfall.
Den som vill blir användare av en insamlingsplats för blandavfall ska lämna en ansökan till HRM. HRM:s områdesvisa insamlingsplatser för blandavfall finns i Kyrkslätt i Porkala och Långvik och på Sortti-stationerna som HRM driver. HRM får även besluta om att inrätta nya områdesvisa insamlingsplatser för blandavfall. HRM:s områdesvisa insamlingsplats för blandavfall är avsedd för blandavfall från bostadsfastigheter. På dessa insamlingsplatser är det inte tillåtet att lämna farligt avfall eller avfall som på grund av sin storlek, exceptionella beskaffenhet eller mängd inte lämpar sig för att läggas i en insamlingsordning för blandavfall. Användare av insamlingsplats för blandavfall ska själv transportera dit avfallet, korrekt sorterat och förpackat.
Avfallsinsamling som baseras på sopsugsystem används i bostadsområden i vilkas detaljplaner eller vid annan planering har konstaterats att i området ska uppföras ett centraliserat avfallsinsamlingssystem och anvisats utrymmen för placering av insamlingsplatser.
På planeringsstadiet för ett nytt sopsugsystem ska HRM:s specialister kontaktas i god tid för att säkerställa en funktionell avfallshantering i området samt tillräcklig dimensionering av insamlingsplatser för avfall.
I områden där det används sopsugsystem för insamling av avfall har fastigheterna ordnat en gemensam mottagningsplats för sitt avfall. Avfall som samlas in med sopsugsystem och som i enlighet med 32 § i avfallslagen omfattas av kommunens ansvar för avfallshantering ingår i den avfallshantering som HRM ordnar.
Fastighetsinnehavaren eller en aktör som representerar denne eller har bemyndigats av denne ska ordna en insamlingsplats för insamling av avfall som omfattas av den fastighetsvisa avfallstransporten även för de avfallsslag som inte samlas in med sopsugsystemet eller som det inte är lämpligt att samla in med sopsugsystemet. Avfallsinsamlingsplatsen kan vara ett kvartersspecifikt sorteringsrum, ett sorteringsrum eller annan insamlingsplats som enligt 7 § används gemensamt av närbelägna fastigheter, och vid anordnandet av denna plats ska bestämmelserna om dimensionering och placering av insamglingskärlet för gemensam användning enligt 7 § 3 mom. beaktas. Användningskapaciteten hos sopsugsystem och andra insamlingsplatser ska vara tillräckligt stor i förhållande till antalet användare samt HRM:s tömningsrutter och tömningsfrekvens. Sorteringsrummens placering, storlek och teknik ska planeras med beaktande av bestämmelserna i 25 § om insamlingskärlens placering.
Den avfallstransport som HRM ordnar börjar på insamlingsplatser som fastighetsinnehavarna har anordnat tillsammans. Som gemensamt anordnade insamlingsplatser fungerar sopsugsystemets insamlingsterminal och, i fråga om det avfall som inte samlas in genom sopsugsystemet, övriga insamlingsplatser som har anordnats gemensamt av fastighetsinnehavarna.
Som insamglingskärl fungerar containrarna på sopsugsystemets insamlingsstation, till vilka avfallet styrs från inmatningsplatser samt en insamlingsplats där det finns insamglingskärl för avfall som är olämpligt för sopsugsystemet och som kan transporteras i den konventionella fastighetsvisa avfallstransporten.
Vid sopsugsystemets samlingsstation ska reserveras det nödvändiga utrymme som tömningsutrustningen kräver vid containerbyte. Om det i samband med byte inte finns möjlighet att använda reservcontainrar som finns på plats, måste systemet kunna stängas av under byte eller tömning av containrar.
Överflödigt avfall som lämpar sig för fastighetsvis avfallstransport och har samlats på insamlingsplatser inom sopsugsystemets område ska levereras till insamlingsplatser som HRM har fastställt.
Operatören av sopsugsystemet är ansvarig för sopsugsystemets funktion även i situationer med störningar i systemet. Operatören ska ha en uppdaterad handlingsplan för att ordna tillfällig avfallsinsamling i händelse av funktionsfel och haverier i sopsugsystemet. Handlingsplanen ska skickas för kännedom till HRM och kommunens miljöskyddsmyndighet.
Operatören av sopsugsystemet måste se till att systemet fungerar på ett sådant sätt att inga skadedjursproblem utvecklas i området. Om utebliven funktion hos systemet orsakar problem med skadedjur i området, måste operatören av systemet klarlägga orsaken och vid behov anordna bekämpning av skadedjuren.
En fastighet som har anslutit sig till ett sopsugsystem för insamling av avfall är inte skyldig att på den egna fastigheten ordna en insamlingsplats för avfall som insamlas genom sopsugsystemet.
Avfall som uppkommer på bostadsfastigheter eller andra fastigheter som omfattas av HRM:s skyldighet att ordna avfallshantering och som på grund av sin storlek, exceptionella beskaffenhet eller mängd inte lämpar sig för den fastighetsvisa avfallstransporten ska i första hand föras till någon av HRM:s Sortti-stationer eller till någon annan insamlingsplats som HRM anordnar. Avfallsinnehavaren sköter själv transporten av sådant avfall eller genom att beställa en separat avgiftsbelagd hämtningstjänst som HRM eller något avfallshanteringsföretag tillhandahåller. Användbara föremål ska i första hand lämnas för återanvändning. Bestämmelser om ris, kvistar och trädgårdsavfall samt bygg- och rivningsavfall som uppstår på fastigheter finns i 11 §.