Föreskrifter om avfallshanteringen i huvudstadsregionen och Kyrkslätt 1.11.2022

Information

Utgivare:
Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster
Datum:
23.9.2022
Språk: sv
Kontaktuppgifter:
Helsingforsregionens miljötjänster HRM
PB 100, 00066 HRM
Ilmalatorget 1, 00240 Helsingfors
tel. 09 1561 2110
www.hsy.fi

Inledning

Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (nedan HRM) sköter den kommunala avfallshanteringen i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda. Dessutom sköter HRM kommunens uppgifter inom avfallshanteringen i Kyrkslätt enligt avtal. Om de uppgifter inom avfallshanteringen som tillhör kommunen stadgas i avfallslagen (646/2011) samt i avfallsförordningen (978/2021). En omfattande förnyelse av avfallslagstiftningen gjordes under 2021. Vid förnyelsen fastställdes nya mål och skyldigheter för återvinning och separat insamling. Målsättningen är att av det kommunala avfallet ska för återanvändning tillverkas eller återvinnas 55 viktprocent år 2025, 60 viktprocent år 2030 och 65 viktprocent år 2035.

Avfallshanteringsföreskrifterna är bestämmelser som specificerar avfallslagstiftningen. Fastighetsägare, kommuninvånare och i tillämpliga fall också andra aktörer inom avfallshantering som omfattas av HRM anordnad avfallshantering är skyldiga att följa dem.

Syftet med de allmänna avfallshanteringsföreskrifterna är att styra avfallshanteringen så att bostads- och arbetsmiljö kan hållas trivsam och ren. Föreskrifterna om avfallshantering bereds och utfärdas av avfallshanteringsmyndigheten, det vill säga HRM:s styrelse.

Dessa allmänna avfallshanteringsföreskrifter träder i kraft 1.11.2022 i Helsingfors, Esbo, Grankulla, Vanda och Kyrkslätt. När det gäller skyldigheter till separat insamling tillämpas dock övergångstider. HRM:s kundtjänst står till tjänst i frågor som gäller avfallshantering, sortering av avfall och minskning av avfallets mängd. Även på HRM:s webbsidor på adressen www.hsy.fi/sv finns det mycket information om avfallshanteringen i huvudstadsregionen och Kyrkslätt.

(länk: Motiveringspromemoria för föreskrifter om avfallshanteringen)