Tiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 11.12.2020 myöntänyt ympäristöluvan nro 448/2020 (dnro ESAVI/10965/2019) Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Vantaan Ruskeasannassa sijaitsevalle Sortti-asemalle. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.
Ruskeasannan Sortti-asema avattiin syyskuussa 2015. Sortti-aseman pinta-ala on 2,2 hehtaaria. Asema-alueen ympäri kulkee aita. Portit ovat lukittuina aseman ollessa suljettu.
Ruskeasannan Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaihin kello 7.00–21.00 sekä viikonloppuisin kello 10.00–18.00.
Ruskeasannan Sortti-asemalle tuodut jätteet voi maksaa asiakaspalvelupisteessä tai itsepalveluna. Uusittu itsepalveluratkaisu otettiin täysmittaiseen käyttöön 1.4.2021, jonka myötä asiakkailla on mahdollisuus kirjata ja tarvittaessa maksaa tuomansa jätteet joko asemalla itsepalvelulaitteita käyttäen tai ennakkoon eSortti.fi-palvelussa.
Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.
Vuonna 2023 asemalla kävi 136 915 asiakasta, kun edellisvuonna kävijämäärä oli 109 826. Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä liitteessä 4.
Vuosittain vastaanotettujen jätteiden määrät saadaan asemalta poiskuljetetuista jätemääristä. Vuonna 2023 vastaanotetut jätteet on esitetty liitteessä 1.
Asemalla vastaanotetut vaarattomat (tavanomaiset) jätteet ja vaaralliset jätteet ovat peräisin pääkaupunkiseudulta. Sortti-asemalla otetaan vastaan vain kotitalouksien vaarallista jätettä.
Jätekuormat tarkastetaan alueelle saapumisen yhteydessä silmämääräisesti. Laaduntarkkailun tarkoituksena on estää kierrätysasemalle kuulumattomien jätteiden tuominen alueelle. Asiakkaiden toimintaa alueella valvotaan liikkuvan henkilökunnan ja valvontakameroiden avulla. Tuotujen kuormien määrä ja laatupoikkeamat kirjataan ylös raportointia ja seurantaa varten.
Sortti-asemalla vastaanotettavista jätteistä maksuttomia ovat seuraavat, erikseen lajitellut jätelajit:
Muut kuin edellä mainitut jätelajit ovat maksullisia.
Tiedot jätekuormista, joita ei voitu ottaa vuonna 2023 vastaan Ruskeasannan Sortti-asemalla, on esitetty liitteessä 3.
Raportointivuoden lopussa varastossa olevien tavanomaisten jätteiden ja vaarallisten jätteiden määrät sekä jätenimikkeet ovat liitteessä 2.
Sekajäte toimitettiin energiahyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan. Jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte toimitettiin välivarastoon HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsiteltiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa murskaamalla ja seulomalla. Käsittelystä syntyneet jakeet hyödynnettiin joko materiaalina tai energiana jätevoimalassa (käsittelyssä syntyvä polttokelpoinen jae).
Ruskeasannan Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman materiaalin keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa. Sortti-asemalla erilliskerätään myös puhdasta (maalaamatonta) puuta pinnoitetun puun lisäksi.
Ruskeasannan Sortti-asemalla erilliskerätty muovijäte toimitettiin Salpakierto Oy:lle käsittelyyn.
Eristevilla toimitettiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen loppusijoitettavaksi.
Puujäte lajitellaan Sortti-asemalla pinnoitettuun puuhun ja ns. puhtaaseen puuhun. Pinnoitettu puu viedään HSY:n Seutulan kentälle murskattavaksi, josta murske toimitetaan hyödynnettäväksi energiana. Puhdas puu kuljetetaan HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen murskattavaksi. Murske käytetään ekoteollisuuskeskuksessa kompostoinnin tukiaineena.
Vaaralliset jätteet kerätään ja välivarastoidaan erillisessä vastaanottotilassa Ruskeasannan Sortti-asemalla ja kuljetetaan Kivikon vaarallisen jätteen varastoon, josta ne toimitetaan käsittelijöille. Syksyllä 2023 maalijätteelle otettiin käyttöön erillinen nestetiivis kannellinen lava, jonne maalijätteet siirretään vastaanottotilasta. Maalijäte kuljetetaan lavalla suoraan käsittelijälle kerran viikossa (Fortum Waste Solutions Oy). Myös jäteöljyt noudetaan asemalta suoraan käsittelyyn (Veikko Lehti Oy).
Vuonna 2023 Ruskeasannan Sortti-asemalla vastaanotetun kyllästetyn puun ja vaarallisten jätteiden vastaanottomäärät ylittivät ympäristöluvan mukaiset maksimimäärät. Kyllästettyä puuta vastaanotettu 571 t (sallittu määrä 500 t) ja vaarallisia jätteitä vastaanotettu 267 t (sallittu määrä 250 t). Kyseisten jätemäärien kasvu ja sallittujen vastaanottomäärien ylitykset johtunevat viikonloppuaukiolojen myötä lisääntyneistä asiakas- ja jätemääristä sekä Kivikon Sortti-aseman remontista syksyllä 2023, jonka aikana asiakkaita ohjattiin Ruskeasannan Sortti-asemalle.
Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan 2–3 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan, samoin talviaikaan, mikäli lämpötila on plussan puolella. Samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.
Ruskeasannan Sortti-aseman pinnoitusalueet löytyvät piha-alueen asemapiirustuksesta liitteestä 6.
Haittaeläimistä alueella esiintyy jyrsijöitä. Anticimex Oy toimi ulkopuolisena urakoitsijana 14.6.2023 asti, jonka jälkeen aloitti uusi urakoitsija Antitec Oy. Haittaeläimiä torjutaan mekaanisilla ansoilla tai hiilidioksidikäyttöisillä mekaanisilla ansoilla ulkopuolisen, edellä mainitun yrityksen toimesta. Sortti-aseman hygieniaraportit on esitetty liitteissä 7 a ja 7 b.
HSY on panostanut Ruskeasannan Sortti-aseman rakentamisessa ympäristöystävällisyyteen. Rakentamisessa on käytetty laadukkaita kierrätysmateriaaleja. Rakennuksissa on viherkatot ja sähköä tuotetaan aurinkoenergialla.
Aurinkovoimalan nimellisteho on 6,36 kWp ja tuotto vuonna 2023 oli 5,88 MWh. Sortti-aseman kokonaissähkökulutus vuonna 2023 oli 254,8 MWh.
Alueen sadevedet kerätään talteen ja niitä voidaan käyttää piha-alueen puhdistukseen.
Ruskeasannan Sortti-aseman työkoneissa eli ajettavassa mobiilimurskaimessa ja trukissa käytetään polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2023 aikana noin 7 388 litraa.
Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman huoltohallin vieressä sijaitsevalla erillisellä tankkauspisteellä. Säiliö on katettu ja se on teräsbetonoidun alustan päällä. Betonilaatan vieressä on 40 mm paksu tiivisasfaltti. Tankkauspisteen hulevedet johdetaan öljynerotuksen, suljettavan näytteenottokaivon ja hulevesialtaan kautta ojaan.
Polttoaine varastoidaan 100 % valuma-altaalla varustetussa, maanpäällisessä 1 450 litran säiliössä. Säiliö on valmistettu määräysten ja standardien SFS 2733 mukaisesti. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön ja laponestin. Pumpussa on virtausmittari, jolla seurataan tankattua määrää sekä säiliössä jäljellä olevaa polttoainemäärää.
Työkoneet ja vaihtolavat huolletaan ja korjataan Ruskeasannan Sortti-aseman huoltohallissa. Hallin lattia on käsitelty BASF Mastertop 310 pinnoitteella. Pinnoitteelle on ominaista alhainen öljyn, rasvan ja veden imukyky. Huoltohallin lattian keskeltä hulevedet johdetaan hiekan- (HEK 40LK) ja öljynerottimen (Euro PEK) kautta jätevesiviemäriin.
Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon varalle ja tankkausalueen vieressä on jauhesammutin.
Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet eli laitteiden öljynvaihdoissa muodostuneet jäteöljyt, on toimitettu joko asemalla sijaitsevalla vaarallisten jätteiden vastaanottopisteelle tai Kivikon vaarallisten jätteiden varastoon välivarastoitavaksi, josta Veikko Lehti Oy on noutanut ne jatkokäsittelyyn.
HSY:n kilpailuttamien urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa urakasta riippuen vähintään euro-6 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja, tilapäisesti voidaan käyttää euro-5 luokituksen moottorilla varustettuja autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY-keskuksen päätös jätehuoltorekisteriin merkitsemisestä.
HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö-, sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.
Ruskeasannan Sortti-asemalla järjestettiin vuonna 2023 kaksi turvallisuuskävelyä (20.6.2023 ja 26.9.2023).
Vuonna 2023 järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena (3.10.2023 ja 10.10.2023). Tilaisuuksissa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita sekä vierailtiin Helen Oy:n Vuosaaren voimalaitoksessa.
Henkilöstön sosiaalitiloissa on käytössä infonäyttö, jossa viestitään HSY:n ja yksikön ajankohtaisia uutisia ja muistutetaan työturvallisuuteen liittyvistä asioista, kuten nastakenkien käytöstä liukkailla keleillä.
Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristöluvan mukainen määräaikaistarkastus pidettiin 13.1.2023. Tarkastuksessa ei havaittu puutteita tai poikkeamat ovat vähäisiä. Jatkotoimenpiteeksi sovittiin, että toiminnanharjoittajan on arvioitava määräyksen 17 mukaisesti Sortti-aseman alueelta lähtevä vesien virtaama. Virtaaman arviointi on jäänyt epähuomiossa toteutumatta vuonna 2023 näytteenoton yhteydessä. Virtaama arvioidaan vuonna 2024.
Vuonna 2023 Ruskeasannan Sortti-asemalla uusittiin asiakas- ja ammattiliikenteen ajoramppien Acodrain- linjakuivatuskourut., jotta ramppialueen vedet saadaan ohjattua paremmin eteenpäin. Lisäksi Sortti-aseman alakenttäalueen asfalttipinnoituksia korjattiin.
Sortti-asema sijaitsee Vantaan kaupungin Ruskeasannan kaupunginosassa osoitteessa Klemmintie 7. Toiminta sijoittuu Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Tuusulanväylän väliin kiinteistöille 92–407–14–8 ja 92–42–4–44.
Sortti-aseman alue sijaitsee savipehmeiköllä ja alueella on aikaisemin ollut sekalaista toimintaa. Alueen eteläpuolella on aiemmin ollut maanläjitysalue ja alueella on toiminut tynnyripesula.
Lähimmät asuinalueet sijaitsevat Sortti-asemasta itään, Tuusulanväylän toisella puolella (Harjusuo ja Ruskeasanta). Lähin päiväkoti sijaitsee Ruskeasannassa, noin 700 metrin etäisyydellä kaakkoon. Noin 70 metriä länteen sijaitsee kaksi omakotitalokiinteistöä.
Toiminta-alue sijaitsee I luokan pohjavesialueella, mutta tehtyjen tutkimusten perusteella alueella ei muodostu pohjavettä. Pohjavesi sijaitsee savikerroksen alapuolisissa maakerroksissa pohjaveden ollessa todennäköisesti paineellista. Savikerroksen päällä voi esiintyä orsivettä. Pohjaveden suuntaus on kohti koillista.
Ruskeasannan Sortti-aseman alueen sadevedet johdetaan öljyn- ja hiekanerotuskaivojen kautta viivytysalueelle, josta vedet laskevat lopulta Kylmäojaan. Sortti-aseman liikennöidyltä piha-alueelta kuivatusvedet johdetaan hulevesiputkia pitkin erotinjärjestelmään, joka sisältää virtauksensäätökaivon, hiekan- ja lietteenerottimen, öljynerottimen sekä näytteenotto-/sulkuventtiilikaivon. Erotinjärjestelmän kapasiteetin ylittyessä piha-alueen hulevedet ohjautuvat suoraan kosteikkoalueelle, jossa kasvit sitovat haitta-aineita ja kiintoaines laskeutuu kosteikon pohjalle.
Vaarallisten jätteiden varaston sammutusvedet kerätään kahteen paikkaa, jotka ovat kiinteistön keskellä ja länsireunalla sijaitsevat painanteet. Painanteiden pohjat on vuorattu vedenläpäisyn estävällä bentoniittimatolla ja ohutmuovilla.
Sisäpihan puoleinen painanne (pinta-ala n. 500 m²), joka on muotoiltu loivin vietoin (1/4). Siihen mahtuu sammutusvesiä vähintään 200 m³, kun pinnankorkeus on maksimissaan 0,5 m. Toinen sammutusvesien kerääntymiseen tarkoitettu paikka on rakennuksen länsipuolella oleva painanne (pinta-ala n. 500 m²), joka on muotoiltu loivin vietoin (1/4). Siihen mahtuu sammutusvesiä vähintään 200 m³, kun pinnankorkeus on maksimissaan 0,5 m. Yhteensä kiinteistöllä on mahdollisuus varastoida sammutusvesiä 400 m³.
Alueen öljynerotuskaivot tarkastetaan kerran vuodessa ja tyhjennetään tarvittaessa. Öljynerotinkaivoissa on pinnanmittausjärjestelmä, joka on integroitu kiinteistöautomaatiojärjestelmään. Hälytykset häiriötilanteista lähetetään Aluepalvelut-yksikön kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden työntekijöiden matkapuhelimiin.
Ruskeasannan Sortti-aseman öljynerotin on mallia EuroPEK NS 100, joka kuuluu luokkaan 1. Öljynerottimen maksimivirtaamat ovat sadevesille 100 l/s ja jätevesille 50 l/s. Ruskeasannan Sortti-aseman öljynerotusjärjestelmät tyhjennettiin 24.8.2023.
Sortti-aseman henkilökunta on tietoinen sulkuventtiileistä ja niiden toiminnasta. Sulkuventtiilien ja öljynerottimien kuntoa ja toimivuutta tarkkaillaan aluepalvelut-yksikön kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden toimesta. Hälytykset öljynerottimien häiriötilanteista tulevat kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta em. huoltoryhmän puhelimiin.
Ruskeasannan Sortti-aseman valuma-alueet on esitetty liitteessä 6.
Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristölupapäätöksen määräyksen 20 mukainen, päivitetty tarkkailusuunnitelma toimitettiin tiedoksi Uudenmaan ELY-keskukselle 2.12.2021. Suunnitelmassa esitettiin mm. pohjavesipisteen vaihto toiseen, nykyisen putken läheisyydessä sijaitsevaan putkeen GA6. ELY:n ylitarkastaja Toni Hekkala hyväksyi näytteenottopisteen vaihdon sähköpostilla 14.12.2021. Asiasta ei ole tehty erillistä päätöstä.
MetropoliLab Oy laati Ruskeasannan Sortti-aseman vuoden 2023 vesientarkkailuista yhteenvetoraportin, joka löytyy liitteestä 5 c.
Ruskeasannan Sortti-aseman alueelta kertyvien hulevesien laatua tarkkaillaan erotinjärjestelmän jälkeisestä vedestä kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä otettavin vesinäyttein. Vuoden 2017 alusta alkaen hulevesinäytteenotto on tilattu ulkopuoliselta toimijalta siten, että näytteenottajalla on tehtävän edellyttämä riittävä pätevyys. Valuma-alueet on esitetty liitteessä 6.
Vuonna 2023 hulevesinäytteenotot ja laboratorioanalyysit teki MetropoliLab.
Kevään näyte otettiin 30.5.2023. Huleveden öljyhiilivetypitoisuus (430 µg/l) oli näytteenottokerralla alle vuosien 2017–2021 keskiarvoon (680 µg/l) nähden ja alitti Tukholman läänin huleveden 3VU raja-arvon. Kiintoainepitoisuus (36 mg/l) oli vuosien 2017–2021 keskiarvoon (25 mg/l) nähden korkeampi, mutta alitti Tukholman läänin huleveden 3VU raja-arvon. Kokonaistyppipitoisuus (2 100 µg/l) oli koholla luonnonvesien tasosta, ja hieman koholla vuosien 2017–2022 keskiarvoon verrattuna, mutta alitti 3VU raja-arvon. Pieni osa typestä oli ammonium-muodossa (110 µg/l). Fosforia hulevedessä todettiin 190 µg/l, mikä oli laskenut syksyn 2022 tasosta. Hulevedessä havaittiin aiempia vuosia suurempi biokemiallinen hapenkulutus, kun veden kemiallinen hapenkulutus oli aiempien suurimpien mittaushavaintojen tasolla.
Syksyn 2023 näytteenotto tehtiin 14.9.2023. Kiintoainepitoisuus (20 mg/l) oli lähellä vuosien 2017–2022 keskiarvoa ja alitti Tukholman läänin huleveden 3VU raja-arvon. Kokonaistyppipitoisuus (1 100 µg/l) oli kuormittamattomia luonnonvesiä korkeampi ja alhaisempi vuosien 2017–2022 keskiarvoon nähden, alittaen 3VU raja-arvon. Typestä ammoniumtyppeä oli vain vähän, noin 2 %, jonka pitoisuus (27 µg/l). Pitoisuus on huomattavasti alhaisempi kuin vuonna 2022. Ammoniumtypen pitoisuuksissa on ollut suurta vaihtelua vuosina 2016–2023 (12–540 µg/l). Fosforipitoisuus oli myös kevään näytettä korkeampi (170 µg/l). Veden sähkönjohtavuus oli suhteellisen alhainen. Huleveden biokemiallinen hapenkulutus oli edelleen koholla, kun veden kemiallinen hapenkulutus oli aiempien suurimpine mittaushavaintojen tasolla. Vedessä todettiin öljyhiilivetyjä 540 µg/l, mikä on huomattavasti alle luokan I öljynerottimen vaatimustason (5 000 µg/l).
Huleveden virtaama on jäänyt vuonna 2023 epähuomiossa tekemättä näytteenoton yhteydessä. Virtaama arvioidaan vuoden 2024 näytteenoton yhteydessä.
Laboratorion analyysitodistukset löytyvät liitteistä 5 a ja 5 b.
Ruskeasannan pohjaveden laatua tarkkailtiin vuonna 2023 tontin koillisreunaan asennetusta pohjavesiputkesta (GA6) kaksi kertaa vuodessa otettavin näyttein.
Vuonna 2022 pohjavesinäytteenotot ja laboratorioanalyysit teki MetropoliLab.
Kevään näytteet otettiin 30.5.2023. Pohjaveden pinnankorkeus oli 0,15 m. Putken tuotto oli hyvä, mutta vesi ei kirkastunut pumpatessa. Vesi olikin erittäin sameaa, myös verrattuna aiemmin tarkkailussa olleen pohjavesiputken vedenlaatuun. Vesi oli selkeästi emäksistä, sähkönjohtavuus oli alhainen. Vesi oli niukasti hapellista. Kokonaistyppipitoisuus (120 µg/l) oli alhainen verrattuna aikaisemman havaintoputken tuloksiin. Ammoniumtyppeä (56 µg/l) todettiin hieman, mutta pitoisuus alitti VNA 341/2009 ympäristölaatunormin. Öljyhiilivetyjä ei todettu.
Syksyn näytteet otettiin 14.9.2023. Pohjaveden pinnankorkeus oli 0,10 m. Putken tuottoisuus oli kohtalainen, mutta vesi ei juuri kirkastunut pumpatessa. Vesi oli sameaa, joskin sameus oli keväästä laskenut huomattavasti. Vesi oli kevään tavoin selkeästi emäksistä ja sähkönjohtavuus oli alhainen. Vesi oli niukasti hapellista. Typen yhdisteiden pitoisuudet (ammoniumtyppi 70 µg/l, kokonaistyppi < 100 µg/l) olivat alhaisia verrattuna aiemmin tarkkaillun havaintoputken vedenlaatuun. Ammoniumtypen pitoisuus alitti VNA 341/2009 ympäristölaatunormin. Öljyhiilivetyjä ei todettu.
Laboratorion analyysitodistukset on esitetty liitteissä 5 a ja 5 b.
Ruskeasannan Sortti-aseman tarkkailusuunnitelma päivitettiin joulukuussa 2021 vastaamaan nykyistä ympäristölupaa. Suunnitelmassa esitettiin mm. pohjavesipisteen vaihto toiseen, nykyisen putken läheisyydessä sijaitsevaan putkeen GA6. ELY:n ylitarkastaja Toni Hekkala on hyväksynyt näytteenottopisteen vaihdon sähköpostilla 14.12.2021. Asiasta ei ole tehty erillistä päätöstä.
Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristöluvan määräyksen 16 mukaan toiminnasta aiheutuva melutaso ei saa melulle altistuvien asuinkiinteistöjen piha-alueilla ylittää melun A-painotettua ekvivalenttimelutasoa 55 dB päivällä (kello 7–22) eikä ekvivalenttimelutasoa 50 dB yöllä (kello 22–23 ja 4–7).
Ruskeasannan Sortti-asemalla ei tehty risujen haketusta vuonna 2023, vaan risut toimitettiin hakettamattomina Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kompostikentälle.
Melusta tai sen aiheuttamasta häiriöstä ei vuonna 2023 tullut ilmoituksia tai palautteita Sortti-aseman lähialueelta.
Sortti-aseman ilmapäästöt koostuvat koneiden ja asiakkaiden ajoneuvojen pakokaasupäästöistä sekä alueella mahdollisesti syntyvästä pölystä. Pakokaasupäästöt eivät ole toiminnassa merkittäviä. Jätteiden varastoinnista ei synny pölypäästöjä.
Sortti-aseman alueen siisteyttä ja liikennöityjen alueiden pölyämisen torjuntaa hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan 2–3 kertaa viikossa tai tarpeen mukaan, samoin talviaikaan, mikäli lämpötila on plussan puolella. Samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.
Ruskeasannan Sortti-asemalla on tapahtunut seuraavat häiriö- ja poikkeustilanteet, joista ei ole aiheutunut vaaraa ympäristölle:
Vuoden 2023 aikana Sortti-asemalla ei ollut ympäristösuojelun kannalta muita merkittäviä häiriötilanteita, poikkeuksellisia tilanteita tai muita poikkeamia ympäristöluvan määräyksistä.
Toimintavuoden 2023 aikana HSY:lle ei tullut Ruskeansannan Sortti-aseman toimintaan liittyviä ympäristöpalautteita tai -valituksia.
Ruskeasannan Sortti-aseman vastaavana hoitajana toimii käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.
Yhteystiedot: Postiosoite: PL 100, 00066 HSY
Puh. 0400 609 493
Ruskeasannan Sortti-aseman toimintovastaavana toimii Eetu Keinänen, vaarallisten jätteiden toimintovastaavana Maarit Kiviranta sekä kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden toimintovastaavana Jyri Haikonen.
Jätehuollon ympäristöpäällikkönä toimii Liisa Suhonen.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymä
jätehuollon toimiala
Marjut Mäntynen, käyttöpäällikkö
Liisa Suhonen, ympäristöpäällikkö
Liite 1 Ruskeasannan Sortti-asemalla vastaanotetut jätemäärät vuonna 2023
Liite 2 Ruskeasannan Sortti-asemalla varastossa olevat jätemäärät 31.12.2023
Liite 3 Ruskeasannan Sortti-asemalta vuonna 2023 käännytetyt kuormat
Liite 4 Ruskeasannan Sortti-aseman asiakasmäärät vuonna 2023
Liite 5 a Ruskeasannan Sortti-aseman hule- ja pohjaveden testausseloste, toukokuu 2023
Liite 5 b Ruskeasannan Sortti-aseman hule- ja pohjaveden testausseloste, syyskuu 2023
Liite 5 c Ruskeasannan Sortti-aseman vesientarkkailun yhteenveto vuodelta 2023
Liite 6 Ruskeasannan Sortti-aseman valuma-alueet
Liite 7 a Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti vuodelta 2023, Anticimex Oy
Liite 7 b Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti vuodelta 2023, Antitec Oy
jätelaji | jätenimike (LoW-koodi) | vastaanotettu määrä (tn) | lupamääräyksen mukainen enimmäismäärä (tn) | toimituspaikka (** |
sekajäte, alueellinen keräyspiste | 20 03 01 | 3 | 100 | Vantaan Energia jätevoima |
sekajäte | 20 03 01 20 03 07 | 3 920 | 10 000 | Vantaan Energia jätevoimala, HSY 5 |
biojäte, ylijäämähedelmät | 20 02 01 | 91 | 150 | HSY 2 |
puu | 20 01 38 17 02 01 | 4 522 | 6 000 | HSY 7, HSY 8 |
muovi | 20 01 39 17 02 03 15 01 02 | 182 | 1 000 | Salpakierto Oy |
metalli | 20 01 40 15 01 04 | 1 250 | 2 000 | Stena Recycling Oy |
maa ja kiviaines, betoni, tiili, laatat ja keramiikka, eristysaineet | 17 01 01 17 01 02 17 01 03 17 05 04 17 06 04 | 4 597 | 6 000 | HSY 4, HSY 5, HSY 6 |
kipsipohjaiset rakennusaineet | 17 08 02 | 502 | 1 000 | Saint Gobain Rakennustuotteet Oy |
kylmälaitteet | 20 01 23 | 217 | 500 | Revac Sverige |
pahvi ja kartonki | 20 01 01 15 01 01 | 230 | 300 | Encore Ympäristöpalvelut Oy, Suomen Paalauskeskus Oy |
paperi | 20 01 01 15 01 01 | 24 | 100 | Encore Ympäristöpalvelut Oy |
risut | 20 02 01 | 1 750 | 2 500 | HSY 3 |
puutarhajäte | 20 02 01 | 1 724 | 3 000 | HSY 7 |
tekstiilijäte *) | 20 01 10 20 01 11 15 01 09 | 0 | 200 | - |
sähkö- ja elektroniikkaromu (tavanomainen jäte) | 20 01 36 | 724 | 2 000 | Stena Recycling Oy, Tramel Oy |
kyllästetty puu | 20 01 37 | 571 | 500 | Demolite Oy |
sähkö- ja elektroniikkaromu (vaarallinen jäte) | 20 01 35 | 94 | 500 | Tramel Oy |
vaaralliset jätteet, kuten | 13 01 05 13 02 05 15 01 10 16 01 07 16 01 14 16 06 01 20 01 13 20 01 14 20 01 15 20 01 17 20 01 19 20 01 21 20 01 27 20 01 29 20 01 33 | 267 | 250 | HSY 1, Veikko Lehti Oy, Fortum Waste Solutions Oy |
yhteensä | 20 668 tn | 36 100 |
Lisäksi pieniä määriä pakkauslasia (20 01 02) ja uudelleen käytettäviä tavaroita.
*) Tekstiilijätteen keräys päättynyt Sortti-asemilla 31.12.2022.
**) HSY:n toimituspaikat:
HSY 1 = Kivikon jätepalvelukeskus, vaarallisten jätteiden varasto (välivarastointi)
HSY 2 = Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, komposti- ja biokaasulaitos
HSY 3 = Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, komposti- ja multakenttä
HSY 4 = Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, loppusijoitusalue
HSY 5 = Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, materiaalienkäsittelykenttä
HSY 6 = Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, vastaanottokenttä
HSY 7 = Ämmässuon ekoteollisuuskeskus, viherjätekenttä
HSY 8 = Seutulan puukenttä
Liite 2 Ruskeasannan Sortti-asemalla varastossa olevat jätemäärät 31.12.2023
jätelaji | jätenimike (LoW-koodi) | varastoitu määrä (tn) | lupamääräyksen mukainen kertavarastointimäärä (tn) |
sekajäte, alueellinen keräyspiste | 20 03 01 | 0 | 8 |
sekajäte | 20 03 01 20 03 07 | 51,5 | 62 |
biojäte, ylijäämähedelmät | 20 02 01 | 0 | 20 |
puu | 20 01 38 17 02 01 | 56,5 | 100 |
muovi | 20 01 39 17 02 03 15 01 02 | 6,3 | 50 |
metalli | 20 01 40 15 01 04 | 19 | 50 |
maa- ja kiviaines, betoni, tiili, laatat ja keramiikka, eristysaineet | 17 01 01 17 01 02 17 01 03 17 05 04 17 06 04 | 79 | 100 |
kipsipohjaiset rakennusaineet | 17 08 02 | 1,1 | 20 |
kylmälaitteet | 20 01 23 | 1,2 | 50 |
pahvi ja kartonki | 20 01 01 15 01 01 | 1,65 | 10 |
paperi | 20 01 01 15 01 01 | 0,7 | 10 |
risut | 20 02 01 | 11,5 | 100 |
puutarhajäte | 20 02 01 | 28 | 100 |
tekstiilijäte | 20 01 10 20 01 11 15 01 09 | 0 | 50 |
sähkö- ja elektroniikkaromu (tavanomainen jäte) | 20 01 36 | 6,5 | 70 |
kyllästetty puu | 20 01 37 | 9 | 20 |
sähkö- ja elektroniikkaromu (vaarallinen jäte) | 20 01 35 | 2 | 20 |
vaaralliset jätteet, kuten | 13 01 05 13 02 05 15 01 10 16 01 07 16 01 14 16 06 01 20 01 13 20 01 14 20 01 15 20 01 17 20 01 19 20 01 21 20 01 27 20 01 29 20 01 33 | 1,8 | 5 |
yhteensä | 275,75 tn | 845 tn |
Lisäksi pieniä määriä pakkauslasia (20 01 02) ja uudelleen käytettäviä tavaroita.
käännytyksen syy (esim. jätelaatu, liian iso kuorma jne.) | käännytettyjen kuormien lukumäärä |
yritysten vaaralliset jätteet/vaaralliset jätteet suuret määrät/tuntematon vaarallinen jäte | 108 |
renkaat | 79 |
asiakkaalla ei ollut rahaa, maksukorttia tai ei halunnut maksaa/jätesopimus päättynyt/asiakas ei jaksanut odottaa vuoroaan | 27 |
poistotekstiili | 24 |
asbesti/asbestiepäily | 20 |
hätäraketit/ilotulitteet/ammukset | 11 |
biojätteet tai elintarvikkeet | 10 |
kuorma-autokuorma tai liian iso yhdistelmäajoneuvo | 6 |
tavaroita Kierrätyskeskukselle | 4 |
ruohonleikkuri nesteineen | 3 |
kuollut eläin | 1 |
ludekuorma | 1 |
hammasröntgenlaite | 1 |
tietoturvahävitys | 1 |
yhteensä | 296 |
Asiakasmäärät | |
maksavat asiakkaat | 113 744 |
ilmaisasiakkaat | 23 171 |
yhteensä | 136 915 |
Liite 5 a Ruskeasannan Sortti-aseman hule- ja pohjaveden testausseloste, toukokuu 2023
Liite 5 b Ruskeasannan Sortti-aseman hule- ja pohjaveden testausseloste, syyskuu 2023
Liite 6 Ruskeasannan Sortti-aseman valuma-alueet
Liite 7 a Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti vuodelta 2023, Anticimex Oy
Liite 7 b Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti vuodelta 2023, Antitec Oy
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Vantaan kaupungin ympäristökeskus
HSY:n jätehuollon raportointiin osallistunut henkilökunta ja tiedoksi saatettavat henkilöt
HSY:n kirjaamo, neuvonta ja viestintä, verkkoviestintä