Ruskeasannan Sortti-aseman toiminta vuonna 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
17.3.2023
Julkaisun nimi:
Ruskeasannan Sortti-aseman toiminta vuonna 2022
Kieli: fi
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

HSY / Kai Widell

Yleistä Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnasta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 11.12.2020 myöntänyt ympäristöluvan nro 448/2020 (dnro ESAVI/10965/2019) Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Vantaan Ruskeasannassa sijaitsevalle Sortti-asemalle. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

Ruskeasannan Sortti-asema avattiin syyskuussa 2015. Sortti-aseman pinta-ala on 2,2 hehtaaria.

Ruskeasannan Sortti-asemalle tuodut jätteet voi maksaa asiakaspalvelupisteessä tai itsepalveluna. Uusittu itsepalveluratkaisu otettiin täysmittaiseen käyttöön 1.4.2021, jonka myötä asiakkailla on mahdollisuus kirjata ja tarvittaessa maksaa tuomansa jätteet joko asemalla itsepalvelulaitteita käyttäen tai ennakkoon eSortti.fi-palvelussa.

Ruskeasannan Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaihin kello 7.00–21.00. Ympäristöluvan mukaisesti asemalla olisi mahdollista ottaa jätettä vastaan myös lauantaisin ja sunnuntaisin kello 9.00-18.00, mutta tätä mahdollisuutta ei ole vielä käytetty. Aiempina vuosina Sortti-asema on ollut avoinna myös kolmena kevätlauantaina, mutta vuonna 2022 lauantaiaukiolosta luovuttiin tilapäisesti ylityökiellon vuoksi.

Kävijämäärät

Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.

Vuonna 2022 asemalla kävi 109 826 asiakasta, kun edellisvuonna kävijämäärä oli 117 687. Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä liitteessä 4.

Kuva 1 Ruskeasannan Sortti-aseman asiakasmäärät vuosina 2015-2022

Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi

Vuosittain vastaanotettujen jätteiden määrät saadaan asemalta poiskuljetetuista jätemääristä. Vuonna 2022 vastaanotetut jätteet on esitetty liitteessä 1. Sekä vaarattomat (tavanomaiset) jätteet että vaaralliset jätteet ovat peräisin pääkaupunkiseudulta.

Tiedot jätekuormista, joita ei voitu ottaa vuonna 2022 vastaan Ruskeasannan Sortti-asemalla, on esitetty liitteessä 3.

Raportointivuoden lopussa varastossa olevien tavanomaisten jätteiden ja vaarallisten jätteiden määrät sekä jätenimikkeet ovat liitteessä 2.

Sekajäte toimitettiin energiahyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan. Jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte toimitettiin välivarastoon HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsiteltiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa murskaamalla ja seulomalla. Käsittelystä syntyneet jakeet hyödynnettiin joko kaatopaikan rakenteissa materiaalina tai energiana jätevoimalassa.

Ruskeasannan Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman materiaalin keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa. Sortti-asemalla erilliskerätään myös puhdasta (maalaamatonta) puuta pinnoitetun puun lisäksi.

Ruskeasannan Sortti-asemalla erilliskerätystä muovijätteestä osa toimitettiin koekäsittelyyn Salpakierto Oy:lle käsittelyyn. Loput muovit toimitettiin välivarastoitavaksi paalattuna Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

Eristevilla toimitettiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen loppusijoitettavaksi.

Alueen hoito

Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan viisi kertaa viikossa, jolloin samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.

Haittaeläimistä alueella esiintyy jyrsijöitä. Niitä torjutaan ulkopuolisen toimijan Anticimex Oy:n toimesta myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla. Sortti-aseman hygieniaraportti on esitetty liitteessä 7.

HSY on panostanut Ruskeasannan Sortti-aseman rakentamisessa ympäristöystävällisyyteen. Rakentamisessa on käytetty laadukkaita kierrätysmateriaaleja. Rakennuksissa on viherkatot ja sähköä tuotetaan aurinkoenergialla.

Aurinkovoimalan nimellisteho on 6,36 kWp ja tuotto vuonna 2022 oli 6,04 MWh. Sortti-aseman kokonaissähkökulutus vuonna 2022 oli 244,9 MWh.

Alueen sadevedet kerätään talteen ja niitä voidaan käyttää piha-alueen puhdistukseen.

Polttoaineen varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

Ruskeasannan Sortti-aseman työkoneissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2022 aikana noin 4 809 litraa.

Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman huoltohallin vieressä sijaitsevalla erillisellä tankkauspisteellä. Säiliö on katettu ja se on teräsbetonoidun alustan päällä. Betonilaatan vieressä on 40 mm paksu tiivisasfaltti.

Polttoaine varastoidaan 100 % valuma-altaalla varustetussa, maanpäällisessä 1 450 litran säiliössä. Säiliö on valmistettu määräysten ja standardien SFS 2733 mukaisesti. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön- ja laponestin. Pumpussa on virtausmittari, jolla seurataan tankattua määrää sekä säiliössä jäljellä olevaa polttoainemäärää.

Tankkauspisteen hulevedet johdetaan öljynerotuksen, suljettavan näytteenottokaivon ja hulevesialtaan kautta ojaan.

Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon varalle ja tankkausalueen vieressä on jauhesammutin.

Työkoneet ja vaihtolavat huolletaan ja korjataan Ruskeasannan Sortti-aseman huoltohallissa. Hallin lattia on käsitelty BASF Mastertop 310 pinnoitteella. Pinnoitteelle on ominaista alhainen öljyn, rasvan ja veden imukyky. Huoltohallin lattian keskeltä hulevedet johdetaan hiekan- (HEK 40LK) ja öljynerottimen (Euro PEK) kautta jätevesiviemäriin.

Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet eli laitteiden öljynvaihdoissa muodostuneet jäteöljyt, on toimitettu Kivikon vaarallisten jätteiden varastoon välivarastoitavaksi, josta L&T Teollisuuspalvelut Oy on noutanut ne jatkokäsittelyyn.

HSY:n kilpailuttamien urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa urakasta riippuen vähintään euro-5 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja, osassa vähintään euro-6 normin autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY- keskuksen päätös jätehuoltorekisteriin merkitsemisestä.

Ympäristö-, laatu- ja sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö-, sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Ruskeasannan Sortti-asemalla järjestettiin vuonna 2022 kaksi turvallisuuskävelyä (10.5.2022 ja 18.10.2022).

Vuonna 2022 järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena (25.10.2022 ja 31.10.2022). Tilaisuuksissa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita sekä vierailtiin Rudus Oy:n turvapuistossa Espoossa.

Viranomaistarkastukset

Ruskeasannan Sortti-asemalla pidettiin palotarkastus 15.2.2022. Tarkastuksesta tuli kaksi pientä huomiota koskien kohteen aurinkosähkövoimalaa. Kohdekorttiin tuli lisätä tiedot kohteen aurinkosähkövoimalasta sekä merkitä kyltein turvakytkimen paikka alueella.

Tehdyt huolto- ja korjaustoimenpiteet sekä investoinnit

Vuonna 2022 asemalla ei toteutettu korjausrakentamisen hankkeita.