Ruskeasannan Sortti-aseman toiminta vuonna 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Juha Uuksulainen, Marjut Mäntynen
Päivämäärä:
17.2.2021
Julkaisun nimi:
Ruskeasannan Sortti-aseman toiminta vuonna 2020
Kieli: fi
Sivuja: 6
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

HSY / Kai Widell

Yleistä Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnasta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 6.9.2011 myöntänyt ympäristöluvan (Dnro ESAVI/513/04.08/2010) Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Vantaan Ruskeasannassa sijaitsevalle Sortti-asemalle. Lupa tuli lainvoimaiseksi Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 3.3.2014. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

HSY jätti 26.3.2019 lupahakemuksen Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnan muuttamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti lupahakemuksen 9.10.-8.11.2019. HSY haki Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristölupaan muutosta lauantain ja sunnuntain toiminta-aikojen laajentamiseksi, lastaus- ja kuljetusaikojen muuttamiseksi, vastaanotettavien jätelaatujen lisäämiseksi, vastaanotettavien tavanomaisten ja vaarallisten jätteiden jätemäärien lisäämiseksi sekä vastaanotettavien vaarallisten jätteiden kertavarastointimäärien pienentämiseksi. Muutoksia haettiin jätepalvelukeskuksen toiminnan sujuvoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Samalla uusittiin Ruskeasannan Sortti-aseman ennaltavarautumissuunnitelma. Uusi lupa saatiin 11.12.2020 ja se on lainvoimainen.

Ruskeasannan Sortti-asema avattiin syyskuussa 2015. Sortti-asemalla työskentelee 7 henkilöä. Sortti-aseman pinta-ala on 2,2 hehtaaria.

Ruskeasannan Sortti-asemalle tuodut jätteet voi maksaa itsepalvelulaitteilla tai asiakaspalvelupisteessä.

Ruskeasannan Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaisin klo 7.00–21.00. Aiempina vuosina Ruskeasannan Sortti-asema on ollut avoinna myös kolmena kevätlauantaina, mutta vuonna 2020 lauantaiaukiolosta luovuttiin tilapäisesti koronatilanteen vuoksi.

Ruskeasannan Sortti-asemalla otettiin käyttöön eSortti-palvelu lokakuussa 2020. Palvelussa kotitalousasiakkaat voivat ilmoittaa jätteitään ja maksaa maksulliset jätteensä etukäteen ennen asemalle tuloa. Ennakkokirjauksen jälkeen asiakkaat voivat ajaa Sortti-asemalle erillistä kaistaa pitkin näyttäen puomilla olevalle lukijalle eSortti-palvelusta saatua QR-koodia, minkä jälkeen he pääsevät asemalle lajittelemaan jätteet palvelusta saatujen ohjeistusten avulla.

Kävijämäärät

Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot. Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä raportin lopussa olevassa liitteessä 3.

Kuva 1 Ruskeasannan Sortti-aseman asiakasmäärät vuosina 2015-2020

Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi

Jätteiden vastaanottomäärät saadaan asemilta poiskuljetetuista määristä. Vastaanotetut jätteet on esitetty liitteissä 1. Sekä tavanomaiset jätteet että vaaralliset jätteet ovat peräisin pääkaupunkiseudulta.

Raportointivuoden lopussa varastossa olevien tavanomaisten jätteiden ja vaarallisten jätteiden määrät sekä jätenimikkeet ovat liitteessä 2.

Vaarallisten jätteiden, kyllästetyn puun ja puutarhajätteen vastaanotetut jätemäärät ylittivät ympäristöluvan mukaiset enimmäismäärät. Kertavarastomäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä. Uudessa ympäristöluvassa on huomioitu vastaanottomäärien kasvaminen.

Sekajäte on toimitettu hyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte on toimitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen välivarastoon ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnetään materiaalina.

Ruskeasannan Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman aineksen keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa.

Ruskeasannan Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019, joka jatkui vuonna 2020. Muovijätettä on toimitettu kierrätykseen Wimao Oy:lle Lappeenrantaan sekä osa muovijätteestä on paalattuna Ämmässuolle, koska muoville ei ole löytynyt vastaanottopaikkaa.

Ruskeasannan Sortti-asemalla aloitettiin eristevillan (kivi- ja lasivilla) erilliskeräyskokeilu marraskuussa 2020. Eristevilla toimitetaan kierrätykseen Eko-Expert Oy:lle.

Vuonna 2020 Ruskeasannan Sortti-asemalla ei suoritettu risujen haketusta. Risut kuljetettiin Sortti-asemalta hakettamattominaHelsingin KTK Oy:n toimesta Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen.

Alueen hoito

Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan viisi kertaa viikossa, jolloin samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.

Alueella ei ole lintuongelmaa, mutta jyrsijöitä esiintyy alueella. Jyrsijöitä torjutaan myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla. Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti on esitetty liitteessä 7.

HSY on panostanut Ruskeasannan Sortti-aseman rakentamisessa ympäristöystävällisyyteen. Rakentamisessa on käytetty laadukkaita kierrätysmateriaaleja. Rakennuksissa on viherkatot ja sähköä tuotetaan aurinkoenergialla. Aurinkovoimalan nimellisteho on 6,36 kWp ja tuotto vuonna 2020 oli 6,2 MWh. Ruskeasannan Sortti-aseman kokonaissähkökulutus vuonna 2020 oli 219 MWh. Alueen sadevedet kerätään talteen ja niitä voidaan käyttää piha-alueen puhdistukseen.

Polttoaineen varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

HSY on toimittanut 11.11.2016 AVI:lle ympäristöluvan lupamääräyksen 17 mukaisen selvityksen työkoneissa käytettävien polttoaineiden, öljyjen ja kemikaalien varastoimisesta ja työkoneiden tankkauksesta siten, että vuodot maaperään estetään. AVI hyväksyi HSY:n selvityksen 21.2.2017. Hakemuksen mukaan hulevesijärjestelmä on esimerkiksi tulipalotapauksessa suljettavissa ja kiinteistöllä on mahdollisuus varastoida sammutusvesiä yhteensä 400 m³. Polttonesteiden jakelupiste on katettu ja ympäröity n. 50 m²:n alalta polttonesteitä kestävällä asfaltilla ja hulevedet tästä johdetaan öljynerotuksen ja suljettavan näytteenottokaivon kautta ojaan.

Ruskeasannan Sortti-aseman työkoneissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2020 aikana noin 4 052 litraa.

Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman huoltohallin vieressä sijaitsevalla erillisellä tankkauspisteellä. Säiliö on katettu ja se on teräsbetonoidun alustan päällä. Betonilaatan vieressä on 40 mm paksu tiivisasfaltti.

Polttoaine varastoidaan 100% valuma-altaalla varustetussa maanpäällisessä 1 450 litran säiliössä. Säiliö on valmistettu määräysten ja standardien SFS 2733 mukaan. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön ja laponestin. Pumpussa on virtausmittari, jolla seurataan tankattua määrää sekä säiliössä jäljellä olevaa polttoainemäärää.

Tankkauspisteen hulevedet johdetaan öljynerotuksen, suljettavan näytteenottokaivon ja hulevesialtaan kautta ojaan.

Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa ja tankkausalueen vieressä on jauhesammutin.

Työkoneet ja vaihtolavat huolletaan ja korjataan Ruskeasannan Sortti-aseman huoltohallissa. Lattia on käsitelty BASF Mastertop 310 pinnoitteella. Pinnoitteelle on ominaista alhainen öljyn, rasvan ja veden imukyky. Huoltohallin lattian keskeltä hulevedet johdetaan hiekan- (HEK 40LK) ja öljynerottimen (Euro PEK) kautta jätevesiviemäriin.

Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet eli laitteiden öljynvaihdossa tulleet jäteöljyt on toimitettu Kivikon vaarallisten jätteiden asemalle välivarastoon, josta ne on viety Lassila & Tikanoja Oyj:lle jatkokäsittelyyn.

HSY:n kilpailuttamien urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa vähintään euro-5 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY-keskuksen päätös jätetiedostoon merkitsemisestä.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö-, sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Ruskeasannan Sortti-asemalla järjestettiin vuoden 2020 aikana kaksi turvallisuuskävelyä (15.7.2020 ja 8.12.2020).

HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 9.3.2020.

Vuoden 2020 marraskuussa (3.11.2020 ja 17.11.2020) järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työympäristön altisteita ja niiltä suojautumista henkilösuojaimilla sekä työstä palautumista.

Viranomaistarkastukset

Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristöluvan valvontaan liittyvä laaja määräaikaistarkastus pidettiin 20.3.2020. Tarkastuksessa ei havaittu puutteita ja poikkeamat ympäristölupamääräyksistä olivat vähäisiä (puutarhajätteen, kyllästetyn puun ja vaarallisten jätteiden vastaanottomäärien ylitys lupamääräyksen mukaisista enimmäismääristä).

Ruskeasannan Sortti-asemalla pidettiin palotarkastus 25.9.2019. Tarkastuksen huomiona kirjattiin opastekylttien puuttuminen moottoritieltä tultaessa. Tämä hankaloittaa pelastuslaitoksen saapumista paikalle tarvittaessa. HSY on hakenut lupaa opastekylteille, mutta lupaa ei ole saatu. Lisäksi pelastussuunnitelmaan on lisättävä toimintaohje kemikaalivuotojen varalta. Toimintaohje on laadittu ja liitetty pelastussuunnitelman liitteeksi.

Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit

Vuonna 2020 Ruskeasannan Sortti-asemalla tehtiin risu- ja lavakenttäalueiden laajennukset.

Toiminnassa syntyvät jätteet

Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnassa syntyi vuonna 2020 vain vähäisiä määriä jätteitä:

  • jäteöljy: noin 0,4 tonnia, toimitettu Lassila & Tikanoja Oyj:lle.
  • sekajäte: noin 0,9 tonnia, toimitettu Vantaan Energian jätevoimalaan
  • pahvi: noin 0,4 tonnia, toimitettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:lle
  • öljynimeytysaineet: noin 0,12 tonnia, toimitettu HSY:n Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastoon