1.1 Yleistä Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnasta
Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 6.9.2011 myöntänyt ympäristöluvan (Dnro ESAVI/513/04.08/2010) Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Vantaan Ruskeasannassa sijaitsevalle Sortti-asemalle. Lupa tuli lainvoimaiseksi Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 3.3.2014. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.
HSY jätti 26.3.2019 lupahakemuksen Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnan muuttamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti lupahakemuksen 9.10.-8.11.2019. HSY haki Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristölupaan muutosta lauantain ja sunnuntain toiminta-aikojen laajentamiseksi, lastaus- ja kuljetusaikojen muuttamiseksi, vastaanotettavien jätelaatujen lisäämiseksi, vastaanotettavien tavanomaisten ja vaarallisten jätteiden jätemäärien lisäämiseksi sekä vastaanotettavien vaarallisten jätteiden kertavarastointimäärien pienentämiseksi. Muutoksia haettiin jätepalvelukeskuksen toiminnan sujuvoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Samalla uusittiin Ruskeasannan Sortti-aseman ennaltavarautumissuunnitelma. Uusi lupa saatiin 11.12.2020 ja se on lainvoimainen.
Ruskeasannan Sortti-asema avattiin syyskuussa 2015. Sortti-asemalla työskentelee 7 henkilöä. Sortti-aseman pinta-ala on 2,2 hehtaaria.
Ruskeasannan Sortti-asemalle tuodut jätteet voi maksaa itsepalvelulaitteilla tai asiakaspalvelupisteessä.
Ruskeasannan Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaisin klo 7.00–21.00. Aiempina vuosina Ruskeasannan Sortti-asema on ollut avoinna myös kolmena kevätlauantaina, mutta vuonna 2020 lauantaiaukiolosta luovuttiin tilapäisesti koronatilanteen vuoksi.
Ruskeasannan Sortti-asemalla otettiin käyttöön eSortti-palvelu lokakuussa 2020. Palvelussa kotitalousasiakkaat voivat ilmoittaa jätteitään ja maksaa maksulliset jätteensä etukäteen ennen asemalle tuloa. Ennakkokirjauksen jälkeen asiakkaat voivat ajaa Sortti-asemalle erillistä kaistaa pitkin näyttäen puomilla olevalle lukijalle eSortti-palvelusta saatua QR-koodia, minkä jälkeen he pääsevät asemalle lajittelemaan jätteet palvelusta saatujen ohjeistusten avulla.
1.2 Kävijämäärät
Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot. Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä raportin lopussa olevassa liitteessä 3.
Kuva 1 Ruskeasannan Sortti-aseman asiakasmäärät vuosina 2015-2020
1.3 Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi
Jätteiden vastaanottomäärät saadaan asemilta poiskuljetetuista määristä. Vastaanotetut jätteet on esitetty liitteissä 1. Sekä tavanomaiset jätteet että vaaralliset jätteet ovat peräisin pääkaupunkiseudulta.
Raportointivuoden lopussa varastossa olevien tavanomaisten jätteiden ja vaarallisten jätteiden määrät sekä jätenimikkeet ovat liitteessä 2.
Vaarallisten jätteiden, kyllästetyn puun ja puutarhajätteen vastaanotetut jätemäärät ylittivät ympäristöluvan mukaiset enimmäismäärät. Kertavarastomäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä. Uudessa ympäristöluvassa on huomioitu vastaanottomäärien kasvaminen.
Sekajäte on toimitettu hyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte on toimitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen välivarastoon ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnetään materiaalina.
Ruskeasannan Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman aineksen keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa.
Ruskeasannan Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019, joka jatkui vuonna 2020. Muovijätettä on toimitettu kierrätykseen Wimao Oy:lle Lappeenrantaan sekä osa muovijätteestä on paalattuna Ämmässuolle, koska muoville ei ole löytynyt vastaanottopaikkaa.
Ruskeasannan Sortti-asemalla aloitettiin eristevillan (kivi- ja lasivilla) erilliskeräyskokeilu marraskuussa 2020. Eristevilla toimitetaan kierrätykseen Eko-Expert Oy:lle.
Vuonna 2020 Ruskeasannan Sortti-asemalla ei suoritettu risujen haketusta. Risut kuljetettiin Sortti-asemalta hakettamattominaHelsingin KTK Oy:n toimesta Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen.
1.4 Alueen hoito
Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan viisi kertaa viikossa, jolloin samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.
Alueella ei ole lintuongelmaa, mutta jyrsijöitä esiintyy alueella. Jyrsijöitä torjutaan myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla. Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti on esitetty liitteessä 7.
HSY on panostanut Ruskeasannan Sortti-aseman rakentamisessa ympäristöystävällisyyteen. Rakentamisessa on käytetty laadukkaita kierrätysmateriaaleja. Rakennuksissa on viherkatot ja sähköä tuotetaan aurinkoenergialla. Aurinkovoimalan nimellisteho on 6,36 kWp ja tuotto vuonna 2020 oli 6,2 MWh. Ruskeasannan Sortti-aseman kokonaissähkökulutus vuonna 2020 oli 219 MWh. Alueen sadevedet kerätään talteen ja niitä voidaan käyttää piha-alueen puhdistukseen.
1.5 Polttoaineen varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot
HSY on toimittanut 11.11.2016 AVI:lle ympäristöluvan lupamääräyksen 17 mukaisen selvityksen työkoneissa käytettävien polttoaineiden, öljyjen ja kemikaalien varastoimisesta ja työkoneiden tankkauksesta siten, että vuodot maaperään estetään. AVI hyväksyi HSY:n selvityksen 21.2.2017. Hakemuksen mukaan hulevesijärjestelmä on esimerkiksi tulipalotapauksessa suljettavissa ja kiinteistöllä on mahdollisuus varastoida sammutusvesiä yhteensä 400 m³. Polttonesteiden jakelupiste on katettu ja ympäröity n. 50 m²:n alalta polttonesteitä kestävällä asfaltilla ja hulevedet tästä johdetaan öljynerotuksen ja suljettavan näytteenottokaivon kautta ojaan.
Ruskeasannan Sortti-aseman työkoneissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2020 aikana noin 4 052 litraa.
Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman huoltohallin vieressä sijaitsevalla erillisellä tankkauspisteellä. Säiliö on katettu ja se on teräsbetonoidun alustan päällä. Betonilaatan vieressä on 40 mm paksu tiivisasfaltti.
Polttoaine varastoidaan 100% valuma-altaalla varustetussa maanpäällisessä 1 450 litran säiliössä. Säiliö on valmistettu määräysten ja standardien SFS 2733 mukaan. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön ja laponestin. Pumpussa on virtausmittari, jolla seurataan tankattua määrää sekä säiliössä jäljellä olevaa polttoainemäärää.
Tankkauspisteen hulevedet johdetaan öljynerotuksen, suljettavan näytteenottokaivon ja hulevesialtaan kautta ojaan.
Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa ja tankkausalueen vieressä on jauhesammutin.
Työkoneet ja vaihtolavat huolletaan ja korjataan Ruskeasannan Sortti-aseman huoltohallissa. Lattia on käsitelty BASF Mastertop 310 pinnoitteella. Pinnoitteelle on ominaista alhainen öljyn, rasvan ja veden imukyky. Huoltohallin lattian keskeltä hulevedet johdetaan hiekan- (HEK 40LK) ja öljynerottimen (Euro PEK) kautta jätevesiviemäriin.
Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet eli laitteiden öljynvaihdossa tulleet jäteöljyt on toimitettu Kivikon vaarallisten jätteiden asemalle välivarastoon, josta ne on viety Lassila & Tikanoja Oyj:lle jatkokäsittelyyn.
HSY:n kilpailuttamien urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa vähintään euro-5 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY-keskuksen päätös jätetiedostoon merkitsemisestä.
1.6 Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät
HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö-, sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.
1.7 Työsuojelu ja -turvallisuus
Ruskeasannan Sortti-asemalla järjestettiin vuoden 2020 aikana kaksi turvallisuuskävelyä (15.7.2020 ja 8.12.2020).
HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 9.3.2020.
Vuoden 2020 marraskuussa (3.11.2020 ja 17.11.2020) järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työympäristön altisteita ja niiltä suojautumista henkilösuojaimilla sekä työstä palautumista.
1.8 Viranomaistarkastukset
Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristöluvan valvontaan liittyvä laaja määräaikaistarkastus pidettiin 20.3.2020. Tarkastuksessa ei havaittu puutteita ja poikkeamat ympäristölupamääräyksistä olivat vähäisiä (puutarhajätteen, kyllästetyn puun ja vaarallisten jätteiden vastaanottomäärien ylitys lupamääräyksen mukaisista enimmäismääristä).
Ruskeasannan Sortti-asemalla pidettiin palotarkastus 25.9.2019. Tarkastuksen huomiona kirjattiin opastekylttien puuttuminen moottoritieltä tultaessa. Tämä hankaloittaa pelastuslaitoksen saapumista paikalle tarvittaessa. HSY on hakenut lupaa opastekylteille, mutta lupaa ei ole saatu. Lisäksi pelastussuunnitelmaan on lisättävä toimintaohje kemikaalivuotojen varalta. Toimintaohje on laadittu ja liitetty pelastussuunnitelman liitteeksi.
1.9 Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit
Vuonna 2020 Ruskeasannan Sortti-asemalla tehtiin risu- ja lavakenttäalueiden laajennukset.
1.10 Toiminnassa syntyvät jätteet
Ruskeasannan Sortti-aseman toiminnassa syntyi vuonna 2020 vain vähäisiä määriä jätteitä:
jäteöljy: noin 0,4 tonnia, toimitettu Lassila & Tikanoja Oyj:lle.
sekajäte: noin 0,9 tonnia, toimitettu Vantaan Energian jätevoimalaan
pahvi: noin 0,4 tonnia, toimitettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:lle
Sortti-asema sijaitsee Vantaan kaupungin Ruskeasannan kaupunginosassa osoitteessa Klemmintie 7. Toiminta sijoittuu Helsinki-Vantaan lentoaseman ja Tuusulanväylän väliin kiinteistöille 92-407-14-8 ja 92-423-4-44.
Sortti-aseman alue sijaitsee savipehmeiköllä ja alueella on aikaisemin ollut sekalaista toimintaa. Alueen eteläpuolella on aiemmin ollut virallinen maanläjitysalue ja alueella on toiminut tynnyripesula.
Lähimmät asuinalueet sijaitsevat Sortti-asemasta itään, Tuusulanväylän toisella puolella (Harjusuo ja Ruskeasanta). Lähin päiväkoti sijaitsee Ruskeasannassa, noin 700 metrin etäisyydellä kaakkoon. Noin 70 metriä länteen sijaitsee kaksi omakotitalokiinteistöä.
2.2 Vesien hallinta
Toiminta-alue sijaitsee I luokan pohjavesialueella, mutta tehtyjen tutkimusten perusteella alueella ei muodostu pohjavettä. Pohjavesi sijaitsee savikerroksen alapuolisissa maakerroksissa pohjaveden ollessa todennäköisesti paineellista. Savikerroksen päällä voi esiintyä orsivettä. Pohjaveden suuntaus on kohti koillista.
Ruskeasannan Sortti-aseman alueen sadevedet johdetaan öljyn ja hiekanerotuskaivojen kautta viivytysalueelle, josta ne laskevat lopulta Kylmäojaan. Sortti-aseman liikennöidyltä piha-alueelta kuivatusvedet johdetaan hulevesiputkia pitkin erotinjärjestelmään, joka sisältää virtauksensäätökaivon, hiekan- ja lietteenerottimen, öljynerottimen sekä näytteenotto-/sulkuventtiilikaivon. Erotinjärjestelmän kapasiteetin ylittyessä piha-alueen hulevedet ohjautuvat suoraan kosteikkoalueelle, jossa kasvit sitovat haitta-aineita ja kiintoaines laskeutuu kosteikon pohjalle.
Vaarallisten jätteiden varaston sammutusvedet kerätään kahteen paikkaa, jotka ovat kiinteistön keskellä ja länsireunalla sijaitsevat painanteet. Painanteiden pohjat on vuorattu vedenläpäisyn estävällä bentoniittimatolla ja ohutmuovilla. Sisäpihan puoleinen painanne (pinta-ala n. 500 m²), joka on muotoiltu loivin vietoin (1/4). Siihen mahtuu sammutusvesiä vähintään 200 m³, kun pinnankorkeus on maksimissaan 0,5 m. Toinen sammutusvesien kerääntymiseen tarkoitettu paikka on rakennuksen länsipuolella oleva painanne (pinta-ala n. 500 m²), joka on muotoiltu loivin vietoin (1/4). Siihen mahtuu sammutusvesiä vähintään 200 m³, kun pinnankorkeus on maksimissaan 0,5 m. Yhteensä kiinteistöllä on mahdollisuus varastoida sammutusvesiä 400 m³.
Alueen öljynerotuskaivot on varustettu pinnanmittausjärjestelmällä ja ne tyhjennetään tarvittaessa. Huoltoyksikkö saa tiedon kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta ennen kaivon täyttymistä. Ruskeasannan Sortti-aseman öljynerotin on mallia EuroPEK NS 100, joka kuuluu luokkaan 1. Öljynerottimen maksimivirtaamat ovat sadevesille 100 l/s ja jätevesille 50 l/s.
Ruskeasannan Sortti-aseman alueelta kertyvien hulevesien laatua tarkkaillaan viivästysaltaan jälkeisestä vedestä vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, otettavin vesinäyttein. Vuoden 2017 alusta alkaen hulevesinäytteenotto on tilattu ulkopuolelta siten, että näytteenottajalla on tehtävän edellyttämä riittävä pätevyys.
Viivästysaltaan jälkeisen näytteenottopisteen öljyhiilivetypitoisuuden summa (150 mikrogrammaa/litra) oli pienempi kuin 2017-2019 keskiarvo (270 mikrogrammaa/litra) ja alitti Tukholman läänin huleveden 3VU raja-arvon (1000 mikrogrammaa/litra) selkeästi. Veden kokonaistyppipitoisuus oli lähellä vuosien 2017-2019 keskiarvoa (1090 mikrogrammaa/litra). Kiintoainetta oli vedessä vain vähän (4,5 milligrammaa/litra). Typpi- ja kiintoainepitoisuus alittivat Tukholman läänin huleveden 3VU raja-arvon. Ammoniumtyppipitoisuus (220 mikrogrammaa/litra) oli koholla aiempaa nähden. Sähkönjohtavuus oli tavanomaista tasoa.Näytteenottojen analyysitulokset löytyvät liitteistä 4 a, 4 b, 5 a ja 5 b.
2.3.2 Pohjaveden tarkkailu
Ruskeasannan Sortti-aseman kiinteistön 92-67-201-1 tuloportin läheisyyteen porautettiin uusi pohjavesiputki ETRS-TM35FIN (koordinaatit 6688793.533, 389140.931) Golder Associates:in toimesta 15.8.2018. Tämä liittyi Aluehallintoviraston Vantaan kaupungille lähettämään selvityspyyntöön Ruskeasannan entisen tynnyripesula-alueen liuotin päästöjen vaikutuksesta ympäristöön.
Ruskeasannan pohjaveden laatua tarkkaillaan tontin koillisreunaan asennetusta pohjavesiputkesta vähintään kaksi kertaa vuodessa (huhti-toukokuussa ja syys-lokakuussa) pohjavesiputkesta otettavin näyttein.
Syksyn pohjavesinäytteistä havaittiin hyvin pieniä määriä keskiraskaita ja raskaita hiilivetyjakeita, mitä ei oltu aiemmin vuosien vuosien 2016-2019 aikana havaittu. Veden sähkönjohtavuus (53 mS/m) oli pohjavesille tavanomaiseen tasoon verrattuna hieman koholla. Muiden tutkittujen ominaisuuksien osalta vedenlaatu vastasi kuormittamattomien pohjavesien tasoa. Sähkönjohtavuus ja pH olivat vuosien 2016-2019 keskiarvon tasolla, sameus hieman koholla ja typpipitoisuus hieman alhaisempi.Vuoden 2020 pohjaveden tarkkailun mittaustulokset on esitetty liitteissä 6a ja 6b.
2.3.3 Melutarkkailu
Ruskeasannan Sortti-aseman ympäristöluvan mukaan toiminnasta aiheutuvan melun ekvivalenttimelutaso on mitattava ensimmäisen toimintavuoden aikana haketuksen ollessa toiminnassa vähintään yhdessä mittauspisteessä aseman alueella ja yhdessä mittauspisteessä aseman luoteispuolella lähimpänä sijaitsevan asuinkiinteistön piha-alueella.
Risujen haketus on Sortti-asemalla eniten melua aiheuttava toiminta, mutta vuoden 2020 aikana Ruskeasannan Sortti-asemalla ei suoritettu risujen haketusta eikä melutarkkailua näin ollen ole suoritettu. Suunnitelma melumittauksista toimitetaan ympäristöviranomaisille, mikäli asemalla tullaan hakettamaan risuja.
2.3.4 Päästöt ilmaan
Vastapainotrukin (2,5 t) CO2-päästöt olivat 602 g/kWh ja NOx-päästöt 5,7 g/kWh. Ajettavan Rollpacker murskaimen CO2-päästöt olivat 606 g/kWh ja NOx-päästöt 4,7 g/kWh. Eli vuositasolla yhteenlasketut CO2-päästöt olivat 5,4 tonnia ja NOx-päästöt 45,8 kiloa.
Vaarallisten jätteiden, kyllästetyn puun ja puutarhajätteen vastaanotetut jätemäärät ylittivät lievästi ympäristöluvan enimmäismäärät. Kertavarastointimäärät eivät kuitenkaan ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä. Uudessa ympäristöluvassa on huomioitu myös vaarallisten jätteiden, kyllästetyn puun ja puutarhajätteiden kasvaneet vastaanottomäärät.
7.1.2020 Ruskeasannan Sortti-asemalla urakoitsijan työkoneesta vaurioitui hydrauliikkaletku ja sen seurauksena aseman alapihalle valui noin 5 litraa hydrauliikkaöljyä. Urakoitsija levitti valuma-alueelle imeytyspurua ja imeytysmaton.
8.1.2020 urakoitsijan kuorma-autosta vaurioitu hydrauliikkaletku ja sen seurauksena aseman yläpihalle valui muutama litra hydrauliikkaöljyjä. Sortti-aseman henkilökunta levitti valuma-alueelle imeytyspurua ja imeytysmaton.
19.11.2020 ajettavasta Rollpackerista valui vähäinen määrä moottoriöljyä Ruskeasannan Sortti-aseman alapihan huoltohallin edustalle. Sortti-aseman henkilökunta levitti valuma-alueelle imeytyspurua ja imeytysmaton.
Vuoden 2020 aikana Ruskeasannan Sortti-asemalla ei ollut ympäristösuojelun kannalta merkittäviä häiriötilanteita, poikkeuksellisia tilanteita tai muita poikkeamia ympäristöluvan määräyksistä.
Toimintavuoden 2020 aikana HSY:lle tehtiin yksi ympäristöhaittoihin liittyvä valitus Ruskeasannan Sortti-aseman osalta. Asiakas ilmoitti nähneensä jätteiden purkua Sortti-aseman viereiselle Simosentielle.
Satunnaisesti Sortti-aseman lähiympäristöön on jätetty jätteitä ja HSY on ollut asiasta yhteydessä myös valvovaan viranomaiseen.
Ruskeasannan Sortti-aseman vastaavana hoitajana toimii käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.
Yhteystiedot:
Postiosoite: PL 100, 00066 HSY
Puh. 0400 609 493
Ruskeasannan Sortti-aseman toimintovastaavana toimii Eetu Keinänen, vaarallisten jätteiden toimintovastaavana toimii Maarit Kiviranta ja kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden toimintovastaavana toimii Jyri Haikonen.
Jätehuollon ympäristöpäällikkönä toimii Juha Uuksulainen.
Liite 7 Ruskeasannan Sortti-aseman hygieniaraportti vuodelta 2020
Suora lainaus Anticimex Oy:n hygieniaraportista:
Yhteenveto: Yleisesti ottaen alue on hyvin siisti jätteidenvastaanottopaikaksi. Alueiden siisteyden ylläpitoa kannattaa jatkaa. Vuoden 2020 aikana alueelta on pyydystetty 18 jyrsijää. Suurimmat jyrsijähavainnot ovat olleet tyypilliseen ajankohtaan eli syksyllä. Alueen jyrsijähavainnot keskittyvät varsin tiiviisti alapihan puutarhajätteen läheisyyteen ja kylmälaite katokseen. Heinäkuussa kylmälaitekonttiin tuodun jääkaapin mukana oli tullut runsas määrä joitain kuoriaisia. Torjuntahetkellä kuoriaisia oli vähemmän, mutta ne oli levittäytyneet pitkin hallia. Kuoriaisia ei tunnistettu, mutta ne ei myöskään vaikuttaneet olevan tuholaisiksi määriteltyjä hyönteisiä. Ruiskutettu torjunta-ainetta kylmälaitekonttiin, sekä hallin nurkkiin ja osiin lattialistoja. Tekstiilikeräyskontti käsiteltiin myös sen ympäriltä, ettei kuoriaiset mene sinne sisään, mikäli niistä olisi niille jotain haittaa.
Sortti-asema: Alue on yleisesti hyvin siisti. Missään ei ole turhia roskia. Piha-alueella ei ole ylimääräisiä tavaroita. Piha-alueen nurmikko pidetään lyhyenä.
Käytetyt torjunta-aineet: Sorttiasemalla on suoritettu 2020 aikana jyrsijätorjuntaa ainoastaan torjunta-aineettomilla menetelmillä ja alueella ei ole kyseisenä aikana käytetty jyrsijöiden torjunta-ainetta ollenkaan. Heinäkuun kuoriaistorjunnassa käytetty Biokill torjunta-ainetta 0,5 l, missä tehoaineena on Permetriini.