Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
28.1.2019
Julkaisun nimi:
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset - Annettu 18.1.2019 jätelain (646/2011) 91 §:n nojalla
Asiasanat: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kirkkonummi, Vantaa, jätehuolto, jätehuoltomääräykset
Kieli: fi
Sivuja: 12
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

4 luku Jätteiden omatoiminen käsittely kiinteistöllä  

15 § Kompostointi

Kiinteistöllä saa kompostoida siellä syntyvää puutarhajätettä ja elintarvikejätettä.

Jos kiinteistöllä huolehditaan biojätteen käsittelystä omatoimisesti näiden jätehuoltomääräysten tai ympäristöluvan tai muun ympäristönsuojeluviranomaisen antaman hyväksynnän nojalla, ei biojätettä tarvitse luovuttaa biojätteen kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Kompostointi-ilmoituksen tekemisestä määrätään 16 §:ssä.

Kompostori voi olla myös useamman lähekkäin sijaitsevan kiinteistön tai huoneiston yhteinen. Lähekkäin sijaitsevien kiinteistöjen tai huoneistojen haltijat voivat keskinäisen sopimuksen perusteella käyttää yhteistä biojätteen kompostoria. Kompostointi-ilmoituksen tekemisestä määrätään 16 §:ssä.

Elintarvikejätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Elintarvikejätteen kompostori on sijoitettava, rakennettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kompostorin kapasiteetti tulee suhteuttaa kiinteistöllä syntyvän elintarvikejätteen määrään. Kompostiin ei saa sijoittaa jätteitä, jotka haittaavat kompostoitumista tai kompostituotteen käyttöä.

Kuivakäymäläjätteen, lemmikkieläinten ulosteiden sekä näiden määräysten 36 §:ssä tarkoitetun, ulosteperäistä jätettä sisältävän pienpuhdistamolietteen kompostoinnin tulee tapahtua vain sitä varten suunnitellussa, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa tai käymälälaitteessa, josta valumavesien pääsy maaperään on estetty ja joka on haittaeläimiltä suojattu. Kompostoria on hoidettava asianmukaisesti. Ulosteperäisen jätteen kompostointiaika on vähintään yksi vuosi. Kesto lasketaan siitä, kun tuoretta käymäläjätettä ei enää lisätä kompostiin. Käymäläjätettä ei saa haudata maahan, sekoittaa muihin jätteisiin tai viedä aluejätepisteeseen.

Pelkkää puutarhajätettä saa kompostoida kompostorissa, kehikossa tai avoaumassa.

Jätevesiviemäriin ei saa liittää jätemyllyä. Ylimääräisen rasvan johtaminen jätevesiviemäriin on kielletty.

16 § Kompostointi-ilmoitus

Mikäli biojäte kompostoidaan kiinteistöllä, jolla sijaitsee viisi huoneistoa tai enemmän, tai kiinteistön haltija hakee 23 §:n mukaisesti sekajätteen tyhjennysvälin pidentämistä kahdeksaan viikkoon, tulee kiinteistön haltijan ilmoittaa biojätteen kompostoinnin aloittamisesta kirjallisesti HSY:lle. Kompostointi-ilmoituksessa on mainittava kompostinhoidosta vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot. Kiinteistön haltijan tulee ilmoittaa HSY:lle, mikäli kompostointi päätetään lopettaa tai kompostin hoidosta vastaava henkilö vaihtuu.

Useamman kiinteistön yhteisesti käyttämästä kompostorista tulee tehdä kirjallisesti ilmoitus HSY:lle, mikäli yhteiskompostoriin liittyneet kiinteistöt eivät kompostoinnin johdosta liity biojätteen kiinteistöittäiseen kuljetukseen, tai yhteiskompostorissa mukana oleva kiinteistö hakee 23 §:n mukaisesti sekajätteen tyhjennysvälin pidentämistä kahdeksaan viikkoon. Kompostointi-ilmoituksessa on mainittava kompostinhoidosta vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot. Kiinteistön haltijan tulee ilmoittaa HSY:lle, mikäli kompostointi päätetään lopettaa tai kompostin hoidosta vastaava henkilö vaihtuu.

HSY voi kieltää kompostorin käytön, jos siihen on jätehuollon järjestämistä koskeva perusteltu syy.

Kompostointi-ilmoituksen tekeminen ei koske laitosmaista kompostointia, johon on myönnetty ympäristölupa.

17 § Jätteen polttaminen ja hautaaminen

Jätteen hävittäminen polttamalla on kielletty. Kielto ei koske ympäristöluvan tai ympäristönsuojeluviranomaisen antaman muun hyväksynnän nojalla tapahtuvaa jätteen hävittämistä polttamalla.

Asianmukaisessa tulisijassa saa polttaa kuivia risuja ja oksia sekä puhdasta, kuivaa, kyllästämätöntä ja maalaamatonta puutavaraa.

Pihojen ja puutarhojen hoidossa syntyneiden puutarhajätteiden vienti yleisille katu-, puisto- ja viheralueille sekä toiselle kiinteistölle on kielletty.

Jätteiden maahan hautaaminen on kielletty. Maaperään saa sijoittaa jätettä hyödyntämistarkoituksessa asiaa koskevia säännöksiä noudattaen.