Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset 1.11.2022 alkaen

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
23.9.2022
Julkaisun nimi:
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset 1.11.2022 alkaen
Kieli: fi
Sivuja: 12
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

4 luku Jätteiden omatoiminen käsittely kiinteistöllä

15 § Kompostointi

Kiinteistöllä saa kompostoida siellä syntyvää biojätettä.

Jos kiinteistöllä huolehditaan biojätteen käsittelystä omatoimisesti näiden jätehuoltomääräysten tai ympäristöluvan tai muun ympäristönsuojeluviranomaisen antaman hyväksynnän nojalla, ei biojätettä tarvitse luovuttaa biojätteen kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Kompostointi-ilmoituksen tekemisestä määrätään 16 §:ssä.

Biojätteen kompostori on sijoitettava, rakennettava ja ylläpidettävä niin, että sen käytöstä ei aiheudu haittaa tai vaaraa kiinteistön tai naapuruston asukkaiden terveydelle tai ympäristölle eikä pysyviä hajuhaittoja asukkaille.

Ulos sijoitettava kompostori tulee sijoittaa riittävän kauas asuinrakennusten ikkunoista, ovista ja ilmanottoaukoista sekä talousvesikaivoista. Kompostorin ympärille on jätettävä riittävästi tilaa hoitotoimia ja kompostin tyhjennystä varten. Sijoittamisessa tulee lisäksi noudattaa kuntien rakennus- ja ympäristönsuojelumääräyksiä sekä valvovan viranomaisen antamia ohjeita. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi tarvittaessa kieltää kompostoinnin.

Kompostorin tilavuuden tulee olla riittävä kompostoria käyttävien asuinkiinteistöjen biojätteille, huomioiden kylmien vuodenaikojen aiheuttama kompostoitumisprosessin hidastuminen.

Kompostori voi olla myös useamman lähekkäin sijaitsevan kiinteistön tai huoneiston yhteinen. Lähekkäin sijaitsevien kiinteistöjen tai huoneistojen haltijat voivat keskinäisen sopimuksen perusteella käyttää yhteistä biojätteen kompostoria. Sopimuksesta tulee ilmoittaa HSY:lle. Kompostointi-ilmoituksen tekemisestä määrätään 16 §:ssä.

Elintarvikejätettä saa kompostoida vain sitä varten suunnitellussa suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa, johon haittaeläinten pääsy on estetty. Elintarvikejätteen kompostointiin saa käyttää myös sisätiloihin sijoitettavaa, kompostointiin suunniteltua erillistä suljettua laitetta tai muuta asianmukaista menetelmää, jossa elintarvikejäte kierrätetään. Kompostoinnissa tulee noudattaa HSY:n antamia ohjeita kompostoinnista. Kompostorin kapasiteetti tulee suhteuttaa kiinteistöllä syntyvän elintarvikejätteen määrään. Kompostiin ei saa sijoittaa jätteitä, jotka haittaavat kompostoitumista tai kompostituotteen käyttöä.

Biojätteen kompostointi on lisäksi sallittua jäteautoon tyhjennettävissä olevalla kompostorilla, jolle on mahdollista tilata tarvittaessa tyhjennys HSY:ltä. Jäteautoon koneellisesti tyhjennettävissä oleva kompostori on sijoitettava noudattaen soveltavin osin 25 §:ssä olevia jätteenkeräysvälineen sijoittamista koskevia määräyksiä. Tyhjennettävä kompostori tilataan HSY:ltä.

Kompostoriin ei saa laittaa muuta kuin kompostoituvaa jätettä eikä vieraslajeiksi luokiteltuja kasveja tai niiden osia, joista kasvi voi levitä. Kompostia ei saa poistaa kompostorista ennen kuin jätteet ovat maatuneet. Maatuneen kompostin voi jälkikompostoida kompostorin ulkopuolella riittävää huolellisuutta noudattaen.

Kuivakäymäläjätteen, lemmikkieläinten ulosteiden sekä näiden määräysten 35 §:ssä tarkoitetun, ulosteperäistä jätettä sisältävän pienpuhdistamolietteen kompostoinnin tulee tapahtua vain sitä varten suunnitellussa, suljetussa ja hyvin ilmastoidussa kompostorissa tai käymälälaitteessa, josta valumavesien pääsy maaperään on estetty ja joka on haittaeläimiltä suojattu. Kompostoria on hoidettava asianmukaisesti. Ulosteperäisen jätteen jälkikompostointiaika on vähintään yksi vuosi. Kesto lasketaan siitä, kun tuoretta käymäläjätettä ei enää lisätä kompostiin. Käymäläjätettä ei saa haudata maahan, sekoittaa muihin jätteisiin tai viedä aluejätepisteeseen.

Pelkkää puutarha- ja puistojätettä saa kompostoida kompostorissa, kehikossa tai avoaumassa. Pelkän puutarha- ja puistojätteen kompostointia ei koske 16 §:n mukainen kompostointi-ilmoituksen tekemisvelvollisuus. Pihojen ja puutarhojen hoidossa syntyneiden puutarhajätteiden vienti yleisille katu-, puisto- ja viheralueille tai muille yleisille tai yksityisille alueille on kielletty.

Jätevesiviemäriin ei saa liittää jätemyllyä. Rasvan johtaminen jätevesiviemäriin on kielletty.

16 § Kompostointi-ilmoitus

Biojätteen kompostoijan on ilmoitettava HSY:lle vähintään kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta seuraavat tiedot:

  1. kiinteistön haltijan nimi ja yhteystiedot sekä kiinteistön osoite ja mahdollisuuksien mukaan kiinteistö- tai rakennustunnus;
  2. rakennuksen tyyppi ja asuinhuoneistojen lukumäärä muusta kuin omakotitalosta;
  3. jätteen käsittelystä vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot;
  4. käsittelylaitteiston käyttötilavuus ja laitteiston vuotuinen käyttökuukausien määrä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia HSY:n järjestämän jätehuollon piiriin kuuluvia kiinteistöjä, mukaan lukien vapaa-ajan kiinteistöt, siirtolapuutarhat ja pienvenesatamat.

Ilmoitusvelvollisuus ei koske pelkästään puutarha- ja puistojätteen kompostointia.

Useamman talouden käyttäessä samaa kompostoria, tulee jätteen käsittelystä vastaavan henkilön ilmoittaa edellä mainitut tiedot kaikkien kompostoria käyttävien osalta HSY:lle vähintään kahden kuukauden sisällä kompostoinnin aloittamisesta. Jätteen käsittelystä vastaavan henkilön on ilmoitettava myös kompostoinnin lopettamisesta vähintään kahden kuukauden sisällä lopettamisesta. Jos käsittelystä vastaava henkilö vaihtuu, on lopettavan vastuuhenkilön ilmoitettava uusi vastuuhenkilö HSY:lle ennen tehtävässä lopettamista.

Ilmoitus biojätteen kompostoinnista on tehtävä HSY:lle myös niiden kiinteistöjen osalta, joilla biojätettä on aloitettu kompostoimaan ennen näiden jätehuoltomääräysten voimaan tuloa.

Ilmoitus biojätteen kompostoinnista on uusittava HSY:lle viiden vuoden välein.

HSY voi kieltää kompostorin käytön, jos siihen on jätehuollon järjestämistä koskeva perusteltu syy. Kompostointi-ilmoituksen tekeminen ei koske laitosmaista kompostointia, johon on myönnetty ympäristölupa.

17 § Jätteen polttaminen ja hautaaminen

Jätteen hävittäminen polttamalla on kielletty. Kielto ei koske ympäristöluvan tai ympäristönsuojeluviranomaisen antaman muun hyväksynnän nojalla tapahtuvaa jätteen hävittämistä polttamalla.

Asianmukaisessa tulisijassa saa polttaa kuivia risuja ja oksia sekä puhdasta, kuivaa, kyllästämätöntä ja maalaamatonta puutavaraa. Paperia tai kartonkia saa polttaa vain vähäisiä määriä sytykkeenä. Muovijätteen polttaminen ja jätteiden avopoltto on kiellettyä. Polttaminen ei saa aiheuttaa naapurustolle savu-, noki-, haju- tai terveyshaittaa.

Pihojen ja puutarhojen hoidossa syntyneiden puutarhajätteiden vienti yleisille katu-, puisto- ja viheralueille sekä toiselle kiinteistölle on kielletty.

Jätteiden hautaaminen maahan tai upottaminen vesistöön on kielletty.

Maaperään saa sijoittaa jätettä hyödyntämistarkoituksessa asiaa koskevia säännöksiä noudattaen.