Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset 1.11.2022 alkaen

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
23.9.2022
Julkaisun nimi:
Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen jätehuoltomääräykset 1.11.2022 alkaen
Kieli: fi
Sivuja: 12
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

9 luku Roskaantumisen ehkäiseminen

36 § Yleisötilaisuuksien jätehuolto

Yleisötilaisuuden järjestäjä vastaa järjestettävän tilaisuuden jätehuollosta. Järjestäjä vastaa myös jätehuoltoon liittyvästä neuvonnasta tilaisuuden aikana sekä jätteiden lajittelusta ja erilliskeräämisestä näiden jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Yleisötilaisuus on suunniteltava siten, että syntyvän jätteen määrä on mahdollisimman vähäinen. Tilaisuuden järjestäjän on huolehdittava, että alueella on riittävästi jätteenkeräysvälineitä ja että ne on sijoitettu tarkoituksenmukaisesti.

Lisäksi ulkotilassa järjestettävän yleisötilaisuuden, johon ennakoidaan osallistuvan yhtä aikaa yli 500 henkilöä, järjestäjän on toimitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle vähintään 30 vuorokautta ennen tilaisuuden alkua jätehuoltosuunnitelma.

Jätehuoltosuunnitelmaa ei kuitenkaan tarvitse toimittaa sellaisista yleisötilaisuuksista, joissa tapahtuman edellyttämät jätehuoltojärjestelyt ovat kiinteistöllä tai alueella valmiina, eivätkä erilliset järjestelyt jätehuollon järjestämiseksi ole tarpeen.

Suunnitelmassa tulee esittää vähintään seuraavat asiat:

  • kartta tapahtuma-alueesta ja jäteastioiden sijoittelusta
  • arvio alueella syntyvän jätteen kokonaismäärästä
  • arvio määristä jätelajeittain, myös vaarallisista jätteistä
  • jätteiden lajittelusuunnitelma jätelajeittain
  • jätteiden vastaanottopaikat
  • tieto käymäläjätteen kuljettajasta
  • selvitys tapahtuma-alueen lähialueen jätehuollon järjestämisestä tilaisuuden aikana sekä siivoamisesta tilaisuuden jälkeen
  • tapahtuma-alueen loppusiivouksen järjestäminen.

Yleisötilaisuuden, josta on laadittu jätehuoltosuunnitelma, järjestäjän on toimitettava ympäristönsuojeluviranomaiselle loppuraportti toteutuneista jätemääristä, mukaan lukien käymäläjätteen kokonaismäärä, viimeistään kuukauden kuluttua tilaisuuden järjestämisestä.

Kaikissa yleisötilaisuuksissa, joissa yleisölle tarjotaan elintarvikkeita, tulee muusta yhdyskuntajätteestä erottaa ja laittaa omiin keräysvälineisiinsä ainakin seuraavat jätteet:

  1. biojäte, jos sitä syntyy tilaisuudessa vähintään 10 kg
  2. kartonkipakkaukset ja pahvi, jos niitä poistetaan käytöstä vähintään 5 kg tilaisuuden aikana
  3. lasipakkaukset, jos niitä poistetaan tilaisuudessa käytöstä vähintään 2 kg
  4. metallipakkaukset, jos niitä poistetaan tilaisuudessa käytöstä vähintään 2 kg
  5. muovipakkaukset, jos niitä poistetaan tilaisuudessa käytöstä vähintään 5 kg.

Tilaisuuden järjestäjä vastaa jätteiden keräysvälineiden tyhjentämisestä. Keräysvälineet tulee tyhjentää aina niiden täyttyessä. Tilaisuuden järjestäjän tulee huolehtia siitä, että keräysvälineisiin on merkitty selkeät lajitteluohjeet ja tarvittaessa järjestettävä lajittelupisteille erilliset lajitteluneuvojat. Tilaisuuden järjestäjän on siivottava tapahtuma-alue välittömästi tilaisuuden päätyttyä sekä tarvittaessa tilaisuuden aikana.

Tilaisuuden järjestäjä vastaa tilaisuuden johdosta roskaantuneen tapahtuma-alueen ja sen lähialueen, kuten alueelle johtavan kulkuväylän, siivoamisesta. Siivoamisvelvollisuudesta muilta osin säädetään jätelain 8 luvussa.

Roskaantuneen alueen toissijaisen siivoamisvastuun osalta järjestäjänä pidetään myös tilaisuuden tai tapahtuman kokoonkutsujaa.

Tässä pykälässä olevat yleisötilaisuuksien jätehuollon järjestämistä koskevat määräykset koskevat kaikkien yleisötilaisuuksien järjestämistä, tilaisuuden järjestävästä tahosta riippumatta.