Pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallin esiselvitys

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Lassi Sarlos
Päivämäärä:
21.2.2022
Julkaisun nimi:
Pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallin esiselvitys
Kieli: fi
Sivuja: 14
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi
Copyright:
Kartat, graafit, ja muut kuvat: HSY, jos kuvatekstissä ei ole muuta mainittu
Kansikuva: HSY

7 Johtopäätökset

Pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomalli olisi toteutuessaan pääkaupunkiseudun kaupunkien aineistoja yhdistävä koontimalli. Malli tulisi koota kaupunkien tuottamista ja ylläpitämistä kolmiulotteisista aineistoista. Tietomallin formaatin tulisi noudattaa CityGML:n mukaista tietorakennetta. Vaikka aineiston tuottamiseen ja ylläpitoon liittyvät ohjelmistot ja prosessit vaihtelevat kaupunkikohtaisesti, niiden moninaisuus ei ole ylittämätön este koonnille.

Hyödynnettävyyden mahdollisuudet ovat monipuoliset sekä sisäisesti että ulkoisesti. Todennäköisesti hyödyntämisen ideoita ja sovelluksia syntyy lisää kaupunkitietomallien kehittyessä ja etenkin aineistojen avoimuuden ja vaivattomamman saatavuuden avulla. Rajapintatoteutus myös koko pääkaupunkiseudun kattaville aineistoille parantaisi edelleen ajantasaisen hyödynnettävyyden mahdollisuuksia. Ennalta mainitun lisäksi paikkatieto-ohjelmistojen tuki 3D-aineistojen käsittelemiseksi parantuu jatkuvasti, joka laajentaa hyödyntämismahdollisuuksia.

Mallin tekninen toteuttaminen sekä tietokantatoteutuksen, katselumallin että rajapintajulkaisun osalta edellyttää vielä syvällisempää perehtymistä. Laajemman testiympäristön pystyttäminen auttaisi hahmottamaan tarkemmin ongelmakohtia ja niiden ratkaisemista. Toisaalta myös oppilaitosyhteistyö voi toimia olennaisena osana teknisessä toteuttamisessa.

Yhteistyön kannalta pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa on sovittava kattavasti, miten koontimalli tehdään. On sovittava myös toimintatavoista mallin päivittämisen ja ylläpidon suhteen. Päivittäminen sujuisi parhaiten, mikäli kaupunkien 3D-aineistot olisivat julkaistu rajapinnassa tai HSY:llä olisi pääsy suoraan kaupunkien tietokantapalvelimiin. Koontimallin luominen yleisesti edellyttää yhteistä tahtotilaa pääkaupunkiseudun kaupunkien kesken.

Pääkaupunkiseudun mallin jatkosta päätettäessä tulee seurata kansallisen 3D-mallin etenemistä. Päällekkäisen työn välttäminen on kaikkien toimijoiden etu. Samaa asiaa ei ole perusteltua tehdä limittäin tai kahteen kertaan. Mikäli 3D-aineistojen rajapintayhteydet luodaan kaikkiin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin, niin kansallinen malli tulee todennäköisesti sisältämään samat elementit kuin pääkaupunkiseudun malli.

Kolmiulotteisten aineistojen integrointi ylläpidettäviksi osana tiedontuotantoa HSY:ssä mahdollistaisi olla mukana paikkatiedon kolmiulotteisessa kehityskulussa. Pääkaupunkiseudun malli palvelisi yhteisenä tietovarantona, joka hyödyttäisi aineistojen käyttäjien lisäksi laajalti myös organisaation oman henkilöstön paikkatieto-osaamista. Täten organisaatio olisi valmiimpi myös osaltaan pysymään perässä kolmiulotteisten paikkatietojen kehityksessä ja palvelemaan tiedontuottajana laajemmin pääkaupunkiseudusta sekä sen ympäristöstä ja ilmiöistä kiinnostuneita asiantuntijoita ja kansalaisia.