Tiedot
Tarkoitus
Esiselvityksen tarkoituksena oli luoda ymmärrys pääkaupunkiseudun kaupunkien 3D-kaupunkitietomallien nykytilanteesta ja muodostaa käsitys pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallin hyödyntämismahdollisuuksista ja luomisen vaatimuksista.
Aikataulu
Esiselvitys laadittiin 1.1.–23.7.2021. Työ jakautui kolmeen osaan: tammi-helmikuun lähdekirjallisuuteen tutustumiseen, maalis-huhtikuun tapaamiseen sidosryhmien kanssa ja touko-kesäkuun kirjallisen työn laadintaan. Heinäkuussa kommentoinnin perusteella esiselvityksen sisältöä ja näkökulmia jalostettiin. Julkaisulupa esiselvitykselle myönnettiin 22.11.2021 pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallin erilliskokouksessa.
Esiselvityksen asettaja ja osallistahot
Helsingin seudun ympäristöpalveluissa esiselvitystyö tapahtui seutu- ja ympäristötiedon tulosalueella. Osallistahoina selvityksen tapaamisissa olivat Espoon, Vantaan, Helsingin ja Kauniaisten edustajat, Uudenmaan liitto, Sova 3D, Aalto-yliopisto sekä Maanmittauslaitos. Sisäisesti HSY:ssä tapaamisiin osallistui ilmansuojeluyksikön, ilmastoyksikön, jätehuollon ja tietoyhteistyöyksikön työntekijöitä. Vesihuollosta kysymyksiin vastattiin kirjallisesti.
Kohderyhmä
Esiselvityksessä pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallin hyödyntämistä selvitettiin erityisesti ylikunnallisen suunnittelun ja aineistojen kolmiulotteisen visualisoinnin näkökulmasta. Kirjallinen työ on suunnattu paikkatietoon liittyvään asiantuntijatyöhön ja pääkaupunkiseudun kuntien edustajille.
Tulostavoitteet
Päätavoitteena oli luoda kirjallinen esiselvitys lähdekirjallisuuteen tutustumisen ja tapaamisten pohjalta.
Tuotokset
Tuotoksina olivat tapaamisten pohjalta kirjoitetut muistiot sekä tietokanta ja katselumalli testiympäristössä. Näiden tuotoksien ja lähdekirjallisuuteen perehtymisen pohjalta luotiin esiselvityksen kirjallinen työ.
Avainhenkilöt yhteysverkossa
Avainhenkilöt olivat pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallien tuotannosta ja ylläpidosta vastaavia työntekijöitä sekä kolmiulotteisten mallien hyödyntäjiä. Olennaista oli myös tutustua pääkaupunkiseudun kaupunkimalleista luotuihin sovelluksiin ja kansallisen 3D-kaupunkitietomallin nykytilanteeseen malleja tuntevien henkilöiden johdolla.
Käytössä olevat resurssit
Esiselvitys tuotettiin sisäisenä työnä seutu- ja ympäristötiedon tulosalueen tietoyhteistyöyksikössä. Esiselvitykseen oli varattu kahden työntekijän työaikaa. Esiselvityksen laadintaa varten ei haettu ulkopuolista rahoitusta.
Arviointi
Esiselvitys arvioidaan sisäisesti HSY:ssä, jonka pohjalta päätetään, jatketaanko pääkaupunkiseudun 3D-kaupunkitietomallin valmistelua, suunnittelua ja toteuttamista.
Raportointi
Raportointi toteutettiin esiselvityksen kirjallisen työn muodossa.