Konalan Sortti-aseman toiminta vuonna 2021

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Minna Ruokolainen, Marjut Mäntynen
Päivämäärä:
17.3.2022
Julkaisun nimi:
Konalan Sortti-aseman toiminta vuonna 2021
Kieli: fi
Sivuja: 6
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

Yleistä Konalan Sortti-aseman toiminnasta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 2.12.2020 myöntänyt ympäristöluvan nro 425/2020 (dnro ESAVI/10961/2019) Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY) Helsingin Konalassa sijaitsevalle Sortti-asemalle. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

Konalan Sortti-asema avattiin toukokuussa 2004. Sortti-aseman pinta-ala on 1,4 hehtaaria. Asema-alueen ympäri kulkee aita. Portit ovat lukittuina aseman ollessa suljettu.

Konalan Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaisin kello 7.00–21.00. Vuonna 2021 huhtikuusta lähtien Konalan Sortti-asema oli auki myös viikonloppuisin lauantaina ja sunnuntaina kello 10.00-17.00.

Konalan Sortti-asemalle tuodut jätteet voi maksaa asiakaspalvelupisteessä tai itsepalveluna. Uusi itsepalveluratkaisu otettiin täysmittaiseen käyttöön 1.4.2021, jonka myötä asiakkailla on mahdollisuus kirjata ja tarvittaessa maksaa tuomansa jätteet joko asemalla itsepalvelulaitteita käyttäen tai ennakkoon eSortti.fi-palvelussa.

Kävijämäärät

Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.

Vuonna 2021 asemalla kävi 172 653 asiakasta, kun edellisvuonna kävijämäärä oli 166 216. Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä liitteessä 4.‍

Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi

Vuosittain vastaanotettujen jätteiden määrät saadaan asemilta poiskuljetetuista jätemääristä. Vuonna 2021 vastaanotetut ja vuoden lopussa varastossa olevat jätemäärät on esitetty liitteissä 1 ja 2. Sekä vaarattomat (tavanomaiset) jätteet että vaaralliset jätteet ovat peräisin pääkaupunkiseudulta. Sortti-asemalla otetaan vastaan vain kotitalouksien vaarallista jätettä.

Tiedot jätekuormista, joita ei voitu vuonna 2021 ottaa vastaan Sortti-asemalla, on esitetty liitteessä 3.

Sekajäte toimitettiin energiahyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan. Jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte toimitettiin välivarastoon HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsiteltiin Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa murskaamalla ja seulomalla. Käsittelystä syntyneet jakeet hyödynnettiin joko kaatopaikan rakenteissa materiaalina tai energiana jätevoimalassa.

Konalan Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman materiaalin keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa. Sortti-asemalla erilliskerätään myös puhdasta (maalaamatonta) puuta pinnoitetun puun lisäksi.

Konalan Sortti-asemalla erilliskerätystä muovijätteestä osa toimitettiin koekäsittelyihin Remeo Oy:lle ja Salpakierto Oy:lle. Loput muovit toimitettiin välivarastoitavaksi paalattuna Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

Eristevilla toimitetaan kierrätykseen Eko-Expert Oy:lle.

Puujäte lajitellaan Sortti-asemalla pinnoitettuun puuhun ja ns. puhtaaseen puuhun. Pinnoitettu puu viedään HSY:n Seutulan kentälle murskattavaksi, josta murske toimitetaan hyödynnettäväksi energiana. Puhdas puu kuljetetaan HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen murskattavaksi. Murske käytetään ekoteollisuuskeskuksessa kompostoinnin tukiaineena.

Alueen hoito

Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan viisi kertaa viikossa, jolloin samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.

Haittaeläimistä alueella esiintyy jyrsijöitä. Niitä torjutaan ulkoisen toimijan Anticimex Oy:n toimesta myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla. Konalan Sortti-aseman hygieniaraportti on esitetty liitteessä 5.

Polttoaineiden varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

Konalan Sortti-aseman työkoneissa eli ajettavassa mobiilimurskaimessa ja trukissa käytettään polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2021 aikana noin 7 198 litraa. Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman alapihalla konttikatoksen alla asfaltoidulla alueella (ABT).

Polttoaine varastoidaan tiivisasfalttialustalla (ABT) kaksoisvaipallisessa säiliössä. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön ja laponestin. Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa.

Työkoneet huolletaan Sortti-aseman asfaltoidulla (ABT) alakentällä. Kentän hulevedet johdetaan öljynerottimen kautta ojaan.

Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet, eli laitteiden öljynvaihdoissa muodostuneet jäteöljyt, toimitettiin Kivikon vaarallisten jätteiden asemalle välivarastoon, josta ne toimitettiin edelleen Lassila & Tikanoja Oyj:lle jatkokäsittelyyn.

Urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa vähintään euro-5 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY-keskuksen päätös jätehuoltorekisteriin merkitsemisestä.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Konalan Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Konalan Sortti-asemalla järjestettiin vuonna 2021 kaksi turvallisuuskävelyä (4.5.2021 ja 19.10.2021). HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 18.6.2021.

Vuonna 2021 järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina (8.11.2021 ja 15.11.2021). Tilaisuuksissa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työn egonomiaan ja työyhteisöön liittyviä asioita, poistumisturvallisuutta sekä kemikaaliturvallisuutta.

Konalan Sortti-aseman pelastussuunnitelma päivitetään vuosittain.

Viranomaistarkastukset

Konalan Sortti-aseman ympäristöluvan mukainen toiminnan määräaikaistarkastus on viimeksi tehty 10.6.2019. Vuonna 2021 ei tehty viranomaistarkastuksia.

Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit

Kesäkuussa 2019 Konalan Sortti-asemalla otettiin käyttöön aurinkosähkövoimala, jonka nimellisteho on 13,75 kWp. Vuonna 2021 aurinkosähkövoimalan tuotto oli 10,76 MWh. Kokonaissähkönkulutus Konalan Sortti-asemalla vuonna 2021 oli 148 MWh.

Vuonna 2021 Sortti-aseman alueelle tehtiin piha-alueiden asfaltointiurakka. Aseman pinnoitteet uusittiin uuden ympäristöluvan mukaisten vaatimusten mukaisesti. Yläpihan konttikatoksen takaosan asfalttipinnoitteet uusittiin tarvittavilta osin tiivisasfaltilla (ABT16, 40 mm). Kyseisen osan vedet johdetaan urakan jälkeen nykyisen 1-luokan öljynerottimen kautta avo-ojaan. Alapihalla asfalttipinnoitteet uusittiin tiivisasfaltilla (ABT22, 55 mm) tankkauspisteen ja huoltoalueen osalta ja näiden alueiden yhteyteen rakennettiin uusi 1-luokan hiekan- ja öljynerotin sulkuventtiilikaivoineen (EuroPek Roo NS20, jonka maksimivirtaama on 20 l/s), jonka kautta kyseessä olevan alueen vedet johdetaan avo-ojaan. Muiden alueiden asfalttipinnoitteet uusittiin AB:llä, yläpihan osalta (AB16, 40 mm) ja alapihan osalta (AB22, 50 mm). Asfaltointiurakan johdosta Sortti-asema oli kiinni viikon 20.

Sortti-aseman valuma-alueiden asemapiirustus on liitteessä 6.