Konalan Sortti-aseman toiminta vuonna 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Juha Uuksulainen, Marjut Mäntynen
Päivämäärä:
17.2.2021
Julkaisun nimi:
Konalan Sortti-aseman toiminta vuonna 2020
Kieli: fi
Sivuja: 6
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

Kuvaaja: Suomen Ilmakuva Oy

Yleistä Konalan Sortti-aseman toiminnasta

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 14.10.2010 myöntänyt ympäristöluvan (Dnro ESAVI/240/04.08/2010) Helsingin seudun ympäristöpalvelut –kuntayhtymän (HSY) Helsingin Konalassa sijaitsevalle Sortti-asemalle. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

HSY jätti vireille lupahakemuksen Konalan Sortti-aseman toiminnan muuttamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta 26.3.2019. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti lupahakemuksen 9.10.-8.11.2019. HSY haki Konalan Sortti-aseman ympäristölupaan muutosta lauantain ja sunnuntain toiminta-aikojen laajentamiseksi, lastaus- ja kuljetusaikojen muuttamiseksi, vastaanotettavien jätelaatujen lisäämiseksi, vastaanotettavien tavanomaisten ja vaarallisten jätteiden jätemäärien lisäämiseksi sekä vastaanotettavien vaarallisten jätteiden kertavarastointimäärien pienentämiseksi. Muutoksia haettiin jätepalvelukeskuksen toiminnan sujuvoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Samalla laadittiin Konalan Sortti-aseman ennaltavarautumissuunnitelma. Lupapäätös saatiin 2.12.2020 ja sen on lainvoimainen.

Konalan Sortti-asema avattiin toukokuussa 2004. Sortti-asemalla työskentelee 9 henkilöä. Sortti-aseman pinta-ala on 1,4 hehtaaria. Asema-alueen ympäri kulkee aita. Portit ovat lukittuina aseman ollessa suljettu.

Konalan Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaisin klo 7.00–21.00. Aiempina vuosina Konalan Sortti-asema on ollut avoinna myös kolmena kevätlauantaina, mutta vuonna 2020 lauantaiaukiolosta luovuttiin tilapäisesti koronatilanteen vuoksi.

Konalan Sortti-asemalla otettiin käyttöön eSortti-palvelu lokakuussa 2020. Palvelussa kotitalousasiakkaat voivat ilmoittaa jätteitään ja maksaa maksulliset jätteensä etukäteen ennen asemalle tuloa. Ennakkokirjauksen jälkeen asiakkaat voivat ajaa Sortti-asemalle erillistä kaistaa pitkin näyttäen puomilla olevalle lukijalle eSortti-palvelusta saatua QR-koodia, minkä jälkeen he pääsevät asemalle lajittelemaan jätteet palvelusta saatujen ohjeistusten avulla.

Kävijämäärät

Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.

Vuonna 2020 asemalla kävi 166 216 asiakasta, kun edellisvuonna kävijämäärä oli 155 710. Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä raportin lopussa olevassa liitteessä 3.

Kuva 1 Konalan Sortti-aseman asiakasmäärät vuosina 2011-2020

Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi

Jätteiden vastaanottomäärät saadaan asemilta poiskuljetetuista määristä. Vastaanotetut ja raportointivuoden lopussa varastossa olevat jätemäärät on esitetty raportin lopussa olevissa liitteissä 1 ja 2. Sekä tavanomaiset jätteet että vaaralliset jätteet ovat peräisin pääkaupunkiseudulta. Sortti-asemalla otetaan vastaan vain kotitalouksien vaarallista jätettä.

Vaarallisten jätteiden, puun ja pahvin vastaanotetut jätemäärät ylittivät ympäristöluvan mukaiset enimmäismäärät. Kertavarastointimäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä. Uudessa ympäristöluvassa on huomioitu myös vaarallisten jätteiden ja puun kasvaneet vastaanottomäärät.

Vantaan Energian jätevoimalan aloitettua toimintansa 2014 sekajäte on toimitettu polttoon ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte on toimitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen välivarastoon ennen sekajätteen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnetään materiaalina.

Sortti-asemalla lajitellaan palava sekajäte ja palamaton jäte omille lavoilleen. Konalan Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman aineksen keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini).

Konalan Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019, joka jatkui vuonna 2020. Muovijätettä on toimitettu kierrätykseen Wimao Oy:lle Lappeenrantaan sekä osa muovijätteestä on paalattuna Ämmässuolle, koska muoville ei ole löytynyt vastaanottopaikkaa.

Tämän lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa vastaanottohalliin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa.

Puujäte lajitellaan Sortti-asemalla pinnoitettuun puuhun ja ns. puhtaaseen puuhun. Pinnoitettu puu viedään Seutulan kentälle murskattavaksi, josta murske kuljetetaan hyödynnettäväksi energiana. Puhdas puu kuljetetaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen murskattavaksi, jonka jälkeen murske käytetään kompostoinnin tukiaineena.

Vuonna 2020 Konalan Sortti-asemalla ei suoritettu risujen haketusta. Risut kuljetettiin Sortti-asemalta hakettamattomina Helsingin KTK Oy:n toimesta Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen.

Alueen hoito

Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan viisi kertaa viikossa, jolloin samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.

Alueella ei ole lintuongelmaa, mutta jyrsijöitä esiintyy alueella. Jyrsijöitä torjutaan myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla. Konalan Sortti-aseman hygieniaraportti on esitetty liitteessä 5.

Polttoaineiden varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

Konalan Sortti-aseman työkoneissa eli ajettavassa mobiilimurskaimessa ja trukissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2020 aikana noin 5 078 litraa. Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman alapihalla konttikatoksen alla asfaltoidulla alueella (AB).

Polttoaine varastoidaan asfalttialustalla kaksoisvaipallisessa säiliössä. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön ja laponestin. Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa.

Vastapainotrukin (2,5 t) CO2-päästöt olivat 1 806 g/kWh ja NOx-päästöt 17 g/kWh. Ajettavan Rollpacker murskaimen CO2-päästöt olivat 1 818 g/kWh ja NOx-päästöt 14 g/kWh. Eli vuositasolla yhteenlasketut CO2-päästöt olivat 16,2 tonnia ja NOx-päästöt 137,3 kiloa.

Työkoneet huolletaan Konalan Sortti-aseman asfaltoidulla (AB) alakentällä. Kentän hulevedet johdetaan öljynerottimen kautta ojaan.

Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet eli laitteiden öljynvaihdossa tulleet jäteöljyt on toimitettu Kivikon vaarallisten jätteiden asemalle välivarastoon, josta ne on viety Lassila & Tikanoja Oyj:lle jatkokäsittelyyn.

Urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa vähintään euro-5 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY-keskuksen päätös jätetiedostoon merkitsemisestä

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Konalan Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Konalan Sortti-asemalla järjestettiinvuoden 2020 aikana kaksi turvallisuuskävelyä (8.6.2020 ja 2.12.2020).

HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 9.3.2020.

Vuoden 2020 marraskuussa (3.11.2020 ja 17.11.2020) järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työympäristön altisteita ja niiltä suojautumista henkilösuojaimilla sekä työstä palautumista.

Konalan Sortti-aseman pelastussuunnitelma päivitetään vuosittain.

Viranomaistarkastukset

Konalan Sortti-aseman ympäristöluvan mukainen toiminnan määräaikaistarkastus on tehty 10.6.2019. Tarkastuksen yhteydessä tutustuttiin Konalan Sortti-asemaan ja havaittiin, että imeytysmateriaalia ei ollut polttoainesäiliön läheisyydessä. Sovittiin, että toiminnanharjoittaja korjaa asian. Tarkastuksessa ei havaittu muita puutteita tai poikkeamia. Tarkastuksen jälkeen imeytysmateriaalia on ollut käytettävissä myös polttoainesäiliön läheisyydessä.

Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit

Kesäkuussa 2019 Konalan Sortti-asemalla otettiin käyttöön aurinkosähkövoimala, jonka nimellisteho on 13,75 kWp. Vuonna 2020 aurinkosähkövoimalan tuotto oli 11,92 MWh.Kokonaissähkönkulutus Konalan Sortti-asemalla vuonna 2020 oli 112 MWh.

Vuonna 2020 Konalan Sortti-aseman alueelle tehtiin valmiudet itsepalveluasiointia varten. Lisäksi pääportti ja alakenttäalue saneerattiin siten, että ammatti- ja asiakasliikenne saatiin eriytettyä toisistaan.

Toiminnassa syntyvät jätteet

Konalan Sortti-aseman toiminnassa syntyy vähäisiä määriä jätteitä:

  • jäteöljy: noin 0,3 tonnia,toimitettu Lassila & Tikanoja Oyj:lle
  • sekajäte: noin 1,2 tonnia, toimitettu Vantaan Energian jätevoimalaan ja jätevoimalan seisokkien aikana HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen paalikentälle
  • pahvi: noin 0,4 tonnia, toimitettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:lle
  • öljynimeytysaineet: noin 0,13 tonnia, toimitettu HSY:n Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastoon