Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminta vuonna 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Juha Uuksulainen, Marjut Mäntynen
Päivämäärä:
17.2.2021
Julkaisun nimi:
Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminta vuonna 2020
Kieli: fi
Sivuja: 9
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

Kivikko
Kuvaaja: Suomen Ilmakuva Oy

Yleistä Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminnasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Kivikon jätepalvelukeskuksella on Etelä-Suomen aluehallintoviraston 9.12.2013 myöntämä ympäristölupa (ESAVI/323/04.08/2012). Lupa tuli lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 10.12.2015. Lupa koskee vaarallisten jätteiden keräys-, lajittelu- ja välivarastointitoimintaa sekä Sortti-asemaa ja huoltohalleja. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

HSY jätti 28.5.2019 lupahakemuksen jätepalvelukeskuksen toiminnan muuttamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti lupahakemuksen 9.10.-8.11.2019. HSY haki Kivikon jätepalvelukeskuksen ympäristölupaan muutosta lauantain ja sunnuntain toiminta-aikojen laajentamiseksi, lastaus- ja kuljetusaikojen muuttamiseksi, vastaanotettavien jätelaatujen lisäämiseksi, vastaanotettavien tavanomaisten ja vaarallisten jätteiden jätemäärien lisäämiseksi sekä vastaanotettavien vaarallisten jätteiden kertavarastointimäärien pienentämiseksi. Muutoksia haettiin jätepalvelukeskuksen toiminnan sujuvoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Samalla laadittiin jätepalvelukeskuksen ennaltavarautumissuunnitelma. Uusi lupa saatiin 18.12.2020 ja se on lainvoimainen.

Jätepalvelukeskus on aloittanut toimintansa vuonna 1990. HSY:n työtekijämäärä on jätepalvelukeskuksessa noin 30. Keskuksen pinta-ala on 7,5 ha. Keskuksessa sijaitsee Sortti-asema sekä vaarallisten jätteiden varasto. Osa keskuksen tiloista on vuokrattu.

Vuonna 2020 Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastolla vastaanotetun maalijätteen, liuotinjätteen, kemikaalien, loisteputkien, lääkejätteen ja ryhmään muut kuuluvien vaarallisten jätteiden määrä ylittyi ympäristöluvan enimmäismääristä. Kertavarastomäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä.

Alueen hoito

Jätepalvelukeskuksen alueella ja sen lähiympäristössä ehkäistään jatkuvasti roskaantumista. Jätehuoltomääräyksissä edellytetään jätekuormien peittämistä niin, ettei niistä pääse kuljetuksen aikana roskia ympäristöön. Urakoitsija kerää ympäristöön levinneet roskat päivittäin.

Alueella ei ole lintuongelmaa, mutta jyrsijöitä esiintyy alueella. Jyrsijöitä torjutaan myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla.

Kivikon jätepalvelukeskuksen hygieniaraportti vuodelta 2020 on esitetty raportin lopussa liitteessä 6.

Kivikon jätepalvelukeskuksessa on käytössä aurinkosähkövoimala, jonka nimellisteho on 64,8 kWp. Vuonna 2020 aurinkosähkövoimalan tuotto oli 63,09 MWh. Kokonaissähkönkulutus Kivikon jätepalvelukeskuksen alueella vuonna 2020 oli 470 MWh ja lämmönkäyttö 834 MWh.

Polttoaineen varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

Kivikon jätepalvelukeskuksen työkoneissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2020 aikana noin 13 694 litraa. Työkoneiden tankkaukset suoritetaan vaarallisten jätteiden varaston takapihalla. Polttoaine varastoidaan tiiviillä asfalttialustalla (ABT) kaksoisvaipallisessa säiliössä. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on sekä ylitäytön- että laponestin. Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa.

Jätepalvelukeskuksen toiminnassa on käytetty työkoneiden puhdistukseen sekä Sortti-asemien vaihtolavojen ja vaarallisen jätteen konttien kunnossapitoon seuraavia aineita:

  • Kalustopesuaine 550 litraa
  • Ohenne 90 litraa
  • Pintamaali 300 litraa
  • Pohjamaali 200 litraa

Kalustopesuaineita käytetään keräyskaluston puhdistuksiin Kivikon jätepalvelukeskuksen varikkorakennuksen halleissa A, B ja K. Varikkorakennuksen halli B:n ruiskumaalaamotiloissa käytetään ohenteita, pinta- ja pohjamaaleja keräyskalustojen maalauksiin. Edellä mainituissa halleissa on umpikaivot.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuuden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Kivikon jätepalvelukeskuksessa järjestettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 5 turvallisuuskävelyä, joiden kohteet ja ajankohdat olivat seuraavat:

  • Kivikon jätepalvelukeskuksen kiinteistöt ja ulkoalueet 22.9.2020
  • Kivikon Sortti-asema 16.6.2020 ja 1.12.2020
  • Vaarallisten jätteiden varasto 10.6.2020 ja 1.12.2020

HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 9.3.2020.

Vuoden 2020 marraskuussa (3.11.2020 ja 17.11.2020) järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työympäristön altisteita ja niiltä suojautumista henkilösuojaimilla sekä työstä palautumista.

Viranomaistarkastukset

Kivikon jätepalvelukeskuksessa pidettiin ympäristöluvan mukainen määräaikaistarkastus 8.9.2020. Tarkastuksessa ei havaittu puutteita. Vuoden 2020 ympäristöluparaportoinnissa tulee huomioida 31.3.2020 julkaistut YLVA-ohjeet ja raportointi tulee tehdä edellä mainitun ohjeen mukaisesti.

Kivikon Jätepalvelukeskuksessa pidettiin ylimääräinen palotarkastus 29.9.2020. Tarkastuksessa käytiin läpi varikkorakennuksen F-tila, joka on tarkoitus ottaa tilapäisesti käyttöön vaarallisten jätteiden välivarastoksi, kun vuoden 2021 aikana vaarallisten jätteiden varasto saneerataan.

Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit

Vuonna 2020 Kivikon jätepalvelukeskuksen alueella tehtiin valmiudet tulevaa itsepalveluasiointia varten. Lisäksi HSY:n toimistorakennuksen ilmanvaihtokone uusittiin.

Jätepalvelukeskuksen työmääräykset kirjataan kunnossapitojärjestelmään (Arrow Novi). Käytössä olevat laitteet ennakkohuolletaan laitevalmistajien ohjeistusten mukaisesti sekä tarkastetaan kolmannen osapuolen toimesta tarvittaessa.

Toiminnassa syntyvät jätteet sekä viemäriin johdettu vesi

Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminnassa syntyy vähäisiä määriä jätettä:

  • jäteöljy: noin 0,4 tonnia, toimitettu Lassila & Tikanoja Oyj:lle
  • sekajäte: noin 3,8 tonnia, toimitettu Vantaan Energian jätevoimalaan sekä jätevoimalan seisokkien aikana HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen paalikentälle
  • pahvi: noin 0,8 tonnia, toimitettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:lle
  • öljynimeytysaineet:noin 0,15 tonnia, toimitettu HSY:n Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastoon

Vuoden 2020 aikana Kivikon jätepalvelukeskuksen toimitiloista johdettiin viemäriin vettä 1 548 m³.

Ympäristö

Yleiskuvaus ympäristöstä

Jätepalvelukeskus sijaitsee alueella, joka 27.11.2002 vahvistetussa asemakaavassa on varattu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi.

Jätepalvelukeskuksen länsipuolella sijaitsee Kehä I:n ja Lahdenväylän liittymä. Jätepalvelukeskuksen pohjoispuolella sijaitsee alihankintakonepaja. Koillis-eteläpuolella sijaitsee Kivikon liikuntapuisto, josta osa on rakentamatta. Lähimmät asuinalueet ovat Kivikon asuinalue kaakossa 400 metrin päässä keskuksesta ja Viikin asuinalue lounaassa 300 metrin päässä Kehä I:n toisella puolen. Jätepalvelukeskuksen alue on merkitty 17.1.2003 voimaan tulleessa asemakaavassa ET-alueeksi eli yhdyskuntateknistä huolto palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi. Tontin luoteisosassa on pysäköintialueeksi osoitettu alue. Tontin pohjoispuolella oleva helikopterikenttävaraus rajoittaa rakennusoikeutta tontin luoteisosassa.

Vesien hallinta

Toiminta ei sijoitu tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle. Alueella ei ole erityisiä luonnonarvoja.

Toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Kaikki piha-alueet ovat asfaltoitu pääosin AB:llä. Vaarallisten jätteiden varaston takapiha ja edustat sekä betoniloosialue ja rengaskierrätyksen laarialue on päällystetty ABT:llä (tiivisasfaltti). Alueen asemapiirustus valuma-alueista ja tiivisasfalttialueista on esitetty liitteessä 8.

Kivikon jätepalveluksen alueen hulevedet johdetaan pääosin öljyn ja hiekanerotuskaivojen kautta avo-ojiin, josta ne laskevat lopulta Viikinojan valuma-alueelle.

Poiskulkeutuvien öljyhiilivetyjen määrän vähentämiseksi Sortti-asemalta tulevien vesien hulevesilinjastoon on asennettu kolme öljynerotinjärjestelmää Aco Olepass G NS30, 300-9000 (2kpl) ja Aco Oleopass G NS 15, 150-4500 (1 kpl). Oleopass G on integroidulla ohivirtausjärjestelmällä varustettu erotin, jossa virtauksensäätö hoidetaan ilman liikkuvia osia. Sateen alkuvaiheessa öljy kulkeutuu veden mukana erottimeen ja ohjautuu koalisaattorin kautta ulos erottimesta. Rankkasateella puhtaammat huippuvirtaamat ohjautuvat ohivirtauksen kautta suoraan ulos erottimesta. OLEOPASS G on virtaustestattu ja hyväksytty LGA:n toimesta standardin EN858 mukaisesti. Testissä erottimen poistoyhteestä mitattu jäännöshiilivetypitoisuus alitti luokan I erottimilta vaaditun 5 mg/l.

Aco Olepass G NS30, 300-9000 öljynerottimet maksimivirtaamat sadevesille ovat 300 l/s ja Aco Oleopass G NS15, 150-4500 öljynerottimet maksimivirtaamat sadevesille ovat 150 l/s.

Sulkuventtiilien ja öljynerottimien kuntoa sekä toimivuutta tarkkaillaan aluepalvelut-yksikön kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden toimesta. Hälytykset öljynerottimien häiriötilanteista tulevat kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta em. huoltoryhmän puhelimiin.

Öljynerottimien valuma-alueet on esitetty raportin lopussaliitteessä 8.

Varikkorakennuksen ja kolmen Aco Oleopass -järjestelmän, jotka sijaitsevat kenttäalueilla sekä vaarallisten jätteiden varaston takapihalla, öljynerotuskaivot tarkastetaan kerran vuodessa ja tyhjennetään tarvittaessa. Erotinjärjestelmät tyhjennettiin 18.8.2020.

Vaarallisten jätteiden varaston, varikkorakennuksen ja kolmen Aco Oleopass -järjestelmän öljynerotuskaivot on varustettu pinnanmittaushälytinjärjestelmällä. Tiedot vioista sekä kaivojen täyttymisestä tulevat kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta huoltoryhmän puhelimiin.

Näytteenottokaivojen paikat on esitelty raportin lopussaliitteessä 8.

Päästötarkkailut

Vaarallisten jätteiden varaston pihalta viemäriin johdettavien vesien tarkkailua edellyttänyt teollisuusvesisopimus irtisanottiin 13.6.2017. Tarkkailuohjelma lopetettiin, sillä vaarallisen jätteen varastoalueelta ei synny juurikaan hulevesiä ja lisäksi varastolla käsiteltävien vaarallisten jätteiden astiat on varustettu turva-altailla.

Maastoon johdettavien hulevesien tarkkailu on lopetettu ELY:n kannanoton 7.1.2016 mukaisesti.

Kivikon Sortti-asema

Sortti-asema otettiin käyttöön toukokuussa 2000, jolloin se korvasi vanhan pienjäteaseman.

Sortti-asemaa laajennettiin vuonna 2007 niin, että saatiin lisättyä jätelavojen lukumäärää. Tällöin myös aseman toiminta ja asiakaspalvelu tehostuivat. Vuonna 2009 laajennettiin risujen ja puutarhajätteen vastaanottopaikkaa. Vuonna 2018 Kivikon Sortti-asemalle rakennettiin uusi ajokaista asiakkaita varten helpottamaan ruuhkahuippuja.

Kivikon Sortti-asemalla pilotoitiin Sortti-asemien uutta itsepalveluratkaisua tammi-maaliskuussa 2020. Osa pilotoiduista palveluista eli eSortti-palvelu jäi vakituisesti kotitalousasiakkaiden käyttöön pilotoinnin jälkeen. Palvelussa asiakkaat voivat ilmoittaa jätteitään ja maksaa maksulliset jätteensä etukäteen ennen asemalle tuloa. Ennakkokirjauksen jälkeen asiakkaat voivat ajaa Sortti-asemalle erillistä kaistaa pitkin näyttäen puomilla olevalle lukijalle eSortti-palvelusta saatua QR-koodia, minkä jälkeen he pääsevät asemalle lajittelemaan jätteet palvelusta saatujen ohjeistusten avulla. Muilta osin pilotoitu itsepalveluratkaisun varsinainen käyttöönotto tapahtuu vuonna 2021.

Kivikon Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaihin klo 7.00 - 21.00. Aiempina vuosina Kivikon Sortti-asema on ollut avoinna myös kolmena kevätlauantaina, mutta vuonna 2020 lauantaiaukiolosta luovuttiin tilapäisesti koronatilanteen vuoksi.

Jätekuormat tarkastetaan alueelle saapumisen yhteydessä silmämääräisesti. Laaduntarkkailun tarkoituksena on estää kierrätysasemalle kuulumattomien jätteiden tuominen alueelle. Asiakkaiden toimintaa alueella valvotaan liikkuvan henkilökunnan ja valvontakameroiden avulla. Tuotujen kuormien määrä ja laatupoikkeamat kirjataan ylös raportointia ja seurantaa varten.

Kävijämäärät, vastaanotettujen jätteiden määrät ja vuoden vaihteessa varastossa olleiden jätteiden määrät on esitetty tarkemmin raportin lopussa olevissa liitteissä 1, 2 ja 4.

Kävijämäärät

Vuonna 2020 Kivikon Sortti-asemalla kävi 176 332 asiakasta, kun edellisvuonna kävijämäärä oli 159 811.Sortti-asemalla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot. Kävijämäärät on esitelty kuvassa 1 ja raportin lopussa olevassa liitteessä 2.

Kuva 1 Kivikon Sortti-aseman asiakasmäärät vuosina 2011-2020

Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi

Sortti-asemalla vastaanotettujen jätteiden määrät saadaan selville asemalta poiskuljetetuista määristä. Kokonaisjätemäärä nousi edellisvuodesta 6,5 prosenttia. Kivikon Sortti-asemalla vastaanotetut jätemäärät on esitetty raportin lopussa olevassa liitteessä 1.

Vantaan Energian jätevoimalan aloitettua toimintansa 2014 sekajäte on toimitettu polttoon ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte on toimitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen välivarastoon ennen sekajätteen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnetään materiaalina.

Sortti-asemalla lajitellaan palava sekajäte ja palamaton jäte omille lavoilleen. Kivikon Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa.

Puujäte lajitellaan Sortti-asemalla pinnoitettuun puuhun ja ns. puhtaaseen puuhun. Pinnoitettu puu viedään Seutulan kentälle murskattavaksi, josta murske kuljetetaan hyödynnettäväksi energiana. Puhdas puu kuljetetaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen murskattavaksi, jonka jälkeen murske käytetään kompostoinnin tukiaineena.

Kivikon Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019 sekä poistotekstiilin keräyskokeilu marraskuussa 2019, jonka keräystä jatkettiin vuonna 2020. Muovijäte toimitetaan kierrätykseen Wimao Oy:lle Lappeenrantaan. Silloin, kun muovijätettä ei voida toimittaa Wimao Oy:lle, se kuljetetaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen välivarastoon ja paalattavaksi. Poistotekstiili toimitetaan esilajittelun jälkeen jatkojalostukseen Lounais-Suomen jätehuolto Oy:lle.

Kivikon Sortti-asemalla on myyty asiakkaille vuodesta 2016 asti HSY:n Metsäpirtin multaa, jonka asiakkaat itse kuormaavat peräkärryihinsä. Vuoden 2020 keväällä mullan myyntiä ei käynnistetty koronatilanteen vuoksi.

Vuonna 2020 Kivikon Sortti-asemalla ei suoritettu risujen haketusta. Risut kuljetettiin Sortti-asemalta hakettamattomina Helsingin KTK Oy:n toimesta Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen.

Vaarallisten jätteiden varasto

Vaarallisten jätteiden varastolla otettiin vuonna 2020 vastaan vaarallisia jätteitä kotitalouksista 1 873 tonnia ja yrityksistä 419 tonnia eli yhteensä 2 292 tonnia. Vuonna 2019 määrä oli 2 197 tonnia. Vaarallisten jätteiden kokonaisjätemäärä nousi edellisvuodesta 4,3 prosenttia.

Vaarallisten jätteiden varastolla vastaanotetut vaaralliset jätteet toimitettiin käsiteltäviksi AkkuSer Oy:lle, Fortum Waste Solutions Oy:lle, Lassila & Tikanoja Oyj:lle, Stena Recycling Oy:lle, Kierto Ympäristöpalvelut Oy:lle ja Veikko Lehti Oy:lle.

HSY:n alueella kotitalouksien vaarallinen jäte vastaanotetaan Sortti-asemilla sekä alueellisissa keräyskonteissa ja kaapeissa, joita on noin 40 kappaletta huoltamoiden yms. palveluiden yhteydessä. Kotitalouksien lääkejätteitä kerätään kaikissa alueen apteekeissa. Lisäksi vaarallista jätettä kerätään kiertävissä keräysautoissa, jotka poikkeuksellisesti kiersivät koronatilanteen vuoksi syksyllä vuonna 2020.Vastaanottopisteissä kerätty vaarallinen jäte toimitetaan lajiteltavaksi ja uudelleen pakattavaksi vaarallisen jätteen varastolle. Öljyjäte noudetaan käsittelijän toimesta suoraan keräyspisteistä. Yritysten vaarallista jätettä vastaanotetaan vain Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisen jätteen varastolla.

Vastaanotettujen vaarallisten jätteiden ja vuoden vaihteessa varastoitujen vaarallisten jätteiden määrät on esitetty tarkemmin raportin lopussa olevissa liitteissä 3 a ja b sekä 5.

Vastaanotetun maalijätteen, liuotinjätteen, kemikaalien, loisteputkien, lääkejätteen ja ryhmään muut kuuluvien vaarallisten jätteiden määrä ylittyi ympäristöluvan enimmäismääristä. Kertavarastomäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä.

Vastaanotetun vaarallisen jätteen määrät ovat lisääntyneet monen jätejakeen osalta. Vuonna 2020 maalijätteen keräysmäärä nousi lähes 1020 tonniin. Keräysmäärän lisäys johtui kotitalouksilta tulevasta maalijätteestä. Sortti-asemien asiakasmäärän kasvulla on todennäköisesti iso vaikutus lisääntyneisiin vastaanottomääriin kuluvana vuonna. Ryhmän muut vaaralliset jätteet määräylitystä selittää osaltaan laastijätteen koko ajan kasvava keräysmäärä.

Keräysverkoston määrä on pysynyt melko samana mutta kerätyt määrät ovat viime vuosina nousseet noin 5 prosenttia vuodessa. Vuonna 2020 yrityksiltä tullut jätemäärä laski mutta kotitalouksien jätemäärä nousi 7,2 prosenttia.

Ekomo-toiminta Kivikossa

Kivikon jätepalvelukeskuksen suurimmalla vuokralaisella, Kuusakoski Oy:llä, on oma 9.12.2013 myönnetty ympäristölupa rakennusjätteen käsittelyyn ja siirtokuormausaseman ylläpitämiseen (ESAVI/315/04.08/2012). Ympäristölupa on tullut lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 10.12.2015.

Sihvari Oy on aloittanut vuokralla Kivikon jätepalvelukeskuksen toimisto- ja hallitiloissa sekä piha-alueilla 1.11.2019 alkaen. Vuokrattujen toimisto- ja hallitilojen koko on 206 m2 ja piha-alueiden 2800 m2. Sihvari Oy:n toiminta ei vaadi omaa ympäristölupaa.

Tronkko Oy toimii HSY:n jätehuollon aluepalvelut-yksikön kilpailutettuna metalli- ja kunnossapitotöiden urakoitsijana. Tronkko Oy suorittaa Kivikon Jätepalvelukeskuksessa ja kaikilla Sortti-asemilla metallialan töitä ja kunnossapitää keräyskalustoja sekä tarvittaessa huoltomaalaa kalustoa. Tronkko Oy on vuokrannut HSY:ltä Kivikon jätepalvelukeskuksesta 235 m²:n suuruisen hallitilan. Tronkko Oy:n toiminta ei vaadi ympäristölupaa, joten yritys toimii HSY:n Kivikon jätepalvelukeskuksen ympäristöluvan alla (ks. raportit kappaleet 1.3 ja 1.8).

Häiriöt ja poikkeustilanteet

Vastaanotetun maalijätteen, liuottimien, kemikaalien, loisteputkien, lääkejätteen ja ryhmään muut kuuluvien vaarallisten jätteiden määrä ylittyi ympäristöluvan enimmäismääristä. Kertavarastomäärä ei kuitenkaan ole ylittynyt luvan sallimasta enimmäismäärästä. HSY käynnisti vuonna 2019 Kivikon jätepalvelukeskuksen ympäristöluvan muutoksen, jossa haettiin korotuksia muun muassa jätteiden vastaanotto- ja varastointimääriin.

Kivikon jätepalvelukeskuksen ohitse kulkenut asukas huomasi 30.4.2020, että parkkipaikalle pysäköidystä autosta oli valunut öljyä maahan. Kivikon Sortti-aseman ryhmäesimies kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi, että alueella vuokralaisena olevan yrityksen parkkipaikalla oli tapahtunut edellä mainittu vahinko. Asiasta ilmoitettiin ko. vuokralaiselle.

Kivikon jätepalvelukeskuksen muuntamossa yksi kojeisto syttyi tuleen 3.5.2020. Tilat tuuletettiin ja palokunta kävi toteamassa, että vaaraa ei ollut.

Kivikon Sortti-asemalla isojen kodinkoneiden lava syttyi palamaan 12.5.2020 laitteiden uudelleenlastauksen yhteydessä. Sortti-aseman ja huollon henkilökunta huolehti alkusammutuksesta ja jatkoi sammutustöitä yhdessä paikalle saapuneen palokunnan kanssa. Kun palo oli saatu sammutettua urakoitsija nosti jäähtyneet romut takaisin lavalle ja piha-alue siivottiin.

Kivikon Sortti-asemalta kestopuuta noutaneesta autosta valui maahan noin 5 litraa hydrauliikkaöljyä 14.5.2020 ja urakoitsijan autosta noin 0,5 litraa hydrauliikkaöljyä 26.5.2020. Molemmissa tilanteissa öljy imeytettiin pois Sortti-aseman asemanhoitajien toimesta.

1.7.2020 asiakas toimitti Kivikon Sortti-asemalle ns. Vartti-katetta noin 4-5 m3:n verran, vaikka hän ilmoitti tuovansa kiviainesta. Jätteestä otettiin näytteet, jotka sisälsivät tulosten mukaan asbestia. Asiasta ilmoitettiin sekä asiakkaalle että ympäristöviranomaiselle. Lava eristettiin ja huputettiin toimitettavaksi asianmukaiseen jätteen käsittelypaikkaan.

Kivikon Sortti-aseman pahvipuristimeen oli laitettu akkuja, jotka syttyivät palamaan 6.7.2020. Tulipalo sammutettiin ja alue siivottiin. Ympäristöviranomaiselle tiedotettiin tapahtuneesta.

Vuoden 2020 aikana Kivikon jätepalvelukeskuksessa ei ollut muita ympäristönsuojelun kannalta merkittäviä häiriötilanteita, poikkeuksellisia tilanteita tai poikkeamia ympäristöluvan määräyksistä.

HSY sai maalis-huhtikuussa 2020 asiakkailta kolme ilmoitusta Kivikon jätepalvelukeskuksen lähialueen roskaantumisesta. Tällöin lähiympäristön siivousta lisättiin. Roskaantumisilmoituksien osasyynä oli myös lähiulkoilualueiden käytön lisääntyminen, josta seurasi roskaantumisia.

ELY-keskus on hyväksynyt, että risujen kuormaamista voidaan suorittaa Kivikon Sortti-asemalla poikkeuksellisesti klo 4.00-7.00 välisenä aikana, jotta jätteiden vastaanotto ei keskeytyisi päiväaikaan. Laitoksen normaalin toiminta-ajan ulkopuolella tapahtuva risujen kuormaus tehdään tarpeetonta melua välttäen. Kuormauksessa otetaan huomioon valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992). Vuoden 2020 aikana risujen kuormaamista suoritettiin klo 4.00-7.00 välisenä aikana keskimäärin 2 kertaa viikossa. Risujen kuormaamisesta ei tehty HSY:lle yhtään valitusta vuoden 2020 aikana.

Vastaanotetun maalijätteen, liuottimien, kemikaalien, loisteputkien, lääkejätteen ja ryhmään muut kuuluvien vaarallisten jätteiden määrä ylittyi ympäristöluvan enimmäismääristä. Kertavarastomäärä ei kuitenkaan ole ylittynyt luvan sallimasta enimmäismäärästä. HSY käynnisti vuonna 2019 Kivikon jätepalvelukeskuksen ympäristöluvan muutoksen, jossa haettiin korotuksia muun muassa jätteiden vastaanotto- ja varastointimääriin.

Kivikon jätepalvelukeskuksen ohitse kulkenut asukas huomasi 30.4.2020, että parkkipaikalle pysäköidystä autosta oli valunut öljyä maahan. Kivikon Sortti-aseman ryhmäesimies kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi, että alueella vuokralaisena olevan yrityksen parkkipaikalla oli tapahtunut edellä mainittu vahinko. Asiasta ilmoitettiin ko. vuokralaiselle.

Kivikon jätepalvelukeskuksen muuntamossa yksi kojeisto syttyi tuleen 3.5.2020. Tilat tuuletettiin ja palokunta kävi toteamassa, että vaaraa ei ollut.

Kivikon Sortti-asemalla isojen kodinkoneiden lava syttyi palamaan 12.5.2020 laitteiden uudelleenlastauksen yhteydessä. Sortti-aseman ja huollon henkilökunta huolehti alkusammutuksesta ja jatkoi sammutustöitä yhdessä paikalle saapuneen palokunnan kanssa. Kun palo oli saatu sammutettua urakoitsija nosti jäähtyneet romut takaisin lavalle ja piha-alue siivottiin.

Kivikon Sortti-asemalta kestopuuta noutaneesta autosta valui maahan noin 5 litraa hydrauliikkaöljyä 14.5.2020 ja urakoitsijan autosta noin 0,5 litraa hydrauliikkaöljyä 26.5.2020. Molemmissa tilanteissa öljy imeytettiin pois Sortti-aseman asemanhoitajien toimesta.

1.7.2020 asiakas toimitti Kivikon Sortti-asemalle ns. Vartti-katetta noin 4-5 m3:n verran, vaikka hän ilmoitti tuovansa kiviainesta. Jätteestä otettiin näytteet, jotka sisälsivät tulosten mukaan asbestia. Asiasta ilmoitettiin sekä asiakkaalle että ympäristöviranomaiselle. Lava eristettiin ja huputettiin toimitettavaksi asianmukaiseen jätteen käsittelypaikkaan.

Kivikon Sortti-aseman pahvipuristimeen oli laitettu akkuja, jotka syttyivät palamaan 6.7.2020. Tulipalo sammutettiin ja alue siivottiin. Ympäristöviranomaiselle tiedotettiin tapahtuneesta.

Vuoden 2020 aikana Kivikon jätepalvelukeskuksessa ei ollut muita ympäristönsuojelun kannalta merkittäviä häiriötilanteita, poikkeuksellisia tilanteita tai poikkeamia ympäristöluvan määräyksistä.

HSY sai maalis-huhtikuussa 2020 asiakkailta kolme ilmoitusta Kivikon jätepalvelukeskuksen lähialueen roskaantumisesta. Tällöin lähiympäristön siivousta lisättiin. Roskaantumisilmoituksien osasyynä oli myös lähiulkoilualueiden käytön lisääntyminen, josta seurasi roskaantumisia.

ELY-keskus on hyväksynyt, että risujen kuormaamista voidaan suorittaa Kivikon Sortti-asemalla poikkeuksellisesti klo 4.00-7.00 välisenä aikana, jotta jätteiden vastaanotto ei keskeytyisi päiväaikaan. Laitoksen normaalin toiminta-ajan ulkopuolella tapahtuva risujen kuormaus tehdään tarpeetonta melua välttäen. Kuormauksessa otetaan huomioon valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992). Vuoden 2020 aikana risujen kuormaamista suoritettiin klo 4.00-7.00 välisenä aikana keskimäärin 2 kertaa viikossa. Risujen kuormaamisesta ei tehty HSY:lle yhtään valitusta vuoden 2020 aikana.

Vastaava hoitaja ja toimintovastaavat

Kivikon jätepalvelukeskuksen vastaavana hoitajana toimii käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Yhteystiedot:

Postiosoite: PL 100, 00066 HSY

Puh. 0400 609 493

Kivikon jätepalvelukeskuksen Sortti-aseman toimintovastaavana toimii Eetu Keinänen, vaarallisten jätteiden toimintovastaavana Maarit Kiviranta ja kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden toimintovastaavana Jyri Haikonen.

Jätehuollon ympäristöpäällikkönä toimii Juha Uuksulainen.

Liitteet

Liite 1 Kivikon jätepalvelukeskuksen Sortti-asemalla vastaanotetut jätemäärät vuonna 2020

Liite 2 Kivikon jätepalvelukeskuksen Sortti-aseman asiakasmäärätvuonna 2020

Liite 3 a Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastolla kotitalouksista vastaanotetut jätemäärätvuonna 2020

Liite 3 b Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastolla yrityksistä vastaanotetut jätemäärätvuonna 2020

Liite 4 Kivikon jätepalvelukeskuksen Sortti-asemalla varastossa olevat jätteet 31.12.2020

Liite 5 Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastossa varastoituna olevat jätteet31.12.2020

Liite 6 Kivikon jätepalvelukeskuksen hygieniaraportti vuodelta 2020

Liite 7 Kivikon jätepalvelukeskuksen asemapiirustus

Liite 8 Kivikon jätepalvelukeskuksen öljynerottimien valuma-alueet ja näytteenottokaivojen paikat

jätelaji
jätenimike
vastaanotettu määrä (tn)
lupamääräyksen mukainen enimmäismäärä (tn)
toimituspaikka
sekajäte
20 03 01
13 378
20 000
Vantaan Energia jätevoimala, HSY 3, HSY 4
puu
20 01 38
7 784
15 000
HSY 2, HSY 5
metalli
20 01 40
1 650
3 000
Stena Recycling Oy
kylmälaitteet
20 01 23
280
1 000
Tramel Oy
sähkö- ja elektroniikkaromu
(tavanomainen jäte)
20 01 36
1 391
1 500
Kajaanin Romu Oy, Stena Recycling Oy
sähkö- ja elektroniikkaromu
(vaarallinen jäte)
20 01 35
52
2 000
Kuusakoski Oy
pahvi ja kartonki
20 01 01
173
500
Encore ympäristöpalvelut Oy
risut
20 02 01
2 208
2 500
HSY 2, HSY 4
puutarhajäte
20 02 01
2 202
2 500
HSY 2
kyllästetty puu
20 01 37
712
1 000
Demolite Oy
vaarallinen jäte
209
2 220
HSY 1
kipsi
17 08 02
465
-
Saint Gobain Rakennustuotteet
muovi
20 01 39
17 02 03
15 01 02
137
-
Wimao Oy, HSY 4
tekstiilijäte
20 01 10
20 01 11
15 01 09
139
-
Recci, Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy
yhteensä
30 780 tn
56 600 tn

HSY 1 = Kivikon jätepalvelukeskus, vaarallisten jätteiden varasto

HSY 2 = Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, biojätteen käsittelylaitos

HSY 3 = Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, paalikenttä

HSY 4 = Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, vastaanottokenttä

HSY 5 = Seutulan puujätteen käsittelykenttä

Asiakasmäärä
maksulliset asiakkaat
136 625
ilmaisasiakkaat
39 707
yhteensä
176 332
jätelaji
jätenimike
vastaanotettu määrä (tn)
lupamääräyksen mukainen enimmäismäärä * (tn)
toimituspaikka
lyijyakut
16 06 01
205
400
Romukeskus Oy
jäteöljy
13 02 05
97
250
Lassila & Tikanoja Oyj
muut öljyiset
16 01 07
13 01 05
26
70
Fortum Waste Solutions Oy, Stena Recycling Oy, Kierto Ympäristöpalvelut Oy
maalit, liimat
20 01 27
819
1 000
Fortum Waste Solutions Oy, Stena Recycling Oy
liuottimet
20 01 13
152
50
Kierto Ympäristöpalvelut Oy, Lassila & Tikanoja Oyj
kemikaalit
20 01 17
20 01 29
82
60
Fortum Waste Solutions Oy, Lassila & Tikanoja Oyj, Kierto Ympäristöpalvelut Oy
lääkkeet
20 01 32
91
75
Fortum Waste Solutions Oy
paristot
20 01 33
38
60
AkkuSer Oy
loisteputket
20 01 21
33
75
Fortum Waste Solutions Oy
muut
330
180
Stena Recycling Oy, Lassila & Tikanoja Oyj, Fortum Waste Solutions Oy, Kierto Ympäristöpalvelut Oy, Veikko Lehti Oy
yhteensä
1 873 tn
5 220 tn

*) Kertavarastointimäärä sisältää sekä kotitalouksista että yrityksistä toimitettujen vaarallisten jätteiden yhteismäärän.

Yritykset
jätelaji
jätenimike
vastaanotettu määrä (tn)
lupamääräyksen mukainen enimmäismäärä * (tn)
toimituspaikka
lyijyakut
16 06 01
10
400
Romukeskus Oy
jäteöljy
13 02 05
34
250
Lassila ja Tikanoja Oyj
muut öljyiset
16 01 07
13 01 05
22
70
Fortum Waste Solutions Oy, Stena Recycling Oy, Kierto Ympäristöpalvelut Oy
maalit, liimat
20 01 27
200
1 000
Fortum Waste Solutions Oy, Stena Recycling Oy
liuottimet
20 01 13
8
50
Kierto Ympäristöpalvelu Oy, Lassila & Tikanoja Oyj
kemikaalit
20 01 17
20 01 29
15
60
Fortum Waste Solutions Oy, Lassila & Tikanoja Oyj, Kierto Ympäristöpalvelu Oy
lääkkeet
20 01 32
3
75
Fortum Waste Solutions Oy
paristot
20 01 33
3
60
AkkuSer Oy
loisteputket
20 01 21
50
75
Fortum Waste Solutions Oy
muut
74
180
Stena Recycling Oy, Lassila & Tikanoja Oyj, Fortum Waste Solutions Oy, Kierto Ympäristöpavelut Oy, Vaikko Lehti Oy
yhteensä
419 tn
5 220 tn
jätelaji
jätenimike
varastoitu määrä (tn)
sekajäte
20 03 01
44
puu
17 02 01
20 01 38
23
metalli
15 01 04
5
pahvi
20 01 40
1
paperi
20 01 01
vähäisiä määriä
puutarhajäte
20 02 01
30
kylmälaitteet
20 01 23
5
sähkö- ja elektroniikkaromu (tavanomainen jäte)
20 01 36
0,5
sähkö- ja elektroniikkaromu (vaarallinen jäte)
20 01 35
3,5
kyllästetty puu
20 01 37
5
risut
20 02 01
0,5
kipsi
17 08 02
30
muovi
20 01 39
1
vaaralliset jätteet
20 01 26
20 01 27
20 01 33
jne.
0,9
yhteensä
149,4 tn
jätelaji
jätenimike
varastoitu määrä (tn)
lupamääräyksen mukainen enimmäismäärä (tn)
pesukemikaalit
07 06 01
1,5
2
tyhjät tynnyrit ja astiat
15 01 10
0,3
2
öljynsuodattimet
16 01 07
0,3
5
terveyshuollon erityisjäte
18 01 03
0,3
-
liuottimet
20 01 13
0,6
4
valokuvauskemikaalit
20 01 17
0,1
4
torjunta- ja suojausaineet
20 01 19
0,3
1
loisteputket
20 01 21
0,4
5
öljyt
13 02 05
20 01 26
0,6
10
maalit, liimat, yms.
20 01 27
5,6
20
lääkkeet
20 01 32
0,9
5
paristot
20 01 33
0,8
5
lyijyakut
20 01 33
22
30
öljypasta
15 02 02
0,1
-
freoni- ja halonijätteet
14 06 01
0,1
-
hapot
20 01 14
0,3
2
emäkset
20 14 15
0,1
2
muut vaaralliset jätteet
2
6
yhteensä
36,3 tn
110 tn

Liite 6 Kivikon jätepalvelukeskuksen hygieniaraportti vuodelta 2020

Suora lainaus Anticimex Oy:n hygieniaraportista:

Yhteenveto: Yleisesti ottaen alue on hyvin siisti jätteidenvastaanottopaikaksi. Alueiden siisteyden ylläpitoa kannattaa jatkaa. Vuoden 2020 aikana alueelta on pyydystetty 177 jyrsijää. Sisätiloista on pyydystetty yksi hiiri. Hiiri havaittu H-hallin kahvitilan loukussa, syyskuun käynnin yhteydessä. Suurimmat jyrsijähavainnot keskittyvät ajallisesti huhtikuusta aina joulukuulle asti. Alueen rottahavainnot keskittyvän varsin tiivisti siirtokuormaus alueelle ja ongelmajätekatoksen läheisyyteen. Suurin osa jyrsijöistä saatu kiinni sähköloukuilla, joka kertoo siitä, että asemat ovat oikeilla paikolla.

Sorttiasema: Alue on yleisesti hyvin siisti. Vähäisiä määriä roskia alueella. Talojen seinustat on hyvä pitää puhtaana ylimääräisestä irtaimistosta. Piha-alueen nurmikko pidetään lyhyenä.

Käytetyt torjunta-aineet: Sorttiasemalla on suoritettu 2020 aikana jyrsijätorjuntaa ainoastaan torjunta-aineettomilla menetelmillä ja alueella ei ole kyseisenä aikana käytetty jyrsijöiden torjunta-ainetta ollenkaan.

Liite 7 Kivikon jätepalvelukeskuksen asemapiirustus

Asemapiirustuksessa on esitetty Kivikon jätepalvelukeskuksen aluekartta, josta näkyy mm. HSY:n ja Ekomo-vuokralaisten toimitilojen sijainti alueella, ajoreitit ja pysäköintialueet.

Kivikon jätepalvelukeskuksen asemapiirustus (pdf, 9.0 MB), pdf

Liite 8Kivikon jätepalvelukeskuksen öljynerottimien valuma-alueiden ja näytteenottokaivojen paikat

Kartalla on esitetty Kivikon jätepalvelukeskuksen öljynerottimien valuma-alueet ja näytteenottokaivojen paikat.

Jakelu

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi)

Helsingin kaupungin ympäristökeskus (helsinki.kirjaamo@hel.fi)

Enqvist, Haikonen, Juntunen, Keinänen, Kiviranta, Kouvo, Kuisma-Granvik, Lumikumpu, Methuen, Miettinen, Mäntynen, Niemi, Uuksulainen

HSY:n kirjaamo, neuvonta, verkkoviestintä

HSY:n internetsivut www.hsy.fi

HSY:n toimintajärjestelmä IMS