Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminta vuonna 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Juha Uuksulainen, Marjut Mäntynen
Päivämäärä:
17.2.2021
Julkaisun nimi:
Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminta vuonna 2020
Kieli: fi
Sivuja: 9
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

Kuvaaja: Suomen Ilmakuva Oy

Yleistä Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminnasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Kivikon jätepalvelukeskuksella on Etelä-Suomen aluehallintoviraston 9.12.2013 myöntämä ympäristölupa (ESAVI/323/04.08/2012). Lupa tuli lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 10.12.2015. Lupa koskee vaarallisten jätteiden keräys-, lajittelu- ja välivarastointitoimintaa sekä Sortti-asemaa ja huoltohalleja. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

HSY jätti 28.5.2019 lupahakemuksen jätepalvelukeskuksen toiminnan muuttamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti lupahakemuksen 9.10.-8.11.2019. HSY haki Kivikon jätepalvelukeskuksen ympäristölupaan muutosta lauantain ja sunnuntain toiminta-aikojen laajentamiseksi, lastaus- ja kuljetusaikojen muuttamiseksi, vastaanotettavien jätelaatujen lisäämiseksi, vastaanotettavien tavanomaisten ja vaarallisten jätteiden jätemäärien lisäämiseksi sekä vastaanotettavien vaarallisten jätteiden kertavarastointimäärien pienentämiseksi. Muutoksia haettiin jätepalvelukeskuksen toiminnan sujuvoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Samalla laadittiin jätepalvelukeskuksen ennaltavarautumissuunnitelma. Uusi lupa saatiin 18.12.2020 ja se on lainvoimainen.

Jätepalvelukeskus on aloittanut toimintansa vuonna 1990. HSY:n työtekijämäärä on jätepalvelukeskuksessa noin 30. Keskuksen pinta-ala on 7,5 ha. Keskuksessa sijaitsee Sortti-asema sekä vaarallisten jätteiden varasto. Osa keskuksen tiloista on vuokrattu.

Vuonna 2020 Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastolla vastaanotetun maalijätteen, liuotinjätteen, kemikaalien, loisteputkien, lääkejätteen ja ryhmään muut kuuluvien vaarallisten jätteiden määrä ylittyi ympäristöluvan enimmäismääristä. Kertavarastomäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä.

Alueen hoito

Jätepalvelukeskuksen alueella ja sen lähiympäristössä ehkäistään jatkuvasti roskaantumista. Jätehuoltomääräyksissä edellytetään jätekuormien peittämistä niin, ettei niistä pääse kuljetuksen aikana roskia ympäristöön. Urakoitsija kerää ympäristöön levinneet roskat päivittäin.

Alueella ei ole lintuongelmaa, mutta jyrsijöitä esiintyy alueella. Jyrsijöitä torjutaan myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla.

Kivikon jätepalvelukeskuksen hygieniaraportti vuodelta 2020 on esitetty raportin lopussa liitteessä 6.

Kivikon jätepalvelukeskuksessa on käytössä aurinkosähkövoimala, jonka nimellisteho on 64,8 kWp. Vuonna 2020 aurinkosähkövoimalan tuotto oli 63,09 MWh. Kokonaissähkönkulutus Kivikon jätepalvelukeskuksen alueella vuonna 2020 oli 470 MWh ja lämmönkäyttö 834 MWh.

Polttoaineen varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

Kivikon jätepalvelukeskuksen työkoneissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2020 aikana noin 13 694 litraa. Työkoneiden tankkaukset suoritetaan vaarallisten jätteiden varaston takapihalla. Polttoaine varastoidaan tiiviillä asfalttialustalla (ABT) kaksoisvaipallisessa säiliössä. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on sekä ylitäytön- että laponestin. Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa.

Jätepalvelukeskuksen toiminnassa on käytetty työkoneiden puhdistukseen sekä Sortti-asemien vaihtolavojen ja vaarallisen jätteen konttien kunnossapitoon seuraavia aineita:

  • Kalustopesuaine 550 litraa
  • Ohenne 90 litraa
  • Pintamaali 300 litraa
  • Pohjamaali 200 litraa

Kalustopesuaineita käytetään keräyskaluston puhdistuksiin Kivikon jätepalvelukeskuksen varikkorakennuksen halleissa A, B ja K. Varikkorakennuksen halli B:n ruiskumaalaamotiloissa käytetään ohenteita, pinta- ja pohjamaaleja keräyskalustojen maalauksiin. Edellä mainituissa halleissa on umpikaivot.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuuden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Kivikon jätepalvelukeskuksessa järjestettiin vuoden 2020 aikana yhteensä 5 turvallisuuskävelyä, joiden kohteet ja ajankohdat olivat seuraavat:

  • Kivikon jätepalvelukeskuksen kiinteistöt ja ulkoalueet 22.9.2020
  • Kivikon Sortti-asema 16.6.2020 ja 1.12.2020
  • Vaarallisten jätteiden varasto 10.6.2020 ja 1.12.2020

HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 9.3.2020.

Vuoden 2020 marraskuussa (3.11.2020 ja 17.11.2020) järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työympäristön altisteita ja niiltä suojautumista henkilösuojaimilla sekä työstä palautumista.

Viranomaistarkastukset

Kivikon jätepalvelukeskuksessa pidettiin ympäristöluvan mukainen määräaikaistarkastus 8.9.2020. Tarkastuksessa ei havaittu puutteita. Vuoden 2020 ympäristöluparaportoinnissa tulee huomioida 31.3.2020 julkaistut YLVA-ohjeet ja raportointi tulee tehdä edellä mainitun ohjeen mukaisesti.

Kivikon Jätepalvelukeskuksessa pidettiin ylimääräinen palotarkastus 29.9.2020. Tarkastuksessa käytiin läpi varikkorakennuksen F-tila, joka on tarkoitus ottaa tilapäisesti käyttöön vaarallisten jätteiden välivarastoksi, kun vuoden 2021 aikana vaarallisten jätteiden varasto saneerataan.

Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit

Vuonna 2020 Kivikon jätepalvelukeskuksen alueella tehtiin valmiudet tulevaa itsepalveluasiointia varten. Lisäksi HSY:n toimistorakennuksen ilmanvaihtokone uusittiin.

Jätepalvelukeskuksen työmääräykset kirjataan kunnossapitojärjestelmään (Arrow Novi). Käytössä olevat laitteet ennakkohuolletaan laitevalmistajien ohjeistusten mukaisesti sekä tarkastetaan kolmannen osapuolen toimesta tarvittaessa.

Toiminnassa syntyvät jätteet sekä viemäriin johdettu vesi

Kivikon jätepalvelukeskuksen toiminnassa syntyy vähäisiä määriä jätettä:

  • jäteöljy: noin 0,4 tonnia, toimitettu Lassila & Tikanoja Oyj:lle
  • sekajäte: noin 3,8 tonnia, toimitettu Vantaan Energian jätevoimalaan sekä jätevoimalan seisokkien aikana HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen paalikentälle
  • pahvi: noin 0,8 tonnia, toimitettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:lle
  • öljynimeytysaineet:noin 0,15 tonnia, toimitettu HSY:n Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastoon

Vuoden 2020 aikana Kivikon jätepalvelukeskuksen toimitiloista johdettiin viemäriin vettä 1 548 m³.