Jorvaksen Sortti-aseman toiminta vuonna 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Juha Uuksulainen, Marjut Mäntynen
Päivämäärä:
17.2.2021
Julkaisun nimi:
Jorvaksen Sortti-aseman toiminta vuonna 2020
Kieli: fi
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Toiminta

Kuvaaja: Suomen Ilmakuva

Yleistä Jorvaksen Sortti-aseman toiminnasta

Uudenmaan ympäristökeskus on 25.4.2008 myöntänyt ympäristöluvan (Dnro UUS-2007-Y-573-111) Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän Kirkkonummella sijaitsevalle Sortti-asemalle. Tämä vuosiraportti perustuu edellä mainittuun ympäristölupapäätökseen.

HSY jätti 26.3. 2019 lupahakemuksen Jorvaksen Sortti-aseman toiminnan muuttamiseksi ja toiminnan aloittamiseksi muutoksenhausta huolimatta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kuulutti lupahakemuksen 9.10.-8.11.2019. HSY haki Jorvaksen Sortti-aseman ympäristölupaan muutosta lauantain ja sunnuntain toiminta-aikojen laajentamiseksi, lastaus- ja kuljetusaikojen muuttamiseksi, vastaanotettavien jätelaatujen lisäämiseksi, vastaanotettavien tavanomaisten ja vaarallisten jätteiden jätemäärien lisäämiseksi sekä vastaanotettavien vaarallisten jätteiden kertavarastointimäärien pienentämiseksi. Muutoksia haettiin jätepalvelukeskuksen toiminnan sujuvoittamiseksi ja palvelun parantamiseksi. Jorvaksen Sortti-aseman ennaltavarautumissuunnitelma laadittiin samassa yhteydessä. Uusi ympäristölupa saatiin 7.12.2020 ja se on lainvoimainen.

Jorvaksen Sortti-asema avattiin tammikuussa 2018 ja samalla vanha Munkinmäen Sortti-asema suljettiin. Sortti-asemalla on 6 työntekijää. Sortti-aseman pinta-ala on noin 1 hehtaari.

Jorvaksen Sortti-asema on suunniteltu ja rakennettu siten, että sen ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäiset. Rakentamisessa on puun lisäksi käytetty uusiomateriaaleja.

Jorvaksen Sortti-asemalla vastaanotetaan jätettä maanantaista perjantaihin klo 7.00–21.00. Aiempina vuosina Jorvaksen Sortti-asema on ollut avoinna myös kolmena kevätlauantaina, mutta vuonna 2020 lauantaiaukiolosta luovuttiin tilapäisesti koronatilanteen vuoksi.

Jorvaksen Sortti-asemalle tuodut jätteet voi maksaa itsepalvelulaitteilla tai asiakaspalvelupisteessä. Jorvaksen Sortti-asemalla otettiin käyttöön eSortti-palvelu lokakuussa 2020. Palvelussa kotitalousasiakkaat voivat ilmoittaa jätteitään ja maksaa maksulliset jätteensä etukäteen ennen asemalle tuloa. Ennakkokirjauksen jälkeen asiakkaat voivat ajaa Sortti-asemalle erillistä kaistaa pitkin näyttäen puomilla olevalle lukijalle eSortti-palvelusta saatua QR-koodia, minkä jälkeen he pääsevät asemalle lajittelemaan jätteet palvelusta saatujen ohjeistusten avulla.

Kuvaaja: Max Plunger

Kävijämäärät

Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.Vuonna 2020 asemalla kävi 67 011 asiakasta, kun edellisvuonna kävijämäärä oli 52 482.Kävijämäärät on esitetty kuvassa 1 sekä raportin lopussa olevassa liitteessä 3.

Kuva 1 Jorvaksen (ent. Munkinmäen) Sortti-aseman asiakasmäärät vuosina 2011-2020

Vastaanotetut jätteet ja jätteiden varastointi

Jätteiden vastaanottomäärät saadaan asemilta poiskuljetetuista määristä.

Vastaanotetut jätteet ja kävijämäärät on esitetty liitteissä 1 ja 3. Sekä tavanomaiset jätteet että vaaralliset jätteet ovat etupäässä peräisin Kirkkonummen kunnan alueelta sekä Espoosta.

Raportointivuoden lopussa varastossa olevien tavanomaisten jätteiden ja vaarallisten jätteiden määrät sekä jätenimikkeet ovat liitteessä 2.

Sekajäte on toimitettu hyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte on toimitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen välivarastoon ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnetään materiaalina.

Jorvaksen Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman aineksen keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa. Jorvaksen Sortti-asemalla erilliskerätään myös puhdasta (maalaamatonta) puuta, pinnoitetun puun lisäksi.

Jorvaksen Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019 sekä poistotekstiilin keräyskokeilu marraskuussa 2019. Muovijäte toimitetaan kierrätykseen Wimao Oy:lle Lappeenrantaan ja osa on paalattuna Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa, koska muoville ei ole vastaanottopaikkaa. Poistotekstiili toimitetaan esilajittelun jälkeen jatkojalostukseen Lounais-Suomen jätehuolto Oy:lle.

Vuoden 2020 aikana Jorvaksen Sortti-asemalla ei suoritettu risujen haketusta vaan Helsingin KTK Oy kuljetti risut haketettavaksi Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen.

Vaarallisten jätteiden ja kyllästetyn puun vastaanotetut jätemäärät ylittivät ympäristöluvan mukaiset enimmäismäärät. Kertavarastomäärät eivät kuitenkaan ole ylittyneet luvan sallimista enimmäismääristä. Uudessa ympäristöluvassa on huomioitu myös vaarallisten jätteiden kasvaneet vastaanottomäärät.

Kuvaaja: Max Plunger

Alueen hoito

Sortti-aseman alueen siisteyttä hoidetaan urakoitsijan toimesta. Asemalla käy harjakone kesäaikaan viisi kertaa viikossa, samoin talviaikaan, mikäli lämpötila on plussan puolella. Samalla kerätään myös ympäristön irtonaiset roskat. Urakoitsija huolehtii myös alueen tienvarsien siivoamisesta.

Alueella ei ole lintuongelmaa, mutta jyrsijöitä esiintyy alueella. Jyrsijöitä torjutaan myrkyttömillä sähköisillä Smartbox-ansoilla. Jorvaksen Sortti-aseman hygieniaraportti on esitetty liitteessä 5.

Asemalla tuotetaan energiaa maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla.Aurinkovoimalan tuotto vuonna 2020 oli 10,77 MWh. Jorvaksen Sortti-aseman kokonaissähkökulutus vuonna 2020 oli 181 MWh.

Polttoaineen varastointi, työkoneiden tankkaus ja huollot

Jorvaksen Sortti-aseman työkoneissa on käytetty polttoaineena dieselöljyä, jota kului vuoden 2020 aikana noin 4 266 litraa.

Työkoneiden tankkaukset suoritetaan Sortti-aseman trukkihallin vieressä sijaitsevalla erillisellä tankkauspisteellä. Säiliö on katettu ja se on teräsbetonoidun alustan päällä. Betonilaatan vieressä päällysteenä on ABT 16/100 50 mm ja AB 16/100 50 mm (tiivisasfaltti alempana ABT)

Polttoaine varastoidaan 100% valuma-altaalla varustetussa maanpäällisessä 1 450 litran säiliössä. Säiliö on valmistettu määräysten ja standardien SFS 2733 mukaan. Tankkaus suoritetaan pistoolilla, jossa on ylitäytön ja laponestin. Pumpussa on virtausmittari, jolla seurataan tankattua määrää sekä säiliössä jäljellä olevaa polttoainemäärää.

Tankkauspisteen hulevedet johdetaan virtauksensäätökaivon sekä hiekan ja öljynerotuksen sekä suljettavan näytteenottokaivon kautta ojaan.

Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vahingon sattuessa ja tankkausalueen vieressä on jauhesammutin.

Työkoneet ja vaihtolavat huolletaan ja korjataan Jorvaksen Sortti-aseman alakenttäalueella, jossa on tiivisasfaltti (ABT).

Toiminnassa syntyneet vaaralliset jätteet eli laitteiden öljynvaihdossa tulleet jäteöljyt on toimitettu Kivikon vaarallisten jätteiden asemalle välivarastoon, josta ne on vietyjatkokäsittelyyn Lassila & Tikanoja Oyj:lle.

HSY:n kilpailuttamien urakoitsijoiden tulee käyttää urakoiden hoitamisessa vähintääneuro-5 normin vaatimusten mukaisella moottorilla varustettuja autoja. Jätteiden siirtokuljetuksissa käytetään yrityksiä, joilla on Uudenmaan ELY-keskuksen päätös jätetiedostoon merkitsemisestä.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:n toimintajärjestelmä täyttää kansainväliset laatu-, ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusstandardien sertifiointivaatimukset. Käytettävät standardit ovat laadunhallinnan osalta ISO 9001, ympäristöasioiden osalta ISO 14001 ja työterveys- ja työturvallisuusasioiden osalta ISO 45001. Nämä kattavat myös Jorvaksen Sortti-aseman toiminnan. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, ympäristölupamääräysten säännöllisellä seurannalla ja raportoinnilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Jorvaksen Sortti-asemalla järjestettiin vuoden 2020 aikana kaksi turvallisuuskävelyä (12.3.2020 ja 20.10.2020).

HSY:n jätehuollon Aluepalvelut-yksikön työsuojelun koordinaatiokokous pidettiin 9.3.2020.

Vuoden 2020 marraskuussa (3.11.2020 ja 17.11.2020) järjestettiin koko Aluepalvelut-yksikön henkilöstölle suunnatut turvallisuuspäivät kahtena samansisältöisenä tilaisuutena etäkoulutuksina. Tilaisuudessa käsiteltiin mm. HSY:n ajankohtaisia työsuojeluasioita, työympäristön altisteita ja niiltä suojautumista henkilösuojaimilla sekä työstä palautumista.

Viranomaistarkastukset

Vuonna 2020 Jorvaksen Sortti-asemalla ei tehty viranomaistarkastuksia.

Jorvaksen Sortti-aseman ympäristöluvan valvontaan liittyvä laaja määräaikaistarkastus pidettiin 26.4.2018. Tarkastuksen tuloksena todettiin, että toiminnassa ei ole puutteita tai ne ovat vähäisiä poikkeamia.

Jorvaksen Sortti-asemalla tehtiin palotarkastus 28.6.2018.

Tehdyt korjaustoimenpiteet ja investoinnit

Vuonna 2020 Jorvaksen Sortti-asemalla pinnoitettiin vaihtolavojen laiturin paikat sekä pressutustelineen alusta komposiittiasfaltilla, jonka alla on ABT asfaltti.

Toiminnassa syntyvät jätteet

.Jorvaksen Sortti-aseman toiminnassa syntyi vuonna 2020 vain vähäisiä määriä jätteitä:

  • jäteöljy: noin 0,3 tonnia, toimitettu Lassila & Tikanoja Oyj:lle
  • sekajäte:noin 0,8 tonnia, toimitettu Vantaan Energian jätevoimalaan sekä jätevoimalan seisokkien aikana HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen paalikentälle
  • pahvi: noin 0,4 tonnia, toimitettu Encore Ympäristöpalvelut Oy:lle
  • öljynimeytysaineet:noin 0,11 tonnia, toimitettu HSY:n Kivikon jätepalvelukeskuksen vaarallisten jätteiden varastoon