Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Aninka Urho, Anna Kuokkanen, Jenni Raatikainen, Maria Valtari, Anu Tarima, Arja Johnsson
Päivämäärä:
9.6.2023
Julkaisun nimi:
Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2022 - Viikinmäen, Suomenojan ja Blominmäen jätevedenpuhdistamot
Sarjan nimi ja numero:
HSY:n julkaisuja 2/2023
Asiasanat: jätevedenpuhdistamo, jätevedenpuhdistus, ympäristölupa
ISSN-L: 1798-6087
ISBN (nid.): 978-952-7146-69-9
ISBN (pdf): 978-952-7146-70-5
ISBN (html): 978-952-7146-71-2
ISSN (painettu): 1798-6087
ISSN (verkkojulkaisu): 1798-6095
Kieli: fi
Sivuja: 24
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Blominmäen uusi kalliopuhdistamo

Blominmäen uusi kalliopuhdistamo korvasi mitoituskuormituksensa ylittäneen Suomenojan jätevedenpuhdistamon vuodenvaihteessa 2022–2023, siten että vuoden 2022 lopussa noin puolet ja 24.1.2023 jälkeen kaikki viemäröintialueen jätevedet käsiteltiin Blominmäessä. Blominmäen puhdistamo on mitoitettu vuoden 2040 kuormitusennusteen mukaisesti n. 500 000 asukkaan jätevesille ja sen lähtökohtana on Suomenojan jätevedenpuhdistamoa selvästi parempi puhdistustulos ja korkeampi energiatehokkuus. Blominmäen jätevedenpuhdistamon valmistumisen myötä läntisen pääkaupunkiseudun typpi- ja fosforikuormitukset Suomenlahteen pienenevät merkittävästi.

Blominmäen jätevedenpuhdistamo otettiin käyttöön vaiheittain, siten että viemäröintialueen jätevedet käännettiin Blominmäkeen useassa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa marraskuun 2022 alussa käännettiin Söderskogin tunnelihaaran vedet, mikä vastasi neljännestä kokonaisvirtaamasta. Marraskuun lopussa käännettiin Suomenojan alueelle lännestä tulevat vedet, minkä jälkeen Blominmäessä käsiteltiin puolet viemäröintialueen jätevesistä. Viimeisessä vaiheessa käännettiin Rusthollarinkadun tunnelihaaran jätevedet tammikuun 2023 lopulla. Viemärikäännöt toteutti urakoitsija GRK, ja suunnittelun Blominmäen tunneliin johtavista viemärirakenteista teki Ramboll. Viemärikääntöjen toteutuksen aikana jätevesi pumpattiin siirrettävällä ohituspumppauskalustolla.

Ensimmäisen jätevesien käännön työt aloitettiin 3.11.2022 ja ohituspumppaukset purettiin seuraavan päivän aamuna, jonka jälkeen Pohjois-Espoon ja Länsi-Vantaan jätevedet eli Söderskogin tunnelihaaran vedet johdettiin Riimukallion pudotuskaivosta Blominmäen tulotunneliin ja kohti uutta jätevedenpuhdistamoa. Jäteveden pumppaus Blominmäen puhdistamolle aloitettiin aamupäivällä 4.11.2022, kun jäteveden pinta tulotunnelissa oli kyllin korkea pumppujen käynnistykselle. Tulopumppauksen kapasiteetti ylitti tässä vaiheessa tulovirtaaman ja jätevettä pumpattiin jaksoittain.

Seuraava, Suomenojan alueen vesien kääntö, johon sisältyivät myös Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen vedet, toteutettiin kahdessa osassa 24.11.2022 ja 7.12.2022, minkä jälkeen Blominmäessä käsiteltiin yli puolet viemäröintialueen vesistä. Ämmässuon alueen vuotovesimäärät ovat merkittäviä ja joulukuun huippuvirtaamat olivat Blominmäessä selvästi suuremmat kuin Suomenojalla. Kääntö tehtiin pakkassäällä, jolloin vesimäärät olivat maltillisia ja ohipumppauksen kapasiteetti riittävä. Viimeinen osuus vesistä käännettiin tammikuun 2023 loppupuolella.

Ensimmäistä jätevesien kääntöä edelsi kahden mädättämön lämmitys, siemenmädätteen tuonti Suomenojalta ja useita viikkoja kestänyt syöttö Suomenojan raakasekalietteellä kasvavalla kuormalla. Tällä mahdollistettiin se, että mädättämöiden kapasiteetti oli riittävä ensimmäisen vesien käännön jälkeen jätevedenpuhdistuksessa syntyvän lietteen käsittelylle ilman prosessihäiriöitä. Ennen jätevesien kääntöä kahdelle aktiivilietelinjalle kuudesta kuljetettiin aktiivilietettä Viikinmäestä ja johdettiin tulotunnelia pitkin Suomenojalta. Jätevesien käsittelyn alkaessa laitoksella oli käytössä aktiivilieteprosessi, ferrosulfaatin ja kalkin syöttö ja kiekkosuodatus. Lisää linjoja ja lisää käsittely-yksiköitä otettiin käyttöön seuraavien viikkojen aikana ja jätevesimäärän kasvaessa.

Mädätys ja aktiivilieteprosessi toimivat alusta alkaen ongelmitta. Nitrifikaatiokapasiteetti oli riittävä ja mädättämöiden tila pysyi vakaana. Laitoksella oli kuitenkin käyttöönoton alussa runsaasti puutteita ja ongelmia niin laitteissa, mittauksissa kuin automaatiossa, joita selvitettiin ja korjattiin koko loppuvuosi 2022 ja edelleen 2023 alkupuolella. Ympäristövaikutusten kannalta merkittävimmät puutteet olivat metanolin siirtopumppujen toimimattomuus, joka johti heikkoon kokonaistypenpoistotulokseen vuonna 2022, ja neljännen mädättämön töiden viivästyminen, joka johti metaanipäästöön, kun kaikkea biokaasua ei saatu talteen loppuvuoden 2022 aikana. Kaikki prosessiyksiköt eivät olleet käytössä vuoden 2022 lopussa, mm. kaasumoottorit, minkä johdosta omaa sähköntuotantoa oli ainoastaan aurinkopaneeleilla, jotka olivat toiminnassa elokuusta 2022 alkaen. Vuoden 2022 lopun puhdistustulos oli ongelmista huolimatta hyvä kokonaistypenpoistoastetta lukuun ottamatta.

Blominmäen puhdistamourakka ei valmistunut vuoden 2022 loppuun mennessä. Joulukuussa työmaan kokonaisvalmiusaste oli yli 95 prosenttia, rakennusteknisten, prosessi- ja koneistotöiden valmiusasteet noin 99 prosenttia ja tekniikkatöiden valmiusaste noin 95 prosenttia. Työmaan keskimääräinen päivittäinen vahvuus joulukuussa oli n. 150 henkilöä. Prosessiyksiköiden testaus ja korjaukset jatkuivat jätevesien kääntöjen jälkeen yhteistyössä laitoshenkilökunnan, HSY:n projektihenkilöstön ja urakoitsijan kanssa samanaikaisesti jäteveden puhdistuksen ja lietteenkäsittelyn kanssa. Työt jatkuivat edelleen vuoden 2023 puolella.

Blominmäen urakoitsijan kuukausitiedotteet ja HSY:n neljännesvuosittaiset tilanneraportit, joissa kuvataan urakan etenemistä, ovat saatavilla HSY:n verkkosivuilta.