Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Aninka Urho, Anna Kuokkanen, Jenni Raatikainen, Maria Valtari, Anu Tarima, Arja Johnsson
Päivämäärä:
9.6.2023
Julkaisun nimi:
Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2022 - Viikinmäen, Suomenojan ja Blominmäen jätevedenpuhdistamot
Sarjan nimi ja numero:
HSY:n julkaisuja 2/2023
Asiasanat: jätevedenpuhdistamo, jätevedenpuhdistus, ympäristölupa
ISSN-L: 1798-6087
ISBN (nid.): 978-952-7146-69-9
ISBN (pdf): 978-952-7146-70-5
ISBN (html): 978-952-7146-71-2
ISSN (painettu): 1798-6087
ISSN (verkkojulkaisu): 1798-6095
Kieli: fi
Sivuja: 24
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Yhteiskuntavastuu ja sidosryhmäyhteistyö

Ympäristökasvatus ja vierailut

HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla. Vierailun aikana tutustutaan viemäröintijärjestelmän toimintaan, jätevedenpuhdistamoiden prosesseihin ja jäteveden ympäristövaikutuksiin. Vierailu voi keskittyä myös esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantoon. Opiskelijavierailuja tehdään enimmäkseen yläkouluista, mutta paljon myös toisen asteen oppilaitoksista, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista.

Jätevedenpuhdistamoille tehdään paljon myös asiantuntijavierailuja. Vierailijat ovat tyypillisesti ympäristö- ja kunta-alan asiantuntijoita, tekniikan alan yritysten edustajia, tutkijoita, toimittajia ja ympäristö- ja tekniikan alan opiskelijoita.

Vierailutoiminta oli vielä alkuvuodesta 2022 koronatilanteen takia vähäistä, ja vierailut järjestettiin ainoastaan virtuaalisina: koululaisia ja muita yleisesittelyvierailulle osallistuvia oli noin 1000, ja asiantuntijavieraita noin 360. Koronarajoitusten purkamisen jälkeen vierailuja rajoitettiin turvallisuustilanteen vuoksi. Syksyllä vierailuja ruvettiin taas järjestämään myös paikan päällä. Koululaisvieraita kävi paikan päällä 380 henkeä, virtuaalikierrokselle osallistui 1120 henkeä. Asiantuntijavieraita kävi tutustamassa puhdistamoon noin 340.

Kansanterveydellinen tutkimus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee vuosittain jätevesistä virusseurantaa, jonka tarkoituksena on havaita ja torjua mahdollisia poliovirustartuntoja. Keväästä 2020 lähtien laitosten tulevasta jätevedestä on analysoitu myös koronavirusta viikoittain. Viikinmäen ja Suomenojan puhdistamot ovat olleet tutkimuksen yhteistyökumppaneita useiden vuosien ajan. Suomenojan puhdistamon toiminnan päätyttyä näytteiden kerääminen on aloitettu Blominmäen jätevedenpuhdistamolla. Vuonna 2022 HSY:n jätevedenpuhdistamot osallistuivat myös THL:n koordinoimaan WastPan-hankkeeseen, jossa kehitetään jätevesiseurantaa pandemioiden varautumistyökaluksi. Lisätietoa hankkeen tuloksista löytyy osoitteesta https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/jatevesiseuranta-pandemioiden-varautumistyokaluksi-wastpan-

Viikinmäen ja Suomenojan puhdistamot ovat mukana THL:n valtakunnallisessa tutkimuksessa, jossa kartoitetaan huumausainejäämien pitoisuuksia jätevedessä eri kaupungeissa. Tutkimus on osa Euroopan huumeseurantakeskuksen kansainvälistä seurantaa, joka on jatkunut vuodesta 2012 alkaen. Lisätietoa THL:n suorittamasta jätevesiseurannasta löytyy osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/seurantajarjestelmat-ja-rekisterit/jatevesiseuranta

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon raakalietteestä on otettu näytteitä vuodesta 2009 alkaen. Säteilyturvakeskuksen (STUK) ympäristön säteilyvalvontaa varten. Vuodesta 2018 alkaen näytteet on kerätty kaksi kertaa vuodessa. Monet ympäristöön kulkeutuneet radionuklidit voidaan havaita jätevesilietteestä, sillä puhdistusprosessissa lietteeseen rikastuu monia jätevedessä olevia radionuklideja. Viikinmäen lietteessä havaitaan radionuklideja, jotka ovat peräisin mm. Tšernobylin onnettomuudesta, lääkinnällisestä radioisotooppien käytöstä sekä luonnosta. Tutkimalla lietteitä saadaan myös tietoa radionuklidien kulkeutumisesta ympäristössä.