Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Aninka Urho, Eija Lehtinen, Anna Kuokkanen, Leena Sänkiaho, Samppa Lallukka, Kati Blomberg
Päivämäärä:
28.5.2021
Julkaisun nimi:
Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2020
Sarjan nimi ja numero:
HSY:n julkaisuja 3/2021
Asiasanat: jätevedenpuhdistamo, jätevedenpuhdistus, ympäristölupa
ISBN (nid.): 978-952-7146-58-3
ISBN (pdf): 978-952-7146-59-0
ISBN (html): 978-952-7146-60-6
ISSN (painettu): 1798-6087
ISSN (verkkojulkaisu): 1798-6095
Kieli: fi
Sivuja: 23
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Tiivistelmä

Pääkaupunkiseudun jätevedet puhdistetaan kahdella Suomen suurimmalla jätevedenpuhdistamolla: Helsingin Viikinmäessä ja Espoon Suomenojalla. Puhdistamoiden toiminnasta vastaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY.

Jätevedenpuhdistamoiden toimintaa ohjaavat laitoskohtaiset ympäristöluvat. Vuonna 2020 molemmat HSY:n puhdistamot täyttivät kaikki ympäristöluvan määräykset: Vesistöön johdetun jäteveden biologinen ja kemiallinen hapenkulutus, kokonaisfosfori pitoisuus ja poistotehokkuudet myös kokonaistypen osalta olivat lupamääräysten mukaiset.

Koronapandemia muutti vuonna 2020 työskentelytapoja jätevedenpuhdistuksessa merkittävästi. Henkilöstöriskejä hallittiin aktiivisesti pandemian alkuvaiheista lähtien, ja ohjeistuksia päivitettiin jatkuvasti vastaamaan uusinta tietoa. Lähityössä otettiin käyttöön työskentelytavat, jotka estävät taudin leviämistä työyhteisössä: töihin tulo- ja lähtöajat sekä tauot porrastettiin tarpeettomien kohtaamisten välttämiseksi, harrastustilat suljettiin, kokoukset muutettiin etäkokouksiksi, ja asiantuntijatyössä siirryttiin etätyöhön. Myös lakisääteisissä turvallisuuskoulutuksissa siirryttiin etä- tai hybridikoulutuksiin. Pandemia vaikutti myös operatiivisen työn sisältöön erityisesti jätevesipumppaamoilla: pumpputukosten määrä nousi merkittävästi kosteuspyyhkeiden, maskien ja suojakäsineiden käytön lisäännyttyä. Tukosten määrä ei ole palannut epidemiaa edeltävälle tasolle pyttyetiketistä muistuttamisesta huolimatta.

HSY:n jätevedenpuhdistuksen kehittämishankkeissa painopisteinä oli vuonna 2020 fosforin talteenotto, kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, lääkeaineiden ja teollisuusjätevesien parempi hallinta Itämeren alueella sekä ylivuotojen vähentäminen. Jätevesilietteen pyrolyysia tutkittiin ja pyrolyysin pilot-laitteiston rakentaminen eteni HSY:n jätehuollon toimialan toimesta.

Vuonna 2020 Viikinmäen jätevedenpuhdistamon sähköenergian tuotanto oli 38 GWh. Viikinmäen sähköenergian omavaraisuusaste oli 96 %. Suomenojan puhdistamon tuottaman biokaasun määrä oli 4,7 milj. m³. Gasum Oy jalostaa koko kaasumäärästä liikennepolttoainetta.

Blominmäen uusi n. 500 000 asukkaan jätevesille mitoitettu kalliopuhdistamo korvaa mitoituskuormituksensa ylittäneen Suomenojan jätevedenpuhdistamon vuoden 2022 kesällä, eli noin kaksi vuotta alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Tärkeä etappi Blominmäen projektissa oli viimeisen ympäristöluvan yksityiskohdan, eli Blominmäen jätevedenpuhdistamon purkurakenteisiin liittyvän päätöksen saaminen 2.3.2020. Päätöstä käsitellään Vaasan hallinto-oikeudessa. Vuonna 2020 keskeisimpänä työnä ovat olleet luolaston betonitöiden viimeistelyt, prosessi- ja koneistotyöt sekä tekniikkatyöt. Maanpäällisten rakennusten työt etenivät vuoden alun vesikattojen eristystöistä ja sisätilojen viimeistelytöistä vuoden lopun ulkoalueiden maanrakennustöihin, rakennusten pintarakennetöihin sekä rakennusten tekniikkatöihin. Vuoden 2020 lopussa työmaan kokonaisvalmiusaste nousi noin 58 %. Rakennusteknisten töiden valmiusaste oli n. 79 %, prosessi-, koneisto-, LVISPR- ja SIA-töiden valmiusaste oli 47 % ja tekniikkatöiden valmiusaste noin 39 %.

Avainsanat:

Jätevedenpuhdistus, jätevedenpuhdistamo, ravinnepäästöt, ympäristölupa, yhdyskuntien ravinnekuormitus