Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2019

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
30.4.2020
Julkaisun nimi:
Jätevedenpuhdistus pääkaupunkiseudulla 2019 - Viikinmäen ja Suomenojan jätevedenpuhdistamot
Sarjan nimi ja numero:
HSY:n julkaisuja 3/2020
Asiasanat: jätevedenpuhdistamo, jätevedenpuhdistus, ympäristölupa
ISBN (nid.): 978-952-7146-52-1
ISBN (pdf): 978-952-7146-51-4
ISBN (html): 978-952-7146-53-8
ISSN (painettu): 1798-6087
ISSN (verkkojulkaisu): 1798-6095
Kieli: fi
Sivuja: 23
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi
Copyright:
Kuvaaja Miko Harma, 2010

Häiriöt ja ympäristöriskien hallinta

Viikinmäen poikkeava typpioksiduulipäästö

Huhtikuun 2019 alussa typpioksiduulin pitoisuus Viikinmäen jätevedenpuhdistamon poistoilmassa nousi hyvin nopeasti jopa yli kymmenkertaiseksi puhdistamon tyypilliseen tasoon verrattuna. Häiriöön liittyi nitriitin epätyypillinen kertyminen aktiivilieteprosessiin ja etenkin alkuvaiheessa myös nitrifikaation heikentyminen ja lietteen koostumuksen muuttuminen ja näiden seurauksena tavanomaista heikompi puhdistustulos.

Häiriön käynnistymisen alkuperäinen syy on toistaiseksi jäänyt tuntemattomaksi. Sen ei oleteta johtuvan haitallisen kemikaalin pääsystä jäteveteen toisin kuin heinäkuun 2018 nitrifikaation inhibition. Häiriö alkoi aktiivilietelinjoilla vaiheittain ja koski enimmillään seitsemää linjaa yhdeksästä. Kuusi linjoista saatiin normalisoitumaan siirtämällä niihin ylijäämälietettä normaalisti toimineista linjoista ja yksi linjoista ehti palautua normaaliksi ennen lietteen siirtoa. Häiriön aikana rajoitettiin ilmastettua tilavuutta ja lisättiin alkalointia nitriitin määrän ja sen myrkyllisyyden vähentämiseksi.

Häiriön seurauksena vuoden 2019 typpioksiduulipäästö oli yli kaksinkertainen edellisvuoteen nähden ja Viikinmäen II vuosineljänneksen jäteveden käsittelytulos jonkin verran tavanomaista tasoa heikompi.

Koska Suomenojan puhdistamolla ei ollut havaittavissa vastaavaa aktiivilieteprosessin häiriintymistä, Suomenojan typpioksiduulipäästön laskennassa käytettyä laskentamallia ei ollut perustetta päivittää Viikinmäen 2019 mittaustulosten perusteella ja mallissa käytettiin vuoden 2018 mittaustuloksia (luku 5.2).

Rankkasade Helsingissä 23.8.2019

Elokuussa 23. päivänä rankkasade aiheutti laajoja tulvia Helsingin keskustassa. Sade oli poikkeuksellinen rankka ja viiden tunnin aikana satoi 56 mm. Vastaavat sateet toistuvat keskimäärin vain kerran 20–30 vuodessa. Merkittävimmät rakenteelliset vahingot aiheutuivat Rautatientorin metroasemalle sekä Elielinaukion parkkihallille, kun Munkkisaari-Mäntymäen tunnelin ja Mäntymäen pumppaamon kapasiteetit loppuivat ja tulvavedet valuivat Elielinaukion parkkihallista metrotunneliin. Järjestelmän kehittämistarpeet on tunnistettu ja jatkotoimenpiteet määritelty.

Aktiivilietteen päästö Suomenojan puhdistamolta 4.7 – 21.8.2019

Suomenojan jätevedenpuhdistamolta pääsi vuotamaan aktiivilieteprosessin loppuvaiheesta eli altaiden viimeisestä lohkosta tulevaa näytevettä puhdistamon ja Suomenojan lammikon väliseen ojaan 4.7 – 21.8.2019 välisenä aikana. Normaalisti aktiiviliete laskeutetaan jälkiselkeytysaltaissa ennen vesistöön johtamista.

Lietevuoto löydettiin ja vuoto korjattiin 21.8.2019. Ensimmäinen ilmoitus epätavallisen voimakkaasta hajusta Suomenojen lintulammikolla oli tullut edellisellä viikolla HSY:n asiakaspalveluun. Hajun syyn selvittäminen käynnistettiin ja puhdistamon ympäristöstä otettiin bakteerinäytteitä, joiden tulokset viittasivat jäteveden aiheuttamaan likaantumiseen. Vuotokohteen löytyminen oli kuitenkin haastavaa, koska aktiiviliete pääsi purkautumaan sellaista reittiä pitkin, jonka olemassaolo ei ollut tiedossa.

Ulkopuolisten tekemien havaintojen ja omien selvittelyjen tuloksena vuotokohta havaittiin ja tulpattiin, ja valvovalle viranomaiselle tiedotettiin tilanteesta välittömästi. Tapahtuneesta laadittiin syksyllä tarkempi selvitys, ja päästön vaikutuksista merialueella tehtiin mallinnus. Vuoto oli usean eri tekijän summatapahtuma. Siihen liittyi aktiivilietteen näytteenottokaivon pinnanmittausanturin hajoaminen ja uusiminen aiemmin kesällä, sekä puhdistamon piirustuksista puuttuva hulevesiyhde. Myös kesälomista johtuvalla henkilöstön tietokatkoksella oli osuus vuototilanteen pitkittymisessä.

Ympäristöriskien hallinta SSP

Sanitation Safety Plan (SSP) on jätevedenpuhdistamoiden ja viemäröinnin turvallisuussuunnitelma, jossa huomioidaan jätevesihuollon aiheuttamat ympäristö- ja terveysriskit verkostossa, pumppaamoilla ja jätevedenpuhdistamoilla. Lisäksi suunnitelmassa huomioidaan toimintaan kohdistuvat ulkopuoliset riskit. SSP sisältää laajan riskien arvioinnin ja toimii riskienhallintatyökaluna jätevesihuollon alalla koko Suomessa. HSY:ssä SSP on laadittu ensimmäisen kerran vuosina 2012–2013.

Vuoden 2019 aikana toteutettiin useita ympäristön tilan parantamiseen liittyvää toimenpidettä, jotka liittyivät SSP työn kautta esille tulleisiin riskeihin sekä päivitettiin toimenpideohjelman tilanne.

Myös muiden HSY:n puhdistamoille jätevettä johtavien vesihuoltolaitosten tulee laatia SSP riskien hallinnan työkaluksi. HSY:n sopimuskumppaneista toistaiseksi Tuusulan Vesi ja Järvenpään Vesi ovat saaneet SSP:n valmiiksi. Tarkemmat tiedot SSP:n tilanteesta on esitetty taulukossa 11.1.