Tiedot
Blominmäen uusi kalliopuhdistamo korvaa mitoituskuormituksensa ylittäneen Suomenojan jätevedenpuhdistamon vuonna 2022, eli yli vuoden alkuperäistä suunnitelmaa myöhemmin. Puhdistamon louhinnan jälkeiseen urakointiin tarvitaan enemmän aikaa, kuin suunnittelijat alun perin arvioivat. Blominmäen puhdistamo on mitoitettu n. 500 000 asukkaan jätevesille ja sen lähtökohtana on Suomenojan nykyistä tasoa selvästi parempi puhdistustulos ja korkeampi energiatehokkuus. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) antoi ympäristölupapäätöksensä 26.11.2015. Luvasta valitettiin, mutta Vaasan hallinto-oikeus kumosi valituksen. Ympäristölupa sai lainvoiman 9.12.2017.
HSY otti kalliorakennusurakan vastaan 5.2.2018. Vuoden 2018 puolelle tehtiin sen osalta vain viimeistelytöitä. Projektinjohtourakka, johon kuuluvat lähes kaikki jäljellä olevat työt puhdistamolla, käynnistyi 20.3.2018. Vuonna 2018 on tehty paljon hankintoja. Työmaalla rakennusteknisistä töistä, painottuen betonitöihin, oli vuoden lopussa valmiina noin 12 %. Projektinjohtourakoitsija kilpailutti pääosan sähkö-, LVI-, instrumentointi ja automaatiotöistä yhtenä projektinjohtourakointimallisena aliurakkana, mutta urakoitsijaa ei vielä valittu. Prosessiputkiston ja koneistojen asennukset alkavat vuonna 2019.
Viemäritunneleiden sijoittamisen lupaprosessi yksityisten maanomistajien ja Espoon kaupungin kanssa on jatkunut. Yksityisiä kiinteistönomistajia linjalla on noin 130, joista suurimman osan kanssa on tehty kirjallinen sopimus vesihuoltolinjasta ja rasitteesta. Kuuden kiinteistön kanssa ei neuvotteluista huolimatta päästy sopimukseen. Maanmittauslaitos myönsi viemäritunneleiden rasitteen lunastusoikeuden ja töiden aloitusoikeuden 21.3.2018 ja lunastusmenettely viemäritunnelien rasitteesta kiinteistöille saatiin 11.10. vietyä viimeisten kiinteistöjen osalta niin pitkälle, että viemäritunnelin louhiminen alueen kaikkien kiinteistöjen alle mahdollistui. Tunnelien louhinta-/rakennusurakoiden työt käynnistyivät Mikkelässä, Malminmäellä ja Eestinkalliossa maaliskuussa 2018. Työt niissä jatkuvat vuoteen 2021. Eteläisimmällä osalla, eli Finnoon alueella, Länsimetron louhintaurakan osana tehty osuus otettiin urakoitsijalta vastaan 27.2.2018. Sen jälkeisiin tunneliosuuksien rakennustöihin saatiin urakoitsija valittua vuoden viimeisessä hallituksen kokouksessa. Tuohon urakkaan kuuluu myös purkutunnelin pumppaamo, jossa työt jatkuvat kesään 2021.
Ympäristöluvan määräyksen mukainen hakemus, jossa selvitetään yksityiskohtaisesti puhdistamon ja Suomenojan välisen viemäritunnelin sekä vara- ja hätäpurkupaikkojen sijainnit sekä tarvittavat rakenteet, toimitettiin Etelä-Suomen aluehallintovirastolle 19.1.2018.
Puhdistamon louhinnan päätyttyä maa- ja kallioperässä liikkuvan veden pintaa on seurattu lähellä puhdistamoa ja viemäritunnelien ympäristössä kuukausittain. Pinta- ja pohjaveden laadun seurannassa, ympäristön painumien seurannassa, Blominmäen täyttömäen vakauden seurannassa tai kallion liikkeiden seurannassa ei ole ilmennyt mitään erityistä. Työturvallisuus on ollut erittäin hyvä kaikkien urakoiden osalta.
Blominmäen urakkaa koskevat tiedotteet ja asukkaille suunnatut uutiskirjeet, joita julkaistiin neljä vuoden 2018 aikana, ovat saatavilla HSY:n verkkosivuilla.
Jätevedenpuhdistusosaston energiankulutuksen seurannan kehittämisprojektia jatkettiin vuonna 2018. Järjestelmään on lisätty kuluneen vuoden aikana uusia raportteja ja mittauksia uusien laiteasennuksien myötä. Lisäksi energiamittauksille toteutettiin automaattinen virheenkorjaus, jolloin yksittäisien mittauksien virheenkorjaustoimintoa ei tarvitse tehdä manuaalisesti. Energiaseurannan kehittämistä jatketaan myös tulevina vuosina.
Toukokuussa 2018 otettiin käyttöön polymeerin laimennusveden esilämmityksen lämmöntalteenotto. Lämmöntalteenotto hyödyntää kolmen kaasumoottorin hukkalämmön polymeerin laimennusveden lämmitykseen.
Fosforin talteenoton RAVITA DEMO-hanke valittiin keväällä 2017 yhdeksi hallituksen kiertotalouden kärkihankkeista. Hankkeen tavoitteena oli rakentaa 1000 asukasta vastaava koelaitos, jossa testataan HSY:n kehittämää fosforin talteenottoprosessia, jossa fosfori talteenotetaan fosforihappona. Hanke on jatkoa RAKI RAVITA -hankkeelle, jossa rakennettiin prosessin ensimmäinen osa. Vuoden 2018 aikana suunniteltiin, hankittiin ja rakennettiin kemiallisen lietteen kuivausyksikkö. Lisäksi vuonna 2018 suunniteltiin ja hankittiin kemiallisen lietteen käsittely-yksiköt. Laboratoriomittakaavan tutkimusta tehtiin sekä HSY:n että Jyväskylän yliopiston toimesta. Hanke jatkuu vuonna 2019, jolloin rakennetaan viimeiset prosessiosat sekä tutkitaan ja optimoidaan fosforihapon tuottoa. Lisätietoja RAVITA-hankkeista HSY:n nettisivuilla.
Typpioksiduuli on merkittävä kasvihuonekaasu, jota muodostuu typenpoistoprosessissa. Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla on tehty pitkäjänteistä tutkimusta typpioksiduulipäästöistä. Vuoden 2018 lopussa tutkittiin rejektivesien erilliskäsittelyn päästöjä ja käynnistettiin täyden mittakaavan ilmastuslinjojen vertailuun perustuva tutkimus, jonka koeajot suoritetaan kevään 2019 aikana. Koeajojen avulla testataan käytännössä matemaattiseen mallinnukseen tulokset ilmastuksen ohjaustapamuutosten vaikutuksesta päästöihin ja parannetaan mallin kalibrointia.
HSY on mukana kahdessa vuonna 2017 käynnistyneessä EU –rahoitteisessa Itämeren tilan parantamiseen tähtäävässä hankkeessa: Suomen ympäristökeskuksen koordinoimassa CWPharma hankkeessa sekä Helsingin kaupungin koordinoimassa BEST –hankkeessa. Hankkeet ovat kolmivuotisia ja päättyvät vuonna 2020.
CWPharman tavoitteena on vähentää lääkeainepäästöjä ja lääkeaineiden aiheuttamia haittavaikutuksia Itämeren alueella. Siinä tuotetaan kokonaisarvio Itämeren valuma-alueen lääkeainekuormituksesta sekä suositukset päästöjen vähennyskeinoiksi. Hankkeen yhtenä osiona on tutkia kehittynyttä lääkeaineiden poistoa jätevedenpuhdistamolla ja HSY on ollut mukana siinä osuudessa tutkimassa yhtä osuutta, jota potentiaalisesti voitaisiin käyttää yhtenä prosessiosuutena lääkeaineiden poistoon jätevedenpuhdistamolla. Viikinmäessä on vuoden 2018 aikana tutkittu aktiivihiilen käytön mahdollisuutta sekä sen poistamista laitokselta lähtevästä puhdistetusta jätevedestä aktiivihiili -käsittelyvaiheen jälkeen.
BEST –hanke (Better Efficiency for Sewage Treatment) tähtää parempaan teollisuusjätevesien hallintaan edistämällä kuntien, teollisuusyritysten ja vesihuoltolaitosten yhteistyötä ja hyvää hallintoa teollisuusjätevesien käsittelyllä Itämeren alueella. HSY on hankkeessa mukana tuomassa hyviä kansallisia sekä paikallisia käytäntöjä ja on vuonna 2018 muun muassa käännättänyt Vesilaitosyhdistyksen koordinoimana tehdyn Teollisuusjätevesioppaan englanniksi. Oppaassa on laajasti kuvattuna olemassa olevat hyvät käytännöt ja sen käännetty versio on vapaasti saatavilla ja hyödynnettävissä.
Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla otettiin käyttöön uusi lietteenkuivauslinko vuoden 2018 kesällä. Linkojen uusiminen parantaa lietteenkuivauksen kapasiteettia sekä käyttövarmuutta ja sen odotetaan parantavan myös linkouksen energiatehokkuutta johtuen uusien linkojen paremmasta hyötysuhteesta.
Viikinmäen jätevedenpuhdistamon tulokanavan ja toisen tulopumppaamon saneeraus käynnistyi syksyllä 2018 ja jatkuu kesään 2019. Tulokanavan betonirakenteiden kunto on heikentynyt johtuen betonin rapautumisesta ja tukiraudoituksen kunnon heikkenemisestä. Kanavan saneerauksen yhteydessä uusitaan osa tulopumpuista ja lisätään kaksi uutta, pienempää pumppua, mikä lisää tulopumppauksen prosessivarmuutta ja kapasiteettia. Tulopumppujen tuloputket tullaan johtamaan tulokanavan pinnan alle, mikä pienentää tarvittavaa nostokorkeutta ja vähentää pumppauksen energiankulutusta. Putket varustetaan laponestoventtiilein.
Saneeraus tapahtuu kolmessa päävaiheessa, joiden aikana on käytössä mittavat ohitusjärjestelyt. Saneerauksen yhteydessä tulokanavaan tehdään uusi väliseinä, joka parantaa kanavan huollettavuutta jatkossa.
Velvoitetarkkailun tulevan veden näytteenotto joudutaan saneerauksen ajan toteuttamaan välppäyksen jälkeen kahdesta näytepisteestä, joista kerätyt osanäytteet yhdistetään virtaamaosuuksien suhteessa. Tämä on tarpeen, jotta eri tulotunneleita kahden eri tulopumppaamon kautta tulevat jätevedet tulevat edustetuksi kokonaisuudessaan.
Alkalointikemikaalin annostelu on välttämätöntä sekä Viikinmäen että Suomenojan puhdistamoilla, biologiselle prosessille edullisen pH-tason ylläpitämiseksi. Viikinmäen alkalointikemikaalin syöttölaitteisto kahdennettiin, prosessivarmuuden parantamiseksi ja syöttökapasiteetin kasvattamiseksi. Työ toteutettiin touko-kesäkuun 2018 aikana. Saneerauksen aikana laitoksella käytettiin korvaavana alkalointikemikaalina lipeää, jolle oli käytössä tilapäinen varastointi- ja syöttöjärjestelmä.
Tärkein osatekijä viemäriverkoston kokonaiskapasiteetin hallinnan kannalta on ajantasaisen hydraulisen viemärimallin käyttöönotto. Viemärimallinnuksen osalta olemassa olevien mallien tilanne oli hajanainen ja epäyhtenäinen. Mallinnuksen kehitystyö alkoi vuonna 2015 ja jatkuu edelleen. Vuoden 2018 aikana keskityttiin verkkotiedon laadun parantamiseen sekaviemäröidyllä alueella sekä verkkotietojärjestelmän ja mallinnusohjelman yhteensovittamiseen. Mallinnustyö on jaettu kahteen osa-alueeseen, joista Suomenojan malli saatiin lähes valmiiksi vuoden 2017 aikana. Mallia on käytetty erilaisten kapasiteettitarkasteluiden laatimiseen. Sekaviemärimalli valmistui verkoston osalta 2018 ja kalibrointimittaukset aloitettiin. Kalibrointia jatketaan 2019 aikana.
Jätevesiverkoston sisään vuotavat ns. vuotovedet kuormittavat jätevedenpuhdistusjärjestelmää tarpeettomasti: verkostoon päätyvä hulevesi lisää pumppaamoiden ja verkoston ylivuotojen riskiä. Puhdistamolle johdettuna vuotovesi kuluttaa sekä käsittelykapasiteettia että energiaa pumppausten ym. prosessoinnin myötä. Taulukko 11.1 on kooste HSY:n viemäröintialueella tehdyistä verkoston saneeraustoimenpiteistä ja muista vuotovesiä vähentävistä toimenpiteistä.
Viikinmäen viemäröintialue | Viemäri- saneeraus (m) | Erillinen kaivojen korjaus (kpl) | Saneeratut pumppaamot (kpl) | Vuotovesi- prosentti | Muut toimenpiteet/ lisätietoa |
Helsinki | 4200 m menetelmäsaneeraus 1300 m kaivamalla saneeraus | 6 | 36 | Viemärikuvaus 32,4 km. | |
Itä-Vantaa | 400 m menetelmäsaneeraus 2700 m kaivamalla saneeraus | 6 | 31 | Viemärikuvaus 16,0 km. | |
Sipoo | 775 m | 30 | 1 | 23 | SSP suunniteltu toteutettavan taloussuunnitelmakauden aikana |
Pornainen | 1 | Viemärikuvauksia suoritettu , yksi pumppaamoylivuoto korjattu, SSP:n tekeminen siirtynyt vuodelle 2019 | |||
Mäntsälä | Vuotovesiselvitys valmistunut 2018 ja toimenpiteet suoritetaan 2019. SSP:n tekeminen on siirtynyt vuodelle 2019 | ||||
Kerava | 500 m | 10 | SSP:tä ei ole laadittu. Ei tiedossa saneetuksia vuosille 2019-2020 | ||
Tuusula | Ei saneerauksia | 30 | SSP on valmis, ei auditoitu. | ||
KUVES | Ei saneerauksia | SSP:n laadinta aloittamatta. Saneerausselvitys tehty 50 % verkostosta ja loput kuvataan 2019/2020. Verkoston saneeraus toimenpiteet 2020-2022 ja tunnelin. | |||
Järvenpää | 1800 m | 68 | 30,7 | Vuotovesitutkimuksia suoritettiin Tahvolan ja Isokydön alueilla. SSP otettu käyttöön 2017. 2018 käyty riskienarviointi läpi henkilöstön kanssa. | |
Suomenojan toiminta-alue | Viemäri- saneeraus (m) | Erillinen kaivojen korjaus (kpl) | Muut toimenpiteet/lisätietoa | ||
Espoo ja Kauniainen | 1400 m menetelmäsaneeraus 4000 m kaivamalla saneeraus | 14 | 31 | Viemärikuvaus 29,4 km. | |
Länsi-Vantaa | 800 m menetelmäsaneeraus 100 m kaivamalla saneeraus | 1 | 14 | Viemärikuvaus 4,5 km. | |
Kirkkonummi | 1500 m | 3 | 25 | Tarkastettiin kahden verkostoalueen osalta pinta- ja maavesien pääsy jätevesikaivoihin. Tarkastuksissa korjattiin merkittäviä vuotopaikkoja. Kirkkonummella ei ole laadittu SSP:tä, mutta jätevesien käsittely on huomioitu tiedotus- ja varautumissuunnitelmassa | |
Siuntio | 1 | 33 | SSP:tä ei ole aloitettu |
Helsingin kantakaupungin sekaviemäriverkoston alueella jätevedet ja hulevedet johdetaan samaa verkostoa pitkin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle käsittelyyn. Sateiden ja sulamiskausien aikana tämän ns. sekaviemäriverkoston alueelta syntyy laimeita ylivuotovesiä, jotka kuormittavat rannikkovesiä. Ylivuotojen vähentäminen sekaviemäröidyllä alueella on haastavaa, koska alueen viemäriverkoston muuttaminen erillisiksi jätevesiviemäreiksi ja hulevesiviemäreiksi ei tapahdu käden käänteessä. Eriyttämisen hallinnan kannalta on tärkeää suunnitella ja priorisoida tarvittavia toimenpiteitä. Vuoden 2018 aikana laadittiin saneeraussuunnittelun yhteydessä useille sekaviemäröidyille alueille esisuunnitelmat, joissa huomioitiin sekaviemäreiden eriyttämisen tarpeet. Esplanadin viemäritunnelin suunnittelu vietiin yleissuunnitteluun.
Mechelininkadulla Helsingissä jatkettiin vesihuoltoverkostojen saneeraus- ja kehittämishanketta, jossa sekaviemäröinnin eriyttämisellä vähennetään vuotovesien määrää sekä sekaviemärin ylivuotopisteen ylivuotoja ympäristöön. Eriyttäminen toteutetaan Eteläisen Hesperiankadun kautta purkupisteelle Taivallahden rantaan asti, josta osa Mechelininkadun katu- ja kattovesistä saadaan ohjattua suoraan mereen, eivätkä ne ohjaudu enää Merikannontien suuntaan. Merikannontien ylivuoto YVK028 on yksi suurimmista ylivuotokertymän aiheuttavista ylivuotopisteistä sekaviemäröidyllä alueella. Rakentaminen käynnistyi 2017 ja hanke valmistuu vuoden 2019 aikana.
Vuoden 2018 aikana selvitettiin kelluvan ylivuotosäiliön soveltuvuutta Munkkiniemenrannan ylivuotojen hallintaan osana S&C Hulevesi-kehittämishanketta. Säiliön toteuttamiskustannukset ja aikataulu osoittautuivat ennakoitua suuremmiksi, eikä säiliötä sen takia toteutettu.