Tiedot
Uutta innovatiivista palvelua kaupunkiympäristöön toivovan yrittäjän kannattaa valmistautua hyvin miettimällä tarvitsemansa paikan ominaisuuksia ja kuinka pitkäksi aikaa paikkaa tarvitsee. Fyysisten rakenteiden osalta kannattaa käyttää ammattimaista suunnittelijaa ja kiinnittää ulkoasuun huomiota, sillä tällaista panostusta arvostetaan kaupungin puolella, mikä helpottaa paikan saamista. Kun nämä asiat ovat selvillä, kannattaa aikaa varata muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen paikan löytymiseen, tarvittavien lupien saamiseen ja tarvittavan infrastruktuurin varmistamiseen tai rakentamiseen. Suurimpia haasteita matkalla ovat kohteiden tapauskohtaisuus, niihin liittyvät rajoitukset ja vaatimukset sekä yhdenmukaisten toimintapolkujen puute, mikäli toimintaa haluaa levittää eri kaupunkeihin. Hyvällä tuurilla kaupungin tonttiosasto auttaa haarukoimaan sopivia kohteita, mutta kannattaa varautua listaamaan omia ehdotuksia ja pelaamaan niin sanotusti laivanupotusta.
Jos sattuu tietämään tutun yhteyshenkilön muualla kaupungin organisaatiossa, voi sisäinen pyyntö häneltä tehostaa merkittävästi sopivan paikan löytymistä pelkän oman arvailun asemasta. Luonnollisesti kaupungin ammattilaisille on kertynyt runsaasti tietoa vastaamistaan alueista ja niiden mahdollisista erityispiirteistä. Näitä tietoja kannattaa kysellä ja ottaa kiittäen vastaan. Muista ottaa yhteyttä varhaisessa vaiheessa rakennusvalvontaan luvituksen tarpeen selvittämiseksi. Infrastruktuurin, esimerkiksi sähkön, saatavuutta kohteessa ei kannata pitää itsestäänselvyytenä, vaikka alue olisi valmistunut tällä vuosituhannella. Voikin olla huomattavasti nopeampaa ja halvempaa siirtyä suosiolla paikkaan, jossa sähköä on tarjolla, kuin palkata sähkösuunnittelijaa ja toteuttaa maankaivuu-urakkaa mahdollisen maakaapelin käyttöön saamiseksi.
Kaupungit ovat jo nyt ja tulevaisuudessa enenevässä määrin monipuolisen toiminnan mahdollistajia. Uusi rakennuslaki tulee antamaan kaupungeille paljon valtaa päättää, mitä katutilassa voi tehdä. Kuka olisi uskonut pari vuosikymmentä sitten, että vaikkapa sähköpotkulautojen jakamispalvelut ovat jo nyt kattavasti kaikkien saatavilla kaupungeissa? Uusien innovaatioiden kanssa ei yleensä voi osua heti ensimmäisellä yrityksellä maaliin. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja aikaa hakea käytön kautta oppia, minkä pohjalta voidaan säätää ja kehittää toimintaa tarpeen mukaan. Maaliin kuitenkin pääsee nopeammin, kun uskaltaa lähteä liikkeelle – kokeilemaan.