Ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Saija Korhonen, Kati Loukkola, Harri Portin ja Jarkko Niemi
Päivämäärä:
10.6.2024
Julkaisun nimi:
Ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023
Sarjan nimi ja numero:
HSY:n julkaisuja 5/2024
Asiasanat: 2023, ilmanlaatu, pääkaupunkiseutu
ISBN (pdf): 978-952-7146-82-8
ISBN (html): 978-952-7146-83-5
ISSN (verkkojulkaisu): 1798-6095
Kieli: fi
Sivuja: 19
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 1561 2110
www.hsy.fi
Copyright:
Kartat: copyright merkinnät karttojen yhteydessä
Graafit ja muut kuvat: HSY
Kansikuva: HSY / Saija Korhonen
Kuvituskuvat: HSY
Mittaustoiminta:
huoltoinsinööri Timo Haikonen, mittausinsinööri Anssi Julkunen, ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa, mittausinsinööri Kati Loukkola, mittausinsinööri Taneli Mäkelä, mittausinsinööri Harri Portin, huoltomestari Anders Svens ja projekti-insinööri Antti Tarkiainen
Tutkimustoiminta ja viestintä:
Nelli Kaski, Saija Korhonen, Anu Kousa, Hanna Manninen, Jarkko Niemi ja Outi Väkevä
Terveysvaikutusarvio:
dosentti Raimo Salonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Esipuhe

Vuosi 2023 oli HSY:n ilmanlaadun seurannan 40-vuotisjuhlavuosi. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja sen edeltäjä YTV on mitannut ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla jo 40 vuotta. Vuonna 1982 Suomessa tuli voimaan ensimmäinen ilmansuojelulaki. Helsingin kaupungin ilmanlaatumittaukset siirtyivät YTV:lle vuodesta 1983 alkaen, ja 1980-luvun kuluessa YTV:n ilmanlaatumittaukset laajenivat myös muihin pääkaupunkiseudun kaupunkeihin.

HSY huolehtii ilmanlaadun seurannasta pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla. Lisäksi tehtäviimme kuuluvat ilmanlaadusta viestiminen sekä ilmansuojelun tutkimus-, suunnittelu-, koulutus- ja valistustehtävät. Toteutamme ilmansuojelutyötä laajassa yhteistyössä kaupunkien ja tutkimus- sekä asiantuntijalaitosten kanssa. Näin olemme yhdessä edistäneet ilmanlaadun paranemista ja toimien vaikuttavuutta pääkaupunkiseudulla.

Ilmanlaatu on pääkaupunkiseudulla yleensä melko hyvä, mutta typpidioksidin ja hiukkasten pitoisuudet kohoavat ajoittain haitallisen korkeiksi etenkin vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden ympäristössä. Ongelmallisimpia alueita ovat huonosti tuulettuvat vilkasliikenteiset katukuilut, joissa hiukkas- ja typpidioksidipitoisuudet voivat olla korkeita liikenteen pakokaasupäästöjen ja katupölyn takia. Puunpoltto aiheuttaa ajoittain kohonneita pienhiukkasten ja bentso(a)pyreenin pitoisuuksia tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla, joilla poltetaan puuta lisälämmityksen takia.

Uusi ilmanlaatudirektiivi on hyväksyttävänä EU:ssa. Direktiivi tuo aiempaa tiukemmat raja- ja tavoitearvot useille ilmansaasteille, joilla on vakavia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Katupöly, puunpoltto sekä pakokaasujen typpidioksidi ja ultrapienet hiukkaset säilyvät tärkeinä ilmansuojelutyön teemoina. Ilmansuojelu vaatii edelleen aktiivista yhteistyötä ja toimenpiteitä. Viestintää tulee suunnata erityisesti herkille ryhmille. Ilmanlaadun mallinnus tulee täydentämään ilmanlaadun mittauksia. Kehitämme ilmanlaadun seurantaa entistä paremmin palvelemaan kaupunkisuunnittelua ja ilmanlaadun viestintää sekä ilmanlaatumalleja ja -ennusteita.

HSY kiittää lämpimästi yhteistyöstä asiantuntijoita, sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat osallistuneet tämän raportin aineistojen tuottamiseen.

Hanna Manninen
Ilmansuojeluyksikön päällikkö

Satu Pääkkönen
Tulosaluejohtaja