Ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Saija Korhonen, Kati Loukkola, Harri Portin ja Jarkko Niemi
Päivämäärä:
10.6.2024
Julkaisun nimi:
Ilmanlaatu pääkaupunkiseudulla vuonna 2023
Sarjan nimi ja numero:
HSY:n julkaisuja 5/2024
Asiasanat: 2023, ilmanlaatu, pääkaupunkiseutu
ISBN (pdf): 978-952-7146-82-8
ISBN (html): 978-952-7146-83-5
ISSN (verkkojulkaisu): 1798-6095
Kieli: fi
Sivuja: 19
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 1561 2110
www.hsy.fi
Copyright:
Kartat: copyright merkinnät karttojen yhteydessä
Graafit ja muut kuvat: HSY
Kansikuva: HSY / Saija Korhonen
Kuvituskuvat: HSY
Mittaustoiminta:
huoltoinsinööri Timo Haikonen, mittausinsinööri Anssi Julkunen, ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa, mittausinsinööri Kati Loukkola, mittausinsinööri Taneli Mäkelä, mittausinsinööri Harri Portin, huoltomestari Anders Svens ja projekti-insinööri Antti Tarkiainen
Tutkimustoiminta ja viestintä:
Nelli Kaski, Saija Korhonen, Anu Kousa, Hanna Manninen, Jarkko Niemi ja Outi Väkevä
Terveysvaikutusarvio:
dosentti Raimo Salonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tiivistelmä

Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu oli melko hyvä vuonna 2023. Ilmanlaatu luokiteltiin hyväksi tai tyydyttäväksi vähintään 90 % ajasta kaikilla mittausasemilla. Huonon ja erittäin huonon ilmanlaadun tunnit aiheutuivat pääosin hengitettävistä hiukkasista eli katupölystä. Pientaloalueilla myös puunpoltosta peräisin olevat pienhiukkaset huononsivat ilmanlaatua.

Typpidioksidin vuosiraja-arvo 40 µg/m3 ei ylittynyt HSY:n ilmanlaadun mittausasemilla, sen sijaan Maailman terveysjärjestö WHO:n tiukempi vuosiohjearvo typpidioksidille ylittyi kaikilla vilkasliikenteisillä mittausasemilla. Typpidioksidin vuosipitoisuudet olivat kaikilla mittausasemilla edellisvuotta matalampia. Typpidioksidin kansallinen vuorokausiohjearvo ei ylittynyt, mutta tiukempi WHO:n vuorokausiohjearvo ylittyi lähes kaikilla mittausasemilla.

Hengitettävien hiukkasten vuosi- ja vuorokausiraja-arvot eivät ylittyneet millään mittausasemalla. Monella vilkasliikenteisellä asemalla hengitettävien hiukkasten vuosikeskiarvot olivat vuonna 2023 samaa tasoa tai hieman korkeammat kuin vuonna 2022. Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotaso (50 µg/m3, saa ylittyä 35 päivänä vuodessa) ylittyi enimmillään 29 päivänä liikenneympäristössä. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuuden kansallinen ohjearvo sekä WHO:n terveysperusteinen vuosi- ja vuorokausiohjearvot ylittyivät kaikilla vilkasliikenteisillä mittausasemilla.

Pienhiukkasten pitoisuudet olivat hieman edellisvuotta matalammat ja pitoisuudet olivat selvästi alle EU:n vuosiraja-arvon. Pienhiukkasten kaukokulkeumaepisodeja oli myös edellisvuotta vähemmän. WHO:n pienhiukkasten vuosi- ja vuorokausiohjearvot ylittyivät kuitenkin usealla asemalla.

Bentso(a)pyreenin vuosipitoisuudet pysyivät tavoitearvon (1 ng/m3) alla ja sen tasolla. Korkeimmat vuosikeskiarvot mitattiin pientaloalueella Tapanilassa (1,1 ng/m3). Pientaloalueilla puunpoltto on merkittävä bentso(a)pyreenin päästölähde.

Pääkaupunkiseudulla mitattiin myös raskasmetallien pitoisuuksia Helsingin keskustan vilkasliikenteisellä Mäkelänkadulla, kaupunkitausta-asemalla Kalliossa ja Vantaan Energian jätevoimalan vaikutusalueella. Mitattujen metallien, lyijyn, arseenin, kadmiumin ja nikkelin pitoisuudet olivat selvästi raja- ja tavoitearvojen alapuolella.

Terveyden ja kasvillisuuden suojelemiseksi annetut otsonin tavoitearvot eivät ylittyneet, mutta pitkän ajan tavoitteet ylittyivät.

Rikkidioksidin pitoisuudet olivat matalat ja selvästi raja- ja ohjearvojen alapuolella.

Vuoden 2023 rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöjen arvioidaan pääkaupunkiseudulla lisääntyneen hieman edellisvuoteen verrattuna.