Ilmanlaadun vuodenaikaiskatsaukset 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
17.3.2022
Julkaisun nimi:
Ilmanlaadun vuodenaikaiskatsaukset 2022
Kieli: fi
Sivuja: 5
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Talvi (joulukuu 2021–helmikuu 2022)

HSY seuraa ilmanlaatua jatkuvasti 11 mittausasemalla eri puolilla pääkaupunkiseutua. Mittausasemien sijainnit vuonna 2022 on esitetty alla olevassa kartassa (kuva 1.1). Osa ilmanlaadun mittausasemista on pysyviä (Helsingissä Helsingin keskusta, Mäkelänkatu, Vartiokylä ja Kallio, Espoossa Leppävaara ja Luukki sekä Vantaalla Tikkurila) ja osan paikkaa siirretään vuodenvaihteessa vuoden tai kahden välein. Vuonna 2022 siirrettävät mittausasemat sijaitsevat Helsingissä Tapanilassa, Espoossa Pohjois-Tapiolassa ja Vantaalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Hämeenlinnanväylän varrella.

Helsingin Tapanilassa mitataan ilmanlaatua pientaloalueella ja erityisesti sitä, miten puunpoltto vaikuttaa ilmanlaatuun. Espoossa Pohjois-Tapiolassa ja Vantaalla Hämeenlinnanväylän varrella selvitetään liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun. Lentoaseman mittausasemalla puolestaan mitataan lentoasematoimintojen vaikutusta ilmanlaatuun. Lentoasemalla mitattuihin pitoisuuksiin vaikuttavat pääasiassa alueen autoliikenne, lentoaseman maaliikenne ja lentoliikenteen päästöt.

Helsingin keskustassa oleva korjausrakentamisen työmaa on heikentänyt ajoittain ilmanlaatua Mannerheimintien ilmanlaadun mittausaseman läheisyydessä. Työmaasta johtuva pölyäminen on ollut kuitenkin paikallista eikä ole vaikuttanut ilmanlaatuun muualla Helsingin keskustassa kauempana työmaasta.

Kuva 1.1. Ilmanlaadun mittausasemat pääkaupunkiseudun kunnissa vuonna 2022.

Talven ilmanlaatu

Talven ilmanlaatu oli pääkaupunkiseudun kaikilla mittausasemilla suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä (kuvat 1.1.1.–1.1.3.). Hetkittäin ilmanlaatu heikkeni kuitenkin vilkasliikenteisillä alueilla huonoksi ja jopa erittäin huonoksi hengitettävien hiukkasten sekä pienhiukkasten takia. Mannerheimintiellä myös työmaatoimintojen aiheuttamat pienhiukkaset huononsivat ajoittain ilmanlaatua.

Kuva 1.1.2. Ilmanlaatuindeksin vaihtelu Helsingissä talvikuukausina (joulukuu 2021–helmikuu 2022)

Kuva 1.1.3. Ilmanlaatuindeksin vaihtelu Espoossa talvikuukausina (joulukuu 2021–helmikuu 2022).

Kuva 1.1.4. Ilmanlaatuindeksin vaihtelu Vantaalla talvikuukausina (joulukuu 2021–helmikuu 2022).

Vuoden 2022 tammi- ja helmikuun pakkasjaksojen aikana liikenteen pakokaasut heikensivät ilmanlaadun ajoittain välttäväksi vilkasliikenteisissä ympäristöissä olevilla mittausasemilla. Tausta-alueilla ilmanlaatu oli talvikuukausina pääasiassa hyvä tai tyydyttävä.

Talvella ilmanlaatu oli huono tai erittäin huono joitakin tunteja talvikuukausina (kuva 1.1.5). Huono ja erittäin huono ilmanlaatu johtuivat hengitettävistä hiukkasista eli katupölystä sekä pienhiukkasista. Joulukuussa 2021 ilmanlaatu oli huono tai erittäin huono Töölöntullissa 22, Mäkelänkadulla 8, Mannerheimintiellä 4, Ruskeasannassa 3, Kalliossa 2, Tikkurilassa 2 ja Leppävaarassa yhden tunnin ajan. Tammikuussa 2022 ilmanlaatu oli huonoa tai erittäin huonoa Mannerheimintiellä 3, Kalliossa 2, Tikkurilassa 2 ja Leppävaarassa, Tapanilassa ja Lentoasemalla yhden tunnin ajan. Tikkurilan huono ilmanlaatu johtui uudenvuodenyön ilotulituksista. Ilotulitteet voivat heikentää ilmanlaatua lyhytaikaisesti etenkin kaupunkialueella. Helmikuussa ilmanlaatu oli vielä huono tai erittäin huono kuuden tunnin ajan Mannerheimintiellä.

Kuva 1.1.5. Talvivuorokausien huonoimmat ilmanlaadun tunnit verrattuna edelliseen talveen.

Talven ilmanlaatu oli pysyvillä mittausasemilla samankaltainen mitä vuonna 2020–2021, lukuun ottamatta Mannerheimintien mittausasemaa (Helsingin keskusta), jossa oli edelliseen talveen verrattuna enemmän huonon ja erittäin huonon ilmanlaadun tunteja. Pölyisiä päiviä oli talven aikana yksi Mannerheimintiellä. Helsingin keskustan huonoon ilmanlaatuun vaikutti läheinen korjausrakentamisen työmaa, jonka toiminnot nostattivat hiukkasia ilmaan. Korjausrakentaminen alkoi Mannerheimintien mittausaseman läheisyydessä kesällä 2021.

Talvi 2021–2022 oli joulu-tammikuussa yhtä kylmä mitä edellisenä vuotena ja vertailujaksoon verrattuna (1991–2020), helmikuussa oli jo hiukan lauhempaa mitä vertailujaksolla ja edellisenä talvena (Ilmatieteen laitos 2021 a). Helsingin Kaisaniemessä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitatut kuukausilämpötilat olivat joulukuussa pari astetta matalampia kuin vuosien 1991–2020 vertailukaudella. Vuoden 2021 tammikuussa lämpötilat vastasivat vertailukauden pitkän ajan keskiarvoa, mutta helmikuu oli hieman vertailujaksoa lämpimämpi. Sademäärä oli joulukuussa vertailukautta pienempi. Tammi- ja helmikuussa satoi enemmän kuin vertailukaudella.

Vertailu ilmanlaadun ohje- ja raja-arvoihin

Ilmansaasteiden pitoisuudet olivat talvella alle raja-arvojen.

Hengitettävien hiukkasten raja-arvo ei ylittynyt vuonna 2021. Pölyisiä päiviä, jolloin pitoisuudet ylittivät raja-arvotason (50 µg/m3 vuorokauden keskiarvona), oli kaiken kaikkiaan vuonna 2021 Töölöntullissa 18, Mannerheimintiellä ja Mäkelänkadulla 14, Matinkylässä 8, Leppävaarassa 7, Katajanokalla 3, Tikkurilassa 2 ja Luukissa 1. Raja-arvotaso saa ylittyä 35 kertaa vuodessa ennen kuin raja-arvo ylittyy.

Hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso ylittyi joulukuussa 2021 Töölöntullissa kaksi kertaa ja Mannerheimintiellä ja Mäkelänkadulla kerran. Tammikuussa 2022 raja-arvotaso ei ylittynyt. Helmikuussa 2022 raja-arvotaso ylittyi kerran Mannerheimintien mittausasemalla (kuva 1.1.6). Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuuden kansallinen ohjearvo (70 µg/m3) ylittyi joulukuussa Töölöntullin siirrettävällä mittausasemalla.

WHO:n terveysperusteinen vuorokausiohjearvo hengitettäville hiukkasille (45 µg/m3, 3 ylitystä sallitaan vuodessa) ei ylittynyt talven aikana. Ohjearvotaso saa ylittyä kolme kertaa kalenterivuoden aikana ennen kuin varsinainen ohjearvo ylittyy.

Pienhiukkasten WHO:n terveysperusteinen vuorokausiohjearvo (15 µg/m3) ei ylittynyt talvikuukausina. Ohjearvotaso saa ylittyä kolme kertaa kalenterivuoden aikana ennen kuin varsinainen ohjearvo ylittyy.

Typpidioksidin tuntipitoisuuden raja-arvotaso (200 µg/m3) ja tunti- ja vuorokausipitoisuuden ohjearvot eivät ylittyneet talven aikana.

WHO:n terveysperusteinen vuorokausiohjearvo typpidioksidille (25 µg/m3, 3 ylitystä sallitaan vuodessa) ylittyi monissa liikenneympäristöissä talven aikana. Pysyvillä mittausasemilla, jotka sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyn tien läheisyydessä ylityspäiviä oli noin 18–30 joulu-helmikuun aikana. Kallion kaupunki tausta-asemalla vuorokausiohjearvo ylittyi 12 päivänä. Luukissa maaseudun tausta-asemalla vuorokausiohjearvotaso typpidioksidille ei ylittynyt.

Rikkidioksidin raja- ja ohjearvot eivät ylittyneet talven aikana.

Otsonin terveysperusteinen pitkän ajan tavoitearvo ei ylittynyt talvikuukausina.


Kuva 1.1.6. Pölyisten päivien (eli hengitettävien hiukkasten raja-arvotason ylityspäivien) määrät tammi-helmikuussa 2022 (tummat värit) ja tammi–helmikuussa 2021 (haaleat värit). Helmikuussa 2022 raja-arvotaso ylittyi kerran Mannerheimintiellä. Hengitettävien hiukkasten raja-arvo ylittyy, jos pölyisiä päiviä on vuoden aikana enemmän kuin 35 kertaa. Raja-arvo on merkitty kuvaan punaisella viivalla.

Ilmanlaadun raja- ja ohjearvoja

Yhdiste
​Aika
​Raja-arvo µg/m3
​Sallitut ylitykset
Tilanne pääkaupunkiseudulla
​Hengitettävät hiukkaset PM10
​vuosi
​40
​-
Ei ylity.
vrk
50
35 vrk/vuosi
Ei ylity enää.
​Pienhiukkaset PM2.5
​vuosi
​25
​-
Ei ylity.
​Typpidioksidi NO2
​vuosi
​40
​-
Ei ylity enää.
tunti
200
18 h/vuosi
Ei ylity.
​Rikkidioksidi SO2
​vrk
​125
​3 vrk/vuosi
Ei ylity.
tunti
350
24 h/vuosi
Ei ylity.
Yhdiste
Aika​
​Ohjearvo µg/m3
​Tilastollinen määrittely
Tilanne pääkaupunkiseudulla
​​Hengitettävät hiukkaset PM10
​vrk
​70
​kuukauden toiseksi suurin vrk-arvo
Ylittyy tavanomaisesti erityisesti katupölyaikaan liikenneympäristöissä.
​Typpidioksidi NO2
​vrk
​70
​kuukauden toiseksi suurin vrk-arvo
Voi edelleen ylittyä vilkasliikenteisissä ympäristöissä.
​tunti
​150
​kuukauden tuntiarvojen 99. prosenttipiste
Ei ylity.
Rikkidioksidi SO2
​vrk
​80
​kuukauden toiseksi suurin vrk-arvo
Ei ylity.
​tunti
​250
​kuukauden tuntiarvojen 99. prosenttipiste
Ei ylity.
Yhdiste
Aika
Tavoitearvo ja saavutusaika
Tilanne pääkaupunkiseudulla
Otsoni O3
​8 tunnin liukuva keskiarvo
​120 µq/m3
1.1.2010 alkaen; ylityksiä sallittu 25/vuosi kolmen vuoden keskiarvona. ​Pitkän ajan tavoite on ei ylityksiä.
Pitkän ajan tavoite ylittyy usein kesäisin taajamien ulkopuolella.
Yhdiste
Aika
Ohjearvo µg/m³
Sallitut ylitykset
Tilanne pääkaupunkiseudulla
Hengitettävät hiukkaset PM10
vrk
45
3 ylitystä sallitaan vuodessa
Ylittyy monissa ympäristöissä.
vuosi
15
-
Ylittyy monissa ympäristöissä.
Pienhiukkaset PM2,5
vrk
15
3 ylitystä sallitaan vuodessa
Ylittyy monissa ympäristöissä.
vuosi
5
-
Ylittyy monissa ympäristöissä.
​Typpidioksidi NO2
vrk
25
3 ylitystä sallitaan vuodessa
Ylittyy monissa ympäristöissä.
vuosi
10
Ylittyy monissa ympäristöissä.
Otsoni O3
vrk
100
8 h keskiarvona, 3 ylitystä sallitaan
Ylittyy kesäisin taajamien ulkopuolella.