Seurataan keskeisimpien päästölähteiden kuten liikenteen, katupölyn, energiantuotannon ja tulisijojen päästöjen sekä kaukokulkeuman kehitystä ja vaikutuksia ilmanlaatuun
Toimenpiteet:
Tieliikenteen pakokaasupäästöjen ja katupölyn vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan pysyvillä mittausasemilla Mäkelänkadun katukuilussa, Mannerheimintiellä, Leppävaarassa ja Tikkurilassa. Siirrettävillä asemilla täydennetään saatuja tietoja tarpeen mukaan sekä katukuiluissa että vilkasliikenteisten väylien varsilla.
Typpidioksidin raja-arvon ylittymistä seurataan vuosittain passiivikeräimin Helsingin keskustan vilkasliikenteisissä katukuiluissa. Passiivikeräimin seurataan typpidioksidin pitoisuuksia myös muissa, esim. kaavoituksen kannalta merkittävissä kohteissa. Testataan ja otetaan käyttöön hiukkasten ja typpidioksidin mittaukseen kehitettyjä sensoreita, joiden avulla mittauspisteiden määrää liikenneympäristöissä voidaan lisätä.
Kehitetään työmaiden pölyvaikutusten mittaus- ja seurantamenetelmiä työmaiden pölyntorjunnan parantamiseksi.
Tulisijojen päästöjen vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan pysyvällä mittausasemalla Vartiokylässä ja vähintään yhdellä siirrettävällä mittausasemalla pientaloalueilla, joilla suositaan puunpolttoa. Pienhiukkaset, bentso(a)pyreeni ja musta hiili ovat tärkeimmät pientaloalueilla mitattavat ilmansaasteet. Testataan ja otetaan käyttöön hiukkasmittaukseen kehitettyjä sensoreita, joiden avulla mittauspisteiden määrää pientaloalueilla voidaan lisätä. Selvitetään puunpolton osuutta hiukkasten ja mustan hiilen pitoisuuksissa.
Pienhiukkasten ja otsonin kaukokulkeuman arvioinnissa käytetään erityisesti Kallion kaupunkitaustaa edustavan mittausaseman ja Luukin alueellista taustaa edustavan mittausaseman tuloksia.
HSY toteuttaa sopimusperusteisesti pääkaupunkiseudun energialaitosten, Helsingin Sataman ja Finavian ympäristöluvissa edellytetyn velvoitetarkkailun. Tarkkailun laajuus ja sisältö arvioidaan viiden vuoden välein, seuraavan kerran vuonna 2018, ja sopimuksia pyritään jatkamaan. Energiantuotannon päästöjen vaikutusten tarkkailu toteutetaan pääsääntöisesti pysyvillä mittausasemilla, joita tarpeen vaatiessa täydennetään siirrettävällä mittausasemalla. Laivaliikenteen ja satamatoimintojen sekä lentoliikenteen ja lentokenttätoimintojen päästöjen vaikutusten tarkkailu toteutetaan siirrettävillä mittausasemilla. Tarvittaessa mittauksia voidaan täydentää leviämislaskelmin.
Tärkeimpien päästölähteiden päästötiedot kootaan ja raportoidaan. Energiantuotannon, laiva- ja lentoliikenteen päästötiedot kootaan vuosittain toiminnanharjoittajilta. Tiedot tieliikenteen suorista pakokaasupäästöistä saadaan VTT:n LIPASTO-järjestelmästä. Leviämislaskelmissa tarvittavat päästökertoimet kuitenkin arvioidaan kansainvälisten tietokantojen avulla. Katupölyn päästöjen arviointi on hyvin vaikeaa. Suuntaa-antavia arvioita päästöistä voidaan tehdä mm. pohjoismaisen päästömallin avulla. HSY tukee päästömallin kehitystyötä. Myös tutkimushankkeissa kerätään tietoja katupölypäästöistä mm. tutkimusajoneuvoilla. Pienpolton päästöarvioita tehdään sitä mukaa kuin tulisijojen päästökertoimista saadaan uutta tietoa.
Perustelut:
Tieliikenteen pakokaasupäästöillä ja katupölyllä sekä tulisijojen päästöillä on suurin vaikutus ilmansaasteiden pitoisuuksiin hengityskorkeudella ja siksi myös ilmanlaadun mittausten painopiste on niissä. Hiukkasten pitoisuuksia nostavat paikallisesti myös rakennustyömaat, jotka voivat olla paikallisesti merkittäviä päästölähteitä.
Energiantuotannon päästöt ovat määrällisesti suuret, mutta ne vapautuvat korkeista piipuista ja leviävät laajalle ja siksi niiden vaikutus pitoisuuksiin hengityskorkeudella on vähäinen. Laivaliikenteellä ja satamatoiminnoilla sekä lentoliikenteellä ja lentokenttätoiminnoilla on huomattava paikallinen vaikutus ilmanlaatuun. Niiden vaikutusta voidaan arvioida mittausten ohella päästöjen leviämislaskelmien avulla. Kaukokulkeuma vaikuttaa merkittävästi pienhiukkasten sekä otsonin pitoisuuksiin.
Muut vastuutahot ja yhteistyökumppanit:
Pääkaupunkiseudun kunnat, pääkaupunkiseudun energialaitokset, Helsingin Satama, Finavia, VTT, SYKE
Aikataulu:
Mittaukset ovat jatkuvia, päästötiedot kerätään mahdollisuuksien mukaan vuosittain.