Henkilöstökertomus 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
12.3.2021
Julkaisun nimi:
Henkilöstökertomus 2022
Kieli: fi
Sivuja: 8
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Ilmalantori 1
00240 Helsinki
puhelin 09 156 11
www.hsy.fi

Pito- ja vetovoimainen työnantaja -ohjelman toimenpiteitä ja ammattilaisten osaaminen esille

Yhteistyötä työnantajakuvan kehittämisessä

Kehitimme työnantajakuvaa moninaisilla tavoilla, esimerkiksi oppilaitosyhteistyötä, sisäistä työyhteisöviestintää, rekrytointien ohjeita ja HSY:n omia sekä eri ilmoituskanavien urasivuja uudistamalla. Jatkoimme töistämme, toiminnastamme sekä työntekijöistämme kertomista sosiaalisen median tileillämme Instagramissa ja LinkedInissä. Jatkoimme myös sometilien, kuten Meillä töissä -Instagram -tilin kehittämistä.

Työnantajakuvatyössä kehitimme yhteistyössä rekrytoivien esihenkilöiden kanssa rekrytointiprosessin käytäntöjä. Uudistimme saamiemme toiveiden perusteella rekrytointien ohjeita. Toteutimme vuoden aikana sisäisessä viestinnässämme kampanjoita, joiden tarkoituksena oli lisätä organisaatiossa toistemme monipuolisten työtehtävien ymmärrystä ja arvostusta. Sisäisten rekrytointien ilmoituskäytäntöjä ja näkyvyyttä kehitettiin ottamalla niihin käyttöön työnantajabrändin mukaiset kuvat. Viestintä- ja neuvontayksikkö toteutti kahta erilaista kampanjaa, joissa toisessa nostettiin kuukausittain esille uusi ammattiryhmä ja kerrottiin työntekijöidemme monipuolisesta osaamisesta ja urista. Kuukauden kehu -kampanjassa julkaisimme sisäisesti asiakaspalveluun tulleita hyviä palautteita ja kehuja henkilöstömme työsuoritteista.

Teimme syksyllä työnantajakuvatyöhön liittyviä kuvauksia Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksella Espoossa sekä päätoimipisteellämme Ilmalantorilla Helsingissä. Kuvausten tarkoituksena oli tuottaa rekrytointi-ilmoitusten sekä muun viestinnän tueksi kuvia työskentelystä erilaisissa työympäristöissämme. Jatkoimme työntekijätarinoiden tuottamista ja julkaisimme uusia uratarinoita. Vuoden lopulla otimme käyttöön uutena rekrytointi-ilmoituskanavana Kuntarekryn, johon valmistui muun muassa työntekijöidemme kertomuksia esittelevä uusi urasivusto.

Kuva 2. Kuva työntekijätarinasta, jossa Tiina kertoi putkimestarin urastaan ja työstään HSY:llä.

Rekrytoinnit ja vastuullinen työnantaja -yhteisöön liittyminen

Tänä vuonna haimme hieman yli 100 uutta työntekijää vakituisiin, määräaikaisiin tai sijaisen tehtäviin (poisluettuna kesätyörekrytoinnit). Rekrytoinneissa valittiin eri työtehtäviin 33 nykyistä työntekijäämme. Sisäisiä siirtymisiä oli eri työtehtävissä yhteensä 47.

Meillä oli töissä 98 kesätyöntekijää. Saimme avoimiin kesätyöpaikkoihin kaikkiaan noin 1490 hakemusta. Tarjosimme noin 20 kesätyöpaikkaa enemmän edelliseen vuoteen verrattuna. Vetovoimaisuutemme kesätyöhaussa kasvoi, sillä saimme 419 hakemusta enemmän verrattuna edelliseen kesätyöhakuun. HSY on mukana Oikotien vastuullinen kesäduuni -kampanjassa neljättä vuotta. Kampanjaan kuuluu vuoden kesätyöntekijän valinta. Vuoden kesätyöntekijäksi valittiin vesihuollon liitossuunnittelijana työskennellyt Mia Tikka. Mia kertoi aikaisemman mielikuvan HSY:n työtehtävien monipuolisuudesta kasvaneen työskentelyn aikana.
Tiesin, että HSY:llä tehdään vesihuollon ja jätehuollon tehtäviä, mutta en tiennyt kuinka monipuolista työ käytännössä on. Nyt, kun olen päässyt vähän tutustumaan henkilöstöön, niin olen ymmärtänyt, kuinka paljon HSY:llä on töissä ammattilaisia erilaisissa työtehtävissä ja täällä on runsaasti erilaisia mahdollisuuksia. Se, että puhdas vesi tulee hanasta, vaatii monen ihmisen työpanoksen.”

Kesätyöntekijöille tehtyjen kyselyjen perusteella HSY:n vahvuuksina koettiin tasa-arvoisuus, työyhteisöön kuuluvuuden tunne, hakuprosessi ja perehdytys työturvallisuuteen. Kesätyöntekijät suosittelevat meitä mielellään työnantajana. Kesätyöntekijöiden antama NPS-luku oli kyselyssä 85.

Kuva 3. Ympäristöasiantuntijaharjoittelijamme Olga asettaa yrttejä Flow-festivaalikävijöille HSY:n hanavesibaarin alueella vesipulloihin käytettäväksi.

Syksyllä liityimme Oikotien Vastuullinen työnantaja -yhteisöön tämän kampanjan yhdistyessä Vastuullinen kesäduuni-kampanjaan. Sitoudumme jäsenyyden myötä kehittämään yhdessä entistä vastuullisempaa työpaikkaa ja vastuullisen työpaikan kuutta periaatetta, joita ovat:

1. Syrjimättömyys

2. Työelämän tasapaino ja hyvinvointi

3. Esihenkilötyöhön panostaminen

4. Työn merkitys ja työssä kehittyminen

5. Tehtävän vaatimusten mukainen palkkaus

6. Hyvä hakijakokemus

Vastuullisen työnantajuuden periaatteet sopivat hyvin strategiamme tavoitteisiin pito- ja vetovoimaisesta työnantajasta. Kehitämme parhaillaan valmentavaa johtamisosaamista sekä palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmiämme. Olemme sitoutuneet syrjimättömyyteen ja meillä on nollatoleranssi häirintään tai epäasialliseen kohteluun. Tuemme henkilöstömme kehittymistä työuralla sekä sisäisissä että ulkoisissa koulutuksissa. Meille on tärkeää selvittää henkilöstömme näkemyksiä vastuullisuuden tukemiseen ja sen toteutumisesta. Tämän vuoksi selvitämme jatkossa henkilöstökyselyn ja pulssikyselyn lisäksi työntekijöidemme kokemuksia vastuullisen työpaikan periaatteiden toteutumisesta osallistumalla Oikotien kanssa yhdessä toteutettavaan vastuullinen työpaikka -tutkimukseen.

Oppilaitosyhteistyön uusi alku

Koronarajoitusten poistuttua oppilaitosyhteistyössä koettiin uusi alku, kun pääsimme jälleen osallistumaan aktiivisesti erilaisiin tilaisuuksiin. Esittelimme HSY:tä työnantajana ja toimintaamme esimerkiksi Stadin ammattiopistolla järjestetyissä Meet & Greet -tilaisuuksissa, Helsingin Yliopiston HYY:n avajaiskarnevaalissa ja ViikkiAreena-työelämätapahtumassa sekä Aalto-yliopiston Ympäristöteekkaripäivillä. Pidimme asiantuntijaluentoja esimerkiksi jätteiden käsittelyyn ja päästöttömään työmaahan liittyen Metropolian ammattikorkeakoululla. Opiskelijavierailujen järjestäminen Viikinmäen jätevedenpuhdistuslaitokselle ja Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen mahdollistui myös syksyn aikana.

Kuva 4. Ständimme ViikkiAreena -tapahtumassa

Täsmensimme yhteistyötämme Stadin ammattiopiston kanssa yhteistyössä luodulla vuosikellolla. Määrittelimme opiskelijaharjoitteluille tietyt ajanjaksot. Nämä luovat selkeyttä ja rytmiä yhteistyölle ja helpottavat ennakointia mm harjoittelijoiden ohjaajien resursointia varten. Yhteinen harjoittelujakso luo myös tasavertaisen hakumahdollisuuden harjoitteluun. Meillä on jatkossa kaksi harjoittelujaksoa vuodessa, kevään jakso käynnistyy maaliskuussa ja syksyn jakso lokakuussa. Harjoittelut kestävät tehtävästä riippuen kahdesta kolmeen kuukauteen, Sortti-asemilla mahdollisuuksien mukaan pidempäänkin. Tiedotamme harjoittelupaikkojen hakuajasta oppilaitosten tiedotuskanavissa, omilla verkkosivuillamme ja Meillä töissä -Instagramissa.