Arviointikertomus 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
5.5.2021
Julkaisun nimi:
Arviointikertomus 2020
Kieli: fi
Sivuja: 8
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Henkilöstökertomus

Tarkastuslautakunta on osana arviointityötään tutustunut HSY:n henkilöstökertomukseen ja henkilöstöjohtaja esitteli kokouksessa 23.3.2021 henkilöstöön liittyviä keskeisiä tunnuslukuja ja HSY:n strategian 2025 mahdollistajapäämäärää ”Hyvän työelämän kehittäjä”. Päämäärään liittyivät seuraavat osa-alueet:

  • Edistämme hyvää johtamista ja esihenkilötyötä
  • Edistämme henkilöstön työtyytyväisyyttä kehittämällä työ- ja vuorovaikutuskulttuuria
  • Panostamme osaamisen kehittämiseen ja uudistumiseen

Kehittäminen

Henkilöstökertomuksessa on käsitelty mm. kehittämistoimenpiteitä ja henkilöstöön liittyviä tunnuslukuja. Johtamisjärjestelmä 2020 -hankkeessa johtamisjärjestelmän selkeyttämistä ja kehittämistä jatkettiin keskittymällä hankintojen, digitalisaation, investointien, teknisen asiakaspalvelun ja asiantuntijapalveluiden organisointiin ja uudet toimintamallit otetaan vaiheittain käyttöön vuoden 2021 aikana. Lisäksi Lean-konseptia hyödynnetään vuoden 2021 aikana tunnistettuihin prosesseihin ja niiden kehittämistarpeisiin.

Yksi Hyvä työelämän kehittäjä- mahdollistajapäämäärän teema strategiassa on osaamisen kehittäminen ja vuonna 2020 keskityttiin vahvasti digiosaamisen kehittämiseen. Käytännössä järjestettiin koko henkilöstölle Office 365- koulutuksia ja ICT-järjestelmien kehittämiseen liittyvää osaamista vahvistettiin järjestämällä ohjelmistotuotannon perusteet- pilottikoulutus ja jakamalla tietoa ja kokemuksia järjestelmähankkeista projektikoordinaatiofoorumilla. Myös tietoturvaan liittyvää ohjeistusta jaettiin säännöllisesti mm henkilöstön infotilaisuuksissa.

Kaikilla vakituisessa työsuhteessa olevilla HSY:läisillä oli mahdollisuus osallistua oppisopimuskoulutus-ohjelmaan, jossa tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto toimi työkaluna muun muassa yhdessä tekemiseen ja verkostoitumiseen. Koulutuksen painopiste oli yhdessä tekemisessä ja eri toimintojen välisen yhteistyön kehittämisessä.

Työnantajakuvan parantamisen teema on ollut käynnissä vuodesta 2019. Teemaan sisältyvät kolme osa-aluetta: henkilöstö työnantajakuvan rakentajana, organisaation osaaminen esille ja oppilaitosyhteistyön kehittäminen.

Pulssi-kysely

Henkilöstökertomuksessa käsitellään vuonna 2020 henkilöstölle toteutetun Pulssi-kyselyn tuloksia. Pulssi-kysely on ollut jatkoa 2019 tehdylle henkilöstökyselylle ja sen tavoitteena oli seurata strategiassa asetettujen kriittisten mittareiden ja henkilöstökyselyssä (2019) esiin tulleiden kehittämiskohteiden muutosta ja kehittymistä. Pulssi-kyselyn vastausprosentti 67 %, mikä oli 20 % vähemmän kuin edellisen henkilöstökyselyn vastausprosentti.

Pulssi-kyselyn mukaan eniten parantunut tekijä oli yhteistyön parantuminen eri yksiköiden välillä. Työilmapiiri lähimmässä työyhteisössä arvioitiin koko kyselyn parhaaksi tekijäksi. Oman esihenkilön toiminta (väittämät ”lähiesihenkilö ottaa huomioon näkemykseni ja mielipiteeni” ja ”lähiesihenkilö suhtautuu myönteisesti aloitteisiin ja ideoihini”) olivat saaneet parhaimpia arvosanoja myös edellisessä henkilöstökyselyssä. Kyselyn perusteella heikentymistä oli tapahtunut tiedonkulussa eri yksiköiden välillä samoin kuin yhteisten pelisääntöjen noudattamisessa ja johdon ja henkilöstön keskinäisen arvostuksessa ja luottamuksessa. Myös henkilöstökyselyssä 2019 yhteisten pelisääntöjen noudattaminen oli arvioitu yhdeksi heikoimmista tekijöistä. Pulssi-kyselyn heikoimmaksi tekijäksi arvioitiin väittämä ”Luotan HSY:n johdon toimintaan”.

Yli puolet Pulssi-kyselyn vastaajista oli sitä mieltä, että HSY:n valituissa kehityspisteissä ei ollut tapahtunut muutosta vuoden aikana.

  • Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että johdon ja henkilöstön väliseen kommunikaatioon tulee panostaa edelleen yhtenä keinona rakentaa luottamusta.

HSY:n henkilöstö

HSY:n henkilöstömäärä 31.12.2020 oli 792 henkilöä. Henkilöstömäärä lisääntyi 18 työntekijällä edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Henkilöstörakenteessa huomioiden myös ikärakenne, ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia verrattuna edelliseen vuoteen. Sukupuolijakauma on kehittynyt hitaasti tasaisempaan suuntaa. HSY:llä työskentelee verrattaen pitkiä työuria kuntayhtymässä tehneitä henkilöitä, jopa yli 40 vuoden palvelussuhteita löytyy. Lähtövaihtuvuus eli päättyneiden palvelussuhteiden määrä suhteessa vakituiseen henkilöstöön on laskenut edellisvuodesta n. 1,5 %-yksikköä ja oli 4,7 %. Vakituisen henkilöstön osuus koko henkilöstöstä oli 89 %. Kuntayhtymässä hyödynnetään lähtökyselyitä henkilön vaihtaessa työpaikkaa. Työpaikan vaihtotilanteissa ei ole käytössä palkkaneuvottelumekanismia kilpailevan palkkatarjouksen laatimiseksi johtuen organisaation luonteesta.

Sairauspoissaolopäivien lukumäärässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia vuosina 2018- 2020, lukumäärä on ollut n. 14. Työterveyshuollon kustannukset nousivat verrattuna aiempaan vuoteen erityisesti koronaan liittyvien kustannusten takia. Pandemian alkuvaiheesta loppuvuoteen 2020 saakka koronatestejä tehtiin runsaasti työterveyshuollon toimesta, lisäksi työterveyshuolto on tuottanut viikkotasolla kattavaa raportointia koronatilanteen kehittymisestä niin HSY:n sisäisesti kuin laajemmastakin näkökulmasta.