Arviointikertomus 2020

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Päivämäärä:
5.5.2021
Julkaisun nimi:
Arviointikertomus 2020
Kieli: fi
Sivuja: 8
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Tiivistelmä

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida, ovatko toiminnan ja talouden tavoitteet kuntayhtymässä ja kuntayhtymäkonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Tarkastuslautakunta antaa yhtymäkokoukselle arviointikertomuksen, jossa se esittää arvionsa yhtymäkokouksen asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta arviointivuonna. Tarkastuslautakunta esittää tarvittaessa arvionsa myös tilintarkastuskertomuksessa tehdyistä muistutuksista sekä asianomaisten niistä antamista selityksistä ja hallituksen lausunnosta. Tarkastuslautakunta esittää hallitukselle ja yhtymäkokoukselle ehdotuksen toimenpiteistä, joihin lautakunnan valmistelu ja tilintarkastuskertomus antavat aihetta.

Arviointikertomus 2021 jakautuu kymmeneen päälukuun. Luku neljä käsittelee vuoden arviointikohteita. Luku viisi käsittelee henkilöstökertomusta ja luku kuusi strategisten tavoitteiden toteutumista ja luku seitsemän talousarvion toteutumista.

Arviointityössä on kuultu kuntayhtymän työntekijöiden ja viranhaltijoiden esityksiä ja hyödynnetty kuntayhtymän toiminnasta saatavilla olevia raportteja ja talouden suunnittelun ja seurannan tietoja.

Kuntalain (410/2015) perusteluissa on todettu, että tarkastuslautakunnan olisi hyvä seurata arviointikertomuksessa esitettyjen suositusten perusteella toteutettuja toimenpiteitä. Tarkastuslautakunta on seurannut arviointikertomuksessa 2019 antamiensa suositusten toteutumista vastuuhenkilöiltä saatujen selvitysten perusteella. Tarkastuslautakunta toteaa, että havaintoihin on reagoitu asianmukaisesti.

Tarkastuslautakunnan johtopäätökset ja suositukset yhtymäkokoukselle

  • Jätehuollon ja vesihuollon taksojen ja hintojen perusteet. Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että hinnoittelun ja taksojen muutosten perusteet tulisi avata selkeästi, jotta asiakkaat voivat muodostaa helpommin käsityksen syistä, jotka johtavat muutoksiin. Jätehuollon kustannusten ja taksojen kehitystä tulee seurata lähivuosina. Hinnoittelussa tulisi ottaa selkeämmin huomioon asukkaiden yhdenvertainen kohtelu asumismuodosta riippumatta.
  • Tarkastuslautakunta toivoo, että taksamuutoksien valmistelussa kiinnitettäisiin huomiota kuulemismenettelyn käyttöön.
  • Henkilöstökyselyt. Tarkastuslautakunta kiinnittää huomiota siihen, että johdon ja henkilöstön väliseen kommunikaatioon tulee panostaa edelleen yhtenä keinona rakentaa luottamusta.