Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta vuonna 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Tiila Korhonen, Sirkka Kuisma-Granvik, Minna Ruokolainen
Päivämäärä:
23.2.2023
Julkaisun nimi:
Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta vuonna 2022
Kieli: fi
Sivuja: 23
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
www.hsy.fi

Lisätietoja
Käyttöpäällikkö Tiila Korhonen
Ympäristöinsinööri Sirkka Kuisma-Granvik
etunimi.sukunimi@hsy.fi
Copyright:
HSY:n kartat, graafit, ja muut kuvat: HSY

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus sijaitsee Espoon kaupungin länsiosassa osittain Espoon kaupungin ja osittain Kirkkonummen kunnan alueella. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus otettiin käyttöön seudullisena yhdyskuntajätteen kaatopaikkana vuonna 1987. Myöhemmin 1990-luvun alussa Ämmässuolle jäi pääkaupunkiseudun ainoa käytössä oleva yhdyskuntajätteiden kaatopaikka. Kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrä putosi merkittävästi vuonna 2014 Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan käyttöönoton jälkeen.

Noin 200 hehtaarin laajuisen jätteenkäsittelykeskuksen toimintoja ovat muun muassa jätteen vastaanotto, kuonien käsittely ja hyötykäyttö, biojätteen laitosmainen käsittely, rakennusjätteen esikäsittely ja sekajätteen paalaus, tuhkien loppusijoitus, esikäsitellyn jätteen kaatopaikkasijoitus sekä pilaantuneiden maiden käsittely, alueella syntyvien vesien hallinta sekä kaatopaikkakaasun ja biojätteen käsittelyssä muodostuvan biokaasun keräys ja hyötykäyttö. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminnot keskittyvät ensi sijassa jalostamiseen ja vain hyvin pieni osa jätteestä loppusijoitetaan. Jätteenkäsittelykeskuksessa on myös Ämmässuon Sortti-asema jätteen pienerien vastaanottoon.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen keskeisimpien rakennusten ja kenttäalueiden sijoittuminen alueelle on esitetty kuvassa 1 ja taulukossa 1. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen nimikkeistö ja rakenteet sekä karttakuva alueesta on esitetty tämän raportin liitteessä 1.

Kuva 1. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen keskeisimmät rakennukset ja kenttäalueet (kartat.espoo.fi/ims, Espoon kaupunki 2.2.2023). Ilmakuvaan numeroitujen rakenteiden nimikkeet on esitetty taulukossa 1.
Numero
Nimike
1
Toimistorakennukset
2
Ämmässuon Sortti-asema
3
Vaaka-asema
4
Viherjätekenttä ja puhtaan puun vastaanotto
5
Vanha kompostointilaitos
6
Biokaasulaitos
7
Biokaasuvoimala
8
Kompostointilaitos
9
Biopesuri
10
Tukiainehalli
11
Pyrolyysin koetoimintalaitos
12
Jälkikypsytyskenttä
13
PIMA-halli
14
PIMA-kenttä
15
Komposti- ja multakenttä
16
Risujen vastaanotto
17
Eteläinen hyötykäyttöalue
18
Vesiasema
19
Kaasuvoimala
20
Materiaalienkäsittelykenttä
21
Lajittelukatos
22
Kuonakenttä
23
Kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysallas
24
Läntinen hyötykäyttöalue
25
Vaarallisen jätteen loppusijoitusalue
26
Loppusijoitusalue
27
Vanha kaatopaikka
28
Vastaanottokenttä
29
Öljyntorjuntakontti

Ämmässuolle rakennettiin perinteinen kaatopaikka yli 30 vuotta sitten. Nykyisin jätteenkäsittelykeskus on moderni jätteiden jalostuskeskus ja kiertotalouden edistäjä. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen aluetta lähiympäristöineen kehitetään teollisten symbioosien periaatteilla toimivaksi ekoteollisuuskeskukseksi. Alueen ytimenä on Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, jota viestinnässä kutsutaan nimellä Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Nimitystä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus käytetään edelleen ympäristöluvissa ja muissa viranomaisyhteyksissä sekä -raportoinnissa.

Ekoteollisuuskeskus on alue, jossa HSY:n toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien uutta jalostusta. Tätä yritysyhteistyötä kutsutaan Ekomo-toiminnaksi. Ekomo-toimintojen osalta ympäristövaikutuksia on käsitelty tässä raportissa siltä osin kuin vaikutukset ovat mitattavissa koko jätteenkäsittelykeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Ekomo-yritykset toimivat toistaiseksi HSY:n ympäristölupien alla lukuun ottamatta Asfalttikallio Oy:n asfalttiasemaa, L&T Ympäristöpalvelut Oy:n siirtokuormausasemaa ja Remeo Refining Oy:n välivarastointi- ja käsittelytoimintaa (lue lisää Ekomo-toiminnasta tämän raportin luvusta 16).

Jätteenkäsittelykeskuksen rakennuttamisesta, käytöstä ja hoitamisesta vastaa HSY:n jätehuolto.