Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta vuonna 2022

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Tiila Korhonen, Sirkka Kuisma-Granvik, Minna Ruokolainen
Päivämäärä:
23.2.2023
Julkaisun nimi:
Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta vuonna 2022
Kieli: fi
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
www.hsy.fi

Lisätietoja
Käyttöpäällikkö Tiila Korhonen
Ympäristöinsinööri Sirkka Kuisma-Granvik
etunimi.sukunimi@hsy.fi
Copyright:
HSY:n kartat, graafit, ja muut kuvat: HSY

Tiivistelmä

Tämä raportti perustuu Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen (viestinnässä kutsutaan nimellä Ämmässuon ekoteollisuuskeskus) alueelle myönnettyihin ympäristölupiin ja ympäristölupien mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin. Joiltain osin toimintoja on tarkasteltu ympäristölupien vaatimuksia laajemmin.

Ekomo-yhteistyön myötä HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien jalostusta. Näiden toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kun vaikutukset ovat mitattavissa koko jätteenkäsittelykeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Vuonna 2022 Ekomo-yhteistyökumppaneita oli Ämmässuolla kahdeksan kappaletta.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa otettiin vastaan jätettä ja maata yhteensä 226 430 tonnia vuonna 2022. Vuonna 2022 loppusijoitusalueelle sijoitettiin 1 325 tonnia jätettä ja lajittelukatokseen vastaanotettiin lajiteltavaa jätettä 13 022 tonnia. Jätevoimalatuhkaa vastaanotettiin 3 498 tonnia ja jätevoimalan raakakuonaa otettiin vastaan 62 109 tonnia vuonna 2022. Vaarattomaksi tai vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita vastaanotettiin pilaantuneiden maiden PIMA-halliin yhteensä noin 463 tonnia. Bio- ja jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotettiin 48 477 tonnia biojätettä sekä 1 658 tonnia jätevesiliettä vuonna 2022. Vuoden 2022 aikana valmistettiin noin 10 446 tonnia inframultaa ja biomultaa 1 551 tonnia. Loppusijoitusalueella hyödynnettiin kuonaa, kiviainespohjaisia jätteitä ja maa-aineksia loppusijoitusalueen liikennealueilla, kaasukeräysputkipenkereissä ja pintarakenteissa yhteensä 5 618 tonnia.

Vanhalta kaatopaikalta kerättiin kaatopaikkakaasua (CH449 %) 6,54 milj. Nm3 (31,6 GWh) vuonna 2022. Loppusijoitusalueelta kerättiin kaatopaikkakaasua (CH4 49 %) 7,67 milj. Nm3 (37,6 GWh) vuonna 2022. Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste on ollut korkea; 99,3 prosenttia. Kerätystä kaasusta 95,7 prosenttia hyödynnettiin kaasuvoimalassa yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, loput on jouduttu polttamaan soihduissa. Kaatopaikkakaasusta tuotettiin sähköä 28,4 GWh ja kaasuvoimalan tuottamaa aluelämpöä hyödynnettiin jätteenkäsittelykeskuksen alueella eri kiinteistöjen lämmityksessä 5 051 MWh. Kerättävä kaatopaikkakaasu riittää pitämään käynnissä enää yhden kaasumoottorin ja ORC:n, loppujen moottoreiden ollessa varakoneina.

Biokaasuvoimalalla tuotettiin 4,8 milj. Nm3 biokaasua (CH4 50 %) vuonna 2022. Sähköä biokaasuvoimala tuotti 8 776 MWh ja sen tuottamaa lämpöä hyödynnettiin alueella kaikkiaan 7 886 MWh. Vuoden 2022 aikana Ämmässuolla on yhteensä tuotettu sähköä 37,2 GWh, josta jätteenkäsittelykeskuksen ja energiatuotannon oma kulutus oli noin 16 GWh, loput sähköstä myytiin. Alueella on kyetty merkittävästi vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta muun muassa korvaamalla polttoöljyä kaukolämmöllä rakennusten lämmityksessä. Alueella on myös pyritty sähköistämään mahdollisimman paljon jätteenkäsittely prosesseja.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ei vuoden 2022 aikana ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita. Sen sijaan lievempiä poikkeus- ja häiriöitilanteita oli aiempien vuosien tapaan useampia.

Jätteenkäsittelykeskuksen toiminnan vaikutuksia vesiin seurattiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailutuloksissa ei ilmennyt mitään aiemmista tuloksista merkittävästi poikkeavaa. Suomenojan jätevedenpuhdistamolle johdettiin jätteenkäsittelykeskuksesta jätevettä 510 373 m3 vuonna 2022. Vuosikuormat ylittivät E-PRTR:n eli Euroopan päästörekisterin raportoinnin kynnysarvot arseenin, kokonaistypen ja orgaanisen kokonaishiilen osalta.

Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristössä tehtyjen melumittausten mitatut arvot eivät ylittäneet jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvissa määriteltyä ekvivalenttimelutason raja-arvoa. Laitamaan ja Råbackan mittauspisteiden keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon kaikkien vuoden 2022 mittauskertojen osalta. Kolmperässä mittauspisteen keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon kaikkien muiden paitsi toukokuun mittauskerralla, jolloin ei voida todeta, ylittyikö vai alittuiko ympäristöluvissa asetettu päiväajan raja-arvo.

Hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet eivät ylittäneet ohje- ja raja-arvoja jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittausasemilla vuonna 2022. Myöskään haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ei ylittynyt. Hajuja koskevia asiakaspalautteita vastaanotettiin 130 kappaletta vuonna 2022.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen linnustolaskentoja, metaanimittauksia sekä jätetäytön tilan ja painumien tarkkailua jatkettiin vuonna 2022. Ympäristövaikutusten hallintaan kuuluvat tärkeänä osana myös rakenteiden ja laitteiden kunnon tarkkailu sekä niiden huoltaminen. Jätteenkäsittelykeskuksen aluetta hoidetaan asianmukaisesti niin, että yleisilme on siisti. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa on kiinnitetty erityisesti huomiota haitallisten vieraslajikasvien torjuntaan.

HSY jätehuollolla on sertifioitu toimintajärjestelmä, joka täyttää kansainväliset laatu- ja ympäristövaatimukset (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015) sekä työterveys- ja työturvallisuusvaatimukset (ISO 45001:2018). Viimeisin ulkoinen auditointi oli marraskuussa 2022, jolloin tarkastelun kohteena jätteenkäsittelykeskuksesta oli Sortti-aseman toiminta. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla ja raportoinneilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti. Vuonna 2022 jätteenkäsittelykeskuksessa sattui viisi tapaturmaa, raportoitiin yhteensä 93 turvallisuushavaintoa ja suoritettiin eri toimintojen osalta turvallisuuskävelyjä.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen ympäristöasioiden sidosryhmille järjestettiin vuoden 2022 aikana kaksi tapaamista, joissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, ympäristötarkkailuja, alueen lupatilannetta sekä tiedotettiin Ämmässuon toiminnoissa tapahtuvista muutoksista. HSY:lla on käytössään tekstiviestipalvelu ja uutiskirje Ämmässuon lähiseudun asukkaille. HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Jätteenkäsittelykeskukseen tehdään myös paljon asiantuntijavierailuja.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen merkittävimmät rakennusinvestoinnit ovat kohdistuneet viimeistelyrakenteisiin, biojätteen käsittelyyn sekä alueiden ja infran kehittämiseen vuonna 2022. Lisäksi rakennusinvestointeja on tehty muun muassa vesien ja kaasujen hallintaan liittyen.

Jätteenkäsittelytoimintoja tukeva tutkimustoiminta on painottunut erilaisiin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin kuten jätevesilietteen käsittelyyn, edistäen ravinteiden ja hiilen kierrätystä turvallisesti sekä biojätteen arvoketjujen tutkimiseen ja korkea-arvoisempien hyödyntämiskohteiden selvittämiseen. Lisäksi on jatkettu muun muassa jätteenpolton tuhkien ja kuonien turvallisen hyötykäytön tutkimista sekä kaatopaikkojen pintarakenteisiin, biojätteen käsittelyyn, kiviainesten hyödyntämiseen ja kaasumaisten päästöjen mittaukseen ja mallinnukseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.