Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta vuonna 2019

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Juha Uuksulainen, Korhonen, Sirkka Kuisma-Granvik,
Päivämäärä:
9.3.2020
Julkaisun nimi:
Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminta vuonna 2019
Kieli: fi
Sivuja: 26
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
puhelin 09 156 11
faksi 09 1561 2011
www.hsy.fi

Ympäristöpäällikkö Juha Uuksulainen
Käyttöpäällikkö Tiila Korhonen
Ympäristöinsinööri Sirkka Kuisma-Granvik
etunimi.sukunimi@hsy.fi
Copyright:
HSY:n kartat, graafit, ja muut kuvat: HSY

Tiivistelmä

Tämä raportti perustuu Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen (viestinnässä kutsutaan nimellä Ämmässuon ekoteollisuuskeskus) alueelle myönnettyihin ympäristölupiin ja ympäristölupien mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin. Joiltain osin toimintoja on tarkasteltu ympäristölupien vaatimuksia laajemmin.

Ekoteollisuuskeskus Ekomo on alue, jossa HSY:n toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien uutta jalostusta. Näiden toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kuin vaikutukset ovat mitattavissa koko jätteenkäsittelykeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Vuonna 2019 Ekomo-yhteistyökumppaneita oli Ämmässuolla 13 kappaletta.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ei vuoden 2019 aikana ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita. Sen sijaan lievempiä poikkeuksia ja häiriöitä oli aiempien vuosien tapaan useampia. Niistä ei kuitenkaan aiheutunut välitöntä tai ilmeistä ympäristön pilaantumisen vaaraa. Rikkihappokuorma purettiin väärän putkiyhteen kautta vanhalla kompostointilaitoksella 13.2.2019. Rikkihappoa suihkusi vanhan kompostointilaitoksen konehuoneeseen, mikä aiheutti materiaalivahinkoja. Pitkään jatkuneiden sateiden vuoksi PVP5-altaan lievästi kuormittuneita vesiä jouduttiin juoksuttamaan noin 10 000 m3 HVA3-hulevesialtaan kautta hulevesien kanssa lounaisen avo-ojan kautta maastoon 20.12.2019–3.1.2020. Biojätteen käsittelyn toiminnassa oli useita kytöpaloja. Kompostointilaitoksen tunnelissa oli 14.4.2019 ja lajittelukentällä 29.5.2019 palot. Palokunta avusti palojen sammutuksessa. Vantaan Energian jätevoimalan vuosihuollon takia sekajätettä vastaanotettiin laajennusalueen kentälle 20.5.–23.6.2019. Jätteenkuljetusautojen hydrauliikkaa hajosi useamman kerran kevään aikana ja hydrauliöljyä valui puhtaan puun kentälle 25.2.2019, vastaanottokentälle 24.6.2019 sekä risukentälle 27.6.2019 ja 28.6.2019. Öljyvuodot imeytettiin imeytysturpeella. Kompostilaitoksen omavalvontamittauksissa havaittiin kohonneita ammoniakkipitoisuuksia syksyllä 2019.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa otettiin vastaan jätettä ja maata yhteensä 356 791 tonnia vuonna 2019. Vuoden 2019 loppuun mennessä loppusijoitettavaksi kaatopaikalle päätyi 4089 tonnia jätettä ja lajiteltavaa jätettä vastaanotettiin 20 822 tonnia. Jätevoimalatuhkaa vastaanotettiin 4 186 tonnia ja jätevoimalan raakakuonaa otettiin vastaan 71 794 tonnia vuonna 2019. Käsittelyä edellyttäneitä tavanomaiseksi tai vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita vastaanotettiin pilaantuneiden maiden käsittelytoimintoon käsiteltäviksi tarkastelujaksolla yhteensä noin 5 536 tonnia. Bio- ja jätevesilietteen jätteen käsittelyyn vastaanotettiin 69 532 tonnia biojätettä sekä 2 015 tonnia jätevesiliettä vuonna 2019. Vuoden 2019 aikana valmistettiin yhteensä 4 290 tonnia multatuotteita. Kiviainespitoisia materiaaleja sijoitettiin vanhan kaatopaikan muotoiluun yhteensä 101 037 tonnia. Vanhan kaatopaikan kalvon yläpuolisiin pintarakenteisiin käytettiin maa-aineksia 64 536 tonnia. Kaatopaikan pintarakenteissa hyödynnettiin kiviainespohjaisia jätteitä ja maa-aineksia yhteensä 18 160 tonnia.

Kaatopaikkakaasua (CH4 50 %) kerättiin 19,1 milj. Nm3 vuonna 2019. Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste on ollut korkea. Kerätystä kaasusta 97,3 prosenttia hyödynnettiin kaasuvoimalassa yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, loput on jouduttu polttamaan soihduissa. Vuoden 2019 aikana kaatopaikkakaasusta on tuotettu sähköä 41,2 GWh. Kaasuvoimalan tuottamaa aluelämpöä hyödynnettiin jätteenkäsittelykeskuksen alueella eri kiinteistöjen lämmityksessä 6 791 MWh. Biokaasuvoimalalla tuotettiin 5,9 milj. Nm3 biokaasua (CH4 50 %). Sähköä biokaasuvoimala tuotti 11 919 MWh ja sen tuottamaa lämpöä hyödynnettiin jätteenkäsittelykeskuksen alueella 10 151 MWh. Vuoden 2019 aikana Ämmässuolla on yhteensä tuotettu sähköä 53,1 GWh, josta jätteenkäsittelykeskuksen ja energiatuotannon oma kulutus oli 16,6 GWh, loput sähköstä myytiin.

Jätteenkäsittelykeskuksen toiminnan vaikutuksia vesiin seurattiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailutuloksissa ei ilmennyt mitään aiemmista tuloksista merkittävästi poikkeavaa. Suomenojan jätevedenpuhdistamolle johdettiin jätteenkäsittelykeskuksesta jätevettä 705 550 m3 vuonna 2019. TAL1/TAL11-tasausaltaasta viemäriin johdettu vesi ylitti teollisuusjätevesisopimuksessa asetetun sulfaatin raja-arvon kahdesti vuonna 2019. Vuosikuormat ylittivät E-PRTR:n eli Euroopan päästörekisterin raportoinnin kynnysarvot arseenin, kokonaistypen ja orgaanisen kokonaishiilen osalta.

Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristössä tehtyjen melumittausten mitatut arvot eivät ylittäneet jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvissa määriteltyä ekvivalenttimelutason raja-arvoa. Laitamaan ja Råbackan mittauspisteiden keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvassa määritellyn 55 dB raja-arvon muiden paitsi joulukuun 2019 mittauskerran osalta. Kolmperän mittauspisteellä mittausepävarmuus huomioiden ei voida todeta onko mittausten ja täten koko vuoden mittausten keskiäänitaso yli tai alle ympäristöluvassa määritellyn 55 dB raja-arvon. Kolmperän mittauspisteessä merkittävin melulähde oli Turunväylän melu.

Hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet eivät ylittäneet ohje- ja raja-arvoja jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittausasemilla vuonna 2019. Myöskään haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ei ylittynyt. Hajuja koskevia asiakaspalautteita vastaanotettiin 374 kappaletta vuonna 2019.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokkilaskentoja, metaanimittauksia sekä jätetäytön tilan ja painumien tarkkailua jatkettiin aikaisempien vuosien tapaan vuonna 2019. Ympäristövaikutusten hallintaan kuuluvat tärkeänä osana myös rakenteiden ja laitteiden kunnon tarkkailu sekä niiden huoltaminen. Jätteenkäsittelykeskuksen aluetta hoidetaan asianmukaisesti niin, että yleisilme on siisti. Vuonna 2019 on kiinnitetty Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa erityisesti huomiota haitallisten vieraskasvilajien torjuntaan.

HSY jätehuollolla on sertifioitu toimintajärjestelmä, joka täyttää kansainväliset laatu- ja ympäristövaatimukset (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015) sekä työterveys- ja työturvallisuusvaatimukset (ISO 45001:2018). Viimeisein ulkoinen auditointi oli joulukuussa 2019, jolloin tarkastelun kohteena olivat johtaminen ja turvallisuusasiat, jätteen jalostaminen ja loppusijoitus sekä tukitehtävistä alueiden ja kiinteistöjen kunnossapito. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla ja raportoinneilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti. Vuonna 2019 jätteenkäsittelykeskuksessa sattui kuusi työtapaturmaa, raportoitiin yhteensä 169 turvallisuushavaintoa ja suoritettiin eri toimintojen osalta yhteensä 20 turvallisuuskävelyä.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen ympäristöasioiden sidosryhmille järjestettiin vuoden 2019 aikana kaksi tapaamista, joissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, ympäristötarkkailuja, alueen lupatilannetta sekä tiedotettiin Ämmässuon toiminnoissa tapahtuvista muutoksista. Lisäksi HSY on pitänyt Nuuksio-seuran kanssa kaksi yhteistyöpalaveria vuonna 2019. Lähialueen asukkaille järjestettiin avoimet ovet -tilaisuus Ämmässuolla 8.6.2019. HSY:lla on käytössään tekstiviestipalvelu ja uutiskirje Ämmässuon lähiseudun asukkaille. HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Jätteenkäsittelykeskukseen tehdään myös paljon asiantuntijavierailuja.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen merkittävimmät rakennusinvestoinnit ovat kohdistuneet viimeistelyrakenteisiin, biojätteen käsittelyyn sekä alueiden ja infran kehittämiseen vuonna 2019. Lisäksi rakennusinvestointeja on tehty muun muassa vesien ja kaasujen hallintaan liittyen. Jätteenkäsittelytoimintoja tukeva tutkimustoiminta on painottunut erilaisiin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin kuten jätevesilietteen käsittelyyn ja kuonan hyödyntämiseen liittyviin tutkimuksiin sekä ekoteollisuuskeskusta tukevaan kehittämistyöhön. Lisäksi on jatkettu muun muassa kaatopaikkojen pintarakenteisiin sekä biojätteen käsittelyyn liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.

HSY:n strategisena tavoitteena on vähentää oman toiminnan ja tuottamiensa palvelujen kasvihuonekaasupäästöjä. Tätä työtä tehdään jätteenkäsittelykeskuksessa muun muassa vähentämällä kaatopaikkojen metaanin hajapäästöjä, energiansäästötoimilla sekä lisäämällä oman uusiutuvan energian tuotantoa. Uusiutuvaa energiaa tuotetaan biokaasusta sekä kaatopaikkakaasusta. Vuoden 2020 aikana jatketaan selvittelyjä energian tuottamiseksi tuulivoimalla.

Jätelain 1.1.2020 voimaan tulleessa muutoksessa täsmennettiin kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua (TSV) koskevaa sääntelyä. Muutoksen seurauksena jätteen haltijan tulee jätteiden ja sivuvirtojen tietoalustassa (ns. Materiaalitori) läpikäytävän menettelyn avulla osoittaa, ettei yksityistä palvelutarjontaa ole kohtuullisesti saatavilla ja, että edellytykset kunnan toissijaisen jätehuoltovelvollisuuden nojalla antamalle palvelulle ovat näin ollen olemassa. Vuosi 2020 näyttää mihin suuntaan jätevirrat Ämmässuolla kääntyvät ja miten kiertotalous tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan jätteiden käsittelyyn.

Esipuhe

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus otettiin käyttöön vuonna 1987. Myöhemmin 1990-luvun alussa Ämmässuolle jäi pääkaupunkiseudun ainoa käytössä oleva yhdyskuntajätteiden kaatopaikka. Kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrä putosi merkittävästi vuonna 2014 Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan käyttöönoton jälkeen. Tämän jälkeen aluetta on kehitetty voimakkaasti kiertotaloutta palvelevaksi alueeksi, jossa haetaan teollisia symbiooseja Ekomo-konseptin puitteissa. Nykyään alue on pääkaupunkiseudun laajin kiertotaloustoimintojen keskittymä.

Tähän raporttiin on koottu kaikki jätteenkäsittelykeskuksessa ja sen ympäristössä tehtävät mittavat ympäristöasioiden seurannat ja tarkkailut. Tarkkailu kattaa muun muassa pinta-, pohja-, kaivo- sekä viemäriin johdettavat vedet, hiukkaset, hajut ja melun sekä laitoskohtaiset tarkkailut.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ei vuoden 2019 aikana ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita. Sen sijaan lievempiä poikkeuksia ja häiriöitä oli aiempien vuosien tapaan useampia. Niistä ei kuitenkaan aiheutunut välitöntä tai ilmeistä ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Vuoden 2019 tarkkailutulosten perusteella hajuja indikoiva haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ei ylittynyt ja tulokset eivät muutenkaan poikenneet merkittävästi aiemmista vuosista. Silti hajupalautteita tuli vuonna 2019 enemmän kuin koskaan aiemmin, yhteensä 374 kappaletta. Tilanteeseen reagoitiin voimakkaasti useilla eri toimenpiteillä hajupäästöjen vähentämiseksi.

HSY toteuttaa jätteenkäsittelykeskuksessa monia tutkimus- ja kehittämishankkeita kiertotalouden edistämiseksi. Vuonna 2019 HSY:n hallitus hyväksyi pyrolyysin koetoimintalaitoksen hankinnan. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueelle sijoittuvalla koelaitoksella pilotoidaan jätevesilietteiden käsittelyä pyrolyysitekniikalla. Ekomon kehittäminen jatkuu Ämmässuolla erilaisten tutkimushankkeiden ja pilottien sekä uusien kumppanuuksien myötä. HSY:n strategisena tavoitteena on vähentää oman toiminnan ja tuottamiemme palvelujen kasvihuonekaasupäästöjä. Tätä työtä tehdään jätteenkäsittelykeskuksessa muun muassa vähentämällä kaatopaikkojen metaanin hajapäästöjä, energiansäästötoimilla sekä lisäämällä oman uusiutuvan energian tuotantoa. Uusiutuvaa energiaa tuotetaan biokaasusta sekä kaatopaikkakaasusta.

Tämä raportti perustuu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueelle myönnettyihin ympäristölupiin ja ympäristölupien mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin. Joiltain osin toimintoja on tarkasteltu ympäristölupien vaatimuksia laajemmin. Ekomo toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kuin vaikutukset ovat mitattavissa koko jätteenkäsittelykeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Lisäksi raportissa esitellään jätteenkäsittelykeskuksen keskeisimmät tutkimus- ja kehittämishankkeet, investoinnit sekä annetaan yleistasoinen katsaus vuoteen 2019. Raportin digitaalinen versio toteutetaan nyt ensimmäisen kerran Euroopan parlamentin ja neuvoston saavutettavuusdirektiivin (2016/2012) mukaisessa muodossa.

Helsingissä 9.3.2020

Juha Uuksulainen, vt. talous- ja hallintopäällikkö, ympäristöpäällikkö

Tiila Korhonen, käyttöpäällikkö

Sirkka Kuisma-Granvik, ympäristöinsinööri

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus sijaitsee Espoon kaupungin länsiosassa osittain Espoon kaupungin ja osittain Kirkkonummen kunnan alueella. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus otettiin käyttöön seudullisena yhdyskuntajätteen kaatopaikkana vuonna 1987. Myöhemmin 1990-luvun alussa Ämmässuolle jäi pääkaupunkiseudun ainoa käytössä oleva yhdyskuntajätteiden kaatopaikka. Kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrä putosi merkittävästi vuonna 2014 Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan käyttöönoton jälkeen.

Noin 200 hehtaarin laajuisen jätteenkäsittelykeskuksen toimintoja ovat muun muassa jätteen vastaanotto, rakennusjätteen esikäsittely ja sekajätteen paalaus, biojätteen laitosmainen käsittely, pilaantuneiden maiden sekä tuhkien ja kuonien käsittely ja hyötykäyttö tai loppusijoitus, esikäsitellyn jätteen kaatopaikkasijoitus, alueella syntyvien vesien hallinta sekä kaatopaikkakaasun ja biojätteen käsittelyssä muodostuvan biokaasun keräys ja hyötykäyttö. Ämmässuolla käsiteltävän jätteen laadun ja määrän muuttuessa toimintojen pääpaino on siirtynyt loppusijoittamisesta jätteen jalostamiseen. Jätteenkäsittelykeskuksessa on myös Ämmässuon Sortti-asema jätteen pienerien tuojille.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen keskeisimmät rakennukset ja kenttäalueet on esitetty kuvassa 1 ja taulukossa 1. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen nimikkeistö ja rakenteet sekä karttakuva alueesta on esitetty tämän raportin liitteessä 1.

Kuva 1. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen keskeisimmät rakennukset ja kenttäalueet (kartta.hsy.fi). Ilmakuvaan numeroitujen rakenteiden nimikkeet on esitetty taulukossa 1.
Numero
Nimike
1
Toimistorakennukset
2
Ämmässuon Sortti-asema
3
Vaaka-asema
4
Viherjätekenttä
5
Vanha kompostointilaitos
6
Biokaasulaitos
7
Biokaasuvoimala
8
Kompostointilaitos
9
Biopesuri
10
Tukiainehalli
11
Jälkikypsytyskenttä
12
PIMA-halli
13
PIMA-kenttä
14
Multakenttä
15
Puhtaan puun kenttä
16
Vesiasema
17
Kaasuvoimala
18
Materiaalinkäsittelykenttä
19
Lajittelukatos
20
Kuonakenttä
21
Kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysallas
22
Louhekenttä
23
Tuhkalokero
24
Kaatopaikka
25
Vanha kaatopaikka
26
Vastaanottokenttä
27
Öljyntorjuntakontti

Ämmässuolle rakennettiin perinteinen kaatopaikka yli 30 vuotta sitten. Tänään se on moderni jätteiden jalostuskeskus ja kiertotalouden edistäjä. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen aluetta lähiympäristöineen kehitetään teollisten symbioosien periaatteilla toimivaksi ekoteollisuuskeskukseksi. Alueen ytimenä on Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, jota viestinnässä kutsutaan nimellä Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Nimitystä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus käytetään edelleen ympäristöluvissa ja muissa viranomaisyhteyksissä sekä raportoinnissa.

Ekoteollisuuskeskus on alue, jossa HSY:n toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien uutta jalostusta. Tätä yritysyhteistyötä kutsutaan Ekomo-toiminnaksi. Näiden toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kuin vaikutukset ovat mitattavissa koko jätteenkäsittelykeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Ekomo-yritykset toimivat toistaiseksi HSY:n ympäristölupien alla lukuun ottamatta NCC:n asfalttiasemaa ja L&T:n siirtokuormausasemaa tammikuun 21. päivän jälkeen.

Jätteenkäsittelykeskuksen rakennuttamisesta, käytöstä ja hoitamisesta vastaa HSY:n jätehuolto.

Ympäristö-, laatu- sekä työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät

HSY:lla on sertifioitu toimintajärjestelmä, joka täyttää kansainväliset laatu- ja ympäristövaatimukset (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015) sekä työterveys- ja työturvallisuusvaatimukset (ISO 45001:2018).

Toiminnan jatkuvaa parantamista seurataan muun muassa sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla, säännöllisillä turvallisuuskävelyillä (katso tämän raportin luku 21) ja viranomaistarkastuksilla (katso tämän raportin luku 3.6) Merkittävät ympäristönäkökohdat tarkastetaan säännöllisesti.

Sisäisen auditoinnin kohteena oli 26.–27.9.2019 työturvallisuus biojätteen käsittelyssä. Auditointi keskittyi biojätteen käsittelyn urakoitsijoihin ja auditoinnissa löydettiin useita kehittämisehdotuksia sekä muutama poikkeama. Ulkoisessa määräaikaisauditoinnissa 18.12.2019 tarkastelun kohteena olivat johtaminen ja turvallisuusasiat, jätteen jalostaminen ja loppusijoitus sekä tukitehtävistä alueiden ja kiinteistöjen kunnossapito. Alustavan tiedon mukaan ulkoisessa auditoinnissa saatiin muutama lievä poikkeama.

HSY on mukana ekotukitoiminnassa ja kaikissa toimipisteissä, mukaan lukien Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, on ekotukihenkilö. Tavoitteena on työntekijöiden ympäristötietoisuuden ja ympäristövastuullisen toiminnan lisääminen. Ekotukitoiminta tukee HSY:n ympäristöjohtamista ja ympäristöjärjestelmän käytännön toteutusta.

Jätteenkäsittelykeskuksen toiminta on mukana HSY:n GRI G4 -ohjeistuksen mukaisessa vastuullisuusraportoinnissa. Raportointi kattaa ympäristövastuun lisäksi myös taloudellisen ja sosiaalisen vastuun näkökulmat.

Ympäristöluvat, viranomaispäätökset ja -tarkastukset, tarkkailusuunnitelmat, kaavoitus sekä vastaavat hoitajat

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvat ja -päätökset

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus 14.12.2012

Lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 9.3.2016.

Ympäristöluvan 14.12.2012 eräiden lupamääräysten muutoshakemus: ESAVI:n päätös 1.2.2019. Päätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. HSY on antanut Vaasan hallinto-oikeudelle vastineen valitusten johdosta 24.7.2019 (ei lainvoimainen).

Biohajoavan ja muuta orgaanista ainesta sisältävän jätteen sijoittaminen kaatopaikalle

ESAVI päätös 25.10.2019 (ei lainvoimainen).

Louhinnan ja kivenmurskaamon ympäristölupa 9.9.2015

Päätös lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 8.3.2017 muilta osin, kuin lupamääräys 2, joka palautettiin ESAVI:iin. Lupamääräyksen 2 osalta HSY täydentänyt hakemusta melumallilla ja UUDELY:n YVA-tarvetta koskevalla lausunnolla. ESAVI:n päätös 26.3.2018; tältä osin päätöksestä valitettu edelleen Vaasan hallinto-oikeuteen. HSY antanut vastineen Vaasan hallinto-oikeudelle 31.8.2018 (ei lainvoimainen).

Vaarallisen jätteen kaatopaikka 18.12.2009

Lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 21.6.2011. Vaarallisen jätteen kaatopaikan toiminnan muuttaminen ja laajentaminen, ESAVI:n päätös 7.6.2018. HSY on valittanut päätöksestä 4.7.2018 Vaasan hallinto-oikeuteen (ei lainvoimainen).

Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelma 18.5.2018

UUDELY:n päätös 18.5.2018 lainvoimainen.

Sekajätteen käsittelylaitos 16.5.2005

Lainvoimaiseksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 27.12.2007. Luvan voimassaoloa ja lupamääräysten tarkistamista koskeva ESAVI:n päätös 17.6.2014.

Kaasuvoimalan ympäristölupa 19.2.2015

ESAVI:n päätös 19.2.2015 lainvoimainen.

Biojätteen käsittely 8.10.2014

Lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 15.6.2017.

Pyrolyysilaitoksen koetoimintailmoituksen hyväksyminen

ESAVI:n päätös 3.12.2018.

Etelä-Suomen aluehallintovirastossa vireillä olevat ympäristöluvat

Ei vireillä olevia hakemuksia Etelä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hallinto-oikeukeuden käsittelyssä olevat ympäristöluvat

Louhinnan ja kivenmurskauksen ympäristölupa 9.9.2015

Ympäristölupa 9.9.2015 lainvoimaiseksi Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä 8.3.2017 lukuun ottamatta lupamääräystä 2. Lupamääräyksen 2 osalta HSY täydentänyt hakemusta melumallilla ja UUDELY:n YVA-tarvetta koskevalla lausunnolla. ESAVI:n päätös 26.3.2018; tältä osin päätöksestä valitettu edelleen Vaasan hallinto-oikeuteen. HSY antanut vastineen Vaasan hallinto-oikeudelle 31.8.2018 (ei lainvoimainen).

Vaarallisen jätteen kaatopaikan ympäristöluvan muutoshakemus 7.6.2018

Käsittely kesken Vaasan hallinto-oikeudessa. Vaarallisen jätteen kaatopaikan toiminnan muuttaminen ja laajentaminen, ESAVI:n päätös 7.6.2018. HSY on valittanut päätöksestä 4.7.2018 Vaasan hallinto-oikeuteen.

Ympäristöluvan 14.12.2012 eräiden lupamääräysten muutoshakemus

ESAVI:n päätös 1.2.2019. Päätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen. HSY on antanut Vaasan hallinto-oikeudelle vastineen valitusten johdosta 24.7.2019 (ei lainvoimainen).

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskusta koskevat viranomaispäätökset ja -kannanotot vuonna 2019

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskusta koskevat viranomaispäätökset ja -kannanotot vuonna 2019 on esitetty taulukossa 2.

Taho
Kannanotto
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kannanotto 1.3.2019 koskien metsähakkeen ja SRF:n (kiinteiden kierrätyspolttoaineiden) sekoituskokeilua.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kannanotto 1.3.2019 koskien Ämmässuon biokaasulaitoksen CHP -yksikön jatkuvatoimista happipitoisuusmittausta ja siitä luopumista.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kannanotto 26.3.2019 koskien HorsePower (hevosenkuivikelanta) ja SRF:n (kiinteiden kierrätyspolttoaineiden) sekoituskokeilua.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kannanotto 28.3.2019 koskien Lassila & Tikanojan toiminta-aikoja arkipyhisin.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Päätös 25.9.2019 koskien ympäristöluvan tarkistamistarvetta BAT-päätelmien voimaantulon johdosta.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kannanotto 22.10.2019 koskien häiriötilanteen tulkintaa.
Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Kannanotto 23.12.2019 koskien vesien juoksutusta.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueelle tehdyt tarkkailusuunnitelmat ja -ohjelmat

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alue

Jätteenkäsittelykeskuksen seurannan ja tarkkailun suunnitelma 29.6.2015, täydennetty 30.4.2016. ESAVI:n päätös 31.3.2016. Päivitetty 30.6.2017.

Suunnitelma sisältää tiivistetysti myös aiemmin tehdyt pilaantuneiden maiden sekä tuhkan ja kuonan käsittelyyn liittyvät suunnitelmat:

• HSY:n pilaantuneiden maiden käsittelytoiminnon ilmapäästöt: Seurantasuunnitelma 27.2.2013. Päivitetty 27.2.2015.

• HSY:n pilaantuneiden maiden käsittely: Suoto- ja pintavaluntavesien seurantasuunnitelma 30.8.2013.

Jätevoimalan tuhkien käsittely Ämmässuolla: Näytteenotto- ja testaussuunnitelma 28.10.2014.

Jätteenpolton kuonan käsittely Ämmässuolla: Näytteenotto- ja testaussuunnitelma 19.5.2015.

Biojätteen käsittelylaitos ja sen kaasunhyödyntämisyksikkö

Tarkkailu- ja seurantasuunnitelma 4.6.2015, täydennetty 13.5.2016. ESAVI:n päätös 31.3.2016.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kaasuvoimala

Tarkkailusuunnitelma 4.6.2015.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailu

Yhteistarkkailupäätös 18.5.2018 ja 18.12.2019 päivitetty yhteistarkkailuohjelma.

Ilmanlaadun tarkkailu

Mittaussuunnitelma 4.10.2013. UUDELY:n päätös 19.2.2014.

Melutarkkailu

Meluntarkkailusuunnitelma 22.12.2014 / 7.7.2017. UUDELY:n hyväksyntä 27.11.2017.

Teollisuusjätevesi

Teollisuusjätevesisopimus 18.3.2019.

Viranomaistarkastukset

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ja vaarallisten jätteiden kaatopaikan ympäristölupien valvontaan liittyvä määräaikaistarkastus pidettiin 21.5.2019 (UUDELY, Espoon ympäristökeskus).

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos 28.–29.5.2019: Yleinen pelastusviranomaisen palotarkastus.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue: Työsuojelutarkastus ja tapahtumatutkinnan käynti rikkihappo-onnettomuuden tapahtumapaikalla 12.3.2019. Tarkastus kohdistui HSY:n ja kuljetusyrityksen toimintaan.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue: Raskaankaluston kunnonvalvonta ja asiakirjatarkastus 22.5.2019.

Kaavoitus

Maakuntakaava

Uudenmaan maakuntakaavan vahvistuspäätöksellä 8.11.2006 kumottiin Uudellamaalla aiemmin voimassa olleet seutukaavat sekä Läntisen Uudenmaan maakuntakaava. Maakuntakaava kattaa koko Uudenmaan alueen ja se sisältää kaikkien maankäyttömuotojen osalta alueidenkäytön ja yhdyskuntarakenteen periaatteet pitkälle tulevaisuuteen.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus sijoittuu maakuntakaavan EJ-alueelle (jätteenkäsittelyalue). Maakuntakaavaa täydentämään on laadittu Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavaa. Ympäristöministeriö vahvisti vaihemaakuntakaavan 22.6.2010.

Vaihemaakuntakaavan jätehuollon kaavaratkaisussa osoitetaan merkinnällä EJ1 yhdyskuntajätehuollon alueita, joita voidaan kehittää monipuolisiksi jätekeskuksiksi. Alueille voidaan sijoittaa eri jätejakeiden loppusijoitusalueiden lisäksi erilaisia muita jätehuollon toimintoja sekä jätehuoltoon liittyvää ja muuta alueelle soveltuvaa yritystoimintaa. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alue on osoitettu 1. vaihemaakuntakaavassa EJ1-merkinnällä.

Uusimaa-kaavan 2050 luonnoksessa Ämmässuon alueella on kaavamerkintä “Kiertotalouden ja jätehuollon alue”.

Yleiskaava

Espoon pohjoisosien yleiskaava, osa I, on vahvistettu 27.6.1997. Yleiskaavassa jätteenkäsittelykeskuksen alue on varattu kaatopaikka-alueeksi (EK) sekä yhdyskuntateknisen huollon alueeksi (ET). ET- ja EK-alueet rajoittuvat pohjoisessa teollisuuden ja varastoinnin alueisiin (T). Kolmperän asutuksen ja EK-alueen välinen alue on varattu virkistys-, ulkoilu- ja urheilukäyttöön tarkoitetuksi virkistysalueeksi (V). EK-aluevaraus sisältää myös suoja-alueen, jolla ei sallita uusien rakennuspaikkojen muodostamista ja jonka puustoa on hoidettava tehokkaan näkösuojan ylläpitämäksi.

Espoon kaupunkisuunnittelukeskus on aloittanut Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan valmistelun. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alue kuuluu yleiskaavan alueeseen. Yleiskaavaluonnos oli nähtävillä 3.4.–3.5.2018. Kulmankorven ja Ämmässuon alueesta on tehty luonnosvaiheen jälkeen erillinen vaikutustenarviointi. Vaikutusten arvioinnista saatujen tietojen pohjalta kaavaehdotukseen on yhdyskuntateknisen huollon alueen eteläpuolelle sekä erityisalueen etelä- ja itäpuolelle merkitty suojaviheralue. Tavoitteena on saada kaavaehdotus kevään 2020 aikana kaupunkisuunnittelulautakuntaan ja edelleen kaupunginhallitukseen nähtäville asettamista varten.

Kirkkonummen yleiskaava 2020 on vahvistettu 19.5.1999. Kirkkonummen puolelle sijoittuva jätteenkäsittelykeskuksen alue on yleiskaavassa varattu kaatopaikka-alueeksi merkinnällä EK. Laitamaan ja jätteenkäsittelykeskuksen välinen alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi sekä retkeily- ja virkistysalueeksi.

Asemakaavat

Ämmässuon asemakaava on vahvistettu 18.6.2008. Asemakaavalla mahdollistetaan kaatopaikkatoiminnan jatkuminen ja jätteenkäsittelyn kehittäminen Ämmässuon alueella. Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 280 ha.

Kirkkonummen puoleiselle osalle Ämmässuota on laadittu asemakaava yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa. Kirkkonummen puoleinen asemakaava liittyy kiinteästi Espoon puolelle laadittuun asemakaavaan.

Ämmässuon alueen asemakaavoissa on osoitettu jätteenkäsittelykeskuksen ympärille suojavihervyöhyke (kaavamerkintä EV/VR). Kirkkonummen asemakaavassa on varaus meluvalleille: ”Alueelle voidaan asutuksen suojaksi rakentaa maisemaan sopeutuvia meluvalleja”.

Lähiympäristö

Kulmakorpi I asemakaava on saanut lainvoiman 14.2.2018. Asemakaavan tavoitteena on turvata yritystonttitarjonta pääosin teollisuudelle ja varastoinnille sekä toimivan työpaikka- ja yritysalueen rakentuminen hyvien liikenneyhteyksien varteen. Tavoitteena on myös mahdollistaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen läheisyydestä hyötyvän liiketoiminnan sijoittuminen alueelle.

Ämmäsmäen asemakaava on saanut lainvoiman 1.2.2017. Kaavanmuutos mahdollistaa veneidensäilytysalueen rakentamisen täyttömäelle Ämmäsmäentien varteen.

Kolmperänranta asemakaavahanke on käynnistynyt. Tavoitteena on pientaloalueen maltillinen täydennysrakentaminen, virkistys- ja katualueiden tarkistukset sekä rakennus- ja luonnonsuojelun määritteleminen. Kaavan nähtävilläolo on päättynyt ja se etenee hyväksymiskäsittelyyn. Arvioitu hyväksymiskäsittely on keväällä 2020. Kolmperän alueella on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi 31.12.2020 asti.

Vireillä oleva Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaava sisältää kumotun Hista-Siikajärvi-Nupuri osayleiskaava-alueen.

Vastaavat hoitajat ja muut vastuuhenkilöt

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen vastaavat hoitajat on esitetty taulukossa 3 ja muut vastuuhenkilöt on esitetty taulukossa 4. Viimeisin päivitetty ilmoitus vastaavista hoitajista ja muista yhteyshenkilöistä on tehty viranomaisille 5.5.2017.

Nimike
Nimi
Vastuualue
Käyttöpäällikkö
Tiila Korhonen
Jätteenkäsittelykeskuksen jätteen vastaanotto, käsittelytoiminta, vesienhallinta, kaasunkeräys ja hyötykäyttö sekä Ämmässuon Ekomo-toiminta
Rakennuttamispäällikkö
Juha Lipsanen
Jätteenkäsittelykeskuksen kaatopaikkojen rakentaminen, alueen louhinnat ja rakentamiseen liittyvien kiviainesten murskaaminen
Käyttöpäällikkö
Marjut Mäntynen
Ämmässuon Sortti-aseman toiminta
Nimike
Nimi
Vastuualue
Ympäristöpäällikkö
Juha Uuksulainen
Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöasioiden koordinointi, velvoitetarkkailut, raportointi sekä ympäristöluvat
Ympäristöinsinööri
Sirkka Kuisma-Granvik
Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristötarkkailut, raportointi ja YLVA-raportointi
Toimintovastaava
Anna Nevalampi
Jätteen vastaanotto ja YLVA-raportointi
Toimintovastaava
Hannu Juntunen
Jätteen jalostus ja loppusijoitus
Kenttämestari
Renja Rautiainen
Tuhkan ja kuonan laadunvalvonta
Toimintovastaava
Aino Moisio
Pilaantuneiden maiden käsittely
Toimintovastaava
Christoph Gareis
Biojätteen käsittely sekä multatuotanto
Toimintovastaava
Sauli Kopalainen
Kaasun keräys ja hyötykäyttö sekä vesienhallinta
Suunnittelupäällikkö
Jukka Taskinen
Vesien yhteistarkkailu
Rakennuttajainsinööri
Heikki Hämäläinen
Kaatopaikkarakentaminen

Poikkeukselliset tilanteet ja häiriöt

YSL 123 §:n mukaiset ilmoitukset poikkeuksellisista tilanteista

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ei ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita vuonna 2019. Sen sijaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa oli useampia pienempiä häiriöitä ja poikkeamia (katso tämän raportin luku 4.2).

Häiriöt ja lievät poikkeamat

Vanhalla kompostointilaitoksella rikkihappokuorma purettiin väärän putkiyhteen kautta 13.2.2019. Rikkihappoa suihkusi vanhan kompostointilaitoksen konehuoneeseen, mikä aiheutti materiaalivahinkoja. Tapahtuneesta ei aiheutunut henkilö- tai ympäristövahinkoja. Asian tutkinnasta on AVI:n työsuojelun vastuualueen toimesta tehty tarkastuskertomus.

Biojätteen käsittelyn toiminnassa oli vuonna 2019 useita pieniä kytöpaloja. Jälkikypsytyskentällä kompostointiaumoissa oli kytöpalot 1.1.2019 ja 21.2.2019. Tukiainehallissa oli kompostoinnin tukiainemateriaalin kytöpalot 16.4.2019, 21.4.2019 ja 23.4.2019. Seulonnassa muodostuvan väliylite -materiaalin kytöpalo oli 14.4.2019, 12.5.2019, 17.8.2019, 5.–9.10.2019, 5.–8.11.2019, 15.11.2019, 27.11.2019 sekä 2.–5.12.2019. Vanhan kompostointilaitoksen tunnelissa oli kytöpalo 15.5.2019. Palokunta sammutti kytöpalot ja jälkisammutus toteutettiin omatoimisesti paloletkuilla ja vesitraktorilla. Lue lisää biojätteen käsittelyn prosessi- ja laitehäiriöistä tämän raportin luvusta 6.8.

Kompostointilaitoksen tunnelissa 15 syttyi palo 14.4.2019. Palon sammutti palokunta ja jälkisammutus toteutettiin omatoimisesti paloletkuilla ja vesitraktorilla. Palo aiheutti tunnelin 15 betonirakenteisiin vaurioita. Kompostointilaitoksen tunnelissa 14 nousi lämpötila niin korkeaksi 23.4.2019, että se aiheutti hälytyksen. Palon sammutti palokunta ja jälkisammutus toteutettiin omatoimisesti. Palo ei aiheuttanut vaurioita. Lue lisää biojätteen käsittelyn prosessi- ja laitehäiriöistä tämän raportin luvusta 6.8.

Lajittelukentällä polttoon kelpaamattoman jätteen kasa (katso tämän raportin luku 8.15) oli tulessa 29.5.2019. Palon alkusammutus aloitettiin omatoimisesti ja palokunta suoritti sammutuksen loppuun.

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan vuosihuollon takia sekajätettä vastaanotettiin Ämmässuolla laajennusalueen kentälle 20.5.–23.6.2019 (katso tämän raportin luku 8.14).

Jätteenkuljetusautojen hydrauliikkaa hajosi useamman kerran kevään aikana ja hydrauliöljyä valui puhtaanpuun kentälle 25.2.2019 (tämän raportin luvut 6.8 ja 8.6.2), vastaanottokentälle 24.6.2019 (tämän raportin luku 8.2.1) sekä risukentälle 27.6.2019 ja 28.6.2019 (tämän rapotin luku 6.8). Öljyvuodot imeytettiin imeytysturpeella.

Pitkään jatkuneiden sateiden vuoksi PVP5-altaan lievästi kuormittuneita vesiä jouduttiin juoksuttamaan noin 10 000 m3 HVA3-hulevesialtaan kautta hulevesien kanssa lounaisen avo-ojan kautta maastoon 20.12.2019–3.1.2020. Lue lisää juoksutuksesta tämän raportin luvusta 19.2.1.

Kompostointilaitoksen omavalvontamittauksissa havaittiin kohonneita ammoniakkipitoisuuksia syksyllä 2019. Korjaustoimien jälkeen tehty poistoilmamittaus 6.11.2019 osoitti järjestelmän jälleen toimivan. Lue lisää kompostointilaitoksen ilmanlaadun päästömittauksista tämän raportin luvusta 6.10.1.

Ympäristövaikutusten tarkkailussa havaitut lievät poikkeamat on käsitelty luvussa 19.Prosessi- ja laitehäiriöt, joilla ei ole ollut ympäristövaikutuksia, käsitellään ko. toimintaa käsittelevissä luvuissa.

Poikkeukselliset aukioloajat

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen vaaka-asema oli avoinna maanantaista perjantaihin kello 7.00–17.00. Jätteenkäsittelykeskuksen alueella on HSY:n omaan toimintaan liittyvää jätteenkäsittelyä sekä kuorma-autoliikennettä ympäristöluvan mukaisesti arkisin kello 7.00–21.00 välisenä aikana. Ämmässuon Sortti-asemalla vastaanotettiin jätettä maanantaista perjantaihin kello 7.00–21.00.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus oli kuorma-autoliikenteelle ja Ämmässuon Sortti-asema oli jätteen pientuojille arkipyhistä tai viikonlopuista johtuen poikkeuksellisesti avoinna vuonna 2019 taulukon 5 mukaisesti.

Päivämäärä
Viikonpäivä
Kellonaika
Sijoituspaikka
5.1.2019
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
14.4.2019
Sunnuntai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
22.4.2019
Maanantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
4.5.2019
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
11.5.2019
Lauantai
9.00–16.00
Sortti-asema
18.5.2019
Lauantai
9.00–16.00
Sortti-asema
25.5.2019
Lauantai
9.00–16.00
Sortti-asema
30.5.2019
Torstai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
16.6.2019
Sunnuntai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
1.12.2019
Sunnuntai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
22.12.2019
Sunnuntai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
26.12.2019
Torstai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto
28.12.2019
Lauantai
9.00–16.00
Kompostointilaitos, kuonan, kiinteistö metallin ja -lasin vastaanotto

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa käsiteltiin kuonaa poikkeuksellisesti kahtena lauantaina (28.9.2019 ja 26.10.2019) kello 9.00–16.00 vuonna 2019.

Fortum Power and Heat Oy vastaanottaa ja jalostaa hevostallien puupohjaista kuivikelantaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Kuivikelanta toimitetaan Ämmässuolta Fortumin biopolttolaitokselle Järvenpäähän energiahyödynnettäväksi. Fortum Power and Heat Oy:n ajoja tapahtui vuonna 2019 tammi–toukokuussa viitenätoista lauantaina (5.1.2019, 12.1.2019, 19.1.2019, 26.1.2019, 22.2.2019, 9.2.2019, 16.2.2019, 23.2.2019, 2.3.2019, 9.3.2019, 16.3.2019, 6.4.2019, 13.4.2019, 20.4.2019 ja 4.5.2019), jonka jälkeen viikonloppuajot lopetettiin.

HSY vesihuollon päivystyskuormien tuontia Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen ja mahdollisen murskeen noutoa samalla kertaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta toteutui kymmenenä lauantaina (5.1.2019, 19.1.2019, 16.2.2019, 2.3.2019, 9.3.2019, 6.4.2019, 29.6.2019, 16.11.2019, 7.12.2019 ja 14.12.2019) ja seitsemänä sunnuntaina (6.1.2019, 27.1.2019, 24.3.2019, 4.8.2019, 20.10.2019, 17.11.2019 ja 22.12.2019) vuonna 2019.

Jätteen vastaanotto

Yleistä toiminnasta

Biohajoavan ja muun orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoittamista koskeva rajoitus astui voimaan 1. tammikuuta 2016. Rakennus- ja purkujätteiden osalta rajoitukset astuivat voimaan 1. tammikuuta 2020. Rajoitukset koskevat yli 10 prosenttia orgaanista ainesta sisältävää jätettä. HSY sai pitkällisen lupaprosessin jälkeen 25.10.2019 luvan vastaanottaa eräitä jätejakeita, joiden orgaanisen jätteen määrä ylittää edellä mainitun 10 prosenttia. Sijoitusrajoituksesta saa poiketa vain, jos jätteelle ei ole osoitettavissa loppusijoituksen korvaava käsittelymenetelmää. Poikkeus on voimassa 1.1.2024 saakka.

Jätteen vastaanotossa valmistauduttiin loppusyksystä 2019 Materiaalitorin tuloon. 1.1.2020 voimaan tulleen jätelain uudistus velvoittaa Materiaalitorin käyttöön sellaiset jätteiden haltijat, jotka tarvitsevat kunnan jätehuoltopalvelua vuodessa yli 2000 euron arvosta.

Vuonna 2019 aloitettiin uutena toimintona vieraslajien vastaanotto (lue lisää tämän raportin luvuista 6.2 ja 8.2.3).

Jätteen määrä

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa otettiin vastaan yhteensä 38 837 kuormaa (taulukko 6) sekä jätettä ja maata yhteensä 356 791 tonnia vuonna 2019 (taulukko 7). Vuoden 2018 määrään verrattuna jätteenkäsittelykeskuksen vastaanottaman jätteen määrässä on vuonna 2019 tapahtunut muutosta -17,1 prosenttia. Taulukossa 7 on esitetty Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen vastaanotetut jätemäärät tonneina sijoituspaikoittain vuosina 2017–2019. Tarkemmat jätemäärätiedot vastaanottopaikoittain löytyvät taulukoista 8–18.

Ekomo-yritysten vastaanottamat jätemäärät löytyvät taulukosta 19.

Jätemäärän suoritteissa ei ole huomioitu sisäisiä siirtoja, ulos lähteviä kuormia eikä kaatopaikan ulkopuolisiin kenttärakenteisiin sijoitettuja massoja. Taulukon suoritteet on koostettu huomioiden vastaanotettu jäte sijoituspaikoittain.

Vastaanotettuja jätemääriä ja käsiteltyjä massoja on esitelty tämän raportin luvuissa 6–12 toiminnoittain ja Ämmässuon Sortti-asemalla vastaanotetut jätemäärät luvussa 13.

Suorite
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, kpl
Muutos vuodesta 2018, %
Jätteenkäsittelykeskuksen vastaanottamat kuormat
39 696
42 842
38 837
-4 005
-9,3
Suoritteet
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Jätteenkäsittelykeskuksen vastaanottamat jätteet
456 619
430 264
356 791
-73 473
-17,1
Kaatopaikan loppusijoitus
2 966
3 344
3 204
-140
-4,2
Kaatopaikan rakenteet
7 893
11 651
3 987
-7 664
-66
Vanha kaatopaikka
66 968
27 934
12 488
-15 446
-55,3
Vaarallisen jätteen kaatopaikka
4 485
3 795
4 186
391
10,3
Pilaantuneiden maiden käsittely ennen hyödyntämistä
11 269
12 417
5 536
-6 881
-55
Lajittelukatos
23 522
24 400
20 822
-3 578
-14,7
Maiden ja betonin käsittely ennen hyödyntämistä
102 729
81 148
64 065
-17 083
-21,1
Biojätteenkäsittely
87 378
95 183
93 890
-1 293
-1,4
Välivarastointi
43 932
36 036
34 732
-1 304
-3,6
Kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysallas
2 210
1 862
1 281
-581
-31,2
Kuonankäsittely
72 191
73 818
71 794
-2 024
-2,7
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Asbestia sisältävät jäte
170605
1032
1077
1044
-32
-3,0
Rakennus- ja muut jätteet loppusijoitukseen
15107,170107, 170504P, 170504A, 170904, 191212, 200301, 200303
1 898
2 173
2 039
-135
-6,2
Tuhka
100101, 100107, 200306
62
94
121
27
28,4
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Jätevoimalan tuhka
190113
4 485
3 795
4 186
391
10,3
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Pilaantuneet ja muut maat
170504A, 170504P
5 262
9 826
2 802
-7 022
-71,5
Rakennusjäte
170302, 170101, 170107, 170102
2 630
1 825
1 184
-641
-35
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Pilaantuneet ja muut maat muotoiluun
170504A, 170504P
46 414
27 934
11 814
-16 120
-57,7
Rakennus- ja muut jätteet rakenteisiin
170302, 170101, 170107, 170102
20 554
0
675
675
0
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat
170504P
10 151
11 011
2 750
-8 261
-75,0
Vaaralliset maat
170503
1 118
1 406
2 786
1 380
98
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Rakennus- ja muut jätteet lajittelukatokseen
170904, 200301, 180104, 200140
23 436
24 201
20 395
-3 806
-15,7
Rakennuskipsi
170802
86
199
427
228
115
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Mineraalipitoiset jätteet
170504A, 170504P
2 210
1 862
1 281
-581
-31,2
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Maat
170504A, 170504P
81 082
60 762
43 086
-17 676
-29,1
Betoni ja muu rakennusjäte
170101, 200303, 170107
21 647
20 386
20 979
593
3
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Jätevoimalan kuona
190112
72 191
73 818
71 794
-2 024
-2,7
Suoritteet
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Kompostointilaitos
200108, 020106, 190805, 200201
64 044
71 268
81 948
10 680
15
Viherjätekompostointi
020106, 200201
11 688
13 326
9 927
-3 399
-26
Vanha kompostointilaitos
190805
11 646
10 589
2 015
-8 574
-81
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Lasi
150107, 200102
4 475
4 894
5 065
171
3
Kyllästetty puu
170204
1 160
1 310
1 664
354
27
Metalli
200140
1 512
1 579
1 765
186
12
Puun lajitteluun (polttoon)
170201
13 079
6 269
4 145
-2 124
-34
Paalaus
200301
21 545
19 743
19 322
-421
-2
Välivarastointi
170904, 200301, 180104, 200140
2 161
2 241
2 771
530
24
Ekomo-yritys
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Delete Demolition Oy
Betoni
170101
12 925
26 474
20 637
Espoon Maansiirtopalvelu Oy
Kierrätyspolttoaine
191210
2 561
Fortum Power and Heat Oy (HorsePower)
Puupöly, hevosenlanta
170201, 020106
4 469
17 219
12 864
Fortum Waste Solutions Oy
Kierrätyspuu
170201
257
Lassila & Tikanoja Oyj
Rakennusjäte, pahvi, puu, energia
170904, 200301
767
9 099
12 459
NCC Industry Oy
Louhe
170504A
465 972
10 896
1 846
Remeo Oy
Rakennusjäte, puu
170904, 200301
6 278
Ekomo toimintoihin vastaanotetut jätemäärät yhteensä
484 133
63 688
56 902

Jätteen tuojien ja laadun valvonta

Vastaanotetun jätteen sisältöä ja laatua valvotaan. Näin varmistetaan, että eri käsittelyprosesseihin otetaan vastaan ainoastaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvissa sallittuja jätteitä. Syntypaikkalajittelun merkittävistä puutteista välitetään tietoa valvoville viranomaisille. Mikäli kuormantarkastuksessa osoittautuu, että jäte ei ole sopivaa sille aiottuun käsittelyyn, ohjataan ja/tai lastataan kuorma kuljettavaksi sopivaan käsittelypaikkaan jätteenkäsittelykeskuksen alueella. Jos jäte ei sovi käsiteltäväksi Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa esimerkiksi vaaralliseksi jätteeksi luokittelun vuoksi, ohjataan kuorma pois alueelta. Käännytetyistä kuomista tehdään ilmoitus sekä Espoon että sen kunnan ympäristöviranomaisille, josta kuorma on lähtöisin.

Vuoden 2019 aikana kuorma-autoliikenteen jätekuormien tarkastuksen yhteydessä kirjoitettiin tarkastuspöytäkirjoja yhteensä 365 kappaletta.

Puutteellisesti täytettyjä siirtoasiakirjoja oli 33 kappaletta, jätteen laatu- ja hinnanmuutoksia 236 kappaletta, asbestikuormiin liittyviä huomautuksia yhdeksän kappaletta, lajittelemattomia jätekuormia seitsemän kappaletta, peittämättömiä kuormia 51 kappaletta, kaluston korjauskehotuksia 21 kappaletta, siivousmaksuja viisi kappaletta sekä kyllästettyyn puuhun liittyviä huomautuksia kolme kappaletta (kuva 2).

Jätteenkäsittelykeskuksesta käännytettiin kokonaan pois kahdeksan jätekuormaa. Kuormia ei voitu vastaanottaa, koska jäte ei ollut käsittelykelpoista tai kaatopaikkakelpoisuuslausunto puuttui.

Ämmässuon Sortti-asemalle tuotujen jätteiden laadun valvonta on esitetty tämän raportin luvussa 13.3.

Kuva 2. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa jätekuormien tarkastuksien yhteydessä kirjattujen kuormantarkastuspöytäkirjojen kappalemäärät aiheittain vuonna 2019.

Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittely

Yleistä toiminnasta

Ämmässuon biokaasulaitoksessa ja kompostointilaitoksissa sekä niihin kuuluvilla kenttäalueilla käsitellään pääkaupunkiseudun erilliskerättyä biojätettä, Sortti-asemilla sekä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa vastaanotettua viherjätettä ja osa Suomenojan jätevedenpuhdistamolla syntyvästä jätevesilietteestä. Biojätteet sekä jätevesilietteet käsitellään laitosmaisesti. Osa viherjätteistä käytetään tukiaineina laitoskompostoinnissa ja osa kompostoidaan kentällä. Puu- ja kantohaketta saadaan tuotettu HSY:n omasta vastaanotetusta jätteestä tai ostetaan ylimääräisenä tukiaineena. Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyn lopputuotteena syntyy kompostia, jota käytetään seulottuna mullanvalmistuksen raaka-aineena. Biojätteen mädätyksestä syntyvä biokaasu hyödynnetään biokaasuvoimalassa sähkön ja lämmön tuotantoon.

Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotetut jätemäärät

Vuosien 2017–2019 aikana käsittelyyn vastaanotetut jätemäärät ja -jakeet on esitetty kuvassa 3 ja taulukossa 20. Biojätteet ja jätevesilietteet sekä osa eläinten kuivikkeista ja vieraslajikuormista käsitellään laitosmaisesti. Jätteenä Ämmässuolle toimitettu puu, kannot ja risut murskataan kompostien tukiaineeksi. Ostettiin lisäksi kantohaketta tukiaineeksi. Muut viherjätteet sisältävät enimmäkseen haravointijätettä ja pieniä määriä vieraslajikuormia. Muut viherjätteet sekä osa eläinten kuivikkeista kompostoidaan viherjätekentällä. Muutama biojätteen käsittelyyn toimitettu, ei kompostointiin soveltuvaa jätettä sisältävä, kuormia siirrettiin kompostointitoiminnan rejektin kanssa jätevoimalaitokseen.

Kuva 3. Bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotetut jätejakeet ja -määrät tonneittain (t) vuosina 2017–2019.
Jätelaji
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Puu
19 12 07
1 808
2 449
3 952
Eläinten kuivikkeet
20 01 06
607
489
541
Kannot
20 20 01
1 011
1 090
894
Muu viherjäte
20 02 01
11 575
12 833
9 843
Risut
20 02 01
3 505
4 962
7 113
Jätevesiliete
19 08 05
11 646
10 589
2 015
Biojäte
20 01 08
57 224
62 139
69 532

Taulukon 20 vastaanotettujen jakeiden lisäksi kompostointilaitokseen otettiin vastaan sisäisenä siirtona 3,1 tonnia biojätettä.

Viherjätteen käsittely

Viherjätettä, johon kuuluu muun muassa lehtiä, risuja, kantoja, puruja ja eläinten kuivikkeita (hevostallien kuivikkeet) vastaanotetaan viherjätekentällä. Viherjätteiden jakautuminen eri jakeisiin on kuvattu taulukossa 21. Risut ja kannot murskataan pääsääntöisesti multakentällä. Risuja murskattiin viisi kertaa, pinnoittamatonta puuta neljä kertaa, kantoja kerran ja lehtirisuja kolme kertaa vuonna 2019. Mursketta käytetään tukiaineena laitoskompostoinnissa sekä viherjätteiden kompostoinnissa.

Viherjäte
EWC-koodi
Vastaanotettu
Kenttäkäsittely
Murskattu tukiaineeksi
Risut
20 02 01
7 119
0
5 376
Kannot
20 02 01
1 010
0
1 843
Muu viherjäte
20 02 01
9 843
8 801
0
Puu
19 12 07
3 970
0
6 157
Yhteensä
21 942
8 801
13 376

Viherjätettä, johon kuuluu muun muassa lehtiä, risuja, kantoja, puruja ja eläinten kuivikkeita (hevostallien kuivikkeet) vastaanotetaan viherjätekentällä. Viherjätteiden jakautuminen eri jakeisiin on kuvattu taulukossa 21. Risut ja kannot murskataan pääsääntöisesti multakentällä. Risuja murskattiin viisi kertaa, pinnoittamatonta puuta neljä kertaa, kantoja kerran ja lehtirisuja kolme kertaa vuonna 2019. Mursketta käytetään tukiaineena laitoskompostoinnissa sekä viherjätteiden kompostoinnissa.

Lehdet ja hevostallien kuivikkeet käsitellään viherjätekentällä kompostoimalla, tekemällä niistä pyöräkuormaajalla kompostiaumoja, joissa tukiaineena käytetään muun muassa seulonnasta syntyvää ylitettä. Kompostiaumoja käännetään aumankääntölaitteella noin kahden–kolmen viikon välein huhtikuun–joulukuun aikana. Kääntökautta voidaan jatkaa läpi talven, jos sää pysyy leutona. Kompostiaumat todetaan hygienisoituneiksi, kun niiden lämpötila on yhtäjaksoisesti ollut yli 55 °C astetta vähintään kahden viikon ajan. Aumoja kastellaan tarpeen mukaan ja niiden sisälämpötiloja seurataan etäluettavilla lämpötila-antureilla.

Joulukuun 2019 lopussa viherjätekentällä oli noin 1 767 tonnia viherjätekompostia ja käsittelemätöntä viherjätettä varastoitiin viherjätekentällä noin 7 000 tonnia.

Laitosmainen käsittely

Biojätteen käsittely

Biojäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa biokaasulaitoksen ja kompostointilaitoksen muodostamassa yhtenäisessä prosessissa, jossa biojäte mädätetään ja kompostoidaan. Kumpaankin käsittelyprosessiin ohjataan aina sopivin osa biojätteestä. Tämän osavirtamädätykseksi kutsutun käsittelytavan ansiosta saadaan tehokkaasti talteen biojätteen sisältämä energia biokaasuna ja palautetaan kompostina takaisin kiertoon humus sekä arvokkaat ravinteet, kuten fosfori ja typpi. Samalla biojätteen käsittelyn hajuhaitat ja jätevesipäästöt vähenevät. Biokaasulaitos tuottaa noin 200 kuutiota biokaasua mädätettyä biojätetonnia kohden.

Kuvassa 4 on esitetty biojätteen käsittelyn prosessikaavio. Biojätteen ja eläinten kuivikkeiden sijoituskohteet ja käsittelymäärät on esitetty taulukossa 22. Taulukossa 23 on esitetty kompostointilaitokseen ja biokaasulaitokseen liittyvät tärkeimmät parametrit vuodelta 2019.

Biokaasulaitoksessa syntyvä kaasu on hyödynnetty vuoden 2017 alusta lähtien biokaasuvoimalassa. Biokaasuvoimalassa kaasusta tuotetaan sähköä ja lämpöä. Tästä on kerrottu tarkemmin kappaleessa 5.6.

Kuva 4. Biojätteen käsittelyn prosessikuvaus.
Jätelaji
EWC-koodi
Vastaanotettu
Laitoskompostointi-käsittely
Mädätys-käsittely
Kenttä-käsittely
Biojäte
20 01 08
69 535
44 376
24 997
162
Eläinten kuivikkeet
20 01 06
541
453
0
88
Yhteensä
70 076
44 829
24 997
250
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Mädätykseen syötetty biojäte
t
26 788
22 012
24 997
Muodostunut biokaasu
Nm3
5 085 116
4 240 696
5 100 363
Muodostuneen biokaasun metaanipitoisuus
%
58,6
58,3
58,2
Muodostunut biokaasu (CH4 50 %)
Nm3
5 959 733
4 944 651
5 936 822
Kompostointiin syötetty mädäte
t
20 688
17 027
20 847
Biokaasun pumppaus kaasuvoimalaan
Nm3
147 498
530
17 110
Biokaasun pumppaus biokaasuvoimalaan
Nm3
4 385 606
3 886 386
4 808 080
Biokaasu soihtuun
Nm3
552 012
353 780
115 602

Vastaanotettu biojäte murskattiin ja seulottiin kompostointilaitoksessa. Hieno biojätejae syötettiin biokaasulaitoksen mädätysreaktoreihin. Vuonna 2019 mädätykseen meni noin 36 prosenttia kaikesta vastaanotetusta biojätteestä. Biojätettä mädätettiin keskimäärin kolme viikkoa ennen kuin se poistettiin reaktoreista. Mädätetty biojäte eli mädäte, seulonnasta syntynyt karkea biojäte sekä tukiaineet (risu-, puu- ja kantomurske, kierrätyskomposti sekä kompostin seulontaylitteet) sekoitettiin keskenään, jonka jälkeen massa syötettiin kompostointitunneliin. Tunnelikompostoinnin ensimmäinen vaihe kesti noin kahdeksan vuorokautta. Vuonna 2019 tehtiin 477 ensimmäisen vaiheen tunnelitäyttöä. Sen jälkeen osa kompostista kierrätettiin takaisin esikäsittelyyn tukiaineeksi. Ensimmäisen kompostointivaiheen jälkeen komposti seulottiin ja hieno jae siirretiin seuraavaan tunneliin, jossa varmistettiin panoksen hygieenisyys. Tämä vaihe kesti keskimäärin viisi vuorokautta. Vuonna 2019 syntyi 114 hygienisoitua panosta, joista 18 ajettiin suoraan kentälle jälkikypsytysaumoihin. Hygienisoituneiden panosten jälkikypsytys vanhassa kompostointilaitoksessa aloitettiin 8.4.2019 jälkeen hajupäästöjen vähentämiseksi, niin että viipymä sisätiloissa kasvoi huomattavasti. Vanhassa kompostointilaitoksessa jälkikompostointi kesti keskimäärin 18 vuorokautta, jonka jälkeen ne siirrettiin kentälle aumakompostointiin.

Seulonnasta syntyvästä karkeasta jakeesta eroteltiin ennen kierrätystä biojätteen mukana tullutta, kompostointiin kelpaamatonta vierasainetta. Vuonna 2019 tämä eroteltu määrä oli noin 13 540 tonnia. Rejekti toimitettiin energiahyötykäyttöön Vantaan Energia Oy:n jätevoimalaan. Materiaalihyötykäyttöön toimitettiin sekapeltiä, prosessista eroteltua metallia ja kompostointilaitoksien rikkimenneitä osia yhteensä noin 53 tonnia.

Jätevesilietteen käsittely

Jätevesilietettä kompostoitiin ensiksi vanhassa kompostointilaitoksessa keskimäärin 11 vuorokautta ja sen jälkeen sitä jälkikypsytettiin ulkona jälkikypsytyskentällä. Tukiaineina kompostoinnissa käytettiin kompostien seulonnan yhteydessä syntynyttä seulaylitettä, risuhaketta ja puuhaketta sekä prosessista kiertotukiaineeksi otettua kompostiseosta. Tunnelipanoksia kompostoitiin 46 kappaletta, joista kentälle hygienisoituina päätyi 30 kappaletta. Tammi–maaliskuussa 2019 vanhassa kompostointilaitoksessa käsiteltiin yhteensä noin 1 855 tonnia jätevesilietettä. Lisäksi syötettiin 160 tonnia jätevesilietettä biojätteen mädätykseen rikkivedyn sidontaan.

Jätevesilietteen vastaanotto keskeytetiin 4.3.2019 ja sen kompostointi lopetettiin toistaiseksi 20.3.2019, jotta vanhaa kompostointilaitosta voitiin käyttää hyvin suureksi kasvaneen biojätemäärän jälkikompostointiin.

Kompostin jälkikypsytys

Sekä biojäte- että jätevesilietekompostit siirretään laitoskäsittelyn jälkeen pyöräkuormaajilla jälkikypsytyskentälle jälkikompostoitumaan. Jälkikompostoitumisvaiheen aikana komposteja ilmastetaan mekaanisesti kääntämällä. Kompostiaumoja käännettiin aumankääntölaitteella vuonna 2019 yhteensä 16 kertaa. HSY ilmoittaa verkkosivuillaan osoitteessa www.hsy.fi/ammassuo sekä Hopealuoti- ryhmätekstiviestipalvelun (katso tämän raportin luku 23.3) kautta kompostointiaumojen käännöstä mahdollisesti aiheutuvasta hajuhaitasta. Jälkikypsytysvaiheen aikana kompostiaumoja kasteltiin tarvittaessa kierrätetyllä kenttävalumavedellä.

Vuodenajasta ja sääolosuhteista riippuen kompostia jälkikypsytettiin aumoissa keskimäärin 6–12 kuukautta ennen kuin kompostin todettiin olevan tarpeeksi kypsää seulottavaksi. Seulotusta kompostista muodostettiin eriä, joista lähetettiin näyte Ruokaviraston hyväksymään ulkopuoliseen laboratorioon. Lannoiteasetuksen vaatimukset täyttävää kompostia käytettiin pääasiallisesti mullan valmistuksen raaka-aineena.

Uuden tyyppistä maitohappobakteeriperusteista kemikaalia käytetään kompostiaumojen hajupäästöjen vähentämiseen. Kompostointikiihdytintä ruiskutetaan kompostiaumoihin ja tukiaineeseen. Kompostiaumoihin ja kompostointiin tarkoitettuun tukiaineeseen ja biojätteeseen ruiskutettavat hajunsyöjät eivät saa estää tai haitata kompostointiprosessia.

Biokaasun hyödyntäminen

Biokaasuvoimala tuottaa sähköä ja lämpöä biokaasulaitoksessa muodostuvasta biokaasusta. Biokaasuvoimalassa on kaksi 1,56 MW:n moottoria, joita käytettiin vuorotellen. Moottoreiden pakokaasusta otetaan energia talteen ORC-yksikön avulla. Biokaasuvoimalassa tuotettu lämpö johdettiin aluelämpöverkkoon ja käytettiin muun muassa biojätteen käsittelylaitosten ja prosessien lämmitykseen.

Biokaasuvoimalan käyntitunnit olivat vuonna 2019: moottorille 1; 3 880 h, moottorille 2; 4 627 h ja ORC:lle 5 934 h. Sähköä biokaasuvoimala tuotti 11 919 MWh (sähkön bruttotuotanto) ja sen tuottamaa lämpöä hyödynnettiin alueella kaikkiaan 10 151 MWh.

Prosessien tarkkailu

Laitosmaisen käsittelyn aikana biojätteen käsittelyparametreja seurataan ja varmistetaan kompostin kypsyminen sekä hygieenisyysvaatimusten täyttyminen. Käsittelyn aikana tehdyt toimenpiteet, hygienisointi- ja näytetulokset kirjataan ylös. Laitosprosessia seurataan tietokoneelta ja tulokset tallennetaan niin, että niihin voidaan tarvittaessa palata myöhemmin. Hygienisointivaiheen toimivuutta tarkasteltiin omavalvontasuunnitelman mukaisesti näytteenotoilla molemmilla kompostointilaitoksilla vähintään kerran kuukaudessa. Biojätettä käsittelevästä kompostointilaitoksesta otettiin 10 omavalvontanäytettä ja jätevesilietettä käsittelevästä kompostointilaitoksesta 15 omavalvontanäytettä. Kuukausittaisissa omavalvontanäytteissä ei ollut E. colia yli 1000 mpn/g eikä niissä todettu salmonellaa.

Biokaasulaitoksen toimivuutta seurataan ottamalla näytteitä mädätetystä biojätteestä eli mädätteestä ja syntyneestä biokaasusta. Vuonna 2019 mädätenäytteitä otettiin viisi kertaa ja biokaasunäytteitä kolme kertaa. Prosessin toimivuuden kannalta mädätenäytteistä seurattiin muun muassa haihtuvien orgaanisten happojen ja alkaliniteetin suhdetta (VOA/TIC) ja pH-arvoja. Biokaasun keskimääräinen metaanipitoisuus oli 59 prosenttia.

Jälkikompostointivaiheessa kompostien lämpötiloja tarkkaillaan etäluettavien antureiden avulla. Luovutettavista komposteista otetaan näytteet, jotka lähetetään Ruokaviraston hyväksymään ulkopuoliseen laboratorioon analysoitavaksi. Luovutusvalmiit kompostierät nimetään yksilöllisellä erätunnisteella. Ruokaviraston toimesta otettiin kompostin laadun ja kypsyyden valvontanäytteet 15.5.2019.

Lupamääräyksessä D.5. edellytetystä biokaasuvoimalan jatkuvatoimisesta happipitoisuuden mittauksesta luovuttiin ELY-keskuksen kannanotolla 1.3.2019.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Vanhalla kompostointilaitoksella rikkihappokuorma purettiin virheellisesti rikkihapposäiliön täyttöletkun valuma-yhteeseen 13.2.2019. Rikkihappokuorma tyhjennettiin säiliön sijasta suoraan säiliön valuma-altaaseen. Rikkihappoa suihkusi vanhan kompostointilaitoksen konehuoneeseen, mikä aiheutti materiaalivahinkoja. Rikkihappoa valui konehuoneen lattialta jätevesiviemäriin. Pelastuslaitos kutsuttiin avustamaan onnettomuuden hallinnassa. Jätevesiviemäriä neutraloitiin kalkilla ja vedellä. Loput lattioille roiskuneesta rikkihaposta imeytettiin ja korjattiin kemikaalin kestäviin tynnyreihin. Imeytetty rikkihappo toimitettiin Fortum Waste Solutions Oy:n Riihimäen laitokselle hävitettäväksi. Tapahtuneesta ei aiheutunut henkilö- tai ympäristövahinkoja. Onnettomuuden jälkeen rikkihapon täyttöyhdettä on muutettu siten, ettei vastaavanlaista onnettomuutta pääse tapahtumaan.

Biojätteen käsittelyn toiminnassa oli vuonna 2019 useita pieniä kytöpaloja. Jälkikypsytyskentällä kompostointiaumoissa oli kytöpalot 1.1.2019 ja 21.2.2019. Tukiainehallissa oli kompostoinnin tukiainemateriaalin kytöpalot 16.4.2019, 21.4.2019 ja 23.4.2019. Seulonnassa muodostuvan väliylite-materiaalin kytöpalo oli 14.4.2019, 12.5.2019, 17.8.2019, 5.–9.10.2019, 5.–8.11.2019, 15.11.2019, 27.11.2019 sekä 2.–5.12.2019. Vanhan kompostointilaitoksen tunnelissa oli kytöpalo 15.5.2019. Pääosa paloista pystytiin sammuttamaan omiin voimiin, loput hoiti palokunta ja jälkisammutus toteutettiin omatoimisesti paloletkuilla ja vesitraktorilla.

Biokaasuvoimalan muuntamo aiheutti palohälytyksen 22.4.2019 ylikuumenemisen takia, jonka jälkeen ilmanvaihtoa muuntamossa parannettiin.

Kompostointilaitoksen tunnelissa 15 syttyi palo 14.4.2019. Palon sammutti palokunta ja jälkisammutus toteutettiin omatoimisesti paloletkuilla ja vesitraktorilla. Palo aiheutti tunnelin 15 betonirakenteisiin vaurioita.

Kompostointilaitoksen tunnelissa 14 nousi lämpötila niin korkeaksi 23.4.2019, että se aiheutti hälytyksen. Palon sammutti palokunta ja jälkisammutus toteutettiin omatoimisesti. Palo ei aiheuttanut vaurioita.

Esikäsittelymurskaimen kaapelit vaurioituivat haittaeläinten johdosta 25.6.2019. Murskaimen kaapelointi jouduttiin uusimaan. Esikäsittelymurskaimessa oli loppuvuodesta useita muutaman päivän kestäneitä häiriöitä sekä 7.11.2019 alkanut pitkä häiriö, joka johtui siitä, kun laitteesta vuoti niin paljon öljyä, ettei sitä voitu käyttää. Laite saatiin toimintakuntoon ison remontin jälkeen 26.12.2019.

Kompostointilaitoksen seula oli remontoinnin takia poissa käytöstä 28.11.–11.12.2019. Tänä aikana käytettiin mobiiliseulontaa ulkona.

Liikkuva lattia -laitteen hydrauliletku rikkoutui 5.10.2019 ja laite oli viikon verran pois käytöstä.

Jätteenkuljetusautojen hydrauliikkaa hajosi ja hydrauliöljyä valui puhtaanpuun kentälle 25.2.2019 ja risukentälle 27.6.2019 ja 28.6.2019. Öljyvuodot imeytettiin imeytysturpeella.

Huolto- ja korjaustoimenpiteet

Bio- ja jätevesilietteen käsittelylaitoksien laitteiden määräaikaishuollot suoritettiin käyttöohjeiden mukaisesti. Laitoksissa ei tehty huoltotoimenpiteitä, jotka olisivat aiheuttaneet laitoksien olennaisia käyttökatkoksia.

Kompostointitunneleiden täyttölaite uusittiin helmi–huhtikuussa 2019. Tällöin tunnelit täytettiin pyöräkuormaajalla ja yksi hygienisointitunneli oli remontin aikana jonkin aikaa pois käytöstä.

Seulontalinjan syöttökuljettimen remontti tehtiin 25.2.–10.3.2019 välisenä aikana. Tänä aikana seulontalinja oli pois käytöstä. Komposti, jota ei pystytty seuloa, välivarastoitiin ja seulottiin myöhemmin.

Tukiainehallin havaittiin aiheuttavan hajuhaittaa ja sen toiminta keskeytettiin 8.4.–18.6.2019. Tukiainehalliin asennettiin poistoilmatalteenottojärjestelmä, joka johtaa ilman puhdistukseen vanhaan kompostointilaitokseen (lue lisää tämän raportin luvusta 18.3.1).

Vanhan kompostointilaitoksen biosuodattimien vaihto suoritettiin 6.–19.5.2019 välisenä aikana.

Biojätteen esikäsittelymurskaimen sähköjohdot uusittiin 25.6.–15.8.2019 välisenä aikana. Ja planeettavaihteisto uusittiin 7.11.–26.12.2019 välisenä aikana.

Tähtiseulan tähtiä uusittiin 28.11.–11.12.2019 välisenä aikana.

Päästötarkkailu

Ilma

Ilmanlaatua tarkkaillaan ympäristöluvan mukaisesti kompostointilaitoksen biopesurilla, vanhan kompostointilaitoksen happopesurilla sekä laitoksien biosuotimilla vähintään kerran vuodessa. Vanhan kompostointilaitoksen hajupäästömittaukset toteutettiin 16.9.2019 (liite 2) ja kompostointilaitoksen hajupäästömittaukset toteutettiin 6.11.2019 (liite 3).

Yhteenveto laitosten analyysituloksista esitetään taulukossa 24 ja yksittäiset analyysitulokset löytyvät tämän raportin liitteistä 2 ja 3.

Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vanha kompostointilaitos
Kompostointilaitos
Hajupitoisuus
HY/m³
2500
172
955
Hajupitoisuus reduktio
%
> 90
94
82
Ammoniakki
ppm
5
0
< 2
Ammoniakki reduktio
%
> 90
100
99

Biojätteen käsittelyn ympäristöluvan 8.10.2014 lupamääräyksen A.14. mukaan puhdistuslaitteistoilla on saavutettava vuosikeskiarvona mitaten poistokaasun ammoniakkipitoisuuden ja hajuyksiköiden (ouE) 90 prosentin reduktio tai poistoilman hajupitoisuuden on oltava alle 2 500 ouE/m3 ja ammoniakkipitoisuuden on oltava alle 5 ppm. Vuoden 2019 mittaustulokset (taulukko 24) täyttivät tämän lupamääräyksen.

HSY ilmoitti ennakkotietona 29.10.2019 ympäristöviranomaisille, että omavalvontamittauksissa oli havaittu ammoniakkipitoisuuden ylityksiä kompostointilaitoksessa. Ylitysten seurauksena HSY on tehnyt toimenpiteitä puhdistustuloksen parantamiseksi. Toimenpiteet ovat olleet muun muassa seuraavia: Biopesurin jäähdyttimen vesisuuttimet puhdistettiin ja jäähdytysjärjestelmään säätöön käytettävää paineilmajärjestelmää parannettiin. Biopesurin ensimmäinen prosessivaiheen vesisäiliön vesi vaihdettiin osittain. HSY:n arvion mukaan heikentynyt ammoniakin poisto johtui liian korkeasta biopesurin tuloilman lämpötilasta, joka heikentää ammoniakkia hajottavien mikrobien toimintaa biopesurissa. Poistoilmamittaus 6.11.2019 osoitti, että ammoniakkipoisto on taas toiminut ympäristöluvan lupamääräyksen mukaisesti.

Jätteenkäsittelykeskuksen lähialueen asukkaat ovat antaneet edellisiin vuosiin verrattuna suuren määrän palautteita hajuihin liittyen. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen ilmanlaadun sekä hajujen tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.1 ja liitteessä 4.

Biojätteen käsittelyn aiheuttamien hajuhaittojen vähentämiseksi laadittiin toimintasuunnitelma ja sitä toteutettiin toimintasuunnitelmaan kirjatun aikataulun mukaisesti.

Vesi

Kompostointikenttien hulevedet johdetaan tasausaltaisiin TAL2 ja TAL8. Altaiden vesien laatua tarkkaillaan sähkönjohtavuusmittauksilla. Altaista vesi johdetaan joko viemäriverkkoon tai käytetään teknisenä vetenä, esimerkiksi kompostien kastelussa.

Biojätteen käsittelylaitoksien yhteinen jäteveden tarkkailupiste sijaitsee vanhan kompostointilaitoksen takana sijaitsevassa neutralointipisteessä. Jäteveden laatua tarkkaillaan ympäristöluvan mukaisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa. HSY:n jäte- ja vesihuollon välinen teollisuusjätevesisopimus päivitettiin 18.3.2019. Aikaisemman sopimuksen tavoin myös päivitetyssä sopimuksessa on asetettu raja-arvot viemäriin johdettavalle vedelle.

Vanhan kompostointilaitoksen takana olevan jätevesipumppaamosta (neutralointiasema) viemäriin johdettiin vuonna 2019 yhteensä 5 472 m3 jätevettä. Vuoden 2019 näytteenottojen analyysitulokset ovat tämän raportin liitteessä 5.

Biojätteen käsittelyn kaasun hyödyntämisestä syntyvän jäteveden keskimääräinen laatu vuosina 2017–2019 on esitetty taulukossa 25. Biojätteen käsittelyssä kompostointilaitoksessa syntyvän veden (prosessiveden) keskimääräinen laatu vuosina 2017 ja 2019 sekä vuoden 2018 osalta 26.6.2018 näytteenoton tulos on esitetty taulukossa 26. Kompostointilaitoksen prosessivedestä 19.12.2019 otetusta näytteestä ei saatu tehtyä sulfaattianalyysia koska vesi oli niin ruskea, että laboratorio ei pystynyt analysoimaan tätä parametria. Tämän takia ovat sulfaatin keskiarvo, minimi ja maksimi arvot samat vuoden 2019 osalta taulukossa 26.

Vanhan kompostointilaitoksen takana olevan jätevesipumppaamon (neutralointiaseman) veden keskimääräinen laatu vuosina 2017–2019 on esitetty taulukossa 27. Pumppaamossa yhdistyvät sekä kompostointilaitoksen että vanhan kompostointilaitoksen viemäriin menevät jätevedet.

Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Vuosi 2019 minimi
Vuosi 2019 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
8 400
3 300
4 350
3 800
4 900
Biologinen hapenkulutus
mg O2/l
1 400
380
225
130
320
Kemiallinen hapenkulutus
mg O2/l
2 300
590
400
280
520
Kiintoaine
mg/l
1 700
3,7
5
2
8
Kokonaisfosfori
mg P/l
28
0,036
0,06
0,038
0,081
Kokonaistyppi
mg N/l
8 700
3 500
3 000
5 000
5 500
pH
6–11
2,3
8
7,95
7,9
8,0
Sulfaatti
mg SO4/l
400
32 000
16
3,35
1,5
5,2
Sähkönjohtavuus
mS/m
5 450
2 100
2 645
2 480
2 810
Virtaama
m3
155
110
150
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2017
26.6.2018
Vuosi 2019
Vuosi 2019 minimi
Vuosi 2019 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
5 750
4 900
3 100
2 200
4 000
Biologinen hapenkulutus
mg O2/l
1 950
8 500
55 000
51 000
59 000
Kemiallinen hapenkulutus
mg O2/l
16 550
14 000
89 500
69 000
110000
Kiintoaine
mg/l
28 600
1 300
50 000
12 000
88 000
Kokonaisfosfori
mg P/l
535
120
820
540
1 100
Kokonaistyppi
mg N/l
9 200
5 500
5 750
3 600
7 900
pH
6–11
8,4
7,6
6,65
6
7,3
Sulfaatti
mg SO4/l
400
627
770
450
450
450
Sähkönjohtavuus
mS/m
3 790
3 444
2 450
2 430
2 470
Virtaama
m3
2 005
2 240
2 560
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Vuosi 2019 minimi
Vuosi 2019 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
12 350
2 800
950
400
1 500
Biologinen hapenkulutus
mg O2/l
165
25 000
23 215
430
46 000
Kemiallinen hapenkulutus
mg O2/l
2 150
37 000
32 445
890
64 000
Kiintoaine
mg/l
935
4 700
1 000
100
1 900
Kokonaisfosfori
mg P/l
24
170
228
6,2
450
Kokonaistyppi
mg N/l
78 000
3 200
2 060
520
3 600
pH
6–11
7,3
7,5
5,95
4,4
7,5
Sulfaatti
mg SO4/l
400
26 000
280
895
830
960
Sähkönjohtavuus
mS/m
7 450
2 400
1 252
394
2110
Virtaama
m3
2 005
862
5 472

Biojätteen käsittelyn ympäristöluvan määräyksen D.10. ja Uudenmaan ELY-keskuksen 5.11.2018 antaman kannanoton UUDELY/5274/2015 mukainen biojätteen käsittelyn vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden tutkimus on toimitettu Uudenmaan ELY-Keskukselle ja Espoon sekä Kirkkonummen ympäristöviranomaisille 9.7.2019. Selvityksessä todettiin, että mitatut pitoisuudet olivat pieniä ja metallien pitoisuudet alittivat muun muassa teollisuusjätevesisopimuksen mukaiset raja-arvot. Myös ympäristönlaatunormitason ylittäneen PAH-yhdisteen (bentso(g,h,i)-peryleenin) ja ftalaattien (DEHP ja DBP) pitoisuudet olivat niin alhaisia, että sekoittumisolosuhteet huomioiden ei ympäristönlaatunormitason ylittäviä pitoisuuksia aiheudu purkuvesistössä merialueella. Kaikki biojätteen käsittelyn alueella muodostuvat vedet johdetaan tasausaltaisiin (TAL1 ja TAL11) ja edelleen Suomenojan jätevedenpuhdistamolle.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesientarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2 ja liitteessä 6.

Melu

Biojätteen käsittelylaitoksen melumittaukset tehdään yhdessä Ämmässuon muun melumittauksen kanssa (katso tämän raportin luku 19.5 ja liite 7).

Haittaeläimet

Jyrsijöitä torjuttiin sekä myrkyttämällä että pyydyksillä vuonna 2019 (liite 23). Biojätteen käsittelytoiminnon rakennuksiin sekä sisälle että rakennuksien ulkopuolelle on sijoitettu myrkkysyöttejä, jotka tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Tuholaistorjuntatarkastukset tehtiin kuukausittain. Rottien torjunnassa käytettävällä vaahdotuksella pyrittiin estämään muun muassa kaapelivaurioita.

Kärpäsmyrkytyksiä suoritettiin kahden viikon välein helmi-marraskuussa (liite 23). Torjunta tehtiin ruiskuttamalla ja aineina käytettiin pyretriinin ja piperonyylibutoksidin liuosta sekä deltametriini-liuosta. Lisäksi on otettu käyttöön Imidaklopridi, joka on maalityyppinen kärpästen torjunta-aine.

Kemikaalit

Vanhassa kompostointilaitoksessa käytettiin väkevää rikkihappoa (93 %) ja lipeää (50 %). Vahvaa rikkihappoa on käytetty 90 tonnia poistoilmapesureissa ammoniakin poistoon ja kolme tonnia lipeää on käytetty jätevesien pH:n neutralointiin.

Hajupäästöjen vähentämiseen käytettävää kompostointikiihdytintä (katso tämän raportin luku 6.5) käytettiin noin 1200 litraa ja biokaasuvoimalassa kului moottoriöljyä 5 237 litraa vuonna 2019.

Valmiin kompostin käyttö

Kentällä kypsytetty komposti seulotaan 10 mm:n palakokoon ja luovutetaan jatkojalostukseen mullanvalmistukseen sen ollessa tarpeeksi kypsää. Vuonna 2019 luovutettujen kompostien määrät ja ravinteet on esitetty taulukossa 28.

Parametri
Yksikkö
Biojätekomposti
Viherjätekomposti
Jätevesilietekomposti
Orgaaninen aines
%
55
27
45
Kokonaistyppi
mg/kg ka
34 920
9 043
30 000
Kokonaisfosfori
mg/kg ka
8 171
1 729
28 667
Kokonaiskalium
mg/kg ka
15 357
5 871
7 800
Luovutettu jatkojalostukseen
t
15 610
9 480
2 885

Multatuotanto

Ämmäsuon jätteenkäsittelykeskuksessa valmistetaan kolmea erilaista multatuotetta: bio-, viher- ja inframultaa. Multien raaka-aineina käytetään biojäte-, liete- ja/tai viherjätekompostia sekä kiviainesta ja turvetta. Vuonna 2019 biomultaa valmistettiin noin 3 640 tonnia ja vihermultaa noin 650 tonnia.

Pilaantuneet maat

Yleistä toiminnasta

Pilaantuneiden maiden käsittelylaitos (PIMA-halli ja -kenttä) sijaitsee kompostointilaitosten eteläpuolella. Varsinaiset käsittelytoiminnot toteutetaan PIMA-hallissa; PIMA-kentällä välivarastoidaan pilaantuneita maita tarvittaessa.

Käsittelyä edellyttäneiden pilaantuneiden maiden puhdistuspalvelua ei pystytty tarjoamaan uusille kohteille syyskuun puolivälin jälkeen, koska PIMA-hallin vapaana oleva tilaresurssi varattiin käynnistyvälle isohkolle kohteelle. Vuoden 2019 aikana edellä mainitusta kohteesta ei kuitenkaan toimitettu pilaantuneita maita PIMA-hallille.

Raportointijaksolla pilaantuneiden maiden käsittelyt tehtiin 29.4.2013 päivätyssä HSY:n pilaantuneiden maiden käsittely, Maa-ainesten käsittelysuunnitelmat -asiakirjassa esitetyn mukaisesti, ja pilaantuneita maita esikäsiteltiin/käsiteltiin kuivattamalla, välppäämällä ja eriä yhdistämällä. PIMA-toiminnon ilmapäästöjä seurataan 27.2.2015 päivitetyn HSY:n pilaantuneiden maiden käsittelytoiminnon ilmapäästöt -seurantasuunnitelman mukaisesti. PIMA-toiminnon vesiä tarkkaillaan 30.8.2013 päivätyssä HSY:n pilaantuneiden maiden käsittely, Suoto- ja pintavaluntavesien seurantasuunnitelma -asiakirjassa esitetyn mukaisesti. Edellä mainittujen kolmen PIMA-asiakirjan sisältö on esitetty tiivistettynä 30.6.2017 päivitetyssä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alue, Seurannan ja tarkkailun suunnitelma -tarkkailuohjelmassa.

Massataseet, käsittely ja hyödyntäminen

Vuonna 2019 tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita otettiin vastaan yhteensä noin 11 990 tonnia ja vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita yhteensä noin 2 786 tonnia. Edellä mainituista tavanomaiseksi jätteeksi luokitelluista pilaantuneista maista Jätteen jalostus -toiminto vastaanotti maakentälle yhteensä 2 066 tonnia jätteiden poiserottelua varten. Lisäksi vastaanotetuista tavanomaiseksi jätteeksi luokitelluista pilaantuneista maista jätteenä jätetäyttöön kaatopaikalle sijoitettiin noin 123 tonnia. Loput (9 788 tonnia) vastaanotetuista tavanomaiseksi jätteeksi luokitelluista pilaantuneista maista hyödynnettiin suoraan sellaisenaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kaatopaikoilla (7 038 tonnia) tai otettiin käsiteltäviksi PIMA-hallille (2 750 tonnia).

Käsittelyä edellyttäneiden pilaantuneiden maiden suhteellinen osuus kaikista vuosittain vastaanotetuista pilaantuneista maista on vakiintunut noin 30–50 prosentin tuntumaan (kuva 5 ja taulukko 29). Kaikista vuonna 2019 käsittelyyn ohjautuneista pilaantuneista maista (noin 5 536 tonnia) valtaosa oli pilaantunut öljyhiilivedyillä. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat olivat muutamaa kohdetta lukuun ottamatta akuuttien öljyvahinkojen pilaamia.

Aikaisemmilta vuosilta käsittelyyn vuodelle 2019 siirtyi / käsittelyssä vuonna 2019 jatkoi noin 2 790 tonnia pilaantuneita maita. Vuoden 2019 aikana käsitellyistä maa-aineksista (5 003 tonnia) siirrettiin hyödynnettäväksi kaatopaikalle 2 696 tonnia ja vanhalle kaatopaikalle 2 307 tonnia. Rejektiä (akuutista öljyvahingosta poiseroteltua rakennus- ja purkujätettä) siirrettiin lajittelukentälle 0,32 tonnia. Viime vuosina valtaosa käsitellyistä maa-aineksista on hyödynnetty kaatopaikalla (kuva 6 ja taulukko 30). Tarkastelujakson lopussa käsittelyssä olevien (käsittelyä odottavat, käsittelyssä olevat ja käsitellyt) pilaantuneiden maiden yhteismäärä oli noin 3 323 tonnia.

Kuva 5. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen vastaanotettujen tavanomaiseksi ja vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavien pilaantuneiden maiden massamäärien (t) ohjautuminen suoraan sellaisenaan hyödynnettäväksi tai käsittelyyn vuosina 2010–2019.
Jätelaji
Vuosi 2010
Vuosi 2011
Vuosi 2012
Vuosi 2013
Vuosi 2014
Vuosi 2015
Vuosi 2016
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Sellaisenaan hyödynnettäväksi vanhalla kaatopaikalla kelpoiset tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat
37 413
21 963
5 813
5 935
0,00
1 327
8 800
5 491
8 059
4 945
Sellaisenaan hyödynnettäväksi kaatopaikalla kelpoiset tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat
2 368
2 923
5 785
7 651
5 221
6 319
9 623
4 618
9 350
2 092
Käsittelyä edellyttäneet tavanomaiseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat
123
12 782
5 417
5 772
5 330
7 148
6 878
10 151
10 171
2 750
Käsittelyä edellyttäneet vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavat pilaantuneet maat
0,00
551
629
1 170
789
2 703
1 309
1 118
1 406
2 786

Kuva 6. PIMA-käsittelystä hyödynnettäviksi ja jatkojalostettaviksi siirretyt käsitellyt maamassamäärät (t) vuosina 2010–2019.
Sijoituspaikka
Vuosi 2010
Vuosi 2011
Vuosi 2012
Vuosi 2013
Vuosi 2014
Vuosi 2015
Vuosi 2016
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Hyödynnettäviksi vanhalle kaatopaikalle
0,00
1 112
825
750
0,00
1 365
3 111
4 320
5 053
2 307
Hyödynnettäviksi kaatopaikalle
0,00
4 017
7 388
8 818
3 980
6 567
8 868
2 874
10 352
2 696
Jatkojalostettaviksi maakentälle
0,00
103
122
906
80
241
12
0,00
174
0,00

Prosessi- ja laitehäiriöt

PIMA-toiminnossa ei raportointijaksolla ollut normaalista poikkeavaa toimintaa.

Päästötarkkailu

Ilma

PIMA-toiminnon ilmapäästöjä seurataan 27.2.2015 päivitetyn HSY:n pilaantuneiden maiden käsittelytoiminnon ilmapäästöt -seurantasuunnitelman mukaisesti. PIMA-hallissa oleva ilmanvaihdon valvontaohjelman tietokone uusittiin maaliskuussa.

PIMA-hallin yleisilmanvaihto on ollut raportointijaksolla suunnitellusti päällä, lukuun ottamatta muutaman päivän seisokkeja kompostointilaitoksen ulkoaumojen kääntöjen aikana (tuloilmakoneiden esisuodattimien ennenaikaisen tukkeutumisen estämiseksi).

Vuonna 2019 käsittelyssä ei ollut VOC-yhdisteillä pilaantuneita maaeriä, eikä muilla haitta-aineilla pilaantuneita maa-aineksia ollut tarpeen ilmastaa koneellisesti, joten VOC-hallin ilmanvaihtoa ei käytetty maiden käsittelyssä. Näin ollen ei päästömittausaineistoakaan kertynyt.

Vesi

PIMA-käsittelystä viemäriin johdettavan veden tarkkailu on vuoden 2014 alusta lähtien toteutettu 30.8.2013 päivätyssä HSY:n pilaantuneiden maiden käsittely, Suoto- ja pintavaluntavesien seurantasuunnitelma -asiakirjassa esitetyn mukaisesti.

HSY:n jäte- ja vesihuollon välinen teollisuusjätevesisopimus päivitettiin 18.3.2019. Aikaisemman sopimuksen tavoin myös päivitetyssä sopimuksessa on asetettu raja-arvot viemäriin johdettavalle vedelle.

PIMA-käsittelyn vesientarkkailun keskimääräiset tulokset vuosilta 2017–2019 on esitetty taulukoissa 31 (jokaisella näytteenottokerralla analysoitavat parametrit) ja 32 (tarvittaessa analysoitavat parametrit). Vuoden 2019 näytteenottojen analyysitulokset ovat tämän raportin liitteessä 8.

Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Vuosi 2019 minimi
Vuosi 2019 maksimi
Arseeni
mg/l
0,10
0,00680
0,00368
0,00265
0,00120
0,00400
Elohopea
mg/l
0,01
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
Kadmium
mg/l
0,01
0,00009
0,00007
0,00006
0,00000
0,00016
Kemiallinen hapenkulutus
mg/l
95
195
123
50
300
Kiintoaine
mg/l
75
45
20
7
44
Kloorivapaat VOC-yhdisteet
mg/l
3,00
0,00001
0,00001
0,00000
0,00000
0,00000
Kokonaishiilivetypitoisuus
mg/l
100,00
1,26
0,14
0,51
0,00
1,00
Kokonaiskromi
mg/l
1,00
0,01415
0,00426
0,00168
0,00130
0,00200
Kromi (VI)
mg/l
0,10
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
Kupari
mg/l
2,00
0,02015
0,01585
0,00998
0,00590
0,02000
Lyijy
mg/l
0,50
0,00975
0,00283
0,00110
0,00080
0,00140
MTBE
mg/l
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
Nikkeli
mg/l
0,50
0,00998
0,00400
0,00240
0,00160
0,00330
pH
6–11
7,1
7,0
7,2
7,0
7,3
Sinkki
mg/l
3,00
0,06075
0,04200
0,02925
0,01000
0,05600
Sähkönjohtavuus
mS/m
19,93
67,72
77,50
30,00
200,00
TAME
mg/l
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
0,0000
Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Vuosi 2019 minimi
Vuosi 2019 maksimi
Klooratut hiilivedyt
mg/l
0,00000
0,00000
0,00000
0,00000
0,00000
Kloorifenolit
mg/l
Kokonaissyanidi
mg/l
0,50
PAH-yhdisteet
mg/l
0,00077
0,00014
0,00046
0,00012
0,00210
PCB-yhdisteet
mg/l

Jätteen käsittely kentällä

Yleistä toiminnasta

Jätteenkäsittelykeskuksen alueella on yhteensä noin 40 hehtaaria pinnoitettuja ja viemäröityjä kenttiä eri hyötykäyttötarkoituksia varten. Jätteenkäsittelykeskuksen alueella jätteiden käsittelyyn ja välivarastointiin tarkoitetut kentät ovat asfalttipintaisia (liite 9). Asfalttina on käytetty kumibitumivaluasfalttia ja tiiivisasfalttibetonia. Osalla kentistä on lisätiivistysrakenteena maabentoniittikerroksia ja HDPE-tiivistyskalvo.

Kenttien vedet johdetaan jätteenkäsittelykeskuksen jätevesien keräysjärjestelmään ja pumpataan HSY:n viemäriverkkoon. Kenttärakenteiden kuntoa seurataan säännöllisesti tehtävillä kierroksilla ja kaksi kertaa vuodessa suoritettavien turvallisuuskävelyiden yhteydessä.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen sisäiseen käyttöön otettiin loppuvuodesta 2019 karttapalvelu, joka on tehty avoimen lähdekoodin Oskari-ohjelmistolla kuten HSY:n avoin karttapalvelukin. Ämmässuon karttapalvelun tiedot ovat käytettävissä ainoastaan HSY:n verkossa erillisillä käyttäjätunnuksilla. Karttapalvelun avulla saadaan kerättyä alueella yleisesti tarvittavia paikkatietoja yhteen palveluun ja näin helpotettua sijaintitiedon jakamista esimerkiksi massoihin, turvallisuuteen ja vesienhallintaan liittyen.

Maa-aines

Kiviainespitoinen jäte

Jätepitoisia maa-aineksia vastaanotettiin käsiteltäväksi 30 745 tonnia, joka oli 64 prosenttia viime vuonna vastaavana ajanjaksona vastaanotetusta määrästä. Sisäisiä maa ja jätekuormia on käsitelty 119 tonnia. Katujen puhdistusjätettä vastaanotettiin yhteensä 2 945 tonnia, jota oli 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Sisäisesti kiviainespitoista jätettä muodostui 119 tonnia. Maa-ainekset seulottiin ja niistä poistettiin jätteet. Yli 150 mm:n kokoinen ylite kiviaines ja betoni murskattiin. Maa-aines hyödynnettiin kaatopaikan pintarakenteissa.

Jätteenkuljetusauton hydrauliikkaa hajosi ja hydrauliöljyä valui vastaanottokentälle 24.6.2019. Öljyvuoto imeytettiin imeytysturpeella.

Kiviainespitoinen liete

Kiviainespitoista lietettä vastaanotettiin käsiteltäväksi noin 1 282 tonnia, joka oli 24 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana ajanjaksona vastaanotettu määrä. Säiliöautolla tuleva kiviainespitoinen jäte vastaanotettiin kiviainespohjaisten lietteiden selkeytysaltaaseen. Kiviainespitoinen liete hyödynnettiin kaatopaikan rakenteissa.

8.2.3. Vieraslajipitoinen maa-aines

Jätteenkäsittelykeskuksen alueella on aloitettu koetoiminta, jonka tarkoituksena on selvittää parhaat työmenetelmät vieraskasvilajeja sisältävien maa-aineskuormien käsittelyyn. Vieraskasvilajeja sisältäviä maa-aineskuormia on vastaanotettu pääkaupunkiseudun alueelta. Maa-aineskasoista on kaivinkoneen lajittelukouralla poistettu kokonaisia kasvustoja. Kaivinkoneen välppäkauhalla on poistettu kiviä, juuria ja oksia maa-aineksen seasta. Vieraskasvilajien juurenpalat puhdistetaan maa-aineksen joukosta erikokoisilla seuloilla. Puhdistetut maa-ainekset hyödynnetään kaatopaikan pintarakenteissa.

Rakennuskiviaines

Yli 150 mm:n betonia vastaanotettiin 5 160 tonnia. Sortti-asemien ja rakennustoiminnan betonipitoista kiviainesjätettä vastaanotettiin 11 662 tonnia. Sisäisesti muodostui rakennuskiviaineksia 139 tonnia. Materiaalit otettiin vastaanottokentälle käsiteltäväksi. Ne murskattiin ja käytetään kaatopaikan rakenteissa. Betonia vastaanotettiin noin 15 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna ja Sortti-aseman betonia vastaanotettiin 10 770 tonnia, joka on 25 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Betonikappaleet murskataan. Betoniraudat erotetaan betonikappaleiden esikäsittelyssä ja murskauksen jälkeen kouralla sekä magneettierottimella.

Asfaltti

Asfalttia vastaanotettiin 4 112 tonnia. Määrä oli noin kaksinkertainen verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Asfaltti pääosin murskataan ja hyödynnetään kaatopaikan liikenne- ja vastaanottopaikkojen kunnossapidossa. Asfalttirouhetta käytettiin muun muassa jätteenkäsittelykeskuksen hiekkateiden pinnoittamisessa pölyämisen vähentämiseksi.

Kipsi

Kipsiä vastaanotettiin lajittelukatokseen 57 tonnia ja lajiteltiin muun jätteen seasta 33 tonnia. Kipsi toimitettiin jatkojalostukseen.

Puu

Pinnoitettu puu

Pinnoitettua puuta vastaanotettiin 4 145 tonnia. Sisäisesti jätteen lajittelusta muodostui 224 tonnia puuta. Puumäärä on noin 37 prosenttia edellisen vuoden määrästä. Valtaosa pinnoitetusta puusta on Sortti-asemilta erilliskerättyä puuta. Puu murskattiin ja toimitettiin polttoaineeksi.

Puhdas puu

Puhdasta eli pinnoittamatonta puuta vastaanotettiin 3 952 tonnia. Sisäisesti muodostui 19 tonnia puuta. Puuta tuli 60 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Puu murskattiin ja hake käytettiin kompostin tukiaineena (lue lisää tämän raportin luvusta 6.3.)

Jätteenkuljetusauton hydrauliikkaa hajosi ja hydrauliöljyä valui puhtaanpuun kentälle 25.2.2019. Öljyvuoto imeytettiin imeytysturpeella.

Lajiteltava jäte

Lajiteltavaa jätettä vastaanotettiin lajittelukatokseen 13 135 tonnia. Sisäisesti lajittelukatoksen vastaanotettiin 217 tonnia muusta toiminnasta muodostunutta jätettä.

Lajittelukatoksen jäte lajiteltiin materiaalinkäsittelykoneella. Jätettä tuli 47 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Vuonna 2019 vastaanotetuista ja varastossa käsittelemättöminä olevista jäteistä oli poltettavaa jätettä 12 215 tonnia, metallia 390 tonnia, betonia 125 tonnia, puuta 185 tonnia, kantoja 3,6 tonnia, kipsiä 91 tonnia, kiviainesrejektiä 170 tonnia, loppusijoitettavaa jätettä 432 tonnia, SER 4 tonnia, kylmälaitteita 6,1 tonnia, auton renkaita 10,4 tonnia, kyllästettyä puuta 3,8 tonnia ja maa-aineksia 26 tonnia.

Jätteen lajittelusta muodostunut kiviainesrejekti varastoidaan kentällä ja kerran vuodessa murskataan ja erotellaan polttoon kelpaava osuus energiahyödynnettäväksi.

Poltettava jäte toimitettiin jätevoimalaan, metalli hyötykäyttöön ja kiviainesjäte käytetään kaatopaikkarakenteissa.

Kuona

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalassa syntyvän kuonan vastaanotto jätteenkäsittelykeskukseen aloitettiin 3.4.2014. Kuona vastaanotetaan laajennusalueen S2-alueen kuonakentälle. Kuona varastoidaan ja ikäännytetään kasoissa ja se käsitellään 30 000–80 000 tonnin erissä.

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan raakakuonaa otettiin vastaan vuonna 2019 yhteensä 71 794 tonnia. Kuonaa käsiteltiin yhdessä jaksossa viikoilla 36–51 yhteensä 70 842 tonnia.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa käsiteltiin kuonaa poikkeuksellisesti kahtena lauantaina vuonna 2019 (lue lisää tämän raportin luvusta 4.3).

Magneettinen metalli toimitetaan kotimaiselle metallinkierrättäjälle, joka jalostaa siitä uusioraaka-ainetta. Käsittelyurakoitsija toimittaa ei-magneettisen metallin jatkojalostettavaksi, jossa siitä erotellaan alumiini, kupari ja muita jalometalleja uudelleen käytettäväksi.

Kuonien käsittelyprosessissa mineraaliainekset seulotaan eri raekokoihin ja niistä otetaan osanäytteet MARA-kelpoisuuden määritystä varten. Kaikki vuonna 2019 syntyneet mineraaliaineserät ovat kaikki MARA-kelpoisia vähintään päällystettyihin väyliin sekä teollisuus- ja varastorakennusten pohjarakenteisiin. Mineraaliaineksilla korvataan neitseellisiä maa-aineksia hyödyntämällä niitä kaatopaikan ja kenttäalueiden rakenteissa sekä sideaineena tuhkan stabiloinnissa. Vuonna 2019 kuonan mineraaliaineksia on käytetty muun muassa molempien kaatopaikkojen tiiviskerroksen alapuolisissa rakenteissa ja R1-alueen uuden materiaalinkäsittelykentän pohjarakenteissa. Mineraaliainesta on toimitettu myös toiselle jätehuoltolaitokselle kaatopaikkarakenteissa hyödynnettäväksi. Kuonan perusmäärittelyraportti, jossa todetaan jakeiden olevan tavanomaista jätettä, on tämän raportin liitteenä 10.

Kuonan mineraaleja muodostui viittä eri jaetta 0-50 mm:n väliltä. Jakeita muodostui 58 424 tonnia. Yli 50 mm:n kokoinen jae murskattiin pienemmäksi ja käsitellään seuraavana vuonna uudestaan. Kuonan mineraaleja käytetään kenttä- ja kaatopaikkarakenteissa.

Tämän raportin luvussa 22.2 on kerrottu HSY:lla käynnissä olevista projekteista, joissa selvitetään kuonan hyödyntämismahdollisuuksia.

Hävityskuormat

Hävityskuormat ohjataan Vantaan Energia Oy:n jätevoimalaan.

Raadot

Kuolleita eläimiä toimitettiin käsiteltäväksi 1,1 tonnia. Raadot vastaanotettiin kannelliselle vaihtolavalle. Raatojen valtakunnallinen käsittelijä nouti eläimet käsiteltäväksi Honkajoen käsittelylaitokseen.

Renkaat

Renkaita muodostuu pääasiassa jätteiden lajittelussa. Renkaat kerätään vaihtolavalle, josta tuottajayhteisö noutaa renkaat jatkokäsittelyyn. Renkaita toimitettiin alkuvuoden aikana jatkokäsittelyyn 10,4 tonnia.

Bio- ja puutarhajäte

Bio- ja puutarhajätteen käsittely on esitelty tämän raportin luvussa 6.

Pilaantuneet maat

Pilaantuneiden maiden käsittely on esitelty tämän raportin luvussa 7.

Sekajätteen palaus

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan huoltoseisokki oli 20.5.–23.6.2019 välisenä aikana. Paalaukseen vastaanotettiin jätettä 19 888 tonnia Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen. Ennen huoltoseisokkia paalattiin kompostin rejektiä 1 124 tonnia välivarastoitavaksi.

Hajunsyöjänä käytettävää kemikaalia käytetään sekajätteen aiheuttamien hajupäästöjen vähentämiseen.

Sortti-aseman polttoon kelpaamaton jäte

Sortti-asemilta vastaanotettiin sellaisenaan polttoon kelpaamatonta jätettä 7 307 tonnia. Jäte murskattiin ja seulottiin, jotta materiaalista saatiin eroteltua erikseen kiviainespitoinen jäte, poltettava jäte ja metalli.

Lajittelukatoksen vireisellä kentällä polttoon kelpaamattoman jätteen kasa syttyi palamaan 29.5.2019. Palon alkusammutus aloitettiin omatoimisesti ja palokunta suoritti sammutuksen loppuun.

Jätteen loppusijoitus

Vanha kaatopaikka

Vanhan kaatopaikan pinta-ala on 52 hehtaaria, josta pinnan muotoilua tehdään lakialueella noin 3 hehtaarin alueella. Pinnan muotoiluun käytettäville massoille on tilavuutta noin 60 000 kuutiometriä.

Vanhan kaatopaikan pinnan muotoiluun vastaanotettiin 12 488 tonnia kiviainespitoisia materiaaleja: betonimursketta 606 tonnia, maata 6 868 tonnia, lievästi pilaantuneita maita 4 945 tonnia ja rakennuskiviainesta 69 tonnia. Sisäisestä käsittelystä muotoiluun sijoitettiin materiaaleja 88 549 tonnia: maa- ja kiviainesta 35 741 tonnia, lievästi pilaantuneita maita 492 tonnia, käsiteltyä voimalakuonaa 31 898 tonnia, kiviainespitoista rakennusjäterejektiä 4 308 tonnia, asfalttirouhetta 250 tonnia sekä betonimursketta 15 860 tonnia. Vanhan kaatopaikan kalvon yläpuolisiin pintarakenteisiin käytettiin maa-aineksia 64 536 tonnia.

Vanhan kaatopaikan jätetäytön tilasta voi lukea tämän raportin luvusta 19.3.1 ja painumatarkkailun sekä inklinometrien vuoden 2019 mittaustuloksista voi lukea tämän raportin luvusta 19.4.

Tavanomaisen jätteen kaatopaikka

Kaatopaikan kokonaispinta-ala on 12,4 hehtaaria, josta aktiivikäytössä on 6,7 hehtaaria. Jäljellä oleva täyttötilavuus on 520 000 kuutiometriä.

Kaatopaikalle sijoitettiin polttoon kelpaamatonta jätettä 2 039 tonnia, asbestijätettä 1 044 tonnia ja tuhkaa 121 tonnia. Sisäisiä jätteenkäsittelyrejektejä loppusijoitettiin 885 tonnia. Kaatopaikan pintarakenteissa hyödynnettiin kiviainespohjaisia jätteitä ja maa-aineksia kaatopaikan liikennealueilla ja pintarakenteissa 3 987 tonnia. Sisäisesti jätteen käsittelyssä muodostui kaatopaikan pinnan tiivistyksessä, kaasunkeräyslinjojen kunnostamisessa ja liikennealueiden ja vastaanottopaikkojen kunnossapidossa hyödynnettäviä maita, betonimurskeita, kuonaa ja asfalttirouhetta 14 173 tonnia. Hyödynnettävillä kiviainespitoisilla materiaaleilla tiivistettiin ja muotoiltiin kaatopaikan pintoja sekä kunnostettiin ja rakennettiin kaatopaikan liikennealueita.

Kaatopaikan jätetäytön tilasta voi lukea tämän raportin luvusta 19.3.2.

Vaarallisen jätteen kaatopaikka

Vaarallisen jätteen kaatopaikaksi rakennettu tuhkalokero otettiin käyttöön 1.4.2014. Tuhkalokeron pinta-ala on hieman yli 0,25 hehtaaria. Vuoden 2019 alusta otettiin käyttöön uusi tuhkan stabilointilaitteisto. Syksyllä 2019 tuhkalokeron avoimeen päätyyn rakennettiin päätyseinä. Tämän jälkeen koko tuhkalokeron pinta-ala pystytään ottamaan kaatopaikkakäyttöön. Tuhkalokeroon loppusijoitettiin vuonna 2019 stabiloitua jätevoimalatuhkaa 5 834 tonnia. Vuoden loppuun mennessä tuhkalokeroon oli sijoitettu yhteensä 34 412 tonnia stabiloitua jätevoimalatuhkaa, josta vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavaa jätevoimalatuhkaa on 23 434 tonnia. Tuhkalokeron täyttötilan arvioidaan riittävän vuoden 2024 loppuun.

Tuhkalokero on katettu ympäristöluvan mukaisesti ja sen täyttötilavuus on noin 40 000 m3. Tuhkan loppusijoitusalueen seinämä- ja pohjarakenteet täyttävät vaarallisen jätteen kaatopaikalle valtioneuvoston päätöksessä 861/1997 ja sen muutoksissa sekä ympäristöluvassa 18.12.2009 asetut vaatimukset.

Vaarallisen jätteen kaatopaikalle sijoitettavan tuhkan käsittelystä kerrotaan tarkemmin tämän raportin luvussa 10.

Tuhka

Yleistä toiminnasta

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan kattila- ja lentotuhka kuljetetaan säiliöautoilla jätevoimalalta Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen tuhkalokeron varastosiiloihin. Tuhka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ensi sijassa sen korkean kloridipitoisuuden takia ja se loppusijoitetaan stabiloituna vaarallisen jätteen kaatopaikaksi rakennettuun tuhkalokeroon.

Tuhkan käsittely

Jätevoimalatuhkaa on vastaanotettu tuhkalokeron siiloihin 4 186 tonnia vuonna 2019. Loppusijoitettava tuhka stabiloidaan sementin, kuonan käsittelystä syntyvän 0–2 tai 0–5 mm mineraaliaineksen ja veden kanssa maakostean betonin kaltaiseksi tiivistettäväksi massaksi. Tuhkan stabiloinnilla tarkoitetaan haitallisten aineiden sitomista side- ja lisäaineilla (sementti ja kuonan mineraaliaines) niukkaliukoisemmaksi. Vuoden 2019 aikana tuhkaa on käsitelty 4 071 tonnia ja stabiloitua massaa on loppusijoitettu tuhkalokeroon 5 834 tonnia. Stabiloinnissa on käytetty 949 tonnia vettä, 415 tonnia Plussementtiä ja 399 tonnia kuonan mineraaliainesta. Jokaisen tuhkaerän laatua seurataan pikatestein, joiden avulla tarkistetaan stabilointiresepti. Jätteenpolton lentotuhkasta on tehty perusmäärittelylausunto 24.10.2019 ja se on toimitettu sähköpostitse viranomaisille 4.11.2019.

Päästötarkkailu

Ilma

Tuhka puretaan pneumaattisesti varastosiiloihin, jolloin se ei aiheuta pölyhaittoja. Tuhkasiilojen pölynsuodattimien kuntoa seurataan huolto-ohjelman mukaisesti määräajoin. Tuhkan käsittelyn vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittausasema 2:lla.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.1 ja liitteessä 4.

Vesi

Tuhkalokeron suotovesiä tarkkaillaan automaatiojärjestelmään liitettyjen jatkuvatoimisten mittausten ja säännöllisten kenttämittausten avulla sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Vuoden 2019 kevätkierroksella vesi oli tavallista heikompilaatuista (kemiallinen hapenkulutus sekä kadmiumin, kromin ja elohopea pitoisuudet) mutta syksyn näytteenottokierroksella pitoisuudet olivat palautuneet tavanomaisiksi.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesientarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2 ja liitteessä 6.

Kemikaalit

Tuhkan stabilointiin on käytetty 415 tonnia Plussementtiä vuonna 2019. Laitteiston huollossa käytettiin laakerirasvaa 3 kiloa ja laitteistoöljyä 100 litraa.

Jätteen varastointi

Yleistä toiminnasta

Jätteenkäsittelykeskuksen alueella käytössä olevien varastointikenttien rakenteesta voi lukea tämän raportin luvusta 8.1.

Jätepaalit ja välivarasto

Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan huoltoseisokin aikana jätteitä vastaanotettiin paalattavaksi 19 888 tonnia. Paalaukseen kelpaamattomia jätteitä ajettiin välivarastoon 2 824 tonnia.

Jätepaaleja ajettiin jätevoimalalle 34 503 tonnia vuonna 2019. Paaleja jäi varastoon noin 17 000 tonnia vuoden lopussa.

Välivarastoon vastaanotettiin paalaukseen kelpaamatonta Sortti-asemien jätettä 1 258 tonnia ja muuta lajiteltavaa jätettä 1 566 tonnia. Välivarasto ajettiin voimalalle voimalaseisokin päätyttyä.

Kipsi

Kipsiä muodostui jätteen lajittelusta 33 tonnia. Kipsi kerättiin vaihtolavaan, josta se toimitettiin jatkojalostukseen. Sortti-asemien kipsiä varastoitiin noin 371 tonnia, joka toimitettiin myös jatkojalostukseen. Loppuvuonna oli noin 5 tonnia kipsiä varastossa.

Painekyllästetty puu

Painekyllästettyä puuta vastaanotettiin 1 663 tonnia. Painekyllästettyä puuta toimitettiin jatkokäsittelyyn 1 192 tonnia. Käsittelijän varastointipulan vuoksi varastossa oli vuodenvaihteessa noin 500 tonnia puuta. Varastoidut puut toimitettiin käsittelijälle seuraavan vuoden tammikuussa.

Lasi

HSY:n erilliskerättyä kiinteistöjen lasia vastaanotettiin 3 876 tonnia. Lasi vastaanotettiin tuottajayhteisö Ringin Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa olevaan terminaaliin, josta se meni jatkojalostukseen. Yrityksiltä tuli lasia 1 189 tonnia. Tuottajayhteisö Rinki ostaa HSY:ltä vastaanottopalveluita ja toimittaa välivarastoidun materiaalin jatkokäsittelyyn. Lasin varastointikasan keskimääräinen koko oli 50–200 tonnia. Loppuvuonna oli noin 100 tonnia lasijätettä varastossa.

Metalli

HSY:n erilliskerättyä kiinteistömetallia vastaanotettiin 1 765 tonnia. Metallit kerättiin lasinkeräyksen yhteydessä. Metalli siirtokuormattiin päivittäin vaihtolavoille. Metallin varastointikasan keskimääräinen koko oli noin 20 tonnia. Vuodenvaihteessa oli noin 10 tonnia metallia varastossa.

Jätteiden käsittelyn yhteydessä kerättiin ja lajiteltiin 687 tonnia metallia. Metallit toimitettiin jalostukseen vaihtolavoilla käsittelyn yhteydessä. Metalleja muodostui lajittelukatoksesta, puun murskauksesta, maiden käsittelystä, sortin polttoon kelpaamattoman jätteen käsittelystä ja betonin murskauksesta. Metalleja oli noin 15 tonnia varastossa vuodenvaihteessa.

Kuonan käsittelystä muodostui rautametalleja 3 384 tonnia. Ei rautametallipitoisia jakeita, jotka menivät jatkojalostukseen, muodostui 1 739 tonnia. Rautametalleja oli noin 80 tonnia varastossa vuodenvaihteessa.

Kuona

Jätevoimalakuonaa vastaanotettiin 71 794 tonnia vuonna 2019. Kuonaa jäi käsittelyn jälkeen varastoon noin 30 000 tonnia. Kuonan laatu on pysynyt vuosien saatossa hyvin samankaltaisena pisto- ja kokoomanäytteiden perusteella. Kuonan mineraaleja on varastossa noin 55 000 tonnia.

Louhe

Blominmäen jätevedenpuhdistamon kalliolouheen vastaanotto alkoi 25.9.2015. Blominmäen louhetta on otettu vastaan yhteensä noin 1 554 000 tonnia. Uutta louhetta vastaanotettiin 1 846 tonnia. Louhetta ja mursketta on varastossa yhteensä noin 580 000 tonnia.

Bio- ja puutarhajäte

Bio- ja puutarhajätteen varastointi on esitelty tämän raportin luvussa 6.

Pilaantuneet maat

Pilaantuneiden maiden varastointi on esitelty tämän raportin luvussa 7.

Kiviainespitoinen materiaali

Kiviainespitoisia materiaaleja on varastoitu vuoden vaihteessa noin 67 000 tonnia. Asfalttia noin 4 000 tonnia. Betonia ja betonimursketta noin 30 000 tonnia. Käsittelemättömiä ja käsiteltyjä maa-aineksia noin 33 000 tonnia.

Kivenmurskaus ja louhinta

Yleistä toiminnasta

Jätevesien tasausaltaan TAL2 yhteyteen toteutettiin tulvapumppaamo, jonka toteuttaminen edellytti pienimuotoista louhintatyötä.

Louhinta

Tasausaltaan TAL2 tulvapumppaamon rakentamisen yhteydessä suoritettu louhinta tehtiin mekaanisesti kiilaamalla ilman räjähdysaineita. Räjähdysainepitoista louhintajätettä ei muodostunut. Louheen määrä oli vähäinen ollen noin 15 tonnia.

Kivenmurskaus

Vuonna 2019 jätteenkäsittelykeskuksen alueen rakennustöiden yhteydessä ei ole murskattu kiviaineksia.

Alueen ulkopuolelta tuodun louheen murskaus käsitellään tämän raportin luvussa 15.2.6.

Päästötarkkailu

Ilma

Laitteiston pölynsidontajärjestelmien kuntoa tarkkailtiin päivittäin. Louhinnan ja kivenmurskauksen vaikutuksia ilmanlaatuun seurattiin jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittausasema 2:lla.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.1 ja liitteessä 4.

Vesi

Toiminnassa ei muodostunut haitallisia jätevesiä. Maastoon johdettavia vesiä tarkkailtiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesientarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2 ja liitteessä 6.

Melu ja tärinä

Louhinnan ja murskauksen melumittaukset suoritettiin yhdessä Ämmässuon muun melumittauksen kanssa (tämän raportin luku 19.5 ja liite 7).

Ämmässuon Sortti-asema

Yleistä toiminnasta

HSY on järjestänyt toiminta-alueensa kotitalouksien ja pienyritysten omatoimisesti käsittelyyn toimitettaville jätteille miehitetyt vastaanottopisteet eli niin kutsutut Sortti-asemat. Yksi Sortti-asemista on sijoitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen yhteyteen. Ämmässuon Sortti-asema otettiin käyttöön elokuussa 2002.

Ämmässuon Sortti-asemalla kävi vuoden 2019 aikana 44 286 asiakasta (taulukko 33). Asiakkaita oli 721 vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2018. Sortti-asemilla on käytössä laskutusjärjestelmä, johon kirjataan kävijätiedot.

Asiakastyyppi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Maksulliset asiakkaat
37 572
34 689
34 991
Ilmaisasiakkaat
9 692
10 318
9 295
Yhteensä
47 264
45 007
44 286

Ämmässuon Sortti-aseman palvelun parantamiseksi asema oli aikaisempien vuosien tapaan keväällä auki kolmena lauantaina. Aukioloajat on koottu tämän raportin lukuun 4.3.

Ämmässuon Sortti-aseman ympäristöluvan mukainen toiminnan määräaikaistarkastus on tehty viimeksi 31.5.2017.

Jätteen määrä

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukselle 14.12.2012/1.2.2019 myönnetyn ympäristöluvan lupamääräyksen F.1. mukaan Ämmässuon Sortti-asemalla saa ottaa vastaan, lajitella ja varastoida tavanomaisia jätteitä sekä sähkö- ja elektroniikkaromua yhteensä enintään 30 000 tonnia vuodessa ja lupamääräyksen F.2. mukaan Ämmässuon Sortti-asemalla saa ottaa vastaan, lajitella ja varastoida etupäässä kotitalouksista muodostuneita vaarallisia jätteitä yhteensä enintään 5 000 tonnia vuodessa.

Jätteiden vastaanottomäärät saadaan selville Sortti-asemilta poiskuljetetuista jätemääristä. Ämmässuon Sortti-asemalla vuoden 2019 aikana vastaanotetut on esitetty taulukossa 34. Näiden suoritteiden lisäksi erilliskerättiin pieniä määriä paperia ja nestekartonkipakkauksia.

Ämmässuon Sortti-asemalla vuoden vaihteessa varastossa olleet jätemäärät on esitetty taulukossa 35. Taulukossa ilmoitettujen määrien lisäksi varastossa oli pieniä määriä paperi- ja kartonkipakkauksia (15 01 01), pakkauslasia (15 01 07) ja uudelleen käytettäviä tavaroita.

Suoritteet
EWC-koodi
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Muutos vuodesta 2018, t
Muutos vuodesta 2018, %
Kipsijäte
17 08 02
350
280
257
-23
-8,2
Kyllästetty puujäte
20 01 37
272
225
248
23
10,2
Kylmälaitejäte
20 01 23
63
55
58
3
5,5
Metallijäte
20 01 40
467
438
470
32
7,3
Muu SER-jäte
20 01 36
226
214
210
-4
-1,9
Puujäte
20 01 38
2 410
1 993
2 004
11
0,6
Puutarhajäte
20 02 01
639
591
653
62
10,5
Risujäte
20 02 01
769
993
786
-207
-20,8
Sekajäte
20 03 01
3 623
2 951
3 099
148
5
Pahvi
20 01 01
58
57
42
-15
-26,3
Tv- ja monitorijäte
20 01 35
64
61
53
-8
-13,1
Vaaralliset jätteet
16 06 01, 16 06 02, 16 06 03, 20 01 14, 20 01 21, 20 01 27, 20 01 29, 20 01 32, 20 01 26, 20 01 19
115
136
155
19
14
Yhteensä
9 056
7 994
8 035
41
0,51
Jätelaji
EWC-koodi
Varastoitu määrä (t)
Sekajäte
20 03 01
6,5
Puu
17 02 01, 20 01 38
2,8
Metalli
15 01 04, 20 01 40
0,5
Pahvi
20 01 01
0,1
Puutarhajäte
20 02 01
0,1
Kylmälaitteet
20 01 23
0,4
Sähkö- ja elektroniikkaromu (tavanomainen jäte)
20 01 36
1
Sähkö- ja elektroniikkaromu (vaarallinen jäte)
20 01 35
0,3
Kyllästetty puu
20 01 37
0,8
Muut vaaralliset jätteet
06 03 13, 13 01 05, 13 02 05, 15 01 10, 16 01 07, 16 06 01, 20 01 13, 20 01 15, 20 01 17, 20 01 19, 20 01 21, 20 01 27, 20 01 29, 20 01 31, 20 01 32, 20 01 33
0,8
Kipsi
17 08 02
0,5
Risut
20 02 01
0,2
Yhteensä
14

Jätteiden vastaanotto ja laadunvalvonta

Asemanhoitajat hinnoittelevat asiakkaiden jätteet ja opastavat asiakkaita lajittelemaan jätteet oikeille lavoille.

Sekajäte on toimitettu hyötykäyttöön Vantaan Energian jätevoimalaan ja jätevoimalan käyttöseisokkien aikana sekajäte on toimitettu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen välivarastoon ennen kuljettamista jätevoimalaan. Polttoon kelpaamaton sekajäte käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja osa sekajätteestä hyödynnetään materiaalina.

Ämmässuon Sortti-asemalla asiakkaiden lajittelumahdollisuuksia on laajennettu palamattoman aineksen keräämisellä erillisille jätelavoille (rakennuskiviaines eli betoni sekä rakennus- ja purkujäte eli lasi, villa ja posliini). Lisäksi Sortti-asemalla vastaanotetaan kodin käyttökelpoista pientavaraa yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n kanssa. Kierrätyskeskuksen uudelleenkäytettävälle kodin pientavaralle on hankittu erillinen vastaanottoon soveltuva kontti elokuussa 2019. Ämmässuon Sortti-asemalla erilliskerätään myös puhdasta (maalaamatonta) puuta, pinnoitetun puun lisäksi.

Ämmässuon Sortti-asemalla vuonna 2017 aloitettu kokeilu, jossa saniteettikalusteet kerätään erilliselle lavalle, jatkui vuonna 2019. Posliini käsitellään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Tarkoituksena on erotella posliinijätteestä muut materiaalit ja toimittaa puhdas posliini tiilitehtaalle materiaalihyötykäyttöön.

Ämmässsuon Sortti-asemalla aloitettiin muovin erilliskeräys joulukuussa 2019 sekä poistotekstiilin keräyskokeilu marraskuussa 2019. Muovijäte toimitetaan kierrätykseen Wimao Oy:lle Lappeenrantaan. Poistotekstiili toimitetaan esilajittelun jälkeen kierrätykseen Lounais-Suomen jätehuolto Oy:lle.

Alkuvuonna 2019 Ämmässuon Sortti-asemalla aloitettiin pienten, alle 1 m3:n elintarvikejätekuormien vastaanotto, jotta pientuojan ei tarvitse asioida biojätteen käsittelylaitoksen vastaanottotiloissa, jotka ovat suunniteltu raskaalle jätteenkuljetuskalustolle. Uudenmaan ELY-keskus hyväksyi järjestelyn kannanotollaan 24.10.2018. Kuormat toimitetaan Ämmässuon Sortti-asemalta viipymättä biojätteen käsittelylaitokselle.

Ämmässuon Sortti-aseman alueella on käytössä tallentava kameravalvonta.

Alueen hoito

Ämmässuon Sortti-aseman piha-alueet pestään kaksi kertaa viikossa. Jätteenvastaanottolavojen alusta siivotaan tarvittaessa pyöräkoneella, noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Lisäksi Sortti-aseman asemanhoitajat lakaisevat piha-aluetta tarpeen mukaan.

Kenttäalue on päällystetty kokonaisuudessaan AB-asfaltilla. Henkilökunta seuraa kentän kuntoa ja ilmoittaa mahdollisista puutteista työnjohdolle. Vaurioituneet alueet korjataan heti. Lisäksi turvallisuuskävelyjen yhteydessä tarkastetaan myös rakenteita.

Päästötarkkailu

Ilma

Sortti-aseman ilmanlaadun tarkkailu tehdään yhdessä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen muun ilmanlaadun tarkkailun kanssa (tämän raportin luku 19.1 ja liite 4).

Vesi

Ämmässuon Sortti-aseman piha-alueiden hulevedet johdetaan öljynerottimen kautta hulevesilinjaan. Linjassa johdettavan veden laatua tarkkaillaan sähkönjohtavuuden mittauksilla. Lisäksi Ämmässuon-Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelmassa (tämän raportin luku 19.2.1) tarkkaillaan kaakkoisen avo-ojan laatua, jonne Sortti-aseman piha-alueiden hulevedet päätyvät.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesientarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2 ja liitteessä 6.

Melu

Sortti-aseman melumittaukset tehdään yhdessä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen muun melumittauksen kanssa (tämän raportin luku 19.5 ja liite 7).

Haittaeläimet

Ämmässuon Sortti-asema on mukana jätteenkäsittelykeskuksen tuholaistorjuntaohjelmassa. Tuholaistorjuntaa on käsitelty tämän raportin luvussa 19.9 ja liitteessä 23.

Polttoaineen varastointi ja työkoneiden tankkaus

Ämmässuon Sortti-aseman polttoainesäiliö sijaitsee aseman alapihalla pahvipuristimen läheisyydessä. Säiliö on varustettu valuma-altaalla ja lapon estolla. Diesel-säiliön tilavuus on kaksi kuutiota.

Aseman työkoneet ajetaan säiliön luokse tankattavaksi. Tankkaus suoritetaan pistoolilla. Alueella on saatavilla imeytysainetta mahdollisen vuodon varalta.

Kaasun keräys ja kaasuvoimala

Yleistä toiminnasta

Vanhalla kaatopaikalla on kaasunkeräysjärjestelmä, joka koostuu kaasukaivoista, täyttöalueella olevista kaasunsäätöasemista ja kaasupumppaamoista. Halkaisijaltaan 1 200 mm:n kaasukaivoja on 181 kappaletta, järjestelmään kuuluu myös vaakakeruujärjestelmä.

Kaatopaikan S1-alueelle on tehty sen rakentamisen yhteydessä kaatopaikkakaasun talteenottojärjestelmä. Alueella on 72 kaasunkeräyskaivoa.

Vuonna 2010 valmistui 15 MW:n kaasuvoimala, joka pystyy hyödyntämään kaiken Ämmässuon tuottaman kaatopaikkakaasun. Voimalaitos koostuu neljästä kaasumoottorikäyttöisestä generaattorista, joiden kunkin sähköteho on 3,8 MW. Moottorivoimalaitos on suunniteltu pienimuotoiseen perusvoiman tuotantoon ja se toimii rinnan käytössä yleisen sähköverkon kanssa. ORC (Organic Rankine Cycle) -laitteistoa käytetään kaasumoottorien pakokaasujen lämmön hyödyntämiseen sähkön tuotannossa. ORC -prosessi valmistui kaasuvoimalaan syksyllä 2011.

Kaasun keräys

Kaatopaikkakaasun keräys alkoi vuonna 1996. Vuonna 2019 kerättiin kaatopaikoilta kaasua yhteensä 20,24 milj. Nm3 (95,2 GWh). Kerätyn kaasun polttoaineteho oli 21,7 prosenttia pienempi kuin vuonna 2018. Vanhalta kaatopaikalta kerättiin kaasua 11,62 milj. Nm3 (53,6 GWh), kaasunkeräysaste 96 prosenttia. Kaatopaikalta kerättiin kaasua 8,62 milj. Nm3 (41,6 GWh), kaasunkeräysaste 69 prosenttia. Kaasupumppaamoiden keskeiset tiedot vuosina 2017–2019 on esitetty taulukoissa 36 ja 37.

Parametri
Yksikkö
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Keskim. Käyntiaste
%
95,2
97,1
98,1
Kaasumäärä
m3
18 769 610
14 257 779
11 621 417
Keskim. CH4 -pitoisuus
%
42
45
47
Keskim. virtaus
m3/h
2 249
1 682
1 630
Keskim. teho
kW
9 294
7 568
7 526
Parametri
Yksikkö
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Keskim. Käyntiaste
%
98,8
99,3
99,8
Kaasumäärä
m3
16 443 694
11 873 820
8 618 448
Keskim. CH4 -pitoisuus
%
50
49
49
Keskim. virtaus
m3/h
1 896
1 365
986
Keskim. teho
kW
9 423
6 648
4 763

Kerätyn ja hyödynnetyn kaasun (CH4 50 %) kumulatiiviset määrät vuosina 2018 ja 2019 on esitetty kuvassa 7 ja taulukossa 38.

Kuva 7. Kerätyn ja hyödynnetyn kaatopaikkakaasun kumulatiivinen määrä [Milj. Nm³ (CH₄ 50 %)] vuosina 2018–2019.
Kuukausi
Yksikkö
Vuonna 2018 kerätty kaatopaikkakaasu
Vuonna 2018 hyödynnetty kaatopaikkakaasu
Vuonna 2019 kerätty kaatopaikkakaasu
Vuonna 2019 hyödynnetty kaatopaikkakaasu
Tammikuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
2,17
1,86
1,86
1,82
Helmikuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
4,07
3,65
3,49
3,35
Maaliskuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
6,00
5,35
5,07
4,86
Huhtikuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
8,04
7,24
6,60
6,27
Toukokuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
10,13
9,27
8,28
7,83
Kesäkuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
12,17
11,14
9,84
9,39
Heinäkuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
14,30
13,26
11,42
10,96
Elokuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
16,31
15,25
12,99
12,53
Syyskuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
18,24
17,17
14,54
14,06
Lokakuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
20,31
19,24
16,15
15,67
Marraskuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
22,31
21,24
17,65
17,14
Joulukuu
Milj. Nm3 (CH4 50 %)
24,32
23,24
19,14
18,63

Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste on ollut korkea; 98,6 prosenttia. Kerätystä kaasusta 97,3 prosenttia (19,68 milj. Nm3) on hyödynnetty kaasuvoimalassa yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, loput on jouduttu polttamaan soihduissa. Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste sekä kumulatiivisesti että kuukausittain vuosina 2018 ja 2019 on esitetty kuvassa 8 ja taulukossa 39.

Kuva 8. Kaasunkeräyspumppaamoiden kumulatiivinen (kum.) ja kuukausittainen (kk) käyttöaste (%) vuosina 2018–2019.
Kuukausi
Yksikkö
Kumulatiivinen käyttöaste 2018
Kuukausittainen käyttöaste 2018
Kumulatiivinen käyttöaste 2019
Kuukausittainen käyttöaste 2019
Tammikuu
%
88,7
88,7
99,8
99,8
Helmikuu
%
88,6
88,5
99,9
100,0
Maaliskuu
%
90,5
95,0
99,7
99,4
Huhtikuu
%
92,0
97,4
97,0
88,7
Toukokuu
%
92,9
96,6
97,4
99,9
Kesäkuu
%
93,5
96,8
97,8
99,9
Heinäkuu
%
94,2
98,9
98,0
99,3
Elokuu
%
94,9
99,9
98,2
100,0
Syyskuu
%
95,0
95,5
98,3
99,4
Lokakuu
%
95,2
99,5
98,4
99,9
Marraskuu
%
95,8
99,9
98,5
99,4
Joulukuu
%
96,1
100,0
98,6
100,0

Kaasuvoimala

Kaatopaikkakaasun hyödyntäminen alkoi vuonna 2004. Vuonna 2019 kaasuvoimalassa hyödynnettiin kaatopaikkakaasua 19,68 milj. Nm3 (93 GWh) (kuva 9 ja taulukko 40), kaasun hyödyntämisasteen ollessa 97,3 prosenttia. Kaasusta tuotettiin sähköä 41,2 GWh ja kaasuvoimalan tuottamaa aluelämpöä hyödynnettiin jätteenkäsittelykeskuksen alueella eri kiinteistöjen lämmityksessä 6 791 MWh. Kerättävä kaatopaikkakaasu riittää pitämään käynnissä enää kaksi kaasumoottoria ja ORC:n, loppujen moottoreiden ollessa varakoneina.

Kuva 9. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa kerätty ja hyödynnetty kaasumäärä (milj. Nm³) vuosina 1996–2019.
Vuosi
Yksikkö
Kerätty kaasumäärä
Hyödynnetty kaasumäärä
1996
Milj. Nm3
4,2
1997
Milj. Nm3
6,4
1998
Milj. Nm3
6,0
1999
Milj. Nm3
6,8
2000
Milj. Nm3
22,3
2001
Milj. Nm3
29,0
2002
Milj. Nm3
36,8
2003
Milj. Nm3
46,3
2004
Milj. Nm3
48,1
3,8
2005
Milj. Nm3
65,0
36,8
2006
Milj. Nm3
55,9
23,7
2007
Milj. Nm3
58,0
34,9
2008
Milj. Nm3
68,6
42,8
2009
Milj. Nm3
67,5
36,2
2010
Milj. Nm3
61,9
30,0
2011
Milj. Nm3
55,9
44,9
2012
Milj. Nm3
51,2
45,7
2013
Milj. Nm3
50,3
40,1
2014
Milj. Nm3
45,4
39,9
2015
Milj. Nm3
41,3
38,2
2016
Milj. Nm3
38,0
34,8
2017
Milj. Nm3
32,0
27,3
2018
Milj. Nm3
24,5
23,4
2019
Milj. Nm3
19,5
18,6

Yhteenveto kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedoista kaasumoottorien 1–4 osalta vuonna 2019 on esitetty taulukoissa 41–44. Yhteenveto kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedoista kaasuvoimalaan syötetyn kaasun osalta vuonna 2019 on esitetty taulukossa 45. Yhteenveto kaasuvoimalan toiminta- ja tuotantotiedoista ORC:n ja kaasuvoimalan lämmön tuotannon osalta vuonna 2019 on esitetty taulukossa 46.

Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2019
0,235
1100
170
427
Helmikuu 2019
0,572
2530
445
1041
Maaliskuu 2019
0,413
1689
330
743
Huhtikuu 2019
0,682
3032
567
1297
Toukokuu 2019
0,568
2756
488
1105
Kesäkuu 2019
0
0
0
0
Heinäkuu 2019
0
0
0
0
Elokuu 2019
0,577
2804
467
1005
Syyskuu 2019
0,405
2018
379
809
Lokakuu 2019
0,821
3910
744
1562
Marraskuu 2019
0,527
2489
497
982
Joulukuu 2019
0,747
3445
727
1461
Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2019
0,737
3391
553
1341
Helmikuu 2019
0,323
1410
241
583
Maaliskuu 2019
0,258
1009
200
460
Huhtikuu 2019
0,329
1460
290
638
Toukokuu 2019
0,578
2805
530
1151
Kesäkuu 2019
0,527
2617
491
1059
Heinäkuu 2019
0,807
3913
738
1631
Elokuu 2019
0,434
2101
419
897
Syyskuu 2019
0,319
1603
298
646
Lokakuu 2019
0
0
0
0
Marraskuu 2019
0,009
0,040
8
17
Joulukuu 2019
0,016
73
15
30
Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2019
0,365
1696
265
663
Helmikuu 2019
0,698
3096
530
1283
Maaliskuu 2019
0,557
2328
421
1008
Huhtikuu 2019
0,133
581
113
257
Toukokuu 2019
0,355
1722
327
699
Kesäkuu 2019
0,413
2052
387
837
Heinäkuu 2019
0,629
3052
578
1288
Elokuu 2019
0,578
2805
429
916
Syyskuu 2019
0,452
2246
408
879
Lokakuu 2019
0,856
4077
744
1589
Marraskuu 2019
0,741
3299
574
1371
Joulukuu 2019
0,842
3883
742
1527
Kuukausi
Polttoaineen kulutus (milj. m3)
Polttoaineen energiasisältö (MWh)
Käyntitunnit (h)
Tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2019
0,615
2834
458
1116
Helmikuu 2019
0,139
584
106
252
Maaliskuu 2019
0,599
2481
468
1073
Huhtikuu 2019
0,428
1930
374
818
Toukokuu 2019
0,080
386
73
155
Kesäkuu 2019
0,619
3075
561
1236
Heinäkuu 2019
0,177
860
160
345
Elokuu 2019
0,016
78
161
347
Syyskuu 2019
0,348
1743
317
679
Lokakuu 2019
0
0
0
0
Marraskuu 2019
0,281
1328
228
476
Joulukuu 2019
0
0
0
0
Kuukausi
Polttoaineen CH4 - pitoisuus (%)
Polttoaineen O2 - pitoisuus (%)
Polttoaineen CO2 - pitoisuus (%)
Polttoaineen H2S - pitoisuus (ppm)
Tammikuu 2019
45,9
1,3
32,5
4
Helmikuu 2019
45,2
1,2
32,0
3
Maaliskuu 2019
44,6
1,4
31,7
3
Huhtikuu 2019
47,7
1,2
31,7
3
Toukokuu 2019
48,8
0,5
34,3
1
Kesäkuu 2019
50,0
0,3
35,1
7
Heinäkuu 2019
49,3
1,1
31,6
7
Elokuu 2019
48,8
1,3
32,8
16
Syyskuu 2019
48,6
0,9
31,3
5
Lokakuu 2019
47,9
1,0
30,7
24
Marraskuu 2019
47,5
1,2
31,7
81
Joulukuu 2019
46,4
1,5
32,3
76
Kuukausi
ORC käyntitunnit (h)
ORC tuotettu sähkö (MWh)
Tammikuu 2019
667
307
Helmikuu 2019
650
302
Maaliskuu 2019
635
3301
Huhtikuu 2019
639
265
Toukokuu 2019
652
285
Kesäkuu 2019
664
284
Heinäkuu 2019
731
302
Elokuu 2019
730
301
Syyskuu 2019
652
288
Lokakuu 2019
738
328
Marraskuu 2019
557
240
Joulukuu 2019
725
308

Huolto- ja korjaustoimenpiteet

Kaatopaikkojen hitaasta painumisesta johtuen kaasunkeräysjärjestelmiä on korjattu aikaisempien vuosien tapaan, muun muassa kaasukaivoja on korotettu, kaasukaivojen imulinjojen kaltevuuksia on korjattu vedenpoiston mahdollistamiseksi, samoin kaasupumppaamo 3 siirtolinjojen kaltevuutta on korjattu. Kaasuvoimalassa kaasunkäsittelyn suodatusmassat vaihdettiin toukokuussa 2019. Kaasumoottoreiden sylinterikansissa on esiintynyt alkuvuodesta normaalia enemmän kulumaa, joka on aiheuttanut lisääntyneitä korjaustoimenpiteitä, myös useita sylinterikansia on jouduttu vaihtamaan. Kaasumoottoreille suoritettiin lisäksi normaaleja huolto-ohjelman mukaisia huoltoja.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Edelleen kaatopaikkakaasun ajoittain alhainen metaanipitoisuus on vaikeuttanut kaasumoottoreiden käyttöä, varsinkin käynnistämistä. Kevään 2019 aikana metaanipitoisuutta on saatu nostettua kaasun pumppausjärjestelyjä muuttamalla ja vedenpoistoa parantamalla.

Päästötarkkailu

Kaasuvoimalan tarkkailu toteutetaan 4.6.2015 päivätyn tarkkailusuunnitelman mukaisesti.

Ilma

Ympäristöluvassa (19.2.2015) on asetettu lupamääräys koskien savukaasun typenoksidipitoisuutta, joka saa olla enintään 190 mg/n-m3 muunnettuna 15 prosentin happipitoisuuteen. Savukaasun typenoksidipitoisuus ja haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) pitoisuudet mitattiin ensimmäisen kerran syksyllä 2018 ja sen jälkeen mittaukset tehdään 5 vuoden välein sekä polttoainemuutosten yhteydessä. Lisäksi ympäristölupa edellyttää, että kaasumoottoreiden savukaasuista on edelleen mitattava jatkuvatoimisesti ja savupiippukohtaisesti hiilimonoksidipitoisuus. Taulukossa 47 on esitetty kaasumoottoreiden jatkuvatoimisen CO-mittauksen tulokset vuonna 2019.

Kuukausi
Yksikkö
Kaasumoottori 1
Kaasumoottori 2
Kaasumoottori 3
Kaasumoottori 4
Tammikuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
646
618
605
678
Helmikuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
seis
651
610
682
Maaliskuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
685
633
624
651
Huhtikuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
674
684
751
773
Toukokuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
685
692
751
701
Kesäkuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
seis
658
670
692
Heinäkuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
seis
602
753
700
Elokuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
727
776
773
690
Syyskuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
693
735
694
797
Lokakuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
687
seis
683
seis
Marraskuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
669
665
695
639
Joulukuu 2019
mg/n-m3, O2 5 %
602
648
676
seis

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.1 ja liitteessä 4.

Vesi

Kaasuvoimalan jätevedet johdetaan öljynerottimen kautta jätevesiviemäriin, öljynerottimen pintahälytin testataan puolivuosittain.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesientarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2 ja liitteessä 6.

Melu

Kaasuvoimalan melumittaukset tehdään yhdessä Ämmässuon muun melumittauksen kanssa (tämän raportin luku 19.5 ja liite 7).

Kemikaalit

Kaasuvoimalaan syötettävän kaatopaikkakaasun rikkivedynpoistoprosessissa käytettiin 20 % NaOH-liuosta 268 tonnia ja ravinneliuosta 1 210 kg, kaasuvoimalassa kaasumoottoreiden voiteluöljyä 8 402 kg ja jäähdytysnestettä 890 kg.

Kemikaalien varastointiin, käsittelyyn ja vuotojen tarkkailuun käytettävien rakenteiden, kuten öljynkeräys- ja suojarakenteiden sekä laitteiden kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Tarvittaessa ryhdytään viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Tarkastuksista ja korjaustoimenpiteistä pidetään kirjaa.

Toiminnassa syntyvät jätteet

Vuonna 2019 kaasun keräyksessä ja kaasuvoimalassa syntyi jätteitä seuraavasti; kaasumoottoreiden jäteöljyä 5 769 kg, käytettyä moottorin jäähdytysnestettä 890 kg, käytettyjä öljynsuodattimia 100 kg, käytettyjä kaasunsuodattimia 15 kg, öljynerotuskaivon tyhjennyksestä 2 500 kg lievästi öljyistä jätevettä, 1 100 kg kaasunkäsittelyn käytettyä suodatusmassaa. Moottoreiden öljyn- ja jäähdytysnesteidenvaihto kuuluu moottoreista solmitun huoltosopimuksen piiriin ja palveluntuottaja (Sarlin Oy) on vastuussa jäteöljyn toimittamisesta jatkokäsittelyyn. Käytetyt öljynsuodattimet toimitettiin Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta Kivikon Sortti-aseman vaarallisen jätteen konttiin ja kaasusuodattimet jätteen polttoon.

Ekomo

Yleistä toiminnasta

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen aluetta lähiympäristöineen kehitetään teollisten symbioosien periaatteilla toimivaksi ekoteollisuuskeskukseksi. Alueen ytimenä on Ämmässuon jätteenkäsittelykeskus, jota kutsutaan viestinnässä nimellä Ämmässuon ekoteollisuuskeskus. Tavoitteena on, että HSY:n toimintojen ympärille syntyy kiertotaloutta edistävää innovaatio- ja yritystoimintaa, joka perustuu erilaisiin kumppanuuksiin. Toiminta tähtää materiaalien hyödyntämisen ja resurssiviisauden edistämiseen mahdollistamalla siihen liittyvää liiketoimintaa sekä uusien innovaatioiden, teknologioiden ja ratkaisujen syntymistä. Toiminnan tavoitteena on tarjota kehittämisalusta koetoiminnalle sekä edistää avoimen ja osallistavan toimintaympäristön ja kokeilukulttuurin syntymistä.

Syksyllä 2019 on otettu käyttöön Microsoft Teams-pohjainen Resurssipörssi, joka on alueen Ekomo-toimijoiden yhteistyöalusta. Resurssipörssin käyttöönoton helpottamiseksi Teamsin käytöstä järjestettiin käyttökoulutus.

Ekoteollisuuskeskusta tukevaa kehitystyötä on käsitelty tämän raportin kappaleessa 22.3.

Vuonna 2019 Ekomo-yhteistyökumppaneita oli Ämmässuolla 13 kappaletta, Seutulassa kaksi ja Kivikossa neljä. Ämmässuon kumppanit ja heidän toimintansa Ämmässuolla on lueteltu taulukossa 48.

Yritys
Toiminta Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa
Delete Demolition Oy
Purkubetonin käsittely
Eltel Networks Oy
Maakaapelointimateriaalien varastointi (ei vaadi ympäristölupaa)
Espoon Maansiirtopalvelu Oy
Jätejakeiden paalaus
Fortum Power and Heat Oy
HorsePower lantapohjaisen polttoaineen jalostus sekä SRF-polttoaineen ja metsätähdehakkeen sekoittamisen pilotointi
Fortum Power and Heat Oy
Varaus- ja esisopimus maa-alueen vuokrauksesta bio- ja kierrätyspolttoaineita hyödyntävälle energiantuotantolaitokselle
Fortum Waste Solutions Oy
Kierrätyspuun välivarastointi ja käsittely
Kekkilä Oy
Kompostien hyödyntäminen Kekkilän toimipisteissä Ämmässuon ulkopuolella
Lassila & Tikanoja Oyj, siirtyi toimimaan omalla ympäristöluvallaan 21.1.2019
Jätejakeiden siirtokuormaus
NCC Industry Oy
Kiviainesten jalostus
NCC Industry Oy
Asfalttiasema
Remeo Oy
Jätejakeiden välivarastointi ja käsittely
Tarpaper Recycling Finland Oy
Kattohuopajätteen välivarastointi
YIT Suomi Oy
Blominmäen vedenpuhdistamon putkien ja laitteiden varastointi (ei vaadi ympäristölupaa)

Vuonna 2019 HSY:n ympäristöluvilla toimineiden yritysten sijainnit alueella on esitetty kuvassa 10 ja tiedot luvussa 15.2.

Kuva 10. Vuonna 2019 alueella HSY:n ympäristöluvalla toimineiden Ekomo yhteistyökumppaneiden sijainnit Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella (kartta.hsy.fi): 1. Delete Demolition Oy purkubetonin käsittely, 2. NCC Industry Oy kiviainesten jalostus, 3. Lassila & Tikanoja Oyj jätejakeiden siirtokuormaus, 4. Tarpaper Recycling Finland Oy kattohuopajätteen välivarastointi 5. Espoon Maansiirtopalvelu Oy jätejakeiden paalaus, 6. Fortum Waste Solutions Oy kierrätyspuun välivarastointi ja käsittely, 7. Remeo Oy jätejakeiden välivarastointi ja käsittely sekä 8. Fortum Power and Heat Oy lantapohjaisen polttoaineen jalostus.

HSY:n ympäristöluvilla toimivat Ekomo-yritykset

Delete Demolition Oy

Yleistä toiminnasta

Delete Demolition Oy käsittelee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella Deleten purkukohteista tuotua betonijätettä. Betonijätteestä jalostetaan betonimursketta, jota hyödynnetään maanrakennuskohteissa. Delete Demolition Oy on vastaanottanut 20 637 tonnia betonijätettä vuoden 2019 aikana.

Delete varmistaa uusiokiviainestuotteensa laadun standardin SFS-EN 13242+A1 (2008) ja valtioneuvoksen asetuksen 843/2017 nk. MARA-asetuksen mukaisesti.

Delete Finland Oy teki 30.11.2019 sopimuksen liiketoiminnan siirrosta kokonaan omistamansa tytäryhtiön Delete Demolition Oy:n kanssa, jolloin 1.1.2020 alkaen päivitetty Ekomo-yhteistyösopimus jatkuu Delete Demolition Oy:n nimissä.

Deleten betonijätteen käsittelyn tuotantotiedot on esitetty liitteessä 11.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Jätteet ja polttoaineet

Betonijätteen jalostuksesta ei muodostunut hyödyntämiseen kelpaamatonta jätettä. Työkoneiden huollosta syntyneet jäteöljyt ja öljynsuodattimet on toimitettu Deleten kokonaispurun huoltotiloihin Tuusulaan.

Toiminnassa on käytetty kevytpolttoöljyä 17 603 litraa vuoden 2019 aikana. Alueella on polttoainesäiliö, jonka tilavuus on 2,5 m3. Polttoainesäiliö on kaksoisvaipallinen ja lukittu.

Espoon Maansiirtopalvelut Oy

Yleistä toiminnasta

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

Toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Jätteet ja polttoaineet

Toiminnasta ei muodostunut jätteitä.

Laitteiden ja koneiden rasvaukseen käytettiin toimintajakson aikana 2 kg keskusvoitelurasvaa. Käsittelyn aikana käytettiin koneissa yhteensä 1 125 litraa moottoripolttoöljyä.

Fortum Power and Heat Oy

Yleistä toiminnasta

Fortum Power and Heat Oy vastaanottaa ja jalostaa hevostallien puupohjaista kuivikelantaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Kuivikelanta toimitetaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta Fortumin biopolttolaitokselle Järvenpäähän energiahyödynnettäväksi.

Fortum on vuoden 2019 aikana vastaanottanut 12 689 tonnia kuivikelantaa ja noin 132 tonnia puupölyä ja noin 43 tonnia puuhaketta. Vuoden 2019 aikana on toimitettu Ämmässuolta energiahyödynnettäväksi HorsePower kuivikelantaa 14 200 tonnia. Vuoden 2019 lopussa varastossa oli kuivikelantaa 5 120 tonnia.

Uudenmaan ELY-keskus on hyväksynyt 1.3.2019 Fortumin koetoimintaesityksen metsätähdehakkeen ja SRF-kierrätyspolttoaineen sekoituskokeen Ämmässuon laajennusalueella. Fortum toteutti koetoiminnan 19.3.2019 – 29.3.2019 välisenä aikana ja viimeiset kokeen jakeet toimitettiin 5.4.2019 Fortumin Järvenpään voimalaitokseen. Kokeen aikana sekoitettiin 351 tonnia metsätähdehaketta ja 188 tonnia kierrätyspolttoainetta. Kokeilu oli onnistunut ja Fortum aloitti muista toimipisteistään säännölliset polttoainesekoituksen toimitukset syksyllä 2019.

Uudenmaan ELY-keskus hyväksyi 26.3.2019 pienimuotoisen HorsePower kuivikelannan ja SRF-kierrätyspolttoaineen sekoituskokeen. HorsePower kuivikelannan ja SRF-kierrätyspolttoaineen sekoituskoetta ei toteutettu vuoden 2019 aikana.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

Fortum Power and Heat Oy:n toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Fortum Power and Heat Oy:n ajoja tapahtui vuonna 2019 tammi–toukokuussa viitenätoista lauantaina (katso tämän raportin luku 4.3)

Jätteet ja polttoaineet

Fortum Power and Heat Oy:llä ei ole alueella omia työkoneita tai laitteita, jonka takia toiminnassa ei ole erikseen raportoitavia polttoaine tai jätemääriä.

Fortum Waste Solutions Oy

Yleistä toiminnasta

Fortum Waste Solutions Oy vastaanottaa ja käsittelee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella puujätettä ja toimittaa käsitellyn puun lämmön- ja energiantuotannossa hyödynnettäväksi.

Fortum on vuoden 2019 aikana vastaanottanut 257 tonnia puujätettä.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

Fortum Waste Solutions Oy:n toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Jätteet ja polttoaineet

Fortum Waste Solutions Oy:llä ei ole alueella omia työkoneita tai laitteita, jonka takia toiminnassa ei ole erikseen raportoitavia polttoaine tai jätemääriä.

Lassila & Tikanoja Oyj

Yleistä toiminnasta

Lassila & Tikanoja Oyj on toiminut 1.1.–21.1.2019 välisenä aikana Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvan puitteissa. Lassila & Tikanoja Oyj raportoi siirtokuormausaseman osalta suoraan viranomaisille saamansa ympäristöluvan lupaehtojen mukaisesti.

Lassila & Tikanoja Oyj siirtokuormaa ja lajittelee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen laajennusalueella energia-, puu-, pahvi-, ja rakennusjätettä. Lajittelu tapahtuu mekaanisesti kaivinkoneella kevyenä konelajitteluna, jonka jälkeen lajitellut jätejakeet toimitetaan Lassila & Tikanojan Keravan käsittelylaitokselle.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

Lassila & Tikanoja Oyj:n toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Jätteet ja polttoaineet

Lassila & Tikanoja Oyj raportoi toiminnassaan käytetyt polttoaineet ja hyödyntämiseen kelpaamattomat muodostuneet jätejakeet suoraan valvovalle viranomaiselle saamansa ympäristöluvan lupaehtojen mukaisesti.

NCC Industry Oy

Yleistä toiminnasta

NCC Industry Oy jalostaa HSY:n palveluntuottajana Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella louhetta. HSY vastaanottaa ja punnitsee louheen sen tullessa alueelle, jonka jälkeen NCC Industry Oy varastoi louheen sekä murskaa sen kiviainestuotteiksi.

Vuonna 2019 louhetta on vastaanotettu yhteensä 1 846 tonnia.

Kiviainesta on käsitelty murskaamalla: 7.1.–19.3.2019 ja 27.5.–19.11.2019. Ylisuurien louheiden rikotusta on suoritettu yhteensä noin 300 tuntia vuoden 2019 aikana.

NCC Industry Oy:n tuotantotiedot on esitetty liitteessä 11.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

NCC Industry Oy:n toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Tärinämittausta ei ole suoritettu, koska NCC Industry Oy ei louhi Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella.

Jätteet ja polttoaineet

Louheen jalostuksen yhteydessä on syntynyt 9 tonnia metalliromua, 1,9 tonnia sekajätettä ja 1 500 litraa jäteöljyä. Jätteet on toimitettu käsittelijöille, joilla on ympäristölupa ko. jätteen käsittelyyn.

Toiminnassa on käytetty 257 000 litraa kevytpolttoöljyä ja 1 700 litraa voiteluainetta vuoden 2019 aikana. Alueella on kaksoisvaipallinen ja lukittava polttoainesäiliö ja lisäksi polttoainesäiliön alusta on suojattu vuotojen varalta.

Tarpaper Recycling Finland Oy

Yleistä toiminnasta

Tarpaper Recycling Finland Oy vastaanottaa ja välivarastoi kattohuopajätettä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Katohuopajäte varastoidaan myöhempää murskausta ja materiaalihyötykäyttöä varten.

Vuoden 2019 aikana Tarpaper Recycling Finland Oy ei ole vastaanottanut, käsitellyt tai toimittanut kattohuopajätettä jatkojalostettavaksi. Kattohuopajätettä oli varastossa 10 091 tonnia vuoden 2019 lopussa.

Remeo Oy

Yleistä toiminnasta

Remeo Oy perusti vuoden 2019 alussa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueelle siirtokuormausaseman, jossa se vastaanottaa, välivarastoi ja käsittelee rakennus- ja energiajätettä sekä puuta ja toimittaa materiaalit jatkohyödyntämiseen Ämmässuon alueen ulkopuolelle.

Ämmässuon siirtokuormausasemalla on vastaanotettu ja murskattu puuta 5 440 tonnia. Kaikki murskattu puu on toimitettu energiahyötykäyttöön vuoden 2019 aikana.

Ämmässuon siirtokuormausasemalle on vastaanotettu 809 tonnia rakennus- ja purkujätettä. Osa vastaanotetusta rakennus- ja purkujätteestä on käsitelty Ämmässuolla mobiililaitteistolla ja loput kuljetettu suoraan Viikkiin laitokselle käsiteltäväksi. Kaikki vastaanotettu rakennus- ja purkujäte on toimitettu jatkokäsittelyyn vuoden 2019 aikana.

Remeo vastaanotti alueelle vuoden 2019 aikana yhteensä 6 278 tonnia rakennus-, energia- ja puujätettä.

Häiriöt ja muut poikkeustilanteet

Remeo Oy:n toiminnassa ei ollut ympäristöhaittoja aiheuttaneita häiriö- tai poikkeustilanteita vuoden 2019 aikana.

Jätteet ja polttoaineet

Remeo Oy:llä ei ole alueella omia työkoneita tai laitteita, jonka takia toiminnassa ei ole erikseen raportoitavia polttoaine tai jätemääriä.

Pörriäisbaari

HSY ja NCC Industry Oy tekivät talkoilla yhdessä muiden Ekomo-toimijoiden kanssa Pörriäisbaari-alueen Ämmässuon lounaisosaan 8.5.2019. Alueen suunnittelu perustui NCC KieloTM -ohjelmaan, jolla edistetään luonnon monimuotoisuutta. Rakennettu koealue on kooltaan 3 500 m2, jossa maasto vaihtelee paahteisesta kalliosta niittyjen kautta lampeen. Paahteisesta kalliosta kosteikkoon vaihtelevalle alueelle tehtiin pölyttäjille otollisia pesimäympäristöjä muun muassa kannoista, kävyistä ja ruo’oista. Alueelle kylvettiin myös mesipitoisia niittykukkia.

Niittyalueet on tehty sektoreittain peittämällä vanha maaperä eri paksuisilla kivituhkakerroksilla. Kivituhkakerroksen levittämisen tarkoitus on peittää alueella kasvavat lupiinikasvustot. Koetoiminnalla testataan eripaksuisten kivituhkakerrosten toimivuutta vieraslaji lupiinin torjunnassa. Ensimmäisten havaintojen pohjalta näyttää siltä, että vähintään 10 cm kivituhkakerros tukahduttaa lupiinin kasvun juurakoista ja maaperässä olevista siemenpankeista. Kivituhkakerroksen päälle joutuneet siemenet kuitenkin itävät. Kasvukauden lopussa 2019 havaittiin biodiversiteetin kannalta kiinnostavimmat kivituhkalla itäneet kasvilajit keltamaite ja ketoneilikka. Niityn ensimmäinen kunnon kukinta on odotettavissa kesällä 2020. Koealueen kasvillisuuden seurantaa suoritetaan säännöllisesti tulevina kasvukausina NCC:n toimesta.

Ympäristötarkkailu

Ilma

Laitteistojen pölynsidontajärjestelmien kuntoa tarkkailtiin päivittäin ja tarvittaessa pölynsidonnassa käytettiin vesitykkiä. Ekomo-toimintojen vaikutuksia ilmanlaatuun seurattiin jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittausasema 2:lla. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen ilmanlaadun tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.1 ja liitteessä 4.

Vesi

Ekomo-toiminnasta muodostuvia vesiä tarkkailtiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesien tarkkailusta sekä Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesientarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2 ja liitteessä 6.

Melu

Ekomo-toiminnan aiheuttamaa melua seurataan yhdessä Ämmässuon muun melumittauksen kanssa (tämän raportin luku 19.5 ja liite 7).

Vesienhallinta

Yleistä toiminnasta

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella muodostuu runsaasti viemäriin johdettavia kuormitteisia kaatopaikkavesiä sekä maastoon johdettavia puhtaita hulevesiä. Kaatopaikkavesi koostuu jätetäytöistä suotautuvasta suotovedestä, kompostointilaitoksen kenttä- ja prosessivesistä, alueen toimistotilojen saniteettivesistä sekä jätteen käsittely- ja varastointikenttien hulevesistä. Kaatopaikkavedet kulkeutuvat pumppaamoiden ja tasausaltaiden kautta Suomenojan jätevedenpuhdistamolle. Puhtaat hulevedet päätyvät maastoon veden laadun tarkkailun jälkeen tai vaihtoehtoisesti hyödynnettäväksi alueen toiminnoissa teknisenä vetenä.

Käyttötarkkailu

Jätteenkäsittelykeskuksen alueen kenttien, ojien, altaiden, kaivojen ja pumppujen tilannetta ja kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Rakenteiden ja laitteiden kuntoa tarkkaillaan määräaikaishuoltojen, vuositarkastusten sekä turvallisuuskävelyjen yhteydessä ja ojien vesiä tarkkaillaan jatkuvatoimisten sähkönjohtavuutta mittaavien laitteiden avulla.

Huolto- ja korjaustoimenpiteet

Jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesienhallintaan liittyvät huolto- ja korjaustoimet kirjataan huolto-ohjelmaan. Vuonna 2019 pestiin ja tarkastettiin suurin osa alueen altaista. Vuosittain pestään jätevesien tasausaltaat niihin laskeutuvan ja kertyvän kiintoaineksen takia. Puhtaiden hulevesien tasausaltaat pestään parin vuoden välein tai tarpeen mukaan. Pesuissa altaista poistetaan kiintoaines ja altaan kunto tarkastetaan silmämääräisesti.

Loppuvuodesta 2019 tehtiin vuosihuolto vesienhallinnan kaikille pumpuille sekä korjattiin vuosihuolloissa havaitut viat ja puutteet.

Vesienhallintaan liittyvästä rakentamisesta on kerrottu tämän raportin luvussa 18.2.2.

Pintavedet

Jätteenkäsittelykeskuksen alueen puhtaita hulevesiä käytetään kasteluun, pesuun, pölynsidontaan ja tarvittaessa palonsammutukseen. Hulevesillä tarkoitetaan kaatopaikkojen viimeisteltyjen osien sekä kenttä- ja ajoalueiden puhtaita hulevesiä. Puhtaat vedet pidetään omien keräysjärjestelmien avulla erillään kuormitteisista jäte- ja kaatopaikkavesistä. Osa puhtaista hulevesistä johdetaan veden laadun tarkkailun jälkeen maastoon. Jos maastoon johdettavissa vesissä havaitaan kuormitusta, ohjataan ne jätevedenpuhdistamolle käsittelyyn.

Jätteenkäsittelykeskuksen pintavesipisteiden tarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 19.2.1.

Pohjavesipumppaamo PVP5 on eteläisen laajennusalueen pohjavesipumppaamo. Vuonna 2016 kohonneiden ja edelleen koholla olevien typpipitoisuuksien takia PVP5:n vedet ohjattiin jätevedenpuhdistamolle vuonna 2019. Aikaisemmin pumppaamon PVP5 pohjavettä on käytetty teknisenä vetenä ja loput vedestä on päästetty laaduntarkkailun jälkeen lounaiseen avo-ojaan hulevesiallas HVA3:n kautta. HVA3 altaan jälkeisessä ojassa on yhteistarkkailun pintavesipiste P6.

Vuoden vaihteessa 2019–2020 PVP5:n vesiä jouduttiin juoksuttamaan maastoon pitkään jatkuneiden sateiden takia. Juoksutuksesta on kerrottu lisää tämän raportin luvussa 19.2.1.

Jätevedet

Jätteenkäsittelykeskuksen kuormitteiset vedet on johdettu alueen käyttöönotosta lähtien yleiseen viemäriverkkoon. Käsiteltäviä jätevesiä muodostuu alueelta muun muassa kaatopaikoilta, biojätteiden käsittelystä, hyötykäyttökentiltä ja toimistotiloista. Vedet kerätään ojituksilla, viemäreillä ja pumppaamoilla tasausaltaisiin.

HSY:n jäte- ja vesihuollon välinen teollisuusjätevesisopimus päivitettiin 18.3.2019. Aikaisemman sopimuksen tavoin myös päivitetyssä sopimuksessa on asetettu raja-arvot viemäriin johdettavalle vedelle. Jätteenkäsittelykeskuksesta Suomenojan jätevedenpuhdistamolle johdetun jäteveden määrää ja laatua koskevat tulokset on esitetty tämän raportin luvussa 19.2.4.

Kemikaalit

Suomenojan jätevedenpuhdistamolle johdettavaan jäteveteen syötetään kemikaalia, jonka tarkoituksena on estää rikkivedyn muodostuminen viemärilinjastossa. Syötettävä kemikaali on kalsiumnitraattipohjainen Nutriox-tuote. Kemikaalin vaikutusta rikkivedyn muodostumiseen seurataan mittauksin Ämmässuolta lähtevän painelinjan purkupäässä Hansakalliossa sekä Kauklahden jätevedenpumppaamolla. Kesäkuun alussa rikkivetypitoisuudet olivat koholla painelinjan purkupäässä ja jätevedenpumppaamolla. Kemikaalin syöttöä lisättiin asteittain, kunnes pitoisuudet saatiin alas.

Vuonna 2019 kemikaalia kului 191 220 kg, joka on noin 160 m3.

Prosessi- ja laitehäiriöt

Merkittäviä prosessi- tai laitehäiriöitä ei ollut.

Kemikaalit, polttoaineen varastointi ja työkoneiden tankkaus

Kemikaalit

Jätteenkäsittelykeskuksessa vuonna 2019 käytetyt merkittävimmät kemikaalit ilmoitetaan YLVA-järjestelmään Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen vuosiraportoinnin 2019 yhteydessä.

Biojätteen käsittelyn merkittävimmät kemikaalit on esitetty tämän raportin luvussa 6.12, tuhkan käsittelyn merkittävimmät kemikaalit on esitetty tämän raportin luvussa 10.4, kaasuvoimalan merkittävimmät kemikaalit on esitetty tämän raportin luvussa 14.7 ja jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesienhallinnan merkittävimmät kemikaalit on esitetty tämän raportin luvussa 16.6.

Polttoaineen varastointi ja työkoneiden tankkaus

Polttoainesäiliöt ovat kaksoisvaippasäiliöitä. Säiliöille tehdään vuositarkastukset ja yli 10 vuotta vanhat säiliöt tarkastetaan valtuutetun tarkastajan määräämän ajan mukaisesti.

HSY on toimittanut 27.10.2014 viranomaisille tiedot alueella olevista polttoainesäiliöistä ja niiden ominaisuuksista sekä sijainnista.

Ämmässuon Sortti-aseman polttoaineen varastoinnista ja työkoneiden tankkauksesta on kerrottu tämän raportin luvussa 13.7. Ämmässuon Ekomo -toimijoiden polttoaineen varastoinnista ja työkoneiden tankkauksesta on kerrottu tämän raportin luvussa 15.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa on keskitetty piste öljyntorjuntatarvikkeille. Konttiin on kerätty myös paloletkuja ja tarvittavia liittimiä. Tarvikkeet ovat kaikkien jätteenkäsittelykeskuksen alueella toimivien työntekijöiden ja urakoitsijoiden käytettävissä öljynvahingon tai tulipalon sattuessa. Kontti on sijoitettu vastaanottokentän viereen.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen polttoainesäiliöt tarkastetaan vuosittain vuodenvaihteessa. Vuoden 2019 polttoainesäiliöiden tarkastusraportti on liitteenä 12.

Rakentaminen

Yleistä toiminnasta

Vuonna 2019 merkittävimmät rakennusinvestoinnit ovat kohdistuneet viimeistelyrakenteisiin, biojätteen käsittelyyn sekä alueiden ja infran kehittämiseen. Lisäksi rakennusinvestointeja on tehty muun muassa vesien ja kaasujen hallintaan liittyen.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa vuonna 2019 toteutetut rakennusurakat on esitetty liitteessä 13 olevalla kartalla.

Ympäristövaikutusten hallinta

Kaatopaikkakaasun keräys ja hyödyntäminen

Kaatopaikan kaasunkeräysjärjestelmää on ylläpidetty ja saneerattu vuoden 2019 aikana. Kaatopaikalla on kaasunimulinjojen saneeraustarvetta, jotka johtuvat kaatopaikan muodonmuutoksista ja painumista. Uusia kaasunimulinjoja rakennettiin vanhalla kaatopaikalla säätöasemien numero 5 ja 6 yläpuolisilla alueilla. Lisäksi tehtiin kondenssivesisäiliön ja tämän edellyttämien imulinjojen asennustöitä säätöasemalla numero 12. Kaatopaikan kaasunkeräysjärjestelmää rakennettiin myös alueen pintarakenneurakan töiden yhteydessä.

Vesien keräys ja johtaminen

Koska pohjavesipumppaamolle PVP5 kertyviä lievästi kuormittuneita pohjavesiä jouduttiin juoksuttamaan maastoon 22.11.2017–10.1.2018, käynnistettiin vuonna 2018 suunnittelu pohjavesipumppaamon vesien käsittelemiseksi. Pohjavesien käsittelyssä tutkittiin kalvosuodatusmenetelmää pilot-kokein loppuvuoden 2018 aikana. Kalvosuodatuksen todettiin soveltuvan kyseessä olevien vesien käsittelyyn ja laitteistohankinta tehtiin vuoden 2019 keväällä. Laitteistoasennukset tehtiin loppuvuonna 2019.

Huoltotunnelissa uusittiin kevään aikana suotoveden keruuputkistoja, koska teräksiset putkistot olivat osittain pahasti syöpyneitä. Uudet putkistot ovat antistaattista PE-muovia mitkä kestävät syövyttäviä olosuhteita.

Jätevesien tasausaltaan TAL2 yhteyteen toteutettiin tulvapumppaamo, jolla varaudutaan rankkasateisiin ja poikkeuksellisen pitkäkestoisiin sateisiin.

Viimeistelyrakenteet

Tuhkalokeron T1-päätyyn rakennettiin päätyseinä vuonna 2019.

Kaatopaikalle toteutettiin pintarakenne noin yhden hehtaarin alueelle kaatopaikan lounaisalueella vuonna 2019 (liite 14). Pintarakenne tehtiin yhdistelmärakenteena, jossa on bentoniittimatto ja LLDPE-kalvo. Pintarakenteen kaasunkeräyskerroksessa hyödynnettiin jätevoimalan kuonaa. Urakkaan sisältyi myös olemassa olevien kaasukaivorakenteiden kohdalle pintarakenteeseen toteutettavat läpivientirakenteet sekä urakka-alueella olevien kaasukaivojen ja niiden imulinjojen muutostyöt.

Vanhalle kaatopaikalle toteutettiin kasvukerroksen rakennusurakka noin 2,3 hehtaarin alueelle (liite 15). Työ tehtiin alkukesästä 2019. Kasvukerroksessa käytetty multa jalostettiin Ämmässuolla ja siinä hyödynnettiin kompostia. Kasvukerros rakennettiin vuosien 2017 ja 2018 aikana rakennettujen pintamaakerrosten päälle vanhan kaatopaikan läntisellä alueella. Kasvukerroksen teoreettinen paksuus on 200 mm.

Vanhan kaatopaikan itäpuolella rakennettiin kaatopaikan pintarakennetta noin 1,9 hehtaarin alueella. Alue rakennettiin kesällä 2019. Pintarakenne tehtiin yhdistelmärakenteena, jossa käytettiin bentoniittimattoa ja LLDPE-kalvoa. Kaasunkeräyskerroksessa hyödynnettiin jätevoimalan kuonaa. Kaasunkeräyskerroksen yhteispaksuus on 500 mm.

Vanhan kaatopaikan eteläpuolella rakennettiin kaatopaikan pintamaakerrosta noin 2,7 hehtaarin alueella syksyllä 2019. Pintamaakerros rakennettiin muualla rakentamisessa vaikeasti hyödynnettävästä, mutta pintamaakerroksen rakentamiseen soveltuvasta ”Helsinki-moreenista”. Lisäksi hyödynnettiin erilliskerättyä hiekoitushiekkaa imulinjojen ympärysrakenteissa. Pintamaakerroksen teoreettinen paksuus on 800 mm. Alueen päälle rakennetaan myöhemmin kasvukerros (paksuus 200 mm).

Kussakin urakassa toteutettiin myös olemassa olevien kaasu- ja/tai vesijärjestelmärakenteiden kohdalle pintarakenteeseen toteutettavat läpivientirakenteet sekä urakka-alueella olevien kaasukaivojen ja niiden imulinjojen muutostöitä.

Alueiden ja toimintojen kehittäminen ja niiden vaatimat investoinnit

Biojätteen käsittely ja mädätyskaasun hyödyntäminen

Kompostointilaitoksen tunnelintäyttölaite saneerattiin alkuvuonna ja saneerattu laitteisto otettiin käyttöön huhtikuussa.

Tukiainehallissa rakennettiin ilmankeruujärjestelmä, jolla tukiainehallissa muodostuva hajupitoinen ilma voidaan johtaa vanhaan kompostointilaitokseen käsiteltäväksi laitoksen poistoilmanpuhdistusjärjestelmällä. Järjestelmä otettiin käyttöön kesäkuussa.

Kompostointilaitoksen ilmanvaihtojärjestelmiä saneerattiin vuoden 2019 aikana.

Pyrolyysin koetoimintalaitoksen hankesuunnitelma hyväksyttiin helmikuussa HSY:n hallituksen kokouksessa. Tämän jälkeen tehtiin laitoksen pääprosessien hankinnat ja solmittiin urakkasopimukset.

Infrastruktuurin kehittäminen ja sen vaatimat investoinnit

Kaasuvoimalaan toteutettiin kevään aikana aluelämpöjärjestelmän paineentasaussäilö, minkä avulla aluelämpöjärjestelmään kohdistuvia paineenvaihteluita voidaan pienentää ja näin ollen parantaa itse aluelämpöjärjestelmän sekä kaasuvoimalan ja biokaasuvoimalan käyttövarmuutta.

S1-alueella tehtiin läntisen tulotien siirto kaatopaikan päältä kaatopaikan ulkopuolella olevalle kalliokannakselle. Tierakenteen kerrosrakenteissa käytettiin betonimursketta. Uusi tie toimii tieyhteytenä muun muassa kuonan käsittelyalueelle S2. Lisäksi tien yhteydessä on varapoistumistie huoltotunnelille. Urakan yhteydessä toteutettiin myös huoltotie kaatopaikan jyrävarikolle.

Alueen ympärystien pohjoisosassa tehtiin ympärystien muutosjärjestelyjä kesällä 2019. Tieurakassa suoristettiin nykyisessä ympärystiessä ollut mutka. Tierakenteessa hyödynnettiin betonimursketta.

Laajennusalueen R1-alueella toteutettiin kuonan varastoalueen kenttärakenne noin 1,3 hehtaarin kokoiselle alueelle. Kenttärakenne oli R1-alueen rakentamisen vaiheen 2 toteutusalue. Alueen kenttärakenteissa hyödynnettiin jätevoimalan kuonaa jakavassa kerroksessa.

R1-alueen reunalle rakennettujen väliaikaisten pintarakenteiden koekenttien seurantaa on jatkettu vuonna 2019.

Ympäristötarkkailut

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristövaikutuksia syntyy muun muassa jätteen käsittelystä, liikenteestä, rakentamisesta, louheen murskauksesta ja kaatopaikkaprosesseista. Ympäristövaikutuksia seurataan ympäristölupamääräysten, tarkkailuohjelmien sekä muiden viranomaispäätösten mukaisesti (lue lisää Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvista ja viranomaispäätöksistä tämän raportin luvusta 3). Lisäksi suoritetaan omaa tarkkailua, jonka avulla ohjataan jätteenkäsittelykeskuksen toimintaa ja valvotaan toiminnan laatua. Ympäristövaikutusten hallintaan kuuluvat tärkeänä osana myös rakenteiden ja laitteiden kunnon tarkkailu sekä niiden huoltaminen. Jätteenkäsittelykeskuksen aluetta hoidetaan asianmukaisesti niin, että yleisilme on siisti.

Ilma

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen ja lähiympäristön ilmanlaatua tarkkaillaan Ämmässuon ilmanlaadun mittausasemilla (kuva 11). Ilmanlaadun mittausasemalla 1 mitataan pelkistyneiden rikkiyhdisteiden (TRS1) pitoisuuksia ja sääparametreja kuten tuulen nopeutta ja suuntaa, lämpötilaa sekä sadantaa. Ilmanlaadun mittausasemalla 2 mitataan pelkistyneiden rikkiyhdisteiden (TRS2), hengitettävien hiukkasten (PM10) ja pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksia. Pitoisuuden laimeneminen ja leviäminen alueen ympäristöön riippuu muun muassa tuulen suunnasta ja nopeudesta. Ilmanlaatua ja säätä koskevat mittaustulokset esitetään tunnin välein päivittyvinä HSY:n verkkosivuilla osoitteessa www.hsy.fi. Ämmässuon ilmanlaadun vuosiraportti 2019 on esitetty tämän raportin liitteessä 4.

Kuva 11. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ilmanlaadun mittausasemien 1 ja 2 sijainnit.

Kasvihuonekaasujen ja hajujen purkautumista ilmakehään ja ympäristöön pyritään estämään ja näiden kaasujen pitoisuuksia mitataan säännöllisesti. Kaatopaikoilta kerätyn kaasun määrää ja koostumusta (CO2, CH4, O2 ja lämpötila) mitataan jatkuvatoimisesti. Jätteenkäsittelykeskuksen vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan lisäksi jätetäyttöjen pinnasta tehtävien säännöllisten mikrometeorologisten mittausten sekä metaanipitoisuuskartoitusten avulla (katso tämän raportin luku 19.1.4).

Biojätteen käsittelyn ilman päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 6.10.1, pilaantuneiden maiden ilman päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 7.4.1, tuhkien käsittelyn ilman päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 10.3.1, kivenmurskauksen ja louhinnan ilman päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 12.4.1 ja kaasuvoimalan ilman päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 14.6.1.

Sää

Vuoden 2019 helmi-, huhti-, kesä- ja joulukuu olivat tarkkailujakson 2008–2018 keskiarvoa lämpimämpiä (kuva 12 ja taulukko 49) Ämmässuolla. Vuosi 2019 oli huhti- ja kesäkuuta lukuun ottamatta tarkkailujakson 2012–2018 keskiarvoa sateisempia Ämmässuolla (kuva 13 ja taulukko 50). Tiedonsiirtovian takia Ämmässuon sääasemalta ei saatu sadantatietoja loppuvuodesta syyskuusta alkaen, jonka vuoksi vertailuun on otettu myös Ilmatieteen laitoksen Nuuksion sääaseman sadantatiedot vuonna 2019.

Kuukausi
Yksikkö
Kuukausikeskilämpötila vuonna 2019
Kuukausikeskilämpötila vuosina 2008–2018
Tammikuu
°C
-6,0
-5,1
Helmikuu
°C
-0,4
-4,3
Maaliskuu
°C
-0,5
-1,4
Huhtikuu
°C
6,0
4,3
Toukokuu
°C
9,9
11,3
Kesäkuu
°C
17,3
14,5
Heinäkuu
°C
17,0
18,2
Elokuu
°C
16,4
16,3
Syyskuu
°C
11,0
11,9
Lokakuu
°C
5,4
5,7
Marraskuu
°C
2,1
2,3
Joulukuu
°C
1,3
-1,6

Kuva 13. Kuukausittaiset sademäärät (mm) Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen sääasemalla sekä vuonna 2019 tammi–elokuussa että vuosina 2012–2018 (keskiarvo, ka) ja Ilmatieteen laitoksen Nuuksion sääasemalla vuonna 2019.
Kuukausi
Yksikkö
Ämmässuon kuukausisademäärä vuonna 2019
Nuuksion kuukausisademäärä vuonna 2019
Ämmässuon kuukausisademäärä vuosina 2008–2018
Tammikuu
mm
71,7
78,4
50,4
Helmikuu
mm
53,3
66,0
48,6
Maaliskuu
mm
62,0
73,0
29,3
Huhtikuu
mm
5,0
6,9
45,1
Toukokuu
mm
60,8
66,1
33,4
Kesäkuu
mm
19,7
16,8
76,1
Heinäkuu
mm
67,5
61,6
52,1
Elokuu
mm
94,8
71,5
86,4
Syyskuu
mm
98,2
73,6
Lokakuu
mm
94,8
72,2
Marraskuu
mm
88,3
76,5
Joulukuu
mm
95,3
66,9

Hiukkaset

Hengitettävien hiukkasten (PM10) mittaukset aloitettiin Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella vuonna 2002. Vuoden 2005 alussa PM10-mittaus siirrettiin kaatopaikan louhinta- ja murskaustöiden ajaksi Laitamaan asuinalueen tuntumaan. Vuoden 2007 alussa mittaukset siirrettiin takaisin jätteenkäsittelykeskuksen mittausasemalle ja samalla aloitettiin pienhiukkaspitoisuuksien (PM2,5) mittaaminen. Hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten mittaus siirrettiin vuonna 2011 ilmanlaadun mittausasemalta 1 mittausasemalle 2. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella mitatuista hiukkasista voi lukea tarkemmin tämän raportin liitteestä 4.

Vuonna 2019 hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuuksien vuosikeskiarvo oli ilmanlaadun mittausasemalla 10 µg/m3, joka oli selvästi vuosiraja-arvon (40 µg/m3) alapuolella.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausipitoisuudelle on annettu ohjearvo 70 µg/m3 ja siihen verrataan kuukauden toiseksi suurinta vuorokausipitoisuutta. Korkein ohjearvoon verrannollinen pitoisuus 55 µg/m3 mitattiin marraskuussa, eikä PM10-pitoisuus täten ylittänyt ohjearvoa vuoden 2019 aikana. PM10-pitoisuuden vuorokausikeskiarvo ylitti kuutena vuorokautena raja-arvon numeroarvon (50 µg/m3) vuonna 2019. Mikäli numeroarvon ylityksiä on enemmän kuin 35 kappaletta vuodessa, tulkitaan raja-arvo ylittyneeksi. PM10-pitoisuuden korkein kuukausipitoisuus 19 µg/m3 mitattiin huhtikuussa.

Vuonna 2019 pienhiukkaspitoisuuksien (PM2,5) vuosikeskiarvo (4,6 µg/m3) oli selvästi vuosiraja-arvon (25 µg/m3) alapuolella. Korkein PM2,5-pitoisuuden korkein kuukausipitoisuus 8,4 µg/m3 mitattiin huhtikuussa.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) sekä pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksien kuukausikeskiarvot vuonna 2019 on esitetty taulukossa 51. Hengitettävien hiukkasten (PM10) sekä pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuuksien vuosikeskiarvot vuonna 2011–2019 on esitetty kuvassa 14 ja taulukossa 52.

Kuukausi
Yksikkö
PM10
PM2,5
TRS1
TRS2
Tammikuu 2019
µg/m3
5,5
4,5
0,3
0,3
Helmikuu 2019
µg/m3
5,7
4,0
0,2
0,1
Maaliskuu 2019
µg/m3
8,6
4,2
0,2
0,1
Huhtikuu 2019
µg/m3
19,6
8,4
0,3
0,1
Toukokuu 2019
µg/m3
15,5
4,7
0,2
0,1
Kesäkuu 2019
µg/m3
12,3
5,0
0,4
0,2
Heinäkuu 2019
µg/m3
7,7
4,0
0,1
0,1
Elokuu 2019
µg/m3
10,6
4,7
0,2
0,2
Syyskuu 2019
µg/m3
7,4
3,1
0,2
0,4
Lokakuu 2019
µg/m3
7,6
3,3
0,1
0,6
Marraskuu 2019
µg/m3
13,1
5,6
0,2
0,1
Joulukuu 2019
µg/m3
4,7
3,4
0,2
0,2

Kuva 14. Ämmässuolla mitattujen hengitettävien hiukkasten (PM10) ja Ämmässuolla mitattujen pienhiukkasten (PM2,5) vuosikeskiarvot (µg/m³) vuosina 2011–2019.
Vuosi
Yksikkö
PM10
PM2,5
TRS1
TRS2
2011
µg/m3
10,5
6,4
0,4
0,9
2012
µg/m3
7,4
4,9
0,6
1,6
2013
µg/m3
7,5
4,4
0,7
1,7
2014
µg/m3
8,6
6,4
0,4
1,1
2015
µg/m3
8,7
5,7
0,2
1,3
2016
µg/m3
6,1
4,1
0,2
0,4
2017
µg/m3
7,6
5,2
0,3
0,5
2018
µg/m3
12,1
6,2
0,2
0,3
2019
µg/m3
9,9
4,6
0,2
0,2

Hajut

Kaatopaikalta sekä biojätteen ja jätevesilietteen käsittelystä vapautuu mitattujen rikkiyhdisteiden lisäksi myös muita haisevia kaasuja, joten hajuhaittoja voi esiintyä, vaikka haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuudet ovat pieniä. Merkittävimmät haisevien rikkiyhdisteiden lähteet jätteenkäsittelykeskuksen alueella ovat jätetäytössä olevan orgaanisen jätteen anaerobinen hajoaminen sekä biojätteen ja jätevesilietteen kompostointi, jätevoimalan seisokkien aikainen jätteen varastointi ja paalaus sekä myöhemmin paalivaraston purku.

Jätevesilietteen vastaanotto alkoi suuremmassa mittakaavassa vuonna 2016. Orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon sekä kaatopaikkojen pintarakenteiden valmistumisen myötä kaatopaikkojen merkitys hajulähteenä on vähentynyt ja muiden hajulähteiden merkitys on kasvanut. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella mitatuista haisevista rikkiyhdisteistä voi lukea tarkemmin tämän raportin liitteestä 4.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa on mitattu haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksia vuodesta 2002 lähtien. Vuonna 2011 otettiin käyttöön toinen ilmanlaadun mittausasema, jossa seurataan myös TRS-pitoisuuksia.

TRS-pitoisuuksien kuukausikeskiarvot vuonna 2019 ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) on esitetty taulukossa 51. TRS-pitoisuuksien vuosikeskiarvot vuosilta 2011–2019 ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) on esitetty kuvassa 15 ja taulukossa 52.

Vuonna 2019 TRS-pitoisuuksien vuosikeskiarvot olivat 0,2 µg/m3 molemmilla mittausasemilla. TRS-pitoisuuksille ei ole asetettu raja-arvoja. Haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausipitoisuudelle on annettu ohjearvo 10 µg/m3 ja siihen verrataan kuukauden toiseksi suurinta vuorokausipitoisuutta. On huomioitava, että jätteenkäsittelykeskuksen alueella mitattuja TRS-pitoisuuksia ei voi suoraan verrata ohjearvoihin, koska kyseessä on teollisuusalue ja ilmanlaadun ohje- ja raja-arvot on annettu yhdyskuntailmalle. Vuonna 2019 ilmanlaadun mittausasemalla 1 korkein ohjearvoon verrannollinen pitoisuus 1,2 µg/m3 mitattiin tammikuussa ja ilmanlaadun mittausasemalla 2 korkein ohjearvoon verrannollinen pitoisuus 1,9 µg/m3 mitattiin lokakuussa. Korkein kuukausikeskiarvopitoisuus 0,6 µg/m3 mitattiin ilmanlaadun mittausasemalla 2 lokakuussa.

Hajuhaittojen arvioimiseksi on lisäksi laskettu hajutuntien lukumäärä. Hajutunniksi on luokiteltu tunti, jonka aikana TRS-pitoisuuden keskiarvo ylittää 3 µg/m3. Hajutuntien lukumäärälle ei ole ohjearvoa. Vuonna 2019 hajutunteja mitattiin yhdeksän kappaletta ilmanlaadun mittausasemalla 1 ja 88 kappaletta ilmanlaadun mittausasemalla 2. Edellisvuoteen verrattuna hajutuntien määrä oli selvästi matalampi.

Kuva 15. Haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksien (µg/m³) vuosikeskiarvot ilmanlaadun mittausasemilla 1 (TRS 1) ja 2 (TRS 2) vuosina 2011–2019.

HSY:n saamien Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen kohdistuvien hajupalautteiden määrä on ollut suuri vuoden 2019 alusta lähtien. HSY:n toimintajärjestelmään kirjattiin vuoden 2019 aikana yhteensä 374 jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöä koskevaa hajupalautetta. HSY:n asiakaspalaute- ja toimintajärjestelmään kirjattujen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskusta koskevien hajupalautteiden lukumäärä kuukausittain vuosina 2015–2019 on esitetty kuvassa 16 ja taulukossa 53.

Hajupalautteen tehneille henkilöille selvitettiin hajuhaitan mahdollinen aiheuttaja sekä vallitsevat sääolosuhteet. HSY on pyrkinyt lähtemään heti palautteen saatuaan (työaikana) haistelemaan jätteenkäsittelykeskuksen lähiympäristöön ja kyseessä olevassa palautteessa annetun kohteen luokse. Hajupalautteet tutkitaan tapaus kerrallaan ja suunnitellaan hajua torjuvia toimenpiteitä. Kaikki hajupalautteet ja korjaavat toimenpiteet käsitellään eri prosessien asiantuntijat yhteen kokoavassa ympäristö- ja hajutiimissä.

Kuva 16. HSY:n toimintajärjestelmään kirjattujen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskusta koskevien hajupalautteiden kappalemäärä (kpl) kuukausittain vuosina 2015–2019.
Kuukausi
Yksikkö
Palautteet vuonna 2015
Palautteet vuonna 2016
Palautteet vuonna 2017
Palautteet vuonna 2018
Palautteet vuonna 2019
Tammikuu
kpl
2
1
9
15
27
Helmikuu
kpl
4
4
15
2
39
Maaliskuu
kpl
5
22
5
1
58
Huhtikuu
kpl
2
11
6
4
72
Toukokuu
kpl
3
17
3
5
37
Kesäkuu
kpl
2
7
3
3
56
Heinäkuu
kpl
2
4
2
0
12
Elokuu
kpl
1
2
1
1
18
Syyskuu
kpl
0
7
0
14
22
Lokakuu
kpl
2
0
2
12
10
Marraskuu
kpl
6
3
18
1
2
Joulukuu
kpl
4
12
6
5
21

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen hajujen pääasiallinen lähde on biojätteen ja mädätetyn jätevesilietteen käsittely. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen otetaan vastaan sekajätettä Vantaan Energia Oy:n jätevoimalan huoltojen aikana. Huoltoseisokkien aikana muodostuneen jätepaalivaraston purku aiheuttaa hajuja. Paaleja ajetaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksesta jätevoimalaan aina, kun jätevoimalan polttokapasiteetti sallii vastaanoton.

Jätevoimalan huoltoseisokeista ja kompostiaumojen käännöstä aiheutuu väliaikaisesti hajuhaittaa, josta HSY ilmoittaa aina etukäteen. HSY ilmoittaa tiedossa olevista hajuja mahdollisesta aiheuttavista toiminnoista verkkosivuillaan osoitteessa www.hsy.fi/ammassuo sekä keväällä 2017 käyttöönotetun Hopealuoti-ryhmätekstiviestipalvelun kautta (katso tämän raportin luku 23.3).

HSY havaitsi alkuvuodesta tukiainehallin olevan hajunlähde Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella ja aloitti 8.4.2019 prosessi-ilman imujärjestelmän asentamisen. Poistoilma johdetaan sen avulla tukiainehallista vanhan kompostointilaitoksen ilmasuodatusjärjestelmään. Työ valmistui 16.6.2019 ja järjestelmä otettiin sen jälkeen käyttöön. Tukiainehallin avulla varmistetaan tukiaineen riittävä kuivuus, mikä edesauttaa kompostoinnin toimivuutta sekä mahdollistaa kokonaishajukuorman vähenemisen kompostointiprosessissa. Jätevesilietteen vastaanotto keskeytettiin toistaiseksi 4.3.2019 ja jätevesilietteen kompostointi lopetettiin toistaiseksi 20.3.2019, jotta vanhaa kompostointilaitosta voitiin käyttää hyvin suureksi kasvaneen biojätemäärän jälkikompostointiin. Vanhan kompostointilaitoksen biosuodatinmateriaalin vaihto aloitettiin 7.5.2019 ja se kesti neljä viikkoa.

Hajuhaittojen ehkäisemiseksi biojätteen käsittelyssä käytätettävästä kemikaalista on kerrottu tämän raportin luvussa 6.5, sekajätteen palauksessa käytettävästä kemikaalista on kerrottu tämän raportin luvussa 8.14 ja jäteveteen syötettävästä kemikaalista on kerrottu tämän raportin luvussa 16.6.

Sen lisäksi, että HSY halusi saada paremman kuvan lähialueen hajutilanteesta ja parantaakseen omaa toimintaansa, kannusti se myös jätteenkäsittelykeskuksen lähialueen asukkaita hajupalautteiden antamiseen, jotta se voisi kehittää Enwin TOM hajujen leviämisen mallinnustyökalua.

Enwin TOM hajujen leviämisen mallinnustyökalun avulla tarkkaillaan mahdollisten hajuhaittojen leviämistä lähiympäristöön. Työkalu perustuu leviämismalliin ja päästölähteistä olfaktometrisesti standardin SFS-EN 13725 mukaisesti analysoituihin hajunäytteisiin hajuyksikköinä (odor unit=hajuyksikkö, OUE/m3=HY/m3). Työkalussa käytettäviä lähtötietoja on tarkennettu tämän vuoden aikana mutta työkalun säätö on vielä kesken eikä tässä vaiheessa anna täydellistä kuvaa hajun leviämisestä.

Hajun esiintyvyys Ämmässuon ympäristössä on laskettu mallintamalla kiinteiden hajupäästöjen leviäminen vuoden 2019 Ämmässuon sääaseman säätiedoilla. Kuvassa 17 on esitetty hajufrekvenssit aluejakaumina, kun hajun esiintyvyys on yli 2 prosenttia vuoden tunneista vuonna 2019 erilaisilla hajun voimakkuuksissa 1 OUE/m3, 3 OUE/m3 ja 5 OUE/m3.

Kuva 17. Enwin Tom hajujen leviämisen mallinnustyökalun vuoden 2019 hajunleviämisen mallinnus yli 2 prosenttia (%) vuoden tunneista. Aluejakaumat hajun eri voimakkuuksilla 1 OUE/m³, 3 OUE/m³ ja 5 OUE/m³.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa tehtiin ulkopuolisen konsultin toimesta selvitys jätteenkäsittelykeskuksen toiminnasta aiheutuvien hajujen leviämisestä ympäristöön 12.8.2019 (liite 16). Selvitys tehtiin aistinvaraisesti maastohajupaneelimenetelmällä. Tämän lisäksi ympäristöilman hajupitoisuuksia mitattiin kenttäolfaktometrilla. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella ja ympäristössä tehtiin havaintoja 42 havaintopaikassa. Jätteenkäsittelykeskuksen alueella haju oli pääsääntöisesti jatkuvaa, mutta hajun voimakkuus vaihteli. Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristössä haju ei ollut jatkuvaa. Kauimmilla havaintopaikoilla, missä hajua havaittiin, haju oli hetkellistä.

HSY on kevään ja kesän 2019 aikana selvittänyt Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen hajutilannetta ja sen parantamiseksi tehtyjen toimenpiteiden vaikutusta. Tämän vuoksi Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ja sen lähialueiden alueella suoritetaan projektiluonteinen kesätyö hajuihin liittyen 13.5.–31.8.2019. Projektityön tarkoituksena oli kartoittaa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toimintojen hajujen lähteet ja niiden leviäminen lähialueille.

Metaanimittaukset ja mikrometeorologiset mittaukset

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa on suoritettu metaanimittauksia vuosittain vuodesta 1998 alkaen. Nykyisellä kaatopaikalla metaanimittauksia on tehty vuodesta 2008 lähtien. Mittauksilla pyritään selvittämään metaanin vuotokohdat kaatopaikoilla. Vanhan kaatopaikan lakialueen mahdolliset vuotokohdat, yksittäiset vuotavat kaasukaivot sekä kaatopaikka-alue ovat suurimpia metaanipäästöjen lähteitä Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella. Mittauksilla kartoitetaan kaasunkeräysjärjestelmän toimivuutta ja kaatopaikkojen pinnan tiiviyttä. Mittaustulosten perusteella tilanne pyritään korjaamaan mahdollisimman nopeasti muun muassa kaasukaivojen korjauksilla ja pintarakenteiden parannuksilla. Vuonna 2019 metaanimittaukset toteutettiin sekä vanhalla kaatopaikalla (liite 17) että kaatopaikalla (liite 18).

Kaatopaikkojen päästöjä on mitattu myös mikrometeorologisella mittausmenetelmällä yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Mittauksia on tehty vanhalla kaatopaikalla vuodesta 2003 alkaen ja kaatopaikalla jätteen loppusijoittamisen alkamisesta vuoden 2007 lopusta lähtien (liite 19). Mikrometeorologisella mittausmenetelmällä mitataan kuinka ilman pyörteet kuljettavat kaasuja kaatopaikan pinnan yläpuolella ja saatu mittaustulos edustaa alueellista keskiarvoa. Menetelmä tuottaa tiedon orgaanisesta jätteestä syntyvän kaatopaikkakaasun määrästä sekä sen jakaantumisesta metaanin ja hiilidioksidin välillä. Kaatopaikan hiilidioksidi-vesihöyryanalysaattori rikkoutui talvella ja se vaihdettiin kokonaan uuden tyyppiseen analysaattoriin, jolla kaatopaikan hiilidioksidipäästömittaus käynnistyi 10.5.2019. Uusi malli mittaa haihdunnan paremmin kuin aiempi monitori.

Vanha kaatopaikka

Vanhan kaatopaikan metaanimittaukset suoritettiin 16.–21.5.2019, vuosien 2013–2018 tapaan, mittaukseen tarvittavalla näytteenottolaitteistolla varustetulla mönkijällä. Vuoden 2019 metaanimittausten reitille kertyi pituutta yhteensä noin 40 kilometriä. Vanhan kaatopaikan pintarakenteiden maarakennustöiden vuoksi osaa alueesta ei pystytty mittaamaan. Mittauksissa mitattiin käsin mahdollisuuksien mukaan kaikkien kaasunkeräyskaivojen lähiympäristöt.

Mönkijämittausmenetelmällä muita kuin kaasukeräyskaivojen välittömässä läheisyydessä olevia vuotokohtia löytyi 14 kappaletta (kuva 18). Edellisvuosista poiketen näistä vuotokohdista mitattiin kaksi yli 10 000 ppm suuruista pitoisuutta. Kolmeen edelliseen vuoteen verrattuna maaston vuotokohtien määrä on pysynyt samalla tasolla ja vuonna 2019 mitatut metaanipitoisuudet olivat pääasiassa 10–100 ppm suuruisia pitoisuuksia. Alle 10 ppm olevia pitoisuuksia ei raportoida, koska niin pieniä pitoisuuksia ei voi erottaa alueen taustapitoisuudesta.

Kaasunkeräyskaivojen ja muiden rakenteiden ympäristöjen mittauskohteista yli 10 ppm pitoisuus mitattiin 28 kohteesta (kuva 19). Vuotokohtia havaittiin viime vuosiin verrattuna hieman enemmän ja niiden pitoisuudet olivat keskimäärin suurempia. Aiemmista vuosista poiketen vuotokohtia löytyi myös täysin viimeistellyltä alueelta.

Mikrometeorologisia metaanin ja hiilidioksidin päästömittauksia tehtiin vuonna 2019 vanhalla kaatopaikalla yhdeksän kuukautta. Mikrometeorologisten mittausten perusteella vuoden 2019 metaanin hajapäästö vanhalla kaatopaikalla oli 140 tonnia (hiilidioksidin hajapäästö 480 tonnia). Mikrometeorologisten mittauksien tuloksista voi lukea tarkemmin liitteestä 19.

Kuva 18. Vanhan kaatopaikan vuoden 2018–2019 metaanimittauksissa löydetyt vuotokohdat maastossa.

Kuva 19. Vanhan kaatopaikan vuoden 2018–2019 metaanimittauksissa löydetyt vuotokohdat kaivojen lähiympäristössä.
Kaatopaikka

Kaatopaikalla mittaukset tehtiin 17.4.2019 ja 15.10.2019 kävellen. Kaatopaikka-alueelta mitattiin kaivojen ja muiden rakenteiden ympäristöt sekä tehtiin muita mittauksia tasaisin välein aluetta. Alueella suoritettujen mittausten laajuus ja sijainti vaihtelevat eri vuosina, myöskin mittauspisteiden määrä vaihtelee. Näihin vaikuttavat kaatopaikka-alueella tapahtuvat täytöt ja muut mittaamista hankaloittavat työt. Mittauspisteitä kertyi 17.4.2019 yhteensä 184 kappaletta, joista 82:ssa mittauspisteessä mitattiin vähintään 10 ppm:n suuruinen metaanivuoto (kuva 20).

Mittauspisteitä kertyi 15.10.2019 yhteensä 161 kappaletta, joista 70:sta mittauspisteestä mitattiin yli 10 ppm:n pitoisuuksia (kuva 21). Pitoisuudet olivat tavanomaista suurempia ja suuria pitoisuuksia oli varsinkin kaatopaikan keskellä. Alle 10 ppm olevia pitoisuuksia ei raportoida, koska niin pieniä pitoisuuksia ei voi erottaa alueen taustapitoisuudesta.

Kaatopaikalta löytyi molempina kertoina useampia vuotokohtia ja selvästi enemmän kuin vanhalta kaatopaikalta. Pitoisuuksien ero johtuu kaatopaikka-alueen toiminnasta sekä siitä, ettei tällä alueella ole tiiviitä pintarakenteita kuin muutamassa kohtaa. Tämän vuoksi kaatopaikan ja vanhan kaatopaikan alueita ei voi suoraan verrata toisiinsa.

Mikrometeorologisia metaanin ja hiilidioksidin päästömittauksia tehtiin vuonna 2019 kaatopaikalla koko vuoden. Mikrometeorologisten mittausten perusteella vuoden 2019 metaanin hajapäästö kaatopaikalla oli 1 405 tonnia (hiilidioksidin hajapäästö 3 040 tonnia). Mikrometeorologisten mittauksien tuloksista voi lukea tarkemmin liitteestä 19.

Kuva 20. Kaatopaikalla 17.4.2019 tehtyjen metaanimittausten pisteet ja pisteiden pitoisuustasot verrattuna 19.4.2018 tehtyihin metaanimittauksiin.

Kuva 21. Kaatopaikalla 15.10.2019 tehtyjen metaanimittausten pisteet ja pisteiden pitoisuustasot verrattuna 18.7.2018 tehtyihin metaanimittauksiin.

Vesi

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa vesien laatua seurataan jätteenkäsittelykeskuksen automaatiojärjestelmään liitettyjen jatkuvatoimisten mittausten sekä säännöllisten kenttämittausten avulla. Kaikkien ympäristöön johdettavien vesijakeiden laatua valvotaan jatkuvatoimisesti.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueen vesienhallinnasta on kerrottu tämän raportin luvussa 16, bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyn vesien päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 6.10.2 ja pilaantuneiden maiden käsittelyn vesien päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 7.4.2 ja tuhkalokeron vesistä luvussa 10.3.2.

Jätteenkäsittelykeskuksen toiminnan vaikutuksia vesiin valvotaan Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Yhteistarkkailussa seurataan alueen pinta- ja pohjavesien sekä jäte- ja kaivovesien laatua. Ämmässuo–Kulmakorpi alueen vesien yhteistarkkailua toteutetaan 22.12.2015 esitetyn ja 18.5.2018 Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksymän tarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailuohjelmaa päivitetään tarpeen mukaan (esimerkiksi uusien pisteiden lisäys); viimeisin päivitys on tehty 18.12.2019.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun vuosiraportti 2019 on esitetty tämän raportin liitteessä 6.

Näytteenottokierrokset toteutetaan Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailua koskevan päätöksen 18.5.2018 mukaisesti pinta- ja pohjavesipisteille 1–4 kertaa vuodessa pisteestä riippuen. Kevätnäytteet otetaan maalis-huhtikuussa, kesänäytteet touko-kesäkuussa. syksynäytteet syyskuussa ja talvinäytteet loka-marraskuussa. Joka toinen kuukausi otettavat näytteet otetaan tammi-, maalis-, touko-, elo-, loka- ja joulukuussa. Vuoden 2019 Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun näytteenotot pinta- ja pohjavesille tehtiin huhti-, heinä-, elo-, syys-, loka- sekä marraskuussa ja viemäriin johdettavalle vedelle tammi-, maalis-, touko-, elo-, syys- ja marraskuussa. Vuonna 2019 näytteiden määritykset tehtiin pääosin laajojen analyysivalikoimien mukaisesti, mutta esimerkiksi viemäriin johdettavista vesistä laaja valikoima tehtiin vain syksyllä. Suomenojan jätevedenpuhdistamolle johdettavasta vedestä tehtiin yhteistarkkailun näytteenottojen lisäksi HSY vesihuollon toimesta näytteenotot maalis- ja lokakuussa.

Kuvassa 22 on esitetty Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja sen lähiympäristössä sijaitsevat havaintopisteet. Tässä raportissa on esitetty luvussa 19.2.1 muutamien pintavesien, luvussa 19.2.2 muutamien pohjavesien ja luvussa 19.2.4 Suomenojan jätevedenpuhdistamolle johdetun jäteveden osalta joitakin vuoden 2019 havaintoja. Kaatopaikkojen täyttöjen sisäisistä vesistä voi lukea tämän raportin luvusta 19.3 sekä liitteistä 6 ja 19.

Kuva 22. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja sen lähiympäristössä sijaitsevat Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun havaintopisteet. Kartassa on esitetty pintaveden (kolmio), pohjaveden (ympyrä) sekä viemäriin johdettavan veden (neliö) näytteenottopisteiden sijainnit.

Pintavedet

Jätteenkäsittelykeskuksen alueelta johdetaan hulevesiä kolmeen avo-ojaan, joiden laatua seurataan vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti neljästi vuodessa. Kaikissa avo-ojissa on lisäksi jatkuvatoimiset mittaukset, joiden toiminta varmennetaan parin viikon välein suoritettavilla kenttämittauksilla. Pintavesipisteiden veden laatuun vaikuttavat merkittävästi sateet sekä valumavesien määrät.

Havaintopisteet P2 ja P8 sijaitsevat lähinnä Ämmässuonpuron ja Kaakkoisen avo-ojan kuormituslähdettä. Ämmässuontien maanläjitysalueen eteläosan valumavedet kulkevat pääosin havaintopisteen P2 kautta. Loojärveen laskevan Ämmässuonpuron alin havaintopiste on P4 ja Haapajärvenpuroon laskevien pintavesien Lounaisen avo-ojan havaintopiste on P6 ja Eteläisen avo-ojan alkupään havaintopiste on P3b. Laitamaanpurossa havaintopisteiden P6 ja P7 alapuolella sijaitsee havaintopiste Y3, josta valumavedet virtaavat edelleen Loojärveen (TL2).

Pitkään jatkuneiden sateiden vuoksi pohjavesipumppaamon PVP5 lievästi kuormittuneita vesiä jouduttiin juoksuttamaan HVA3-hulevesialtaan kautta hulevesien kanssa lounaisen avo-ojaan 20.12.2019–3.1.2020. PVP5-vesiä juoksutettiin noin 10 000 m3. Ennen juoksutusten aloitusta, juoksutusten aikana sekä juoksutusten päättyessä otettiin vesinäytteet pisteistä PVP5, P6 ja Y3. Juoksutuksesta laadittiin erillinen raportti, joka toimitettiin viranomaisille 24.1.2020.

Havaintopisteen P7 veden laatu ei ilmentänyt varsinaista kuormitusta. Havaintopisteen P6 kokonaistypen pitoisuudet olivat vuonna 2019 keskimääräisellä tasolla ja muiden mitattujen parametrien osalta pitoisuudet olivat samaa luokkaa kuin aiemminkin. Elokuun näytteenottokerralla havaintopisteiden P6 ja P7 lyijyn ympäristölaatunormi (VA 1022/2006: vuosikeskiarvo) ylittyi. Vuonna 2019 havaintopisteen Y3 typpipitoisuus oli purovedeksi melko pieni, muuten veden laatu ei poikennut aiemmista vuosista eikä kuormitusvaikutusta ollut havaittavissa. PVP5 vesien juoksutuksen mahdolliset vaikutukset eivät näkyneet havaintopisteiden P6 ja Y3 veden laadun mittaustuloksissa koska juoksutus tehtiin talvinäytteenoton jälkeen.

Havaintopisteen P2 veden laadun keskimääräiset pitoisuudet olivat hyvin samakaltaisia kuin aikaisempina vuosina, mutta kesän näytteenottokerralla kiintoaineen määrä sekä sameuden ja kemiallisen hapenkulutuksen arvot sekä typpi-, barium-, alumiini- ja rautapitoisuudet olivat tavallista korkeampia. Elokuun näytteenottokierroksella ylittyi nikkelin ja lyijyn osalta ympäristölaatunormit (VA 1022/2006: vuosikeskiarvo). Havaintopisteen P8 veden laadussa näkyi aikaisempien vuosien tapaan kuormitusvaikutusta jossain määrin kohonneena sähkönjohtavuutena, kemiallisena hapenkulutuksena sekä typpi-, kloridi- ja sulfaattipitoisuutena. Kuormitusvaikutuksia oli havaittavissa myös havaintopisteellä P4 sähkönjohtavuuden, kloridi- ja sulfaattipitoisuuden lievänä kohoamisena sekä jonkin verran kohonneena typpipitoisuutena. Suolistoperäisten bakteerien määrät olivat jonkin verran koholla. Havaintopisteen P3b vesi oli kirkasta ja veden hygieeninen laatu oli melko hyvä. Kuormitusvaikutus näkyi pisteellä korkeahkona typpipitoisuuksina ja jonkin verran kohonneena sähkönjohtavuutena. Elokuun näytteenottokierroksella ylittyi lyijyn ympäristölaatunormi (VA 1022/2006: vuosikeskiarvo).

Pohjavedet

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alue ei ole varsinaista pohjavesialuetta ja se sijaitsee kallioalueella, jossa maakerrosten paksuus on yleisesti ottaen vähäinen. Pohjaveden havaintopisteiden laatua seurataan yhteistarkkailuohjelman mukaisesti, pisteestä riippuen yhdestä kolmeen kertaan vuodessa.

Pohjavesipiste MV6 sijaitsee vanhan kaatopaikan itäreunalla ja hyötykäyttökenttien välissä. Pohjavesi virtaa pisteeltä etelään kaakkoisen avo-ojan suuntaan. Pohjavesipiste 30A sijaitsee hyötykäyttökenttien eteläpuolella, ollen näin Kaakkoisen avo-ojan länsipuolella. Jätteenkäsittelykeskuksen alueelta etelään laskevassa laaksopainanteessa sijaitsee pohjavesipiste 31. Kalliopohjavesipisteet SK4B/09 ja 257/07 sijaitsevat myös etelään suuntautuvassa kalliopainanteessa. Jätteenkäsittelykeskuksen hyötykäyttö- ja kompostointialueella (pisteelle saattaa kulkeutua vähäisessä määrin vesiä myös NCC:n asfalttiaseman ja Espoon kaupungin romuautovaraston alueilta) sijaitsee kalliopohjavesipiste 106. Piste 260/13 sijaitsee jätetäyttöalueen ja hyötykäyttöalueen välisessä ruhjeessa, johon kerääntyy pohjavesiä NCC:n asfalttiaseman ja romuautovaraston alueelta. Kalliopohjavesipisteillä 24B/05 ja 256/07 tarkkaillaan jätetäyttöalueen ja kaatopaikan laajennusalueen vaikutuksia kalliopohjaveteen.

Pohjavesipisteen MV6 pohjavesi oli vähähappista ja kemiallisen hapenkulutuksen arvo jonkin verran koholla. Havaintopisteen veden rautapitoisuus oli murto-osan tavanomaisesta ja kloridipitoisuus oli pienehkö. Alkaliniteetti selvästi koholla ja vedessä oli jonkin verran suolistoperäisiä bakteereja. Pohjavesipisteellä MV6 ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ylittyi ammoniumtypen osalta syyskuun näytteenottokerralla ja ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ylittyi koboltin osalta huhti-, elo- ja syyskuussa. Elokuun näytteenottotulos oli arseenin osalta sama kuin ympäristölaatunormi (VA 341/2009). Talousvesiastus 1352/2015, muutosasetuksen 683/2017 laatuvaatimukset ylittyivät E. colin osalta syyskuussa ja enterokokkien osalta huhti- ja syyskuussa.

Pohjavesipisteen 30A kuormitusvaikutus oli nähtävissä koholla olevina sähkönjohtavuutena, alkaliniteettina ja kloridipitoisuutena. kemiallinen hapenkulutus oli koholla ja vedessä todettiin jonkin verran suolistoperäisiä enterokokkeja. Kokonais- ja nitraattityppipitoisuudet olivat edellisiä vuosia korkeampia, mutta rautapitoisuudet olivat poikkeuksellisen pieniä. Pohjavesipisteen 31 pitoisuudet olivat vuonna 2019 aikaisempaan tapaan alhaiset. Pohjavesipisteen 30A ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ylittyi ammoniumtypen osalta elokuun sekä syyskuun näytteenottokerroilla ja ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ylittyi kloridin osalta syyskuussa. Talousvesiasetuksen 1352/2015, muutosasetuksen 683/2017 laatuvaatimukset ylittyivät E. colin osalta syyskuussa ja enterokokkien osalta huhti- ja syyskuussa.

Kalliopohjavesipisteen SK4B/09 syyskuun näytteenottotulos oli kloridin osalta sama kuin ympäristölaatunormi (VA 341/2009). Muutoin kalliopohjavesipisteen SK4B/09 pohjaveden laatu oli hyvä. Kalliopohjavesipisteen 257/07 veden laadussa ei olut havaittavissa toimita-alueen vaikutuksia. Kalliopohjavesipisteellä 257/07 talousvesiasetuksen 1352/2015, muutosasetuksen 683/2017 laatuvaatimukset ylittyivät E. colin osalta syyskuussa ja enterokokkien osalta heinä- ja syyskuussa.

Kalliopohjavesipisteillä 106 veden laatu oli kokonais- ja nitraattityppipitoisuuden osalta keskimääräistä huonompi ja pitoisuudet ovat kasvaneet selvästi kahden viimeisen vuoden aikana. Veden laatu on vaihdellut erittäin paljon tarkkailuvuodesta toiseen. Veden sähkönjohtavuus, alkaliniteetti sekä kloridipitoisuus ja kemiallinen hapenkulutus olivat aiempaan tapaan korkeita. Pohjaveden rautapitoisuus oli huomattavan korkea ja suolistobakteerien määrä oli syksyn havaintokerralla erittäin suuri. Kalliopohjavesipisteellä 106 ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ylittyi sekä ammoniumtypen että sulfaatin osalta elokuussa, kloridin osalta syyskuussa, arseenin, koboltin ja sinkin osalta huhti-, elo- ja syyskuussa, kuparin ja nikkelin osalta elo- ja syyskuussa sekä lyijyn osalta huhtikuussa. Kalliopohjavesipisteellä 106 talousvesiasetuksen 1352/2015, muutosasetuksen 683/2017 laatuvaatimukset ylittyivät nitriittitypen ja arseenin osalta syyskuussa sekä E. colin että enterokokkien osalta huhti-, elo- ja syyskuussa. Kalliopohjavesipisteen 106 elokuun näytteenottotulos oli nitraattitypen osalta sama kuin ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ja talousvesiasetuksen 1352/2015, muutosasetuksen 683/2017 laatuvaatimus.

Pisteen 260/13 pohjaveden happitilanne oli heikko ja rautapitoisuus oli koholla, sähkönjohtavuus ja alkaliniteetti olivat korkeat ja ammoniumtyppipitoisuudet olivat koholla. Pisteen 260/13 ympäristölaatunormi (VA 341/2009) ylittyi ammoniumtypen osalta elokuun ja syyskuun näytteenottokerroilla. Pohjaveden kloridi- ja sulfaattipitoisuus ovat pienentyneet aiemmista vuosista ja kloridipitoisuus oli vain hieman koholla.

Kalliopohjavesipisteillä 24B/05 ja 256/07 ei ollut havaittavissa kuormitusvaikutusta.

Täyttöjen sisäiset vedet

Kaatopaikkojen täyttöjen sisäisistä vesistä voi lukea tämän raportin luvusta 19.3 sekä liitteistä 6 ja 19.

Jätevedet

Kaikki Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella muodostuvat kuormitteiset vedet johdetaan tasausaltaiden TAL1 ja TAL11 kautta vesiasemalle ja sieltä edelleen Suomenojan jätevedenpuhdistamolle.

HSY jäte- ja vesihuolto ovat päivittäneet sopimuksen Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen jätevesien johtamisesta HSY:n yleiseen viemäriverkkoon 18.3.2019. Aikaisemman sopimuksen tavoin myös päivitetyssä sopimuksessa on asetettu raja-arvot sekä jäteveden tarkkailua koskevat kriteerit viemäriin johdettavalle vedelle.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen bio- ja viherjätteen sekä jätevesilietteen käsittelyn vesien päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 6.10.2 ja pilaantuneiden maiden käsittelyn vesien päästötarkkailusta on kerrottu tämän raportin luvussa 7.4.2. Tuhkalokeron vesistä on kerrottu luvussa 10.3.2.

Jäteveteen lisätään ennen viemäriverkkoon johtamista kemikaalia, jonka tarkoituksena on estää rikkivedyn muodostuminen jätevedessä, jolloin hajuhaitat viemäriverkostossa vähenevät (lue lisää tämän raportin luvusta 16.6).

Vuonna 2019 vesiasemalta pumpattiin Suomenojan jätevedenpuhdistamolle jätevettä noin 705 550 m3 (taulukko 54). Viemäriin johdettu vesimäärä oli noin 48 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Vanhalle kaatopaikalle ei ole kierrätetty kuormitteisia vesiä vuonna 2019.

Parametri
Yksikkö
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Virtaama
m3
749 502
475 552
705 550

Vuonna 2019 vesinäytteitä otettiin kahdeksan kertaa viemäriin johdettavasta vedestä kokoomanäytteenottona. Viemäriin johdettavalle vedelle teollisuusjätevesisopimuksessa asetetut raja-arvot ylittyivät sulfaatin osalta tammi- ja maaliskuussa 2019. Jäteveden keskimääräinen laatu vuosina 2017–2019 on esitetty taulukossa 55. Vuoden 2019 näytteenottojen analyysitulokset ovat tämän raportin liitteessä 6 ja 20. Vuosikuormat ylittivät E-PRTR:n eli Euroopan päästörekisterin raportoinnin kynnysarvot arseenin, kokonaistypen ja orgaanisen kokonaishiilen osalta.

Parametri
Yksikkö
Raja-arvo
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Vuosi 2019 minimi
Vuosi 2019 maksimi
Ammoniumtyppi
mg N/l
219
230
199
85
340
Arseeni
mg/l
0,1
0,015
0,011
0,012
0,008
0,017
Biologinen hapenkulutus, BOD7
mg O2/l
48
94
141
18
650
Elohopea
mg/l
0,01
0,000016
0,000017
0,000023
<0,00005
0,000029
Kadmium
mg/l
0,01
0,00035
0,00045
0,00022
0,00008
0,00038
Kemiallinen hapenkulutus, CODcr
mg O2/l
611
723
641
350
1 300
Kiintoaine
mg/l
187
221
77
23
160
Kokonaisfosfori
mg P/l
3,9
5,06
3,7
1,4
11,0
Kokonaishiilivetypitoisuus
mg/l
100
0,5
0,3
0,11
<0,02
0,18
Kokonaiskromi
mg/l
1
0,113
0,095
0,069
0,025
0,130
Kokonaistyppi
mg N/l
1 424
564
206
30
410
Kupari
mg/l
2
0,06
0,048
0,031
0,013
0,045
Lyijy
mg/l
0,5
0,01
0,010
0,007
0,002
0,017
Monosykliset aromaattiset hiilivedyt, laskennallinen BTEX summa
mg/l
3
0,00095
0,00113
0,00218
0,00057
0,00540
Nikkeli
mg/l
0,5
0,10
0,05
0,025
0,013
0,042
Orgaanisen hiilen kokonaismäärä, TOC
mg/
237
277
268
130
400
pH
6-11
7,60
7,58
7,69
6,90
8,10
Sinkki
mg/l
3
0,14
0,11
0,09
0,04
0,19
Sulfaatti
mg SO4/l
400
370
478
400
120
910
Sähkönjohtavuus
mS/m
1 099
607
398
200
688

Jätetäyttöjen tila

Kaatopaikan ja vanhan kaatopaikan jätetäyttöjen tilaa, rakenteiden toimivuutta sekä veden kierrättämisen vaikutuksia prosesseihin tarkkaillaan erillisen monitorointiohjelman mukaisesti. Tarkastelut perustuvat vuodesta 2007 lähtien kerättyyn havaintoaineistoon. Monitoroinnin raportoinnin yhteydessä koostetaan yhteen eri osa-alueiden tarkkailuja ja tehdään johtopäätöksiä jätetäyttöjen tilasta. Jätetäyttöjen tilaa käsitellään tarkemmin tämän raportin liitteessä 21. Vuoden 2019 Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun tulokset eivät viittaa vesikuormituksen poikkeukselliseen lisääntymiseen kuten jätetäytön rakennevaurioihin tai käyttöhäiriöihin (liite 6).

Vanha kaatopaikka

Vanhalta kaatopaikalta keskimääräinen kerätyn metaanin määrä vuonna 2019 oli 615 m3/h (740 m3/h vuonna 2018) ja kerätyn kaatopaikkakaasun metaanipitoisuus noin 46 prosenttia (noin 45 % vuonna 2018). Muodostuvan metaanin määrä on edelleen laskussa ja vastasi vuonna 2019 hyvin hajoamismallia ja sen mukaan tuotettuja arvioita. Lue lisää kaasun keräyksestä tämän raportin luvuista 14.2 ja 14.3.

Vanhalta kaatopaikalta kerätään ja mitataan suotovesiä aluekohtaisesti kolmelta alueelta (T1–T3). Alueilla T1 ja T2 on pohjasuojarakenteet, joiden alapuolisten vesien määrää ja kuormittuneisuutta tarkkaillaan jatkuvatoimisin mittauksin ja näytteenotoin. Alueet T1 ja T2 on myös suljettu kokonaan pintasuojarakentein. Alue 3 on suljettu pääosin siten, että pintarakenteetonta aluetta on jätetäytön lakialueella noin 6 prosenttia.

Vanhan kaatopaikan täyttöalueiden 1 ja 2 sisäisen veden laatua seurataan tarkkailupisteistä VKP-T1 ja VKP-T2. Näytteet otetaan vesiaseman näytteenottohanoista. Alueen T1 vedet olivat vuonna 2019 edellisten vuosien tapaan vanhan kaatopaikan laimeimpia suotovesiä, mikä on havaittavissa sekä jatkuvatoimisissa johtokykymittauksissa että suotovesilinjasta otettujen vesinäytteiden tuloksissa. T1 alueen vuoden 2019 pitoisuudet laskivat lievästi edellissyksyyn verrattuna. Vuonna 2019 täyttöalueen 2 vesimäärä laski kesää kohden ja nousi hieman loppuvuodesta. Myös linjan johtokyky laski tai nousi tasaisesti koko vuoden. Vuoden 2019 vesinäytteiden pitoisuudet olivat edellisvuoteen nähden samalla tasolla tai alhaisemmat, mikä on havaittavissa myös jatkuvatoimisen johtokykymittarin tuloksissa.

Alueen T3 suotovesilinjaan johdetaan hulevesiä, mikä näkyy voimakkaana johtokyvyn vaihteluna jatkuvatoimisessa mittauksessa sekä suurena virtaamana ja virtaamavaihteluina. Täyttöalueen 3 sisäisen veden laatua seurataan syksystä 2019 lähtien koontinäytteellä VKP-T3 suotovesipumppaamoista SVP6 ja SVP8, joihin kootaan täyttöalueen 3 suotovesiä. Aiemmin kyseinen vesinäyte otettiin vesiaseman kokoomalinjasta, johon johdettiin alueen T3 vesien lisäksi muita kuormittuneita vesiä. Uusiin näytepisteisiin tulee vain alueen T3 suotovesiä, joten syksyn tulokset edustavat hyvin alueen T3 suotovesiä, mutta eivät ole suoraan verrattavissa edellisvuosien tuloksiin. Syksyn 2019 pitoisuudet kuvastavat tyypillisiä kaatopaikan suotovesiä, eikä aikaisempien näytteenottokertojen tapaisia poikkeavan korkeita tai matalia piikkejä ole havaittavissa. Syksyn näytteenottokerran pitoisuudet ovat alueen 1 vesien pitoisuuksia korkeampia, mutta eivät kuitenkaan yllä alueen 2 tasolle.

Suotovesien kierrätysrakenteet ovat suurimmalta osin alueella 3. Vuonna 2019 ei kierrätetty suotovettä vanhan kaatopaikan jätetäyttöön. Vesimäärävertailujen perusteella vanhasta kaatopaikasta poistui arviolta noin 55 000 m3 enemmän vettä, kuin sinne imeytyi.

Vanhan kaatopaikan sisäisen veden pinnankorkeutta ja lämpötilaa tarkkaillaan HSY:n toimesta 36 täytön läpäisevästä kaasukaivosta. Osa sisäisen veden pisteistä on poissa käytöstä tai niiden antamat tulokset eivät ole luotettavia. Neljässä kaivossa havaittiin vesipinnan laskua ja viidessä vesipintojen nousua. Yhdeksässä kaivossa vesipinta pysyi edellisvuoden tasolla. Kahdessa kaivossa oli yli 50 cm pinnannousua, kun edellisvuonna kyseisen suuruisia pinnannousuja ei havaittu. Yli 50 cm pinnanlaskuja havaittiin kahdessa kaivossa, kun edellisenä vuonna niitä havaittiin kolmessa kaivossa. On vaikea arvioida, mitkä pinnakorkeuksissa havaituista muutoksista ovat seurausta alueella tehdyistä toimenpiteistä ja mitkä niistä ovat sisäisen veden todellista pinnankorkeuden muutosta. Viime vuosina jätetäytön lämpötila on laskenut keksimäärin asteen vuodessa.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun laajan tarkkailuvuoden ohjelmaan kuuluu ottaa kolme kertaa vuodessa sisäisen veden näytteet vanhan kaatopaikan pisteiltä 102, E14, P11, P3. Vuonna 2019 putkista E14 ja P11 ei saatu otetuksi näytteitä. Vanhan kaatopaikan vesinäytteet olivat yleisesti ottaen tummia, niiden sähkönjohtavuus oli korkea ja typpi- sekä kloridipitoisuudet olivat korkeita, lisäksi loppuvuodesta öljyhiilivetyjä oli kohonnut määrä.

Kalvon KAI alapuolisten vesien pitoisuuksissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia vuosina 2011–2019. Vuonna 2019 havaittiin toistaiseksi korkeimmat pitoisuudet sulfaattia lukuun ottamatta. Vuoden 2019 vesimäärät olivat saman suuruisia kuin edellisvuonna

Pohjoisen padon alueella ei ole tapahtunut suuria muutoksia viime vuosina, eikä tulosten perusteella rakenteiden toimintakyvyssä ole havaittavissa muutosta.

Vanhan kaatopaikan painumatarkkailun ja inklinometrien vuoden 2019 mittaustuloksista voi lukea tämän raportin luvusta 19.4.

Kaatopaikka

Kaatopaikan metaanin muodostuminen oli vuonna 2019 keskimäärin 703 m3/h (980 m3/h vuonna 2018) ja kaatopaikalta kerättävän kaatopaikkakaasun metaanipitoisuus oli keskimäärin 49 prosenttia, joka on samaa suuruusluokkaa kuin vuonna 2018. Muodostuvan metaanin määrä on laskenut odotettua nopeammin vuosien 2018 ja 2019 aikana. Lue lisää kaasun keräyksestä tämän raportin luvuista 14.2 ja 14.3.

Kaatopaikka koostui täytön alkuvaiheessa kahdesta täyttöalueesta (läntinen ja itäinen), jotka esitettiin aiemmin käyttötarkkailuissa omina erillisinä alueinaan täytön alkaessa itäpuolelta marraskuussa 2007 ja jatkuessa länsipuolelle helmikuussa 2009. Vuodesta 2011 lähtien molempia alueita on täytetty yhtenä täyttönä.

Kaatopaikan suotovesilinjoja tutkitaan keväisin ja syksyisin kaatopaikkojen monitorointiohjelman mukaisesti. Keväällä 2019 huoltotunnelissa tehtiin korjaustöitä, eikä sieltä voinut ottaa näytteitä työturvallisuussyistä ja suotovesinäyte saatiin ainoastaan suotovesilinjojen kokoomalinjasta, joka kerää yhteen kaikki kaatopaikan suotovedet.

Suotovesien ominaisuudet kuvastavat metaanivaiheen hajoamistilaa, eikä BOD7 ja CODCr -pitoisuuksissa ei havaittu poikkeavia tuloksia vuonna 2019. Sadantojen on todettu vaikuttavan voimakkaasti kaatopaikan suotovesilinjojen virtaamiin. Läntisellä täyttöalueella on kolme erityyppistä suotosalaojarakennetta, joiden toimivuutta tarkkaillaan vesimäärien perusteella. Eri suotovesisalaojarakenteiden vesimäärissä ei ole havaittavissa eroavaisuuksia vuonna 2019.

Pohjarakenteiden alapuolisia vesiä tarkkaillaan tunnelin suuntaisista (TP2) ja sitä kohtisuoraan (TP1) olevista salaojalinjoista. Pohjarakenteiden alapuolisten vesien virtaama- ja johtokykymittauksissa ei ole viitteitä pohjarakenteiden vuodoista vuonna 2019.

Huoltotunnelista mitattuna syksyllä 2019 kaatopaikan itäpuolen suotovesien keskimääräinen lämpötila oli 25,9 ºC ja kaatopaikan länsipuolen keskimääräinen lämpötila oli 22,9 ºC, mikä on hieman aikaisempia havaintoja alhaisempi. Kaatopaikalla on seitsemän sisäisen veden tarkkailuputkea, joista seurataan automaattisin mittauksin myös lämpötilaa sekä myös veden korkeutta. Osa sisäisen veden pisteistä on poissa käytöstä tai niiden antamat tulokset eivät ole luotettavia. Koko tarkastelujaksolla (4/2016–12/2019) putkissa P1, P2, P3, P6 ja P7 on havaittavissa lämpötiloissa laskeva trendi ja putkissa P4 ja P5 lievä nouseva trendi. Tarkasteltaessa tuloksia vain vuoden 2019 osalta putkissa P1, P2, P3 ja P4 on havaittavissa lievä laskeva trendi, putken P5 lämpötilassa ei ole muutoksia ja putkessa P7 on nouseva trendi loppuvuoden 2019 korkeiden lämpötilojen johdosta. Putkien lämpötilat ovat olleet suotovesinäytteiden lämpötiloja suurempia (noin 15 ºC) vaihdellen noin 36-50 ºC välillä ja ollen keskimäärin 41 ºC.

Putkien P1, P2 ja P5 tulosten perustella kaatopaikan sisäisen veden pinnankorkeus kohosi keskimäärin 56 cm vuoden 2019 aikana. Selkeää vuodenaikaisvaihtelua ei tuloksista ole havaittavissa, sillä putkien P1 ja P2 pinnakorkeuden laskivat kesäkuukausina, kun taas putken P5 vesipinta nousi kyseisenä ajanjaksona

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailun laajan tarkkailuvuoden ohjelmaan kuuluu ottaa kolme kertaa vuodessa sisäisen veden näytteet kaatopaikan pisteiltä P1–P7. Putkista P1–P7 näytteenotto ei ole mahdollista, joten vuonna 2019 näytteet otettiin huoltotunnelin suotovesilinjoista HT-HP8-SP ja HT-HP17-SP. Näytteenotto kaatopaikan pisteistä ei onnistunut kevätkierroksella koska huoltotunnelissa tehtiin korjaustöitä. Täyttöjen sisäiset vedet olivat kuormitteisia. Vesinäytteet olivat tummia ja niiden sähkönjohtavuus oli korkea.

Painumatarkkailu ja inklinometrit

Vanhan kaatopaikan painumatarkkailu on aloitettu vuonna 2003. Alun perin seurattavia mittauspisteitä on ollut 122 kappaletta. Vuonna 2019 mittaus tehtiin 87 mittauspisteestä.

Vanhan kaatopaikan painumamittaukset tehtiin kolmesti vuoden 2019 aikana. Ensimmäinen mittaus tehtiin toukokuussa, toinen mittaus elokuussa ja kolmas mittaus toteutettiin joulukuussa. Mittauksissa tarkasteltiin painumakaivojen, -levyjen sekä mittalinjojen ja betonipaalujen painumista. Säätöasemien pisteitä ei huomioitu eikä vertailua aikaisempien vuosien tuloksiin ole tehty näiden osalta. Tarkkailussa mukana olevista kaivoista mitattiin vuoden 2018 tapaan kannet.

Vanhan kaatopaikan painuminen on ollut hiukan nopeampaa vuonna 2019 kuin vuoden 2018 aikana. Painuminen on ollut nopeinta vanhan kaatopaikan keskellä kaakkois- ja itäpuolella vuonna 2019. Vuoden 2018 joulukuun ja vuoden 2019 joulukuun välisellä ajan jaksolla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen vanhan kaatopaikan yläosassa kaakkoisrinteellä sijaitsi eniten painuneet pisteet, painumalevy numero 9 (painuma 19 cm) ja painumakaivo numero 45 (painuma 18 cm). Painumatarkkailun raportti vuodelta 2019 on esitetty liitteessä 22.

Vanhan kaatopaikan vakavuutta (sivuttaissiirtymiä) on seurattu inklinometrien avulla vuoden 2011 alusta alkaen. Inklinometreistä viisi kappaletta (numerot 1,2,4,5 ja 9) oli toiminnassa vuonna 2019. Suurin siirtymä vuoden aikana havaittiin inklinometrissä 2 (60 mm rinnettä alaspäin). Muilta osin inklinometrien mittaustuloksista havaittavissa olevat muutokset vastaavat hyvin pitkälti pidemmän tarkkailuvälin aikana tapahtuneita muutoksia. Inklinometreistä voi lukea lisää liitteestä 21.

Melu

Äänenpainetasoja valvotaan Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella ja lähiympäristössä Uudenmaan ELY-keskuksen 27.11.2017 hyväksymän meluntarkkailuohjelman mukaisesti. Melutason valvonnan tarkoituksena on tiedostaa HSY:n Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminnoista aiheutuvat meluhaitat sekä ryhtyä tarvittaessa korjaaviin toimenpiteisiin. Samalla valvotaan, että ei ylitetä ympäristöluvissa ja muualla lainsäädännössä asetettuja melutason ohje- ja raja-arvoja.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen melutarkkailu on aiemmin perustunut pelkästään melumittauksiin. Vuotuisten ympäristömelumittausten tueksi jätteenkäsittelykeskuksen toiminnoista on laadittu melumallinnus, jota tarvittaessa päivitetään toimintojen merkittävästi muuttuessa tai kun uusia melua aiheuttavia toimintoja otetaan käyttöön. Mallinnuksessa on otettu huomioon paitsi Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa tapahtuvat toiminnot myös jätteenkäsittelykeskuksen ympäristössä merkittävästi melua aiheuttavat toiminnot, esimerkiksi kiviaineksen ottaminen, maa-ainesten vastaanotto ja valtatien 1:n liikenne. HSY:n arvion mukaan vuonna 2019 ei toiminnassa tapahtunut muutoksia, jotka olisivat edellyttäneet melumallin päivitystä.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa suoritettiin vuonna 2019 tarkkailuohjelman mukaisesti ympäristömelun omavalvontamittaukset kolmessa mittauspisteessä 12.4.2019, 25.7.2019, 8.10.2019 ja 10.12.2019. Mittauspisteet sijaitsevat jätteenkäsittelykeskuksen lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristömelun omavalvontamittausten mittauspistekohtaiset pöytäkirjat jokaiselta mittauskerralta vuonna 2019 on koottu liitteeseen 7.

Melutasoa mitattiin kaikissa mittauspisteissä yhtäjaksoisesti noin 30 minuutin ajan mittaajan ollessa paikan päällä seuraamassa mittaustapahtumaa. Melumittaukset pyrittiin toteuttamaan Ympäristöministeriön mittausohjeen 1/1995 mukaisissa sääolosuhteissa. Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristössä tehtyjen melumittausten mitatut arvot eivät ylittäneet jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöluvissa määriteltyä ekvivalenttimelutason raja-arvoa.

Kolmperän mittauspisteessä merkittävin melulähde oli valtatie 1:n (Turunväylä) melu. Mittausepävarmuus huomioiden Kolmperän mittauspisteeltä ei voida todeta onko huhti-, heinä- ja joulukuun mittausten ja täten koko vuoden mittausten keskiäänitaso yli tai alle ympäristöluvassa määritellyn 55 dB raja-arvon. Laitamaan ja Råbackan mittauspisteissä merkittävin melulähde oli jätteenkäsittelykeskuksen melu. Näissä pisteissä keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvassa määritellyn 55 dB raja-arvon muiden paitsi joulukuun mittauskerran osalta, jolloin ei voida todeta onko joulukuun mittausten ja täten koko vuoden mittausten keskiäänitaso yli tai alle ympäristöluvassa määritellyn 55 dB raja-arvon.

Laitamaan ja Råbackan mittauspisteillä (mittauspisteet 2 ja 3) Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ja muun melun yhteisvaikutus on mittaustuloksien perusteella kohtuullinen. Kolmperässä (mittauspiste 1) on viime vuosina moottoritien aiheuttaman melun lisäännyttyä melutaso paikoittain yhdessä jätteenkäsittelykeskuksen aiheuttaman melun kanssa lähellä asumiseen ja virkistysalueille asetetun päiväajan raja-arvoa.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristömelun omavalvontamittausten tulokset vuodelta 2019 eivät merkittävästi eroa aikaisempien vuosien tuloksista (taulukko 56). Vuosien 2017–2019 tuloksia vertailtaessa on kuitenkin huomioitava, että vuonna 2019 mittauskertoja on ollut kerran enemmän.

Mittauspiste
Paikka
Etäisyys rajasta
Vuosikeskiarvo 2017, LAeq
Vuosikeskiarvo 2018, LAeq
Vuosikeskiarvo 2019, LAeq
Mittauspiste 1
Kolmperä
700 m
46,9 dB
45,5 dB
45,3 dB
Mittauspiste 2
Laitamaa
500 m
38,9 dB
40,3 dB
39,0 dB
Mittauspiste 3
Råbacka
600 m
40,9 dB
37,9 dB
42,1 dB

Vuonna 2019 Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen toiminnasta ei ole annettu melupalautteita.

Ympäristön ja viheralueiden hoito

Yleistä

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa on pyritty lisäämään alueiden helppohoitoisuutta yhdistämällä lähekkäin sijaitsevia kasviryhmiä yhtenäisiksi kasviryhmiksi. Kasviryhmien väliin on levitetty peittävää risuhaketta vähentämään rikkakasvien lisääntymistä. Puiden ympärille on istutettu pensasryhmiä, joiden tarkoituksena on muodostaa monikerroksellinen kasviryhmä. Yhtenäisten kerroksellisten kasviryhmien lisäyksellä on parannettu ympäristön visuaalista ilmettä, lisätty hoidettavien alueiden helppohoitoisuutta ja tiheiden kasvillisuusryhmien pölyltä ja melulta suojaavia ominaisuuksia.

Viheralueiden rakentamisessa on käytetty Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa valmistettua kasvualustaa. Istutusalueille on lisätty uutta kasvualustaa maan humuspitoisuuden lisäämiseksi ja tarkoituksena estää ravinteiden huuhtoutuminen ympäristöön. Kasvualustan lisääminen on lisännyt pensaiden ja puiden kasvua ja rehevyyttä sekä selviytymistä vähäsateisista kasvukausista.

Vieraskasvilajit

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa on kiinnitetty erityisesti huomiota haitallisten vieraslajien lisääntymismahdollisuuksien ehkäisemiseen kasvualustojen valmistusalueiden ympäristössä, viheralueilla ja suojavihervyöhykkeellä. Haitallisten kasvilajien säännöllisellä tarkkailulla, hävittämisen suunnittelulla ja toteuttamisella on ennaltaehkäisty haitallisten kasvilajien lisääntymistä alueilla. Kasvukaudella 2019 on suoritettu alueen haitallisten kasvilajien kartoitus, torjunta ja toimenpiteiden tiedot on tallennettu kasvilajeittain karttaan. Kartalle tallennettujen tietojen avulla seurataan vuosittain torjuntatyön tuloksia vähentyneiden haitallisten kasvilajien määrissä. Kasvukauden aikana on poistettu jättiukonputkien, jättipalsamien, ruttojuurien ja tatarkasvustojen alkuja.

Vieraskasvilajeista puhdistetusta maa-aineksesta/kasvualustasta (luku 8.2.3) rakennettiin kaatopaikan pintarakenteeseen koealue. Tarkoituksena on seurata kasvillisuuden kehittymistä tulevina kasvukausina mitä kasvilajeja ja mahdollisesti vieraskasvilajeja koealueilla alkaa kasvaa.

Metsän hoito

HSY jätehuollon omistamilla metsäalueilla on hoidossa noudatettu metsänhoito -suunnitelmaa, jonka laadinnassa on huomioitu suojaviheralueen hoitosuunnitelma. Metsähoitosuunnitelma sisältää metsän yhteenvetotiedot, perustiedot kuvioittain ja metsäkartat. Suunnitelman mukaisesti on suoritettu määrätyllä alueella ennakkoraivaus ja harvennushakkuu. Edellisen kauden pienaukko hakkuualueelle on istutettu lehtikuusen ja tavallisen kuusen taimia. Määrällisesti kuusentaimia istutettiin 1 300 kappaletta. Täydennysistutuksia on suoritettu pelto- ja metsäalueille.

Pörriäisbaari

HSY ja NCC Industry rakensivat yhdessä Pörriäisbaarin luonnon hyödyllisille hyönteisille toukokuussa 2019. Pörriäisbaarin tarkoituksena on auttaa hyönteisiä löytämään sopivia ravintokasveja ja asuinsijoja ja näin helpottaa muun muassa ruoantuotannon kannalta oleellisten pölyttäjien ahdinkoa (lue lisää tämän raportin luvusta 15.3).

Roskaantuminen

Jätteenkäsittelykeskuksen alueella ja sen lähiympäristössä ehkäistään roskaantumista. Jätteenkäsittelykeskuksen ympäristöön levinneitä roskia on kerätty tarpeen mukaan. Vuonna 2019 roskien keräystä alueella suorittivat HSY:n lisäksi muun muassa lähialueiden urheiluseurat.

Haittaeläimet

Jätteenkäsittelykeskuksen alueelle on sijoitettu myrkkyä sisältäviä syöttiasemalaatikoita, jotka tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti. Tuholaistorjunnassa käytetään kampanjaluontoista jyrsijätorjuntaa, jossa jyrsijätorjunnan tilanne tarkastetaan kuukausittain ja jyrsijämyrkyt korvataan myrkyttömällä syönnin indikoimiseen tarkoitetulla palalla, kun syöntiä ei ole. Jyrsijäasemien torjunta- ja tarkastuskäyntejä tehdään 24 kertaa vuodessa. Tarkastelualue on jaettu yhteensä kahdeksaan eri osaan. Syöttiasemalaatikot sijaitsevat sellaisilla alueilla, joissa oletetaan olevan jyrsijöitä ja niiden sijoittelua muutetaan tarpeen mukaan. Syöttiasemalaatikot ennalta ehkäisevät mahdollisen jyrsijäkannan kasvua alueella. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen jyrsijäasemien torjunta- ja tarkastuskäyntien vuosiraportti 2019 on tämän raportin liitteenä 23.

Toimistorakennuksien ja Ämmässuon Sortti-aseman ympäristössä syöntimäärä on ollut niukkaa ja havainnot vähäisiä. Vanhan kaatopaikan alueella syönti on säännöllisen niukkaa. Kaatopaikalla on aktiviteettiä kohtalaisesti ympäri vuoden. Kaasuvoimalan ja materiaalinkäsittelykentän alueilla rottahavainnot ovat kasvaneet kesästä syksyä kohden. Kompostointilaitoksen reuna-aidan alueella pyritään estämään luonnossa elävien jyrsijöiden saapuminen alueelle korvaamaan torjunnan alla olevaa kantaa. Kompostointilaitokset ovat jätteenkäsittelykeskuksen haastavin kohde. Kompostointilaitoksilla vuoden 2019 aikana tehty säännöllisesti kärpästorjuntaa ja sijoitettu rottien kulkureiteille kontaktiainemyrkkyä. Kompostointilaitoksien jyrsijätorjunnasta sekä kärpäsmyrkytyksistä on kerrottu kappaleessa 6.11.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa on aikaisempina vuosina karkotettu harmaalokkeja työsuojelullisena toimenpiteenä paukkupanoksin ja ampumalla. Harmaalokkien karkottaminen ampumalla on lopetettu vuoden 2016 alusta. Viime vuosien muuttuneesta jätteen käsittelyn luonteesta johtuen lokkien määrä on vähentynyt. Nykyään lokkien ja varislintujen esiintyminen on painottunut biojätteen käsittelyn puolelle. Lue lisää Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lokki- ja varislinnuista tämän raportin luvusta 19.10.

Linnut

Lintulaskennat aloitettiin Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella vuonna 2003. Laskennoissa havainnoidaan jätteenkäsittelykeskuksen alueella esiintyvää linnustoa. Alueen näkyvimmät linturyhmät ovat parvina esiintyvät lokki- ja varislinnut. Laskennat antavat yleiskuvan linnuston lajistosta ja lukumääristä. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lintulaskentojen havainnoista vuonna 2019 voi lukea tarkemmin tämän raportin liitteestä 24.

Lokkilinnut ovat olleet seurannan erityiskohteena laskennoissa alusta alkaen. Vuonna 2019 jätteenkäsittelykeskuksessa havaittiin lokkilajeista nauru-, kala-, selkä-, harmaa-, aroharmaa- ja merilokki. Lokkien yksilömäärät ovat pysytelleet melko matalalla tasolla useamman vuoden ajan. Lokkien yksilömäärät ovat vähentyneet ja joidenkin lajien oleskelukausi Ämmässuolla on lyhentynyt. Lokkien oleskelu painottui biojätteen käsittelyalueelle ja muun muassa vanhan kaatopaikan rinteet olivat lokkien suosima oleskelualue ruokailujen ulkopuolella. Lokkien lisäksi Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueella oleskelee pääasiassa varislintuja. Lokkien yksilömäärien vähentyessä varislinnuista on tulossa Ämmässuon näkyvin linturyhmä, naakan ollessa niistä selkeästi runsaslukuisin.

Laskennoissa seurataan lokki- ja varislintujen lisäksi jätteenkäsittelykeskuksen alueella esiintyvää muuta linnustoa kuten kottaraisia ja parvilintuja saalistavia petolintuja. Kottaraisten määrät Ämmässuolla ovat vähentyneet vuosien kuluessa. Petolinnuilla oli melko hyvä esiintymisvuosi Ämmässuolla, minkä taustalla oli hyvä pesintävuosi. Yleisin Ämmässuolla havaittu petolintu oli kanahaukka. Pikkulintujen sekä kahlaajien lajistoa seurataan yleisellä tasolla alueen kehittymistä silmällä pitäen. Havaintoja sorsalinnuista ja kahlaajista ei juuri tehty vuonna 2019. Jätteenkäsittelykeskuksen alueen rakennetuilla avomailla oleskelevaa muutto- ja pesimälinnustoa seurataan laskennoissa toissijaisesti.

Energian tuotanto ja kulutus sekä energiatehokkuuden parantaminen

Energian tuotanto ja kulutus

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen on rakennettu sisäinen sähköverkko, joka on jaettu voimalaitos- ja teollisuusverkkoon. Voimalaitosverkko käsittää sähkön tuotannon (kaasuvoimala, rakennusvuosi 2010, ja biokaasuvoimala, rakennusvuosi 2016), voimalaitosverkon omakäytön ja sähkön myynnin. Teollisuusverkko koostuu jätteenkäsittelykeskuksen verollisesta sähkön kulutuksesta (kompostointi, vesienhallinta ym.).

Vuonna 2019 tuotettiin sähköä noin 12 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna ja jätteenkäsittelykeskuksen sähkön kulutus nousi noin 5 prosenttia. Kulutuksen nousuun on syynä lähinnä sähkönkulutuksen nousu biojätteen käsittelyssä. Biokaasuvoimala on hyväksytty uusiutuvalla energialla tuotetun tuotantotuen (ns. syöttötariffi) piiriin, tuotantotuen lisäksi laitos saa ns. lämpöpreemiota, joka edellyttää, että voimalan kokonaishyötysuhde on vähintään 75 prosenttia. Hyötysuhdetavoitteen saavuttamiseksi ensisijaisesti hyödynnetään biokaasuvoimalan tuottama lämpö. Taulukossa 57 on esitetty vuotuiset sähkön tuotanto- ja kulutustiedot vuosien 2017–2019 osalta.

Parametri
Yksikkö
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Tuotettu sähköä
kWh
69 465 482
60 441 220
53 127 656
Myyty sähköä
kWh
53 175 602
44 617 121
36 515 168
Ostettu sähköä
kWh
87 412
25 150
24 100
Oma sähkönkulutus voimalaitosverkko
kWh
8 734 731
7 618 586
7 558 889
Oma sähkönkulutus teollisuusverkko
kWh
7 642 621
8 230 854
9 077 699
Oma sähkönkulutus yhteensä
kWh
16 377 352
15 849 440
16 636 588

Alueelle on rakennettu sisäinen aluelämpöverkko, johon kaasuvoimalan ja biokaasuvoimalan jäähdytysvesistä tuotetaan lämpöä. Lämpöä hyödynnetään alueen rakennusten lämmittämisessä. Aluelämpöä hyödynnettiin noin 10 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Moottoreiden tuottama hyödyntämätön lämpö johdetaan voimalaitosten hätäjäähdytysten kautta ulkoilmaan. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen aluelämmön kulutus vuosina 2017–2019 on esitetty taulukossa 58.

Parametri
Yksikkö
Vuosi 2017
Vuosi 2018
Vuosi 2019
Aluelämmön kulutus
MWh
18 372
18 839
16 942

Energiatehokkuuden parantaminen

Alueella on kyetty merkittävästi vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta muun muassa korvaamalla polttoöljyä kaukolämmöllä rakennusten lämmityksessä. Alueella on myös pyritty sähköistämään mahdollisimman paljon jätteenkäsittely prosesseja.

HSY on solminut työ- ja elinkeinoministeriön kanssa kuntien energiatehokkuussopimuksen syksyllä 2016. Sopimuksessa on sitouduttu vähintään 7,5 prosentin energiansäästöön vuoteen 2025 mennessä vuoden 2015 tasoon verrattuna. Lisäksi HSY oli asettanut 4 prosentin energiansäästö välitavoitteen vuoteen 2020 mennessä, joka saavutettiin jo 2018 vuoden lopussa muun muassa hyödyntämällä kompostointiprosessissa energiatuotannon hukkalämpöä. HSY raportoi energiatehokkuustyöstä vuosittain Motivalle.

HSY on laatinut resurssitehokkuuden toimintasuunnitelman vuosille 2019–2021. Suunnitelman tavoitteena on parantaa HSY:n oman toiminnan energia- ja materiaalitehokkuutta sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Vuoden 2019 aikana energiatehokkuutta on pyritty parantamaan siirtymällä käyttämään kuonankäsittely-prosessissa aggregaattien sijaan suorasähköä sekä optimoimalla kompostointilaitoksen IV-laitteistoa.

Työsuojelu ja -turvallisuus

Jätteenkäsittelykeskuksen työntekijöille tapahtui vuoden 2019 aikana kuusi työtapaturmaa, joista kaksi johti sairaspoissaoloon. Jätteenkäsittelykeskuksen alueelta raportoitiin yhteensä 169 turvallisuushavaintoa, joista 140 kappaletta oli turvallisuuteen liittyviä havaintoja, 17 kappaletta läheltä piti -havaintoja ja 12 kappaletta ympäristöhavaintoja vuoden 2019 aikana. Työnjohto käsittelee havainnot ja korjaavista toimenpiteistä sovitaan kirjallisesti. Toimenpiteiden toteuttamista seurataan sähköisellä työkalulla kuukausittain. Aikaisempien vuosien tapaan merkittävimmät turvallisuushavainnot liittyivät koneisiin ja laitteisiin.

Vuoden 2019 aikana jätteenkäsittelykeskuksen alueella suoritettiin eri toimintojen osalta yhteensä 20 turvallisuuskävelyä, joista on laadittu erilliset pöytäkirjat.

Jätteenkäsittelykeskuksessa pidettiin 15.3.2019 vuotuinen työsuojelun koordinaatiokokous, johon osallistui alueen toimintovastaavat sekä HSY:n työsuojeluorganisaation edustajat. Kokouksessa käytiin läpi jätteenkäsittelykeskuksen työsuojelun kokonaisuus ja merkitys yhteisenä työpaikkana. Biojätteen käsittelylaitoksien urakoitsijoille järjestettiin vuotuinen työturvallisuuden koordinaatiokokous 11.12.2019.

Jätteenkäsittelykeskuksen urakoitsijoille järjestettiin 11.12.2019 vuotuinen työturvallisuudenkoordinaatiokokous, jossa käsiteltiin ajankohtaisia asioita ja käytiin läpi vuoden aikana tehdyt turvallisuushavainnot ja läheltä piti -tilanteet. Kokoukseen osallistui alueen urakoitsijoiden edustajat sekä jätteenkäsittelykeskuksen työsuojeluorganisaation edustajat.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen työoloihin ja alueella työskentelyyn liittyviä työpaikkaselvityksiä toteutettiin lääkärikeskus Aavan kanssa yksi vuoden 2019 aikana. Ämmässuon Sortti-asemaan liittyvä työpaikkakäynti pidettiin 24.9.2019. Lääkärikeskus Aava on laatinut työpaikkaselvityksistä erilliset raportit.

Aluehallintovirasto teki työsuojelutarkastuksen Ämmässuolla tapahtuneeseen rikkihappo-onnettomuuteen liittyen 12.3.2019. Tapahtumasta on laadittu tarkastuskertomus Dnro ESAVI/5482/05.13.01.01/2019.

HSY:lle myönnettiin 3.4.2019 työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen sertifikaatti ISO 45001. Johtamisjärjestelmän mukainen ulkoinen auditointi suoritettiin joulukuussa 2019 (lue lisää tämän raportin luvusta 2).

Jätteenkäsittelykeskuksen työsuojelu- ja palotarkastukset on koottu tämän raportin lukuun 3.6.

Tutkimushankkeet

Yleistä toiminnasta

Tutkimustoiminta on painottunut erilaisiin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin kuten jätevesilietteen käsittelyyn ja kuonan hyödyntämiseen liittyviin tutkimuksiin sekä ekoteollisuuskeskusta tukevaan kehittämistyöhön. Lisäksi on jatkettu muun muassa kaatopaikkojen pintarakenteisiin sekä biojätteen käsittelyyn liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.

Jätteen hyödyntämiseen ja käsittelyyn liittyvät tutkimukset

Jätevoimalan tuhkan ja kuonan hyödyntämisen tehostamiseksi käynnistettiin projekti, jossa selvitetään vuosien 2019–2021 aikana mahdollisimman laajasti kuonan käsittelyä tehostavia menetelmiä, käsittelyn laadun seurantaa ja lopputuotteiden jatkojalostusvaihtoehtoja. Lisäksi projektissa selvitetään vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavan tuhkan käsittelyn tehostamista ja mahdollista haitta-aineiden talteenottoa. Vuoden 2019 aikana työ painottui tuhkan ja kuonan hienoaineksen käsittelyvaihtoehtojen kartoittamiseen ja ensimmäisiin laboratoriomittakaavan kokeiluihin.

Vuonna 2018 alkanut Lietehiilihanke jatkui. Keväällä 2019 hankkeessa toteutettiin puhdistamolietteen pyrolyysin koeajoja Gasumin Topinojan laitoksella Turussa. Heinäkuussa Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa toteutettiin koe, jossa tutkittiin Turussa tuotettujen lietehiilten vaikutuksia kompostointiprosessiin.

Keväällä 2019 käynnistettiin hanke Sortti-aseman kiviaineksen hyötykäytön edistämiseksi. Tällä hetkellä kiviainesta käytetään lähinnä kaatopaikkarakenteisiin, mutta tarkoituksena olisi löytää uusia ratkaisuja ja parhaat käytännöt kivijakeen käsittelyyn ja uusiin uudelleenkäyttömahdollisuuksiin.

Ekoteollisuuskeskusta ja kiertotaloutta tukeva tutkimus

Pääkaupunkiseudun jätteenkäsittelyä kehitetään jatkuvasti kiertotalouden ja teollisten symbioosien periaatteilla toimivaksi ekoteollisuuskeskustoiminnaksi Espoon Ämmässuolla, Helsingin Kivikossa ja Vantaan Seutulassa. Osana tämän toiminnan edistämistä 6Aika – tulevaisuuden kiertotalouskeskukset (CIRCHUBS) -hanke jatkui yhteistyössä muun muassa Business Tampereen, Lounais-Suomen jätehuollon, Kiertokaari Oy:n, Tampereen yliopiston, Turun AMK:n ja Ekokumppanien kanssa. Hankkeen tavoitteena oli edistää kiertotalouteen pohjautuvaa toimintaa ja työpaikkojen syntymistä alueelle. HSY:n toimesta hankkeessa kehitettiin kiertotalouskeskusten TKI-prosesseja systematisoiva toimintamalli ja materiaalitehokkuuden laskentaa. TKI-toimintamallin luomiseen pääsivät osallistumaan nykyisten Ekomo-kumppanien lisäksi osallistujia myös muun muassa omistajakaupungeista ja alueen tutkimus- ja koulutusorganisaatioista. Kehitystyötä tehtiin vuoden 2019 aikana erilaisten työpajojen ja konsulttitöiden muodossa ja hanke päättyi 30.9.2019.

Vuoden 2019 lopussa päättyneessä BIORENT-hankkeessa kehitettiin biojätteen lajittelun tehostamista ja ruokahävikin ehkäisemistä vuokra-asuntokiinteistöillä. HSY:n kumppaneina hankkeessa olivat vuokra-asuntoyhtiöt Sato Oyj ja Kojamo Oyj sekä ruokahävikkitoimijat Rhea Solutions Oy ja From Waste to Taste ry. HSY koordinoi hanketta. Syksyllä 2019 toteutettiin Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa lajittelututkimukset, joilla selvitettiin tehtyjen toimenpiteiden vaikutusta. Samassa yhteydessä toteutettiin HSY:n monilokeropilotin lajittelututkimukset, joissa selvitettiin pilottiin osallistuneiden lajittelun muutosta monilokeron käyttöönoton jälkeen.

Infrarakentamiseen ja kaatopaikkojen jälkihoitoon liittyvä tutkimus

Kuonan, erilaisten bentoniittiseosten ja rakentamisessa muodostuvien kaivumaiden hyötykäyttöä kaatopaikan väliaikaisessa pintarakenteessa selvitetään erillisessä projektissa. Vuoden 2019 aikana jatkettiin aiemmin toteutettujen pintarakenteiden seurantaa. Hankkeessa valmistui diplomityö, jossa tutkittiin pintamaakerroksessa käytettävien materiaalien hulevesivaikutusta ja vesistökuormitusta (Kaatopaikan pintarakenteen toiminta: Ämmässuon koerakenteet / Alina Reiman http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201911266294).

Kaatopaikkojen monitorointiin liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä on jatkettu muun muassa mikrometeorologisten mittausten, kaatopaikan hajoamisprosessien ja rakenteiden monitoroinnin sekä painumamittausten osalta (katso tämän raportin luvut 19.1.4, 19.3 ja 19.4). Lisäksi vuonna 2019 teetettiin selvitys kaatopaikan hajoamisprosessien tehostamisesta entsyymikäsittelyllä.

HSY on mukana myös UUMA3-hankkeessa, jossa edistetään muun muassa kuonien hyötykäyttöä maarakentamisessa.

Uusiutuva energia

Keväällä 2019 laadittiin selvitys kaatopaikkakaasun vähenemisen takia vajaalle käytölle jäävien kaasumoottoreiden käytön tehostamisesta. Tavoitteena oli löytää teknistaloudellisesti toimiva ratkaisu, jolla hyödyntää pitkällä aikavälillä mahdollisimman hyvin kaikkia kaasuvoimalan kaasumoottoreita uusiutuvan energian tuotantoon. Selvityksen tuloksia hyödynnetään, kun kaasumoottoreiden revisiointia suunnitellaan ja toteutetaan lähivuosina.

Ämmässuon alueen tuulivoimahanketta on edistetty neuvotteluilla Espoon kaupungin ja muiden viranomaisten kanssa. Neuvotteluissa on käsitelty muun muassa kaavoitustarpeita ja kaavamuutoksen mahdollista aikataulua.

Sidosryhmäyhteistyö

Ympäristökasvatus ja vierailut

HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Vierailun aikana tutustutaan jätteenkäsittelykeskuksen toimintaan. Vuonna 2019 jätteenkäsittelykeskuksessa kävi tutustumassa 26 koululais- ja opiskelijaryhmää.

Jätteenkäsittelykeskukseen tehdään paljon asiantuntijavierailuja. Vierailijat ovat tyypillisesti ympäristö- ja kunta-alan asiantuntijoita, tekniikan alan yritysten edustajia, tutkijoita ja toimittajia. Suuri osa vierailijoista on ulkomaalaisia. Vierailijat ovat kiinnostuneet jätteenkäsittelykeskuksen ja Ekomon toiminnasta muun muassa uusio- ja kierrätysmateriaalien käytöstä sekä käsittelystä, biojätteen käsittelystä, kaatopaikka ja biokaasun keräyksestä sekä kaatopaikkarakentamisesta. Vuonna 2019 tehtiin 58 asiantuntijavierailua jätteenkäsittelykeskukseen.

Sidosryhmäyhteistyö

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen ympäristöasioiden sidosryhmille järjestettiin vuoden aikana kaksi tapaamista (19.3.2019 ja 3.9.2019), joissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, ympäristötarkkailuja, alueen lupatilannetta sekä tiedotettiin Ämmässuon toiminnoissa tapahtuvista muutoksista.

Lisäksi HSY on pitänyt Nuuksio-seuran kanssa kaksi yhteistyöpalaveria vuonna 2019 (16.4.2019 ja 14.8.2019).

Lähialueen asukkaille järjestettiin avoimet ovet -tilaisuus Ämmässuolla 8.6.2019. Asukkaat saivat kahvikupin äärellä jutella jätteenkäsittelykeskuksen toiminnasta ja jätteiden lajittelusta. Alueen toimintaan pääsi tutustumaan bussikierroksilla.

Tekstiviestipalvelu Ämmässuon lähiseudun asukkaille

HSY:n Hopealuoti-ryhmätekstiviestipalvelulla viestitään asukkaille Ämmässuon poikkeustilanteista. Poikkeustilanteiden lisäksi kaikki tiedossa olevat mahdollisesti hajua aiheuttavat työt ilmoitetaan lyhyesti palvelun kautta ja viestissä ohjataan asukkaat lukemaan tarkemmin aiheesta sivulta www.hsy.fi/ammassuo. Tällä tavoin on mahdollista viestiä myös vähemmän vakavista aiheista.

Uutiskirje Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen naapureille

HSY:n jätehuollon ja Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kuulumisia on voinut lukea kahdesta uutiskirjeestä (29.5.2019 ja 26.11.2019) vuonna 2019. Uutiskirjeen voi tilata suoraan omaan sähköpostiinsa sähköisellä tilauslomakkeella (https://uutiskirje.hsy.fi/).

Katsaus tulevaan

Jätelain 1.1.2020 voimaan tulevassa muutoksessa täsmennettiin kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua (TSV) koskevaa sääntelyä. Muutoksen seurauksena jätteen haltijan tulee jätteiden ja sivuvirtojen tietoalustassa (ns. Materiaalitori) läpikäytävän menettelyn avulla osoittaa, ettei yksityistä palvelutarjontaa ole kohtuullisesti saatavilla ja, että edellytykset kunnan toissijaisen jätehuoltovelvollisuuden nojalla antamalle palvelulle ovat näin ollen olemassa. Tämän muutoksen arvioidaan jossain määrin vähentävän Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen tuotavien jätteiden määrää tulevaisuudessa.

EU:n jätesäädöspaketin muuttuneet säännökset on pantava täytäntöön kansallisessa lainsäädännössä 5.7.2020 mennessä. Säädökset sisältävät useita merkittäviä muutoksia, kuten uudet kierrätystavoitteet sekä säännökset pakkausjätteiden tuottajien kustannusvastuusta. Ympäristöministeriön asettama jätelakityöryhmä päätti työnsä syyskuussa 2019. Luonnosta hallituksen esitykseksi jätelain muuttamiseksi odotetaan alkuvuonna 2020.

Säännökset, joilla rajoitetaan biohajoavan ja muun orgaanisen tavanomaisen jätteen hyväksymistä tavanomaisen jätteen kaatopaikalle tulivat sovellettaviksi 1.1.2016. Niiden mukaan jätteen orgaanisen aineksen pitoisuus saa olla enintään 10 prosenttia. Rakennus- ja purkujätteiden osalta säännöksiä sovelletaan täysimääräisesti 1.1.2020 lähtien.

HSY sai 3.12.2018 pyrolyysiä koskevan koetoimintaluvan ja syyskuussa 2019 HSY:n hallitus hyväksyi pyrolyysin koetoimintalaitoksen hankinnan. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen alueelle sijoittuvalla koelaitoksella pilotoidaan jätevesilietteiden käsittelyä pyrolyysitekniikalla. Blominmäen jätevedenpuhdistuslaitoksen käynnistyessä jätevesilietteiden toimitukset Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen kasvavat merkittävästi. Pyrolyysitekniikalla on mahdollista valmistaa lietteestä haitatonta ja hyödynnettävissä olevaa materiaalia. Pyrolyysilaitoksen koetoiminta aloitetaan todennäköisesti 2020–2021 vuoden vaihteessa.

Ekomon kehittäminen jatkuu Ämmässuolla erilaisten tutkimushankkeiden ja pilottien sekä uusien kumppanuuksien myötä. Tavoitteena on, että HSY:n toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien uutta jalostusta. Kulmakorpi I alueen rakentuminen antaa uusia mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen tulevina vuosina.

HSY:n strategisena tavoitteena on vähentää oman toiminnan ja tuottamiemme palvelujen kasvihuonekaasupäästöjä. Tätä työtä tehdään jätteenkäsittelykeskuksessa muun muassa vähentämällä kaatopaikkojen metaanin hajapäästöjä, energiansäästötoimilla sekä lisäämällä oman uusiutuvan energian tuotantoa. Uusiutuvaa energiaa tuotetaan biokaasusta sekä kaatopaikkakaasusta. Vuoden 2020 aikana jatketaan selvittelyjä energian tuottamiseksi tuulivoimalla.

Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa varaudutaan myös poikkeustilanteisiin ja vuoden 2020 aikana luodaan alueelle varautumissuunnitelma ja päivitetään ympäristönäkökohtien ennaltavarautumissuunnitelma. Varautumissuunnitelmassa huomioidaan muun muassa Vantaan Energian jätevoimalan yllättävät korjaustoimenpiteet, sähkön tuotannon häiriöt ja muut oleellisesti toimintaan vaikuttavat ulkoiset tapahtumat. Ilmaston muuttuessa on alueella varauduttava myös hallitsemaan suurempia vesimassoja. Tätä varten 2020 alkuvuodesta otetaan käyttöön käänteisosmoosilaite puhdistamaan lievästi kuormitteisia hulevesiä.

Vuosi 2020 näyttää mihin suuntaan jätevirrat Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa kääntyvät ja miten kiertotalous tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan jätteiden käsittelyyn. Visiona on, ettei alueella olisi enää jätteitä – vain raaka-aineita tuotteistettavana.

Liitteet

Liite 1. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen nimikkeet ja rakenteet 24.2.2020

Liite 2. Vanhan kompostointilaitoksen haju- ja ammoniakkimittaukset 16.9.2019

Liite 3. Kompostointilaitoksen haju- ja ammoniakkimittaukset 6.11.2019

Liite 4. Ilmanlaatu Ämmässuolla 2019

Liite 5. Biojätteen käsittelyn viemäriin johdettavan veden MetropoliLabin testausselosteet vuonna 2019

Liite 6. Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailu vuonna 2019

Liite 7. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen ympäristömelun omavalvontamittaukset 2019

Liite 8. PIMA-käsittelyn viemäriin johdettavan veden MetropoliLabin testausselosteet vuonna 2019

Liite 9. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen eristeasfaltoidut alueet 26.1.2018

Liite 10. Vantaan Energian jätevoimalan pohjakuonan perusmäärittely 2019

Liite 11. Ämmässuon Ekomo-yritysten tuotantotiedot vuonna 2019 (vain viranomaiskäyttöön)

Liite 12. Polttoainesäiliöiden vuositarkastus 2019

Liite 13. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen rakennushankkeet 2019

Liite 14. Kaatopaikan toteutuneet- ja väliaikaiset pintarakenteet 10/2019 mennessä

Liite 15. Vanhan kaatopaikan toteutuneet pintarakenteet 10/2019 mennessä

Liite 16. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen hajutarkkailu 12.8.2019

Liite 17. Metaanimittaukset Ämmässuon vanhalla kaatopaikalla 2019

Liite 18. Metaanimittaukset Ämmässuon kaatopaikalla 2019

Liite 19. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen kaatopaikkojen metaanin ja hiilidioksidin sekä haihdunnan mikrometeorologiset päästömittaukset tammikuu–joulukuu 2019

Liite 20. TAL1/TAL11-altaan viemäriin johdettavan veden MetropoliLabin testausselosteet vuonna 2019

Liite 21. Kaatopaikkojen hajoamisprosessien ja rakenteiden monitorointi 2019, Tammi–joulukuu 2019 tarkkailut ja niiden tulosten tarkastelut

Liite 22. Vanhan kaatopaikan painumatarkkailu 2019

Liite 23. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen jyrsijäasemien torjunta- ja tarkastuskäyntien vuosiraportti 2019

Liite 24. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen lintulaskentojen raportti 2019

Jakelu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto / Johansson, Lansola

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus / Suominen

Espoon kaupungin ympäristökeskus / Salonpää

Espoon seudun ympäristöterveys / Nevas

Kirkkonummen kunnan ympäristönsuojelutoimisto

Ämmässuon Ekomo -yritykset

Käsittelypalveluiden ja rakennuttamisyksikön henkilökunta

Juntunen, Kouvo, Keinänen, Lumikumpu, Mäntynen, Nuutinen, Routio, Räsänen, Silvonen, Uuksulainen

Lehtinen, Methuen, Myllynen, Mäkelä

HSY:n kirjaamo, verkkoviestintä, neuvonta