Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminta vuonna 2023

Tiedot

Julkaisija:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
Tekijät: Markku Ala-Pantti, Toni Andersin, Heikki Hämäläinen, Hannu Juntunen, Tarja Juntunen, Eetu Järvelä, Tea Järvinen, Kirsi Karhu, Eetu Keinänen, Sauli Kopalainen, Sirkka Kuisma-Granvik, Seppo Laitinen, Markku Latva-Koivisto, Mervi Lumikumpu, Anna Nevalampi, Henna Pedersen, Antti Porvali, Juha Pursiainen, Linda Röman, Liisa Suhonen, Jukka Taskinen, Johanna Virtanen
Päivämäärä:
22.2.2024
Julkaisun nimi:
Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toiminta vuonna 2023
Asiasanat: Ekomo, HSY, biojäte, biokaasu, biokaasulaitos, ekoteollisuuskeskus, haju, ilmanlaatu, jätehuolto, jätepaali, jätevesi, jätevesiliete, jätevoimala, jätteen määrä, jätteenkäsittelykeskus, kaasu, kaasuvoimala, kaatopaikka, kompostointi, kuona, melu, metaani, mädätys, pilaantuneet  maat, pyrolyysi, päästötarkkailu, rakennusinvestointi, sekajäte, sidosryhmä, sähkö, tarkkailusuunnitelma, tuhka, tutkimus, vesi, ympäristöjärjestelmä, ympäristölupa, ympäristövaikutukset, Ämmässuo
Kieli: fi
Sivuja: 18
Yhteystiedot:
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä
PL 100
00066 HSY
www.hsy.fi

Lisätietoja
Käyttöpäällikkö Tiila Korhonen
Ympäristöpäällikkö Liisa Suhonen
Ympäristöinsinööri Sirkka Kuisma-Granvik
etunimi.sukunimi@hsy.fi
Copyright:
HSY:n kartat, graafit, ja muut kuvat: HSY

Tiivistelmä

Tämä raportti perustuu Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueelle myönnettyihin ympäristölupiin ja ympäristölupien mukaisiin tarkkailusuunnitelmiin. Joiltain osin toimintoja on tarkasteltu ympäristölupien vaatimuksia laajemmin.

Ekomo-yhteistyön myötä HSY:n Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen toimintojen ympärille syntyy erilaisiin kumppanuuksiin ja yritysyhteistyöhön nojaavaa uutta tuotantoa, palveluita ja jätemateriaalien jalostusta. Näiden toimintojen osalta ympäristövaikutukset on käsitelty tässä raportissa siltä osin kun vaikutukset ovat mitattavissa koko ekoteollisuuskeskuksen kattavilla tarkkailuilla. Vuonna 2023 Ekomo-yhteistyökumppaneita oli ekoteollisuuskeskuksessa yksitoista kappaletta.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa otettiin vastaan jätettä ja maata yhteensä 213 268 tonnia vuonna 2023. Ekoteollisuuskeskuksen ulkopuolelta loppusijoitettiin 919 tonnia jätettä, muu loppusijoitusalueelle loppusijoitettava tai siellä hyödynnettävä jäte, yhteensä 12 786 tonnia, on peräisin jätteen käsittelyprosesseista. Lajittelukatokseen vastaanotettiin lajiteltavaa jätettä 11 151 tonnia. Jätevoimalatuhkaa vastaanotettiin 3 544 tonnia ja jätevoimalan raakakuonaa otettiin vastaan 61 107 tonnia vuonna 2023. Vaarattomaksi tai vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia pilaantuneita maita vastaanotettiin pilaantuneiden maiden PIMA-halliin yhteensä noin 329 tonnia. Bio- ja jätevesilietteen käsittelyyn vastaanotettiin 46 031 tonnia biojätettä sekä 2 987 tonnia jätevesiliettä vuonna 2023. Vuoden 2023 aikana valmistettiin noin 6 075 tonnia inframultaa ja biomultaa 3 143 tonnia.

Vanhalta kaatopaikalta kerättiin kaatopaikkakaasua (CH4 49 %) 5,63 milj. Nm3 (27,5 GWh) vuonna 2023. Loppusijoitusalueelta kerättiin kaatopaikkakaasua 7,23 milj. Nm3 (34,9 GWh) vuonna 2023. Kaasunkeräyspumppaamoiden käyttöaste on ollut korkea; 99,5 prosenttia. Kerätystä kaasusta 90,6 prosenttia hyödynnettiin kaasuvoimalassa yhdistetyssä sähkön- ja lämmöntuotannossa, loput on jouduttu polttamaan soihduissa. Vuonna 2023 kaasuvoimalassa hyödynnettiin kaatopaikkakaasua ja biokaasua yhteensä 12,96 milj. Nm3 (64 GWh). Kaasusta tuotettiin sähköä 27,4 GWh ja kaasuvoimalan tuottamaa aluelämpöä hyödynnettiin ekoteollisuuskeskuksen alueella eri kiinteistöjen lämmityksessä 8 114 MWh. Kerättävä kaatopaikkakaasu ja biokaasu riittää pitämään käynnissä enää yhden kaasumoottorin ja ORC:n, loppujen moottoreiden ollessa varakoneina.

Biokaasuvoimalalla tuotettiin 4,5 milj. Nm3 biokaasua (CH4 50 %) vuonna 2023. Sähköä biokaasuvoimala tuotti 2 997 MWh ja sen tuottamaa lämpöä hyödynnettiin alueella kaikkiaan 3 233 MWh. Vuoden 2023 aikana Ämmässuolla on yhteensä tuotettu sähköä 31,3 GWh, josta ekoteollisuuskeskuksen oma kulutus oli noin 14 GWh, loput sähköstä myytiin. Alueella on kyetty merkittävästi vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta muun muassa korvaamalla polttoöljyä kaukolämmöllä rakennusten lämmityksessä. Alueella on myös pyritty sähköistämään mahdollisimman paljon jätteenkäsittely prosesseja.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa ei vuoden 2023 aikana ollut ympäristönsuojelulain 123 §:ssä tarkoitettuja poikkeuksellisia tilanteita. Sen sijaan lievempiä poikkeus- ja häiriöitilanteita oli aiempien vuosien tapaan useampia.

Ekoteollisuuskeskuksen toiminnan vaikutuksia vesiin seurattiin Ämmässuon ja Kulmakorven alueen vesien yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Tarkkailutuloksissa ei ilmennyt mitään aiemmista tuloksista merkittävästi poikkeavaa. Blominmäen jätevedenpuhdistamolle johdettiin ekoteollisuuskeskuksesta jätevettä 524 491 m3 vuonna 2023. Vuosikuormat ylittivät E-PRTR:n eli Euroopan päästörekisterin raportoinnin kynnysarvot arseenin, kokonaistypen ja orgaanisen kokonaishiilen osalta.

Ekoteollisuuskeskuksen ympäristössä tehtyjen melumittausten mitatut arvot eivät ylittäneet ekoteollisuuskeskuksen ympäristöluvissa määriteltyä ekvivalenttimelutason raja-arvoa. Laitamaan ja Råbackan mittauspisteiden keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon kaikkien vuoden 2023 mittauskertojen osalta. Kolmperässä mittauspisteen keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden alittivat ympäristöluvissa määritellyn päiväajan 55 dB raja-arvon marraskuun mittauskerralla. Muilla mittauskerroilla ei voida todeta, mittauspisteen keskiäänitasot mittausepävarmuus huomioiden ylittyikö vai alittuiko ympäristöluvissa asetettu päiväajan raja-arvo.

Hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten pitoisuudet eivät ylittäneet ohje- ja raja-arvoja ekoteollisuuskeskuksen ilmanlaadun mittausasemilla vuonna 2023. Myöskään haisevien rikkiyhdisteiden vuorokausiohjearvo ei ylittynyt. Ilmanlaadun mittausasema 1 on siirretty uuteen sijaintiinsa vuoden 2023 alusta lähtien. Hajuja koskevia asiakaspalautteita vastaanotettiin 25 kappaletta vuonna 2023.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen linnustolaskentoja, metaanimittauksia sekä jätetäytön tilan ja painumien tarkkailua jatkettiin vuonna 2023. Ympäristövaikutusten hallintaan kuuluvat tärkeänä osana myös rakenteiden ja laitteiden kunnon tarkkailu sekä niiden huoltaminen. Ekoteollisuuskeskuksen aluetta hoidetaan asianmukaisesti niin, että yleisilme on siisti. Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ympäristön ja viheralueiden hoidossa on kiinnitetty erityisesti huomiota haitallisten vieraslajikasvien torjuntaan. HSY.n strategisena tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden lisääminen. Vuoden 2023 kesällä perustettiin niittyä vanhan kaatopaikan alueelle.

HSY jätehuollolla on sertifioitu toimintajärjestelmä, joka täyttää kansainväliset laatu- ja ympäristövaatimukset (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015) sekä työterveys- ja työturvallisuusvaatimukset (ISO 45001:2018). Viimeisin ulkoinen auditointi oli marraskuussa 2023, jolloin tarkastelun kohteena ekoteollisuuskeskuksesta oli operatiivinen johtaminen ja biokierrätystoiminta. Ympäristöasioiden jatkuvaa parantamista seurataan sisäisillä ja ulkoisilla auditoinneilla ja raportoinneilla sekä tunnistamalla, arvottamalla ja tarkastamalla ympäristönäkökohdat säännöllisesti. Vuonna 2023 ekoteollisuuskeskuksessa sattui kolme tapaturmaa, raportoitiin yhteensä 66 turvallisuushavaintoa ja suoritettiin eri toimintojen osalta turvallisuuskävelyjä. Syyskuussa 2023 alueella varauduttiin hygieniaa tehostamalla lintuinfluenssaan.

Ämmässuon ja Kulmakorven alueen ympäristöasioiden sidosryhmille järjestettiin vuoden 2023 aikana kaksi tapaamista, joissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, ympäristötarkkailuja, alueen lupatilannetta sekä tiedotettiin Ämmässuon toiminnoissa tapahtuvista muutoksista. Ekoteollisuuskeskukseen tehdään myös paljon asiantuntijavierailuja. Vuoden 2023 kesäkuussa järjestetyn Ämmässuon avoimet ovet -sidosryhmätilaisuuden tarkoituksena oli antaa kävijöille mahdollisuus tulla tutustumaan ekoteollisuuskeskuksen toimintaan. HSY:lla on käytössään tekstiviestipalvelu, jonka kautta viestitään muun muassa kompostiaumojen käännöistä Ämmässuon lähiseudun asukkaille. HSY tukee nuorten ympäristökasvatusta tarjoamalla peruskoululaisille ja opiskelijoille mahdollisuuden vierailla Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa.

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen merkittävimmät rakennusinvestoinnit kohdistuivat vuonna 2023 biojätteen käsittelyyn, tuhkan loppusijoittamiseen ja muuhun infrarakentamiseen sekä viimeistelyrakentamiseen. Lisäksi rakennusinvestointeja on tehty muun muassa vesien ja kaasujen hallintaan liittyen.

Tutkimustoiminta painottui Ämmässuon osalta erilaisiin kiertotaloutta edistäviin hankkeisiin kuten ravinteiden ja hiilen kierrätykseen. Kaatopaikkajätteen laatua tutkittiin kaasukaivojen porauksen yhteydessä. Energiahyödyntämisen mahdollisuuksia selvitettiin mm. aurinkoenergian ja puun kaasutuksen osalta. Lisäksi jatkettiin muun muassa jätteenpolton tuhkien ja kuonien hyötykäytön tutkimista sekä kaatopaikkojen pintarakenteisiin, biojätteen käsittelyyn, ja kaasumaisten päästöjen mittaukseen ja mallinnukseen liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä.