Tiedot
6Aika: CircularHoodFood -hankkeessa tavoiteltiin kestävämmän ruokajärjestelmän ja siihen liittyvien kiertotalousratkaisujen, uudenlaisen liiketoiminnan ja yhteistyön edistämistä kaupunkiympäristössä. Taustalla on globaali tarve ratkoa ruokajärjestelmän kestävyyshaasteita. Työ haasteiden ratkaisemiseen vaatii pitkäjänteistä ja laaja-alaista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa yhdessä julkisen ja yksityisen sektorin välillä.
Tässä hankkeessa tavoitetta lähestyttiin toteuttamalla käytännön kokeiluja ruohonjuuritasolla, yhdessä taloyhtiöiden, asukkaiden, ravintoloiden sekä yritysten kanssa. Hankkeessa oli teemallisesti mukana koko urbaanin ruokajärjestelmän elinkaari: ruoan tuotanto kaupungeissa, ruokahävikin vähentäminen ja lajittelun edistäminen, pääpainon ollessa kuitenkin urbaanin ruoantuotannon ja kaupunkiviljelyn edistämisessä. Hankkeessa toteutettiin lähes 20 erilaista kokeilua sekä osallistettiin yli 50 organisaatiota hankkeen erilaisiin yhteiskehittämisen toimenpiteisiin. Kokeiluissa ja toimenpiteissä mm.
Ennen toimenpiteisiin ryhtymistä hankkeessa tutustuttiin urbaanin ruoantuotannon ja ruokajärjestelmän kiertotalousratkaisujen nykytilaan ja hyötyihin. Esiselvityksen perusteella mm. havaittiin, että kaupungeissa tuotetun lähiruoan etuja ovat pienemmät kuljetus- ja varastointitarpeet ruokaketjussa. Ulkoviljelyllä voidaan parhaimmillaan parantaa myös kaupunkiluonnon monimuotoisuutta ja pölyttäjien olosuhteita. Lisäksi esimerkiksi sisätiloissa tapahtuvan kerrosviljelyn hyötyjä ovat maa-alan, veden ja ravinteiden säästö, mutta haasteena tuotannon energiaintensiivisyys. Kaupungit voidaan esiselvityksen perusteella myös nähdä ravinnekeskittyminä, joissa ravinteiden kiertoa olisi mahdollista merkittävästi lisätä.
Kokeilujen avulla saatiin oppeja siitä, millaista jatkokehitystä tarvitaan mm. uusien ratkaisujen laajempaan käyttöönottoon. Kokeilujen avulla pystyttiin myös yksilötasolla lisäämään ymmärrystä ruoan tuottamisesta, mikä on ollut omiaan kasvattamaan myös ruoan arvostusta.
Hankkeen puitteissa toteutettiin myös monia opiskelijaprojekteja, joissa opiskelijat ideoivat mm. kahvinpuruille uusia käyttötarkoituksia, selvittivät turpeelle vaihtoehtoisia kasvatusalustoja ja testasivat hamppubetonin soveltuvuutta ruukkumateriaalina. Opiskelijat osallistuivat hankkeessa myös kyselyjen, taustaselvitysten, toimenpiteiden ja viestinnän suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeessa kehitettiin myös korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä Puskasta pulloon -nimisessä kurssikokonaisuudessa.
Hankkeen päätekeminen liittyi viljelykokeilujen järjestämiseen. Tässä tiivistetysti niiden päähavainnot ja -tulokset:
Hankkeen selvitysten perusteella skaalaamalla kaupunkiviljelyä voidaan tukea kaupunkien tavoitetta vihreään infraan siirtymisessä sekä synnyttää yhteisöllisyyttä ja sitä kautta alueellista vetovoimaa ja tasa-arvoisuutta. Kaupunkeihin hajautettu ruoantuotanto parantaa myös ruokaturvaa. Kaupunkien rooli tunnistettiin keskeiseksi syötävän kaupungin ja kestävän ruokajärjestelmän edistäjänä. Kaupungit toimivat suunnannäyttäjinä ja ratkaisujen skaalautumisen mahdollistajina. Hankkeen kartoituksen mukaan kaupungit voivat esimerkiksi:
Tällä hetkellä nk. "syötävän kaupungin" ekosysteemin kehittäminen on vielä alkuvaiheessa ja kehittämisessä painottuvat yksittäiset ratkaisut, kokeilut, hankkeet ja aloitteet. Ison mittakaavan ratkaisut, ohjelmat ja vakiintuneet toimintamallit esimerkiksi uusilla asuinalueilla ja rakennuksissa puuttuvat vielä. Vaikka urbaanin ruoan ympärillä on jo verkostomaista toimintaa (mm. Vantaan Ruokaklusteri), jota myös hankkeen avulla onnistuttiin vahvistamaan, puuttuu toimijakentältä hankkeen analyysin mukaan kuitenkin vielä selkeä avainorganisaatio. Hankkeessa tunnistettiin tarve laajemmalle kehitys-, kokeilu- ja innovaatioympäristölle, johon kuuluu käyttäjiä/asukkaita, yliopistoja ja korkeakouluja, yrityksiä ja kaupunkeja.
Hankkeessa toteutettiin myös kiertotalouden mukaisia kokeiluja ruokajärjestelmän elinkaaren loppupäästä. Näistä merkittävimmät olivat ravintolan biojätteen korkeamman jalostusasteen kokeilu, ruokahävikin vähentämiseen tähtäävä viestinnällinen kokeilu sekä uusien lajitteluratkaisujen testaus kaupunkikodeissa. Tässä kokeilujen pääopit:
Hankkeen aikana pyrittiin noudattamaan avointa ja oikea-aikaista viestintää, jolla haluttiin kertoa yleisölle meneillään olevista toimenpiteistä. Tästä "keskeneräisen tekemisen" viestinnästä oli viestistäsuunnitelmassa tehty tietoinen valinta, joka piti sisällään myös riskejä.
Riski kannatti erityisesti kuitenkin kaupunkiviljelykokeilujen yhteydessä, jonka saavuttama somesuosio yllätti. Vaikka viljelykokeiluissa ei ollut varsinaisia viestinnällisiä tavoitteita, keräsivät postaukset huikean tavoittavuuden ja somesarja nousi HSY:n Ilmastoinfon Facebook-historian suosituimmaksi postaukseksi. Julkaisut levisivät täysin orgaanisesti sosiaalisessa mediassa ilman ostettua mediatilaa. Somejulkaisut olivat sosiaalisen median mittapuulla pitkiä, mutta reportaasimaiset ja ajankohtaiset kuvaukset sekä ihmisläheinen kuvasto vetosi selvästi suureen yleisöön. Hankkeen kokemusten perusteella panostaminen riittävän laajaan ja laadukkaaseen kuvapankkiin sekä hankeväen henkilökohtainen osallistuminen esimerkiksi somepostausten jakoon olivat myös menestyneen hankeviestinnän tukipilareita.
Lajittelun edistämiseen tähtäävässä ideakilpailussa viestinnän kärkiteemana oli asukasosallistaminen, joka laajeni ajatukseen siitä, että jätehuoltoalan toimija kysyy neuvoja jätteiden lajittelun organisoinnista ja kierrättämisestä asukkailta. Tällä lähestymistavalla haluttiin saada välitön ja suora yhteys asukkaisiin, aiheen käytännön tason asiantuntijoihin. Ideakilpailu saavutti niin ikään median kiinnostuksen, painotuksen ollessa enemmän paikallislehdistössä kuin sosiaalisessa mediassa.
Hankkeessa kirjoitettiin lähes 20 asiantuntija-artikkelia ja/tai tiedotetta (mm. Kehittyvä elintarvike, Elintarvike- ja terveyslehti, Kiinteistölehti ja Vavila-lehti) ja lisäksi hanke mainittiin useammassa paikallismedian (mm. Vantaan sanomat, Helsingin uutiset, Länsiväylä ja Lauttasaari-lehti) jutussa. Lisäksi hanketta esiteltiin yli kymmenessä kansallisessa tai kansainvälisessä webinaarissa tai tapahtumassa (mm. HSY:n ilmastoseminaari ja isännöitsijätilaisuus, KIVOn neuvonta ja viestintäpäivät, Healthy Liveable Neighbourhood -hankkeen tilaisuus ja Tampere Smart City Week). Tiedon levityksessä hyödynnettiin siis sekä perinteistä että sosiaalista mediaa aktiivisesti ja onnistuneesti.
6Aika: CircularHoodFood Kiertotalous kaupunkikortteleissa –ruoan vähähiilisyys, urbaani tuotanto ja biojätteen kierto -hanke oli osa Suomen kuuden suurimman kaupungin 6Aika-strategiaa ja sai rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR). Hanketta toteuttivat HSY, Helsingin yliopisto, Metropolia ammattikorkeakoulu ja Vantaan kaupunki.