4 § Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus
HSY:n toimialueella kiinteistöittäinen jätteenkuljetus toteutetaan HSY:n järjestämänä jätteenkuljetuksena. Asumisessa syntyvä jäte sekä muu jätelain 32 §:ssä tarkoitettu yhdyskuntajäte lukuun ottamatta vaarallista jätettä kuuluu HSY:n järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen, ellei jätelain nojalla ole toisin päätetty.
HSY huolehtii asumisessa syntyvän sekä muiden vastuulleen kuuluvien toimijoiden seka- ja biojätteen, saostus- ja umpisäiliölietteen sekä kiinteistöllä erilliskerättyjen pakkausjätteiden kiinteistöittäisestä jätteenkuljetuksesta kaikkialla toimialueellaan myös niiltä kiinteistöiltä, joita näiden jätehuoltomääräysten mukaiset erilliskeräysvelvoitteet eivät koske, noudattaen kulloinkin voimassa olevan HSY:n jätetaksan mukaisia hintoja
HSY:n kiinteistöittäisiin kuljetuksiin kuuluvaa jätettä ei saa luovuttaa HSY:n järjestämän jätteenkuljetuksen lisäksi muille toimijoille tai toimittaa muuhun paikkaan eivätkä muut toimijat saa ottaa sitä vastaan HSY:n jätehuoltojärjestelmän piiriin kuuluvilta kiinteistöiltä.
5 § Velvollisuus liittyä HSY:n järjestämään jätehuoltoon
Asuinkiinteistöjen, vapaa-ajan asuinkiinteistöjen ja kunnan palvelu- tai hallintotoiminnan kiinteistöjen on liityttävä HSY:n jätehuoltojärjestelmään ja noudatettava näitä jätehuoltomääräyksiä.
Jätelain 32 §:n mukaisesti HSY:n järjestämään jätehuoltoon kuuluu myös liikehuoneistossa syntyvä yhdyskuntajäte, joka kerätään kiinteistöllä yhdessä asuinkiinteistön jätteen kanssa, ja muu yhdyskuntajäte, joka kerätään yhdessä asuinkiinteistön jätteen kanssa alueellisessa putkikeräys- tai muussa vastaavassa keräysjärjestelmässä. Näiden kiinteistöjen ja jätteen tuottajien on jätelain velvoittamana liityttävä HSY:n järjestämään jätehuoltoon yhdyskuntajätteen osalta ja noudatettava näitä jätehuoltomääräyksiä.
Liittyminen HSY:n järjestämään jätehuoltoon tapahtuu luovuttamalla jäte HSY:n järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen. Kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa HSY kuljettaa järjestämisvastuulleen kuuluvan jätteen kiinteistön haltijan kiinteistölleen järjestämästä keräyspaikasta asianmukaiseen käsittelyyn. Kiinteistön haltijan tai muun jätteen haltijan on laitettava HSY:n järjestämän jätehuollon piiriin kuuluva jäte kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta varten järjestämäänsä keräyspaikkaan.
Kiinteistö on liittynyt HSY:n järjestämään jätehuoltoon, kun kiinteistön haltija on kiinteistönsä osalta muodostanut asiakkuuden HSY:n kanssa ja järjestänyt kiinteistölle jätteiden keräyspaikan jätteenkeräysvälineiden sijoittamista varten.
Vaihtoehtoisesti lähekkäin sijaitsevilla kiinteistöllä voi olla yhteinen jätteenkeräysväline, josta kiinteistön haltijat ovat sopineet keskinäisellä sopimuksella lähellä sijaitsevien kiinteistöjen tai esimerkiksi tiekunnan kanssa 7 §:n mukaisesti.
Kiinteistön haltija, jonka kiinteistölle ei pääse jäteajoneuvolla, tulee hakea HSY:n alueellisen sekajätepisteen vuosiasiakkaaksi 8 §:n mukaisesti.
HSY voi päättää, ettei kiinteistöittäistä jätteenkuljetusta järjestetä joillakin tietyillä alueilla kuljetus- tai muista olosuhteista johtuen. HSY pyytää ennen tällaisen päätöksen tekemistä lausunnon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Tällaisella alueella sijaitsevan kiinteistön on liityttävä HSY:n jätehuoltojärjestelmään 5 §:ssä määrätyin tavoin ja toimitettava jätteensä HSY:n järjestämään paikkaan.
6 § Elinkeinotoiminnan jätehuolto kunnan toissijaisen järjestämisvelvollisuuden perusteella
HSY:n järjestämisvastuulle kuulumaton toimija voi pyytää jätehuoltopalveluita kunnan toissijaisen jätehuollon järjestämisvelvollisuuden perusteella muun palveluntarjonnan puutteen vuoksi. Jos kysymyksessä on muusta kuin ennalta arvaamattomasta kiireestä johtuva jätehuoltopalvelun tarve, jonka arvo on vähintään 2 000 euroa (ALV 0) vuodessa, tulee palvelutarjonnan puute osoittaa käyttämällä siihen tarkoitettua sähköistä tietoalustaa ennen toissijaista jätehuoltopalvelua koskevan sopimuksen tekemistä HSY:n kanssa.
Kunnan toissijaiseen jätehuoltopalveluun kuuluvien jätteiden osalta HSY tekee kiinteistön tai muun jätteen tuottajan tai haltijan kanssa jätelain edellyttämän määräaikaisen, enintään kolmen vuoden mittaisen sopimuksen liittymisestä kunnan jätehuoltojärjestelmään sekä siitä, mitä palveluita kyseinen sopimus koskee. Kunnan toissijaiselle järjestämisvastuulle kuuluvien kiinteistöjen tulee noudattaa näitä jätehuoltomääräyksiä.
7 § Yhteisen jätteenkeräysvälineen käyttäminen
Lähekkäin sijaitsevien kiinteistöt tai esimerkiksi tienhoitokunnan osakkaat voivat keskinäisen sekä HSY:n kanssa tehtävän sopimuksen perusteella käyttää yhtä tai useampaa eri jätelajia varten yhteistä keräysvälinettä tai -välineitä ja keräysvälineiden sijoituspaikkaa (yhteiskäyttö). Lähekkäin sijaitsevilla kiinteistöillä tarkoitetaan taajama-alueilla samassa tai viereisissä kortteleissa sijaitsevia kiinteistöjä, ja haja- asutusalueilla naapureita tai kylätoimikunnan, tiekunnan tai muun vastaavan toiminnallisen kokonaisuuden muodostavia kiinteistöjä.
Yhteiskäyttöä koskevan sopimuksen osapuolina ovat kaikki yhteistä keräysvälinettä ja niiden sijoituspaikkaa käyttävät kiinteistöt. Jäteastioiden yhteiskäytössä noudatetaan niitä varten laadittuja erillisiä ehtoja jateastioiden-yhteiskayttoa-koskevat-ehdot.pdf (hsy.fi). HSY voi kieltää yhteiskäytön, jos siihen on jätehuollon järjestämistä koskeva perusteltu syy.
Yhteiskäytössä olevaa jätteenkeräysvälinettä käyttävien kiinteistöjen lukumäärän tulee olla oikeassa suhteessa keräysvälineiden keräyskapasiteettiin sekä käyttäjien etäisyyksiin keräysvälineiltä. Yhteiskäyttöön liittyvien kiinteistöjen ei tule sijaita yli 200 metrin päässä yhteisistä keräysvälineistä tai yhteisten keräysvälineiden on sijaittava saman kulkureitin, tien tai -tiestön varrella. Mikäli yhteiskäytössä olevien jätteenkeräysvälineiden määrää, kokoa tai tyhjennysrytmiä ei ole mitoitettu riittävällä tavalla suhteessa yhteiskäytössä mukana olevilla kiinteistöllä syntyvään jätemäärään, on HSY:llä oikeus määritellä yhteiskäyttöä varten tarvittava määrä riittävän kokoisia keräysvälineitä oikealla tyhjennysrytmillä siten, ettei ympäristö- tai terveyshaittoja ilmene. Kapasiteetin vertailuun käytetään kulloinkin voimassa olevaa HSY:n jäteastioiden mitoitustaulukkoa.
Biojätteen 13 §:n mukainen erilliskeräysvelvoite koskee kaikkia yhteiskäyttötilanteita, vapaa-ajan kiinteistöjä lukuun ottamatta. Muun kierrätyskelpoisen jätteen 13 §:n mukaiset erilliskeräysvelvoitteet eivät tule velvoittavina noudatettavaksi, vaikka yhteisen keräysvälineen käyttäjäksi olisi liittynyt yli viisi kiinteistöä.
Laajojen alueellisten keräysjärjestelmien kuten korttelikeräyksen järjestämisestä päättää HSY, jätteiden putkikeräysjärjestelmien alueita lukuun ottamatta. Putkikeräysalueista säädetään 9 §:ssä.
8 § HSY:n alueellinen sekajätepiste
HSY:n alueellisen sekajätepisteen käyttäjäksi voivat hakea vapaa-ajan kiinteistöjen ja ympärivuotisesti asuttujen kiinteistöjen haltijat, joiden kiinteistöille ei ole ajoyhteyttä jäteajoneuvolla. Alueellisen sekajätepisteen käyttäjiä ei koske biojätteen erilliskeräysvaatimus.
Sekajätepisteen käyttäjäksi voi hakea jättämällä hakemuksen HSY:lle. HSY:n alueelliset sekajätepisteet ovat Kirkkonummen Porkkalan ja Långvikin pisteet sekä HSY:n ylläpitämät Sortti-asemat. HSY voi päättää myös uusista alueellisista sekajätepisteistä. HSY:n alueellinen sekajätepiste on tarkoitettu asuinkiinteistöjen sekajätteelle, eikä sinne saa viedä vaarallisia jätteitä eikä jätettä, joka ei suuren kokonsa, poikkeuksellisen laatunsa tai määränsä vuoksi sovellu sekajätteen keräysvälineeseen laitettavaksi. Sekajätepisteen käyttäjä kuljettaa itse jätteensä asianmukaisesti lajiteltuna ja pakattuna vastaanottopisteeseen.
9 § Jätteiden putkikeräysjärjestelmä
Putkikeräysjärjestelmään perustuva jätteenkeräys on käytössä asuinalueilla, joiden kaavassa tai muussa suunnittelussa on todettu alueelle toteutettavan keskitetty jätteenkeräysjärjestelmä ja osoitettu paikat keräyspisteille.
Uuden putkikeräysjärjestelmän suunnitteluvaiheessa tulee mahdollisimman hyvissä ajoin ottaa yhteyttä HSY:n asiantuntijoihin alueen toimivan jätehuollon sekä jätteen keräyspaikkojen riittävän mitoituksen varmistamiseksi.
Alueilla, joilla on käytössä jätteiden putkikeräysjärjestelmä, kiinteistöjen haltijat ovat järjestäneet yhteisesti jätteiden vastaanottopaikan jätteiden keräystä varten. Putkikeräysjärjestelmissä kerättävä jätelain 32 §:n mukaisesti kunnan järjestämisvastuulle kuuluva jäte kuuluu HSY:n järjestämän jätehuollon piiriin.
Kiinteistön haltijan, sitä edustavan tai sen valtuuttaman tahon on järjestettävä keräyspaikka kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen kuuluvan jätteen keräystä varten myös niille jätelajeille, joita ei kerätä jätteiden putkikeräysjärjestelmässä tai jotka eivät sovellu putkikeräysjärjestelmässä kerättäväksi. Jätteiden keräyspaikkana voi toimia korttelikohtainen lajitteluhuone, lähekkäin sijaitsevien kiinteistöjen 7 §:n mukaisesti yhteiskäytössä oleva lajitteluhuone tai muu keräyspaikka, jonka järjestämisessä tulee huomioida 7 §:n 3 momentin mukaiset yhteiskäytössä olevan jätteenkeräysvälineen mitoittamista ja sijoittamista koskevat määräykset. Putkikeräysjärjestelmän ja muiden keräyspaikkojen käyttökapasiteetin tulee olla riittävän suuri käyttäjien lukumäärään sekä HSY:n tyhjennysreitteihin ja -rytmiin suhteutettuna. Lajitteluhuoneiden sijainti, koko ja tekniikka tulee suunnitella huomioiden 25 §:ssä olevat keräysvälineiden sijoituspaikkaa koskevat määräykset.
HSY:n järjestämä jätteenkuljetus alkaa kiinteistön haltijoiden yhteisesti järjestämistä vastaanottopaikoista. Yhteisesti järjestettyinä vastaanottopaikkoina toimivat jätteiden putkikeräysjärjestelmän koontiasema sekä niiden jätteiden osalta, joita ei kerätä jätteiden putkikeräysjärjestelmässä, kiinteistön haltijoiden yhteisesti järjestämät muut keräyspaikat.
Putkikeräysjärjestelmään liittyneiden kiinteistöjen jätteenkeräysvälineenä toimii putkikeräysjärjestelmän koontiaseman kontit, joihin jäte ohjataan syöttöpaikoilta, sekä muun keräyspaikan jätteenkeräysvälineet sellaisille putkikeräysjärjestelmään soveltumattomille jätteille, jotka voidaan kuljettaa tavanomaisessa kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa.
Putkikeräysjärjestelmän koontiasemalla on varattava tyhjennyskaluston tarvitsema tila konttien vaihdolle. Mikäli vaihdon yhteydessä ei ole mahdollista käyttää paikan päällä olevia varakontteja, järjestelmä pitää pystyä kytkemään pois päältä konttien vaihdon tai tyhjennyksen ajaksi.
Putkikeräysjärjestelmän alueella sijaitseviin keräyspaikkoihin kertynyt ylimääräinen, kiinteistöittäiseen kuljetukseen soveltuva jäte on toimitettava HSY:n määrittelemiin vastaanottopaikkoihin.
Putkikeräysjärjestelmän ylläpitäjä on vastuussa putkikeräysjärjestelmän toiminnasta myös järjestelmän häiriötilanteissa. Ylläpitäjällä tulee olla ajantasainen toimintasuunnitelma väliaikaisen jätteenkeruun järjestämisestä putkikeräysjärjestelmän toimintahäiriöiden ja rikkoontumisen varalle. Toimintasuunnitelma on lähetettävä tiedoksi HSY:lle sekä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Putkikeräysjärjestelmän ylläpitäjän tulee huolehtia järjestelmän toimivuudesta siten, ettei alueelle kehity haittaeläinongelmaa. Mikäli järjestelmän toimimattomuus aiheuttaa alueelle haittaeläinongelman, on järjestelmän ylläpitäjän selvitettävä syy sekä järjestettävä tarvittaessa haittaeläinten torjunta.
Jätteiden putkikeräysjärjestelmään liittynyt kiinteistö ei ole velvollinen järjestämään putkikeräysjärjestelmässä kerätyn jätteen keräyspaikkaa omalle kiinteistölleen.
10 § HSY:n järjestämään kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen soveltumattomien jätteiden kuljettaminen
Asuinkiinteistöillä tai muilla HSY:n järjestämisvastuulle kuuluvilla kiinteistöllä syntyvät jätteet, jotka eivät suuren kokonsa, poikkeuksellisen laatunsa tai määränsä vuoksi sovellu kuljettavaksi kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa, on toimitettava ensisijaisesti HSY:n Sortti-asemalle tai muuhun HSY:n järjestämään vastaanottopaikkaan. Jätteen haltija vastaa tällaisten jätteiden kuljettamisesta itse tai tilaamalla HSY:n tai jätehuoltoyrityksen tarjoaman erillisen maksullisen noutopalvelun. Käyttökelpoiset tavarat tulee toimittaa ensisijaisesti uudelleenkäyttöön. Kiinteistöllä syntyvistä risuista, oksista ja puutarhajätteestä sekä rakennus- ja purkujätteestä määrätään 11 §:ssä.