Sähköpyöräilijöille ilmainen latausasema Helsingissä
Katajanokan rannasta löytyy sähköpyöräilijöille ilmainen latausasema. Se on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Latausasema saa sähkön sen katolla olevista neljästä aurinkopaneelista. Ylijäävä osa sähköstä varastoituu akkuun, josta se on käytettävissä pyörien lataukseen sellaisina päivinä, kun aurinko ei paista.
Aurinkoisena kesäpäivänä paneelit voivat tuottaa 4,24 kWh energiaa. Hyvän sähköpyörän akun kapasiteetti on noin 0,3 - 0,4 kWh, mikä tarkoittaa noin 14 täyden latauksen päivätuottoa. Sähkövaraston akkujen kapasiteetti on 3,12 kWh, eli yhdestä akusta saa noin 7 - 10 latausta. Pyörien latureiden teho on tyypillisesti noin 80 wattia, joten varaston akustosta riittää yhtämittaista latausta noin 40 tuntia. Aurinkoenergialla toimiva latausasema on osa EU:n mySMARTLife-hanketta, jonka tavoitteena on auttaa kaupunkilaisia hyödyntämään kestäviä energiaratkaisuja, vähentää päästöjä ja lisätä uusiutuvan energian määrää.
Metroasemien yhteyteen asennettu pyörien huoltopukkeja
HKL on tuonut pyöräilijöiden avuksi pyörien huoltopisteitä metroasemille. Huoltopukilla esimerkiksi työmatkalainen saa näppärästi ilmaa pyöränsä renkaisiin tai kiristettyä pudonneen ketjun. HKL vastaa myös Kampin Narinkkatorilla ja Herttoniemessä sijaitsevista pyöräkeskuksista, joissa saa maksutta neuvoja ja lainatyökaluja pyörän huoltoon. Pyöräkeskukset ovat auki kesäkausina.
Helsingin työkoneet ja muut ajoneuvot siirtyvät vauhdilla biopolttoaineisiin
Helsingin kaupungin työkoneet ja muut ajoneuvot siirtyvät vauhdilla biopolttoaineisiin. Päästövähennykset ovat jo nyt huomattavia, vaikka vasta osa ajoneuvoista on käyttänyt biopolttoaineita. Nämä työkoneet ovat tuottaneet kesästä 2017 huhtikuun 2018 loppuun mennessä 1 160 tonnia aiempaa vähemmän hiilidioksidia. Vähennys tarkoittaa yli 20 prosentin vähennystä Staran ajoneuvojen yhteenlasketuista hiilidioksidipäästöistä. Myös haitalliset lähipäästöt ovat vähentyneet tuntuvasti fossiilisista polttoaineista luopumisen myötä.
Biopolttoaineiden käyttö laajenee myös kaupungin käyttämiin muihin ajoneuvoihin, sillä Stara on päättänyt, että jatkossa kaikkien kaupungin dieselajoneuvojen ensisijainen polttoaine on uusiutuva diesel. Stara on sitoutunut Ekokompassi-ympäristöohjelmansa mukaisesti siihen, että sen toiminta on hiilineutraalia vuonna 2030. Vaade biopolttoaineiden käytöstä on tulevaisuudessa tarkoitus tuoda myös alihankkijoiden kilpailutuskriteereihin.
Biopolttoaineisiin siirtymisen taustalla on Biosata-hanke, joka lukeutuu pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön projekteihin. Sen tavoitteena on tehdä Helsingin seudusta maailman paras testialue puhtaille ja älykkäille ratkaisuille. Hankkeen myötä Staran työkoneet ja HSL:n tilaama bussiliikenne siirtyvät käyttämään vain uusiutuvia jäte- ja tähdepohjaisia biopolttoaineita vuoteen 2020 mennessä.
Helsinkiin jopa 100 uutta latauspistettä sähköautoille
Helsinki on mahdollistamassa 20-30 uuden sähköautojen latauspaikan rakentamisen. Niille voi tämän myötä tulla yhteensä noin sata uutta latauspistettä Helsingissä liikkuvien käyttöön. Sähköauto- ja sähköbussiliikenteen edistäminen on osa keinovalikoimaa, jolla tähdätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen koko liikennejärjestelmässä.
Koekäytöllä selvitetään, miten hyvin Helsinkiin jo rakennetut bussien pikalatauspisteet toimivat eri valmistajien autojen latauksessa. Nykyisin sähköbussien latausasemia on HSL-alueella Malminkartanossa, Hakaniemessä, Rautatientorilla, Ruskeasuolla, Koskelassa ja Espoon Friisilässä. Hakaniemen laturin läheisyyteen on mySMARTLife-hankkeessa rakenteilla myös yhteiskäyttöinen huolto- ja logistiikka-ajoneuvojen pikalatauspiste.
Espoo otti käyttöön uusiutuvan dieselin
Espoon kaupunki otti vuoden 2018 alussa käyttöön kaupunkitekniikan keskuksen dieselkalustossaan kokonaan jätteistä ja tähteistä valmistetun polttoaineen. Siirtyminen uusiutuvaan dieseliin on osa Espoon kaupungin tavoitetta olla täysin hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on, että koko Espoon kaupungin dieselkalusto voisi ottaa uusiutuvan dieselin käyttöönsä vaiheittain. Marraskuun alkuun mennessä päästöjä oli vähennetty noin kahdensadan henkilöauton päästöjen verran.
Automaattista liikennettä kehitetään pääkaupunkiseudulla
Kaksi kaksipaikkaista robottiautoa liikennöi muun autoliikenteen seassa Otaniemessä loppuvuodesta 2018. Robottiautoja testattiin tulevaa automaattista bussiliikennettä varten. Hankkeessa kehitetään ympäri vuoden toimivaa robottiajoneuvoliikennettä sekä testataan ajoneuvojen teknistä toimivuutta Suomen olosuhteissa. Robottiautot pysähtyivät kuudella pysäkillä reitin varrella ja ottivat matkustajia kyytiin. Otaniemen robottiautot toimivat bussisimulaattorin roolissa, sillä 2019 keväällä alueella on tarkoitus käynnistää liikenne automaattibussilla. Robottibussien kehitystyötä tehdään erityisesti Espoossa Sensible4:n kehityshankkeen kautta.
Myös Vantaa on ollut jo pitkään kiinnostunut automaattisen joukkoliikenteen kehittämisestä. Esimerkiksi asuntomessuilla 2015 kokeiltiin robottibussiliikennettä Kivistön asemalta messualueelle ja takaisin. Vantaan kaupunki on mukana kehittämässä kotimaista robottibussia tarjoamalla Kivistön kaupunginosan sen kokeilualueeksi. Myös itsenäisesti kulkevia, automatisoituja Renault Twizy -testiajoneuvoja on testattu ja kehitetty Kivistössä.
Vantaan kaupunki on myös mukana 5GKIRI-hankkeessa, jonka tavoitteena on luoda edellytykset 5G-verkon rakentamiseksi kaupungeissa valtakunnallisesti yhtenäisten käytäntöjen avulla. Nopeat 5G-yhteydet luovat mahdollisuuksia muun muassa itseohjautuvan julkisen liikenteen luomiselle. Vantaan lisäksi hankkeessa ovat mukana Espoo, Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Oulu ja Turku.
Länsimetron liityntäpysäköinnissä enemmän paikkoja pyörille kuin autoille
Espoon metroasemilla on 1 000 liityntäpysäköintiin tarkoitettua autopaikkaa ja 1 500 polkupyöräpaikkaa. Paikkojen täyttöaste on ollut syksyllä 2018 noin 60 %. Pyörätelineet ovat pääosin runkolukittavia ja katettuja. Muutamilla asemilla on myös pyörien huoltopisteitä. Autoliityntäpaikkojen täyttöaste on ollut noin 40%. Vapaiden autopaikkojen määrä näkyy reaaliaikaisena asemien lähikaduilla sijaitsevista näyttötauluista ja HSL:n Reittioppaasta.
Kaupunkipyöräpalvelu laajeni Espooseen
Helsingissä käynnistetty kaupunkipyöräpalvelu laajeni kesällä 2018 Espooseen, jonne asennettiin 105 kaupunkipyöräasemaa. Pääosa asemista on metroasemien ympäristössä ja Leppävaarassa. Kaudella 2018 pääkaupunkiseudulla oli käytössä 2550 kaupunkipyörää. Pyörämatkoja poljettiin yli 3 miljoonaa. Palvelu oli erityisen suosittu Helsingissä, missä matkoja tehtiin noin 9 matkaa kullakin pyörällä päivässä. Asiakaskyselyssä noin puolet vastaajista kertoi yhdistävänsä kaupunkipyörän joukkoliikennematkaan vähintään silloin tällöin ja 17 % kertoi korvanneensa kaupunkipyörällä myös automatkoja.
Vantaalle kaupunkipyöriä
Vantaan kaupunki suunnittelee kaupunkipyöräjärjestelmän käyttöönottoa Tikkurilan ja Aviapoliksen alueilla. Järjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2019 ja se olisi laajuudeltaan noin 500 pyörää. Vantaalaiset ovat voineet osallistua asemaverkoston suunnitteluun, joka toteutettiin karttapohjaisena verkkokyselynä. Vantaalla tavoitellaan Espoon ja Helsingin järjestelmää edullisempia operointikustannuksia sekä kaupunkipyörätelineiden hyödyntämistä myös yksityishenkilöiden pyöräpysäköinnissä.
Pyöräilyn laatukäytävätöitä Hiekkaharjun asemalla ja Malmipellon puistoraitilla
Vantaalle rakennetaan pyöräilyn laatukäytäviä. Laatukäytävät merkitään keskiviivalla koko matkalta ja lisäksi niillä on kiinnitetty erityistä huomiota muun muassa tasaisuuteen, valaistukseen ja viitoitukseen. Tavoitteena on rakentaa laatukäytäviä noin 44 kilometriä vuoteen 2020 mennessä. Ensimmäisenä suunniteltiin Tikkurilan ja Korson välinen noin 10 kilometrin laatukäytävä. Kivistön 1,9 kilometrin pyöräilyväylä Kvartsiraitti rakennettiin jo vuonna 2015. Laatukäytävistä muodostuu yhtenäinen verkosto, joka palvelee muun muassa työmatkapyöräilijöitä.
Vantaan kaupunki on sitoutunut pyöräilyn edistämiseen mm. allekirjoittamalla Charter of Brussels -julkilausuman, jossa tavoitteena on 15 prosentin pyöräilyn kulkumuoto-osuus vuonna 2020. Vuonna 2012 osuus oli Vantaan sisäisillä matkoilla noin 13 prosenttia.
Tikkurilan asemalle avattiin pyörien pysäköintihalli
Tikkurilan asemalle avattiin pysäköintihalli. Hallista pääsee suoraan laitureille, ja linja-autoasemalle on parinsadan metrin kävely. Hallissa on kaksikerroksisissa telineissä noin 160 pyöräpaikkaa. Pyöräilijöiden käytössä on myös ilmapumppu ja pyöränkorjausteline työkaluineen.
Pyöräpysäköinti on tutkimusten mukaan yksi tärkeistä tekijöistä sujuvan matkanteon kannalta. Vantaan liikennebarometrin 2016 mukaan tärkein tekijä, joka saisi vastaajan pyöräilemään nykyistä enemmän, oli paremmin turvatut pyörien pysäköintipaikat ja -alueet.
Siirtyminen maksulliseen pysäköintiin on alkanut Vantaalla
Pysäköinti on muuttunut maksulliseksi Tikkurilan, Myyrmäen ja Kivistön kaupunkikeskustojen sekä asemien ympäristöjen katu- ja torialueilla sekä kaupungin hallinnoimilla pysäköintialueilla. Lyhytaikaiset pysäköintipaikat esimerkiksi asemien saattoliikenteelle säilyvät maksuttomina. Samoin liityntäpysäköinti säilyy maksuttomana, mutta tulee myöhemmin edellyttämään voimassaolevalla kausilippua tai arvolipun leimaamista HSL:n matkakortilla.
Joukkoliikenne lähes päästöttömäksi vuoteen 2025 mennessä
HSL:n tavoitteena on leikata joukkoliikenteessä ilmanlaatuun vaikuttavia typenoksidipäästöjä ja pienhiukkaspäästöjä sekä hiilidioksidipäästöjä yli 90 prosenttia vuoteen 2025 mennessä vuoden 2010 tasosta. Tavoitteena on, että vuonna 2025 HSL:n tilaaman bussiliikenteen kalustosta lähes 30 prosenttia on sähköbusseja. Vuoden 2019 alusta alkaen sähköbusseissa, raitiovaunuissa, junissa sekä metroissa käytetyn sähkön pitää olla kestävästi tuotettua sähköä, esimerkiksi pohjoismaissa tuotettua tuuli-, vesi- tai aurinkosähköä. Lisäksi HSL on varannut 2 miljoonan euron suuruisen määrärahan ympäristöbonusmalliin vuodelle 2019. Ympäristöbonuksilla hyvitetään liikennöitsijöille päästöjen vähentämisestä aiheutuvia kuluja. Vuodesta 2012 alkaen HSL on maksanut ympäristöbonuksia liikennöitsijöille yhteensä noin 6 miljoonaa euroa.
Robottibussikokeilu osana HSL:n joukkoliikennettä
Helsingin kaupungin innovaatiorahaston sekä mySMARTLife-hankkeen tukema Helsinki RobobusLine tuo robottibussin Helsingin kaduille. Helsinki RobobusLine on ensimmäinen pitkäkestoinen robottibussikokeilu Helsingissä ja samalla koko Suomessa. Metropolia Ammattikorkeakoulun operoimalla robottibussilla liikennöidään säännölllisesti liikenteen seassa kolmena vuotena pyrkien luomaan pohja automaattibussin kausittaiselle reitille. Hankkeessa tuetaan myös suomalaisten yritysten mahdollisuuksia tuottaa automaattibusseihin ja reiteille teknologioita sekä liiketoimintaa luomalla yritysten käyttöön ”innovaatioalustaksi” toiminnallinen bussilinja, johon yritykset voivat tuoda tuotteitaan kehitettäväksi ja kokeiltavaksi. Robottibussilinja löytyy myös HSL:n Reittioppaasta.
HSL:n kilpailu tuo sähköbusseja Leppävaaran linjoille
HSL järjesti syksyllä 2018 ensimmäisen bussiliikenteen kilpailutuksensa, jossa kohteiden voittaminen vaati liikennöitsijältä sähköbusseja. Sähköbussien määrä HSL-alueella kasvaa harppauksella syksyllä 2019, kun bussiliikenteeseen tulee 30 uutta täyssähköbussia. Helmikuussa 2020 sähköbussien määrä lisääntyy vielä viidellä täyssähköisellä bussilla. Leppävaaran joukkoliikenneterminaaliin rakennetaan vuoden 2019 aikana latausasema sähköbusseja varten. Sähköbussit tukevat HSL:n strategisia ympäristötavoitteita, sillä ne ovat energiatehokkaita ja hiljaisia.
Pyörien kuljetus sallittiin lähijunissa myös ruuhka-aikoina
HSL vakinaisti vuoden mittaisen kokeilun jälkeen käytännön, jossa pyörää saa kuljettaa lähijunissa myös ruuhka-aikoina, jos tilaa on. Metrossa pyörän kuljetus on ollut sallittua tilan salliessa kaikkina aikoina aiemminkin. Taittopyörää saa kuljettaa taitettuna myös ratikassa ja bussissa. Pyörän kuljetusmahdollisuus helpottaa ensimmäisen ja viimeisen kilometrin ongelmaa, täydentää joukkoliikenteen palveluverkkoa ja helpottaa liikenteen sekakäyttöä.
Whim-sovelluksessa mukana myös kaupunkipyörät
Kaupunkipyörät olivat ensimmäistä kertaa mukana liikkumissovellus Whimin palveluvaihtoehdoissa kaudella 2018. Kaupunkipyörät kuuluvat Whim-kuukausipaketteihin ilman lisämaksua. Whim-sovellus näyttää lähimmät kaupunkipyöräasemat sekä vapaiden pyörien lukumäärät kartalla. Pakettien käyttäjät voivat ajaa kaupunkipyörillä enintään 30 minuutin mittaisia matkoja koko pyöräilykauden ajan. Kaupunkipyörät ovat käytettävissä Whimillä myös ilman kuukausipakettia kaupunkipyöräpalvelun normaalin hinnaston mukaisesti.
Baanat ja liityntäpysäköinti saivat omat konseptinsa
HSL:n koordinoimana kehitettiin pyöräbaanojen sekä liityntäpysäköinnin asiakaskokemuksiin uudet konseptit. Ne laadittiin yhteistyössä kuntien, sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa. Baanakonseptissa on määritelty, millaisista asioista baanan käyttöliittymä ja käyttökokemus muodostuu: millaisia ne ovat visuaalisesti, millaisia opasteita niissä on ja mitä palveluita niistä löytyy. Konseptiopas auttaa baanaverkoston suunnittelijoita luomaan yhtenäisen, käyttäjälähtöisen ja tunnistettavan baanaverkoston.
Liityntäpysäköintikonseptin tavoitteena on tehdä liityntäpysäköinnistä tunnistettava osa HSL:n joukkoliikennettä ja tarjota käyttäjälle riittävästi informaatiota liityntäpysäköinnin käytön helpottamiseksi. Liityntäpysäköinnillä voidaan parantaa joukkoliikenteen saavutettavuutta ja helpottaa auton tai pyörän kytkemistä osaksi joukkoliikenteen matkaketjua.
HSL satsaa tulevaisuuden liikkumisratkaisujen pilotointiin
HSL etsi innovaatiokilpailulla uusia liikkumisen palveluita metropolialueelle. HSL järjesti IdeaLab-kilpailun, jolla pyrittiin tuomaan nopeasti älykkäitä liikkumispalveluita kaikkien HSL-alueella liikkuvien hyödyksi. Kilpailuun saattoi osallistua valmiilla palvelulla tai konseptilla, joka oli nopeasti pilotoitavissa yhdessä HSL:n kanssa.
Pilottikumppanit ja HSL toteuttavat 3-6 kuukauden pituiset pilotit vuosina 2018 ja 2019. HSL-alueen joukkoliikenteeseen tulee pian kaksi uutta liikkumisvaihtoehtoa: kutsulla saapuvat kyydit ja kaupunkipotkulaudat. HSL:n IdeaLab-kilpailun voittajiksi valittiin kutsukyytipalvelua tarjoava ViaVan Technologies B.V. sekä Samocat Sharing Oy, joka tuo yhteiskäyttöiset potkulaudat ja sähköpotkulaudat Helsingin kaduille.
Kierrätyskeskuksen autot käyttävät nyt biopolttoaineita
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen diesel-kuljetuskalusto siirtyi kokonaisuudessaan käyttämään biodieseliä huhtikuun alussa, Jo aikaisemmin kuljetuskalustossa oli yksi biokaasuauto. Biodiesel valmistetaan jätteistä ja tähteistä, minkä vuoksi sen hiilidioksidipäästöt ovat jopa 90 % pienemmät kuin öljystä jalostetun dieselin. Lisäksi se palaa moottorissa puhtaammin ja sen pienhiukkas-, typen oksidi-, hiilivety- ja häkäpäästöt ovat perinteistä dieseliä vähäisemmät.