Jätepalvelukeskus sijaitsee alueella, joka 27.11.2002 vahvistetussa asemakaavassa on varattu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi.
Jätepalvelukeskuksen länsipuolella sijaitsee Kehä I:n ja Lahdenväylän liittymä. Pohjoispuolella sijaitsee alihankintakonepaja. Koillis-eteläpuolella sijaitsee Kivikon liikuntapuisto, josta osa on rakentamatta. Lähimmät asuinalueet ovat Kivikon asuinalue kaakossa 400 metrin päässä keskuksesta ja Viikin asuinalue lounaassa 300 metrin päässä Kehä I:n toisella puolen. Jätepalvelukeskuksen alue on merkitty 17.1.2003 voimaan tulleessa asemakaavassa ET-alueeksi eli yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi. Tontin luoteisosassa on pysäköintialueeksi osoitettu alue. Tontin pohjoispuolella oleva helikopterikenttävaraus rajoittaa rakennusoikeutta tontin luoteisosassa.
Toiminta ei sijoitu tärkeälle tai muulle vedenhankintakäyttöön soveltuvalle pohjavesialueelle. Alueella ei ole erityisiä luonnonarvoja.
Toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Kaikki piha-alueet ovat asfaltoitu pääosin AB:llä. Vaarallisten jätteiden varaston takapiha ja edustat sekä betoniloosialue ja rengaskierrätyksen laarialue on päällystetty ABT:llä (tiivisasfaltti). Alueen asemapiirustus valuma-alueista ja tiivisasfalttialueista on esitetty liitteessä 8.
Kivikon jätepalveluksen alueen hulevedet johdetaan pääosin öljyn- ja hiekanerotuskaivojen kautta avo-ojiin, josta ne laskevat lopulta Viikinojan valuma-alueelle.
Poiskulkeutuvien öljyhiilivetyjen määrän vähentämiseksi Sortti-asemalta tulevien vesien hulevesilinjastoon on asennettu kolme öljynerotinjärjestelmää Aco Oleopass G NS30, 300-9000 (2kpl) ja Aco Oleopass G NS15, 150-4500 (1 kpl). Oleopass G on integroidulla ohivirtausjärjestelmällä varustettu erotin, jossa virtauksensäätö hoidetaan ilman liikkuvia osia. Sateen alkuvaiheessa öljy kulkeutuu veden mukana erottimeen ja ohjautuu koalisaattorin kautta ulos erottimesta. Rankkasateella puhtaammat huippuvirtaamat ohjautuvat ohivirtauksen kautta suoraan ulos erottimesta. Oleopass G on virtaustestattu ja hyväksytty LGA:n toimesta standardin EN858 mukaisesti. Testissä erottimen poistoyhteestä mitattu jäännöshiilivetypitoisuus alitti luokan I erottimilta vaaditun 5 mg/l.
Aco Oleopass G NS30, 300-9000 öljynerottimen maksimivirtaamat sadevesille ovat 300 l/s ja Aco Oleopass G NS15, 150-4500 öljynerottimen maksimivirtaamat sadevesille ovat 150 l/s.
Sulkuventtiilien ja öljynerottimien kuntoa sekä toimivuutta tarkkaillaan aluepalvelut-yksikön kiinteistö- ja kunnossapitopalveluiden toimesta. Hälytykset öljynerottimien häiriötilanteista tulevat kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta em. huoltoryhmän puhelimiin. Olemassa olevien sulkuventtiilien (erottimet 4 ja 5) sijainnit on esitetty liitteen 9 piirustuksessa. Erottimiin 1-3 asennettiin uudet sulkuventtiilikaivot vuoden 2022 vaarallisten jätteiden varaston korjaussaneerausurakan yhteydessä.
Öljynerottimien valuma-alueet on esitetty raportin lopussa liitteessä 9.
Varikkorakennuksen ja kolmen Aco Oleopass -järjestelmän, jotka sijaitsevat kenttäalueilla sekä vaarallisten jätteiden varaston takapihalla, öljynerotuskaivot tarkastetaan kerran vuodessa ja tyhjennetään tarvittaessa. Erotinjärjestelmät tyhjennettiin 25.8.2022.
Vaarallisten jätteiden varaston, varikkorakennuksen ja kolmen Aco Oleopass -järjestelmän öljynerotuskaivot on varustettu pinnanmittaushälytinjärjestelmällä. Tiedot vioista sekä kaivojen täyttymisestä tulevat kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta huoltoryhmän puhelimiin.
Jätepalvelukeskuksen alueella ja sen lähiympäristössä ehkäistään jatkuvasti roskaantumista. Jätehuoltomääräyksissä edellytetään jätekuormien peittämistä niin, ettei niistä pääse kuljetuksen aikana roskia ympäristöön. Urakoitsija kerää ympäristöön levinneet roskat päivittäin.
Jäteaseman toiminnasta aiheutuva melutaso ei saa melulle altistuvien asuinkiinteistöjen piha-alueilla ylittää melun A-painotettua ekvivalenttimelutasoa 55 dB päivällä (kello 7-22) eikä ekvivalenttimelutasoa 50 dB yöllä (kello 22-23 ja 4-7).
Kivikon jätepalvelukeskuksessa ei haketettu risuja vuoden 2022 aikana, vaan risut toimitettiin hakettamattomina Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen komposti- ja multakentälle sekä viherjätekentälle.
Melusta tai sen aiheuttamasta häiriöstä ei vuonna 2022 tullut ilmoituksia tai palautteita Kivikon jätepalvelukeskuksen.